Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Przygotowanie i wydawanie dań

Aby przygotować 10 porcji zupy jarzynowej o wadze 250 g każda, potrzebne będą rózga, kula drewniana oraz

A. garnek o pojemności 4 litrów, patelnia i mikser
B. garnek o pojemności 3 litrów, miska i sito
C. garnek o pojemności 2 litrów, miska i sito
D. garnek o pojemności 5 litrów, rondel i malakser
Przygotowanie i wydawanie dań

Korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego wskaż, ile wina białego wytrawnego i jaj należy przygotować do sporządzenia 15 porcji sosu szodonowego.

Normatyw surowcowy na 5 porcji sosu szodowego
Nazwa surowcaIlość
Wino białe wytrawne430 ml
Żółtko3 szt.
Jaja1 szt.
Cukier100 g
Skórka cytrynowa15 g

A. 12,9 l wina, 12 jaj.
B. 1,29 l wina, 3 jaja.
C. 12,9 l wina, 3 jaja.
D. 1,29 l wina, 12 jaj.
Przygotowanie i wydawanie dań

Ustalając cenę usługi gastronomicznej z wykorzystaniem metody konkurencyjnej, należy

A. stosować różne ceny w zależności od segmentu klientów
B. przeprowadzać regularne analizy kosztów produkcji oraz sprzedaży
C. wprowadzać okresowe obniżki cen, jednak nie częściej niż 3 razy w ciągu roku
D. porównywać ceny usług gastronomicznych z ofertami innych lokali gastronomicznych
Przygotowanie i wydawanie dań

Właściciel lokalu gastronomicznego, analizując popularność oferowanych potraw według macierzy BCG, zakwalifikował dania charakteryzujące się wysoką marżą oraz rosnącym udziałem w sprzedaży jako

A. dojne krowy
B. psy
C. znaki zapytania
D. gwiazdy
Przygotowanie i wydawanie dań

Ile witaminy C dostarczy organizmowi spożycie 1 porcji koktajlu z jogurtu i czarnej porzeczki?

Nazwa potrawy: Koktajl z jogurtu i czarnej porzeczki
Lp.Nazwa produktuIlość na 1 porcję [g]Zawartość w 100 g produktu
Wapń [mg]Witamina C [mg]Białko [g]
1.Jogurt 2%2001701,04,3
2.Czarna porzeczka50401831,3
3.Cukier10---

A. 93,5 mg
B. 184 mg
C. 183 mg
D. 91,5 mg
Przygotowanie i wydawanie dań

W restauracji zauważono wzrost cen surowców. Głównymi klientami zakładu są stali goście. Jakie działania powinny zostać podjęte, aby utrzymać ceny serwowanych potraw oraz zyski na tym samym poziomie?

A. Zaktualizować menu.
B. Poszukać tańszych dostawców surowców.
C. Wprowadzić program lojalnościowy dla stałych klientów.
D. Dodać gratisy przy zamówieniu za kwotę powyżej 50 zł
Przygotowanie i wydawanie dań

Ile kcal dostarczy ser topiony?

Skład II śniadania: bułka pszenna 40 g, masło 10 g, ser topiony 20 g, pomidory 50 g
ProduktZawartość w 100 g produktu
białko (g)tłuszcz (g)węglowodany (g)
bułka pszenna7,31,558
masło0,782,50,7
ser topiony13,527,01,2
pomidor0,90,23,6

A. 60,3 kcal
B. 10,8 kcal
C. 48,6 kcal
D. 50,3 kcal