Filtrowanie pytań
Wykonywanie usług kelnerskich
A. wygładzającej
B. dekoracyjnej
C. wygłuszającej
D. ochronnej
Wykonywanie usług kelnerskich
Kawę cappuccino przygotowuje się
A. w filiżance o pojemności 50-70 ml
B. w filiżance o pojemności 150-200 ml
C. w szklance z uchwytem o pojemności 200 ml
D. w wysokiej szklance o pojemności 200 ml
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego rodzaju bielizny stołowej powinien używać kelner do dekoracji stołu, jednocześnie zabezpieczając obrus przed zabrudzeniami?
A. Skirting
B. Napperon
C. Covers
D. Laufer
HGT.01 Pytanie 4
Wykonywanie usług kelnerskich
Co należy do obowiązków kelnerów po zakończeniu przyjęcia okolicznościowego?
A. odkurzenie wykładzin oraz umycie podłogi w sali bankietowej
B. zebranie zastawy stołowej ze stołów i jej umycie
C. zabezpieczenie resztek potraw i napojów pozostałych po przyjęciu
D. rozliczenie sprzętu, zastawy i bielizny stołowej
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie urządzenie nie nadaje się do pieczenia ciasta?
A. Piec konwekcyjny
B. Szybkowar
C. Kuchnia mikrofalowa
D. Piekarnik
Wykonywanie usług kelnerskich
Goblet to szklane naczynie, które wykorzystuje się do podawania
A. białego wina
B. czerwonego wina
C. mrożonej kawy
D. wody niegazowanej
Wykonywanie usług kelnerskich
Do czego kelner używa klosza podczas serwowania potraw?
A. Do przechowywania sztućców
B. Do ozdoby stołu
C. Do utrzymania temperatury dania
D. Do podawania napojów
HGT.01 Pytanie 8
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas bufetów gorących potraw niezbędne jest serwowanie ich
A. w naczyniach żaroodpornych
B. w podgrzewaczach
C. w wazach
D. w termosach
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby nakryć stół o długości 120 cm i szerokości 90 cm, kelner powinien dobrać obrus o wymiarach
A. długość 220 cm i szerokość 180 cm
B. długość 150 cm i szerokość 120 cm
C. długość 180 cm i szerokość 150 cm
D. długość 180 cm i szerokość 140 cm
Wykonywanie usług kelnerskich
Na kolację przewidziano napoje: Campari orange jako aperitif, dwa rodzaje czerwonego wina oraz wodę. Przygotowując stół do tego posiłku, kelner powinien na stole ustawić oprócz gobletu
A. kieliszek do czerwonego wina
B. dwa kieliszki do czerwonego wina
C. szkło do aperitifu, kieliszek do czerwonego wina
D. szkło do aperitifu, dwa kieliszki do czerwonego wina
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie sztućce specjalne powinien przygotować kelner w nakryciu dla gościa, który zdecydował się na zamówienie?
A. zupę gulaszową
B. sznycel ministerski
C. homara na zimno
D. naleśniki flambirowane
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie elementy zastawy stołowej powinien kelner przenosić jedynie za pomocą tacy?
A. Dzbanki
B. Półmiski
C. Kieliszki
D. Salaterki
Wykonywanie usług kelnerskich
Które sztućce kelner powinien przygotować do konsumpcji potraw wymienionych w tabeli?
| Zamówienie | |
|---|---|
| Roladka z łososia wędzonego z grzanką ziołową | |
| Zupa krem z buraków z prażonymi pestkami słonecznika | |
A. Widelec i nóż stołowy średni, łyżkę stołową dużą.
B. Widelec i nóż do ryby, łyżkę stołową średnią.
C. Widelec i nóż stołowy średni, łyżkę stołową średnią.
D. Widelec i nóż do ryby, łyżkę stołową dużą.
Wykonywanie usług kelnerskich
Kompot francuski powinien być podany w
A. filiżance
B. kompotierce
C. gobletu
D. szklance
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas obsługi gości w restauracji kelner zauważa, że jeden z gości jest leworęczny. Jak powinien ustawić sztućce?
A. Zamienić miejscami sztućce do dania głównego
B. Zamienić miejscami sztućce do przystawek
C. Pozostawić sztućce bez zmian
D. Dodać dodatkowy zestaw sztućców po lewej stronie
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby serwować kawior, kelner powinien przygotować: talerzyk do pieczywa, nóż i widelec do zakąsek oraz
A. talerz główny i łopatkę z masy perłowej
B. talerz główny oraz szczypce z widelczykiem
C. talerzyk do zakąsek oraz łopatkę z masy perłowej
D. talerzyk do zakąsek oraz szczypce z widelczykiem
HGT.01 Pytanie 17
Wykonywanie usług kelnerskich
Jak powinno być serwowane śniadanie wiedeńskie dla jednej osoby zamówione do hotelowego pokoju?
A. na wózku bemarowym
B. na dużej tacy prostokątnej
C. na pomocniku kelnerskim
D. na małej tacy okrągłej
Wykonywanie usług kelnerskich
Który z poniższych napojów powinien być serwowany w kieliszku typu flute?
A. Szampan
B. Koniak
C. Czerwone wino
D. Whisky
Wykonywanie usług kelnerskich
Ilość sztućców, które można ustawić w nakryciu gościa, powinna wynosić
A. 4 sztuki po prawej stronie i 3 sztuki po lewej stronie
B. 5 sztuk po prawej stronie i 3 sztuki po lewej stronie
C. 4 sztuki po prawej stronie i 4 sztuki po lewej stronie
D. 5 sztuk po prawej stronie i 4 sztuki po lewej stronie
Wykonywanie usług kelnerskich
Do czego służy pomocnik kelnerski?
A. do przechowywania alkoholi oraz napojów bezalkoholowych
B. do realizacji serwisu specjalnego
C. do przechowywania bielizny oraz zastawy stołowej
D. do wykonania dekantacji win
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie akcesoria może wykorzystać kelner przy obsłudze gościa w hotelowym pokoju?
A. wózek chłodniczy do deserów lub bemar
B. wózek kelnerski bądź stolik koktajlowy
C. tacę lub wózek serwisowy
D. tacę lub pomocnik kelnerski
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas przygotowywania stołu na przyjęcie zasiadane, kelner powinien ułożyć następujące elementy:
A. sztućce, szkło, serwetki, porcelanę
B. serwetki, porcelanę, sztućce, szkło
C. porcelanę, sztućce, szkło, serwetki
D. szkło, serwetki, porcelanę, sztućce
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby zaserwować antrykot przy użyciu specjalnego serwisu z wózka kelnerskiego, należy mieć przygotowane: płytę podgrzewającą, deskę, nóż oraz talerzyk na resztki.
A. i szczypce.
B. i sztućce do tranżerowania.
C. i sztućce serwisowe.
D. i nożyce.
Wykonywanie usług kelnerskich
Który z poniższych sztućców kelner powinien podać do ryby?
A. Nóż deserowy
B. Widelec deserowy
C. Łyżka stołowa
D. Nóż i widelec do ryb
Wykonywanie usług kelnerskich
Celem wyparzania naczyń stołowych jest
A. osuszanie pozostałości detergentów
B. niszczenie flory bakteryjnej
C. odtłuszczanie powierzchni
D. eliminacja resztek potraw
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego koloru deska powinna być użyta do rozdrobnienia ugotowanych jaj?
A. niebieskiego
B. białego
C. brązowego
D. żółtego
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie przedmioty z zastawy stołowej powinien usunąć kelner z nakrycia à la carte przed serwowaniem zamówienia składającego się z przystawki mięsnej z dodatkami oraz wody?
A. Goblet, nóż do masła i zestaw przypraw
B. Zestaw przypraw, nóż i widelec średni
C. Talerzyk do pieczywa i nóż do masła
D. Kieliszek do wina, nóż i widelec duży
HGT.01 Pytanie 28
Wykonywanie usług kelnerskich
W przypadku serwowania potraw i napojów na stolikach bufetowych nie wykorzystuje się
A. miseczek
B. talerzy
C. ochładzaczy do butelek
D. podgrzewaczy do dań
Wykonywanie usług kelnerskich
Skirting powinno być przymocowane do stołów
A. okrągłych na elegancką kolację przy stole.
B. w letniej piwnym ogrodzie.
C. konsumenckich dla gości indywidualnych
D. bufetu na śniadanie.
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie działania przygotowawcze są związane z organizacją okolicznościowych przyjęć?
A. serwowanie potraw
B. czyszczenie brudnej zastawy stołowej
C. uzupełnianie kieliszków napojami
D. nakrywanie stołów obrusami
Wykonywanie usług kelnerskich
Herbatę w stylu rosyjskim powinno się serwować
A. w szklanym bowlu, umieszczonym na szklanym spodku
B. w wysokiej szklance, umieszczonej na kryształowym spodku
C. w szklance z metalowym uchwytem, umieszczonej na metalowym spodku
D. w podgrzanej filiżance porcelanowej, umieszczonej na porcelanowym spodku
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie elementy bielizny są używane do przykrycia stołów bufetowych na imprezach okolicznościowych?
A. Napperony, skirtingi oraz moltony
B. Obrusy, moltony i skirtingi
C. Moltony, obrusy oraz napperony
D. Laufry, obrusy oraz moltony
Wykonywanie usług kelnerskich
Napperon to element bielizny stołowej, który jest używany do
A. nakrywania długich stołów podczas przyjęć zasiadanych.
B. rozjaśnienia obrusów w innym kolorze.
C. osłonięcia odzieży.
D. osłonięcia stołu bufetowego.
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner zamierza przygotować stolik na uroczystą kolację. Jakim sposobem powinien ułożyć sztućce?
A. Sztućce do zupy najbliżej talerza
B. Sztućce do dania głównego najbliżej talerza
C. Sztućce do deserów bliżej talerza niż sztućce do przystawek
D. Sztućce do przystawek najbliżej talerza
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką maksymalną liczbę nakryć można przewidzieć na stole o wymiarach 2,6 m x 2,6 m, jeżeli odstępy między nakryciami wynoszą 60 cm, a skrajne nakrycia są oddalone o 40 cm od krawędzi stołu?
A. 20 nakryć
B. 12 nakryć
C. 10 nakryć
D. 16 nakryć
Wykonywanie usług kelnerskich
Świeże ostrygi powinny być serwowane na talerzu
A. polanym sokiem cytrynowym
B. wyłożonym kruszonym lodem
C. ustawionym na podgrzewaczu
D. wyłożonym sałatą lodową
Wykonywanie usług kelnerskich
W jakim naczyniu powinno się serwować porcję musu malinowego dla klienta?
A. W szklanym goblecie
B. Na posrebrzanym gerydonie
C. Na porcelanowym półmisku
D. W szklanym pucharku
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego rodzaju sztućców serwisowych nie powinien używać kelner przy podawaniu dań serwisem?
A. rosyjskim
B. angielskim
C. francuskim
D. niemieckim
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby serwować zupę typu consommé, kelner powinien użyć łyżki
A. koktajlowej
B. średniej
C. małej
D. dużej
Wykonywanie usług kelnerskich
Porcelanowa filiżanka o objętości 50 ml umieszczona na talerzyku, przeznaczona jest do podawania kawy?
A. latte macchiato
B. caffe latte
C. espresso
D. cappucino