Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.03 Pytanie 1
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakiej temperaturze zaleca się rozmrażanie produktów spożywczych?

A. W zakresie od +30 °C do +40 °C
B. W granicach od 0 °C do +4 °C
C. W przedziale od +5 °C do +10 °C
D. W zakresie od +15 °C do +20 °C
HGT.03 Pytanie 2
Obsługa gości w obiekcie świa…

Dokument dotyczący minibaru jest skierowany do

A. osoby sprzątającej, która po dostrzeżeniu braków w minibarze przekazuje kwit do recepcji w celu obciążenia konta gościa
B. osoby sprzątającej, aby mogła uzupełnić asortyment minibaru po opuszczeniu pokoju przez gościa
C. gościa, który korzysta z minibaru w swoim lokalu mieszkalnym
D. gościa, który zamawia napój alkoholowy w gastronomii hotelowej do swojego pokoju
HGT.03 Pytanie 3
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych atrakcji oferowanych gościom hotelowym nie wchodzi w zakres usług specjalnych?

A. Nurkowanie pod lodem
B. Umieszczenie pianina w pokoju
C. Paralotniarstwo
D. Masaż relaksacyjny
HGT.03 Pytanie 4
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie z podanych urządzeń przeznaczone jest do rozmrażania, zapiekania oraz grillowania tostów, kanapek i bułek?

A. Salamander
B. Bemar
C. Kocioł warzelny
D. Dyspenser
HGT.03 Pytanie 5
Obsługa gości w obiekcie świa…

W którym momencie powinno się przygotować w pokoju hotelowym powitanie dla gościa VIP, zawierające między innymi butelkę schłodzonego szampana oraz kosz z owocami i ciastkami?

A. W dniu przyjazdu, przed przekroczeniem progu pokoju przez gościa
B. W dniu wyjazdu, tuż przed opuszczeniem pokoju przez gościa
C. W dniu wyjazdu gościa, wczesnym porankiem
D. W dniu przyjazdu, zaraz po wejściu gościa do pokoju
HGT.03 Pytanie 6
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wymień usługi wchodzące w skład pakietu SPA.

A. Kort tenisowy, wodny aerobik
B. Bowling, wodny futbol
C. Sauna fińska, masaż, peeling
D. Basen, sauna, jacuzzi
HGT.03 Pytanie 7
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie danie podawane na śniadanie wymaga przygotowania na patelni?

A. Jajecznica na bekonie
B. Grzanki z serem
C. Fasolka w pomidorach
D. Pasztet z ciecierzycy
HGT.03 Pytanie 8
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak nazywa się typ lokalu mieszkalnego o podwyższonym standardzie, usytuowanego na najwyższym piętrze budynku hotelowego?

A. Junior suite
B. Penthouse
C. Duplex
D. Executive
HGT.03 Pytanie 9
Obsługa gości w obiekcie świa…

Opcja zakupu czekoladek w hotelowej cukierni, które są produkowane na terenie obiektu, jest przykładem usługi

A. uzupełniającej
B. towarzyszącej
C. podstawowej
D. fakultatywnej
HGT.03 Pytanie 10
Obsługa gości w obiekcie świa…

Aby przygotować kawę po irlandzku, potrzebne jest zrobienie naparu kawowego oraz:

A. gin, sok grejpfrutowy, kostki lodu, cukier
B. whisky, brązowy cukier, śmietankę
C. mleko, śmietanka, cukier
D. skórka pomarańczowa, wrząca woda, cukier, śmietanka
HGT.03 Pytanie 11
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakiego rodzaju bielizna stołowa jest wykorzystywana do ozdabiania boków stołów bankietowych?

A. Skirtingi
B. Napperony
C. Moltony
D. Laufry
HGT.03 Pytanie 12
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie jest główne zadanie bagażowego wobec gościa opuszczającego hotel?

A. udzielenie informacji na temat topografii hotelu
B. przeniesienie bagażu do pokoju
C. udzielenie informacji o dostępnych usługach w hotelu
D. przeniesienie bagażu we wskazane miejsce
HGT.03 Pytanie 13
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie analizy oferty hotelu wskaż grupę usług świadczonych przez obiekt.

Oferta hotelu
W trakcie pobytu uzupełnionego dedykowanymi zabiegami, zapewniamy opiekę pielęgniarską oraz szeroki zakres usług medycznych. Uzyskanie optymalnego efektu terapeutycznego możliwe jest dzięki wstępnym badaniom przeprowadzanym przez lekarzy specjalistów na początku każdego z pobytu.

A. Medyczne.
B. Turystyczne.
C. Kosmetyczne.
D. Wypoczynkowe.
HGT.03 Pytanie 14
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakich rodzajach hoteli najczęściej oferowane jest śniadanie kontynentalne?

A. Kongresowych
B. Luksusowych
C. Ekonomicznych
D. Butikowych
HGT.03 Pytanie 15
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na posadzce w recepcji widoczne są czarne ślady po obcasach. Jaki preparat należy użyć, aby je usunąć?

A. Zimną wodę
B. Roztwór szamponu
C. Benzynę ekstrakcyjną
D. Rozcieńczony spirytus
HGT.03 Pytanie 16
Obsługa gości w obiekcie świa…

Usługa turndown service, oferowana w ekskluzywnych hotelach, polega na

A. przewietrzeniu wnętrza i ustawieniu klimatyzacji
B. uzupełnieniu pokoju o dodatkową poduszkę
C. dodaniu łóżeczka dla dziecka
D. przygotowaniu pokoju do nocnego wypoczynku
HGT.03 Pytanie 17
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie produkty powinny być jako pierwsze ułożone w bufecie śniadaniowym?

A. Soki owocowe oraz produkty mleczne
B. Masło, margaryna śniadaniowa i dżemy
C. Produkty zbożowe i mleko
D. Sery oraz pieczywo
HGT.03 Pytanie 18
Obsługa gości w obiekcie świa…

Czynności takie jak odnawianie podłóg oraz pranie firan i zasłon są typowe dla sprzątania

A. generalnego
B. bieżącego
C. specjalnego
D. codziennego
HGT.03 Pytanie 19
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do rosyjskiej herbaty, serwuje się

A. cytrynę, konfitury i rum
B. cukier, mleko i śmietankę
C. konfitury, cukier i whisky
D. miód, sok malinowy i koniak
HGT.03 Pytanie 20
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podaj metodę układania pościeli, w której materac jest przykrywany jednym prześcieradłem, na którym umieszczane jest drugie prześcieradło, a następnie koc, który jest zawijany z fragmentu drugiego prześcieradła od strony wezgłowia, tworząc coś w rodzaju śpiwora?

A. Niemiecka
B. Angielska
C. Standardowa
D. Francuska
HGT.03 Pytanie 21
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak powinno się przechowywać kawę ziarnistą, aby zachować jej cechy organoleptyczne?

A. W aluminiowej puszce, w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu
B. W torbie papierowej, w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu
C. W metalowej puszce w wilgotnym i nasłonecznionym miejscu
D. W papierowym opakowaniu laminowanym, w miejscu nasłonecznionym
HGT.03 Pytanie 22
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakiej temperaturze powinno się przechowywać świeże, surowe mięso?

A. Od -4°C do 0°C
B. Od 0°C do 4°C
C. Od -18°C do -5°C
D. Od 5°C do 8°C
HGT.03 Pytanie 23
Obsługa gości w obiekcie świa…

W hotelu zmodernizowano 60 lokali mieszkalnych. Jakiego rodzaju sprzątanie powinno się zrealizować w tych lokalach?

A. Specjalne
B. Gruntowne
C. Okolicznościowe
D. Awaryjne
HGT.03 Pytanie 24
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie śniadanie powinno być zaserwowane grupie turystycznej, jeżeli na voucherze wskazana jest opcja wyżywienia Bermuda Plan (BP)?

A. Greckie
B. Amerykańskie
C. Angielskie
D. Rosyjskie
HGT.03 Pytanie 25
Obsługa gości w obiekcie świa…

Posiłek stanowiący połączenie śniadania oraz obiadu, w którym standardowe potrawy śniadaniowe są uzupełniane o dania obiadowe, takie jak zupy, gulasze, ryby, sałatki i desery, nazywa się

A. lunch
B. bistro
C. rotiserrie
D. brunch
HGT.03 Pytanie 26
Obsługa gości w obiekcie świa…

Której z wymienionych czynności nie dokonuje się podczas codziennego porządkowania w węźle higieniczno-sanitarnym?

A. Czyszczenia fug.
B. Czyszczenia armatury.
C. Uzupełniania kosmetyków.
D. Opróżniania kosza na śmieci.
HGT.03 Pytanie 27
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaja mollet powinny być gotowane

A. 1 minutę
B. 4-5 minut
C. 3 minuty
D. 8-10 minut
HGT.03 Pytanie 28
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zewnętrzna firma, planując zorganizowanie wydarzenia w hotelu, przesłała zapytanie ofertowe, na podstawie którego hotel przygotował w pierwszej kolejności

A. prezentację oferty hotelu oraz jego usług
B. ofertę na zorganizowanie usługi
C. szacunkowe zestawienie kosztów imprezy
D. umowę na przeprowadzenie imprezy
HGT.03 Pytanie 29
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych metod najlepiej sprawdzi się w usunięciu gumy do żucia przyklejonej do materiału kanapy?

A. Odkurzanie
B. Zeskrobanie nożem
C. Użycie zamrażacza
D. Aplikacja środka odtłuszczającego
HGT.03 Pytanie 30
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z poniższych czynności nie wchodzi w zakres obowiązków kierownika działu pięter?

A. Kontrola przestrzegania norm sanitarnych
B. Przygotowanie raportów i analiz sprzedaży usług hotelarskich
C. Organizacja pracy w dziale housekeepingu
D. Współpraca z recepcją w kwestii wykorzystania pokojów
HGT.03 Pytanie 31
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pad to narzędzie stosowane przez pracowników służby pięter do

A. czyszczenia podłóg
B. polerowania posadzki
C. usuwania kurzu
D. czyszczenia toalety
HGT.03 Pytanie 32
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie produkty nie nadają się do zamrażania?

A. Owoce, warzywa
B. Pieczywo, ciasta
C. Jogurty, sery
D. Ryby, krewetki
HGT.03 Pytanie 33
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wybierz propozycję śniadaniową, która jest odpowiednia na lato dla uczniów w wieku szkolnym?

A. Płatki owsiane na mleku, pieczywo jasne, kiełbaski na gorąco, herbata
B. Pieczywo razowe, masło, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, kakao
C. Pieczywo mieszane, masło, dżem truskawkowy, nuttela, kawa
D. Płatki kukurydziane z jogurtem, bułka pszenna z polędwicą, herbata
HGT.03 Pytanie 34
Obsługa gości w obiekcie świa…

Co zwykle podaje się do herbaty w Rosji?

A. dżemy, cukier oraz whisky
B. cukier, mleko oraz śmietankę
C. miód, sok malinowy oraz koniak
D. cytrynę, dżemy i rum
HGT.03 Pytanie 35
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przygotowanie comiesięcznych grafików pracy dla pracowników działu pięter jest zadaniem

A. menedżera służby pięter
B. specjalisty ds. marketingu
C. menedżera recepcji
D. starszej pokojowej
HGT.03 Pytanie 36
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przyjęcie rzeczy gościa hotelowego do przechowywania stanowi usługę

A. komplementarną bezpłatną
B. podstawową płatną
C. fakultatywną bezpłatną
D. towarzyszącą płatną
HGT.03 Pytanie 37
Obsługa gości w obiekcie świa…

Gość w trakcie pobytu skorzystał z minibaru. Na podstawie zamieszczonego dokumentu, oblicz jaką kwotę należy dopisać do rachunku gościa.

Minibar w Hotelu
Minibar oferuje/
Minibar offers:
Stan/
Quantity
Cena za sztukę/
Price
Wykorzystana
ilość/
Amount
Suma/
Amount
1. Pepsi218,001
2. Sok 0,2 l/Juice 0,2 l220,002
3. Piwo Lech 0,3l/
Beer Lech 0,3 l
235,000
4. Wódka/Vodka180,000
5. Whisky1120,000
6. Red Bull221,000
7. Orzeszki/Peanuts217,001
8. Baton Mars39,002
Razem/Total amount

A. 84,00 zł
B. 93,00 zł
C. 111,00 zł
D. 64,00 zł
HGT.03 Pytanie 38
Obsługa gości w obiekcie świa…

Klient złożył zamówienie na śniadanie do pokoju. Gastronomia zrealizuje to zamówienie za pomocą formy

A. bufetu śniadaniowego
B. serwisu a’la carte
C. room service’u
D. serwisu talerzowego
HGT.03 Pytanie 39
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie ustawienie krzeseł w sali konferencyjnej należałoby zaproponować organizatorom kongresu dla 250 osób?

A. W podkowę
B. Klasowe
C. Bankietowe
D. Teatralne
HGT.03 Pytanie 40
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przetransportowanie pojazdu gościa na strzeżony parking w hotelu pięciogwiazdkowym jest usługą

A. płatną, dodatkową
B. bezpłatną, dodatkową
C. płatną, opcjonalną
D. bezpłatną, towarzyszącą