Filtrowanie pytań
HGT.03 Pytanie 361
Obsługa gości w obiekcie świa…
A. Dezynfekcji urządzeń sanitarnych
B. Mycia kabiny prysznicowej
C. Polerowania zwierciadła
D. Odkurzania dywanu
HGT.03 Pytanie 362
Obsługa gości w obiekcie świa…
W jakiej temperaturze należy przechowywać jaja?
A. Od +7°C do +15°C
B. Od -10°C do -6°C
C. Od -5°C do -1°C
D. Od 0°C do +6°C
HGT.03 Pytanie 363
Obsługa gości w obiekcie świa…
W jakiej temperaturze należy przechowywać jaja?
A. Od 0 °C do +6 °C
B. Od +10 °C do +15 °C
C. Od -5 °C do -1 °C
D. Od -10 °C do -6 °C
HGT.03 Pytanie 364
Obsługa gości w obiekcie świa…
Która z wymienionych grup przedstawia najczęściej spotykane sposoby serwowania śniadań dla gości hotelowych przyjeżdżających w celach rekreacyjnych?
A. Obsługa bufetowa, obsługa bankietowa, room service
B. Room service, à la carte, obsługa bankietowa
C. Obsługa bankietowa, obsługa bufetowa, à la carte
D. À la carte, room service, obsługa bufetowa
HGT.03 Pytanie 365
Obsługa gości w obiekcie świa…
Czym jest kawa cappuccino?
A. bardzo mocna mała kawa parzona w ekspresie ciśnieniowym z dodatkiem spienionej śmietanki
B. gorące spienione mleko z dodatkiem ekstraktu kawowego
C. kawa przyrządzana w ekspresie ciśnieniowym, z dodatkiem cukru pudru, śmietany i cynamonu
D. kawa przygotowywana w ekspresie ciśnieniowym, serwowana z pianą mleczną i posypana kakao
HGT.03 Pytanie 366
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie elementy wyposażenia jednostki mieszkalnej są wymagane wyłącznie w hotelach 4* oraz 5*?
A. nocny stolik lub półka przy każdym miejscu sypialnym, krzesło
B. wieszak na odzież wierzchnią, stojak lub bagażnik
C. fotele relaksacyjne lub kanapa, stolik
D. szafa lub wnęka na ubrania, biurko bądź stół
HGT.03 Pytanie 367
Obsługa gości w obiekcie świa…
Gość hotelowy poprosił pokojówkę o otwarcie za pomocą klucza master pokoju swojego kolegi, który zapomniał zabrać kamerę na wspólne zwiedzanie miasta. Jak w tej sytuacji powinna zareagować pokojówka?
A. Przeprosić gościa, informując, że nie może spełnić jego prośby
B. Skontaktować się z recepcją w celu potwierdzenia prośby gościa
C. Otworzyć pokój, odnaleźć kamerę i oddać ją gościowi
D. Otworzyć pokój i wejść z gościem oraz z drugą pokojową jako świadkiem
HGT.03 Pytanie 368
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką czynność należy wykonać na samym początku, gdy przeprowadzamy sprzątanie węzła higieniczno-sanitarnego w budynku mieszkalnym?
A. Wypolerować armaturę nad umywalką
B. Wyczyścić wnętrze muszli klozetowej
C. Umyć glazurę nad wanną
D. Umyć podłogę
HGT.03 Pytanie 369
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakiego składnika używa się jako dodatku do kawy po wiedeńsku?
A. Konfiturę z wiśni
B. Nieco koniaku
C. Bitą śmietankę
D. Skórkę pomarańczową
HGT.03 Pytanie 370
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jajko po wiedeńsku to jajko
A. ugotowane na twardo, serwowane z majonezem
B. w szklance, gotowane w gorącej kąpieli, z masłem
C. ugotowane na twardo, serwowane z masłem
D. ugotowane na miękko, podane w kieliszku, z dodatkiem soli
HGT.03 Pytanie 371
Obsługa gości w obiekcie świa…
W hotelu zmodernizowano 60 lokali mieszkalnych. Jakiego rodzaju sprzątanie powinno się zrealizować w tych lokalach?
A. Awaryjne
B. Gruntowne
C. Specjalne
D. Okolicznościowe
HGT.03 Pytanie 372
Obsługa gości w obiekcie świa…
Hotel zyskał zlecenie na przygotowanie konferencji. Najlepszym sposobem podawania posiłków podczas konferencji jest zaproponowanie gościom stołu
A. polskiego
B. amerykańskiego
C. szwedzkiego
D. czeskiego
HGT.03 Pytanie 373
Obsługa gości w obiekcie świa…
W hotelu przeprowadzono remont 20 pokoi. Jakiego typu sprzątanie powinno zostać zrealizowane w tych jednostkach?
A. Gruntowne
B. Nadzwyczajne
C. Okazjonalne
D. Interwencyjne
HGT.03 Pytanie 374
Obsługa gości w obiekcie świa…
Rodzina składająca się z pięciu osób zarezerwowała dwa pokoje w hotelu: jeden dwuosobowy z małżeńskim łożem oraz jeden trzyosobowy. Wskaż, jakie pokoje powinny być przygotowane na przybycie gości?
A. APT, TPL
B. TPL, DBL
C. TPL, SGL
D. DBL, APT
HGT.03 Pytanie 375
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie danie o galaretowatej strukturze tworzy się poprzez wylanie masy jajecznej na patelnię i smażenie z jednej strony?
A. Jaja sadzone
B. Kotlety jajeczne
C. Omlet
D. Jajecznica
HGT.03 Pytanie 376
Obsługa gości w obiekcie świa…
W hotelu przeprowadzono remont 50 lokali mieszkalnych. Jaki typ sprzątania powinien zostać wykonany w tych lokalach?
A. Awaryjne
B. Gruntowne
C. Specjalne
D. Okolicznościowe
HGT.03 Pytanie 377
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką potrawę na bazie jajek można włączyć do diety lekkostrawnej?
A. Smażone z pieczarkami.
B. Faszerowane.
C. Zapiekane z pomidorami.
D. W koszulkach.
HGT.03 Pytanie 378
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jak należy postąpić zleceniodawcy room service po wejściu do pokoju klienta, który zamówił płatne śniadanie do pokoju?
A. Postawić tacę na stoliku, życzyć smacznego i uprzejmie pożegnać klienta
B. Postawić tacę we wskazanym miejscu, zapytać o dodatkowe życzenia i podać rachunek do podpisu
C. Postawić tacę na stoliku, przyjąć płatność i pożegnać klienta
D. Postawić tacę we wskazanym miejscu, życzyć smacznego i przyjąć płatność
HGT.03 Pytanie 379
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką usługę dodatkową należy zapewnić gościom w każdym hotelu, niezależnie od jego klasyfikacji?
A. Sprzedaż lub dostęp do prasy codziennej
B. Całodobowa usługa bagażowa
C. Całodobowe przechowywanie bagażu
D. Serwowanie posiłków do pokoi
HGT.03 Pytanie 380
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie środki powinna wykorzystać pokojowa do usunięcia plamy z pasty do butów na terakotowej podłodze w hotelowej łazience?
A. płyn do mycia naczyń
B. spirytus
C. zimną wodę
D. benzynę ekstrakcyjną
HGT.03 Pytanie 381
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaki napój powinien być zaproponowany gościowi podczas śniadania wiedeńskiego?
A. Herbatę z cytryną lub imbirem
B. Kawę z bitą śmietaną
C. Kawę z mlekiem lub śmietanką
D. Herbatę z sokiem
HGT.03 Pytanie 382
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie działanie z użyciem standardowych środków czyszczących powinno być wykonane przed dezynfekcją pomieszczeń, aby ograniczyć zużycie preparatów odkażających?
A. Dezynsekcja
B. Deratyzacja
C. Wymrażanie
D. Sanityzacja
HGT.03 Pytanie 383
Obsługa gości w obiekcie świa…
Zgodnie z normami bezpieczeństwa i higieny pracy, gorące zupy mleczne serwowane podczas śniadań gościom, powinny osiągać co najmniej temperaturę
A. 75°C
B. 63°C
C. 85°C
D. 40°C
HGT.03 Pytanie 384
Obsługa gości w obiekcie świa…
Wskaź, jaka metoda obsługi rodzinnego śniadania świątecznego została użyta wobec gości, gdy kelnerzy przygotowali zastawienie przed ich przybyciem oraz umieścili na stole wszystkie dania?
A. Angielska
B. Niemiecka
C. Francuska
D. Rosyjska
HGT.03 Pytanie 385
Obsługa gości w obiekcie świa…
Z gościa odbiera wypełniony formularz zamówienia na usługę prania razem z brudnymi ubraniami
A. pokojowa
B. magazynier bielizny
C. recepcjonista
D. inspektorka pięter
HGT.03 Pytanie 386
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który z członków personelu hotelowego powinien zweryfikować stan przygotowania pokoju przed przybyciem gościa VIP?
A. Pokojowa zmienna
B. Kierownik służby pięter
C. Guest relations
D. Concierge recepcyjny
HGT.03 Pytanie 387
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką czynność należy wykonać jako pierwszą podczas serwowania śniadania w pokoju gościa?
A. Zasugerować gościowi nalanie kawy
B. Wręczyć gościowi menu room-service
C. Określić miejsce, w którym zostanie podane śniadanie
D. Zrobić porządek z ułożeniem potraw na stoliku
HGT.03 Pytanie 388
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką ilość wody oraz środka czyszczącego powinna wykorzystać osoba sprzątająca do umycia podłogi w hallu recepcyjnym o powierzchni 50 m2, mając na uwadze, że według hotelowej procedury sprzątania na każde 10 m2 przysługują 10 litrów wody oraz 25 ml środka czyszczącego?
A. 10 litrów wody i 25 ml środka czyszczącego
B. 50 litrów wody i 125 ml środka czyszczącego
C. 100 litrów wody i 250 ml środka czyszczącego
D. 20 litrów wody i 50 ml środka czyszczącego
HGT.03 Pytanie 389
Obsługa gości w obiekcie świa…
Kiedy osoba sprzątająca powinna przygotować wstawkę z świeżych owoców oraz szampana w pokoju gościa VIP?
A. W dniu przybycia gościa, przed jego wejściem do pokoju
B. Na dzień przed przybyciem gościa
C. W dniu przybycia gościa, po jego wejściu do pokoju
D. W dniu wyjazdu gościa
HGT.03 Pytanie 390
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką powierzchnię powinna osoba sprzątająca oczyścić według instrukcji Ścierać na wilgotno z łagodnym środkiem czyszczącym?
A. Powierzchni luster
B. Tapet, które nie dają się zmyć
C. Elementów z nieoszlifowanego drewna
D. Powierzchni wykonanych z naturalnego kamienia
HGT.03 Pytanie 391
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jak powinna się zachować pokojowa, która podczas porządkowania jednostki mieszkalnej "na czysto" dostrzegła pozostawioną walizkę?
A. Zanieść ją do recepcji hotelowej
B. Sprawdzić jej zawartość
C. Oddać ją do przechowalni bagażu
D. Niezwłocznie powiadomić przełożonych
HGT.03 Pytanie 392
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który akcesorium bielizny stołowej zabezpiecza powierzchnie stołów przed zarysowaniami, wyrównuje nierówności w ich połączeniach oraz tłumi dźwięki związane z zastawą?
A. Laufer
B. Napperon
C. Molton
D. Obrus
HGT.03 Pytanie 393
Obsługa gości w obiekcie świa…
Pokojowa jest zobowiązana do zapewnienia wody butelkowanej w ilości adekwatnej do liczby gości w pokoju w hotelu kategorii
A. 1*, 2*, 3*, 4* i 5*
B. 3*, 4* i 5*
C. tylko 5*
D. wyłącznie 4* i 5*
HGT.03 Pytanie 394
Obsługa gości w obiekcie świa…
Które produkty powinny być jako pierwsze umieszczone w bufecie na śniadanie?
A. Wędliny oraz pasztety
B. Dżemy, powidła i konfitury
C. Chleb i inne pieczywo
D. Mleko i wyroby mleczne
HGT.03 Pytanie 395
Obsługa gości w obiekcie świa…
Czy depozyt hotelowy stanowi usługę?
A. opcjonalną, płatną
B. dodatkową, bezpłatną
C. dodatkową, płatną
D. opcjonalną, bezpłatną
HGT.03 Pytanie 396
Obsługa gości w obiekcie świa…
W jakiej okoliczności pracownik obsługi pięter ma prawo zabrać do prania odzież z pokoju gościa?
A. Bielizna leży na łóżku obok zamówienia na pranie.
B. Bielizna została spakowana w torbę i pozostawiona obok drzwi.
C. Bielizna znajduje się na podłodze w łazience.
D. Bielizna jest spakowana i zawieszona na klamce drzwi do pokoju z zawieszką "Please make up the room".
HGT.03 Pytanie 397
Obsługa gości w obiekcie świa…
Wskaż technikę ścielenia łóżka, w której materac pokryty jest jednym prześcieradłem, na którym znajduje się drugie prześcieradło, a następnie koc, na który zwija się część drugiego prześcieradła od strony wezgłowia, tworząc coś w rodzaju śpiwora?
A. Francuska
B. Niemiecka
C. Angielska
D. Standardowa
HGT.03 Pytanie 398
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie jest najmniejsze dopuszczalne wymiary łóżka w lokalu mieszkalnym typu DBL?
A. 90 cm x 200 cm
B. 153 cm x 203 cm
C. 140 cm x 200 cm
D. 198 cm x 203 cm
HGT.03 Pytanie 399
Obsługa gości w obiekcie świa…
Którego z elementów zastawy stołowej nie powinno znaleźć się na stole podczas przygotowywania śniadania – poranna herbata?
A. Cukiernicy
B. Łyżeczki
C. Talerzyka do pieczywa
D. Filiżanki ze spodkiem
HGT.03 Pytanie 400
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaki rodzaj pokoju w hotelu posiada dwa pojedyncze łóżka?
A. Single
B. Twin
C. Suite
D. Double