Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.03 Pytanie 361
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli określ którą z podanych grup usług dodatkowych powinno świadczyć schronisko.

LP.WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA ORAZ ZAKRESU ŚWIADCZONYCH USŁUG DLA SCHRONISK
Instalacje budynku
1.Ogrzewanie zapewniające utrzymanie w pomieszczeniach noclegowych i świetlicy temperatury 18°C
2.Bieżąca zimna i ciepła woda
Recepcja
3.Telefon dostępny dla gości
4.Przechowywanie pieniędzy, przedmiotów wartościowych, bagażu i sprzętu turystycznego
Inne usługi
5.Sprzedaż podstawowych drobnych artykułów higienicznych i kosmetycznych, słodyczy, pamiątek
6.Możliwość suszenia odzieży we wskazanym miejscu
7.Stanowisko umożliwiające dokonanie drobnych napraw sprzętu turystycznego, czyszczenie odzieży i sprzętu

A. Doręczanie korespondencji, wypożyczenie żelazka.
B. Budzenie, możliwość naprawy sprzętu turystycznego.
C. Depozytowe, możliwość suszenia odzieży we wskazanym miejscu.
D. Parkingowe, informację turystyczną.
HGT.03 Pytanie 362
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z poniższych czynności jest niezbędna podczas procedury wymeldowania gościa z hotelu?

A. Sprawdzenie, czy wszystkie opłaty zostały uregulowane
B. Zorganizowanie transportu na lotnisko
C. Przekazanie gościowi kodu Wi-Fi na przyszłość
D. Przygotowanie śniadania na wynos
HGT.03 Pytanie 363
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie akcesoria bielizny stołowej są wykorzystywane do ozdabiania bocznych powierzchni stołów bankietowych?

A. Skirtingi
B. Laufry
C. Napperony
D. Moltony
HGT.03 Pytanie 364
Obsługa gości w obiekcie świa…

Serwis, w którym gościom przy pojedynczych stolikach podawane jest to samo menu śniadaniowe o ustalonej porze to

A. bankietowy
B. table d'hóte
C. bufetowy
D. a la carte
HGT.03 Pytanie 365
Obsługa gości w obiekcie świa…

W zamówieniu na posiłki dla grupy turystów wybrano śniadania kontynentalne. Jaki zestaw śniadaniowy powinien zostać przygotowany?

A. Kawa, sok, bagietka, wędliny
B. Kawa, sok, rogaliki, masło, dżem
C. Herbata, mleko, jajecznica, pomidor
D. Herbata, sok, pieczywo, jaja, wędliny
HGT.03 Pytanie 366
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaki element wyposażenia dodatkowego w jednostkach mieszkalnych jest wymagany w hotelach wszystkich klas?

A. Zestaw do pielęgnacji obuwia
B. Naczynia do picia w liczbie odpowiadającej liczbie gości w pokoju
C. Torba na bieliznę gościa przeznaczoną do prania
D. Artykuły piśmiennicze
HGT.03 Pytanie 367
Obsługa gości w obiekcie świa…

Aby usunąć plamę z wosku ze świec z wykładziny dywanowej, należy zastosować

A. roztwór szamponu oraz mop parowy
B. środek mrożący i ściereczkę
C. ręcznik papierowy oraz gorące żelazko
D. zimną wodę wraz ze szczotką
HGT.03 Pytanie 368
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaź, jaka metoda obsługi rodzinnego śniadania świątecznego została użyta wobec gości, gdy kelnerzy przygotowali zastawienie przed ich przybyciem oraz umieścili na stole wszystkie dania?

A. Francuska
B. Rosyjska
C. Niemiecka
D. Angielska
HGT.03 Pytanie 369
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zadanie sporządzania miesięcznych planów pracy dla pracowników służby pięter należy do zadań

A. starszej pokojowej
B. kierownika pięter
C. pracuownika marketingu
D. kierownika recepcji
HGT.03 Pytanie 370
Obsługa gości w obiekcie świa…

Śniadanie, które zawiera gorący napój taki jak kawa lub herbata, jasne lub ciemne pieczywo, bułki, tosty lub rogaliki oraz dodatki takie jak masło, dżem, miód i konfitury, to śniadanie

A. wiedeńskie
B. angielskie
C. francuskie
D. amerykańskie
HGT.03 Pytanie 371
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych działań nie jest realizowana w trakcie bieżącego sprzątania?

A. Mycie okien
B. Odkurzanie parapetów
C. Odkurzanie półek
D. Mycie luster
HGT.03 Pytanie 372
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na stole śniadaniowym, obok deski i noża do krojenia chleba, co jeszcze powinno się znaleźć?

A. naczynie z wodą
B. sztućce do podawania
C. podkłady pod talerze
D. białą serwetę
HGT.03 Pytanie 373
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie działania należy podjąć, gdy w magazynie z pościelą zauważono gryzonie?

A. Dezynfekcja
B. Sanityzacja
C. Dezynsekcja
D. Deratyzacja
HGT.03 Pytanie 374
Obsługa gości w obiekcie świa…

Usługa fryzjerska stanowi pewien typ usługi w hotelu?

A. fakultatywnej
B. uzupełniającej
C. podstawowej
D. towarzyszącej
HGT.03 Pytanie 375
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jednostki mieszkalne składające się z wielu pomieszczeń, zaprojektowane głównie do obsługi rodzinnego ruchu, to jednostki typu

A. rezydencyjnego
B. apartamentowego
C. standardowego
D. specjalnego
HGT.03 Pytanie 376
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie obiekty, według zasad kategoryzacji, muszą zapewniać realizację zamówień na potrawy oraz napoje do pokoju przez co najmniej 18 godzin dziennie?

A. Pensjonaty 1*-3*
B. Hotele l*-3*
C. Pensjonaty 3*-5*
D. Hotele 3*-5*
HGT.03 Pytanie 377
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kto ponosi odpowiedzialność za wyrządzoną szkodę, jeśli pokojowa, wykonując swoje obowiązki, spowodowała szkodę w mieniu gościa?

A. Tylko pracodawca pokojowej
B. Kierownik służby pięter oraz pokojowa
C. Tylko pokojowa
D. Pracodawca i wszystkie pokojowe
HGT.03 Pytanie 378
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak powinna postąpić korytarzowa, która podczas sprzątania w holu hotelu dostrzegła skórzaną teczkę?

A. Niezwłocznie powiadomić przełożonych
B. Zanieść ją do recepcji obiektu
C. Oddać ją do przechowalni bagażu
D. Sprawdzić, co się w niej znajduje
HGT.03 Pytanie 379
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z członków personelu hotelowego powinien zweryfikować stan przygotowania pokoju przed przybyciem gościa VIP?

A. Pokojowa zmienna
B. Concierge recepcyjny
C. Kierownik służby pięter
D. Guest relations
HGT.03 Pytanie 380
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przygotowując pokój dla gościa VIP, co powinno znaleźć się w jego wnętrzu?

A. laptop z drukarką
B. list powitalny podpisany przez dyrektora hotelu
C. zestaw hotelowych akcesoriów
D. ulotki promujące luksusowe usługi hotelowe
HGT.03 Pytanie 381
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakiej temperaturze powinno się przechowywać świeże, surowe mięso?

A. Od 0°C do 4°C
B. Od 5°C do 8°C
C. Od -18°C do -5°C
D. Od -4°C do 0°C
HGT.03 Pytanie 382
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z jednostek mieszkalnych jest standardowo wyposażona w udogodnienia dla rodzin?

A. Executive
B. Rezydencjonalna
C. Superior
D. Studio
HGT.03 Pytanie 383
Obsługa gości w obiekcie świa…

Hotel zyskał zlecenie na przygotowanie konferencji. Najlepszym sposobem podawania posiłków podczas konferencji jest zaproponowanie gościom stołu

A. amerykańskiego
B. polskiego
C. czeskiego
D. szwedzkiego
HGT.03 Pytanie 384
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które z rzeczy zostawionych przez gościa i nieodebranych w umówionym przez hotel terminie, można zniszczyć w trybie komisyjnym?

A. Tajne dokumenty
B. Męski zegarek
C. Telefon komórkowy
D. Szczoteczkę do zębów
HGT.03 Pytanie 385
Obsługa gości w obiekcie świa…

Gość złożył zamówienie na śniadanie do swojego pokoju. W jaki sposób gastronomia zrealizuje to zamówienie?

A. Room service’u
B. Serwisu a’la carte
C. Bufetu śniadaniowego
D. Serwisu talerzowego
HGT.03 Pytanie 386
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie potrawy i napoje powinny być przygotowane dla gości korzystających z oferty śniadania kontynentalnego?

A. Kawę, herbatę, rogaliki, masło, dżem, miód
B. Sok jabłkowy, pieczywo jasne, ryby, jaja, naleśniki
C. Herbatę z mlekiem, pieczywo ciemne, kiełbasę, pasztet
D. Sok pomarańczowy, pieczywo razowe, jaja sadzone na bekonie
HGT.03 Pytanie 387
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak nazywa się miękka tkanina, która jest układana na stole w celu lepszego ułożenia obrusa?

A. Molton
B. Skirting
C. Napperon
D. Laufer
HGT.03 Pytanie 388
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z poniższych dokumentów jest tworzony przez pracownika hotelowego, który zajmuje się realizacją dodatkowych usług fakultatywnych?

A. Karta rezerwacji usług noclegowych
B. Voucher hotelowy
C. Kwit depozytowy
D. Formularz rezerwacji sali konferencyjnej
HGT.03 Pytanie 389
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zgodnie z normami bezpieczeństwa i higieny pracy, gorące zupy mleczne serwowane podczas śniadań gościom, powinny osiągać co najmniej temperaturę

A. 40°C
B. 75°C
C. 63°C
D. 85°C
HGT.03 Pytanie 390
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak powinno się przechowywać kawę ziarnistą, aby zachować jej cechy organoleptyczne?

A. W papierowym opakowaniu laminowanym, w miejscu nasłonecznionym
B. W torbie papierowej, w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu
C. W metalowej puszce w wilgotnym i nasłonecznionym miejscu
D. W aluminiowej puszce, w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu
HGT.03 Pytanie 391
Obsługa gości w obiekcie świa…

Określ właściwe warunki, jakie powinny panować w pomieszczeniach magazynowych przeznaczonych do przechowywania suchych artykułów zbożowych?

A. Wilgotność względna 95%, dobra wentylacja, temperatura od 0 °C do 5 °C
B. Wilgotność względna 60%, dobra wentylacja, temperatura od 8 °C do 10 °C
C. Wilgotność względna 60%, brak cyrkulacji powietrza, temperatura od 0 °C do 4 °C
D. Wilgotność względna 90%, brak cyrkulacji powietrza, temperatura od 18 °C do 26 °C
HGT.03 Pytanie 392
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przygotowanie comiesięcznych grafików pracy dla pracowników działu pięter jest zadaniem

A. menedżera recepcji
B. specjalisty ds. marketingu
C. menedżera służby pięter
D. starszej pokojowej
HGT.03 Pytanie 393
Obsługa gości w obiekcie świa…

Regularne monitorowanie stanu czystości oraz wyglądu pokoi hotelowych i przestrzeni wspólnych, jak również kontroli funkcjonalności i kompletności sprzętu oraz umeblowania w pokojach i na korytarzach, należy do zadań

A. inspektora służby pięter
B. korytarzowej
C. menadżera hotelu
D. pokojowej
HGT.03 Pytanie 394
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do kogo, w pierwszej kolejności, pokojowa w dużym hotelu powinna zgłosić zauważone podczas sprzątania pokoju opuszczonego przez gościa uszkodzenia w wyposażeniu jednostki mieszkalnej?

A. Zarządcy hotelu
B. Osobie z recepcji
C. Kierownikowi służby pięter
D. Pracownikowi działu technicznego
HGT.03 Pytanie 395
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie zadanie powinien wykonać kelner przy rozpoczęciu podawania śniadania w hotelowej restauracji?

A. Czyszczenie stolików.
B. Układanie bukietów kwiatowych na stołach.
C. Włączenie ekspresu do kawy i samowaru do herbaty.
D. Otwieranie okien.
HGT.03 Pytanie 396
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie analizy oferty hotelu wskaż grupę usług świadczonych przez obiekt.

Oferta hotelu
W trakcie pobytu uzupełnionego dedykowanymi zabiegami, zapewniamy opiekę pielęgniarską oraz szeroki zakres usług medycznych. Uzyskanie optymalnego efektu terapeutycznego możliwe jest dzięki wstępnym badaniom przeprowadzanym przez lekarzy specjalistów na początku każdego z pobytu.

A. Turystyczne.
B. Medyczne.
C. Kosmetyczne.
D. Wypoczynkowe.
HGT.03 Pytanie 397
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką czynność należy wykonać najpierw podczas serwowania śniadania w pokoju gościa?

A. Ustalić miejsce podania śniadania gościowi
B. Podać gościowi menu room service
C. Poprawić układ potraw na stole
D. Zaproponować gościowi nalanie napoju
HGT.03 Pytanie 398
Obsługa gości w obiekcie świa…

W hotelu przeprowadzono remont 20 pokoi. Jakiego typu sprzątanie powinno zostać zrealizowane w tych jednostkach?

A. Nadzwyczajne
B. Interwencyjne
C. Gruntowne
D. Okazjonalne
HGT.03 Pytanie 399
Obsługa gości w obiekcie świa…

Aby serwować kiełbaski na gorąco w bufecie, należy przygotować

A. warnik
B. blender
C. kociołek
D. bemar
HGT.03 Pytanie 400
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie naczynie jest przeznaczone do serwowania rozlanych soków i nektarów?

A. tumbler
B. stopka
C. pokal
D. szklanica