Filtrowanie pytań
Aby przygotować farsz do kołdunów, należy wykorzystać mięso
System HACCP w trakcie produkcji nie uwzględnia
Aby przygotować czerninę, należy zastosować krew
Jakie opakowanie najlepiej nadaje się do przechowywania ciepłego chleba?
Podczas krojenia warzyw nożem kucharz zaciął palec. Rana jest głęboka i rozległa. W tej sytuacji należy
Ile białka zwierzęcego dostarczy organizmowi człowieka spożycie 1 porcji koktajlu z jogurtu i czarnej porzeczki?
| Nazwa potrawy: Koktajl z jogurtu i czarnej porzeczki | |||||
|---|---|---|---|---|---|
| Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Zawartość w 100 g produktu | ||
| Wapń [mg] | Witamina C [mg] | Białko [g] | |||
| 1. | Jogurt 2% | 200 | 170 | 1,0 | 4,3 |
| 2. | Czarna porzeczka | 50 | 40 | 183 | 1,3 |
| 3. | Cukier | 10 | - | - | - |
Wymień podstawowe wyposażenie bufetu winiarni.
Kasza jaglana, ze względu na swój skład chemiczny, klasyfikowana jest jako jeden z rodzajów środków żywnościowych?
Aby zapobiec kontuzjom palców podczas mielenia mięsa przy użyciu urządzenia wilk, pracownik powinien
W diecie o niskiej zawartości błonnika zaleca się podawanie:
Konserwa mięsna z wybrzuszonym wieczkiem może prowadzić do zatrucia po jej spożyciu?
Wybierz rodzaje kasz, które nadają się do przygotowania w sypkiej formie, z zachowaniem odpowiednich zasad obróbki cieplnej oraz proporcji wody.
Jaką potrawę zagęszcza się mieszanką mąki ziemniaczanej z wodą?
Wskaż składniki odżywcze, pomiędzy którymi zachodzą procesy Maillarda?
Który z deserów wymaga użycia żelatyny do stężenia?
Jaką kaszę uzyskuje się z pszenicy?
Jakie produkty powstają z ciast przygotowywanych w naczyniu ?
Wskaż, która z zasad jest niezgodna z regulacjami bhp obowiązującymi w lokalu gastronomicznym?
Ser kremowy w stylu brie klasyfikowany jest jako ser
Kluczową normą, która obowiązuje w branży gastronomicznej, jest
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli określ, ile wynosi koszt produkcji 10 porcji bitej śmietany z jagodami.
| Nazwa potrawy: Bita śmietana z jagodami | |||
|---|---|---|---|
| Lp | Nazwa produktu | Ilość na 5 porcji [g] | Cena 1kg [zł] |
| 1. | Śmietanka 30% | 250 | 10,00 |
| 2. | Cukier puder | 50 | 2,00 |
| 3. | Jagody | 300 | 15,00 |
Kluczowym elementem w procesie przygotowywania mleczka waniliowego jest
Białka z jaj używa się do przygotowywania
Biologiczne zmiany, które zachodzą podczas przechowywania żywności, obejmują
Maksymalna temperatura przechowywania odpadów pokonsumpcyjnych oraz poprodukcyjnych w magazynie obiektu gastronomicznego nie powinna być wyższa niż
Jaką metodę przechowywania żywności trzeba zastosować, aby stworzyć warunki sprzyjające rozwojowi bakterii kwasu mlekowego?
Zdrowie pracownika zatrudnianego w gastronomii powinno być potwierdzone przez odpowiednie orzeczenie
Jakie produkty są uważane za bogate w witaminę A?
Na zamieszczonym schemacie kolejnych etapów przedstawiono metodę przygotowania ciasta
Ubijanie jajek z cukrem › ucieranie tłuszczu na puszystą konsystencję › dodanie masy jajecznej do tłuszczu › wprowadzenie mąki pszennej z proszkiem do pieczenia › mieszanie składników › formowanie ciasta › pieczenie w temperaturze 180 ÷ 200°C
Który z dodatków do żywności poprawi jej smak?
Do produktów konserwowanych przy użyciu cukru można zaliczyć
Jakie przystawki serwuje się na koktajl - party?
Zaprezentowany proces produkcyjny ilustruje etapy przygotowania
Obróbka wstępna brudnych ziemniaków → rozdrabnianie → mieszanie składników → formowanie → smażenie