Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas realizacji prac obsługowych na przyjęciu, jakie czynności powinien wykonać kelner w pierwszej kolejności?

A. gospodyni uroczystości
B. gospodarzowi uroczystości
C. przybyłemu mężczyźnie
D. przybyłej kobiecie
HGT.01 Pytanie 162
Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego, oblicz ilość mleka potrzebną do sporządzenia
5 porcji koktajlu bananowego.

Normatyw surowcowy koktajlu bananowego na 1 porcję
Nazwa surowcaIlość
banan1 szt. – ok.150 g
cytryna50 g
mleko80 ml
syrop grenadine20 ml
lód4 kostki

A. 250 ml
B. 40 ml
C. 80 ml
D. 400 ml
Wykonywanie usług kelnerskich

Która zasada serwisu dotyczy podawania potraw w porze lunchu?

A. Serwowanie deserów przed zupami
B. Podawanie napojów przed potrawami
C. Podawanie lżejszych dań przed cięższymi
D. Serwowanie dań głównych przed przystawkami
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner powinien przenosić dużą, obciążoną tacę o prostokątnym kształcie

A. na odwróconej lewej dłoni, umiejscowionej ponad barkiem
B. na lewej dłoni, która jest odwrócona do góry i wyciągnięta przed siebie
C. na prawej dłoni, która jest odwrócona do góry i wyciągnięta przed siebie
D. na obu dłoniach, które są wyciągnięte przed siebie
HGT.01 Pytanie 171
Wykonywanie usług kelnerskich

Jak często powinno się oczyszczać kolbę w ręcznym ekspresie ciśnieniowym?

A. Za każdym razem po przygotowaniu porcji kawy
B. Po przygotowaniu pięciu filiżanek kawy
C. Na zakończenie dnia
D. Regularnie, co dwa dni
Wykonywanie usług kelnerskich

Herbatę w stylu rosyjskim powinno się serwować

A. w szklanym bowlu, umieszczonym na szklanym spodku
B. w wysokiej szklance, umieszczonej na kryształowym spodku
C. w podgrzanej filiżance porcelanowej, umieszczonej na porcelanowym spodku
D. w szklance z metalowym uchwytem, umieszczonej na metalowym spodku
HGT.01 Pytanie 179
Wykonywanie usług kelnerskich

Kotlety mielone, które nie są przeznaczone do natychmiastowego spożycia, przed ich przechowywaniem powinny być schłodzone do temperatury

A. 4oC w czasie nie dłuższym niż 2 godziny
B. 10oC w czasie nie dłuższym niż 2 godziny
C. 2oC w czasie nie dłuższym niż 3 godziny
D. 8oC w czasie nie dłuższym niż 3 godziny
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaki dodatek skrobiowy warto zaproponować klientowi, jeśli zamówił on sznycla wiedeńskiego jako danie główne?

A. Ryż na sypko
B. Kluski śląskie
C. Ziemniaki puree
D. Kaszę gryczaną
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką witaminową przystawkę powinien zasugerować kelner do wołowych zrazów zawijanych serwowanych z kaszą gryczaną?

A. Brokuły gotowane
B. Bakłażany grillowane
C. Buraczki zasmażane
D. Karczochy duszone
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie elementy bielizny są używane do przykrycia stołów bufetowych na imprezach okolicznościowych?

A. Napperony, skirtingi oraz moltony
B. Obrusy, moltony i skirtingi
C. Moltony, obrusy oraz napperony
D. Laufry, obrusy oraz moltony
HGT.01 Pytanie 186
Wykonywanie usług kelnerskich

Napperon to element bielizny stołowej, który jest używany do

A. rozjaśnienia obrusów w innym kolorze.
B. nakrywania długich stołów podczas przyjęć zasiadanych.
C. osłonięcia odzieży.
D. osłonięcia stołu bufetowego.
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner zamierza przygotować stolik na uroczystą kolację. Jakim sposobem powinien ułożyć sztućce?

A. Sztućce do przystawek najbliżej talerza
B. Sztućce do deserów bliżej talerza niż sztućce do przystawek
C. Sztućce do dania głównego najbliżej talerza
D. Sztućce do zupy najbliżej talerza
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie danie zostało przygotowane do podania według techniki francuskiej?

A. Koktajl owocowy w wysokim pucharku
B. Zupa z dyni w bulionówce
C. Szarlotka z lodami na talerzu deserowym
D. Szparagi z wody na półmisku
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaki deser powinien być uwzględniony w menu dla osób z nietolerancją glutenu?

A. Sałatka owocowa z lodami jogurtowymi
B. Szarlotka na ciepło z lodami jogurtowymi
C. Pierogi z jagodami oraz bitą śmietaną
D. Śliwki w cieście kruchym z sosem karmelowym
Wykonywanie usług kelnerskich

Która z umiejętności nie wpływa na postrzeganie zawodowe kelnera?

A. Rozpoznawanie smaków i aromatów
B. Gwarantowanie najwyższego standardu obsługi gości
C. Profesjonalne przedstawianie menu
D. Gra na instrumentach klawiszowych
Wykonywanie usług kelnerskich

Którego surowca brakuje w przedstawionym normatywie surowcowym do sporządzenia klusek śląskich ze skwarkami?

Normatyw surowcowy na 5 porcji
SurowceIlość
ziemniaki1 750 g
jaja2 szt.
?380 g
słonina50 g
sóldo smaku

A. Mąki krupczatki.
B. Cukru kryształu.
C. Mąki ziemniaczanej.
D. Sera twarogowego.