Filtrowanie pytań
Przygotowanie i wydawanie dań
A. Skojarzoną
B. Chemiczną
C. Fizyczną
D. Biologiczną
Przygotowanie i wydawanie dań
Jak nazywa się zupa pochodząca z Włoch?
A. szczi
B. minestra
C. zupa cebulowa
D. zupa gulaszowa
Przygotowanie i wydawanie dań
Artykuł spożywczy oznaczony znakiem przedstawionym na rysunku należy polecić osobie chorej na

A. nietolerancję laktozy.
B. cukrzycę.
C. celiakię.
D. nadciśnienie tętnicze.
Przygotowanie i wydawanie dań
Mleko UHT po otwarciu powinno być przechowywane w lodówce w temperaturze
A. od 5 °C do 8 °C przy wilgotności 80%
B. od 8 °C do 12 °C przy wilgotności 80%
C. od 10 °C do 15 °C przy wilgotności 60%
D. od 12 °C do 15 °C przy wilgotności 60%
Przygotowanie i wydawanie dań
Przygotowując danie "jaja po wiedeńsku", jak należy postąpić z jajami?
A. gotować bez skorupek we wrzącej, zakwaszonej wodzie z dodatkiem soli przez około 3 minuty
B. w skorupce umieścić w zimnej wodzie i gotować przez około 8 minut
C. wybić do szklanki i podgrzewać we wrzącej wodzie przez około 5 minut
D. w skorupce umieścić w ciepłej wodzie i gotować przez około 5 minut
Przygotowanie i wydawanie dań
W zakładzie gastronomicznym magazyny żywności powinny być wyposażone
A. w stoły chłodnicze i mroźnicze
B. w komory chłodnicze i zamrażalnicze
C. w witryny chłodnicze
D. w schładziarki szokowe
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie warzywo powinno być gotowane w niewielkiej ilości wody z dodatkiem tłuszczu?
A. Pasternak
B. Fasolę
C. Brokuł
D. Marchew
Przygotowanie i wydawanie dań
Na podstawie receptury, z 0,6 kg buraków można przygotować 5 porcji sałatki. Ile porcji tej sałatki da się zrobić z 12 kg buraków?
A. 160 porcji
B. 100 porcji
C. 120 porcji
D. 60 porcji
Przygotowanie i wydawanie dań
Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz, który zestaw produktów dostarczy konsumentowi 5,3 g błonnika.
| Nazwa produktu | Zawartość błonnika w 100 g produktu |
|---|---|
| jogurt | 0,3 g |
| musli | 9,7 g |
A. 150 g jogurtu i 50 g musli.
B. 100 g jogurtu i 100 g musli.
C. 150 g jogurtu i 100 g musli.
D. 100 g jogurtu i 50 g musli.
Przygotowanie i wydawanie dań
Sekcja wysyłkowa zakładu gastronomicznego stanowi połączenie jego elementów
A. socjalnej z produkcyjną
B. magazynowej z usługowo-handlową
C. produkcyjnej z usługowo-handlową
D. produkcyjnej z magazynową
Przygotowanie i wydawanie dań
Które z wymienionych warzyw zawiera najwięcej witaminy C na 100 g produktu?
A. Dynia
B. Bakłażan
C. Ogórek
D. Papryka
Przygotowanie i wydawanie dań
Do roślin warzywnych z jadalnymi ogonkami liściowymi możemy zaliczyć
A. fenkuł
B. kukurydzę
C. rabarbar
D. szparagi
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakiego koloru deskę powinno się wykorzystać do krojenia pieczonego mięsa?
A. czerwonego
B. brązowego
C. żółtego
D. białego
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie ciasto jest wymagane do przygotowania vol-au-vent?
A. makaronowe
B. drożdżowe
C. francuskie
D. naleśnikowe
Przygotowanie i wydawanie dań
Surówki stanowią cenne źródło witamin oraz
A. węglowodanów
B. składników mineralnych
C. białka pełnowartościowego
D. tłuszczu nienasyconego
Przygotowanie i wydawanie dań
Jaka technika gotowania powoduje zmianę naturalnej barwy brokułów na oliwkowo-brunatną?
A. Od wrzącej wody
B. W małej ilości wody
C. Z dodatkiem soli i cukru
D. Z dodatkiem cukru i masła
Przygotowanie i wydawanie dań
GHP to system zarządzania, który nie obejmuje procesów
A. przechowywania surowców
B. przygotowywania dań
C. opracowywania receptur
D. odbierania surowców
Przygotowanie i wydawanie dań
Zasady higieny osobistej dla pracowników kuchni nakazują kucharzowi mycie rąk
A. przed rozdrabnianiem półproduktu
B. po porcjowaniu potrawy
C. przed skorzystaniem z toalety
D. po próbowaniu potrawy
Przygotowanie i wydawanie dań
Garnirowanie to metoda
A. ozdabiania potraw
B. filetowania ryb
C. podziału pieczonego drobiu
D. wyrabiania masy mielonej
Przygotowanie i wydawanie dań
Kucharz, który ma sporządzić z 9,00 kg ziemniaków pyzy ziemniaczane, postępując zgodnie z zamieszczonym sposobem ich wykonania, powinien ugotować
| Sposób wykonania pyż ziemniaczanych | |
|---|---|
| 1. | 1/3 ziemniaków zagotować, ostudzić i zmielić. |
| 2. | 2/3 ziemniaków zetrzeć na tarce, odcisnąć i połączyć ze zmielonymi ziemniakami ugotowanymi. |
| 3. | Ziemniaki wymieszać na jednolitą masę, podzielić na porcje, uformować i ugotować. |
A. 6,50 kg ziemniaków.
B. 3,00 kg ziemniaków.
C. 5,00 kg ziemniaków.
D. 2,50 kg ziemniaków.
Przygotowanie i wydawanie dań
Krem przygotowany z ubitej śmietany powinien być przechowywany w temperaturze 6 °C i przez maksymalnie
A. 24 godziny
B. 18 godzin
C. 12 godzin
D. 6 godzin
Przygotowanie i wydawanie dań
Zamieszczony wykaz produktów do sporządzenia kawy po irlandzku należy uzupełnić
| Produkty do sporządzenia kawy po irlandzku | |
|---|---|
| Cukier trzcinowy | |
| Napar kawowy | |
| ? | |
| Bita śmietana | |
A. o imbir.
B. o czekoladę.
C. o mleko.
D. o whisky.
Przygotowanie i wydawanie dań
Beszamel stanowi sos
A. gorący pochodzący z kuchni francuskiej
B. zimny pochodzący z kuchni włoskiej
C. zimny pochodzący z kuchni hiszpańskiej
D. gorący pochodzący z kuchni śródziemnomorskiej
Przygotowanie i wydawanie dań
Oprócz ugotowanych ziemniaków, jakie podstawowe składniki zawierają ciasta ziemniaczane?
A. mąkę pszenną, dodatki smakowe, śmietanę
B. mąkę pszenną, margarynę, wodę
C. mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jaja
D. mąkę ziemniaczaną, jaja, śmietanę
Przygotowanie i wydawanie dań
Jak należy serwować barszcz czysty z uszkami w porcji pojedynczej?
A. w porcelanowej miseczce
B. w bulionówce na podstawce
C. w filiżance na podstawce
D. w głębokim talerzu
Przygotowanie i wydawanie dań
Przygotowując wołowinę w rosole, jakie czynności należy wykonać w odpowiedniej kolejności?
A. umyte mięso umieścić w zimnej, osolonej wodzie, gotować powoli, dodać włoszczyznę i przyprawić
B. umyte mięso i włoszczyznę wrzucić do wrzącej, osolonej wody, gotować powoli i przyprawić
C. umyte mięso umieścić w wrzącej, osolonej wodzie, gotować szybko, dodać włoszczyznę i przyprawić
D. umyte mięso włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować powoli, dodać włoszczyznę i przyprawić
Przygotowanie i wydawanie dań
Restauracja koszerna serwuje dania kuchni
A. francuskiej
B. niemieckiej
C. rosyjskiej
D. żydowskiej
Przygotowanie i wydawanie dań
Tworząc stół wiejski, jako elementów dekoracyjnych nie powinno się używać
A. ceramicznej zastawy
B. serwet lnianych
C. koszy wiklinowych
D. metalowych podtalerzy
Przygotowanie i wydawanie dań
W zamieszczonym wykazie surowców do sporządzania klusek francuskich brakuje
| Mąka krupczatka |
| ? |
| Jaja |
A. mleka.
B. wody.
C. cukru.
D. masła.
Przygotowanie i wydawanie dań
Vol-au-vent to wytrawny wypiek z ciasta
A. ptysiowego
B. drożdżowego
C. francuskiego
D. półkruchego
Przygotowanie i wydawanie dań
Czym jest ocena organoleptyczna?
A. naturalnymi ubytkami.
B. sposobem wytwarzania.
C. metodą konserwacji.
D. strukturą potraw.
Przygotowanie i wydawanie dań
Wskaż metodę usuwania resztek pokarmowych zalecaną w zmywalniach naczyń stołowych, która nie wymaga montażu dodatkowych urządzeń.
A. Zbieranie resztek do zamykanych pojemników
B. Transport resztek poprzez kompaktor
C. Emulgacja i usuwanie za pomocą młynka koloidalnego
D. Rozdrabnianie przy użyciu urządzenia rozdrabniającego
Przygotowanie i wydawanie dań
Do czego używa się Steamery?
A. do gotowania na parze
B. do smażenia w zanurzeniu
C. do gotowania w wodzie
D. do smażenia bez tłuszczu
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie grupy produktów, według systemu jakości żywności, mogą być przechowywane razem w zamrażarce?
A. Masło i mięso
B. Warzywa i lody
C. Owoce i podroby
D. Drób i ryby
Przygotowanie i wydawanie dań
W wykazie składników do sporządzania majonezu, w miejscu oznaczonym znakiem zapytania, brakuje
| Wykaz składników do sporządzania majonezu | |
|---|---|
| ? | |
| żółtko | |
| sok z cytryny | |
| musztarda | |
| sól, pieprz, cukier | |
A. oleju.
B. śmietanki.
C. masła.
D. śmietany.
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie danie deserowe można zalecić osobie na diecie łatwostrawnej?
A. lody melba
B. galaretkę truskawkową
C. krem sułtański
D. tort czekoladowy
Przygotowanie i wydawanie dań
Osoba jest nieprzytomna, oddycha i ma wyczuwalne tętno. Jakie działania należy podjąć przy udzielaniu jej pierwszej pomocy?
A. Ułożyć w pozycji bocznej bezpiecznej
B. Wykonać sztuczne oddychanie
C. Przeprowadzić resuscytację krążeniowo-oddechową
D. Podać szklankę zimnego napoju
Przygotowanie i wydawanie dań
Jaja po wiedeńsku powinny być gotowane od momentu umieszczenia ich w wrzącej wodzie przez
A. 5 minut
B. 1 minutę
C. 3 minuty
D. 7 minut
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie danie deserowe dopełni wartości odżywcze obiadu, który składa się z zupy pomidorowej z ryżem, kopytek z sosem grzybowym, surówki z białej kapusty oraz ogórka z olejem?
A. jabłko pieczone z dżemem
B. surówka owocowa ze śmietanką
C. galaretka z kwaśnego mleka
D. kisiel truskawkowy witaminizowany
Przygotowanie i wydawanie dań
Która z wymienionych potraw jest wegetariańska?
A. Ossobuco
B. Kołduny litewskie
C. Kotlety sojowe
D. Paprykarz