Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.01 Pytanie 241
Wykonywanie usług kelnerskich

Kawę w stylu kapucynka należy serwować

A. z dużą ilością czekolady
B. z dużą ilością śmietanki
C. z małą ilością czekolady
D. z małą ilością śmietanki
HGT.01 Pytanie 242
Wykonywanie usług kelnerskich

Sałatę z sosem vinegrette jako dodatek witaminowy do dania głównego, które składa się z fileta drobiowego oraz ziemniaków, należy serwować.

A. oddzielnie na półmisku dekoracyjnym
B. oddzielnie na talerzyku przekąskowym
C. na talerzu do dania głównego, po prawej stronie ziemniaków
D. na talerzu do dania głównego, po lewej stronie ziemniaków
HGT.01 Pytanie 243
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby przygotować grog, należy zastosować

A. wermutu
B. ginu
C. araku
D. likieru
HGT.01 Pytanie 244
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką metodę obróbki termicznej powinno się zastosować przy przygotowywaniu potrawki cielęcej?

A. Smażenie
B. Gotowanie
C. Pieczenie
D. Duszenie
HGT.01 Pytanie 245
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby wykonać filetowanie pieczonej ryby, powinno się zastosować serwis

A. angielski
B. francuski
C. niemiecki
D. rosyjski
HGT.01 Pytanie 246
Wykonywanie usług kelnerskich

Kto jest odpowiedzialny za serwowanie dania głównego na zimnym talerzu konsumentowi?

A. kierownik sali
B. kelner
C. kucharz
D. pomocnik kucharza
HGT.01 Pytanie 247
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie warzywo nadaje się do przygotowania surówki?

A. Paprykę
B. Soczewicę
C. Ziemniaka
D. Fasolę
HGT.01 Pytanie 248
Wykonywanie usług kelnerskich

Który z poniższych elementów nie wchodzi w skład receptury kulinarnej?

A. Sposób serwowania dania
B. Normatyw surowcowy dania
C. Metoda przygotowania dania
D. Nazwa dania
HGT.01 Pytanie 249
Wykonywanie usług kelnerskich

Blanszowanie to technika, która polega na zanurzeniu produktu

A. w zimnej wodzie
B. w wodzie z dodatkiem tłuszczu
C. we wrzącej wodzie
D. w wodzie z dodatkiem octu
HGT.01 Pytanie 250
Wykonywanie usług kelnerskich

Piwo niepasteryzowane powinno być przechowywane w zaciemnionych pomieszczeniach, gdzie temperatura wynosi

A. od 2 do 12 °C
B. od 13 do 16 °C
C. od 0 do 1 °C
D. od 17 do 20 °C
HGT.01 Pytanie 251
Wykonywanie usług kelnerskich

Jak powinno być serwowane śniadanie wiedeńskie dla jednej osoby zamówione do hotelowego pokoju?

A. na pomocniku kelnerskim
B. na dużej tacy prostokątnej
C. na wózku bemarowym
D. na małej tacy okrągłej
HGT.01 Pytanie 252
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakiego surowca należy użyć do przygotowania klasycznego carpaccio?

A. Polędwica wołowa
B. Karkówka
C. Schab
D. Szynka wieprzowa
HGT.01 Pytanie 253
Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli wskaż warunki odpowiednie do przechowywania zakąsek zimnych.

Czas przechowywaniaTemperatura przechowywania
A.do 12 godzin2°C – 6°C
B.do 16 godzin6°C – 10°C
C.do 20 godzin8°C – 12°C
D.do 24 godzin10°C – 14°C

A. B.
B. A.
C. D.
D. C.
HGT.01 Pytanie 254
Wykonywanie usług kelnerskich

Herbatę w stylu rosyjskim powinno się serwować

A. w podgrzanej filiżance porcelanowej, umieszczonej na porcelanowym spodku
B. w wysokiej szklance, umieszczonej na kryształowym spodku
C. w szklanym bowlu, umieszczonym na szklanym spodku
D. w szklance z metalowym uchwytem, umieszczonej na metalowym spodku
HGT.01 Pytanie 255
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaki rodzaj serwisu zastosował kelner, gdy danie przygotowane w kuchni podał z prawej strony gościa?

A. Angielski
B. Francuski
C. Rosyjski
D. Niemiecki
HGT.01 Pytanie 256
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie danie zostało przygotowane do podania według techniki francuskiej?

A. Szparagi z wody na półmisku
B. Szarlotka z lodami na talerzu deserowym
C. Zupa z dyni w bulionówce
D. Koktajl owocowy w wysokim pucharku
HGT.01 Pytanie 257
Wykonywanie usług kelnerskich

Kawę cappuccino przygotowuje się

A. w filiżance o pojemności 50-70 ml
B. w szklance z uchwytem o pojemności 200 ml
C. w filiżance o pojemności 150-200 ml
D. w wysokiej szklance o pojemności 200 ml
HGT.01 Pytanie 258
Wykonywanie usług kelnerskich

Zgodnie z tradycjami kulinarnymi we Francji, sery powinny być serwowane

A. przed głównym daniem gorącym, po przystawce
B. na początku, jako pierwsze danie w posiłku
C. przed deserem, po daniu głównym
D. na końcu, jako ostatnie danie w posiłku
HGT.01 Pytanie 259
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby przygotować podstawowy sos holenderski, obok klarowanego masła, soku z cytryny, wody i soli, konieczne jest dodanie

A. oliwy
B. ugotowanych żółtek
C. surowych żółtek
D. majonezu
HGT.01 Pytanie 260
Wykonywanie usług kelnerskich

Menu powinno zawierać ofertę potraw dla dzieci

A. standardowej
B. dnia
C. specjalnej
D. okolicznościowej
HGT.01 Pytanie 261
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie cechy osobowości są niewskazane w pracy kelnera?

A. Dyskrecja
B. Upór
C. Grzeczność
D. Systematyczność
HGT.01 Pytanie 262
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką potrawę warto polecić dzieciom w wieku przedszkolnym?

A. Stek wołowy w stopniu wypieczenia medium rare
B. Zrazy wołowe w stylu staropolskim
C. Potrawkę z kurczaka
D. Gulasz węgierski
HGT.01 Pytanie 263
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie urządzenie nie nadaje się do pieczenia ciasta?

A. Kuchnia mikrofalowa
B. Piekarnik
C. Szybkowar
D. Piec konwekcyjny
HGT.01 Pytanie 264
Wykonywanie usług kelnerskich

Kluczowym Punktem Kontroli (CCP) w trakcie transportu zimnych przekąsek w branży cateringowej jest

A. temperatura transportu przekąsek
B. czas przechowywania przekąsek
C. temperatura przechowywania przekąsek
D. czas chłodzenia przekąsek
HGT.01 Pytanie 265
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie wino powinien zarekomendować kelner do grillowanego fileta z świeżego dorsza podawanego w sosie porowym?

A. Białe półsłodkie
B. Białe półwytrawne
C. Czerwone półsłodkie
D. Czerwone półwytrawne
HGT.01 Pytanie 266
Wykonywanie usług kelnerskich

Krokiety z nadzieniem z kapusty i grzybów powinny być uformowane

A. w rulon zamknięty
B. w chusteczkę
C. w rulon otwarty
D. w sakiewkę
HGT.01 Pytanie 267
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby przygotować klasyczną kawę po wiedeńsku, konieczne jest użycie naparu kawowego z ekspresu

A. i lody śmietankowe
B. i czekoladę w płynie
C. i śmietankę podgrzaną
D. i mleko skondensowane
HGT.01 Pytanie 268
Wykonywanie usług kelnerskich

Obrać ziemniaki, przepłukać je i ugotować pod przykryciem w osolonej wodzie. Po odparowaniu wody trzeba je zmiksować z mlekiem i masłem, to metoda przygotowania

A. ziemniaków dauphine
B. puree ziemniaczanego
C. ciasta ziemniaczanego
D. ziemniaków z wody