Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.01 Pytanie 121
Wykonywanie usług kelnerskich

Do której grupy warzyw należy kalarepa?

A. Kapustnych.
B. Liściowych.
C. Owocowych.
D. Cebulowych.
HGT.01 Pytanie 122
Wykonywanie usług kelnerskich

Piwo niepasteryzowane należy przechowywać w ciemnych pomieszczeniach w których panuje temperatura w zakresie

A. od 0 do 1 °C
B. od 17 do 20 °C
C. od 13 do 16 °C
D. od 2 do 12 °C
HGT.01 Pytanie 123
Wykonywanie usług kelnerskich

Do warzyw trwałych pod względem czasu przechowywania zalicza się

A. szpinak.
B. rzodkiewkę.
C. brokuł.
D. cebulę.
HGT.01 Pytanie 124
Wykonywanie usług kelnerskich

Świeże pomidory do sporządzenia bruschetty należy rozdrobnić

A. w vichy.
B. w concasse.
C. w julienne.
D. w brunoise.
HGT.01 Pytanie 125
Wykonywanie usług kelnerskich

Na ilustracji przedstawiono owoce

Ilustracja do pytania 5
A. świeżych fig.
B. suszonych karamboli.
C. niedojrzałych granatów.
D. dojrzałych mango.
HGT.01 Pytanie 126
Wykonywanie usług kelnerskich

Którą przyprawę przedstawiono na ilustracji?

Ilustracja do pytania 6
A. Anyż.
B. Kardamon.
C. Cynamon.
D. Imbir.
HGT.01 Pytanie 127
Wykonywanie usług kelnerskich

Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, wskaż czas przechowywania kaszy pęczak.

Ilustracja do pytania 7
A. 5 miesięcy.
B. 6 miesięcy.
C. 9 miesięcy.
D. 10 miesięcy.
HGT.01 Pytanie 128
Wykonywanie usług kelnerskich

Którą metodę obróbki cieplnej należy zastosować przy sporządzaniu potrawki cielęcej?

A. Smażenie.
B. Duszenie.
C. Pieczenie.
D. Gotowanie.
HGT.01 Pytanie 129
Wykonywanie usług kelnerskich

Do sporządzenia której potrawy mięso wieprzowe należy rozdrobnić w regularną kostkę 3x3 cm?

A. Paprykarza.
B. Ragout baraniego.
C. Boeuf Strogonowa.
D. Gulaszu.
HGT.01 Pytanie 130
Wykonywanie usług kelnerskich

Kawę typu kapucynek należy podać

A. z dużą ilością czekolady.
B. z małą ilością czekolady.
C. z małą ilością śmietanki.
D. z dużą ilością śmietanki.
HGT.01 Pytanie 131
Wykonywanie usług kelnerskich

Do sporządzenia grogu należy użyć

A. araku.
B. ginu.
C. likieru.
D. wermutu.
HGT.01 Pytanie 132
Wykonywanie usług kelnerskich

Do flambirowania naleśników należy użyć

A. wina białego.
B. koniaku.
C. piwa.
D. wina czerwonego.
HGT.01 Pytanie 133
Wykonywanie usług kelnerskich

Do sporządzenia podstawowego sosu holenderskiego, oprócz klarowanego masła, soku z cytryny, wody i soli należy użyć

A. majonezu.
B. ugotowanych żółtek.
C. oliwy.
D. surowych żółtek.
HGT.01 Pytanie 134
Wykonywanie usług kelnerskich

Tarcza przedstawiona na ilustracji, stanowiąca element roboczy robota wieloczynnościowego, wykorzystywana jest do sporządzania

Ilustracja do pytania 14
A. knedli.
B. kopytek.
C. mizerii.
D. frytek.
HGT.01 Pytanie 135
Wykonywanie usług kelnerskich

Który stopień usmażenia posiada befsztyk wołowy, jeżeli obsmażany był po 1,5 minuty z każdej strony?

A. Blue.
B. Rare.
C. Medium well.
D. Well done.
HGT.01 Pytanie 136
Wykonywanie usług kelnerskich

Urządzenie przedstawione na ilustracji służy do sporządzania

Ilustracja do pytania 16
A. naleśników.
B. eklerów.
C. gofrów.
D. blinów.
HGT.01 Pytanie 137
Wykonywanie usług kelnerskich

Zestaw noży do carvingu przedstawiono na ilustracji

Ilustracja do pytania 17
A. II.
B. III.
C. I.
D. IV.
HGT.01 Pytanie 138
Wykonywanie usług kelnerskich

Który napój gorący sporządza się z przedstawionego w tabeli normatywu surowcowego?

Ilustracja do pytania 18
A. Herbatę po rosyjsku.
B. Herbatę po turecku.
C. Herbatę po angielsku.
D. Herbatę po chińsku.
HGT.01 Pytanie 139
Wykonywanie usług kelnerskich

Likier Amaretto charakteryzuje się posmakiem

A. mięty.
B. anyżu.
C. kawy.
D. migdałów.
HGT.01 Pytanie 140
Wykonywanie usług kelnerskich

Który napój mieszany sporządzi barman posługując się normatywem surowcowym zamieszczonym w tabeli?

Ilustracja do pytania 20
A. Manhattan.
B. Gibson.
C. Alexander.
D. Kamikaze.
HGT.01 Pytanie 141
Wykonywanie usług kelnerskich

Słynny włoski deser o charakterystycznym kawowym smaku to

A. tort Pavlowa.
B. churros.
C. tiramisu.
D. tort Sachera.
HGT.01 Pytanie 142
Wykonywanie usług kelnerskich

Którą potrawę mięsną należy wydawać w dwóch sztukach na jedną porcję?

A. Medalion.
B. Kotlet mielony.
C. Rumsztyk.
D. Kotlet pożarski.
HGT.01 Pytanie 143
Wykonywanie usług kelnerskich

Kompot francuski należy wyporcjować do

A. kompotierki.
B. gobletu.
C. szklanki.
D. filiżanki.
HGT.01 Pytanie 144
Wykonywanie usług kelnerskich

W bulionówce należy podać

A. krem ze szparagów.
B. rosół z kołdunami.
C. barszcz ukraiński.
D. zupę żółwiową.
HGT.01 Pytanie 145
Wykonywanie usług kelnerskich

Dla którego systemu ekspedycji charakterystyczne jest wydawanie potraw przez okienko łączące kuchnię z salą konsumencką?

A. Polskiego.
B. Francuskiego.
C. Szwedzkiego.
D. Czeskiego.
HGT.01 Pytanie 146
Wykonywanie usług kelnerskich

W barach i cocktail-barach typu francuskiego potrawy i napoje są podawane

A. przy ladzie barowej przez kelnera.
B. z wózka kelnerskiego przez bufetowego.
C. z wózka kelnerskiego przez kelnera.
D. przy ladzie barowej przez bufetowego.
HGT.01 Pytanie 147
Wykonywanie usług kelnerskich

Ile maksymalnie nakryć należy zaplanować przy stole o wymiarach 2,6 m x 2,6 m, jeżeli odległości pomiędzy nakryciami wynoszą 60 cm, a skrajne nakrycia ustawione są w odległości 40 cm od krawędzi stołu?

A. 10 nakryć.
B. 16 nakryć.
C. 12 nakryć.
D. 20 nakryć.
HGT.01 Pytanie 148
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner powinien użyć wózka kelnerskiego do obsługi serwisem

A. rosyjskim.
B. angielskim.
C. niemieckim.
D. francuskim.
HGT.01 Pytanie 149
Wykonywanie usług kelnerskich

Podchodząc z prawej strony gościa, kelner powinien

A. podać wyporcjonowaną surówkę.
B. serwować tort z patery.
C. nalać zupę z wazy.
D. ustawić talerz do pieczywa.
HGT.01 Pytanie 150
Wykonywanie usług kelnerskich

Do tymbalików drobiowych jako dodatek kelner powinien zaproponować

A. ocet balsamiczny.
B. musztardę.
C. ketchup.
D. ocet spirytusowy.
HGT.01 Pytanie 151
Wykonywanie usług kelnerskich

Które sztućce kelner powinien przygotować do konsumpcji potraw wymienionych w tabeli?

Ilustracja do pytania 31
A. Widelec i nóż do ryby, łyżkę stołową średnią.
B. Widelec i nóż do ryby, łyżkę stołową dużą.
C. Widelec i nóż stołowy średni, łyżkę stołową dużą.
D. Widelec i nóż stołowy średni, łyżkę stołową średnią.
HGT.01 Pytanie 152
Wykonywanie usług kelnerskich

Który napój kelner powinien zaproponować do golonki pieczonej?

A. Piwo zimne.
B. Likier ziołowy.
C. Piwo grzane.
D. Likier owocowy.
HGT.01 Pytanie 153
Wykonywanie usług kelnerskich

Którą potrawę kelner może sporządzić przy stoliku gościa?

A. Gulasz węgierski.
B. Koktajl z kraba.
C. Canelloni.
D. Kulebiak.
HGT.01 Pytanie 154
Wykonywanie usług kelnerskich

Przedstawiony w tabeli fragment karty menu dotyczy

Ilustracja do pytania 34
A. dań głównych rybnych.
B. dań głównych mięsnych.
C. przystawek zimnych.
D. przystawek gorących.
HGT.01 Pytanie 155
Wykonywanie usług kelnerskich

Do sporządzenia której potrawy należy zastosować sprzęt przedstawiony na ilustracji?

Ilustracja do pytania 35
A. Fondue serowego.
B. Smażonych kulek mięsnych.
C. Pieczonych szaszłyków.
D. Gotowanej kukurydzy.
HGT.01 Pytanie 156
Wykonywanie usług kelnerskich

Który zestaw bielizny służy do nakrycia stołów bufetowych na przyjęcia okolicznościowe?

A. Obrusy, moltony i skirtingi.
B. Moltony, obrusy i napperony.
C. Napperony, skirtingi i moltony.
D. Laufry, obrusy i moltony.
HGT.01 Pytanie 157
Wykonywanie usług kelnerskich

Urządzenie przedstawione na ilustracji służy do

Ilustracja do pytania 37
A. wyciskania pomarańczy.
B. miażdżenia przypraw.
C. przeciskania ziemniaków.
D. kruszenia lodu.
HGT.01 Pytanie 158
Wykonywanie usług kelnerskich

Kieliszek przedstawiony na ilustracji ma zastosowanie do serwowania drinków typu

Ilustracja do pytania 38
A. short.
B. diverse.
C. hot.
D. long.
HGT.01 Pytanie 159
Wykonywanie usług kelnerskich

Przedstawiony schemat nakrycia został przygotowany do konsumpcji

Ilustracja do pytania 39
A. przystawki, dania głównego, deseru.
B. zupy, dania głównego, serów.
C. przystawki, zupy, serów.
D. zupy, dania głównego, deseru.
HGT.01 Pytanie 160
Wykonywanie usług kelnerskich

Na ilustracji przedstawiono sposób podania kawy

Ilustracja do pytania 40
A. latte macchiato.
B. po turecku.
C. po irlandzku.
D. espresso.