Filtrowanie pytań
Wykonywanie usług kelnerskich
A. gospodyni uroczystości
B. gospodarzowi uroczystości
C. przybyłemu mężczyźnie
D. przybyłej kobiecie
Wykonywanie usług kelnerskich
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego, oblicz ilość mleka potrzebną do sporządzenia
5 porcji koktajlu bananowego.
| Normatyw surowcowy koktajlu bananowego na 1 porcję | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość |
| banan | 1 szt. – ok.150 g |
| cytryna | 50 g |
| mleko | 80 ml |
| syrop grenadine | 20 ml |
| lód | 4 kostki |
A. 250 ml
B. 40 ml
C. 80 ml
D. 400 ml
Wykonywanie usług kelnerskich
Która zasada serwisu dotyczy podawania potraw w porze lunchu?
A. Serwowanie deserów przed zupami
B. Podawanie napojów przed potrawami
C. Podawanie lżejszych dań przed cięższymi
D. Serwowanie dań głównych przed przystawkami
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie wino powinien zaproponować kelner do kaczki konfitowanej?
A. czerwone półsłodkie
B. czerwone wytrawne
C. białe wytrawne
D. białe półsłodkie
HGT.01 Pytanie 165
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien przenosić dużą, obciążoną tacę o prostokątnym kształcie
A. na odwróconej lewej dłoni, umiejscowionej ponad barkiem
B. na lewej dłoni, która jest odwrócona do góry i wyciągnięta przed siebie
C. na prawej dłoni, która jest odwrócona do góry i wyciągnięta przed siebie
D. na obu dłoniach, które są wyciągnięte przed siebie
Wykonywanie usług kelnerskich
Krokiety z nadzieniem z kapusty i grzybów powinny być uformowane
A. w rulon otwarty
B. w sakiewkę
C. w rulon zamknięty
D. w chusteczkę
HGT.01 Pytanie 167
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę mięsną powinno się serwować w dwóch sztukach na jedną porcję?
A. Kotlet pożarski
B. Kotlet mielony
C. Rumsztyk
D. Medalion
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować steki z rostbefu, konieczne jest użycie mięsa
A. baraniego
B. cielecego
C. wołowego
D. wieprzowego
Wykonywanie usług kelnerskich
Osobom preferującym dania kuchni hiszpańskiej powinno się zaproponować
A. tartę
B. musakę
C. paellę
D. kebabczetę
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie działania przygotowawcze są związane z organizacją okolicznościowych przyjęć?
A. serwowanie potraw
B. uzupełnianie kieliszków napojami
C. czyszczenie brudnej zastawy stołowej
D. nakrywanie stołów obrusami
Wykonywanie usług kelnerskich
Jak często powinno się oczyszczać kolbę w ręcznym ekspresie ciśnieniowym?
A. Za każdym razem po przygotowaniu porcji kawy
B. Po przygotowaniu pięciu filiżanek kawy
C. Na zakończenie dnia
D. Regularnie, co dwa dni
Wykonywanie usług kelnerskich
Czym jest tartinka?
A. pasztet z królika
B. kruchy wypiek z słonym nadzieniem
C. pasta z solonej ikry tuńczyka
D. mała ozdobna kanapka
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakim odcieniem wyróżnia się młode czerwone wino?
A. rubinowym
B. fioletowym
C. ceglastym
D. brązowym
HGT.01 Pytanie 174
Wykonywanie usług kelnerskich
W trakcie serwowania śniadania gościom w hotelowym pokoju, kelner powinien w pierwszej kolejności
A. ustawić krzesła przy stoliku
B. zap proposal nalania napojów
C. rozłożyć boki stołu
D. unieruchomić stół
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę zaserwowano gościom serwisem francuskim?
A. Tort na talerzyku
B. Zupę w talerzu głębokim
C. Przystawkę na półmisku
D. Deser w pucharku
Wykonywanie usług kelnerskich
Osobą zatrudnioną w dziale usług gastronomicznych jest
A. specjalista ds. technologii żywności
B. asystentka kuchni
C. kelner
D. osoba zajmująca się magazynowaniem
Wykonywanie usług kelnerskich
Herbatę w stylu rosyjskim powinno się serwować
A. w szklanym bowlu, umieszczonym na szklanym spodku
B. w wysokiej szklance, umieszczonej na kryształowym spodku
C. w podgrzanej filiżance porcelanowej, umieszczonej na porcelanowym spodku
D. w szklance z metalowym uchwytem, umieszczonej na metalowym spodku
Wykonywanie usług kelnerskich
W chłodniach nie powinno się przechowywać
A. margaryny
B. smalcu
C. oleju
D. śmietany
Wykonywanie usług kelnerskich
Kotlety mielone, które nie są przeznaczone do natychmiastowego spożycia, przed ich przechowywaniem powinny być schłodzone do temperatury
A. 4oC w czasie nie dłuższym niż 2 godziny
B. 10oC w czasie nie dłuższym niż 2 godziny
C. 2oC w czasie nie dłuższym niż 3 godziny
D. 8oC w czasie nie dłuższym niż 3 godziny
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę powinien zasugerować kelner klientowi zamawiającemu dania wegetariańskie?
A. Ruskie pierogi.
B. Galantynę.
C. Bigos.
D. Tymbaliki.
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki dodatek skrobiowy warto zaproponować klientowi, jeśli zamówił on sznycla wiedeńskiego jako danie główne?
A. Ryż na sypko
B. Kluski śląskie
C. Ziemniaki puree
D. Kaszę gryczaną
Wykonywanie usług kelnerskich
Do czego wykorzystuje się Blender?
A. do przygotowywania ciasta biszkoptowego
B. do wyciskania soku z świeżych owoców
C. do mieszania mielonej masy mięsnej
D. do miksowania owoców z mlekiem
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką witaminową przystawkę powinien zasugerować kelner do wołowych zrazów zawijanych serwowanych z kaszą gryczaną?
A. Brokuły gotowane
B. Bakłażany grillowane
C. Buraczki zasmażane
D. Karczochy duszone
Wykonywanie usług kelnerskich
Gotowanie surowca w szklance umieszczonej w kąpieli wodnej to technika używana do obróbki cieplnej jaj według
A. wiedeńsku
B. chińsku
C. szkocku
D. polsku
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie elementy bielizny są używane do przykrycia stołów bufetowych na imprezach okolicznościowych?
A. Napperony, skirtingi oraz moltony
B. Obrusy, moltony i skirtingi
C. Moltony, obrusy oraz napperony
D. Laufry, obrusy oraz moltony
Wykonywanie usług kelnerskich
Napperon to element bielizny stołowej, który jest używany do
A. rozjaśnienia obrusów w innym kolorze.
B. nakrywania długich stołów podczas przyjęć zasiadanych.
C. osłonięcia odzieży.
D. osłonięcia stołu bufetowego.
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner zamierza przygotować stolik na uroczystą kolację. Jakim sposobem powinien ułożyć sztućce?
A. Sztućce do przystawek najbliżej talerza
B. Sztućce do deserów bliżej talerza niż sztućce do przystawek
C. Sztućce do dania głównego najbliżej talerza
D. Sztućce do zupy najbliżej talerza
Wykonywanie usług kelnerskich
Serwowanie zamówionych dań i napojów w barze jest typowe dla systemu samoobsługi rodzaju
A. szwedzkiego
B. francuskiego
C. polskiego
D. czeskiego
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie danie zostało przygotowane do podania według techniki francuskiej?
A. Koktajl owocowy w wysokim pucharku
B. Zupa z dyni w bulionówce
C. Szarlotka z lodami na talerzu deserowym
D. Szparagi z wody na półmisku
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien usunąć ze stołu menaż z przyprawami oraz koszyk z pieczywem przed serwowaniem
A. musu z łososia
B. sałatki z owoców
C. sznycli z indyka
D. kremu z brokułów
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner dokonuje tranżerowania, filetowania i flambirowania, serwując gościom obsługę
A. francuskim pełnym
B. rosyjskim
C. francuskim niepełnym
D. angielskim
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas serwisu francuskiego, z której strony kelner powinien obsługiwać gości?
A. Z lewej strony
B. Z prawej strony
C. Z tyłu
D. Z przodu
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego napoju powinien zalecić kelner do pieczonej golonki?
A. Likier ziołowy
B. Piwo zimne
C. Likier owocowy
D. Piwo grzane
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki deser powinien być uwzględniony w menu dla osób z nietolerancją glutenu?
A. Sałatka owocowa z lodami jogurtowymi
B. Szarlotka na ciepło z lodami jogurtowymi
C. Pierogi z jagodami oraz bitą śmietaną
D. Śliwki w cieście kruchym z sosem karmelowym
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie dodatki serwuje się do galarety mięsnej?
A. pieczywo jasne i wódka
B. pieczywo ciemne i likier
C. pieczywo ciemne i wino wytrawne
D. pieczywo jasne i wino wytrawne
Wykonywanie usług kelnerskich
Która z umiejętności nie wpływa na postrzeganie zawodowe kelnera?
A. Rozpoznawanie smaków i aromatów
B. Gwarantowanie najwyższego standardu obsługi gości
C. Profesjonalne przedstawianie menu
D. Gra na instrumentach klawiszowych
Wykonywanie usług kelnerskich
Boeuf strogonow to danie przygotowywane z mięsa
A. smażonego
B. gotowanego
C. pieczonego
D. duszonego
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką metodę obróbki cieplnej należy wybrać podczas przygotowywania klopsików cielęcych?
A. Gotowanie
B. Smażenie
C. Pieczenie
D. Duszenie
Wykonywanie usług kelnerskich
Do zadań pracowników room service nie należy
A. zabieranie brudnej zastawy z pokoju hotelowego
B. wymienianie brudnych ręczników i pościeli
C. serwowanie potraw i napojów do pokoju hotelowego
D. czyszczenie elementów zastawy stołowej oraz sztućców
Wykonywanie usług kelnerskich
Którego surowca brakuje w przedstawionym normatywie surowcowym do sporządzenia klusek śląskich ze skwarkami?
| Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
|---|---|
| Surowce | Ilość |
| ziemniaki | 1 750 g |
| jaja | 2 szt. |
| ? | 380 g |
| słonina | 50 g |
| sól | do smaku |
A. Mąki krupczatki.
B. Cukru kryształu.
C. Mąki ziemniaczanej.
D. Sera twarogowego.