Które z wymienionych win kelner powinien zaproponować gościom do pieczeni wołowej?
A. Białe dry.
B. Czerwone dry.
C. Różowe semi sweet.
D. Różowe semi dry.
HGT.01Pytanie 227
Wykonywanie usług kelnerskich
Opracowując kartę menu restauracji potrawę galantyna z drobiu należy umieścić
A. w deserach.
B. w daniach głównych.
C. w przystawkach zimnych.
D. w sałatkach.
HGT.01Pytanie 228
Wykonywanie usług kelnerskich
Na podstawie zamieszczonego fragmentu karty menu wskaż danie główne mięsne, które należy zaproponować gościom preferującym mięsne potrawy smażone.
A. Eskalopki cielęce.
B. Ragout baranie.
C. Schab nadziewany.
D. Sztuka mięsa.
HGT.01Pytanie 229
Wykonywanie usług kelnerskich
Przedstawiony na rysunku zestaw sztućców serwisowych służy do
A. porcjowania tortu.
B. filetowania owoców.
C. filetowania ryb.
D. porcjowania pieczeni.
HGT.01Pytanie 230
Wykonywanie usług kelnerskich
Do konsumpcji zupy typu consommé kelner powinien podać łyżkę
A. małą.
B. koktajlową.
C. średnią.
D. dużą.
HGT.01Pytanie 231
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner podając na talerzach wyporcjowane potrawy, stosuje serwis
A. rosyjski.
B. francuski.
C. niemiecki.
D. angielski.
HGT.01Pytanie 232
Wykonywanie usług kelnerskich
Goblet to naczynie szklane stosowane do serwowania
A. wina białego.
B. wina czerwonego.
C. kawy mrożonej.
D. wody niegazowanej.
HGT.01Pytanie 233
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas przyjęcia typu lampka wina
A. kelnerzy obsługują gości siedzących przy stołach.
B. kelnerzy podają gościom napoje z tac.
C. goście nakładają sami potrawy z bufetów i konsumują je, siedząc przy stołach.
D. goście nakładają sami potrawy z bufetów i konsumują je na stojąco.
HGT.01Pytanie 234
Wykonywanie usług kelnerskich
W przedstawionym na rysunku sprzęcie pomocniczym kelner powinien podać zamówioną przez gości butelkę
A. wina musującego.
B. piwa pełnego ciemnego.
C. rumu wytrawnego.
D. likieru pomarańczowego.
HGT.01Pytanie 235
Wykonywanie usług kelnerskich
Który serwis do obsługi gości zastosował kelner, jeżeli przy stole pomocniczym podzielił upieczony comber jagnięcy tak, że każda porcja zawierała kostkę?
A. Amerykański.
B. Francuski niepełny.
C. Francuski pełny.
D. Angielski.
HGT.01Pytanie 236
Wykonywanie usług kelnerskich
Które warzywo można zastosować do sporządzenia surówki?
A. Soczewicę.
B. Ziemniaka.
C. Paprykę.
D. Fasolę.
HGT.01Pytanie 237
Wykonywanie usług kelnerskich
Kieliszek do koniaku przestawiono na rysunku
A. C.
B. D.
C. B.
D. A.
HGT.01Pytanie 238
Wykonywanie usług kelnerskich
Śniadanie kontynentalne dla jednego gościa, zamówione do pokoju hotelowego, należy podać na
A. tacy.
B. półmisku.
C. stoliku serwisowym.
D. wózku kelnerskim.
HGT.01Pytanie 239
Wykonywanie usług kelnerskich
Przedstawiony na rysunku sposób trzymania sztućców kelner zastosuje do podawania potraw serwisem
A. angielskim.
B. niemieckim.
C. rosyjskim.
D. francuskim.
HGT.01Pytanie 240
Wykonywanie usług kelnerskich
Surowcem bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe jest