Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Przygotowanie i wydawanie dań

Rozbity kawałek mięsa wieprzowego, uformowany w okrąg o średnicy 14 cm oraz grubości 0,5 cm, przyprawiony solą, pieprzem i mąką, to jaki przygotowany półprodukt?

A. bryzol
B. befsztyk
C. rumsztyk
D. filet
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie ryzyko może wyniknąć z konsumowania kiełbasy z mięsa dzika, które nie zostało przebadane przez weterynarza?

A. Zatrucie pestycydami
B. Zakażenie pałeczkami Salmonella
C. Zarażenie włośniami
D. Zatrucie jadem kiełbasianym
Przygotowanie i wydawanie dań

Który zestaw posiłków składa się z potraw o łatwej do strawienia konsystencji?

A. Zupa pomidorowa, łosoś gotowany na parze, ziemniaki z wody, surówka z kapusty
B. Barszcz biały, gulasz wołowy z kaszą gryczaną, buraczki zasmażane
C. Barszcz ukraiński, ryba duszona z warzywami, ryż brązowy, sałata z oliwą
D. Zupa jarzynowa, pulpety cielęce, ziemniaki puree, marchew z wody
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakiego elementu marketingu mix użył właściciel restauracji "Zamkowa", aby zorganizować dla zespołu szkolenie dotyczące komunikatywnej znajomości języka angielskiego?

A. Produkt
B. Personel
C. Dystrybucji
D. Promocji
Przygotowanie i wydawanie dań

Przechowywanie owoców i warzyw w szczelnych plastikowych pojemnikach prowadzi do

A. hamowania rozwoju mikroorganizmów
B. wzrostu bezpieczeństwa produktów spożywczych
C. rozwoju i aktywności drobnoustrojów
D. utrzymania właściwości organoleptycznych
Przygotowanie i wydawanie dań

Śmietana z widocznymi oznakami pleśni

A. może być stosowana do przygotowania potraw mięsnych
B. może być zastosowana do sporządzania sosów po usunięciu pleśni
C. nie może być używana do przygotowywania dań
D. nie może być używana do tworzenia potraw bez wcześniejszego zahartowania
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaki składnik należy wpisać w miejsce oznaczone symbolem X w tabeli, aby można go było użyć do przygotowania fasolki po bretońsku?
Fasolka po bretońsku
Fasola biała
X
Smalec
Cebula
Koncentrat pomidorowy 30%
Mąka pszenna
Przyprawy

A. Cukinia.
B. Kiełbasa.
C. Wołowina.
D. Pieczarki.
Przygotowanie i wydawanie dań

Jak można zniszczyć bakterie Salmonelli znajdujące się wewnątrz jaja?

A. zanurzenie w roztworze dezynfekcyjnym
B. gotowanie w wodzie
C. naświetlanie promieniowaniem UV
D. wyparzanie wrzącą wodą
Przygotowanie i wydawanie dań

Aby przygotować 30 porcji kotletów panierowanych, które składają się z 800 g filetów drobiowych na 5 porcji, 2 jaj (100 g), 50 g mąki oraz 120 g bułki tartej, ile składników należy użyć:

A. 2400 g filetów, 6 jaj, 150 g mąki, 360 g bułki tartej
B. 4800 g filetów, 12 jaj, 300 g mąki, 720 g bułki tartej
C. 5500 g filetów, 10 jaj, 200 g mąki, 400 g bułki tartej
D. 7200 g filetów, 18 jaj, 450 g mąki, 1080 g bułki tartej
Przygotowanie i wydawanie dań

Ile kilogramów mrożonych filetów rybnych trzeba wziąć z magazynu, aby przygotować 150 porcji dania o wadze 100 gramów każda, jeśli straty podczas obróbki cieplnej wynoszą 25%?

A. 15,00 kg
B. 18,75 kg
C. 20,00 kg
D. 11,25 kg
Przygotowanie i wydawanie dań

Przygotowując potrawę smażoną "Warzywa na patelnię" z użyciem mrożonych warzyw, powinno się

A. całkowicie je rozmrozić i wrzucić na gorący tłuszcz
B. nie rozmrażać ich i wrzucić na zimny tłuszcz
C. bez rozmrażania wrzucić je na gorący tłuszcz
D. umyć je i wrzucić na ciepły tłuszcz
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaki czynnik wpływa na utratę jędrności surówki z białej kapusty?

A. maszynowe szatkowanie kapusty
B. szatkowanie za pomocą noża
C. obecność musztardy i oleju
D. za wczesne dodanie soli oraz cukru
HGT.02 Pytanie 395
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaką dodatkę powinno się serwować do zupy szczawiowej?

A. z krokietem ziemniaczanym
B. z ugotowanym jajem
C. z groszkiem ptysiowym
D. z makaronem nitki
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie elementy są niezbędne do aranżacji stołu na Wielkanoc?

A. obrus w kolorze białym, żonkile, zastawę z białej porcelany
B. obrus w różnorodnych kolorach, serpentyny, talerzyki z motywami bajkowymi
C. obrus w kolorze złotym, pióra, zastawę z kolorowego szkła
D. obrus w kolorze szafirowym, talerzyki w kształcie muszli, kotwice, siatki
HGT.02 Pytanie 398
Przygotowanie i wydawanie dań

Pracownik branży gastronomicznej doznał porażenia prądem. Co należy zrobić w pierwszej kolejności?

A. wykonać masaż serca
B. przeprowadzić sztuczne oddychanie
C. odłączyć poszkodowanego od źródła prądu
D. zadzwonić po karetkę pogotowia
HGT.02 Pytanie 399
Przygotowanie i wydawanie dań

Osoba, która jest nosicielem bakterii Salmonella,

A. nie może być zatrudniona w restauracji
B. nie stanowi zagrożenia dla innych pracowników
C. nie zagraża otoczeniu
D. może być zatrudniona w restauracji, jeśli przestrzega zasad sanitarno-epidemiologicznych