Filtrowanie pytań
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
A. Bufet śniadaniowy
B. Serwis a la carte
C. Serwis talerzowy
D. Room service
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jaką kwotę powinno się umieścić na fakturze w polu wartość netto, jeśli cena brutto za usługę SPA wyniosła 170,00 zł?
A. 138,21 zł
B. 130,90 zł
C. 157,41 zł
D. 201,79 zł
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Kawa z kremową, orzechowo-brązową pianką określaną jako crema, to
A. con panna
B. espresso
C. au lait
D. macchiato
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Zarządzanie aktualnym harmonogramem wynajmu sal przez dział obsługi konferencji przede wszystkim umożliwia
A. wprowadzenie różnych układów stołów
B. organizację wyposażenia sali
C. pokazanie saly klientowi
D. wyeliminowanie przypadków podwójnych rezerwacji
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Podczas porządkowania w hotelu, sprzątaczka natknęła się na zegarek. Co należy zrobić z takim przedmiotem, aby prawidłowo go zarejestrować?
A. przekazać do depozytu hotelowego
B. umieścić w magazynie rzeczy biurowych
C. złożyć w sejfie w recepcji
D. oddać do magazynu rzeczy znalezionych
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakie urządzenie powinno być używane do szorowania, polerowania i pielęgnacji podłogi marmurowej w obiekcie hotelowym?
A. Odkurzacz autonomiczny
B. Automat do szorowania i zbierania
C. Odkurzacz do czyszczenia na mokro i sucho
D. Szorowarka jednotarczowa
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jaki typ aranżacji krzeseł w sali konferencyjnej należałoby zasugerować organizatorom kongresu dla 300 uczestników?
A. Podkowę
B. Bankietowe
C. Teatralne
D. Klasowe
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Wymień usługi, które są zawarte w pakiecie typu SPA?
A. Kort tenisowy, aerobik w wodzie
B. Basen, saunę, jacuzzi
C. Kręgle, piłkę wodną
D. Saunę fińską, masaż, peelingi
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jaką formę przyjmuje posiłek składający się z kilku dań, często oferowany w sanatoriach i ośrodkach wypoczynkowych, serwowany wszystkim gościom do stolików o ustalonych porach i za wcześniej ustaloną cenę?
A. A la carte
B. Wstawki śniadaniowej
C. Table d`hóte
D. Bufetu śniadaniowego
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
W jaki sposób serwowane jest śniadanie a la carte?
A. W postaci bufetu śniadaniowego
B. Za pośrednictwem obsługi kelnerskiej
C. W formie śniadaniowego zestawu
D. Przekazywane do pokoju hotelowego
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakie działania podejmie hotel w dniu poprzedzającym konferencję zamówioną przez firmę zewnętrzną, która obejmuje obsługę techniczną?
A. Umieści tablice informacyjne, które będą wskazywać drogę do sali konferencyjnej
B. Zrealizuje rejestrację uczestników oraz powita gości
C. Przygotuje mini bufet z napojami i przekąskami
D. Sprawdzi nagłośnienie pomieszczeń i sprawność mikrofonów
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakiego rodzaju sprzątanie powinno być wykonane po zauważeniu insektów w pomieszczeniu?
A. Okolicznościowe
B. Specjalne
C. Gruntowne
D. Okresowe
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Zewnętrzna firma, planując zorganizowanie wydarzenia w hotelu, przesłała zapytanie ofertowe, na podstawie którego hotel przygotował w pierwszej kolejności
A. umowę na przeprowadzenie imprezy
B. ofertę na zorganizowanie usługi
C. szacunkowe zestawienie kosztów imprezy
D. prezentację oferty hotelu oraz jego usług
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jaki napój powinien być zaproponowany gościowi podczas śniadania wiedeńskiego?
A. Kawę z bitą śmietaną
B. Herbatę z sokiem
C. Kawę z mlekiem lub śmietanką
D. Herbatę z cytryną lub imbirem
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakie składniki zastawy stołowej będą potrzebne do serwowania gościowi jajek na miękko na śniadanie?
A. Głęboki talerz lub miseczka na podstawce oraz łyżka
B. Talerzyk płaski, mały nóż i widelec
C. Wygrzany talerz zakąskowy, nóż i widelec
D. Spodek, kieliszek do jajka i łyżeczka
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Na podstawie przytoczonego art.846 Kodeksu cywilnego wskaż, na jakiej podstawie hotel ponosi odpowiedzialność za samochód gościa pozostawiony na hotelowym parkingu?
A. Umowy przechowania
B. Regulaminu hotelowego
C. Warunków korzystania z depozytu
D. Umowy o świadczenie usług hotelarskich
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jaką odpowiedzialność ponosi hotel za przedmioty wniesione przez gościa?
A. torbę podróżną, zostawioną na parkingu hotelu
B. walizkę, powierzoną pracownikowi hotelowemu
C. neseser, umieszczony w samochodzie gościa hotelowego
D. plecak, pozostawiony w zasięgu monitoringu poza obszarem hotelowym
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Dezynfekcję pościeli, koców, poduszek i materacy w obiektach hotelowych należy przeprowadzać co najmniej raz na
A. pół roku
B. miesiąc
C. rok
D. kwartał
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Na podstawie fragmentu wymagań kategoryzacyjnych, wskaż minimalną powierzchnię mieszkalną 6-osobowego pokoju w hotelu jednogwiazdkowym. 
 
| Wymagania dla kategorii | |||||
|---|---|---|---|---|---|
| Powierzchnia mieszkalna w pokoju w m2 (nie obejmuje wyodrębnionych w h.s., przedpokoju, aneksów barowych, loggii itp.): | ***** | **** | *** | ** | * | 
| pokój 1-osobowy | 14 | 12 | 10 | 9 | 8 | 
| pokój 2-osobowy | 18 | 16 | 14 | 12 | 10 | 
| pokój 3-osobowy | - | - | 16 | 15 | 14 | 
| pokój 4-osobowy | - | - | - | 18 | 16 | 
| pokój większy niż 4-osobowy – powierzchnia pokoju 4-osobowego plus dodatkowo w m2 na każdą następną osobę | 4,5 | 4,0 | |||
A. 24,0 m2
B. 22,5 m2
C. 16,0 m2
D. 18,5 m2
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Aby pozbyć się plamy z lakieru do paznokci na dywanie, należy użyć
A. zimnej wody z amoniakiem
B. spirytusu
C. acetonu
D. naturalnego detergentu
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
W odpowiedzi na zapytanie dotyczące usług hotelowych, które oprócz noclegów i wyżywienia obejmują również usługi SPA, hotel powinien przedstawić
A. łaźnię suchą
B. jazdę konno
C. zajęcia fitness
D. grę w bilard
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jaką czynność należy wykonać jako pierwszą podczas serwowania śniadania w pokoju gościa?
A. Wręczyć gościowi menu room-service
B. Zrobić porządek z ułożeniem potraw na stoliku
C. Określić miejsce, w którym zostanie podane śniadanie
D. Zasugerować gościowi nalanie kawy
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Pisemne zlecenie otrzymane od kontrahenta dotyczące wykonania usług dodatkowych wymaga od pracowników centrum biznesowego
A. wyłącznie wpisania danych do karty rezerwacyjnej
B. ustnego potwierdzenia wykonania usług
C. pisemnego potwierdzenia wykonania usług
D. wyłącznie przesłania kosztorysu do kontrahenta
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Przy podaniu jajecznicy z szynką, oprócz talerzyka na pieczywo, co jeszcze należy przygotować?
A. talerz głęboki, widelec i łyżkę
B. talerz głęboki, widelec i nóż
C. talerz zakąskowy, widelec i łyżkę
D. talerz zakąskowy, widelec i nóż
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Która z wymienionych usług dodatkowych dostępnych w hotelu niesie ze sobą opłatę?
A. Prasowanie odzieży.
B. Udzielanie wskazówek.
C. Zamówienie taksówki.
D. Przechowywanie bagażu.
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Kto w hotelu zajmuje się zarządzaniem magazynem bielizny zarówno czystej, jak i brudnej?
A. Kierownik pięter
B. Magazynier bielizny
C. Pracownik pralni
D. Inspektor pięter
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakie dodatki powinny być podawane do herbaty po angielsku?
A. Cukier i mleko
B. Cukier i cytrynę
C. Rum oraz dżem
D. Śmietanę i arak
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakie są wydatki na usługi dodatkowe dla rodziny liczącej 6 osób, jeśli cena pakietu usług wynosi 150 zł za osobę, a każda osoba powyżej 3. otrzymuje zniżkę w wysokości 10%?
A. 962 zł
B. 748 zł
C. 855 zł
D. 634 zł
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Oblicz całkowity koszt usługi zamówionej przez gościa, czyli dostarczenie kolacji do pokoju dla dwóch osób, jeżeli cena kolacji wynosi 50,00 zł/szt., a opłata za room service wynosi 20% wartości zamówienia?
A. 120,00 zł
B. 60,00 zł
C. 50,00 zł
D. 100,00 zł
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Ile czasu należy gotować jajko mollet w osolonej, wrzącej wodzie?
A. 8-10 minut
B. 4-5 minut
C. 3 minuty
D. 6 minut
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
W jakiej temperaturze zaleca się rozmrażanie produktów spożywczych?
A. W granicach od 0 °C do +4 °C
B. W przedziale od +5 °C do +10 °C
C. W zakresie od +15 °C do +20 °C
D. W zakresie od +30 °C do +40 °C
 HGT.03  Pytanie 32 
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Zarządzanie oraz kontrolowanie wszystkich działań związanych z obsługą gości w pokojach hotelowych to obowiązek
A. menedżera hotelu
B. kierownika służby pięter
C. pokojowej
D. szefa recepcji
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Podejmując zlecenie na budzenie, powinno się ustalić z klientem hotelowym
A. metodę płatności za usługę
B. koszt usługi
C. przyczynę wykonania usługi
D. czas realizacji usługi
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Usługa przechowywania bagażu w hotelu jest
A. uzupełniająca, płatna
B. towarzysząca, płatna
C. komplementarna, bezpłatna
D. fakultatywna, bezpłatna
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
W trakcie przygotowywania bufetu na śniadanie, co powinno znajdować się w witrynach chłodniczych?
A. sery dojrzewające
B. zimne przekąski
C. wypieki
D. napoje owocowe
 HGT.03  Pytanie 36 
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Dokument dotyczący minibaru jest skierowany do
A. osoby sprzątającej, aby mogła uzupełnić asortyment minibaru po opuszczeniu pokoju przez gościa
B. gościa, który korzysta z minibaru w swoim lokalu mieszkalnym
C. osoby sprzątającej, która po dostrzeżeniu braków w minibarze przekazuje kwit do recepcji w celu obciążenia konta gościa
D. gościa, który zamawia napój alkoholowy w gastronomii hotelowej do swojego pokoju
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Do prania obrusów użyj: 15 dag proszku na 1 kg prania. Na podstawie podanej instrukcji oblicz, ile proszku potrzebujesz do wyprania 20 kg obrusów?
A. 3,0 kg
B. 2,5 kg
C. 1,5 kg
D. 2,0 kg
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakich grup produktów powinny unikać osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu w swoim menu?
A. Oliw, ryb
B. Masła, jaj
C. Mięsa drobiowego, warzyw strączkowych
D. Orzechów, owoców
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Aby przygotować kawę po irlandzku, należy uzyskać napar kawowy oraz:
A. skórkę pomarańczową, wrzątek, cukier, bitą śmietankę
B. gin, sok grejpfrutowy, kostki lodu, cukier
C. whisky, brązowy cukier, bitą śmietanę
D. mleko, śmietankę, cukier
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Która z wymienionych metod jest najskuteczniejsza w usunięciu gumy do żucia przyklejonej do wykładziny?
A. Posypanie sodą oczyszczoną
B. Zastosowanie środka odplamiającego
C. Użycie zamrażacza
D. Posypanie solą kuchenną