Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Przygotowanie i wydawanie dań

Jaki deser przygotowuje się, gotując w kąpieli wodnej mieszankę mleka, jajek, cukru i wanilii w filiżankach, a następnie podaje w wersji schłodzonej?

A. Mleczko waniliowe
B. Kisiel mleczny
C. Krem waniliowy
D. Suflet waniliowy
Przygotowanie i wydawanie dań

Wskaż, którymi cechami organoleptycznymi powinna charakteryzować się dobrze jakościowo wykonana pieczeń.

WyglądZapachSmak
A.powierzchnia ciemno-brunatnanieco zmienionyzbyt słony
B.powierzchnia spalonanieprzyjemnymało intensywny
C.powierzchnia złocisto-brunatnaintensywny, aromatycznywyczuwalny smak przypraw
D.powierzchnia wysuszonamało wyczuwalnyposmak spalenizny

A. A.
B. B.
C. D.
D. C.
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaka jest cena soku pomarańczowego sprzedawanego w barze w szklance (200 ml), jeśli literowy koszt tego soku w hurcie wynosi 2,50 zł, a marża wynosi 150%, a stawka VAT na napoje wynosi 22%? Cenę zaokrąglić do jednego miejsca po przecinku?

A. 1,5 zł
B. 2,5 zł
C. 1,0 zł
D. 2,0 zł
Przygotowanie i wydawanie dań

Procesy, które należy wykonać w trakcie przygotowywania surówki, to obróbka czysta obejmująca

A. mieszanie i rozdrabnianie
B. płukanie i sortowanie
C. sortowanie i oczyszczanie
D. mycie i oczyszczanie
Przygotowanie i wydawanie dań

Ile węglowodanów dostarczy drugie śniadanie?

Skład II śniadania: bułka pszenna 40 g, masło 10 g, ser topiony 20 g, pomidory 50 g
ProduktZawartość w 100 g produktu
białko (g)tłuszcz (g)węglowodany (g)
bułka pszenna7,31,558
masło0,782,50,7
ser topiony13,527,01,2
pomidor0,90,23,6

A. 20,3 g
B. 25,3 g
C. 40,8 g
D. 33,9 g
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaką wartość ma cena netto gastronomiczna 100 ml miodu pitnego, jeśli detaliczna cena butelki miodu pitnego o objętości 0,5 l wynosi 100,00 zł, a marża wynosi 200%?

A. 60,00 zł
B. 40,00 zł
C. 10,00 zł
D. 20,00 zł
HGT.02 Pytanie 218
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie jest główne zastosowanie marynaty w procesie przygotowywania mięsa?

A. Zachowanie koloru mięsa
B. Nadanie smaku i zmiękczenie mięsa
C. Zachowanie suchości mięsa
D. Zwiększenie objętości mięsa
HGT.02 Pytanie 219
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie elementy powinny znajdować się w pokoju dla nastolatka?

A. łóżko, szafa na ubrania, telewizor, krzesło
B. komputer, szafa na ubrania, biurko, krzesło
C. łóżko, szafa na ubrania, regał na książki, biurko, krzesło
D. komputer, regał na książki, biurko z lampką, krzesło
HGT.02 Pytanie 223
Przygotowanie i wydawanie dań

Pracownik obsługujący kuter doznał porażenia prądem i stracił przytomność. Co powinno być wykonane w pierwszej kolejności?

A. przywrócić świadomość pracownika zimną wodą
B. zatelefonować po pomoc medyczną
C. odciąć zasilanie prądu do kutra
D. wykonać sztuczne oddychanie u pracownika
Przygotowanie i wydawanie dań

Na podstawie danych z tabeli oblicz zawartość tłuszczu w śniadaniu składającym się ze 100 g chleba, 25 g szynki, 10 g masła i 50 g pomidora.

SurowiecZawartość w 100 g
Białka (g)Tłuszcze (g)Węglowodany (g)
chleb żytni razowy4,71,241,6
szynka wędzona gotowana23340
masło0,782,50,7
pomidor0,90,65,2

A. 37,20 g
B. 9,05 g
C. 18,25 g
D. 27,15 g
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie części tuszy wołowej powinny być wykorzystywane do potraw przygotowywanych na patelni?

A. Rostbef i szponder
B. Łopatkę i polędwicę
C. Polędwicę i rostbef
D. Szponder i antrykot
Przygotowanie i wydawanie dań

W jakiej grupie mieszczą się jedynie surowce z kategorii produktów tłuszczowych?

A. Słonina, jaja, soja
B. Masło, słonina, śmietana
C. Boczek, margaryna, kukurydza
D. Łój, margaryna, smalec
Przygotowanie i wydawanie dań

Na podstawie normatywu surowcowego na 1 porcję i cen surowca, określ cenę gastronomiczną mleczka waniliowego. Marża gastronomiczna wynosi 50%.

Nazwa surowcaj.m.ilośćcena detaliczna w złwartość w zł
mlekol0,0702,000,14
jajaszt0,50,500,25
cukierkg0,1204,00,48
cukier wanilinowykg0,005500,25

A. 1,68 zł
B. 2,11 zł
C. 1,56 zł
D. 1,12 zł
Przygotowanie i wydawanie dań

W systemie "cook-serve" gorące potrawy, które są przechowywane w temperaturze przekraczającej 65 °C, powinny być serwowane od momentu ich przygotowania w ciągu

A. 6 godzin
B. 4 godzin
C. 5 godzin
D. 7 godzin
HGT.02 Pytanie 236
Przygotowanie i wydawanie dań

Wśród wyposażenia pomieszczeń magazynowych można wymienić

A. lady chłodnicze i wilki
B. szafy chłodnicze pełne i regały
C. szafy chłodnicze przeszklone i steamery
D. witryny chłodnicze oraz bemary
Przygotowanie i wydawanie dań

Obiekt gastronomiczny działający bez obsługi kelnerskiej, serwujący popularne dania bezmięsne oraz ciepłe i zimne napoje bezalkoholowe, które nie są przygotowywane na indywidualne życzenie klienta. Opis ten odnosi się do

A. karczmy
B. baru mlecznego
C. coktail baru
D. jadłodajni
Przygotowanie i wydawanie dań

Do przygotowania ciasta kruchego dla 4 osób zużyto 0,3 kg mąki, 0,2 kg tłuszczu i 0,1 kg cukru. Ile surowców należy przygotować do sporządzenia ciasta dla 20 osób?

mąka [g]tłuszcz [g]cukier [g]
A.15010050
B.300200100
C.15001000500
D.300020001000

A. D.
B. A.
C. B.
D. C.