Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Przygotowanie i wydawanie dań

Na podstawie danych z tabeli oblicz zawartość białka w II śniadaniu ucznia, składającym się z:
- 50 g chleba razowego,
- 10 g masła,
- 20 g twarogu chudego,
- 100 g jabłka.


ProduktZawartość w 100 g produktu
białko (g)tłuszcz (g)węglowodany (g)
chleb razowy5,61,751,5
twaróg chudy20,00,53,5
masło0,782,50,7
jabłka0,40,412,1

A. 10,07 g
B. 7,27 g
C. 5,67 g
D. 15,47 g
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaką czynność kelner wykonuje z lewej strony klienta podczas jego obsługi?

A. Serwowanie potraw z półmiska
B. Ustawienie salaterki z jarzynami
C. Podawanie potraw wyporcjowanych na talerzach
D. Ustawienie wazy z zupą
Przygotowanie i wydawanie dań

Przekąska, której nie powinno się serwować podczas koktajlowego przyjęcia, to

A. befsztyk po angielsku.
B. koreczki z warzyw.
C. tartinki z łososiem.
D. koreczki z owoców.
HGT.02 Pytanie 411
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie odpady uznaje się za niebezpieczne?

A. Butelki plastikowe.
B. Puszki metalowe.
C. Papier.
D. Baterie.
Przygotowanie i wydawanie dań

Przygotowując "rybę po polsku", należy oczyszczoną rybę

A. pokroić na równe kawałki, obsmażyć i powoli dusić z warzywami
B. umieścić w zimnej wodzie i doprowadzić do wrzenia
C. gotować pod przykryciem w bulionie z warzyw do miękkości
D. gotować w wywarze zakwaszonym octem
HGT.02 Pytanie 421
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie obszary obejmuje system HACCP?

A. jedynie pomieszczeń produkcyjnych
B. normatywów surowcowych
C. całego zakładu gastronomicznego
D. wyłącznie pracowników sektora produkcyjnego
Przygotowanie i wydawanie dań

Zbilansowane śniadanie dla uczniów w wieku szkolnym powinno zawierać

A. jogurt, kanapkę z wędliną, rzodkiewkę
B. herbatę, bułkę drożdżową, jabłko
C. jogurt owocowy, pączka, batonika
D. kawę zbożową, bułkę, ser z miodem
Przygotowanie i wydawanie dań

Na przyjęciu angielskim, w którym bierze udział 150 osób, ile kompletów sztućców powinno być przygotowanych na bufecie?

A. 75 kompletów sztućców
B. 300 kompletów sztućców
C. 450 kompletów sztućców
D. 150 kompletów sztućców
Przygotowanie i wydawanie dań

Do warzyw, które mogą być przechowywane najdłużej w sprzyjających warunkach, zaliczają się

A. szparagi oraz pomidory
B. brokuły i paprykę
C. pory i cebulę
D. szpinak oraz selery
Przygotowanie i wydawanie dań

Masło, które jest przeznaczone do codziennego spożycia, powinno być przechowywane

A. w temperaturze +15 °C i wilgotności względnej 70
B. w temperaturze +15 °C i wilgotności względnej 90%
C. w temperaturze +8 °C i wilgotności względnej 90%
D. w temperaturze +8 °C i wilgotności względnej 70%
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie urządzenia są potrzebne do wstępnej obróbki warzyw?

A. obieraczki, patelnie elektryczne, kotły warzelne.
B. płuczki, obieraczki, sortowniki, wózki bemarowe.
C. płuczki, kotły warzelne, obieraczki, wilk.
D. sortowniki, płuczko-obieraczki, maszynę wieloczynnościową.
HGT.02 Pytanie 440
Przygotowanie i wydawanie dań

U pracownika, który obsługuje krajalnicę, wystąpił zewnętrzny krwotok tętniczy w wyniku rany ciętej kończyny górnej. Jakie są kroki pierwszej pomocy?

A. schłodzeniu rany zimną wodą
B. zatelefonowaniu po pogotowie ratunkowe
C. nałożeniu jałowego opatrunku uciskowego na ranę
D. nałożeniu opatrunku uciskowego poniżej rany