Filtrowanie pytań
Wykonywanie usług kelnerskich
A. naleśniki flambirowane
B. homara na zimno
C. sznycel ministerski
D. zupę gulaszową
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie elementy zastawy stołowej powinien kelner przenosić jedynie za pomocą tacy?
A. Półmiski
B. Salaterki
C. Kieliszki
D. Dzbanki
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie warzywo dzieli się na drobne kawałki?
A. Kapustę
B. Cebulę
C. Marchew
D. Koper
Wykonywanie usług kelnerskich
W jakiej kolejności kelner powinien serwować poszczególne dania podczas uroczystej kolacji?
A. Przystawka, deser, danie główne
B. Deser, przzystawka, danie główne
C. Danie główne, deser, przystawka
D. Przystawka, danie główne, deser
Wykonywanie usług kelnerskich
Zgodnie z wytycznymi HACCP do obróbki surowego mięsa z drobiu powinna być wykorzystywana deska w kolorze
A. żółtym
B. niebieskim
C. czerwonym
D. zielonym
Wykonywanie usług kelnerskich
Przy serwowaniu win obowiązuje następująca hierarchia:
A. wina złożone przed winami prostymi
B. wina młode przed winami starymi
C. wina czerwone przed winami białymi
D. wina słodkie przed winami wytrawnymi
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować klasyczną kawę po wiedeńsku, konieczne jest użycie naparu kawowego z ekspresu
A. i lody śmietankowe
B. i śmietankę podgrzaną
C. i czekoladę w płynie
D. i mleko skondensowane
Wykonywanie usług kelnerskich
Toksyczny związek, który gromadzi się w ziemniakach przechowywanych w niewłaściwych warunkach, to
A. amigdalina
B. solanina
C. kwas szczawiowy
D. kwas erukowy
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką zupą jest zupa, która nie jest zagęszczana?
A. krem z pomidorów
B. consommé z dziczyzny
C. krupnik
D. grochowa
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien rozpocząć realizację zamówienia składającego się z dania głównego, zimnej zakąski oraz czystej zupy z dodatkiem od podania
A. czystej zupy
B. deseru
C. dodatku do zupy
D. zimnej zakąski
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie dania serwuje się przy użyciu metody francuskiej?
A. sufletów serowych
B. zup z wazy
C. koktajli rakowych
D. zup specjalnych
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką metodę stosuje się do przygotowania mleka do cappuccino?
A. Spienianie
B. Zaparzanie
C. Flambirowanie
D. Shakerowanie
Wykonywanie usług kelnerskich
Napoje musujące powinny być serwowane gościowi
A. ze szklanych dzbanków.
B. z kilerów.
C. z oryginalnych butelek.
D. z karafek.
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować herbatę w stylu angielskim, należy stworzyć mocną esencję herbacianą, dodać cukier oraz
A. koniak
B. miód
C. konfiturę
D. mleko
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką metodę obróbki cieplnej stosuje się do przygotowania jaj poszetowych?
A. Smażenie jaj na maśle
B. Gotowanie jaj na parze
C. Smażenie jaj na oleju
D. Gotowanie jaj w wodzie z octem
Wykonywanie usług kelnerskich
Które sztućce kelner powinien przygotować do konsumpcji potraw wymienionych w tabeli?
| Zamówienie | |
|---|---|
| Roladka z łososia wędzonego z grzanką ziołową | |
| Zupa krem z buraków z prażonymi pestkami słonecznika | |
A. Widelec i nóż do ryby, łyżkę stołową dużą.
B. Widelec i nóż stołowy średni, łyżkę stołową dużą.
C. Widelec i nóż stołowy średni, łyżkę stołową średnią.
D. Widelec i nóż do ryby, łyżkę stołową średnią.
Wykonywanie usług kelnerskich
Kompot francuski powinien być podany w
A. filiżance
B. gobletu
C. kompotierce
D. szklance
Wykonywanie usług kelnerskich
Kluczowym Punktem Kontroli (CCP) w trakcie transportu zimnych przekąsek w branży cateringowej jest
A. czas przechowywania przekąsek
B. czas chłodzenia przekąsek
C. temperatura przechowywania przekąsek
D. temperatura transportu przekąsek
Wykonywanie usług kelnerskich
Który napój mieszany sporządzi barman posługując się normatywem surowcowym zamieszczonym w tabeli?
| Receptura napoju mieszanego | |
|---|---|
| Surowce | Ilość |
| whiskey | 63 ml |
| wermut rosso | 27 ml |
| angostura | 1 D |
| Wykonanie: Składniki wymieszać w szklanicy barmańskiej z lodem i przecedzić do kieliszka koktajlowego. | |
A. Kamikaze.
B. Alexander.
C. Manhattan.
D. Gibson.
Wykonywanie usług kelnerskich
W trakcie serwisowania angielskiego, jakie działania są niewskazane?
A. filetowanie pomarańczy
B. filetowanie upieczonej ryby
C. obieranie warzyw
D. krojenie pieczeni wołowej
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas obsługi bankietu, co jest najważniejszym elementem, który kelner powinien kontrolować?
A. Szybkość obsługi
B. Wystrojenie sali
C. Płynność serwisu
D. Liczba gości przy stolikach
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien zasugerować konsumentowi, który zamówił deser mrożony,
A. galaretkę
B. mus
C. paschę
D. parfait
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas obsługi gości w restauracji kelner zauważa, że jeden z gości jest leworęczny. Jak powinien ustawić sztućce?
A. Pozostawić sztućce bez zmian
B. Zamienić miejscami sztućce do dania głównego
C. Dodać dodatkowy zestaw sztućców po lewej stronie
D. Zamienić miejscami sztućce do przystawek
Wykonywanie usług kelnerskich
Blanszowanie to technika, która polega na zanurzeniu produktu
A. w wodzie z dodatkiem octu
B. we wrzącej wodzie
C. w zimnej wodzie
D. w wodzie z dodatkiem tłuszczu
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką czynność powinien wykonać kelner, jeśli zauważy, że gość nie jest zadowolony z dania?
A. Zignorować sytuację
B. Podnieść cenę za danie
C. Zaproponować deser gratis
D. Przeprosić i zaproponować wymianę dania
Wykonywanie usług kelnerskich
Na podstawie zamieszczonego fragmentu karty menu wskaż danie główne mięsne, które należy zaproponować gościom preferującym mięsne potrawy smażone.
| Dania główne mięsne | |
|---|---|
| Sztuka mięsa | 15,00 zł |
| Ragout baranie | 17,00 zł |
| Schab nadziewany | 19,00 zł |
| Eskalopki cielęce | 22,00 zł |
A. Sztuka mięsa.
B. Ragout baranie.
C. Eskalopki cielęce.
D. Schab nadziewany.
Wykonywanie usług kelnerskich
Z połączenia mąki, tłuszczu i cukru w proporcji 3:2:1 powstaje ciasto
A. kruche
B. zbijane
C. półfrancuskie
D. francuskie
Wykonywanie usług kelnerskich
Osobą zatrudnioną w produkcji w zakładzie gastronomicznym jest
A. barista
B. magazynier
C. kucharz
D. kelner
Wykonywanie usług kelnerskich
Który z poniższych elementów nie wchodzi w skład receptury kulinarnej?
A. Sposób serwowania dania
B. Nazwa dania
C. Metoda przygotowania dania
D. Normatyw surowcowy dania
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki składnik jest używany do przygotowania tradycyjnej pizzy Margherita?
A. Salami
B. Kukurydza
C. Szynka
D. Pomidory
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie wino powinien zarekomendować kelner do grillowanego fileta z świeżego dorsza podawanego w sosie porowym?
A. Czerwone półwytrawne
B. Czerwone półsłodkie
C. Białe półwytrawne
D. Białe półsłodkie
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby serwować kawior, kelner powinien przygotować: talerzyk do pieczywa, nóż i widelec do zakąsek oraz
A. talerz główny i łopatkę z masy perłowej
B. talerzyk do zakąsek oraz łopatkę z masy perłowej
C. talerz główny oraz szczypce z widelczykiem
D. talerzyk do zakąsek oraz szczypce z widelczykiem
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie warzywo nadaje się do przygotowania surówki?
A. Ziemniaka
B. Paprykę
C. Soczewicę
D. Fasolę
Wykonywanie usług kelnerskich
W przypadku organizacji przyjęcia w formie lampki wina
A. goście sami wybierają potrawy z bufetów i spożywają je na stojąco.
B. kelnerzy serwują napoje gościom z tac.
C. kelnerzy obsługują osoby siedzące przy stołach.
D. goście samodzielnie nakładają potrawy z bufetów i jedzą je przy stołach.
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować klasyczny sos pesto, poza oliwą z oliwek, orzeszkami pinii, parmezanem oraz solą, co jeszcze należy dodać?
A. oregano
B. bazylii
C. majeranku
D. szpinaku
Wykonywanie usług kelnerskich
Na podstawie informacji zawartych w tabeli oblicz ile kawy mielonej i wody należy użyć do sporządzenia 5 porcji kawy ristretto, jeżeli do przygotowania jednej porcji espresso potrzeba 30 ml wody.
| Instrukcja wykonania w ekspresie ciśnieniowym porcji kawy ristretto | |
|---|---|
| − | Zmiel drobno ziarna kawy. |
| − | Umieść 7 g kawy w kolbie ekspresu i ubij tamperem. |
| − | Ustaw wstępnie ogrzaną filiżankę pod wylewką ekspresu. |
| − | Zaparzaj połową wody używanej do espresso. |
| − | Podawaj do kawy zawsze szklankę niegazowanej wody w temperaturze pokojowej |
A. 35,00 g kawy mielonej i 75 ml wody.
B. 17,50 g kawy mielonej i 37,5 ml wody.
C. 70,00 g kawy mielonej i 150 ml wody.
D. 7,00 g kawy mielonej i 15 ml wody.
Wykonywanie usług kelnerskich
Zbliżając się z prawej strony do gościa, kelner powinien
A. ustawić talerz na pieczywo
B. nalać zupę z wazy
C. zaprezentować wyporcjonowaną surówkę
D. serwować tort z patery
Wykonywanie usług kelnerskich
Osoba w restauracji, która zajmuje się doborem win do potraw oraz ich serwowaniem gościom, to
A. sommelier
B. barman
C. bufetowy
D. barista
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner, przyjmując zamówienie w ramach usługi room service, nie musi zasięgnąć od gościa hotelowego informacji
A. o numerze pokoju
B. o numerze telefonu
C. o czasie dostarczenia posiłku
D. o liczbie zamówionych dań
Wykonywanie usług kelnerskich
Który z wymienionych kroków w obróbce owoców przeznaczonych do sałatki owocowej jest uważany za obróbkę wstępną czystą?
A. Mycie
B. Rozdrabnianie
C. Obieranie
D. Płukanie