Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.01 Pytanie 81
Wykonywanie usług kelnerskich

Na opakowaniu mleka UHT podano informację "Po otwarciu opakowania przechowywać nie dłużej niż 48 godzin w warunkach chłodniczych". Z informacji tej wynika, że mleko po otwarciu opakowania można przechowywać

A. 2 dni na półce w magazynie podręcznym.
B. 4 dni w zamrażarce.
C. 4 dni na półce w magazynie produktów suchych.
D. 2 dni w lodówce.
HGT.01 Pytanie 82
Wykonywanie usług kelnerskich

W chłodniach nie należy przechowywać

A. oleju.
B. śmietany.
C. margaryny.
D. smalcu.
HGT.01 Pytanie 83
Wykonywanie usług kelnerskich

Tkanka mięśniowa polędwicy wołowej jest

A. przerośnięta tłuszczem.
B. grubowłóknista.
C. drobnowłóknista.
D. przerośnięta ścięgnami.
HGT.01 Pytanie 84
Wykonywanie usług kelnerskich

Ubijanie jaj z cukrem i łączenie masy jajowo-cukrowej z przesianą mąką to etapy produkcji ciasta

A. kruchego.
B. francuskiego.
C. biszkoptowego.
D. parzonego.
HGT.01 Pytanie 85
Wykonywanie usług kelnerskich

Karp na szaro to potrawa

A. smażona
B. gotowana.
C. duszona.
D. pieczona.
HGT.01 Pytanie 86
Wykonywanie usług kelnerskich

Do sporządzenia sosu holenderskiego oprócz wody, cytryny, przypraw należy użyć

A. mleka i żółtek jaj.
B. mleka i śmietany.
C. mąki i śmietany.
D. masła i żółtek jaj.
HGT.01 Pytanie 87
Wykonywanie usług kelnerskich

"Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować pod przykryciem w osolonej wodzie. Po odparowaniu wody ugniatać z mlekiem i masłem", to sposób sporządzania

A. ciasta ziemniaczanego.
B. puree ziemniaczanego.
C. ziemniaków dauphine.
D. ziemniaków z wody.
HGT.01 Pytanie 88
Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie informacji zawartych w zamieszczonej tabeli wskaż pomieszczenie, które jest odpowiednie do przechowywania rukoli.

Ilustracja do pytania 8
A. A.
B. C.
C. D.
D. B.
HGT.01 Pytanie 89
Wykonywanie usług kelnerskich

Na którym rysunku przedstawiono noszenie talerzy chwytem górnym?

Ilustracja do pytania 9
A. A.
B. C.
C. D.
D. B.
HGT.01 Pytanie 90
Wykonywanie usług kelnerskich

Łączenie wszystkich składników mięsnej masy mielonej to

A. tablerowanie.
B. tranżerowanie.
C. trybowanie.
D. temperowanie.
HGT.01 Pytanie 91
Wykonywanie usług kelnerskich

Urządzenie przedstawione na zdjęciu służy do

Ilustracja do pytania 11
A. ekspedycji gotowych potraw.
B. obróbki cieplnej półproduktów.
C. mycia ziemniaków, warzyw i owoców.
D. obróbki mechanicznej surowców.
HGT.01 Pytanie 92
Wykonywanie usług kelnerskich

Urządzenie przedstawione na zdjęciu należy stosować do

Ilustracja do pytania 12
A. mieszania ciasta.
B. rozdrabniania mięsa.
C. mielenia cukru.
D. napowietrzania białek jaj.
HGT.01 Pytanie 93
Wykonywanie usług kelnerskich

Do sporządzenia herbaty po angielsku należy przygotować mocną esencję herbacianą, cukier oraz

A. mleko.
B. koniak.
C. konfiturę.
D. miód.
HGT.01 Pytanie 94
Wykonywanie usług kelnerskich

Sery, zgodnie ze zwyczajami żywieniowymi Francuzów, należy podawać

A. na końcu, jako danie kończące posiłek.
B. przed deserem po daniu głównym.
C. na początku, jako danie rozpoczynające posiłek.
D. przed gorącym daniem głównym po przystawce.
HGT.01 Pytanie 95
Wykonywanie usług kelnerskich

Tartinka to

A. mała dekoracyjna kanapeczka.
B. pasztet z zająca.
C. pasta z solonej ikry tuńczyka.
D. kruchy placek ze słonym farszem.
HGT.01 Pytanie 96
Wykonywanie usług kelnerskich

HACCP to

A. amerykańska ustawa żywnościowa.
B. organ normalizacyjny.
C. system bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.
D. norma jakości żywności.
HGT.01 Pytanie 97
Wykonywanie usług kelnerskich

Która potrawa jest zakąską gorącą?

A. Szaszłyki baranie.
B. Łosoś wędzony.
C. Galaretki drobiowe.
D. Koktajl z krewetek.
HGT.01 Pytanie 98
Wykonywanie usług kelnerskich

Wskaż potrawę, której normatyw surowcowy na 5 porcji jest zamieszczony w tabeli.

Ilustracja do pytania 18
A. Placki ziemniaczane.
B. Pyzy ziemniaczane.
C. Kluski śląskie.
D. Kopytka.
HGT.01 Pytanie 99
Wykonywanie usług kelnerskich

Którymi szczypcami należy serwować pieczywo?

Ilustracja do pytania 19
A. B.
B. C.
C. A.
D. D.
HGT.01 Pytanie 100
Wykonywanie usług kelnerskich

Niedosmażony kotlet wieprzowy, sporządzony z nieprzebadanego mięsa, może być przyczyną zatrucia

A. metalami ciężkimi.
B. jadem kiełbasianym.
C. włośniem.
D. fungicytami.
HGT.01 Pytanie 101
Wykonywanie usług kelnerskich

Dużą, obciążoną tacę prostokątną kelner powinien przenosić

A. na odwróconej lewej dłoni, ponad barkiem.
B. na obydwu dłoniach wyciągniętych przed siebie.
C. na prawej dłoni odwróconej do góry i wyciągniętej przed siebie.
D. na lewej dłoni odwróconej do góry i wyciągniętej przed siebie.
HGT.01 Pytanie 102
Wykonywanie usług kelnerskich

Pracownikiem działu usługowego w zakładzie gastronomicznym jest

A. technolog żywienia.
B. kelner.
C. pomoc kuchenna.
D. magazynier.
HGT.01 Pytanie 103
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner, nakrywając stół na przyjęcie zasiadane, powinien wyłożyć kolejno:

A. porcelanę, sztućce, szkło, serwetki.
B. szkło, serwetki, porcelanę, sztućce.
C. serwetki, porcelanę, sztućce, szkło.
D. sztućce, szkło, serwetki, porcelanę.
HGT.01 Pytanie 104
Wykonywanie usług kelnerskich

Którą czynność kelner powinien wykonać podchodząc z prawej strony gościa?

A. Przyjęcie zamówienia.
B. Podawanie wyporcjowanego dania głównego.
C. Nalewanie zupy z wazy.
D. Podawanie surówki jako dodatku do dania głównego.
HGT.01 Pytanie 105
Wykonywanie usług kelnerskich

Goście zamówili zakąskę: galantynę z kurczaka z pieczywem i masłem oraz wino białe i wodę. Obsługę gości kelner powinien rozpocząć od podania

A. wina białego.
B. galantyny z kurczaka.
C. wody.
D. pieczywa i masła.
HGT.01 Pytanie 106
Wykonywanie usług kelnerskich

Przy podawaniu win obowiązuje kolejność:

A. wina złożone przed winami prostymi.
B. wina słodkie przed winami wytrawnymi.
C. wina młode przed winami starymi.
D. wina czerwone przed winami białymi.
HGT.01 Pytanie 107
Wykonywanie usług kelnerskich

Konsumentowi, który poprosił o deser mrożony, kelner powinien polecić

A. mus.
B. parfait.
C. galaretkę.
D. paschę.
HGT.01 Pytanie 108
Wykonywanie usług kelnerskich

Który zestaw powinien zaproponować kelner, jeśli goście zamówili śniadanie wiedeńskie?

Ilustracja do pytania 28
A. D.
B. A.
C. C.
D. B.
HGT.01 Pytanie 109
Wykonywanie usług kelnerskich

Gość reguluje należność kartą płatniczą. Do przeprowadzenia transakcji kelner wykorzysta

A. kasę fiskalną.
B. komputer z drukarką.
C. terminal płatniczy.
D. skaner.
HGT.01 Pytanie 110
Wykonywanie usług kelnerskich

Gość układając sztućce w sposób przedstawiony na rysunku sygnalizuje kelnerowi, że

Ilustracja do pytania 30
A. skończył jeść i prosi o sprzątnięcie nakrycia.
B. zrobił przerwę podczas konsumpcji potrawy.
C. potrawa mu nie smakowała.
D. prosi o dokładkę.
HGT.01 Pytanie 111
Wykonywanie usług kelnerskich

Przedstawiony na rysunku sposób trzymania sztućców, kelner powinien zastosować do podawania potraw serwisem

Ilustracja do pytania 31
A. rosyjskim.
B. francuskim pełnym.
C. niemieckim synchronicznym.
D. francuskim uproszczonym.
HGT.01 Pytanie 112
Wykonywanie usług kelnerskich

W którym kieliszku kelner nie powinien podawać szampana?

Ilustracja do pytania 32
A. C.
B. A.
C. B.
D. D.
HGT.01 Pytanie 113
Wykonywanie usług kelnerskich

Przedstawione na rysunku narzędzie służy do

Ilustracja do pytania 33
A. A
B. zbijania ciasta na faworki.
C. ubijania piany z białek.
D. spulchniania
HGT.01 Pytanie 114
Wykonywanie usług kelnerskich

Na przyjęciach bufetowych potrawy gorące należy podawać

A. w termosach.
B. w wazach.
C. w naczyniach żaroodpornych.
D. w podgrzewaczach.
HGT.01 Pytanie 115
Wykonywanie usług kelnerskich

Pomocnik kelnerski służy do

A. przechowywania bielizny i zastawy stołowej.
B. przechowywania napojów alkoholowych i bezalkoholowych.
C. wykonywania serwisu specjalnego.
D. wykonywania dekantacji win.
HGT.01 Pytanie 116
Wykonywanie usług kelnerskich

Serwis rosyjski do podawania potraw można zastosować na przyjęciu typu

A. koktajlowe.
B. aperitif.
C. zasiadane.
D. lampka wina.
HGT.01 Pytanie 117
Wykonywanie usług kelnerskich

Tranżerowanie, filetowanie, flambirowanie kelner wykonuje obsługując gości serwisem

A. francuskim pełnym.
B. francuskim niepełnym.
C. rosyjskim.
D. angielskim.
HGT.01 Pytanie 118
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner room-service, realizujący zamówienie, może wejść do pokoju gościa po

A. trzykrotnym zapukaniu do drzwi.
B. jednokrotnym zapukaniu do drzwi.
C. zapukaniu do drzwi i odczekaniu 60 sekund.
D. zapukaniu do drzwi i usłyszeniu zaproszenia.
HGT.01 Pytanie 119
Wykonywanie usług kelnerskich

Sałatka nicejska pochodzi z kuchni

A. francuskiej.
B. niemieckiej.
C. staropolskiej.
D. rosyjskiej.
HGT.01 Pytanie 120
Wykonywanie usług kelnerskich

Którą łyżkę powinien podać kelner do konsumpcji sorbetu przygotowanego w wysokim kielichu?

Ilustracja do pytania 40
A. D.
B. B.
C. C.
D. A.