Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Wykonywanie usług kelnerskich

W jakiej kolejności kelner powinien serwować poszczególne dania podczas uroczystej kolacji?

A. Przystawka, deser, danie główne
B. Deser, przzystawka, danie główne
C. Danie główne, deser, przystawka
D. Przystawka, danie główne, deser
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby przygotować klasyczną kawę po wiedeńsku, konieczne jest użycie naparu kawowego z ekspresu

A. i lody śmietankowe
B. i śmietankę podgrzaną
C. i czekoladę w płynie
D. i mleko skondensowane
HGT.01 Pytanie 56
Wykonywanie usług kelnerskich

Które sztućce kelner powinien przygotować do konsumpcji potraw wymienionych w tabeli?

Zamówienie
Roladka z łososia wędzonego z grzanką ziołową
Zupa krem z buraków z prażonymi pestkami słonecznika

A. Widelec i nóż do ryby, łyżkę stołową dużą.
B. Widelec i nóż stołowy średni, łyżkę stołową dużą.
C. Widelec i nóż stołowy średni, łyżkę stołową średnią.
D. Widelec i nóż do ryby, łyżkę stołową średnią.
Wykonywanie usług kelnerskich

Kluczowym Punktem Kontroli (CCP) w trakcie transportu zimnych przekąsek w branży cateringowej jest

A. czas przechowywania przekąsek
B. czas chłodzenia przekąsek
C. temperatura przechowywania przekąsek
D. temperatura transportu przekąsek
HGT.01 Pytanie 59
Wykonywanie usług kelnerskich

Który napój mieszany sporządzi barman posługując się normatywem surowcowym zamieszczonym w tabeli?

Receptura napoju mieszanego
SurowceIlość
whiskey63 ml
wermut rosso27 ml
angostura1 D
Wykonanie: Składniki wymieszać w szklanicy barmańskiej
z lodem i przecedzić do kieliszka koktajlowego.

A. Kamikaze.
B. Alexander.
C. Manhattan.
D. Gibson.
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas obsługi bankietu, co jest najważniejszym elementem, który kelner powinien kontrolować?

A. Szybkość obsługi
B. Wystrojenie sali
C. Płynność serwisu
D. Liczba gości przy stolikach
HGT.01 Pytanie 63
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas obsługi gości w restauracji kelner zauważa, że jeden z gości jest leworęczny. Jak powinien ustawić sztućce?

A. Pozostawić sztućce bez zmian
B. Zamienić miejscami sztućce do dania głównego
C. Dodać dodatkowy zestaw sztućców po lewej stronie
D. Zamienić miejscami sztućce do przystawek
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką czynność powinien wykonać kelner, jeśli zauważy, że gość nie jest zadowolony z dania?

A. Zignorować sytuację
B. Podnieść cenę za danie
C. Zaproponować deser gratis
D. Przeprosić i zaproponować wymianę dania
Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie zamieszczonego fragmentu karty menu wskaż danie główne mięsne, które należy zaproponować gościom preferującym mięsne potrawy smażone.

Dania główne mięsne
Sztuka mięsa15,00 zł
Ragout baranie17,00 zł
Schab nadziewany19,00 zł
Eskalopki cielęce22,00 zł

A. Sztuka mięsa.
B. Ragout baranie.
C. Eskalopki cielęce.
D. Schab nadziewany.
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie wino powinien zarekomendować kelner do grillowanego fileta z świeżego dorsza podawanego w sosie porowym?

A. Czerwone półwytrawne
B. Czerwone półsłodkie
C. Białe półwytrawne
D. Białe półsłodkie
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby serwować kawior, kelner powinien przygotować: talerzyk do pieczywa, nóż i widelec do zakąsek oraz

A. talerz główny i łopatkę z masy perłowej
B. talerzyk do zakąsek oraz łopatkę z masy perłowej
C. talerz główny oraz szczypce z widelczykiem
D. talerzyk do zakąsek oraz szczypce z widelczykiem
Wykonywanie usług kelnerskich

W przypadku organizacji przyjęcia w formie lampki wina

A. goście sami wybierają potrawy z bufetów i spożywają je na stojąco.
B. kelnerzy serwują napoje gościom z tac.
C. kelnerzy obsługują osoby siedzące przy stołach.
D. goście samodzielnie nakładają potrawy z bufetów i jedzą je przy stołach.
Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie informacji zawartych w tabeli oblicz ile kawy mielonej i wody należy użyć do sporządzenia 5 porcji kawy ristretto, jeżeli do przygotowania jednej porcji espresso potrzeba 30 ml wody.

Instrukcja wykonania w ekspresie ciśnieniowym porcji kawy ristretto
Zmiel drobno ziarna kawy.
Umieść 7 g kawy w kolbie ekspresu i ubij tamperem.
Ustaw wstępnie ogrzaną filiżankę pod wylewką ekspresu.
Zaparzaj połową wody używanej do espresso.
Podawaj do kawy zawsze szklankę niegazowanej wody w temperaturze pokojowej

A. 35,00 g kawy mielonej i 75 ml wody.
B. 17,50 g kawy mielonej i 37,5 ml wody.
C. 70,00 g kawy mielonej i 150 ml wody.
D. 7,00 g kawy mielonej i 15 ml wody.
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner, przyjmując zamówienie w ramach usługi room service, nie musi zasięgnąć od gościa hotelowego informacji

A. o numerze pokoju
B. o numerze telefonu
C. o czasie dostarczenia posiłku
D. o liczbie zamówionych dań