Filtrowanie pytań
HGT.01 Pytanie 201
Wykonywanie usług kelnerskich
A. Mousse czekoladowy
B. Lody z kremem
C. Sernik z sosem malinowym
D. Galaretkę wiśniową
HGT.01 Pytanie 202
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakim kwaśnym składnikiem charakteryzuje się barszcz ukraiński?
A. kapusta kiszona
B. przecier pomidorowy
C. żytny zakwas
D. szczaw
HGT.01 Pytanie 203
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę zaserwowano gościom serwisem francuskim?
A. Zupę w talerzu głębokim
B. Deser w pucharku
C. Przystawkę na półmisku
D. Tort na talerzyku
HGT.01 Pytanie 204
Wykonywanie usług kelnerskich
Kluczowym Punktem Kontroli (CCP) w trakcie transportu zimnych przekąsek w branży cateringowej jest
A. czas chłodzenia przekąsek
B. czas przechowywania przekąsek
C. temperatura transportu przekąsek
D. temperatura przechowywania przekąsek
HGT.01 Pytanie 205
Wykonywanie usług kelnerskich
Który napój gorący sporządza się z przedstawionego w tabeli normatywu surowcowego?
Normatyw surowcowy na 1 porcję | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość surowca |
Herbata czarna | 2 g |
Konfitura | 40 g |
Cukier | do smaku |
Woda do zaparzenia | 25 ml |
A. Herbatę po rosyjsku.
B. Herbatę po chińsku.
C. Herbatę po angielsku.
D. Herbatę po turecku.
HGT.01 Pytanie 206
Wykonywanie usług kelnerskich
Na opakowaniu mleka UHT widnieje informacja "Po otwarciu opakowania przechowywać nie dłużej niż 48 godzin w warunkach chłodniczych". Co można wywnioskować z tej informacji na temat przechowywania mleka po otwarciu opakowania?
A. 4 dni w zamrażarce
B. 4 dni na półce w magazynie produktów suchych
C. 2 dni w lodówce
D. 2 dni na półce w magazynie podręcznym
HGT.01 Pytanie 207
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas serwisu angielskiego, kelner powinien zbliżyć się do gościa z lewej strony, aby
A. odebrać zamówienie
B. zaprezentować wino
C. podać menu
D. ustawić talerz
HGT.01 Pytanie 208
Wykonywanie usług kelnerskich
Surowce zamieszczone w wykazie służą do produkcji
Wykaz surowców | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
truskawki | 500 g |
cukier | 150 g |
mąka ziemniaczana | 40 g |
woda | 1000 g |
A. kisielu.
B. musu.
C. sufletu.
D. kompotu.
HGT.01 Pytanie 209
Wykonywanie usług kelnerskich
Pierwszym wyrazem werbalnym w komunikacji między kelnerem a gościem jest
A. życzliwy kontakt wzrokowy
B. naturalny uśmiech
C. przyjęcie odpowiedniej postawy
D. powitanie zgodne z porą dnia
HGT.01 Pytanie 210
Wykonywanie usług kelnerskich
Który zestaw powinien zaproponować kelner, jeśli goście zamówili śniadanie wiedeńskie?
kawa po wiedeńsku, pieczywo pszenne, masło, miód, dżem | kawa z dodatkami, pieczywo, jaja po wiedeńsku, masło, dżem, miód | kawa ze śmietanką, pieczywo, jaja po wiedeńsku, wędliny, sery, masło | czarna kawa, sok pomarańczowy, pieczywo, owsianka, masło, dżem, miód |
A | B | C | D |
A. D.
B. B.
C. A.
D. C.
HGT.01 Pytanie 211
Wykonywanie usług kelnerskich
Gotowanie surowca w szklance umieszczonej w kąpieli wodnej to technika używana do obróbki cieplnej jaj według
A. polsku
B. wiedeńsku
C. chińsku
D. szkocku
HGT.01 Pytanie 212
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie wina powinien zaproponować kelner gościom do wołowiny pieczonej?
A. Różowe semi dry
B. Różowe semi sweet
C. Białe dry
D. Czerwone dry
HGT.01 Pytanie 213
Wykonywanie usług kelnerskich
Krokiety z nadzieniem z kapusty i grzybów powinny być uformowane
A. w chusteczkę
B. w sakiewkę
C. w rulon zamknięty
D. w rulon otwarty
HGT.01 Pytanie 214
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie warzywo nadaje się do przygotowania surówki?
A. Ziemniaka
B. Fasolę
C. Paprykę
D. Soczewicę
HGT.01 Pytanie 215
Wykonywanie usług kelnerskich
"Jaja ugotowane na twardo, pokrojone w małą kostkę" stanowią składnik sosu
A. beszamelowego
B. tatarskiego
C. holenderskiego
D. ravigotte
HGT.01 Pytanie 216
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę powinien zasugerować kelner klientowi zamawiającemu dania wegetariańskie?
A. Ruskie pierogi.
B. Galantynę.
C. Bigos.
D. Tymbaliki.
HGT.01 Pytanie 217
Wykonywanie usług kelnerskich
Mleko UHT, po otwarciu opakowania i przechowywaniu w lodówce przez 24 godziny, powinno utrzymać świeżość przez następne
A. 24 godziny
B. 32 godziny
C. 40 godzin
D. 36 godzin
HGT.01 Pytanie 218
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner, wykonując zamówienie room-service, ma prawo wejść do pokoju gościa po
A. zapukaniu do drzwi i usłyszeniu zaproszenia
B. dwukrotnym stukaniu w drzwi
C. trzykrotnym stukaniu w drzwi
D. zapukaniu do drzwi i odczekaniu 90 sekund
HGT.01 Pytanie 219
Wykonywanie usług kelnerskich
Który z poniższych elementów nie wchodzi w skład receptury kulinarnej?
A. Sposób serwowania dania
B. Normatyw surowcowy dania
C. Nazwa dania
D. Metoda przygotowania dania
HGT.01 Pytanie 220
Wykonywanie usług kelnerskich
Kompot francuski powinien być podany w
A. filiżance
B. kompotierce
C. gobletu
D. szklance
HGT.01 Pytanie 221
Wykonywanie usług kelnerskich
Osoba pracująca jako kelner powinna skorzystać z wózka kelnerskiego podczas obsługi
A. francuskim
B. angielskim
C. niemieckim
D. rosyjskim
HGT.01 Pytanie 222
Wykonywanie usług kelnerskich
Jak często powinno się oczyszczać kolbę w ręcznym ekspresie ciśnieniowym?
A. Za każdym razem po przygotowaniu porcji kawy
B. Po przygotowaniu pięciu filiżanek kawy
C. Na zakończenie dnia
D. Regularnie, co dwa dni
HGT.01 Pytanie 223
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie pieczywo nie nadaje się do jedzenia?
A. Z pleśnią na skórce.
B. Przypieczone.
C. Z odstającą skórką.
D. Czerstwe.
HGT.01 Pytanie 224
Wykonywanie usług kelnerskich
Który z wymienionych kroków w obróbce owoców przeznaczonych do sałatki owocowej jest uważany za obróbkę wstępną czystą?
A. Obieranie
B. Rozdrabnianie
C. Mycie
D. Płukanie
HGT.01 Pytanie 225
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować klasyczny sos pesto, poza oliwą z oliwek, orzeszkami pinii, parmezanem oraz solą, co jeszcze należy dodać?
A. szpinaku
B. oregano
C. majeranku
D. bazylii
HGT.01 Pytanie 226
Wykonywanie usług kelnerskich
Ile kilogramów surowego mięsa powinno się przygotować do wykonania 20 porcji schabu pieczonego, jeżeli w przepisie na 7 porcji tej potrawy uwzględniono zużycie 1 120 g tego surowca?
A. 3,40 kg
B. 3,30 kg
C. 3,50 kg
D. 3,20 kg
HGT.01 Pytanie 227
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie danie zostało przygotowane do podania według techniki francuskiej?
A. Szarlotka z lodami na talerzu deserowym
B. Zupa z dyni w bulionówce
C. Szparagi z wody na półmisku
D. Koktajl owocowy w wysokim pucharku
HGT.01 Pytanie 228
Wykonywanie usług kelnerskich
Mieszanie jajek z cukrem oraz łączenie uzyskanej masy jajeczno-cukrowej z przesianą mąką to kroki w procesie wyrabiania ciasta
A. francuskiego
B. parzonego
C. biszkoptowego
D. kruchego
HGT.01 Pytanie 229
Wykonywanie usług kelnerskich
Produkt uzyskany poprzez proces biologiczny to
A. marynowane pieczarki
B. mleko UHT
C. szynka wędzona
D. kiszona kapusta
HGT.01 Pytanie 230
Wykonywanie usług kelnerskich
Porcelanowa filiżanka o objętości 50 ml umieszczona na talerzyku, przeznaczona jest do podawania kawy?
A. espresso
B. cappucino
C. caffe latte
D. latte macchiato
HGT.01 Pytanie 231
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki jest pierwszy krok w obsłudze gościa przez kelnera?
A. Wskazanie miejsca do siedzenia
B. Podanie menu
C. Przyjęcie zamówienia
D. Powitanie gościa przy wejściu
HGT.01 Pytanie 232
Wykonywanie usług kelnerskich
W jaki sposób kelner powinien się zachować podczas odbierania talerza z zamówionym daniem głównym w ekspedycji?
A. Chwycić krawędź talerza prawą ręką za pomocą serwetki
B. Nałożyć na talerz dodatek witaminowy
C. Ująć talerz prawą ręką techniką górną
D. Zweryfikować czystość krawędzi talerza z daniem głównym
HGT.01 Pytanie 233
Wykonywanie usług kelnerskich
Świeże ostrygi powinny być serwowane na talerzu
A. wyłożonym kruszonym lodem
B. polanym sokiem cytrynowym
C. wyłożonym sałatą lodową
D. ustawionym na podgrzewaczu
HGT.01 Pytanie 234
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien zasugerować konsumentowi, który zamówił deser mrożony,
A. paschę
B. galaretkę
C. parfait
D. mus
HGT.01 Pytanie 235
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner może zasugerować gościom, którzy wolą gorące przystawki
A. galaretkę drobiową
B. koktajl z krewetek
C. boeuf Strogonow
D. befsztyk tatarski
HGT.01 Pytanie 236
Wykonywanie usług kelnerskich
Przy obsłudze gości na rodzinnym przyjęciu, kelner powinien podać potrawy i napoje w następującej kolejności:
A. dzieci, gość honorowy, gospodarze, kobiety, mężczyźni
B. gość honorowy, gospodarze, kobiety, mężczyźni, dzieci
C. gość honorowy, kobiety, mężczyźni, gospodarze, dzieci
D. dzieci, gość honorowy, kobiety, mężczyźni, gospodarze
HGT.01 Pytanie 237
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować herbatę w stylu angielskim, oprócz naparu herbacianego, co jeszcze powinno się zaserwować?
A. gorące mleko.
B. śmietanę ubitą.
C. dżem.
D. plasterki cytryny.
HGT.01 Pytanie 238
Wykonywanie usług kelnerskich
Jednym z składników leniwych pierogów jest ser?
A. twarogowy
B. parmezan
C. mozzarella
D. feta
HGT.01 Pytanie 239
Wykonywanie usług kelnerskich
Niewłaściwie usmażony kotlet wieprzowy, przygotowany z mięsa, które nie przeszło badania, może prowadzić do zatrucia?
A. metalami ciężkimi
B. włośniem
C. fungicytami
D. jadem kiełbasianym
HGT.01 Pytanie 240
Wykonywanie usług kelnerskich
Ocena sensoryczna potrawy nie ma na celu ustalenia jej
A. struktur.
B. kaloryczności.
C. zapachu.
D. odcienia.