Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.01 Pytanie 81
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas realizacji prac obsługowych na przyjęciu, jakie czynności powinien wykonać kelner w pierwszej kolejności?

A. przybyłemu mężczyźnie
B. przybyłej kobiecie
C. gospodyni uroczystości
D. gospodarzowi uroczystości
HGT.01 Pytanie 82
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką czynność powinien wykonać kelner, podchodząc do gościa z prawej strony?

A. Dostarczanie surówki jako dodatku do dania głównego.
B. Złożenie zamówienia.
C. Podawanie dania głównego w porcjach.
D. Serwowanie zupy z wazy.
HGT.01 Pytanie 83
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie wino powinno być polecone do wołowej pieczeni?

A. Białe brut
B. Różowe semi sweet
C. Czerwone dry
D. Wermut
HGT.01 Pytanie 84
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakiego rodzaju system obsługi wprowadzono w restauracji hotelowej, gdyż kelnerzy biorą zamówienia na potrawy gorące oraz napoje, natomiast sałatki i desery goście wybierają oraz przenoszą na stół z bufetu?

A. Obsługa mieszana
B. Rodzaj obsługi kelnerskiej
C. Samoobsługa w stylu czeskim
D. Samoobsługa w stylu szwedzkim
HGT.01 Pytanie 85
Wykonywanie usług kelnerskich

Surowcem, który jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest

A. jaja
B. masło
C. olej
D. mleko
HGT.01 Pytanie 86
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką ilość kilogramów pieczarek należy przygotować do wyprodukowania 22 porcji szaszłyków z pieczarek, biorąc pod uwagę, że do zrobienia 4 porcji potrawy wykorzystano 400 g tego surowca?

A. 2,2 kg
B. 5,5 kg
C. 7,2 kg
D. 1,6 kg
HGT.01 Pytanie 87
Wykonywanie usług kelnerskich

Ilość sztućców, które można ustawić w nakryciu gościa, powinna wynosić

A. 5 sztuk po prawej stronie i 3 sztuki po lewej stronie
B. 4 sztuki po prawej stronie i 3 sztuki po lewej stronie
C. 4 sztuki po prawej stronie i 4 sztuki po lewej stronie
D. 5 sztuk po prawej stronie i 4 sztuki po lewej stronie
HGT.01 Pytanie 88
Wykonywanie usług kelnerskich

Porcelanowa filiżanka o objętości 50 ml umieszczona na talerzyku, przeznaczona jest do podawania kawy?

A. cappucino
B. espresso
C. caffe latte
D. latte macchiato
HGT.01 Pytanie 89
Wykonywanie usług kelnerskich

W trakcie przeprowadzania wstępnej obróbki surowców należy je

A. patroszyć i formować
B. rozdrabniać i formować
C. sortować i obierać
D. myć i obierać
HGT.01 Pytanie 90
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner powinien usunąć ze stołu menaż z przyprawami oraz koszyk z pieczywem przed serwowaniem

A. musu z łososia
B. sznycli z indyka
C. sałatki z owoców
D. kremu z brokułów
HGT.01 Pytanie 91
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas bufetów gorących potraw niezbędne jest serwowanie ich

A. w wazach
B. w termosach
C. w podgrzewaczach
D. w naczyniach żaroodpornych
HGT.01 Pytanie 92
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby zarejestrować zamówienie na terminalu stacjonarnym, należy zacząć od wprowadzenia

A. numeru stolika
B. ceny potrawy
C. aktywującego hasła
D. liczby gości
HGT.01 Pytanie 93
Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie zamieszczonej receptury sporządzany jest sos

Receptura
majonez350 g
szpinak300 g
sól, cukierdo smaku

A. winegret.
B. tatarski.
C. ravigotte.
D. cumberland.
HGT.01 Pytanie 94
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas serwowania kawy, kelner powinien zaproponować...

A. Cukier i śmietankę
B. Dodatkowy deser
C. Inny rodzaj napoju
D. Degustację herbaty
HGT.01 Pytanie 95
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaki deser powinien polecić kelner osobie z nietolerancją laktozy?

A. Lody truskawkowe
B. Suflet jabłkowy
C. Krem bawarski
D. Sernik wiedeński
HGT.01 Pytanie 96
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką maksymalną liczbę potraw może przenosić kelner w lewej ręce?

A. trzy głębokie talerze z zupami na porcjach.
B. jeden płaski talerz z zimną zakąską na porcji.
C. trzy płaskie talerze z zimnymi zakąskami na porcjach.
D. jeden głęboki talerz z porcją zupy.
HGT.01 Pytanie 97
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie urządzenie nie nadaje się do pieczenia ciasta?

A. Piekarnik
B. Kuchnia mikrofalowa
C. Piec konwekcyjny
D. Szybkowar
HGT.01 Pytanie 98
Wykonywanie usług kelnerskich

Który zapis w karcie menu nie jest prawidłowy?

ZupaZakąska zimnaDeserDanie zasadnicze
MinestroneBefsztyk po angielskuTarta cytrynowaRisotto z kurczakiem
i warzywami
A.B.C.D.

A. C.
B. D.
C. B.
D. A.
HGT.01 Pytanie 99
Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie informacji zawartych w tabeli oblicz ile kawy mielonej i wody należy użyć do sporządzenia 5 porcji kawy ristretto, jeżeli do przygotowania jednej porcji espresso potrzeba 30 ml wody.

Instrukcja wykonania w ekspresie ciśnieniowym porcji kawy ristretto
Zmiel drobno ziarna kawy.
Umieść 7 g kawy w kolbie ekspresu i ubij tamperem.
Ustaw wstępnie ogrzaną filiżankę pod wylewką ekspresu.
Zaparzaj połową wody używanej do espresso.
Podawaj do kawy zawsze szklankę niegazowanej wody w temperaturze pokojowej

A. 70,00 g kawy mielonej i 150 ml wody.
B. 35,00 g kawy mielonej i 75 ml wody.
C. 17,50 g kawy mielonej i 37,5 ml wody.
D. 7,00 g kawy mielonej i 15 ml wody.
HGT.01 Pytanie 100
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby przygotować tradycyjny krupnik, konieczne jest użycie kaszy

A. gryczanej
B. jaglanej
C. kukurydzianej
D. jęczmiennej
HGT.01 Pytanie 101
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakiego surowca należy użyć do przygotowania klasycznego carpaccio?

A. Karkówka
B. Schab
C. Polędwica wołowa
D. Szynka wieprzowa
HGT.01 Pytanie 102
Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie informacji zawartych w zamieszczonej tabeli wskaż pomieszczenie, które jest odpowiednie do przechowywania rukoli.

WyszczególnienieTemperatura [°C]Wilgotność powietrza [%]
A. magazyn produktów suchychod +15 do +18od 56 do 60
B. magazyn warzyw korzeniowychod +6 do +10od 85 do 90
C. komora chłodnicza warzyw nietrwałychod +4 do +8od 80 do 85
D. komora niskotemperaturowaod −18 do −22od 80 do 90

A. D.
B. C.
C. B.
D. A.
HGT.01 Pytanie 103
Wykonywanie usług kelnerskich

Do zadań pracowników room service nie należy

A. zabieranie brudnej zastawy z pokoju hotelowego
B. serwowanie potraw i napojów do pokoju hotelowego
C. czyszczenie elementów zastawy stołowej oraz sztućców
D. wymienianie brudnych ręczników i pościeli
HGT.01 Pytanie 104
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaki jest pierwszy krok w obsłudze gościa przez kelnera?

A. Przyjęcie zamówienia
B. Wskazanie miejsca do siedzenia
C. Podanie menu
D. Powitanie gościa przy wejściu
HGT.01 Pytanie 105
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby przygotować kawę americano, kelner powinien użyć

A. tygla miedzianego
B. ekspresu ciśnieniowego
C. kawiarki aluminiowej
D. zaparzacza aeropress
HGT.01 Pytanie 106
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką witaminową przystawkę powinien zasugerować kelner do wołowych zrazów zawijanych serwowanych z kaszą gryczaną?

A. Buraczki zasmażane
B. Bakłażany grillowane
C. Karczochy duszone
D. Brokuły gotowane
HGT.01 Pytanie 107
Wykonywanie usług kelnerskich

Zamówioną przez gości deskę serów, zgodnie z tradycją francuską, kelner powinien podać

Potrawy zamówione przez gości
Danie główne, deser zimny, deska serów, zakąska gorąca, zakąska zimna.

A. po zakąsce zimnej.
B. po zakąsce gorącej.
C. po daniu głównym.
D. po deserze zimnym.
HGT.01 Pytanie 108
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką kategorię warzyw reprezentuje kalarepa?

A. Liściowych
B. Kapustnych
C. Owocowych
D. Cebulowych
HGT.01 Pytanie 109
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakim odcieniem wyróżnia się młode czerwone wino?

A. fioletowym
B. ceglastym
C. rubinowym
D. brązowym
HGT.01 Pytanie 110
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby przygotować grog, należy zastosować

A. ginu
B. wermutu
C. araku
D. likieru
HGT.01 Pytanie 111
Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, wskaż numer próbki świeżego masła śmietankowego.

Cechy masłaPróbka nr 1Próbka nr 2Próbka nr 3Próbka nr 4
barwajasno żółtażółtaintensywnie żółtaniejednolita
konsystencjakruchamazistacieknącamazista
zapachmlecznyśmietankowyorzechowymleczny
smakkwaśnylekko kwaśnyzjełczałylekko gorzki

A. 2.
B. 4.
C. 3.
D. 1.
HGT.01 Pytanie 112
Wykonywanie usług kelnerskich

Które sztućce kelner powinien przygotować do konsumpcji potraw wymienionych w tabeli?

Zamówienie
Roladka z łososia wędzonego z grzanką ziołową
Zupa krem z buraków z prażonymi pestkami słonecznika

A. Widelec i nóż stołowy średni, łyżkę stołową średnią.
B. Widelec i nóż do ryby, łyżkę stołową średnią.
C. Widelec i nóż stołowy średni, łyżkę stołową dużą.
D. Widelec i nóż do ryby, łyżkę stołową dużą.
HGT.01 Pytanie 113
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie danie klasyfikowane jest jako gorąca zakąska?

A. Koktajl z krewetek
B. Łosoś wędzony
C. Galaretki drobiowe
D. Szaszłyki baranie
HGT.01 Pytanie 114
Wykonywanie usług kelnerskich

Na imprezie urodzinowej stosuje się kartę dań

A. standardowa
B. okolicznościowa
C. dzienna
D. specjalna
HGT.01 Pytanie 115
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaki rodzaj serwisu zastosował kelner, gdy danie przygotowane w kuchni podał z prawej strony gościa?

A. Rosyjski
B. Niemiecki
C. Angielski
D. Francuski
HGT.01 Pytanie 116
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas obsługi bankietu, co jest najważniejszym elementem, który kelner powinien kontrolować?

A. Wystrojenie sali
B. Płynność serwisu
C. Liczba gości przy stolikach
D. Szybkość obsługi
HGT.01 Pytanie 117
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakiego napoju powinien zalecić kelner do pieczonej golonki?

A. Piwo zimne
B. Likier ziołowy
C. Likier owocowy
D. Piwo grzane
HGT.01 Pytanie 118
Wykonywanie usług kelnerskich

W jakiej odległości od krawędzi stołu powinno się ustawić talerze i sztućce, przygotowując stół na bankiet zasiadany?

A. 0,5 cm
B. 3,5 cm
C. 2,5 cm
D. 1,5 cm
HGT.01 Pytanie 119
Wykonywanie usług kelnerskich

Który z poniższych sztućców kelner powinien podać do ryby?

A. Łyżka stołowa
B. Nóż deserowy
C. Nóż i widelec do ryb
D. Widelec deserowy
HGT.01 Pytanie 120
Wykonywanie usług kelnerskich

Wskaż artykuł pochodzenia zwierzęcego?

A. Kapusta czerwona
B. Mleko
C. Cukier
D. Pieczarki