Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Przygotowanie i wydawanie dań

W liście surowców do sporządzenia kisielu porzeczkowego brakuje

Lista surowców do sporządzenia kisielu porzeczkowego
porzeczka czarna
woda
?
cukier

A. mąki ziemniaczanej.
B. mąki pszennej.
C. żelatyny.
D. agaru.
Przygotowanie i wydawanie dań

Brązowy osad, który pojawia się podczas gotowania rosołu, jest rezultatem

A. wytapiania lipidów
B. pęcznienia żelatyny
C. karmelizacji monosacharydów
D. denaturacją białek prostych
HGT.02 Pytanie 287
Przygotowanie i wydawanie dań

Proces, który polega na obsmażeniu półproduktu, a następnie gotowaniu go w niewielkiej ilości wody pod przykryciem, nazywa się

A. gotowaniem
B. podgrzewaniem
C. duszeniem
D. smażeniem
Przygotowanie i wydawanie dań

Którego surowca brakuje w przedstawionym wykazie surowców, potrzebnych do sporządzenia pstrąga na niebiesko?

Surowiec
Pstrąg rzeczny
Włoszczyzna
Ziele angielskie
Pieprz
Gorczyca
Sól

A. Mleka.
B. Oleju.
C. Piwa.
D. Octu.
Przygotowanie i wydawanie dań

Mąka pobrana z magazynu, w której stwierdzono obecność szkodników

A. może być użyta do produkcji ciasta gotowanego
B. nie może być wprowadzona do produkcji
C. musi być przesiana dwukrotnie przed użyciem
D. może być wykorzystana do wypieków
Przygotowanie i wydawanie dań

W tabeli przedstawiono sposób wykonania klusek

Sposób wykonania
1.Do miski przesiać mąkę.
2.Wymieszać jaja z wodą i solą.
3.Wlać masę jajeczną do mąki mieszając.
4.Metalową łyżką zwilżoną we wrzącej wodzie formować małe kluski.
5.Kluski wrzucać do wrzącej wody. Gotować około 5 minut.

A. lanych.
B. kładzionych.
C. półfrancuskich.
D. francuskich.
Przygotowanie i wydawanie dań

Ile jest białka pochodzenia zwierzęcego w posiłku?

Skład II śniadania: bułka pszenna 40 g, masło 10 g, ser topiony 20 g, pomidory 50 g
ProduktZawartość w 100 g produktu
białko (g)tłuszcz (g)węglowodany (g)
bułka pszenna7,31,558
masło0,782,50,7
ser topiony13,527,01,2
pomidor0,90,23,6

A. 3,6 g
B. 1,8 g
C. 7,9 g
D. 2,8 g
HGT.02 Pytanie 314
Przygotowanie i wydawanie dań

Czy pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikowi środki ochrony indywidualnej, które otrzymały

A. niezbędny certyfikat oznaczenia bezpieczeństwa oraz deklarację zgodności
B. niezbędny certyfikat oznaczenia bezpieczeństwa lub deklarację zgodności
C. niezbędny certyfikat oznaczenia bezpieczeństwa
D. deklarację zgodności
Przygotowanie i wydawanie dań

Zamieszczone w menu potrawy i napoje serwuje się podczas

Menu:
Tartinki z szynką
Tartinki z tatarem
Tartinki z sardynką
Tartinki z rokpolem
Korki owocowe
Korki warzywne
Trójkąty z pizzy
Soki z owoców cytrusowych
Woda mineralna
Napoje alkoholowe

A. bufetu obiadowego.
B. przyjęcia zasiadanego.
C. bufetu śniadaniowego.
D. cocktail party.
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie produkty można uznać za o wysokim ryzyku mikrobiologicznym?

A. Mięso oraz potrawy z surowego mięsa
B. Produkty suszone oraz liofilizowane
C. Dżemy z małą ilością cukru oraz twarde marmolady
D. Chleby pszenne i żytnie