Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Przygotowanie i wydawanie dań

Aby przygotować sos potrawkowy, poza wywarem mięsnym, jakie składniki są potrzebne?

A. śmietankę, mąkę pszenną, masło, żółtka
B. mleko, mąkę ziemniaczaną, żółtka
C. śmietankę, mąkę ziemniaczaną, cebulę, żółtka
D. mleko, mąkę pszenną, masło
Przygotowanie i wydawanie dań

Ile witaminy C dostarczy organizmowi spożycie 1 porcji koktajlu z jogurtu i czarnej porzeczki?

Nazwa potrawy: Koktajl z jogurtu i czarnej porzeczki
Lp.Nazwa produktuIlość na 1 porcję [g]Zawartość w 100 g produktu
Wapń [mg]Witamina C [mg]Białko [g]
1.Jogurt 2%2001701,04,3
2.Czarna porzeczka50401831,3
3.Cukier10---

A. 183 mg
B. 91,5 mg
C. 93,5 mg
D. 184 mg
Przygotowanie i wydawanie dań

Zasadnicze wyposażenie niezależnego pokoju w agroturystyce obejmuje:

A. łóżko, stół, fotel, krzesło, wieszak
B. łóżko, stół, szafa, krzesło, wieszak
C. łóżko, stolik, fotel, szafa, odbiornik TV
D. łóżko, stół, krzesło, szafa, odbiornik TV
Przygotowanie i wydawanie dań

W trakcie przygotowywania produktów na bazie ciasta drożdżowego, gluten zawarty w mące pszennej powoduje wzrost

A. spoistości i ciągliwości ciasta
B. ilości powietrza w produktach
C. ilości skrobi podczas wyrabiania
D. objętości i trwałości ciasta
Przygotowanie i wydawanie dań

Przed gotowaniem kaszy krakowskiej, zacieranie jej jajkiem ma na celu

A. podwyższanie zdolności zagęszczającej kaszy
B. zapobieganie nadmiernemu rozklejaniu kaszy
C. skracanie czasu obróbki termicznej kaszy
D. zwiększenie zdolności pęcznienia skrobi
HGT.02 Pytanie 1417
Przygotowanie i wydawanie dań

W trakcie przygotowywania ciasta biszkoptowego konieczne jest użycie metody

A. krojenia
B. mieszania
C. parzenia
D. zarabiania
Przygotowanie i wydawanie dań

Zastosowanie kombinacji dwóch metod konserwacji żywności: mrożenia i osuszania występuje podczas

A. liofilizacji owoców.
B. marynowania grzybów.
C. wędzenia ryb.
D. suszenia warzyw.
HGT.02 Pytanie 1424
Przygotowanie i wydawanie dań

Na podstawie danych zawartych w tabeli, określ maksymalny czas przechowywania bakłażanów

Nazwa grupy warzywCzas przechowywania
w chłodni
liściowe2 tygodnie
owocowe4 tygodnie
cebulowe7 miesięcy
korzeniowe8 miesięcy

A. 2 tygodnie.
B. 8 miesięcy.
C. 7 miesięcy.
D. 4 tygodnie.
Przygotowanie i wydawanie dań

Etapy takie jak: przesiewanie mąki -> przygotowanie ciasta -> wyrabianie -> formowanie -> pieczenie, są charakterystyczne dla produkcji

A. klusek francuskich
B. sosu holenderskiego
C. makaronu
D. biszkopta
HGT.02 Pytanie 1427
Przygotowanie i wydawanie dań

Jak dokonuje się połączenia składników ciasta francuskiego?

A. ubijanie
B. wałkowanie
C. zarabianie
D. mieszanie
Przygotowanie i wydawanie dań

Spożycie może prowadzić do zatrucia jadem kiełbasianym

A. kiełbasy wykonanej z mięsa, które nie zostało poddane badaniom
B. zawartości konserwy mięsnej z wybrzuszeniem
C. lodów, które zostały rozmrożone i ponownie zamrożone
D. niedostatecznie ugotowanych udek drobiowych
Przygotowanie i wydawanie dań

Nieulegający rozpadowi i gęsty miąższ ziemniaka po ugotowaniu jest zalecany

A. jako składnik sałatek
B. do wytwarzania suszu ziemniaczanego
C. do przygotowania puree ziemniaczanego
D. jako dodatek do sernika
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie przyprawy są niewskazane w potrawach przygotowywanych w diecie oszczędzającej, która ogranicza substancje wpływające na wydzielanie soku żołądkowego?

A. koperek oraz pietruszka
B. sól oraz cukier
C. pieprz oraz musztarda
D. wanilia oraz cynamon