Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Wykonywanie usług kelnerskich

Obrać ziemniaki, przepłukać je i ugotować pod przykryciem w osolonej wodzie. Po odparowaniu wody trzeba je zmiksować z mlekiem i masłem, to metoda przygotowania

A. ciasta ziemniaczanego
B. ziemniaków dauphine
C. ziemniaków z wody
D. puree ziemniaczanego
Wykonywanie usług kelnerskich

Który deser należy sporządzić na podstawie normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli?

Receptura
SurowiecIlość
jabłka kwaśne100 g
cukier25 g
woda120 cm3
sok z cytrynydo smaku

A. Budyń.
B. Galaretkę.
C. Mus.
D. Kompot.
HGT.01 Pytanie 87
Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie informacji zawartych w tabeli wybierz warunki przechowywania jabłek.

Grupa owocówTemperatura [°C]Wilgotność [%]Okres przechowywania
A.Cytrusowe+1 do +1085 – 95do 2 miesięcy
B.Jagodowe-1 do +190 – 957 dni
C.Pestkowe-0,5 do 085 – 904 tygodnie
D.Ziarnkowe+4 do +0,588 – 92do 6 miesięcy

A. A.
B. C.
C. B.
D. D.
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas przygotowania surówki z marchwi, jakie powinny być kolejno wykonane czynności w obróbce wstępnej?

A. mycie, obieranie, płukanie, rozdrabnianie
B. mycie, obieranie, rozdrabnianie, doprawianie
C. mycie, obieranie, sortowanie
D. sortowanie, obieranie, mycie
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner, nakładając pieczonego pstrąga z półmiska na talerz gościa, powinien umieścić rybę

A. na środku w górnej części talerza
B. po lewej stronie w górnej części talerza
C. na środku w dolnej części talerza
D. po prawej stronie w górnej części talerza
HGT.01 Pytanie 93
Wykonywanie usług kelnerskich

Ilość sztućców, które można ustawić w nakryciu gościa, powinna wynosić

A. 5 sztuk po prawej stronie i 4 sztuki po lewej stronie
B. 4 sztuki po prawej stronie i 3 sztuki po lewej stronie
C. 5 sztuk po prawej stronie i 3 sztuki po lewej stronie
D. 4 sztuki po prawej stronie i 4 sztuki po lewej stronie
HGT.01 Pytanie 95
Wykonywanie usług kelnerskich

Do czego służy pomocnik kelnerski?

A. do przechowywania alkoholi oraz napojów bezalkoholowych
B. do wykonania dekantacji win
C. do przechowywania bielizny oraz zastawy stołowej
D. do realizacji serwisu specjalnego
Wykonywanie usług kelnerskich

Metoda przygotowywania jajecznicy bez dodatków polega na

A. mieszaniu jaj, które zostały zapiekane w kokilce
B. smażeniu jaj na patelni bez ich mieszania
C. mieszaniu jaj smażonych na patelni
D. pieczeniu jaj w kokilce i ich nie mieszaniu
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie akcesoria może wykorzystać kelner przy obsłudze gościa w hotelowym pokoju?

A. tacę lub wózek serwisowy
B. tacę lub pomocnik kelnerski
C. wózek kelnerski bądź stolik koktajlowy
D. wózek chłodniczy do deserów lub bemar
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas przygotowywania stołu na przyjęcie zasiadane, kelner powinien ułożyć następujące elementy:

A. szkło, serwetki, porcelanę, sztućce
B. sztućce, szkło, serwetki, porcelanę
C. porcelanę, sztućce, szkło, serwetki
D. serwetki, porcelanę, sztućce, szkło
Wykonywanie usług kelnerskich

Którą potrawę należy sporządzić na podstawie zamieszczonego sposobu wykonania?

Sposób wykonania
  • Warzywa korzeniowe i ziemniaki oczyść, umyj, ugotuj i ostudź.
  • Ugotuj jajka na twardo, ostudź.
  • Warzywa korzeniowe, ziemniaki, jajka, jabłko i ogórki pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.
  • Groszek odsącz z zalewy.
  • Wymieszaj wszystkie składniki z sosem majonezowym. Dopraw solą i pieprzem.

A. Surówkę warzywną.
B. Surówkę wiosenną.
C. Sałatkę ziemniaczaną.
D. Sałatkę jarzynową.
Wykonywanie usług kelnerskich

Sałatę z sosem vinegrette jako dodatek witaminowy do dania głównego, które składa się z fileta drobiowego oraz ziemniaków, należy serwować.

A. oddzielnie na talerzyku przekąskowym
B. oddzielnie na półmisku dekoracyjnym
C. na talerzu do dania głównego, po prawej stronie ziemniaków
D. na talerzu do dania głównego, po lewej stronie ziemniaków
HGT.01 Pytanie 112
Wykonywanie usług kelnerskich

Kawę w stylu kapucynka należy serwować

A. z dużą ilością czekolady
B. z małą ilością czekolady
C. z małą ilością śmietanki
D. z dużą ilością śmietanki
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką czynność powinien wykonać kelner, zbliżając się do gościa od prawej strony?

A. Serwowanie potraw z półmiska na talerz gościa
B. Podanie surówki jako dodatku do dania głównego
C. Złożenie zamówienia
D. Prezentacja wina w butelce
Wykonywanie usług kelnerskich

Zamówioną przez gości deskę serów, zgodnie z tradycją francuską, kelner powinien podać

Potrawy zamówione przez gości
Danie główne, deser zimny, deska serów, zakąska gorąca, zakąska zimna.

A. po deserze zimnym.
B. po daniu głównym.
C. po zakąsce gorącej.
D. po zakąsce zimnej.