Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Przygotowanie i wydawanie dań

Aby w weekendy zwiększyć liczbę gości w hotelu położonym w pobliżu uczelni wyższej, zastosowano zniżki w wysokości 50 % dla studentów kształcących się w trybie zaocznym oraz nauczycieli akademickich. Który z poniższych instrumentów promocji został użyty?

A. Promocję sprzedaży
B. Reklamę wewnętrzną
C. Reklamę zewnętrzną
D. Public relations
Przygotowanie i wydawanie dań

Aby przygotować 5 porcji sznycla ministerskiego, potrzebne jest 500 g cielęciny bez kości. Jaką ilość mięsa należy wykorzystać do sporządzenia 25 porcji tego dania?

A. 2,25 kg
B. 2,50 kg
C. 1,50 kg
D. 2,00 kg
Przygotowanie i wydawanie dań

Oblicz, jaka będzie cena sprzedaży 250 ml coca-coli w lokalu gastronomicznym, jeśli cena zakupu 1 litra coca-coli to 2 zł, marża gastronomiczna wynosi 100%, a stawka VAT to 7%?

A. 1,70 zł
B. 4,28 zł
C. 1,00 zł
D. 1,07 zł
HGT.02 Pytanie 6
Przygotowanie i wydawanie dań

W restauracji butelka wina o objętości 0,75 l kosztuje 60,00 zł. Oblicz cenę lampki wina o objętości 100 ml.

A. 6zł
B. 8 zł
C. 9 zł
D. 7 zł
Przygotowanie i wydawanie dań

Ilość usmażonego fileta saute z sandacza wynosi 100 g. Oblicz zapotrzebowanie na 180 porcji filetów saute wykonanych ze świeżych ryb, biorąc pod uwagę, że ubytek masy podczas smażenia filetów wynosi 25%.

A. 24,00 kg
B. 26,00 kg
C. 30,00 kg
D. 28,00 kg
Przygotowanie i wydawanie dań

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kotleta mielonego.

surowce do produkcji kotletów mielonychzużycie surowca na 1 porcję kotletawartość energetyczna 100g surowca
wołowina (okrawki)25 g127 kcal
wieprzowina (okrawki)45 g290 kcal
jaja15 g138 kcal
tłuszcz12 g900 kcal
cebula8 g28 kcal
bułka tarta8 g362 kcal

A. 297,75 kcal
B. 292,35 kcal
C. 315,50 kcal
D. 322,15 kcal
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaką cenę sprzedaży za jedną butelkę napoju ustala się w lokalu gastronomicznym, gdy koszt zakupu wynosi 3 zł, marża gastronomiczna to 200%, a stawka VAT wynosi 22%?

A. 9,66 zł
B. 9,00 zł
C. 6,66 zł
D. 10,98 zł
Przygotowanie i wydawanie dań

Ile węglowodanów dostarczą produkty zbożowe wchodzące w skład pierogów z truskawkami?

Nazwa potrawy: Pierogi z truskawkami
LpNazwa produktuIlość na 1 porcję [g]Zawartość w 100 g produktu
Białka [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]Energia [kcal]
2.Mąka pszenna100101,274343
3.Jaja512970,6140
4.Truskawki1501728
5.Masło201741660
6.Bułka tarta2010278345
7.Cukier10100400

A. 80,00 g
B. 89,60 g
C. 260,60 g
D. 152,00 g
Przygotowanie i wydawanie dań

Ile porcji gulaszu o masie 100 gramów można przygotować z 10 kg mięsa, jeśli straty masy podczas duszenia wynoszą 30%?

A. 10 porcji
B. 13 porcji
C. 70 porcji
D. 30 porcji
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaką wartość brutto ma cena gastronomiczna lampki wina o pojemności 0,1 litra, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 0,7 litra wynosi 28 zł, marża gastronomiczna 200%, a VAT to 23%?

A. 14,76 zł
B. 13,20 zł
C. 17,50 zł
D. 12,00 zł
Przygotowanie i wydawanie dań

Podaj cenę netto gastronomiczną za 1 szklankę kompotu (200 ml), jeśli do sporządzenia 20 I kompotu, koszt owoców wyniósł 54 zł, cukru 6 zł, a marża gastronomiczna to 100%.

A. 3,00 zł
B. 6,00 zł
C. 0,60 zł
D. 1,20 zł
Przygotowanie i wydawanie dań

Koszt wyżywienia dla delegacji liczącej 15 osób wyniósł
- śniadanie - 225,00 zł
- lunch - 150,00 zł
- obiadokolacja - 375,00 zł
Jaką kwotę stanowi całodzienne wyżywienie jednego delegata?

A. 50,00 zł
B. 75,00 zł
C. 37,50 zł
D. 30,00 zł
Przygotowanie i wydawanie dań

Koszt zakupu jednej butelki wina o pojemności 0,5 litra to 50 zł, marża gastronomiczna wynosi 100%, a stawka VAT ustalona jest na 22%. Jak określić cenę gastronomiczną sprzedaży jednej lampki wina białego (100 ml)?

A. 12,20 zł
B. 20,00 zł
C. 24,40 zł
D. 18,30 zł
Przygotowanie i wydawanie dań

Na podstawie danych z tabeli ustal cenę gastronomiczną włoszczyzny, jeżeli marża wynosi 25%.

LpNazwa produktuIlość [kg]Cena 1 kg [zł]
1.Kapusta0,302,00
2.Marchew0,302,00
3.Pietruszka0,155,00
4.Seler0,155,00
5.Cebula0,103,00

A. 4,25 zł
B. 4,00 zł
C. 3,25 zł
D. 3,75 zł
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaka jest cena soku pomarańczowego sprzedawanego w barze w szklance (200 ml), jeśli literowy koszt tego soku w hurcie wynosi 2,50 zł, a marża wynosi 150%, a stawka VAT na napoje wynosi 22%? Cenę zaokrąglić do jednego miejsca po przecinku?

A. 1,5 zł
B. 2,0 zł
C. 2,5 zł
D. 1,0 zł
Przygotowanie i wydawanie dań

Ile węglowodanów dostarczy drugie śniadanie?

Skład II śniadania: bułka pszenna 40 g, masło 10 g, ser topiony 20 g, pomidory 50 g
ProduktZawartość w 100 g produktu
białko (g)tłuszcz (g)węglowodany (g)
bułka pszenna7,31,558
masło0,782,50,7
ser topiony13,527,01,2
pomidor0,90,23,6

A. 40,8 g
B. 20,3 g
C. 33,9 g
D. 25,3 g
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaką wartość ma cena netto gastronomiczna 100 ml miodu pitnego, jeśli detaliczna cena butelki miodu pitnego o objętości 0,5 l wynosi 100,00 zł, a marża wynosi 200%?

A. 60,00 zł
B. 20,00 zł
C. 40,00 zł
D. 10,00 zł
Przygotowanie i wydawanie dań

Na podstawie danych z tabeli oblicz zawartość tłuszczu w śniadaniu składającym się ze 100 g chleba, 25 g szynki, 10 g masła i 50 g pomidora.

SurowiecZawartość w 100 g
Białka (g)Tłuszcze (g)Węglowodany (g)
chleb żytni razowy4,71,241,6
szynka wędzona gotowana23340
masło0,782,50,7
pomidor0,90,65,2

A. 18,25 g
B. 9,05 g
C. 37,20 g
D. 27,15 g
Przygotowanie i wydawanie dań

Na podstawie normatywu surowcowego na 1 porcję i cen surowca, określ cenę gastronomiczną mleczka waniliowego. Marża gastronomiczna wynosi 50%.

Nazwa surowcaj.m.ilośćcena detaliczna w złwartość w zł
mlekol0,0702,000,14
jajaszt0,50,500,25
cukierkg0,1204,00,48
cukier wanilinowykg0,005500,25

A. 1,68 zł
B. 1,12 zł
C. 2,11 zł
D. 1,56 zł
Przygotowanie i wydawanie dań

Do przygotowania ciasta kruchego dla 4 osób zużyto 0,3 kg mąki, 0,2 kg tłuszczu i 0,1 kg cukru. Ile surowców należy przygotować do sporządzenia ciasta dla 20 osób?

mąka [g]tłuszcz [g]cukier [g]
A.15010050
B.300200100
C.15001000500
D.300020001000

A. B.
B. D.
C. C.
D. A.
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaką strategię ustalania cen powinien zastosować lokal gastronomiczny, który planuje wprowadzenie innowacyjnej usługi kulinarnej - kuchni molekularnej?

A. Skimming.
B. Jednolitą cenę.
C. Zróżnicowania cen.
D. Penetracyjną.
Przygotowanie i wydawanie dań

Ile jest białka pochodzenia zwierzęcego w posiłku?

Skład II śniadania: bułka pszenna 40 g, masło 10 g, ser topiony 20 g, pomidory 50 g
ProduktZawartość w 100 g produktu
białko (g)tłuszcz (g)węglowodany (g)
bułka pszenna7,31,558
masło0,782,50,7
ser topiony13,527,01,2
pomidor0,90,23,6

A. 3,6 g
B. 1,8 g
C. 2,8 g
D. 7,9 g
Przygotowanie i wydawanie dań

Do zagęszczenia jednej porcji zupy owocowej potrzeba 4 gramów mąki ziemniaczanej. Jaką ilość mąki należy zastosować do przygotowania 50 porcji zupy?

A. 2,000 kg
B. 0,200 kg
C. 0,020 kg
D. 0,002 kg
Przygotowanie i wydawanie dań

Aby przyrządzić schab pieczony dla 5 osób, wykorzystano: 700 g schabu, 35 g masła oraz 70 g musztardy. Jakie ilości składników trzeba mieć, aby przygotować 25 porcji schabu pieczonego?

A. 3500 g schabu, 185 g masła, 360 g musztardy
B. 7000 g schabu, 350 g masła, 700 g musztardy
C. 3500 g schabu, 175 g masła, 350 g musztardy
D. 1750 g schabu, 87 g masła, 175 g musztardy
Przygotowanie i wydawanie dań

Aby przygotować 30 porcji kotletów panierowanych, które składają się z 800 g filetów drobiowych na 5 porcji, 2 jaj (100 g), 50 g mąki oraz 120 g bułki tartej, ile składników należy użyć:

A. 5500 g filetów, 10 jaj, 200 g mąki, 400 g bułki tartej
B. 7200 g filetów, 18 jaj, 450 g mąki, 1080 g bułki tartej
C. 2400 g filetów, 6 jaj, 150 g mąki, 360 g bułki tartej
D. 4800 g filetów, 12 jaj, 300 g mąki, 720 g bułki tartej
Przygotowanie i wydawanie dań

Ile kilogramów mrożonych filetów rybnych trzeba wziąć z magazynu, aby przygotować 150 porcji dania o wadze 100 gramów każda, jeśli straty podczas obróbki cieplnej wynoszą 25%?

A. 18,75 kg
B. 11,25 kg
C. 20,00 kg
D. 15,00 kg