Filtrowanie pytań
Wykonywanie usług kelnerskich
A. Pieczarki
B. Cukier
C. Kapusta czerwona
D. Mleko
Wykonywanie usług kelnerskich
Warzywa korzeniowe w klasycznej sałatce jarzynowej powinny być pokrojone w
A. plastry
B. paski
C. piórka
D. kostkę
Wykonywanie usług kelnerskich
Porcelanowa filiżanka o objętości 50 ml umieszczona na talerzyku, przeznaczona jest do podawania kawy?
A. caffe latte
B. latte macchiato
C. cappucino
D. espresso
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaja stanowią podstawowy element
A. omletu naturalnego
B. kotleta mielonego
C. musu jabłkowego
D. budyniu malinowego
Wykonywanie usług kelnerskich
Produkt uzyskany poprzez proces biologiczny to
A. marynowane pieczarki
B. mleko UHT
C. szynka wędzona
D. kiszona kapusta
Wykonywanie usług kelnerskich
Czym jest HACCP?
A. organ regulacyjny
B. amerykańska ustawa dotycząca żywności
C. system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
D. standard jakości produktów spożywczych
HGT.01 Pytanie 247
Wykonywanie usług kelnerskich
Przy obsłudze gości na rodzinnym przyjęciu, kelner powinien podać potrawy i napoje w następującej kolejności:
A. dzieci, gość honorowy, kobiety, mężczyźni, gospodarze
B. gość honorowy, kobiety, mężczyźni, gospodarze, dzieci
C. gość honorowy, gospodarze, kobiety, mężczyźni, dzieci
D. dzieci, gość honorowy, gospodarze, kobiety, mężczyźni
Wykonywanie usług kelnerskich
Pierwszym wyrazem werbalnym w komunikacji między kelnerem a gościem jest
A. powitanie zgodne z porą dnia
B. życzliwy kontakt wzrokowy
C. naturalny uśmiech
D. przyjęcie odpowiedniej postawy
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie dodatki powinien zaproponować obsługujący, jeśli klient zamówił pieczone roladki z drobiu?
A. Kasza gryczana, sos grzybowy, marchewka w glazurze
B. Kopytka, sos myśliwski, glazurowana marchewka
C. Ziemniaki glazurowane w maśle, puree z brokułów
D. Puree ziemniaczane, kapusta zasmażana
Wykonywanie usług kelnerskich
Likier Amaretto wyróżnia się smakiem
A. mięty
B. migdałów
C. anyżu
D. kawy
Wykonywanie usług kelnerskich
W jakim bufecie odbywa się serwowanie dań śniadaniowych oraz obiadowych?
A. Angielski
B. Brunch
C. Lunch
D. Koktajlowy
Wykonywanie usług kelnerskich
W jakiej odległości od krawędzi stołu powinno się ustawić talerze i sztućce, przygotowując stół na bankiet zasiadany?
A. 2,5 cm
B. 1,5 cm
C. 0,5 cm
D. 3,5 cm
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką z poniższych potraw powinno się podać gościowi z lewej strony?
A. Deser w pucharku
B. Zakąskę na talerzu
C. Zupę w talerzu głębokim
D. Zakąskę z półmiska
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką kategorię warzyw reprezentuje kalarepa?
A. Liściowych
B. Owocowych
C. Cebulowych
D. Kapustnych
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner może zasugerować gościom, którzy wolą gorące przystawki
A. boeuf Strogonow
B. koktajl z krewetek
C. befsztyk tatarski
D. galaretkę drobiową
Wykonywanie usług kelnerskich
W sekcji gastronomicznej restauracji zatrudniony jest
A. cukiernik.
B. menadżer sali.
C. obsługujący gości.
D. dostawca.
HGT.01 Pytanie 257
Wykonywanie usług kelnerskich
W barach oraz cocktail-barach w stylu francuskim dania i napoje są serwowane
A. przy ladzie barowej przez bufetowego
B. z wózka kelnerskiego przez kelnera
C. z wózka kelnerskiego przez bufetowego
D. przy ladzie barowej przez kelnera
Wykonywanie usług kelnerskich
Surowcem, który jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest
A. masło
B. olej
C. mleko
D. jaja
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie danie klasyfikowane jest jako gorąca zakąska?
A. Koktajl z krewetek
B. Szaszłyki baranie
C. Łosoś wędzony
D. Galaretki drobiowe
Wykonywanie usług kelnerskich
Na podstawie zamieszczonej receptury sporządzany jest sos
| Receptura | |
|---|---|
| majonez | 350 g |
| szpinak | 300 g |
| sól, cukier | do smaku |
A. ravigotte.
B. tatarski.
C. winegret.
D. cumberland.
Wykonywanie usług kelnerskich
Tworząc menu restauracyjne, potrawę galantyna z drobiu należy zaklasyfikować
A. w deserach
B. w daniach głównych
C. w sałatkach
D. w zimnych przystawkach
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner, obsługując zamówienie na lampkę wina dry red, powinien zaserwować kieliszek wina
A. półwytrawnego białego
B. bardzo wytrawnego czerwonego
C. wytrawnego czerwonego
D. półsłodkiego białego
Wykonywanie usług kelnerskich
Gulasz jest daniem
A. grillowane.
B. duszone.
C. gotowane.
D. pieczone.
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki rodzaj serwisu zastosował kelner, gdy danie przygotowane w kuchni podał z prawej strony gościa?
A. Niemiecki
B. Francuski
C. Rosyjski
D. Angielski
Wykonywanie usług kelnerskich
Cechą osobowości, która jest niepożądana u kelnera, jest
A. arogancka postawa
B. otwartość w komunikacji
C. duża odpowiedzialność
D. zdecydowana wytrwałość
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas serwowania wyłożonych potraw na talerzach, kelner korzysta z serwisu
A. niemieckiego
B. francuskiego
C. rosyjskiego
D. angielskiego
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego rodzaju system obsługi wprowadzono w restauracji hotelowej, gdyż kelnerzy biorą zamówienia na potrawy gorące oraz napoje, natomiast sałatki i desery goście wybierają oraz przenoszą na stół z bufetu?
A. Samoobsługa w stylu szwedzkim
B. Rodzaj obsługi kelnerskiej
C. Obsługa mieszana
D. Samoobsługa w stylu czeskim
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki deser powinien zasugerować kelner gościom, którzy przestrzegają diety tysiąca kalorii?
A. Galaretkę wiśniową
B. Mousse czekoladowy
C. Lody z kremem
D. Sernik z sosem malinowym