Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką maksymalną liczbę nakryć można przewidzieć na stole o wymiarach 2,6 m x 2,6 m, jeżeli odstępy między nakryciami wynoszą 60 cm, a skrajne nakrycia są oddalone o 40 cm od krawędzi stołu?

A. 20 nakryć
B. 10 nakryć
C. 16 nakryć
D. 12 nakryć
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby przygotować mizerię, trzeba użyć

A. ogórków świeżych, majonezu i przypraw
B. ogórków konserwowych, śmietany i przypraw
C. ogórków świeżych, śmietany i przypraw
D. ogórków konserwowych, majonezu i przypraw
Wykonywanie usług kelnerskich

Jeżeli przy stole zasiądą: mężczyzna, dziecko oraz kobieta, to według zasad obsługi kelnerskiej kelner powinien zaprezentować kartę menu w następującej kolejności:

A. dziecko, mężczyzna, kobieta
B. kobieta, dziecko, mężczyzna
C. kobieta, mężczyzna, dziecko
D. dziecko, kobieta, mężczyzna
HGT.01 Pytanie 214
Wykonywanie usług kelnerskich

W jakim naczyniu powinno się serwować porcję musu malinowego dla klienta?

A. Na posrebrzanym gerydonie
B. W szklanym pucharku
C. Na porcelanowym półmisku
D. W szklanym goblecie
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas składania zamówienia na wino, kelner powinien zaproponować klientowi...

A. Degustację przed podaniem
B. Zamówienie bez konieczności degustacji
C. Dodatkowy kieliszek do degustacji
D. Inny rodzaj wina do porównania
HGT.01 Pytanie 220
Wykonywanie usług kelnerskich

Piwo niepasteryzowane powinno być przechowywane w zaciemnionych pomieszczeniach, gdzie temperatura wynosi

A. od 17 do 20 °C
B. od 13 do 16 °C
C. od 0 do 1 °C
D. od 2 do 12 °C
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner, wykonując zamówienie room-service, ma prawo wejść do pokoju gościa po

A. zapukaniu do drzwi i odczekaniu 90 sekund
B. trzykrotnym stukaniu w drzwi
C. dwukrotnym stukaniu w drzwi
D. zapukaniu do drzwi i usłyszeniu zaproszenia
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaki sposób serwowania z wykorzystaniem gości zastosował kelner, gdy przy stole pomocniczym pokroił upieczony comber jagnięcy w taki sposób, że każda porcja miała kostkę?

A. Francuski pełny
B. Angielski
C. Amerykański
D. Francuski niepełny
HGT.01 Pytanie 238
Wykonywanie usług kelnerskich

Niewłaściwie usmażony kotlet wieprzowy, przygotowany z mięsa, które nie przeszło badania, może prowadzić do zatrucia?

A. jadem kiełbasianym
B. fungicytami
C. włośniem
D. metalami ciężkimi