Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.03 Pytanie 1
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie obiekty są zobowiązane, zgodnie z wymaganiami kategoryzacyjnymi, do przeprowadzenia dodatkowego sprzątania pokoju i łazienki na prośbę gościa?

A. Pensjonaty
B. Hotele
C. Domy wycieczkowe
D. Schroniska młodzieżowe
HGT.03 Pytanie 2
Obsługa gości w obiekcie świa…

Właściciel hotelu o standardzie 3* dąży do podwyższenia klasy swojego obiektu na 4*. Jaką kategorię usług hotel powinien rozszerzyć w porównaniu do dotychczasowego zakresu?

A. Sprzedaż kosmetyków oraz artykułów do higieny osobistej
B. Sprzedaż lub udostępnianie prasy codziennej
C. Usługi prania, prasowania i czyszczenia bielizny oraz odzieży gości
D. Codzienne sprzątanie pokoi lub na życzenie gości
HGT.03 Pytanie 3
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie składniki są konieczne do przygotowania omletu biszkoptowego?

A. Kasza manna, jaja, mleko
B. Mąka pszenna, jaja, woda
C. Bułka tarta, jaja, woda
D. Mąka ziemniaczana, jaja, woda
HGT.03 Pytanie 4
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakiego typu śniadanie zawiera kawę lub herbatę, sok pomarańczowy, croissanta, bagietkę, masło i dżem?

A. Wiedeńskie
B. Polskie
C. Francuskie
D. Angielskie
HGT.03 Pytanie 5
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie ustawienie krzeseł w sali konferencyjnej należałoby zaproponować organizatorom kongresu dla 250 osób?

A. Bankietowe
B. Teatralne
C. Klasowe
D. W podkowę
HGT.03 Pytanie 6
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przygotowując lokal mieszkalny na przyjęcie gościa VIP, co powinno być zrobione w dniu jego przybycia?

A. przewietrzyć pokój, ustawić klimatyzację oraz dostarczyć wstawkę
B. przekazać działowi technicznemu informację o przyjeździe VIP-a
C. sprawdzić stan techniczny klimatyzacji
D. oczyścić minibar oraz zweryfikować daty ważności produktów
HGT.03 Pytanie 7
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakiego typu śniadanie powinien uwzględniać pakiet wczasów odchudzających?

A. Amerykańskie
B. Niskokaloryczne
C. Węglowodanowe
D. Angielskie
HGT.03 Pytanie 8
Obsługa gości w obiekcie świa…

Mięso, wędliny oraz ryby podawane na ciepło lub zimno to między innymi składniki, które dopełniają śniadanie

A. wiedeńskiego wzmocnionego
B. angielskiego wzmocnionego
C. polskiego
D. francuskiego
HGT.03 Pytanie 9
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podczas porządkowania w hotelu, sprzątaczka natknęła się na zegarek. Co należy zrobić z takim przedmiotem, aby prawidłowo go zarejestrować?

A. przekazać do depozytu hotelowego
B. złożyć w sejfie w recepcji
C. umieścić w magazynie rzeczy biurowych
D. oddać do magazynu rzeczy znalezionych
HGT.03 Pytanie 10
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie ustawienie krzeseł w sali konferencyjnej hotelu powinno być rekomendowane organizatorom kongresu dla 400 uczestników?

A. Bankietowy
B. Klasowy
C. Teatralny
D. Owalny
HGT.03 Pytanie 11
Obsługa gości w obiekcie świa…

W hotelowej restauracji część dania została przyrządzona na oczach gości, używając wózka serwisowego. Jaką metodę obsługi zastosowano?

A. Rosyjską
B. Niemiecką
C. Francuską
D. Angielską
HGT.03 Pytanie 12
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z wymienionych zestawów śniadaniowych odpowiada zasadom zdrowego żywienia?

A. Kajzerka z masłem, miód, dżem, kawa zbożowa
B. Chleb żytni ze smalcem, ogórek, herbata z mlekiem
C. Chleb razowy z szynką, papryka, kawa zbożowa
D. Bułka pszenna z masłem, jabłko, herbata z mlekiem
HGT.03 Pytanie 13
Obsługa gości w obiekcie świa…

Serwis, w którym gościom przy pojedynczych stolikach podawane jest to samo menu śniadaniowe o ustalonej porze to

A. table d'hóte
B. bufetowy
C. a la carte
D. bankietowy
HGT.03 Pytanie 14
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wymień usługi wchodzące w skład pakietu SPA.

A. Bowling, wodny futbol
B. Sauna fińska, masaż, peeling
C. Basen, sauna, jacuzzi
D. Kort tenisowy, wodny aerobik
HGT.03 Pytanie 15
Obsługa gości w obiekcie świa…

Firma zajmująca się transportem, przy rezerwacji pokoi hotelowych, zwróciła się z prośbą o zarezerwowanie sauny oraz siłowni dla swoich pracowników. Hotel realizując tę prośbę, oferuje usługę

A. podstawową
B. uzupełniającą
C. towarzyszącą
D. fakultatywną
HGT.03 Pytanie 16
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który akcesorium bielizny stołowej zabezpiecza powierzchnie stołów przed zarysowaniami, wyrównuje nierówności w ich połączeniach oraz tłumi dźwięki związane z zastawą?

A. Laufer
B. Molton
C. Napperon
D. Obrus
HGT.03 Pytanie 17
Obsługa gości w obiekcie świa…

Klient złożył rezerwację w hotelu na organizację wydarzenia z okazji podpisania kontraktu handlowego. Poprosił o zorganizowanie przyjęcia w formie stojącej, które miałoby trwać około 30 minut w godzinach od 1200 do 1300. Jaki rodzaj przyjęcia recepcjonista powinien zaproponować klientowi?

A. Przyjęcie bufetowe
B. Lampkę wina
C. Coctail Party
D. Garden Party
HGT.03 Pytanie 18
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie z wymienionych działań można podjąć podczas porządkowania pokoju zajętego przez gościa?

A. Zabrać porozrzucane ubrania gościa do prania
B. Wyrzucić nieaktualne gazety gościa
C. Schować cenne przedmioty gościa do szuflady nocnej szafki
D. Ułożyć piżamę gościa na łóżku
HGT.03 Pytanie 19
Obsługa gości w obiekcie świa…

Serwis polegający na serwowaniu wszystkim gościom tego samego zestawu menu śniadaniowego, w ustalonym czasie i po z góry ustalonej cenie, nazywa się

A. table d’hôte
B. a' la carte
C. bankietowy
D. bufetowy
HGT.03 Pytanie 20
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z poniższych czynności dotyczy tylko sprzątania w.h.s?

A. Wymiana jednorazowych szklanek i kubków
B. Wymiana ręczników
C. Uzupełnianie materiałów promocyjnych
D. Mycie podłogi oraz odkurzanie
HGT.03 Pytanie 21
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do wyposażenia wózka serwisowego nie wchodzi

A. szorowarka walcowa
B. rękawiczki ochronne
C. wiadro z mopem
D. worek na brudną bieliznę
HGT.03 Pytanie 22
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do kogo pokojowa powinna zgłosić braki w wyposażeniu lokalu mieszkalnego, które zauważyła podczas sprzątania po wyjeździe gościa?

A. Pracownikowi recepcji.
B. Kierownikowi służby pięter.
C. Osobie z działu technicznego.
D. Dyrektorowi hotelu.
HGT.03 Pytanie 23
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie zadanie nie wchodzi w zakres obowiązków służby pięter?

A. Sprawdzanie stanu wyposażenia pokoi
B. Przyjmowanie kluczy od gości opuszczających hotel
C. Zachowanie czystości w pokojach
D. Zarządzanie ewidencją rzeczy pozostawionych przez gości
HGT.03 Pytanie 24
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką formę powinno mieć śniadanie w hotelu, gdy jest przeznaczone dla większej liczby gości?

A. zestawu a la carte
B. wstawki śniadaniowej
C. bufetu śniadaniowego
D. room service
HGT.03 Pytanie 25
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak można oczyścić abażur lampy zrobiony ze skóry?

A. Wytarć wilgotną ściereczką
B. Wyczyścić szorstką szczotką
C. Przetrzeć mokrą gąbką
D. Przetrzeć suchą ściereczką
HGT.03 Pytanie 26
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaka temperatura jest najbardziej odpowiednia do przechowywania jaj, aby utrzymały świeżość przez 28 dni?

A. Od +6°C do +10°C
B. Od - 2°C do 0°C
C. Od - 5°C do - 2°C
D. Od 0°C do +5°C
HGT.03 Pytanie 27
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podstawowe nakrycie do śniadania w wersji rozszerzonej powinno być przygotowane zgodnie z poniższymi zasadami:

A. talerz zakąskowy, na nim serweta, nóż i widelec z prawej strony, talerz na pieczywo z nożem do masła z lewej strony talerza zakąskowego, przyprawy umieszczone powyżej talerza zakąskowego
B. talerz zakąskowy, na nim serweta, nóż z prawej strony, widelec z lewej strony, talerz na pieczywo z nożem do masła z lewej strony talerza zakąskowego, przyprawy umieszczone powyżej talerza zakąskowego
C. przyprawy w centralnej części stołu, talerz zakąskowy, serweta z prawej strony talerza, na serwecie nóż i widelec, talerz na pieczywo z nożem do masła umieszczony powyżej talerza zakąskowego
D. talerz zakąskowy, nóż z prawej strony, widelec z lewej strony, talerz na pieczywo z nożem do masła z prawej strony talerza zakąskowego, przyprawy umiejscowione powyżej talerza zakąskowego
HGT.03 Pytanie 28
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie z wymienionych usług przewyższają podstawowe wymagania dotyczące usług oferowanych w hotelach 3*?

A. Codzienna wymiana ręczników i pościeli.
B. Bar aperitifowy lub kawiarnia.
C. Pranie, prasowanie oraz czyszczenie odzieży gości.
D. Sprzedaż kosmetyków oraz artykułów higienicznych.
HGT.03 Pytanie 29
Obsługa gości w obiekcie świa…

W hotelu przeprowadzono remont 20 pokoi. Jakiego typu sprzątanie powinno zostać zrealizowane w tych jednostkach?

A. Okazjonalne
B. Nadzwyczajne
C. Gruntowne
D. Interwencyjne
HGT.03 Pytanie 30
Obsługa gości w obiekcie świa…

Określ kolejność działań podczas sprzątania łazienki w hotelu?

A. Czyszczenie armatury, uzupełnienie ręczników, dezynfekcja muszli, mycie kabiny prysznicowej
B. Mycie kabiny prysznicowej, czyszczenie armatury, uzupełnienie ręczników, dezynfekcja muszli
C. Dezynfekcja muszli, mycie kabiny prysznicowej, czyszczenie armatury, uzupełnienie ręczników
D. Uzupełnienie ręczników, dezynfekcja muszli, mycie kabiny prysznicowej, czyszczenie armatury
HGT.03 Pytanie 31
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zarządzanie przestrzenią, która staje się dostępna po przesunięciu szaf i pozostałych mebli, należy do czynności sprzątania

A. okolicznościowego
B. gruntownego
C. bieżącego
D. sezonowego
HGT.03 Pytanie 32
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kelner dostarczając zamówienie na śniadanie kontynentalne w room-service dla gościa skorzysta z

A. dużego płaskiego talerza
B. dużej tacy prostokątnej
C. wózka serwisowego z blatem
D. windy serwisowej
HGT.03 Pytanie 33
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie są wydatki na usługi dodatkowe dla rodziny liczącej 6 osób, jeśli cena pakietu usług wynosi 150 zł za osobę, a każda osoba powyżej 3. otrzymuje zniżkę w wysokości 10%?

A. 962 zł
B. 634 zł
C. 748 zł
D. 855 zł
HGT.03 Pytanie 34
Obsługa gości w obiekcie świa…

Klient zamówił zorganizowanie popołudniowego przyjęcia na stojąco, które ma trwać około 2 godzin. Tego rodzaju wydarzenie nazywa się

A. aperitif.
B. garden party.
C. cocktail party.
D. toast.
HGT.03 Pytanie 35
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakich z wymienionych obiektów hotelowych jednostka mieszkalna powinna dysponować łazienką, która jest wyposażona m.in. w wagę, telefon oraz szlafrok kąpielowy?

A. W hotelach i motelach 4*
B. Wyłącznie w motelach 4*
C. Tylko w hotelach 5*
D. W hotelach i motelach 5*
HGT.03 Pytanie 36
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak nazywa się typ lokalu mieszkalnego o podwyższonym standardzie, usytuowanego na najwyższym piętrze budynku hotelowego?

A. Executive
B. Duplex
C. Junior suite
D. Penthouse
HGT.03 Pytanie 37
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przygotowując śniadanie dla osoby z nietolerancją laktozy, warto pamiętać, żeby w ofercie nie znalazły się

A. warzyw strączkowych
B. owoców cytrusowych
C. mięsa i wędlin
D. mleka i serów
HGT.03 Pytanie 38
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż prawidłowy sposób serwowania zimnych serów oraz wędlin na bufecie śniadaniowym?

A. Na półmiskach, na każdym półmisku widelec do serwowania
B. W salaterkach ze szczypcami do serwowania
C. W bemarach, sztućce serwisowe na osobnym talerzyku
D. Na dużych talerzach, sztućce serwisowe na oddzielnych talerzykach
HGT.03 Pytanie 39
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych metod jest najskuteczniejsza w usunięciu gumy do żucia przyklejonej do wykładziny?

A. Zastosowanie środka odplamiającego
B. Użycie zamrażacza
C. Posypanie sodą oczyszczoną
D. Posypanie solą kuchenną
HGT.03 Pytanie 40
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakiego składnika używa się jako dodatku do kawy po wiedeńsku?

A. Nieco koniaku
B. Bitą śmietankę
C. Konfiturę z wiśni
D. Skórkę pomarańczową