Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.03 Pytanie 3
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kawa z kremową, orzechowo-brązową pianką określaną jako crema, to

A. con panna
B. espresso
C. au lait
D. macchiato
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zarządzanie aktualnym harmonogramem wynajmu sal przez dział obsługi konferencji przede wszystkim umożliwia

A. wprowadzenie różnych układów stołów
B. organizację wyposażenia sali
C. pokazanie saly klientowi
D. wyeliminowanie przypadków podwójnych rezerwacji
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podczas porządkowania w hotelu, sprzątaczka natknęła się na zegarek. Co należy zrobić z takim przedmiotem, aby prawidłowo go zarejestrować?

A. przekazać do depozytu hotelowego
B. umieścić w magazynie rzeczy biurowych
C. złożyć w sejfie w recepcji
D. oddać do magazynu rzeczy znalezionych
HGT.03 Pytanie 8
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wymień usługi, które są zawarte w pakiecie typu SPA?

A. Kort tenisowy, aerobik w wodzie
B. Basen, saunę, jacuzzi
C. Kręgle, piłkę wodną
D. Saunę fińską, masaż, peelingi
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką formę przyjmuje posiłek składający się z kilku dań, często oferowany w sanatoriach i ośrodkach wypoczynkowych, serwowany wszystkim gościom do stolików o ustalonych porach i za wcześniej ustaloną cenę?

A. A la carte
B. Wstawki śniadaniowej
C. Table d`hóte
D. Bufetu śniadaniowego
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie działania podejmie hotel w dniu poprzedzającym konferencję zamówioną przez firmę zewnętrzną, która obejmuje obsługę techniczną?

A. Umieści tablice informacyjne, które będą wskazywać drogę do sali konferencyjnej
B. Zrealizuje rejestrację uczestników oraz powita gości
C. Przygotuje mini bufet z napojami i przekąskami
D. Sprawdzi nagłośnienie pomieszczeń i sprawność mikrofonów
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zewnętrzna firma, planując zorganizowanie wydarzenia w hotelu, przesłała zapytanie ofertowe, na podstawie którego hotel przygotował w pierwszej kolejności

A. umowę na przeprowadzenie imprezy
B. ofertę na zorganizowanie usługi
C. szacunkowe zestawienie kosztów imprezy
D. prezentację oferty hotelu oraz jego usług
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie składniki zastawy stołowej będą potrzebne do serwowania gościowi jajek na miękko na śniadanie?

A. Głęboki talerz lub miseczka na podstawce oraz łyżka
B. Talerzyk płaski, mały nóż i widelec
C. Wygrzany talerz zakąskowy, nóż i widelec
D. Spodek, kieliszek do jajka i łyżeczka
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie przytoczonego art.846 Kodeksu cywilnego wskaż, na jakiej podstawie hotel ponosi odpowiedzialność za samochód gościa pozostawiony na hotelowym parkingu?

A. Umowy przechowania
B. Regulaminu hotelowego
C. Warunków korzystania z depozytu
D. Umowy o świadczenie usług hotelarskich
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką odpowiedzialność ponosi hotel za przedmioty wniesione przez gościa?

A. torbę podróżną, zostawioną na parkingu hotelu
B. walizkę, powierzoną pracownikowi hotelowemu
C. neseser, umieszczony w samochodzie gościa hotelowego
D. plecak, pozostawiony w zasięgu monitoringu poza obszarem hotelowym
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie fragmentu wymagań kategoryzacyjnych, wskaż minimalną powierzchnię mieszkalną 6-osobowego pokoju w hotelu jednogwiazdkowym.

Wymagania dla kategorii
Powierzchnia mieszkalna w pokoju w m2 (nie obejmuje wyodrębnionych w h.s., przedpokoju, aneksów barowych, loggii itp.):***************
pokój 1-osobowy14121098
pokój 2-osobowy1816141210
pokój 3-osobowy--161514
pokój 4-osobowy---1816
pokój większy niż 4-osobowy – powierzchnia pokoju 4-osobowego plus dodatkowo w m2 na każdą następną osobę4,54,0

A. 24,0 m2
B. 22,5 m2
C. 16,0 m2
D. 18,5 m2
Obsługa gości w obiekcie świa…

W odpowiedzi na zapytanie dotyczące usług hotelowych, które oprócz noclegów i wyżywienia obejmują również usługi SPA, hotel powinien przedstawić

A. łaźnię suchą
B. jazdę konno
C. zajęcia fitness
D. grę w bilard
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką czynność należy wykonać jako pierwszą podczas serwowania śniadania w pokoju gościa?

A. Wręczyć gościowi menu room-service
B. Zrobić porządek z ułożeniem potraw na stoliku
C. Określić miejsce, w którym zostanie podane śniadanie
D. Zasugerować gościowi nalanie kawy
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pisemne zlecenie otrzymane od kontrahenta dotyczące wykonania usług dodatkowych wymaga od pracowników centrum biznesowego

A. wyłącznie wpisania danych do karty rezerwacyjnej
B. ustnego potwierdzenia wykonania usług
C. pisemnego potwierdzenia wykonania usług
D. wyłącznie przesłania kosztorysu do kontrahenta
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przy podaniu jajecznicy z szynką, oprócz talerzyka na pieczywo, co jeszcze należy przygotować?

A. talerz głęboki, widelec i łyżkę
B. talerz głęboki, widelec i nóż
C. talerz zakąskowy, widelec i łyżkę
D. talerz zakąskowy, widelec i nóż
HGT.03 Pytanie 25
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych usług dodatkowych dostępnych w hotelu niesie ze sobą opłatę?

A. Prasowanie odzieży.
B. Udzielanie wskazówek.
C. Zamówienie taksówki.
D. Przechowywanie bagażu.
Obsługa gości w obiekcie świa…

Oblicz całkowity koszt usługi zamówionej przez gościa, czyli dostarczenie kolacji do pokoju dla dwóch osób, jeżeli cena kolacji wynosi 50,00 zł/szt., a opłata za room service wynosi 20% wartości zamówienia?

A. 120,00 zł
B. 60,00 zł
C. 50,00 zł
D. 100,00 zł
HGT.03 Pytanie 30
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ile czasu należy gotować jajko mollet w osolonej, wrzącej wodzie?

A. 8-10 minut
B. 4-5 minut
C. 3 minuty
D. 6 minut
Obsługa gości w obiekcie świa…

Dokument dotyczący minibaru jest skierowany do

A. osoby sprzątającej, aby mogła uzupełnić asortyment minibaru po opuszczeniu pokoju przez gościa
B. gościa, który korzysta z minibaru w swoim lokalu mieszkalnym
C. osoby sprzątającej, która po dostrzeżeniu braków w minibarze przekazuje kwit do recepcji w celu obciążenia konta gościa
D. gościa, który zamawia napój alkoholowy w gastronomii hotelowej do swojego pokoju
HGT.03 Pytanie 38
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakich grup produktów powinny unikać osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu w swoim menu?

A. Oliw, ryb
B. Masła, jaj
C. Mięsa drobiowego, warzyw strączkowych
D. Orzechów, owoców
Obsługa gości w obiekcie świa…

Aby przygotować kawę po irlandzku, należy uzyskać napar kawowy oraz:

A. skórkę pomarańczową, wrzątek, cukier, bitą śmietankę
B. gin, sok grejpfrutowy, kostki lodu, cukier
C. whisky, brązowy cukier, bitą śmietanę
D. mleko, śmietankę, cukier