Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Wykonywanie usług kelnerskich

Kawę cappuccino przygotowuje się

A. w filiżance o pojemności 50-70 ml
B. w filiżance o pojemności 150-200 ml
C. w szklance z uchwytem o pojemności 200 ml
D. w wysokiej szklance o pojemności 200 ml
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakiego rodzaju bielizny stołowej powinien używać kelner do dekoracji stołu, jednocześnie zabezpieczając obrus przed zabrudzeniami?

A. Skirting
B. Napperon
C. Covers
D. Laufer
Wykonywanie usług kelnerskich

Co należy do obowiązków kelnerów po zakończeniu przyjęcia okolicznościowego?

A. odkurzenie wykładzin oraz umycie podłogi w sali bankietowej
B. zebranie zastawy stołowej ze stołów i jej umycie
C. zabezpieczenie resztek potraw i napojów pozostałych po przyjęciu
D. rozliczenie sprzętu, zastawy i bielizny stołowej
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby nakryć stół o długości 120 cm i szerokości 90 cm, kelner powinien dobrać obrus o wymiarach

A. długość 220 cm i szerokość 180 cm
B. długość 150 cm i szerokość 120 cm
C. długość 180 cm i szerokość 150 cm
D. długość 180 cm i szerokość 140 cm
Wykonywanie usług kelnerskich

Na kolację przewidziano napoje: Campari orange jako aperitif, dwa rodzaje czerwonego wina oraz wodę. Przygotowując stół do tego posiłku, kelner powinien na stole ustawić oprócz gobletu

A. kieliszek do czerwonego wina
B. dwa kieliszki do czerwonego wina
C. szkło do aperitifu, kieliszek do czerwonego wina
D. szkło do aperitifu, dwa kieliszki do czerwonego wina
HGT.01 Pytanie 13
Wykonywanie usług kelnerskich

Które sztućce kelner powinien przygotować do konsumpcji potraw wymienionych w tabeli?

Zamówienie
Roladka z łososia wędzonego z grzanką ziołową
Zupa krem z buraków z prażonymi pestkami słonecznika

A. Widelec i nóż stołowy średni, łyżkę stołową dużą.
B. Widelec i nóż do ryby, łyżkę stołową średnią.
C. Widelec i nóż stołowy średni, łyżkę stołową średnią.
D. Widelec i nóż do ryby, łyżkę stołową dużą.
HGT.01 Pytanie 15
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas obsługi gości w restauracji kelner zauważa, że jeden z gości jest leworęczny. Jak powinien ustawić sztućce?

A. Zamienić miejscami sztućce do dania głównego
B. Zamienić miejscami sztućce do przystawek
C. Pozostawić sztućce bez zmian
D. Dodać dodatkowy zestaw sztućców po lewej stronie
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby serwować kawior, kelner powinien przygotować: talerzyk do pieczywa, nóż i widelec do zakąsek oraz

A. talerz główny i łopatkę z masy perłowej
B. talerz główny oraz szczypce z widelczykiem
C. talerzyk do zakąsek oraz łopatkę z masy perłowej
D. talerzyk do zakąsek oraz szczypce z widelczykiem
HGT.01 Pytanie 19
Wykonywanie usług kelnerskich

Ilość sztućców, które można ustawić w nakryciu gościa, powinna wynosić

A. 4 sztuki po prawej stronie i 3 sztuki po lewej stronie
B. 5 sztuk po prawej stronie i 3 sztuki po lewej stronie
C. 4 sztuki po prawej stronie i 4 sztuki po lewej stronie
D. 5 sztuk po prawej stronie i 4 sztuki po lewej stronie
HGT.01 Pytanie 20
Wykonywanie usług kelnerskich

Do czego służy pomocnik kelnerski?

A. do przechowywania alkoholi oraz napojów bezalkoholowych
B. do realizacji serwisu specjalnego
C. do przechowywania bielizny oraz zastawy stołowej
D. do wykonania dekantacji win
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie akcesoria może wykorzystać kelner przy obsłudze gościa w hotelowym pokoju?

A. wózek chłodniczy do deserów lub bemar
B. wózek kelnerski bądź stolik koktajlowy
C. tacę lub wózek serwisowy
D. tacę lub pomocnik kelnerski
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas przygotowywania stołu na przyjęcie zasiadane, kelner powinien ułożyć następujące elementy:

A. sztućce, szkło, serwetki, porcelanę
B. serwetki, porcelanę, sztućce, szkło
C. porcelanę, sztućce, szkło, serwetki
D. szkło, serwetki, porcelanę, sztućce
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie przedmioty z zastawy stołowej powinien usunąć kelner z nakrycia à la carte przed serwowaniem zamówienia składającego się z przystawki mięsnej z dodatkami oraz wody?

A. Goblet, nóż do masła i zestaw przypraw
B. Zestaw przypraw, nóż i widelec średni
C. Talerzyk do pieczywa i nóż do masła
D. Kieliszek do wina, nóż i widelec duży
Wykonywanie usług kelnerskich

Herbatę w stylu rosyjskim powinno się serwować

A. w szklanym bowlu, umieszczonym na szklanym spodku
B. w wysokiej szklance, umieszczonej na kryształowym spodku
C. w szklance z metalowym uchwytem, umieszczonej na metalowym spodku
D. w podgrzanej filiżance porcelanowej, umieszczonej na porcelanowym spodku
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie elementy bielizny są używane do przykrycia stołów bufetowych na imprezach okolicznościowych?

A. Napperony, skirtingi oraz moltony
B. Obrusy, moltony i skirtingi
C. Moltony, obrusy oraz napperony
D. Laufry, obrusy oraz moltony
HGT.01 Pytanie 33
Wykonywanie usług kelnerskich

Napperon to element bielizny stołowej, który jest używany do

A. nakrywania długich stołów podczas przyjęć zasiadanych.
B. rozjaśnienia obrusów w innym kolorze.
C. osłonięcia odzieży.
D. osłonięcia stołu bufetowego.
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner zamierza przygotować stolik na uroczystą kolację. Jakim sposobem powinien ułożyć sztućce?

A. Sztućce do zupy najbliżej talerza
B. Sztućce do dania głównego najbliżej talerza
C. Sztućce do deserów bliżej talerza niż sztućce do przystawek
D. Sztućce do przystawek najbliżej talerza
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką maksymalną liczbę nakryć można przewidzieć na stole o wymiarach 2,6 m x 2,6 m, jeżeli odstępy między nakryciami wynoszą 60 cm, a skrajne nakrycia są oddalone o 40 cm od krawędzi stołu?

A. 20 nakryć
B. 12 nakryć
C. 10 nakryć
D. 16 nakryć
HGT.01 Pytanie 37
Wykonywanie usług kelnerskich

W jakim naczyniu powinno się serwować porcję musu malinowego dla klienta?

A. W szklanym goblecie
B. Na posrebrzanym gerydonie
C. Na porcelanowym półmisku
D. W szklanym pucharku