Filtrowanie pytań
Jaką wartość ma cena gastronomiczna netto jednej porcji klusek śląskich, jeśli koszt zakupu składników potrzebnych do przygotowania pięciu porcji wynosi 8 zł, a marża gastronomiczna to 100%?
Który z poniższych składników jest głównym źródłem glutenu?
Wstępna oraz cieplna obróbka nasion fasoli składa się z następujących etapów:
Wskaż artykuł, dla którego określono idealne warunki oraz czas przechowywania?
Smalec nie ulegnie jełczeniu, jeśli będzie przechowywany
Jakie danie można przygotować, stosując technikę smażenia w głębokim tłuszczu?
W placówce gastronomicznej, niezależnie od typu i kategorii, serwowanie dań powinno następować w ustalonej kolejności:
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż optymalne warunki przechowywania świeżego pasztetu drobiowego.
Warunki | Środki spożywcze | Temperatura (w °C) | Wilgotność ( w %) |
---|---|---|---|
I | Koncentraty, produkty zbożowe | 10 ÷ 14 | ~ 60 |
II | Wyroby garmażeryjne, przetwory mleczne | 0 ÷ 4 | ~ 60 |
III | Warzywa korzeniowe, ziemniaki | 6 ÷ 10 | ~ 90 |
IV | Ryby, mięso, drób | 0 ÷ 3 | ~ 80 |
Jakie danie deserowe można zalecić osobie na diecie łatwostrawnej?
Jaką wartość ma cena netto gastronomiczna 100 ml miodu pitnego, jeśli detaliczna cena butelki miodu pitnego o objętości 0,5 l wynosi 100,00 zł, a marża wynosi 200%?
Kiedy tłuszcz jest podgrzewany powyżej swojej temperatury dekompozycji, co powstaje?
Którego surowca brakuje w przedstawionym wykazie surowców, potrzebnych do sporządzenia pstrąga na niebiesko?
Surowiec |
Pstrąg rzeczny |
Włoszczyzna |
Ziele angielskie |
Pieprz |
Gorczyca |
Sól |
Jakie urządzenie powinno być zastosowane do schłodzenia gorącej galaretki owocowej?
Aby przygotować 1 kg ryżu w wersji sypkiej, potrzebne jest 2,10 dm3 wody. Jaką ilość wody należy zastosować do przygotowania 200 porcji ryżu, jeśli na jedną porcję przypada 50 g ryżu?
Na zamieszczonym schemacie kolejnych etapów przedstawiono metodę przygotowania ciasta
Ubijanie jajek z cukrem › ucieranie tłuszczu na puszystą konsystencję › dodanie masy jajecznej do tłuszczu › wprowadzenie mąki pszennej z proszkiem do pieczenia › mieszanie składników › formowanie ciasta › pieczenie w temperaturze 180 ÷ 200°C
Jaką metodę konserwacji zastosowano do produkcji ogórków kiszonych?
Jakie pojęcie opisuje minimum sensoryczne?
W trakcie czyszczenia i konserwacji automatycznej krajalnicy do wędlin, po zakończeniu pracy urządzenia, jakie kroki należy wykonać?
Wskaż dodatek, którego nie powinno się używać do serwowania czystego barszczu czerwonego?
Jakie metody obróbki cieplnej mogą prowadzić do spadku jakości przygotowanych dań mięsnych?
Jakie dodatki można zaproponować do zrazów wołowych?
Jak powinno się podać zupę szczawiową?
Kuchnia staropolska jest znana
Na podstawie danych z tabeli oblicz zawartość białka w II śniadaniu ucznia, składającym się z:
- 50 g chleba razowego,
- 10 g masła,
- 20 g twarogu chudego,
- 100 g jabłka.
Produkt | Zawartość w 100 g produktu | ||
---|---|---|---|
białko (g) | tłuszcz (g) | węglowodany (g) | |
chleb razowy | 5,6 | 1,7 | 51,5 |
twaróg chudy | 20,0 | 0,5 | 3,5 |
masło | 0,7 | 82,5 | 0,7 |
jabłka | 0,4 | 0,4 | 12,1 |