Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.01 Pytanie 246
Wykonywanie usług kelnerskich

Czym jest HACCP?

A. organ regulacyjny
B. amerykańska ustawa dotycząca żywności
C. system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
D. standard jakości produktów spożywczych
Wykonywanie usług kelnerskich

Przy obsłudze gości na rodzinnym przyjęciu, kelner powinien podać potrawy i napoje w następującej kolejności:

A. dzieci, gość honorowy, kobiety, mężczyźni, gospodarze
B. gość honorowy, kobiety, mężczyźni, gospodarze, dzieci
C. gość honorowy, gospodarze, kobiety, mężczyźni, dzieci
D. dzieci, gość honorowy, gospodarze, kobiety, mężczyźni
Wykonywanie usług kelnerskich

Pierwszym wyrazem werbalnym w komunikacji między kelnerem a gościem jest

A. powitanie zgodne z porą dnia
B. życzliwy kontakt wzrokowy
C. naturalny uśmiech
D. przyjęcie odpowiedniej postawy
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie dodatki powinien zaproponować obsługujący, jeśli klient zamówił pieczone roladki z drobiu?

A. Kasza gryczana, sos grzybowy, marchewka w glazurze
B. Kopytka, sos myśliwski, glazurowana marchewka
C. Ziemniaki glazurowane w maśle, puree z brokułów
D. Puree ziemniaczane, kapusta zasmażana
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakiego rodzaju system obsługi wprowadzono w restauracji hotelowej, gdyż kelnerzy biorą zamówienia na potrawy gorące oraz napoje, natomiast sałatki i desery goście wybierają oraz przenoszą na stół z bufetu?

A. Samoobsługa w stylu szwedzkim
B. Rodzaj obsługi kelnerskiej
C. Obsługa mieszana
D. Samoobsługa w stylu czeskim
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaki deser powinien zasugerować kelner gościom, którzy przestrzegają diety tysiąca kalorii?

A. Galaretkę wiśniową
B. Mousse czekoladowy
C. Lody z kremem
D. Sernik z sosem malinowym