Którą metodę obróbki cieplnej należy zastosować, sporządzając klopsiki cielęce?
A. Smażenie.
B. Duszenie.
C. Gotowanie.
D. Pieczenie.
HGT.01Pytanie 45
Wykonywanie usług kelnerskich
Na ilustracjach przedstawiono kolejno technikę wykonania jaja
A. po szkocku.
B. mollet.
C. poszetowego.
D. po wiedeńsku.
HGT.01Pytanie 46
Wykonywanie usług kelnerskich
Do sporządzenia kawy americano kelner powinien wykorzystać
A. ekspres ciśnieniowy.
B. zaparzacz aeropress.
C. tygiel miedziany.
D. kawiarkę aluminiową.
HGT.01Pytanie 47
Wykonywanie usług kelnerskich
Który sos można sporządzić, wykorzystując wszystkie zamieszczone w tabeli składniki?
A. Cumberland.
B. Remoulade.
C. Ravigotte.
D. Vinaigrette.
HGT.01Pytanie 48
Wykonywanie usług kelnerskich
Którego surowca brakuje w przedstawionym normatywie surowcowym do sporządzenia klusek śląskich ze skwarkami?
A. Sera twarogowego.
B. Mąki krupczatki.
C. Cukru kryształu.
D. Mąki ziemniaczanej.
HGT.01Pytanie 49
Wykonywanie usług kelnerskich
Który ser z przedstawionych na ilustracji należy wykorzystać do sporządzenia sałatki caprese?
A. III.
B. IV.
C. I.
D. II.
HGT.01Pytanie 50
Wykonywanie usług kelnerskich
Na rysunku przedstawiono składniki kawy
A. latte.
B. ristretto.
C. mocha.
D. americano.
HGT.01Pytanie 51
Wykonywanie usług kelnerskich
Przedstawiony na ilustracji wyrób cukierniczy został sporządzony z ciasta
A. zbijanego.
B. piaskowego.
C. parzonego.
D. drożdżowego.
HGT.01Pytanie 52
Wykonywanie usług kelnerskich
Przedstawiony na ilustracji sprzęt barmański służy do
A. mieszania składników.
B. odmierzania alkoholu.
C. kruszenia lodu.
D. wyciskania owoców.
HGT.01Pytanie 53
Wykonywanie usług kelnerskich
Ile kilogramów pieczarek należy przygotować do sporządzenia 22 porcji szaszłyków z pieczarek, jeżeli do sporządzenia 4 porcji potrawy zużyto 400 g tego surowca?
A. 1,6 kg
B. 2,2 kg
C. 7,2 kg
D. 5,5 kg
HGT.01Pytanie 54
Wykonywanie usług kelnerskich
Nóż przedstawiony na rysunku należy zastosować do krojenia
A. owoców.
B. wędlin.
C. mięs.
D. serów.
HGT.01Pytanie 55
Wykonywanie usług kelnerskich
Urządzenie przedstawione na ilustracji należy zastosować do podgrzewania
A. wody.
B. herbaty.
C. kakao.
D. kawy.
HGT.01Pytanie 56
Wykonywanie usług kelnerskich
Którą potrawę należy podać na wygrzanym talerzu?
A. Parfait.
B. Gazpacho.
C. Carpaccio.
D. Ragoût.
HGT.01Pytanie 57
Wykonywanie usług kelnerskich
Które urządzenie z przedstawionych na ilustracji służy do produkcji sorbetów?
A. II.
B. I.
C. III.
D. IV.
HGT.01Pytanie 58
Wykonywanie usług kelnerskich
Wyparzanie zastawy stołowej ma na celu
A. osuszanie pozostałości detergentu.
B. odtłuszczanie powierzchni.
C. niszczenie flory bakteryjnej.
D. usuwanie pozostałości potraw.
HGT.01Pytanie 59
Wykonywanie usług kelnerskich
Do rozdrabniania gotowanych jaj należy użyć deski koloru
A. brązowego.
B. niebieskiego.
C. żółtego.
D. białego.
HGT.01Pytanie 60
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien zebrać ze stołu menaż z przyprawami oraz koszyk z pieczywem przed podaniem
A. sałatki z owoców.
B. musu z łososia.
C. kremu z brokułów.
D. sznycli z indyka.
HGT.01Pytanie 61
Wykonywanie usług kelnerskich
Opracowując kartę menu restauracji, potrawę Zabaione należy umieścić w dziale
A. zakąsek.
B. deserów.
C. sałatek.
D. napojów.
HGT.01Pytanie 62
Wykonywanie usług kelnerskich
Który chwyt sztućców serwisowych powinien zastosować kelner, serwując pieczoną tuszkę turbota z półmiska na talerz konsumenta?
A. I.
B. II.
C. III.
D. IV.
HGT.01Pytanie 63
Wykonywanie usług kelnerskich
Przedstawiony na rysunku element wyposażenia sali restauracyjnej służy do
A. transportu potraw na salę konsumencką.
B. sporządzania napojów w obecności gościa.
C. przechowywania bielizny i zastawy stołowej.
D. prezentacji oferowanych przez zakład win.
HGT.01Pytanie 64
Wykonywanie usług kelnerskich
W którym systemie samoobsługi, ekspedycja potraw i napojów odbywa się zgodnie z zamieszczonym schematem?
A. Polskim.
B. Czeskim.
C. Szwedzkim.
D. Francuskim.
HGT.01Pytanie 65
Wykonywanie usług kelnerskich
Który deser kelner powinien zaproponować gościowi z nietolerancją laktozy?
A. Sernik wiedeński.
B. Suflet jabłkowy.
C. Krem bawarski.
D. Lody truskawkowe.
HGT.01Pytanie 66
Wykonywanie usług kelnerskich
Którą potrawę należy wpisać w kartę menu, jeżeli restauracja zaplanowała poszerzenie oferty o dania kuchni węgierskiej?
A. Bliny.
B. Ratatouille.
C. Małdrzyki.
D. Leczo.
HGT.01Pytanie 67
Wykonywanie usług kelnerskich
Który dodatek skrobiowy należy polecić gościowi, jeżeli jako danie główne zamówił on sznycla wiedeńskiego?
A. Ryż na sypko.
B. Kluski śląskie.
C. Ziemniaki puree.
D. Kaszę gryczaną.
HGT.01Pytanie 68
Wykonywanie usług kelnerskich
Gościom preferującym potrawy kuchni hiszpańskiej należy zaproponować
A. paellę.
B. musakę.
C. tartę.
D. kebabczetę.
HGT.01Pytanie 69
Wykonywanie usług kelnerskich
Który rodzaj bielizny stołowej kelner powinien użyć do dekoracji stołu, a jednocześnie ochrony obrusa przed zabrudzeniem?
A. Covers.
B. Skirting.
C. Laufer.
D. Napperon.
HGT.01Pytanie 70
Wykonywanie usług kelnerskich
Przedstawione na ilustracji potrawy na talerzu należy podać gościom, którzy zamówili śniadanie
A. angielskie.
B. greckie.
C. hiszpańskie.
D. wiedeńskie.
HGT.01Pytanie 71
Wykonywanie usług kelnerskich
Miseczkę z wodą do płukania palców kelner powinien podać gościom po konsumpcji
A. homarów gotowanych z winem.
B. serc karczochów z sosem holenderskim.
C. ślimaków zapiekanych z masłem.
D. główek szparagów z sosem beszamelowym.
HGT.01Pytanie 72
Wykonywanie usług kelnerskich
Który napój sporządził kelner gościowi, jeżeli do jego podania przygotował przedstawiony na rysunku kieliszek?
A. Cuba Librę.
B. Bloody Mary.
C. Martini.
D. Margaritę.
HGT.01Pytanie 73
Wykonywanie usług kelnerskich
Napoje gazowane należy nalewać gościowi
A. ze szklanych dzbanków.
B. z oryginalnych butelek.
C. z kilerów.
D. z karafek.
HGT.01Pytanie 74
Wykonywanie usług kelnerskich
Którą metodę zastosował kelner, porcjując tort weselny przy wózku kelnerskim?
A. Rosyjską.
B. Niemiecką.
C. Francuską.
D. Angielską.
HGT.01Pytanie 75
Wykonywanie usług kelnerskich
Którą potrawę kelner może sporządzić przy stoliku gościa?
A. Kołduny.
B. Kulebiak.
C. Carpaccio.
D. Cannelloni.
HGT.01Pytanie 76
Wykonywanie usług kelnerskich
Którą potrawę należy podać na przedstawionym na ilustracji talerzu?
A. Jaja gotowane na twardo.
B. Uszka z grzybami leśnymi.
C. Ostrygi z sosem limonkowym.
D. Ślimaki zapiekane w muszlach.
HGT.01Pytanie 77
Wykonywanie usług kelnerskich
Czerwone wino serwowane metodą francuską typu A do obiadu zasiadanego należy
A. podać w kieliszku, stojąc z prawej strony gościa.
B. podać w kieliszku, stojąc z lewej strony gościa.
C. nalać do kieliszka, stojąc z prawej strony gościa.
D. nalać do kieliszka, stojąc z lewej strony gościa.
HGT.01Pytanie 78
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner, przyjmując zamówienie w usłudze room service, nie musi uzyskać od gościa hotelowego informacji
A. o liczbie zamówionych porcji.
B. o numerze telefonu.
C. o godzinie podania posiłku.
D. o numerze pokoju.
HGT.01Pytanie 79
Wykonywanie usług kelnerskich
Przedstawione na rysunku nakrycie specjalne zostało przygotowane do konsumpcji
A. raków gotowanych w bulionie.
B. małży duszonych w winie.
C. tostów z kawiorem.
D. koktajlu z krewetkami.
HGT.01Pytanie 80
Wykonywanie usług kelnerskich
Które nakrycie powinien przygotować kelner, jeżeli gość zamówił spaghetti z grillowaną cukinią podawane metodą niemiecką?