Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.03 Pytanie 361
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką kategorię usług hotelarskich reprezentują usługi fryzjerskie?

A. Fakultatywnych
B. Komplementarnych
C. Towarzyszących
D. Podstawowych
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pracownicy ośrodka wypoczynkowego realizują różnorodne zadania związane z porządkiem, takie jak przesuwanie szaf i mebli, pranie firanek oraz zasłon, czyszczenie ścian, trzepanie dywanów i mebli tapicerowanych. Czynności te klasyfikuje się jako sprzątanie

A. awaryjnego
B. specjalnego
C. gruntownego
D. bieżącego
HGT.03 Pytanie 364
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie naczynia powinien wykorzystać kelner, organizując nakrycie do serwowania jajka na miękko?

A. Spodka, kieliszka do jajka i łyżeczki
B. Głębokiego talerza lub miseczki na podstawce i łyżki
C. Podgrzanego talerza zakąskowego, noża oraz widelca
D. Płaskiego talerzyka, małego noża oraz widelca
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak powinna się zachować osoba sprzątająca, która podczas porządkowania pokoju opuszczonego przez gościa, odnalazła tablet?

A. Skontaktować się z gościem i powiadomić go o pozostawionym przedmiocie
B. Zadzwonić do dyrektora i poinformować o odnalezionej rzeczy
C. Sporządzić protokół dotyczący znalezionego tabletu i przekazać go kierownikowi piętra
D. Przenieść tablet do pomieszczenia, w którym gromadzone są rzeczy gości
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie zamieszczonego cennika oraz informacji dodatkowych, oblicz wartość pakietu usług przygotowanego dla nowożeńców, którzy zarezerwowali pobyt w APT z pełnym wyżywieniem na 2 doby, w drugim dniu pobytu uroczystą kolację zamiast zwykłej oraz poinformowali, że przyjadą do hotelu po godzinie 17.00.

Rodzaj usługiInformacje dodatkowe

Apartament - 620 zł/dobę

Śniadanie – w cenie noclegu

Obiad – 70 zł/os

Kolacja – 80 zł/os

Uroczysta kolacja „Romantyczny wieczór" – 130 zł/os

Strefa Spa – w cenie noclegu

Rabat na wszystkie usługi dla nowożeńców – 20%

doba hotelowa trwa od 13.00 do 10.00

wydawane w godz. 7.00 – 10.00

wydawany w godz. 13.00 – 16.00

wydawana w godz. 17.00 – 21.00

wydawana w godz. 17.00 – 21.00

dostępna w godz. 7.00 – 21.00

A. 1 232,00 zł
B. 1 440,00 zł
C. 1 752,00 zł
D. 1 800,00 zł
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką ilość wody oraz środka czyszczącego powinna wykorzystać osoba sprzątająca do umycia podłogi w hallu recepcyjnym o powierzchni 50 m2, mając na uwadze, że według hotelowej procedury sprzątania na każde 10 m2 przysługują 10 litrów wody oraz 25 ml środka czyszczącego?

A. 20 litrów wody i 50 ml środka czyszczącego
B. 10 litrów wody i 25 ml środka czyszczącego
C. 100 litrów wody i 250 ml środka czyszczącego
D. 50 litrów wody i 125 ml środka czyszczącego
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką z poniższych opcji hotel może zaproponować organizatorowi konferencji, w celu wspierania działań ekologicznych?

A. Zwiedzanie lokalnych miejsc o znaczeniu historycznym
B. Wycieczkę do sąsiedniego rezerwatu przyrody
C. Drukowanie materiałów na papierze z recyklingu
D. Serwis kawowy z wykorzystaniem produktów bezglutenowych
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie informacji zawartych w tabeli, wskaż która z podanych usług jest obowiązkowa ze względu na wymagania kategoryzacyjne dla hotelu czterogwiazdkowego, natomiast dla hotelu trzygwiazdkowego jest usługą podwyższającą standard obiektu.

Oferta usług podstawowych i uzupełniających
WymaganiaKategorie hoteli
***************
Przechowywanie bagażu gości, także przed zajęciem i po zwolnieniu pokoju, a także przechowywanie pieniędzy i przedmiotów wartościowych gości – czynne całą dobęooooo
Sprzedaż kosmetyków, środków higieny osobistejooo
Sprzedaż lub udostępnianie prasy codziennejoo
Udzielanie pierwszej pomocy w nagłych wypadkach – możliwość skorzystania z apteczki i przywołania pomocy medycznej, personel recepcji przeszkolony w pomocy przedlekarskiejooooo
Usługi gastronomiczne:
aperitif-bar lub bar kawowy
oooo
o - usługa obowiązkowa

A. Przechowanie bagażu i depozyt.
B. Sprzedaż lub udostępnianie prasy codziennej.
C. Aperitif-bar lub bar kawowy.
D. Sprzedaż kosmetyków, środków higieny osobistej.
HGT.03 Pytanie 375
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak długo należy gotować jajko w osolonej, wrzącej wodzie, aby uzyskać jajko mollet?

A. 4+5 minut
B. 3 minuty
C. 8+10 minut
D. 6 minut
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na czym polega procedura check-in dla grup zorganizowanych?

A. Indywidualne meldowanie każdego członka grupy.
B. Przygotowanie kluczy i dokumentów dla całej grupy przed jej przybyciem.
C. Wymaganie od grupy wcześniejszego przyjazdu.
D. Zbieranie podpisów od każdego członka grupy w dniu przyjazdu.
HGT.03 Pytanie 379
Obsługa gości w obiekcie świa…

Z jakiego rodzaju ciasta przygotowuje się rogaliki śniadaniowe w stylu croissant?

A. Półkruche
B. Francuskie
C. Biszkoptowe
D. Kruche
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie jest składnikiem kawy cappuccino?

A. kawa parzona w ekspresie ciśnieniowym, z dodatkiem cukru pudru, śmietanki oraz szczyptą cynamonu
B. napój mleczny, który powstaje przez powolne dolanie espresso do gorącego mleka
C. gorące spienione mleko z dodatkiem kawowego naparu i karmelu
D. kawa parzona w ekspresie ciśnieniowym, serwowana ze spienionym mlekiem
HGT.03 Pytanie 383
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką kategorię reprezentują usługi kosmetyczne oferowane w hotelach?

A. Fakultatywnych
B. Uzupełniających
C. Podstawowych
D. Towarzyszących
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie przedstawionego grafiku, określ które pokoje powinny zostać posprzątane w pierwszej kolejności.

Dzienny grafik pokoi do sprzątania
Numer
pokoju
Typ
pokoju
Status
pokoju
Uwagi ogólne inspektora pięterUwagi
pokojowej
200DBLZ
201DBLGZawieszka klamkowa – Please do not disturb
202SGLGZawieszka klamkowa – Please do not disturb
203SGLGZawieszka klamkowa – Please make up the room
204SGLCZ
205DBLCZ
206DBLZ
207APTGZawieszka klamkowa – Please make up the room
208APTCZ
209DBLCZ
Oznaczenia:
Pokój ze statusem zwolniony w danym dniu – Z
Pokój do sprzątnięcia zajęty przez gości – G
Pokój czysty i już posprzątany – CZ

A. 208,209
B. 203,207
C. 202,204
D. 200,201
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do naczyń stosowanych do serwowania potraw w bufecie śniadaniowym zaliczają się:

A. półmiski, misy, salaterki
B. półmiski, bulionówki, salaterki
C. talerzyki zakąskowe, talerze płaskie, miseczki
D. cukiernice, mleczniki, dzbanki
Obsługa gości w obiekcie świa…

Śniadanie, które zawiera gorący napój taki jak kawa lub herbata, jasne lub ciemne pieczywo, bułki, tosty lub rogaliki oraz dodatki takie jak masło, dżem, miód i konfitury, to śniadanie

A. wiedeńskie
B. amerykańskie
C. angielskie
D. francuskie
Obsługa gości w obiekcie świa…

Klient złożył rezerwację w hotelu na organizację wydarzenia z okazji podpisania kontraktu handlowego. Poprosił o zorganizowanie przyjęcia w formie stojącej, które miałoby trwać około 30 minut w godzinach od 1200 do 1300. Jaki rodzaj przyjęcia recepcjonista powinien zaproponować klientowi?

A. Garden Party
B. Przyjęcie bufetowe
C. Coctail Party
D. Lampkę wina
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie zamieszczonego harmonogramu określ, jak często należy myć parapety zewnętrzne w holach i korytarzach hotelu.

Harmonogram utrzymania czystości w holach oraz korytarzach
Czynności wykonywane 1 raz dziennie:
a)przecieranie blatu recepcji oraz stolików znajdujących się w holu głównym i na piętrach korytarzy
b)mycie parapetów wewnętrznych
Czynności wykonywane 2 razy dziennie:
a)odkurzanie korytarzy, mycie podłogi w holu recepcyjnym oraz schodów wejściowych
Czynności wykonywane 3 razy w tygodniu:
a)mycie foteli skórzanych znajdujących się w holu recepcyjnym
Czynności wykonywane 1 raz w tygodniu:
a)mycie gaśnic
b)mycie lamp ściennych
c)mycie grzejników (przestrzenie między żeberkami)
d)mycie drzwi wejściowych do hotelu
Czynności wykonywane 1 raz na kwartał:
a)mycie okien z zewnątrz i od wewnątrz wraz z futrynami oraz parapetów zewnętrznych
b)mycie lamp wiszących

A. 1 raz w tygodniu.
B. 2 razy w roku.
C. 1 raz na trzy miesiące.
D. 2 razy dziennie.
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na postawie zamieszczonego art.846 Kodeksu cywilnego, określ na jakiej podstawie hotel może odpowiadać za pozostawiony na parkingu hotelowym samochód gościa.

Art. 846.
§ 2. Rzeczą wniesioną w rozumieniu przepisów tytułu niniejszego jest rzecz, która w czasie korzystania przez gościa z usług hotelu lub podobnego zakładu znajduje się w tym hotelu lub podobnym zakładzie albo znajduje się poza nim, a została powierzona utrzymującemu zarobkowo hotel lub podobny zakład lub osobie u niego zatrudnionej albo umieszczona w miejscu przez nich wskazanym lub na ten cel przeznaczonym.
§ 3. Rzeczą wniesioną jest również rzecz, która w krótkim, zwyczajowo przyjętym okresie poprzedzającym lub następującym po tym, kiedy gość korzystał z usług hotelu lub podobnego zakładu, została powierzona utrzymującemu zarobkowo hotel lub podobny zakład lub osobie u niego zatrudnionej albo umieszczona w miejscu przez nich wskazanym lub na ten cel przeznaczonym.
§ 4. Pojazdów mechanicznych i rzeczy w nich pozostawionych oraz żywych zwierząt nie uważa się za rzeczy wniesione. Utrzymujący zarobkowo hotel lub podobny zakład może za nie odpowiadać jako przechowawca, jeżeli została zawarta umowa przechowania.

A. Umowy przechowania.
B. Umowy o świadczenie usług hotelarskich.
C. Warunków korzystania z depozytu.
D. Regulaminu hotelowego.
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ile musi dopłacić gość za zorganizowanie przyjęcia okolicznościowego dla 100 osób, jeżeli zamówił wszystkie usługi z zamieszczonego cennika i wpłacił już zaliczkę w wysokości 1 500,00 zł.

Lp.Oferta usługiCena
1.Menu na 1 osobę110,00 zł
2.Kamerzysta1 500,00 zł
3.Fotograf800,00 zł
4.DJ600,00 zł
5.Pokaz sztucznych ogni300,00 zł

A. 1 810,00 zł
B. 12 700,00 zł
C. 14 200,00 zł
D. 3 310,00 zł
HGT.03 Pytanie 396
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką potrawę na bazie jajek można włączyć do diety lekkostrawnej?

A. W koszulkach.
B. Faszerowane.
C. Smażone z pieczarkami.
D. Zapiekane z pomidorami.
HGT.03 Pytanie 399
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie wyposażenie jest wymagane w pokojach hotelowych we wszystkich klasach obiektów noclegowych?

A. Dywan lub dywanik przy łóżku, wieszak ścienny, co najmniej jedno krzesło lub fotel do siedzenia, szafa, biurko lub stół, zestaw do czyszczenia odzieży
B. Stolik nocny lub półka przy każdym łóżku, wnęka na ubrania lub wieszak ścienny, biurko lub stół, krzesło lub fotel, bagażnik
C. Stolik nocny lub półka przy każdym łóżku, szafa lub wnęka na ubrania, wieszak ścienny lub stojący na odzież wierzchnią, biurko lub stół, lustro
D. Dywan lub dywanik przy łóżku, stolik nocny przy każdym łóżku, szafa lub wieszak ścienny, krzesło lub inny mebel do siedzenia, biurko lub stół, telefon
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do kogo, w pierwszej kolejności, pokojowa w dużym hotelu powinna zgłosić zauważone podczas sprzątania pokoju opuszczonego przez gościa uszkodzenia w wyposażeniu jednostki mieszkalnej?

A. Pracownikowi działu technicznego
B. Kierownikowi służby pięter
C. Osobie z recepcji
D. Zarządcy hotelu