Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Przygotowanie i wydawanie dań

Kucharz - mężczyzna, w ramach wykonywania pracy dorywczej, może podnosić i przenosić ładunki o maksymalnej masie

Dopuszczalne masy podnoszonych i przenoszonych ładunków dla różnych kategorii pracowników
Rodzaj pracyKOBIETY
Wiek 16-18 latWiek od 18 lat
Praca stała8 kg12 kg
Praca dorywcza14 kg20 kg
Rodzaj pracyMĘŻCZYŹNI
Wiek 16-18 latWiek od 18 lat
Praca stała12 kg30 kg
Praca dorywcza20 kg50 kg

A. 12 kg.
B. 30 kg.
C. 50 kg.
D. 20 kg.
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaką metodę zagęszczania należy zastosować, aby wmieszać w gorącym płynie i zagotować mąkę z masłem w równych częściach 1:1?

A. Zagęszczanie przez glazurowanie
B. Zagęszczanie zawiesiną
C. Zagęszczanie podprawą zacieraną
D. Zagęszczanie zasmażką
Przygotowanie i wydawanie dań

Na etykiecie serka śmietankowego znajduje się informacja "Najlepiej spożyć przed końcem 31 lipca 2011 r." Kiedy produkt ten powinien być wydany z magazynu i wykorzystany do?

A. 29 lipca 2011 roku
B. 1 sierpnia 2011 roku
C. 30 lipca 2011 roku
D. 31 lipca 2011 roku
Przygotowanie i wydawanie dań

Na podstawie danych z tabeli określ koszt produkcji 25 porcji krokietów z pieczarek.

LpNazwa produktuIlość na 5 porcji krokietów z pieczarkami [kg]Cena 1 kg [zł]
1.Pieczarki0,509,00
2.Cebula0,102,00
3.Bułka tarta0,204,00
4.Jaja1 szt.0,50 (1szt)
5.Olej0,410,00

A. 75,00 zł
B. 50,00 zł
C. 10,00 zł
D. 25,00 zł
Przygotowanie i wydawanie dań

Co powinno być podane na podwieczorek w diecie o łatwej strawności?

A. ciasto drożdżowe i napój owocowy
B. ciasto piaskowe oraz herbata ziołowa
C. francuskie ciasteczka i jogurt
D. pączki oraz słaba herbata
Przygotowanie i wydawanie dań

Wśród głównych składników ciast ziemniaczanych, oprócz ugotowanych ziemniaków, jakie składniki powinny być uwzględnione?

A. mąka pszenna, przyprawy, śmietana
B. mąka pszenna, margaryna, woda
C. mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jaja
D. mąka ziemniaczana, jajka, śmietana
Przygotowanie i wydawanie dań

Oblicz wartość energetyczną posiłku, który zawiera 20 g białka, 7 g tłuszczu oraz 55 g przyswajalnych węglowodanów?

A. 603 kcal
B. 328 kcal
C. 363 kcal
D. 428 kcal
Przygotowanie i wydawanie dań

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi koszt 10 porcji potrawy.

Nazwa potrawy: Koktajl
Lp.Nazwa produktuIlość na 1 porcję [g]Cena za 1kg [zł]
1.Jogurt naturalny 2%2007,50
2.Czarna porzeczka1005,00
3.Cukier105,00

A. 15,00 zł
B. 1,50 zł
C. 18,00 zł
D. 1,80 zł
Przygotowanie i wydawanie dań

Obniżenie wilgotności powietrza w składowisku ziemniaków do zakresu 60-70% spowoduje

A. znaczące straty naturalne ziemniaków
B. degradację skrobi w ziemniakach
C. wzrost ilości witaminy C w ziemniakach
D. wchłanianie pary wodnej przez ziemniaki
HGT.02 Pytanie 589
Przygotowanie i wydawanie dań

Którą z aktywności hotelu można uznać za część 'public relations'?

A. Reklama umieszczona na bilbordach
B. Działania sponsoringowe na rzecz Festiwalu Smaków
C. Obniżenie cen pokoi po sezonie
D. Renowacja wystroju wnętrza restauracji hotelowej
Przygotowanie i wydawanie dań

Jeżeli koszt surowców (pomijając przyprawy) do przygotowania 100 zestawów obiadowych wynosi 500 zł, a ryczałt na przyprawy to 3%, to koszt jednego zestawu obiadowego z przyprawami wynosi

A. 15,00 zł
B. 5,00 zł
C. 15,15 zł
D. 5,15 zł
Przygotowanie i wydawanie dań

Porcja 100 g naleśników z serem dostarcza organizmowi 10 g białka, 10 g tłuszczu i 27 g węglowodanów. Ile wynosi wartość energetyczna naleśników?

Nazwa potrawy: Kanapka z szynką
Lp.Nazwa produktuIlość na 1 kanapkę [g]Zawartość w 100 g produktu
Białko [g]Energia [kcal]
1.Pieczywo1006246
2.Szynka5016235
3.Masło śmietankowe51660
4.Pomidor50115

A. 147 kcal
B. 323 kcal
C. 188 kcal
D. 238 kcal