Filtrowanie pytań
HGT.01 Pytanie 241
Wykonywanie usług kelnerskich
A. Paprykarza
B. Boeuf Strogonowa
C. Gulaszu baraniego
D. Gulaszu
HGT.01 Pytanie 242
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien zasugerować konsumentowi, który zamówił deser mrożony,
A. galaretkę
B. paschę
C. mus
D. parfait
HGT.01 Pytanie 243
Wykonywanie usług kelnerskich
Sałatę z sosem vinegrette jako dodatek witaminowy do dania głównego, które składa się z fileta drobiowego oraz ziemniaków, należy serwować.
A. na talerzu do dania głównego, po prawej stronie ziemniaków
B. oddzielnie na talerzyku przekąskowym
C. na talerzu do dania głównego, po lewej stronie ziemniaków
D. oddzielnie na półmisku dekoracyjnym
HGT.01 Pytanie 244
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki dodatek należy zasugerować do bitych zrazów wołowych dla gościa, który nie lubi ziemniaków oraz produktów z pszenicy?
A. Kaszę kuskus
B. Frytki
C. Kluski śląskie
D. Kaszę gryczaną
HGT.01 Pytanie 245
Wykonywanie usług kelnerskich
W przypadku organizacji przyjęcia w formie lampki wina
A. goście samodzielnie nakładają potrawy z bufetów i jedzą je przy stołach.
B. kelnerzy serwują napoje gościom z tac.
C. goście sami wybierają potrawy z bufetów i spożywają je na stojąco.
D. kelnerzy obsługują osoby siedzące przy stołach.
HGT.01 Pytanie 246
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner obsługujący room service powinien zbierać zamówienia "klamkowe"
A. w czasie porannego posiłku
B. o wczesnym ranku
C. przed lunchem
D. w godzinach wieczornych
HGT.01 Pytanie 247
Wykonywanie usług kelnerskich
Jak często powinno się oczyszczać kolbę w ręcznym ekspresie ciśnieniowym?
A. Regularnie, co dwa dni
B. Za każdym razem po przygotowaniu porcji kawy
C. Na zakończenie dnia
D. Po przygotowaniu pięciu filiżanek kawy
HGT.01 Pytanie 248
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką metodę obróbki cieplnej stosuje się do przygotowania jaj poszetowych?
A. Gotowanie jaj na parze
B. Gotowanie jaj w wodzie z octem
C. Smażenie jaj na oleju
D. Smażenie jaj na maśle
HGT.01 Pytanie 249
Wykonywanie usług kelnerskich
Gulasz jest daniem
A. duszone.
B. grillowane.
C. gotowane.
D. pieczone.
HGT.01 Pytanie 250
Wykonywanie usług kelnerskich
Na podstawie informacji zawartych w tabeli wybierz warunki przechowywania jabłek.
Grupa owoców | Temperatura [°C] | Wilgotność [%] | Okres przechowywania | |
---|---|---|---|---|
A. | Cytrusowe | +1 do +10 | 85 – 95 | do 2 miesięcy |
B. | Jagodowe | -1 do +1 | 90 – 95 | 7 dni |
C. | Pestkowe | -0,5 do 0 | 85 – 90 | 4 tygodnie |
D. | Ziarnkowe | +4 do +0,5 | 88 – 92 | do 6 miesięcy |
A. B.
B. C.
C. A.
D. D.
HGT.01 Pytanie 251
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką czynność powinien wykonać kelner, jeśli zauważy, że gość nie jest zadowolony z dania?
A. Zaproponować deser gratis
B. Przeprosić i zaproponować wymianę dania
C. Zignorować sytuację
D. Podnieść cenę za danie
HGT.01 Pytanie 252
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby wykonać filetowanie pieczonej ryby, powinno się zastosować serwis
A. rosyjski
B. niemiecki
C. angielski
D. francuski
HGT.01 Pytanie 253
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę powinno się uwzględnić w menu, gdy restauracja planuje rozszerzenie oferty o dania kuchni węgierskiej?
A. Ratatouille
B. Małdrzyki
C. Bliny
D. Leczo
HGT.01 Pytanie 254
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki deser powinien być uwzględniony w menu dla osób z nietolerancją glutenu?
A. Sałatka owocowa z lodami jogurtowymi
B. Pierogi z jagodami oraz bitą śmietaną
C. Szarlotka na ciepło z lodami jogurtowymi
D. Śliwki w cieście kruchym z sosem karmelowym
HGT.01 Pytanie 255
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie zasady powinien przestrzegać kelner podczas podawania gorących napojów?
A. Podawanie napoju trzymanego w ręce (niezalecane)
B. Podawanie bezpośrednio do filiżanki na stole (niezalecane)
C. Podawanie bezpośrednio z dzbanka (niezalecane)
D. Podawanie na tacy dla bezpieczeństwa
HGT.01 Pytanie 256
Wykonywanie usług kelnerskich
Herbatę w stylu rosyjskim powinno się serwować
A. w wysokiej szklance, umieszczonej na kryształowym spodku
B. w podgrzanej filiżance porcelanowej, umieszczonej na porcelanowym spodku
C. w szklanym bowlu, umieszczonym na szklanym spodku
D. w szklance z metalowym uchwytem, umieszczonej na metalowym spodku
HGT.01 Pytanie 257
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas obsługi dużej imprezy, kelner chce uniknąć pomyłek przy przyjmowaniu zamówień. Jaką metodę powinien zastosować?
A. Notowanie zamówień na karcie zamówień
B. Przekazywanie zamówień ustnie do kuchni
C. Zapamiętywanie zamówień
D. Zapisywanie zamówień na serwetkach
HGT.01 Pytanie 258
Wykonywanie usług kelnerskich
W chłodniach nie powinno się przechowywać
A. śmietany
B. margaryny
C. smalcu
D. oleju
HGT.01 Pytanie 259
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego koloru deska powinna być użyta do rozdrobnienia ugotowanych jaj?
A. żółtego
B. brązowego
C. białego
D. niebieskiego
HGT.01 Pytanie 260
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować podstawowy sos holenderski, obok klarowanego masła, soku z cytryny, wody i soli, konieczne jest dodanie
A. majonezu
B. ugotowanych żółtek
C. oliwy
D. surowych żółtek
HGT.01 Pytanie 261
Wykonywanie usług kelnerskich
W jakim bufecie odbywa się serwowanie dań śniadaniowych oraz obiadowych?
A. Lunch
B. Brunch
C. Angielski
D. Koktajlowy
HGT.01 Pytanie 262
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować mizerię, trzeba użyć
A. ogórków świeżych, śmietany i przypraw
B. ogórków konserwowych, majonezu i przypraw
C. ogórków konserwowych, śmietany i przypraw
D. ogórków świeżych, majonezu i przypraw
HGT.01 Pytanie 263
Wykonywanie usług kelnerskich
Osobom preferującym dania kuchni hiszpańskiej powinno się zaproponować
A. kebabczetę
B. musakę
C. paellę
D. tartę
HGT.01 Pytanie 264
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego koloru deski należy użyć do porcjowania mięsa gotowanego?
A. zielonego
B. brązowego
C. czerwonego
D. żółtego
HGT.01 Pytanie 265
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie pytanie powinien zadać kelner przyjmujący zamówienie od gości?
A. Czego państwo pragną?
B. Czy wybrali państwo już dania?
C. Czy mogę przyjąć zamówienie?
D. Czy coś państwo chcieliby zamówić?
HGT.01 Pytanie 266
Wykonywanie usług kelnerskich
Produkt uzyskany poprzez proces biologiczny to
A. szynka wędzona
B. kiszona kapusta
C. mleko UHT
D. marynowane pieczarki
HGT.01 Pytanie 267
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner, przyjmując zamówienie w ramach usługi room service, nie musi zasięgnąć od gościa hotelowego informacji
A. o numerze telefonu
B. o liczbie zamówionych dań
C. o czasie dostarczenia posiłku
D. o numerze pokoju
HGT.01 Pytanie 268
Wykonywanie usług kelnerskich
Skirting powinno być przymocowane do stołów
A. bufetu na śniadanie.
B. okrągłych na elegancką kolację przy stole.
C. konsumenckich dla gości indywidualnych
D. w letniej piwnym ogrodzie.