Filtrowanie pytań
Wykonywanie usług kelnerskich
A. 20 nakryć
B. 10 nakryć
C. 16 nakryć
D. 12 nakryć
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakim kwaśnym składnikiem charakteryzuje się barszcz ukraiński?
A. przecier pomidorowy
B. szczaw
C. żytny zakwas
D. kapusta kiszona
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie informacje w karcie win są opcjonalne?
A. nazwa odmiany winogron, z których powstało wino
B. nazwa win
C. nazwa wytwórcy lub eksportera wina
D. rok produkcji wina
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę należy serwować w bulionówce?
A. krem ze szparagów
B. barszcz ukraiński
C. rosół z kołdunami
D. zupę żółwiową
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie cechy osobowości są niewskazane w pracy kelnera?
A. Dyskrecja
B. Grzeczność
C. Systematyczność
D. Upór
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką technikę zastosował kelner, serwując tort weselny przy wózku kelnerskim?
A. Angielską
B. Rosyjską
C. Francuską
D. Niemiecką
Wykonywanie usług kelnerskich
Świeże ostrygi powinny być serwowane na talerzu
A. polanym sokiem cytrynowym
B. wyłożonym kruszonym lodem
C. ustawionym na podgrzewaczu
D. wyłożonym sałatą lodową
Wykonywanie usług kelnerskich
Tworząc kartę menu w restauracji, danie Zabaione powinno być umieszczone w sekcji
A. zakąsek
B. napojów
C. sałatek
D. deserów
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować mizerię, trzeba użyć
A. ogórków świeżych, majonezu i przypraw
B. ogórków konserwowych, śmietany i przypraw
C. ogórków świeżych, śmietany i przypraw
D. ogórków konserwowych, majonezu i przypraw
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego surowca należy użyć do przygotowania klasycznego carpaccio?
A. Szynka wieprzowa
B. Schab
C. Polędwica wołowa
D. Karkówka
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie wino powinno być polecone do wołowej pieczeni?
A. Czerwone dry
B. Białe brut
C. Wermut
D. Różowe semi sweet
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie pieczywo nie nadaje się do jedzenia?
A. Z pleśnią na skórce.
B. Z odstającą skórką.
C. Przypieczone.
D. Czerstwe.
Wykonywanie usług kelnerskich
Jeżeli przy stole zasiądą: mężczyzna, dziecko oraz kobieta, to według zasad obsługi kelnerskiej kelner powinien zaprezentować kartę menu w następującej kolejności:
A. dziecko, mężczyzna, kobieta
B. kobieta, dziecko, mężczyzna
C. kobieta, mężczyzna, dziecko
D. dziecko, kobieta, mężczyzna
Wykonywanie usług kelnerskich
W jakim naczyniu powinno się serwować porcję musu malinowego dla klienta?
A. Na posrebrzanym gerydonie
B. W szklanym pucharku
C. Na porcelanowym półmisku
D. W szklanym goblecie
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką temperaturę minimalną powinien mieć rosół z makaronem, gdy jest serwowany gościowi?
A. 60°C
B. 75°C
C. 55°C
D. 45°C
Wykonywanie usług kelnerskich
Co jest kluczowe przy dekantacji wina?
A. Chłodzenie wina przed podaniem
B. Dodanie wody do wina
C. Oddzielenie osadu od wina
D. Podanie wina natychmiast po otwarciu butelki
Wykonywanie usług kelnerskich
Menu powinno zawierać ofertę potraw dla dzieci
A. standardowej
B. specjalnej
C. okolicznościowej
D. dnia
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie wina powinien zaproponować kelner gościom do wołowiny pieczonej?
A. Różowe semi dry
B. Czerwone dry
C. Różowe semi sweet
D. Białe dry
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas składania zamówienia na wino, kelner powinien zaproponować klientowi...
A. Degustację przed podaniem
B. Zamówienie bez konieczności degustacji
C. Dodatkowy kieliszek do degustacji
D. Inny rodzaj wina do porównania
Wykonywanie usług kelnerskich
Piwo niepasteryzowane powinno być przechowywane w zaciemnionych pomieszczeniach, gdzie temperatura wynosi
A. od 17 do 20 °C
B. od 13 do 16 °C
C. od 0 do 1 °C
D. od 2 do 12 °C
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę powinno się serwować na podgrzanym talerzu?
A. Gazpacho
B. Ragoût
C. Parfait
D. Carpaccio
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby zarejestrować zamówienie na terminalu stacjonarnym, należy zacząć od wprowadzenia
A. aktywującego hasła
B. liczby gości
C. numeru stolika
D. ceny potrawy
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner obsługujący room service powinien zbierać zamówienia "klamkowe"
A. o wczesnym ranku
B. w czasie porannego posiłku
C. w godzinach wieczornych
D. przed lunchem
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner, wykonując zamówienie room-service, ma prawo wejść do pokoju gościa po
A. zapukaniu do drzwi i odczekaniu 90 sekund
B. trzykrotnym stukaniu w drzwi
C. dwukrotnym stukaniu w drzwi
D. zapukaniu do drzwi i usłyszeniu zaproszenia
Wykonywanie usług kelnerskich
Klient dokonuje płatności za pomocą karty. Kelner powinien użyć do tego
A. terminala płatniczego
B. kasy fiskalnej
C. skanera
D. komputera z urządzeniem do druku
Wykonywanie usług kelnerskich
Bezprzewodowy bonownik kelnerski do zdalnej obsługi służy do
A. pokazywania menu
B. generowania rachunków
C. obsługi kart płatniczych
D. przyjmowania zamówień
Wykonywanie usług kelnerskich
Goście złożyli zamówienie na przekąskę: galantynę z kurczaka z pieczywem i masłem, a także białe wino i wodę. Jakie danie powinien najpierw podać kelner?
A. galantyny z kurczaka
B. pieczywa i masła
C. białego wina
D. wody
Wykonywanie usług kelnerskich
Rosyjski sposób serwowania dań można wykorzystać podczas przyjęcia o typie
A. aperitif
B. koktajlowe
C. zasiadane
D. lampka wina
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę kelner ma możliwość przygotować przy stoliku klienta?
A. Kulebiak
B. Kołduny
C. Cannelloni
D. Carpaccio
Wykonywanie usług kelnerskich
Karp w sosie szarym to danie
A. smażone
B. pieczone
C. duszone
D. gotowane
Wykonywanie usług kelnerskich
Zakres działania Dobrej Praktyki Higienicznej w lokalu gastronomicznym obejmuje
A. proces obróbki cieplnej
B. przechowywanie żywności
C. proces przygotowania wstępnego
D. kontrolowanie odpadów
Wykonywanie usług kelnerskich
Zagotowanie surowca w szklance umieszczonej w kąpieli wodnej to metoda stosowana do obróbki cieplnej jaj
A. po wiedeńsku
B. po chińsku
C. po szkocku
D. po polsku
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego rodzaju sztućców serwisowych nie powinien używać kelner przy podawaniu dań serwisem?
A. rosyjskim
B. angielskim
C. francuskim
D. niemieckim
Wykonywanie usług kelnerskich
Na imprezie urodzinowej stosuje się kartę dań
A. okolicznościowa
B. dzienna
C. standardowa
D. specjalna
Wykonywanie usług kelnerskich
Jednym z składników leniwych pierogów jest ser?
A. parmezan
B. twarogowy
C. feta
D. mozzarella
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaka jest maksymalna temperatura podawania chłodnika litewskiego?
A. 0°C
B. 14°C
C. 70°C
D. 55°C
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki sposób serwowania z wykorzystaniem gości zastosował kelner, gdy przy stole pomocniczym pokroił upieczony comber jagnięcy w taki sposób, że każda porcja miała kostkę?
A. Francuski pełny
B. Angielski
C. Amerykański
D. Francuski niepełny
Wykonywanie usług kelnerskich
Niewłaściwie usmażony kotlet wieprzowy, przygotowany z mięsa, które nie przeszło badania, może prowadzić do zatrucia?
A. jadem kiełbasianym
B. fungicytami
C. włośniem
D. metalami ciężkimi
Wykonywanie usług kelnerskich
Mieszanie jajek z cukrem oraz łączenie uzyskanej masy jajeczno-cukrowej z przesianą mąką to kroki w procesie wyrabiania ciasta
A. parzonego
B. kruchego
C. francuskiego
D. biszkoptowego
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby serwować zupę typu consommé, kelner powinien użyć łyżki
A. dużej
B. małej
C. średniej
D. koktajlowej