Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.01 Pytanie 41
Wykonywanie usług kelnerskich

Którą czynność wykonuje kelner na ilustracji?

Ilustracja do pytania 1
A. Ogrzewanie wina.
B. Dekantację burzliwą wina.
C. Dekantację starego wina.
D. Chłodzenie wina.
HGT.01 Pytanie 42
Wykonywanie usług kelnerskich

Na której ilustracji przedstawiono owoc papai?

Ilustracja do pytania 2
A. IV.
B. II.
C. III.
D. I.
HGT.01 Pytanie 43
Wykonywanie usług kelnerskich

Które warzywo rozdrabnia się w piórka?

A. Cebulę.
B. Kapustę.
C. Koper.
D. Marchew.
HGT.01 Pytanie 44
Wykonywanie usług kelnerskich

Którą metodę obróbki cieplnej należy zastosować, sporządzając klopsiki cielęce?

A. Smażenie.
B. Duszenie.
C. Gotowanie.
D. Pieczenie.
HGT.01 Pytanie 45
Wykonywanie usług kelnerskich

Na ilustracjach przedstawiono kolejno technikę wykonania jaja

Ilustracja do pytania 5
A. po szkocku.
B. mollet.
C. poszetowego.
D. po wiedeńsku.
HGT.01 Pytanie 46
Wykonywanie usług kelnerskich

Do sporządzenia kawy americano kelner powinien wykorzystać

A. ekspres ciśnieniowy.
B. zaparzacz aeropress.
C. tygiel miedziany.
D. kawiarkę aluminiową.
HGT.01 Pytanie 47
Wykonywanie usług kelnerskich

Który sos można sporządzić, wykorzystując wszystkie zamieszczone w tabeli składniki?

Ilustracja do pytania 7
A. Cumberland.
B. Remoulade.
C. Ravigotte.
D. Vinaigrette.
HGT.01 Pytanie 48
Wykonywanie usług kelnerskich

Którego surowca brakuje w przedstawionym normatywie surowcowym do sporządzenia klusek śląskich ze skwarkami?

Ilustracja do pytania 8
A. Sera twarogowego.
B. Mąki krupczatki.
C. Cukru kryształu.
D. Mąki ziemniaczanej.
HGT.01 Pytanie 49
Wykonywanie usług kelnerskich

Który ser z przedstawionych na ilustracji należy wykorzystać do sporządzenia sałatki caprese?

Ilustracja do pytania 9
A. III.
B. IV.
C. I.
D. II.
HGT.01 Pytanie 50
Wykonywanie usług kelnerskich

Na rysunku przedstawiono składniki kawy

Ilustracja do pytania 10
A. latte.
B. ristretto.
C. mocha.
D. americano.
HGT.01 Pytanie 51
Wykonywanie usług kelnerskich

Przedstawiony na ilustracji wyrób cukierniczy został sporządzony z ciasta

Ilustracja do pytania 11
A. zbijanego.
B. piaskowego.
C. parzonego.
D. drożdżowego.
HGT.01 Pytanie 52
Wykonywanie usług kelnerskich

Przedstawiony na ilustracji sprzęt barmański służy do

Ilustracja do pytania 12
A. mieszania składników.
B. odmierzania alkoholu.
C. kruszenia lodu.
D. wyciskania owoców.
HGT.01 Pytanie 53
Wykonywanie usług kelnerskich

Ile kilogramów pieczarek należy przygotować do sporządzenia 22 porcji szaszłyków z pieczarek, jeżeli do sporządzenia 4 porcji potrawy zużyto 400 g tego surowca?

A. 1,6 kg
B. 2,2 kg
C. 7,2 kg
D. 5,5 kg
HGT.01 Pytanie 54
Wykonywanie usług kelnerskich

Nóż przedstawiony na rysunku należy zastosować do krojenia

Ilustracja do pytania 14
A. owoców.
B. wędlin.
C. mięs.
D. serów.
HGT.01 Pytanie 55
Wykonywanie usług kelnerskich

Urządzenie przedstawione na ilustracji należy zastosować do podgrzewania

Ilustracja do pytania 15
A. wody.
B. herbaty.
C. kakao.
D. kawy.
HGT.01 Pytanie 56
Wykonywanie usług kelnerskich

Którą potrawę należy podać na wygrzanym talerzu?

A. Parfait.
B. Gazpacho.
C. Carpaccio.
D. Ragoût.
HGT.01 Pytanie 57
Wykonywanie usług kelnerskich

Które urządzenie z przedstawionych na ilustracji służy do produkcji sorbetów?

Ilustracja do pytania 17
A. II.
B. I.
C. III.
D. IV.
HGT.01 Pytanie 58
Wykonywanie usług kelnerskich

Wyparzanie zastawy stołowej ma na celu

A. osuszanie pozostałości detergentu.
B. odtłuszczanie powierzchni.
C. niszczenie flory bakteryjnej.
D. usuwanie pozostałości potraw.
HGT.01 Pytanie 59
Wykonywanie usług kelnerskich

Do rozdrabniania gotowanych jaj należy użyć deski koloru

A. brązowego.
B. niebieskiego.
C. żółtego.
D. białego.
HGT.01 Pytanie 60
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner powinien zebrać ze stołu menaż z przyprawami oraz koszyk z pieczywem przed podaniem

A. sałatki z owoców.
B. musu z łososia.
C. kremu z brokułów.
D. sznycli z indyka.
HGT.01 Pytanie 61
Wykonywanie usług kelnerskich

Opracowując kartę menu restauracji, potrawę Zabaione należy umieścić w dziale

A. zakąsek.
B. deserów.
C. sałatek.
D. napojów.
HGT.01 Pytanie 62
Wykonywanie usług kelnerskich

Który chwyt sztućców serwisowych powinien zastosować kelner, serwując pieczoną tuszkę turbota z półmiska na talerz konsumenta?

Ilustracja do pytania 22
A. I.
B. II.
C. III.
D. IV.
HGT.01 Pytanie 63
Wykonywanie usług kelnerskich

Przedstawiony na rysunku element wyposażenia sali restauracyjnej służy do

Ilustracja do pytania 23
A. transportu potraw na salę konsumencką.
B. sporządzania napojów w obecności gościa.
C. przechowywania bielizny i zastawy stołowej.
D. prezentacji oferowanych przez zakład win.
HGT.01 Pytanie 64
Wykonywanie usług kelnerskich

W którym systemie samoobsługi, ekspedycja potraw i napojów odbywa się zgodnie z zamieszczonym schematem?

Ilustracja do pytania 24
A. Polskim.
B. Czeskim.
C. Szwedzkim.
D. Francuskim.
HGT.01 Pytanie 65
Wykonywanie usług kelnerskich

Który deser kelner powinien zaproponować gościowi z nietolerancją laktozy?

A. Sernik wiedeński.
B. Suflet jabłkowy.
C. Krem bawarski.
D. Lody truskawkowe.
HGT.01 Pytanie 66
Wykonywanie usług kelnerskich

Którą potrawę należy wpisać w kartę menu, jeżeli restauracja zaplanowała poszerzenie oferty o dania kuchni węgierskiej?

A. Bliny.
B. Ratatouille.
C. Małdrzyki.
D. Leczo.
HGT.01 Pytanie 67
Wykonywanie usług kelnerskich

Który dodatek skrobiowy należy polecić gościowi, jeżeli jako danie główne zamówił on sznycla wiedeńskiego?

A. Ryż na sypko.
B. Kluski śląskie.
C. Ziemniaki puree.
D. Kaszę gryczaną.
HGT.01 Pytanie 68
Wykonywanie usług kelnerskich

Gościom preferującym potrawy kuchni hiszpańskiej należy zaproponować

A. paellę.
B. musakę.
C. tartę.
D. kebabczetę.
HGT.01 Pytanie 69
Wykonywanie usług kelnerskich

Który rodzaj bielizny stołowej kelner powinien użyć do dekoracji stołu, a jednocześnie ochrony obrusa przed zabrudzeniem?

A. Covers.
B. Skirting.
C. Laufer.
D. Napperon.
HGT.01 Pytanie 70
Wykonywanie usług kelnerskich

Przedstawione na ilustracji potrawy na talerzu należy podać gościom, którzy zamówili śniadanie

Ilustracja do pytania 30
A. angielskie.
B. greckie.
C. hiszpańskie.
D. wiedeńskie.
HGT.01 Pytanie 71
Wykonywanie usług kelnerskich

Miseczkę z wodą do płukania palców kelner powinien podać gościom po konsumpcji

A. homarów gotowanych z winem.
B. serc karczochów z sosem holenderskim.
C. ślimaków zapiekanych z masłem.
D. główek szparagów z sosem beszamelowym.
HGT.01 Pytanie 72
Wykonywanie usług kelnerskich

Który napój sporządził kelner gościowi, jeżeli do jego podania przygotował przedstawiony na rysunku kieliszek?

Ilustracja do pytania 32
A. Cuba Librę.
B. Bloody Mary.
C. Martini.
D. Margaritę.
HGT.01 Pytanie 73
Wykonywanie usług kelnerskich

Napoje gazowane należy nalewać gościowi

A. ze szklanych dzbanków.
B. z oryginalnych butelek.
C. z kilerów.
D. z karafek.
HGT.01 Pytanie 74
Wykonywanie usług kelnerskich

Którą metodę zastosował kelner, porcjując tort weselny przy wózku kelnerskim?

A. Rosyjską.
B. Niemiecką.
C. Francuską.
D. Angielską.
HGT.01 Pytanie 75
Wykonywanie usług kelnerskich

Którą potrawę kelner może sporządzić przy stoliku gościa?

A. Kołduny.
B. Kulebiak.
C. Carpaccio.
D. Cannelloni.
HGT.01 Pytanie 76
Wykonywanie usług kelnerskich

Którą potrawę należy podać na przedstawionym na ilustracji talerzu?

Ilustracja do pytania 36
A. Jaja gotowane na twardo.
B. Uszka z grzybami leśnymi.
C. Ostrygi z sosem limonkowym.
D. Ślimaki zapiekane w muszlach.
HGT.01 Pytanie 77
Wykonywanie usług kelnerskich

Czerwone wino serwowane metodą francuską typu A do obiadu zasiadanego należy

A. podać w kieliszku, stojąc z prawej strony gościa.
B. podać w kieliszku, stojąc z lewej strony gościa.
C. nalać do kieliszka, stojąc z prawej strony gościa.
D. nalać do kieliszka, stojąc z lewej strony gościa.
HGT.01 Pytanie 78
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner, przyjmując zamówienie w usłudze room service, nie musi uzyskać od gościa hotelowego informacji

A. o liczbie zamówionych porcji.
B. o numerze telefonu.
C. o godzinie podania posiłku.
D. o numerze pokoju.
HGT.01 Pytanie 79
Wykonywanie usług kelnerskich

Przedstawione na rysunku nakrycie specjalne zostało przygotowane do konsumpcji

Ilustracja do pytania 39
A. raków gotowanych w bulionie.
B. małży duszonych w winie.
C. tostów z kawiorem.
D. koktajlu z krewetkami.
HGT.01 Pytanie 80
Wykonywanie usług kelnerskich

Które nakrycie powinien przygotować kelner, jeżeli gość zamówił spaghetti z grillowaną cukinią podawane metodą niemiecką?

Ilustracja do pytania 40
A. Nakrycie II.
B. Nakrycie III.
C. Nakrycie I.
D. Nakrycie IV.