Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.02 Pytanie 1361
Przygotowanie i wydawanie dań

W jajku gotowanym na półmiękko (mollet)

A. białko ścina się częściowo, żółtko pozostaje płynne
B. białko i żółtko całkowicie się ścina
C. białko ścina się całkowicie, żółtko pozostaje półpłynne
D. białko i żółtko częściowo się ścina
Przygotowanie i wydawanie dań

Korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego wskaż, ile wina białego wytrawnego i jaj należy przygotować do sporządzenia 15 porcji sosu szodonowego.

Normatyw surowcowy na 5 porcji sosu szodowego
Nazwa surowcaIlość
Wino białe wytrawne430 ml
Żółtko3 szt.
Jaja1 szt.
Cukier100 g
Skórka cytrynowa15 g

A. 12,9 l wina, 3 jaja.
B. 1,29 l wina, 12 jaj.
C. 1,29 l wina, 3 jaja.
D. 12,9 l wina, 12 jaj.
Przygotowanie i wydawanie dań

Do sporządzenia którego wyrobu kulinarnego należy wykorzystać wszystkie surowce wymienione w zamieszczonym normatywie?

Nazwa surowcaJednostka miaryIlość
Mąkag300
Mlekoml300
Wodaml250 - 300
Jajaszt.2
Sóldo smaku
Słonina/olej do smażeniag20

A. Kołduny.
B. Naleśniki.
C. Omlety.
D. Knedle.
Przygotowanie i wydawanie dań

Ustalając cenę usługi gastronomicznej z wykorzystaniem metody konkurencyjnej, należy

A. porównywać ceny usług gastronomicznych z ofertami innych lokali gastronomicznych
B. wprowadzać okresowe obniżki cen, jednak nie częściej niż 3 razy w ciągu roku
C. przeprowadzać regularne analizy kosztów produkcji oraz sprzedaży
D. stosować różne ceny w zależności od segmentu klientów
Przygotowanie i wydawanie dań

Który zestaw dań na śniadanie można uznać za pełnowartościowy posiłek?

A. Chleb mieszany, ser twarogowy, dżem, herbata.
B. Chleb mieszany, masło, szynka, pomidory, kakao.
C. Chleb pszenny, masło, ser żółty, herbata z cytryną.
D. Chleb pszenny, masło, pomidor, bawarka.
HGT.02 Pytanie 1371
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaką metodę należy zastosować do przygotowania klusek kładzionych?

A. Wyrabianie
B. Mieszanie
C. Zagniatanie
D. Krojenie
HGT.02 Pytanie 1374
Przygotowanie i wydawanie dań

W skład instrukcji GHP/GMP nie wchodzi instrukcja

A. transportu potraw
B. rozmrażania surowców/półproduktów
C. czyszczenia chłodni
D. bezpieczeństwa pożarowego
Przygotowanie i wydawanie dań

W smażalni ryb nastąpił nagły spadek sprzedaży dań z powodu niewystarczającej jakości surowców. Jakie kroki powinny zostać podjęte natychmiast, aby zwiększyć sprzedaż?

A. Zmień dostawcę ryb
B. Zwolnić dotychczasowy personel i zatrudnić nowych pracowników
C. Zmienić aranżację wnętrza smażalni
D. Zainwestować w promocję w Internecie
Przygotowanie i wydawanie dań

W jakiej sekwencji powinny zostać przygotowane składniki do panierowania kotletów?

A. Mięso, mąka, jajo, bułka tarta
B. Bułka tarta, jajo, mąka, mięso
C. Mąka, jajo, bułka tarta, mięso
D. Jajo, mąka, mięso, bułka tarta
Przygotowanie i wydawanie dań

Właściciel lokalu gastronomicznego, analizując popularność oferowanych potraw według macierzy BCG, zakwalifikował dania charakteryzujące się wysoką marżą oraz rosnącym udziałem w sprzedaży jako

A. psy
B. gwiazdy
C. znaki zapytania
D. dojne krowy
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie dania powinny zostać uwzględnione w menu na przyjęcie koktajlowe?

A. Pasztety, ryby nadziewane, drób w galarecie
B. Bryzol, kotlet w panierce, szaszłyk
C. Tartinki, śliwki owinięte w bekon, vol-au-vent
D. Ryby pieczone, sałatki, grillowane warzywa
Przygotowanie i wydawanie dań

Kucharz przygotowuje danie smażone "Warzywa na patelnię", używając mrożonych warzyw. Jak powinno się postąpić z mrożonymi warzywami w tej sytuacji?

A. Częściowo rozmrozić i wrzucić na gorący tłuszcz
B. Umyć i wrzucić na ciepły tłuszcz
C. Nie rozmrażać i wrzucić na gorący tłuszcz
D. Całkowicie rozmrozić i wrzucić na zimny tłuszcz
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakiego sprzętu, poza talerzykiem, należy użyć do przygotowania jaj poszetowych?

A. Garnka o dużej wysokości oraz gorącej szklanki
B. Garnka szerokiego i łyżki cedzakowej
C. Patelni teflonowej oraz łyżki z drewna
D. Patelni ceramicznej oraz drewnianej łopatki
HGT.02 Pytanie 1398
Przygotowanie i wydawanie dań

W sytuacji krwotoku miąższowego dłoni należy

A. założyć poszkodowanemu opaskę uciskową
B. założyć poszkodowanemu sterylny opatrunek
C. ustawić poszkodowanego w bezpiecznej pozycji
D. opuścić dłoń poszkodowanego wzdłuż ciała
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaki sposób organizacji miejsca pracy przy przygotowywaniu potraw jest zgodny z zasadami, gdy miejsce pracy znajduje się w centralnej części stanowiska?

A. Po lewej stronie - naczynia na odpady; przyprawy, dodatki; po prawej - narzędzia, surowce/półprodukty, wyroby gotowe; w górnej części stanowiska: przyprawy, dodatki
B. Po lewej stronie - surowce/półprodukty; po prawej - naczynia na odpady, półprodukty/wyroby gotowe; w górnej części stanowiska: przyprawy, dodatki, narzędzia
C. Po lewej stronie - surowce/półprodukty, wyroby gotowe; po prawej - naczynia na odpady, narzędzia; w górnej części stanowiska: przyprawy, dodatki
D. Po lewej stronie - narzędzia; po prawej - naczynia na odpady; w górnej części stanowiska: surowce/półprodukty/wyroby gotowe, przyprawy, dodatki