Filtrowanie pytań
W przypadku udzielania pierwszej pomocy osobie, która oparzyła dłoń, jak należy postąpić z oparzoną skórą ręki?
Kucharze pracujący w placówkach zbiorowego żywienia, według aktualnego rozporządzenia Ministra Zdrowia, powinni poddawać się regularnym badaniom lekarskim co
W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże, dodać sól, podgrzaną masę jajowo-cukrową oraz przesianą mąkę, a następnie wyrobić ciasto. Do masy dodać upłynniony tłuszcz, wymieszać z ciastem i pozostawić do wyrośnięcia.
Zgodnie z powyższym opisem należy przygotować ciasto
Kwaszenie to technika konserwacji żywności polegająca na
Potrawę przygotowaną w systemie cook – chill należy podgrzać do temperatury minimum 70°C i dostarczyć do spożycia w czasie
Podczas przygotowywania mleka waniliowego, wytrącanie białek jest skutkiem
Wzrost objętości fasoli podczas namaczania w wodzie jest rezultatem zjawiska
Którą potrawę należy przygotować na podstawie przedstawionej receptury?
| cielęcina z/k | 600 g |
|
| włoszczyzna | 150 g | |
| woda | 600 g | |
| natka pietruszki | 10 g | |
| masło | 50 g | |
| mąka pszenna | 50 g |
Jak długo od momentu produkcji można przechowywać zimne przekąski w zakresie temperatury od 2 °C do 6 °C?
Śluz pokrywający skórę świeżych ryb powinien mieć
Którą potrawę należy sporządzić według przedstawionego sposobu wykonania?
| 1.Namoczyć w mleku bułkę czerstwą, zemleć. 2.Migdały sparzyć, obrać i opłukać. Pozostałe bakalie opłukać i osączyć. 3.Utrzeć masło i dodawać stopniowo żółtka, roztartą bułkę i cukier. 4.Masę wymieszać z bakaliami i pianą z białek. 5.Masę wyłożyć do formy i gotować w łaźni wodnej 45 min. 6.Podawać z sosami. |
Jakie dania powinny być serwowane jednoporcjowo na talerzu z daniem głównym?
Bulion wołowy powinien być przygotowywany
Kaszami o dużych ziarnach są
Czy kuchnia góralska jest znana
Zgodnie z przepisem, z 0,6 kg buraków można przygotować 5 porcji sałatki. Ile porcji tej potrawy można wykonać z 6 kg buraków?
Zachowywanie mięsa w solance z wody, soli, cukru, saletry i przypraw to
W diecie o niskiej strawności zaleca się konsumowanie jajek
Sprzęt grzewczy, który utrzymuje temperaturę potrawy do chwili jej serwowania, to
Na podstawie danych w tabeli wskaż środek spożywczy, który zawiera najwięcej węglowodanów.
| Skład chemiczny 100 g różnych rodzajów kasz | ||||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Lp. | Rodzaj kaszy | Białko (g) | Skrobia (g) | Błonnik (g) | Popiół (g) | Tłuszcz (g) |
| 1. | manna | 8,7 | 74,0 | 2,5 | 0,3 | 1,0 |
| 2. | jaglana | 10,5 | 55,0 | 3,2 | 1,0 | 3,5 |
| 3. | pęczak | 8,4 | 68,2 | 5,4 | 1,1 | 2,0 |
| 4. | gryczana | 12,6 | 60,5 | 5,9 | 2,0 | 1,9 |
Surowce, które mają najkrótszy czas przydatności do spożycia, to
Przyprawy, które mają właściwości barwiące potrawy, to:
Do kategorii serów solankowych zalicza się
Obiekt gastronomiczny, który serwuje kawę, ciastka, torty oraz napoje alkoholowe, określa się mianem
Jakie właściwości ma fasola typu flageolet?
Jakie są maksymalne parametry czasowe oraz zakres temperatury do przechowywania panierowanych produktów mięsnych?
Jakie urządzenie chłodnicze jest stosowane w pomieszczeniach magazynowych?
Zarządzanie dietą osób cierpiących na miażdżycę wymaga szczególnej uwagi na spożycie produktów
Ziarno prosa przekształca się w kaszę
Koszt zakupu jednej butelki wina o pojemności 0,5 litra to 50 zł, marża gastronomiczna wynosi 100%, a stawka VAT ustalona jest na 22%. Jak określić cenę gastronomiczną sprzedaży jednej lampki wina białego (100 ml)?
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego na 1 porcję należy sporządzać
| Nazwa surowca | Ilość |
|---|---|
| Jaja | 2 szt. |
| Ocet | 40 cm3 |
| Woda | 1 litr |
| Sól | do smaku |
Jak określa się danie przygotowane z ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków z dodatkiem mleka i masła?
Podczas podgrzewania skrobi w wodzie następuje
Na podstawie danych z tabeli ustal cenę gastronomiczną włoszczyzny, jeżeli marża wynosi 25%.
| Lp | Nazwa produktu | Ilość [kg] | Cena 1 kg [zł] |
|---|---|---|---|
| 1. | Kapusta | 0,30 | 2,00 |
| 2. | Marchew | 0,30 | 2,00 |
| 3. | Pietruszka | 0,15 | 5,00 |
| 4. | Seler | 0,15 | 5,00 |
| 5. | Cebula | 0,10 | 3,00 |
Resztki talerzowe powinny być składowane
Jakie zmiany występują podczas przechowywania w niekorzystnych warunkach
"Stęchły, jełki i gnilny zapach, porowata powierzchnia pokryta brunatną, śluzowatą warstwą, wzrost kwasowości".
Mięso jakie należy wykorzystać do przygotowania kotletów pożarskich?
Jakie urządzenie powinno być używane do pomiaru wilgotności w magazynie surowców?
Postępując zgodnie z zamieszczonym opisem, tuszkę
| Opis |
|---|
| 1. Ułóż tuszkę grzbietem na desce. |
| 2. Przetnij skórę w dolnej części brzucha z obu stron. |
| 3. Włóż w przecięcia nogi. |
| 4. Skrzydła wykręć w stawie barkowym załóż na grzbiet. |