Filtrowanie pytań
Wykonywanie usług kelnerskich
A. tatarskiego
B. holenderskiego
C. beszamelowego
D. ravigotte
Wykonywanie usług kelnerskich
Obrać ziemniaki, przepłukać je i ugotować pod przykryciem w osolonej wodzie. Po odparowaniu wody trzeba je zmiksować z mlekiem i masłem, to metoda przygotowania
A. ciasta ziemniaczanego
B. ziemniaków dauphine
C. ziemniaków z wody
D. puree ziemniaczanego
HGT.01 Pytanie 83
Wykonywanie usług kelnerskich
Jak powinno być serwowane śniadanie wiedeńskie dla jednej osoby zamówione do hotelowego pokoju?
A. na wózku bemarowym
B. na małej tacy okrągłej
C. na pomocniku kelnerskim
D. na dużej tacy prostokątnej
Wykonywanie usług kelnerskich
Który deser należy sporządzić na podstawie normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli?
| Receptura | |
|---|---|
| Surowiec | Ilość |
| jabłka kwaśne | 100 g |
| cukier | 25 g |
| woda | 120 cm3 |
| sok z cytryny | do smaku |
A. Budyń.
B. Galaretkę.
C. Mus.
D. Kompot.
Wykonywanie usług kelnerskich
Który z poniższych napojów powinien być serwowany w kieliszku typu flute?
A. Koniak
B. Szampan
C. Czerwone wino
D. Whisky
Wykonywanie usług kelnerskich
Ile kilogramów surowego mięsa powinno się przygotować do wykonania 20 porcji schabu pieczonego, jeżeli w przepisie na 7 porcji tej potrawy uwzględniono zużycie 1 120 g tego surowca?
A. 3,30 kg
B. 3,50 kg
C. 3,20 kg
D. 3,40 kg
Wykonywanie usług kelnerskich
Na podstawie informacji zawartych w tabeli wybierz warunki przechowywania jabłek.
| Grupa owoców | Temperatura [°C] | Wilgotność [%] | Okres przechowywania | |
|---|---|---|---|---|
| A. | Cytrusowe | +1 do +10 | 85 – 95 | do 2 miesięcy |
| B. | Jagodowe | -1 do +1 | 90 – 95 | 7 dni |
| C. | Pestkowe | -0,5 do 0 | 85 – 90 | 4 tygodnie |
| D. | Ziarnkowe | +4 do +0,5 | 88 – 92 | do 6 miesięcy |
A. A.
B. C.
C. B.
D. D.
HGT.01 Pytanie 88
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę może przygotować kelner przy stole gościa?
A. Canelloni
B. Gulasz węgierski
C. Kulebiak
D. Koktajl z kraba
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas przygotowania surówki z marchwi, jakie powinny być kolejno wykonane czynności w obróbce wstępnej?
A. mycie, obieranie, płukanie, rozdrabnianie
B. mycie, obieranie, rozdrabnianie, doprawianie
C. mycie, obieranie, sortowanie
D. sortowanie, obieranie, mycie
Wykonywanie usług kelnerskich
Które z poniższych zawodów w lokalu gastronomicznym wchodzi w skład działu usługowego?
A. Garmażer
B. Kelner
C. Cukiernik
D. Kucharz
Wykonywanie usług kelnerskich
Surowce zamieszczone w wykazie służą do produkcji
| Wykaz surowców | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość |
| truskawki | 500 g |
| cukier | 150 g |
| mąka ziemniaczana | 40 g |
| woda | 1000 g |
A. kompotu.
B. musu.
C. sufletu.
D. kisielu.
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner, nakładając pieczonego pstrąga z półmiska na talerz gościa, powinien umieścić rybę
A. na środku w górnej części talerza
B. po lewej stronie w górnej części talerza
C. na środku w dolnej części talerza
D. po prawej stronie w górnej części talerza
Wykonywanie usług kelnerskich
Ilość sztućców, które można ustawić w nakryciu gościa, powinna wynosić
A. 5 sztuk po prawej stronie i 4 sztuki po lewej stronie
B. 4 sztuki po prawej stronie i 3 sztuki po lewej stronie
C. 5 sztuk po prawej stronie i 3 sztuki po lewej stronie
D. 4 sztuki po prawej stronie i 4 sztuki po lewej stronie
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas serwowania kawy, kelner powinien zaproponować...
A. Degustację herbaty
B. Cukier i śmietankę
C. Dodatkowy deser
D. Inny rodzaj napoju
Wykonywanie usług kelnerskich
Do czego służy pomocnik kelnerski?
A. do przechowywania alkoholi oraz napojów bezalkoholowych
B. do wykonania dekantacji win
C. do przechowywania bielizny oraz zastawy stołowej
D. do realizacji serwisu specjalnego
Wykonywanie usług kelnerskich
Metoda przygotowywania jajecznicy bez dodatków polega na
A. mieszaniu jaj, które zostały zapiekane w kokilce
B. smażeniu jaj na patelni bez ich mieszania
C. mieszaniu jaj smażonych na patelni
D. pieczeniu jaj w kokilce i ich nie mieszaniu
Wykonywanie usług kelnerskich
Do przygotowania bruschetty, świeże pomidory powinny być pokrojone.
A. w concasse.
B. w brunoise.
C. w vichy.
D. w julienne.
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie akcesoria może wykorzystać kelner przy obsłudze gościa w hotelowym pokoju?
A. tacę lub wózek serwisowy
B. tacę lub pomocnik kelnerski
C. wózek kelnerski bądź stolik koktajlowy
D. wózek chłodniczy do deserów lub bemar
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas przygotowywania stołu na przyjęcie zasiadane, kelner powinien ułożyć następujące elementy:
A. szkło, serwetki, porcelanę, sztućce
B. sztućce, szkło, serwetki, porcelanę
C. porcelanę, sztućce, szkło, serwetki
D. serwetki, porcelanę, sztućce, szkło
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby zaserwować antrykot przy użyciu specjalnego serwisu z wózka kelnerskiego, należy mieć przygotowane: płytę podgrzewającą, deskę, nóż oraz talerzyk na resztki.
A. i szczypce.
B. i sztućce do tranżerowania.
C. i nożyce.
D. i sztućce serwisowe.
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner planujący serwis dla wegan powinien unikać potraw zawierających...
A. Gluten
B. Orzechy
C. Laktozę
D. Produkty odzwierzęce
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakim rodzajem tkanki mięśniowej charakteryzuje się polędwica wołowa?
A. grubowłóknista
B. drobnowłóknista
C. przerośnięta tłuszczem
D. przerośnięta ścięgnami
Wykonywanie usług kelnerskich
Którą potrawę należy sporządzić na podstawie zamieszczonego sposobu wykonania?
| Sposób wykonania |
|---|
|
A. Surówkę warzywną.
B. Surówkę wiosenną.
C. Sałatkę ziemniaczaną.
D. Sałatkę jarzynową.
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować grog, należy zastosować
A. wermutu
B. araku
C. ginu
D. likieru
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie to danie, jeżeli kelner w obecności gości przygotowywał filety z upieczonej ryby?
A. Rosyjski
B. Angielski
C. Francuski
D. Niemiecki
Wykonywanie usług kelnerskich
Który z poniższych sztućców kelner powinien podać do ryby?
A. Nóż deserowy
B. Widelec deserowy
C. Łyżka stołowa
D. Nóż i widelec do ryb
Wykonywanie usług kelnerskich
Celem wyparzania naczyń stołowych jest
A. niszczenie flory bakteryjnej
B. osuszanie pozostałości detergentów
C. odtłuszczanie powierzchni
D. eliminacja resztek potraw
Wykonywanie usług kelnerskich
Sałatę z sosem vinegrette jako dodatek witaminowy do dania głównego, które składa się z fileta drobiowego oraz ziemniaków, należy serwować.
A. oddzielnie na talerzyku przekąskowym
B. oddzielnie na półmisku dekoracyjnym
C. na talerzu do dania głównego, po prawej stronie ziemniaków
D. na talerzu do dania głównego, po lewej stronie ziemniaków
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować herbatę w stylu angielskim, oprócz naparu herbacianego, co jeszcze powinno się zaserwować?
A. dżem.
B. gorące mleko.
C. plasterki cytryny.
D. śmietanę ubitą.
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować tradycyjny krupnik, konieczne jest użycie kaszy
A. jęczmiennej
B. gryczanej
C. jaglanej
D. kukurydzianej
Wykonywanie usług kelnerskich
Do przygotowania jakiej potrawy mięso wieprzowe trzeba pokroić w równe kostki o wymiarach 3x3 cm?
A. Boeuf Strogonowa
B. Paprykarza
C. Gulaszu
D. Gulaszu baraniego
Wykonywanie usług kelnerskich
Kawę w stylu kapucynka należy serwować
A. z dużą ilością czekolady
B. z małą ilością czekolady
C. z małą ilością śmietanki
D. z dużą ilością śmietanki
HGT.01 Pytanie 113
Wykonywanie usług kelnerskich
Kto jest odpowiedzialny za serwowanie dania głównego na zimnym talerzu konsumentowi?
A. kelner
B. kierownik sali
C. kucharz
D. pomocnik kucharza
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką czynność powinien wykonać kelner, zbliżając się do gościa od prawej strony?
A. Serwowanie potraw z półmiska na talerz gościa
B. Podanie surówki jako dodatku do dania głównego
C. Złożenie zamówienia
D. Prezentacja wina w butelce
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie z wymienionych potraw przygotowuje się z ciasta wyrabianego na stolnicy?
A. Ziemniaczane placki
B. Naleśniki
C. Kluski półfrancuskie
D. Pierogi
Wykonywanie usług kelnerskich
Zamówioną przez gości deskę serów, zgodnie z tradycją francuską, kelner powinien podać
| Potrawy zamówione przez gości |
|---|
| Danie główne, deser zimny, deska serów, zakąska gorąca, zakąska zimna. |
A. po deserze zimnym.
B. po daniu głównym.
C. po zakąsce gorącej.
D. po zakąsce zimnej.
Wykonywanie usług kelnerskich
Ocena sensoryczna potrawy nie ma na celu ustalenia jej
A. kaloryczności.
B. odcienia.
C. zapachu.
D. struktur.
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować kawę americano, kelner powinien użyć
A. ekspresu ciśnieniowego
B. zaparzacza aeropress
C. kawiarki aluminiowej
D. tygla miedzianego
Wykonywanie usług kelnerskich
Do flambirowania naleśników należy zastosować
A. czerwonego wina
B. piwa
C. koniaku
D. białego wina
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego koloru deska powinna być użyta do rozdrobnienia ugotowanych jaj?
A. niebieskiego
B. żółtego
C. białego
D. brązowego