Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Przygotowanie i wydawanie dań

Aby przygotować sos potrawkowy, poza wywarem mięsnym, jakie składniki są potrzebne?

A. mleko, mąkę ziemniaczaną, żółtka
B. śmietankę, mąkę ziemniaczaną, cebulę, żółtka
C. śmietankę, mąkę pszenną, masło, żółtka
D. mleko, mąkę pszenną, masło
Przygotowanie i wydawanie dań

Ile witaminy C dostarczy organizmowi spożycie 1 porcji koktajlu z jogurtu i czarnej porzeczki?

Nazwa potrawy: Koktajl z jogurtu i czarnej porzeczki
Lp.Nazwa produktuIlość na 1 porcję [g]Zawartość w 100 g produktu
Wapń [mg]Witamina C [mg]Białko [g]
1.Jogurt 2%2001701,04,3
2.Czarna porzeczka50401831,3
3.Cukier10---

A. 184 mg
B. 183 mg
C. 91,5 mg
D. 93,5 mg
Przygotowanie i wydawanie dań

Zasadnicze wyposażenie niezależnego pokoju w agroturystyce obejmuje:

A. łóżko, stolik, fotel, szafa, odbiornik TV
B. łóżko, stół, fotel, krzesło, wieszak
C. łóżko, stół, szafa, krzesło, wieszak
D. łóżko, stół, krzesło, szafa, odbiornik TV
Przygotowanie i wydawanie dań

W trakcie przygotowywania produktów na bazie ciasta drożdżowego, gluten zawarty w mące pszennej powoduje wzrost

A. objętości i trwałości ciasta
B. ilości powietrza w produktach
C. ilości skrobi podczas wyrabiania
D. spoistości i ciągliwości ciasta
Przygotowanie i wydawanie dań

Przed gotowaniem kaszy krakowskiej, zacieranie jej jajkiem ma na celu

A. zwiększenie zdolności pęcznienia skrobi
B. podwyższanie zdolności zagęszczającej kaszy
C. zapobieganie nadmiernemu rozklejaniu kaszy
D. skracanie czasu obróbki termicznej kaszy
HGT.02 Pytanie 1417
Przygotowanie i wydawanie dań

W trakcie przygotowywania ciasta biszkoptowego konieczne jest użycie metody

A. zarabiania
B. mieszania
C. parzenia
D. krojenia
Przygotowanie i wydawanie dań

Zastosowanie kombinacji dwóch metod konserwacji żywności: mrożenia i osuszania występuje podczas

A. marynowania grzybów.
B. wędzenia ryb.
C. liofilizacji owoców.
D. suszenia warzyw.
HGT.02 Pytanie 1424
Przygotowanie i wydawanie dań

Na podstawie danych zawartych w tabeli, określ maksymalny czas przechowywania bakłażanów

Nazwa grupy warzywCzas przechowywania
w chłodni
liściowe2 tygodnie
owocowe4 tygodnie
cebulowe7 miesięcy
korzeniowe8 miesięcy

A. 4 tygodnie.
B. 7 miesięcy.
C. 2 tygodnie.
D. 8 miesięcy.
Przygotowanie i wydawanie dań

Etapy takie jak: przesiewanie mąki -> przygotowanie ciasta -> wyrabianie -> formowanie -> pieczenie, są charakterystyczne dla produkcji

A. sosu holenderskiego
B. makaronu
C. biszkopta
D. klusek francuskich
HGT.02 Pytanie 1427
Przygotowanie i wydawanie dań

Jak dokonuje się połączenia składników ciasta francuskiego?

A. ubijanie
B. wałkowanie
C. zarabianie
D. mieszanie
Przygotowanie i wydawanie dań

Spożycie może prowadzić do zatrucia jadem kiełbasianym

A. lodów, które zostały rozmrożone i ponownie zamrożone
B. zawartości konserwy mięsnej z wybrzuszeniem
C. kiełbasy wykonanej z mięsa, które nie zostało poddane badaniom
D. niedostatecznie ugotowanych udek drobiowych
Przygotowanie i wydawanie dań

Nieulegający rozpadowi i gęsty miąższ ziemniaka po ugotowaniu jest zalecany

A. do wytwarzania suszu ziemniaczanego
B. do przygotowania puree ziemniaczanego
C. jako składnik sałatek
D. jako dodatek do sernika
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie przyprawy są niewskazane w potrawach przygotowywanych w diecie oszczędzającej, która ogranicza substancje wpływające na wydzielanie soku żołądkowego?

A. sól oraz cukier
B. pieprz oraz musztarda
C. koperek oraz pietruszka
D. wanilia oraz cynamon