Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.03 Pytanie 361
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą z wymienionych czynności powinna wykonać pokojowa w ramach procedury sprzątania pokoju "na czysto"?

A. Uporządkować rzeczy gościa.
B. Skontrolować stan pościeli.
C. Poinformować recepcję o przygotowaniu pokoju.
D. Poukładać przybory toaletowe gościa.
HGT.03 Pytanie 362
Obsługa gości w obiekcie świa…

Usługa turndown service realizowana w hotelach luksusowych polega na

A. przygotowaniu pokoju do nocnego odpoczynku.
B. przewietrzeniu pokoju i ustawieniu klimatyzacji.
C. dostawieniu łóżeczka dla dziecka.
D. doposażeniu pokoju w dodatkową poduszkę.
HGT.03 Pytanie 363
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przygotowując jednostkę mieszkalną do przyjęcia gościa VIP, w dniu jego przyjazdu należy

A. przekazać do działu technicznego informację o przyjeździe VIP-a.
B. sprawdzić stan techniczny klimatyzacji.
C. wyczyścić minibar oraz sprawdzić okres trwałości produktów.
D. przewietrzyć pokój, ustawić klimatyzację oraz dostarczyć wstawkę.
HGT.03 Pytanie 364
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż, co w świetle przepisów może być uznane za rzecz wniesioną przez gościa do hotelu.

A. Pies pozostawiony w pokoju.
B. Samochód na parkingu hotelowym.
C. Walizka pozostawiona w samochodzie.
D. Kamera pozostawiona w depozycie.
HGT.03 Pytanie 365
Obsługa gości w obiekcie świa…

W którym z podanych przypadków gościowi nie przysługuje odszkodowanie za zniszczony na terenie hotelu laptop?

A. W regulaminie hotelowym jest zapis, że hotel nie ponosi odpowiedzialności za rzeczy gości.
B. W hotelowej recepcji umieszczono informację, że hotel nie odpowiada za rzeczy gości.
C. Szkoda jest wynikiem działania umyślnego lub rażącego niedbalstwa pracownika.
D. Szkoda jest wynikiem działania siły wyższej, której nie dało się przewidzieć.
HGT.03 Pytanie 366
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak powinna się zachować pokojowa, jeżeli podczas sprzątania pokoju zwolnionego przez gościa znalazła na biurku segregator z dokumentami?

A. Niezwłocznie poinformować recepcję lub przełożonego.
B. Po zakończeniu pracy poinformować dyrektora hotelu.
C. Niezwłocznie przekazać go do depozytu.
D. Przekazać go do hotelowej przechowalni bagażu.
HGT.03 Pytanie 367
Obsługa gości w obiekcie świa…

Potrawy z mięsa i wędlin, ryby na gorąco lub na zimno, to między innymi składniki uzupełniające śniadania

A. francuskiego.
B. polskiego.
C. wiedeńskiego wzmocnionego.
D. angielskiego wzmocnionego.
HGT.03 Pytanie 368
Obsługa gości w obiekcie świa…

Z którego rodzaju ciasta są sporządzane rogaliki śniadaniowe typu croissant?

A. Francuskiego.
B. Półkruchego.
C. Biszkoptowego.
D. Kruchego.
HGT.03 Pytanie 369
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż rysunek, który przedstawia zestaw typowy dla śniadania wiedeńskiego wzmocnionego.

Ilustracja do pytania 9
A. C.
B. B.
C. A.
D. D.
HGT.03 Pytanie 370
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż grupę produktów niezbędnych do sporządzania omletu biszkoptowego.

A. Mąka ziemniaczana, jaja, woda.
B. Mąka pszenna, jaja, woda.
C. Bułka tarta, jaja, woda.
D. Kasza manna, jaja, mleko.
HGT.03 Pytanie 371
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą formę podawania śniadań powinien zastosować hotel o wysokim standardzie w przypadku małej liczby gości?

A. Paczki śniadaniowe.
B. Bufet śniadaniowy.
C. Śniadania a la carte.
D. Zestawy śniadaniowe.
HGT.03 Pytanie 372
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do czego służy przedstawione na rysunku urządzenie?

Ilustracja do pytania 12
A. Do sporządzania napojów mlecznych.
B. Do sporządzania koktajli owocowych.
C. Do podgrzewania wody.
D. Do dozowania soków.
HGT.03 Pytanie 373
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak długo należy gotować we wrzącej osolonej wodzie jajko mollet?

A. 3 minuty.
B. 8-10 minut.
C. 4-5 minut.
D. 6 minut.
HGT.03 Pytanie 374
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak nazywa się bielizna stołowa upięta wzdłuż obwodu stołu w sposób przedstawiony na rysunku?

Ilustracja do pytania 14
A. Molton.
B. Serweta.
C. Skirting.
D. Obrus.
HGT.03 Pytanie 375
Obsługa gości w obiekcie świa…

W celu dostarczenia do pokoju dla jednego gościa śniadania kontynentalnego należy użyć

A. tacy.
B. gerydonu.
C. talerza.
D. półmiska.
HGT.03 Pytanie 376
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który rysunek przedstawia zestaw do krojenia i nakładania sera znajdującego się na bufecie śniadaniowym?

Ilustracja do pytania 16
A. B.
B. C.
C. A.
D. D.
HGT.03 Pytanie 377
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zestaw owoców i warzyw jest najlepszym źródłem witaminy C?

A. Nać pietruszki, papryka, brukselka, czarna porzeczka.
B. Jabłka, szpinak, kapusta biała, śliwki.
C. Maliny, kalafior, ogórki, czosnek.
D. Kapusta czerwona, poziomki, ogórki kiszone, pomidory.
HGT.03 Pytanie 378
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zabieg należy wykonać podczas obróbki wstępnej jaj w celu zabezpieczenia przed zakażeniem Salmonellą?

A. Moczenie w wodzie z dodatkiem octu.
B. Naświetlanie promieniami UV.
C. Mycie pod bieżącą wodą.
D. Podgrzanie w kuchni mikrofalowej.
HGT.03 Pytanie 379
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą formę składania serwetek należy zastosować, nakrywając stoły do śniadania?

Ilustracja do pytania 19
A. D.
B. C.
C. A.
D. B.
HGT.03 Pytanie 380
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do której grupy należą usługi kosmetyczne świadczone w hotelach?

A. Towarzyszących.
B. Podstawowych.
C. Uzupełniających.
D. Fakultatywnych.
HGT.03 Pytanie 381
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pracownik hotelu przyjmując zamówienie na usługi dodatkowe dla zorganizowanej grupy powinien uzyskać od zamawiającego

A. informację o rodzaju usług z uwzględnieniem liczby, terminu oraz formy zapłaty.
B. informację o rodzaju zamawianych usług ze wskazaniem ich wykonawców.
C. wstępny kosztorys zamawianych usług.
D. informację o rodzaju realizowanych usług podstawowych.
HGT.03 Pytanie 382
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jaki sposób powinien postąpić pracownik służby pięter, jeżeli po wykonaniu usługi pralniczej odniósł odzież do pokoju gościa, a na drzwiach zawieszona była wywieszka "Nie przeszkadzać"?

A. Poczekać, aż gość skontaktuje się z recepcją.
B. Poczekać, aż gość zdejmie wywieszkę.
C. Pozostawić w drzwiach informację o zrealizowanej usłudze.
D. Mimo wszystko zapukać i zostawić odzież gościowi.
HGT.03 Pytanie 383
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie fragmentu Wymagań kategoryzacyjnych określ, którą z podanych usług hotele i motele są zobowiązane świadczyć, niezależnie od kategorii.

Ilustracja do pytania 23
A. Room - service.
B. Recepcję czynną całą dobę.
C. Usługę bagażową przez całą dobę.
D. Usługę budzenia.
HGT.03 Pytanie 384
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie analizy oferty hotelu wskaż grupę usług świadczonych przez obiekt.

Ilustracja do pytania 24
A. Wypoczynkowe.
B. Turystyczne.
C. Kosmetyczne.
D. Medyczne.
HGT.03 Pytanie 385
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które ustawienie stołów i krzeseł powinien zaproponować pracownik hotelu na obiad dla grupy biznesmenów?

Ilustracja do pytania 25
A. B.
B. D.
C. A.
D. C.
HGT.03 Pytanie 386
Obsługa gości w obiekcie świa…

W który sposób powinna zostać zrealizowana w hotelu usługa budzenia zamówiona dla gościa VIP?

A. Automatycznie.
B. Indywidualnie przez telefon.
C. Przez radio z funkcją budzika.
D. Za pomocą telewizora z funkcją budzenia.
HGT.03 Pytanie 387
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą z wymienionych propozycji może zaoferować hotel organizatorowi konferencji, w ramach działań przyjaznych dla środowiska?

A. Wycieczkę do pobliskiego rezerwatu przyrody.
B. Serwis kawowy z wykorzystaniem produktów bezglutenowych.
C. Drukowanie materiałów na papierze z makulatury.
D. Zwiedzanie miejsc związanych z historią.
HGT.03 Pytanie 388
Obsługa gości w obiekcie świa…

Firma farmaceutyczna zamówiła w hotelu usługi konferencyjne, których wartość brutto wynosi 12 400 zł. Jaką kwotę zaliczki powinna wpłacić firma, jeżeli ma ona stanowić 20% zamówienia?

A. 2 480 zł
B. 124 zł
C. 248 zł
D. 1 240 zł
HGT.03 Pytanie 389
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą usługę o charakterze rozrywkowym z zamieszczonej oferty może zaproponować hotel zorganizowanej grupie gości biznesowych?

Ilustracja do pytania 29
A. Pokaz mima.
B. Kąpiel błotną ciała.
C. Wynajem sali konferencyjnej.
D. Depozyt.
HGT.03 Pytanie 390
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z pracowników hotelu powinien sprawdzić przygotowanie jednostki mieszkalnej przed przyjazdem gościa specjalnego?

A. Kierownik służby pięter.
B. Guest relations.
C. Pokojowa lotna.
D. Recepcjonista concierge.
HGT.03 Pytanie 391
Obsługa gości w obiekcie świa…

Z którym działem hotelu powinna współpracować służba pięter w zakresie przekazywania informacji o usterkach urządzeń i planowanych terminach remontów?

A. Marketingu.
B. Zaopatrzenia.
C. Technicznym.
D. Administracyjnym.
HGT.03 Pytanie 392
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pięcioosobowa rodzina zarezerwowała w hotelu dwa pokoje: dwuosobowy z łożem małżeńskim oraz trzyosobowy. Wskaż pokoje, które należy przygotować na przyjazd gości.

A. TPL, SGL
B. APT, TPL
C. TPL, DBL
D. DBL, APT
HGT.03 Pytanie 393
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak określa się typ jednostki mieszkalnej o podwyższonym standardzie, zlokalizowanej na ostatnim piętrze obiektu hotelarskiego?

A. Duplex.
B. Executive.
C. Penthouse.
D. Junior suite.
HGT.03 Pytanie 394
Obsługa gości w obiekcie świa…

Elementami wyposażenia jednostki mieszkalnej obligatoryjnymi wyłącznie w hotelach 4* i 5* są

A. nocny stolik lub półka przy każdym miejscu do spania, krzesło.
B. wieszak ścienny lub stojący na odzież wierzchnią, bagażnik.
C. fotele wypoczynkowe lub kanapa, stolik.
D. szafa lub wnęka garderobiana, biurko lub stół.
HGT.03 Pytanie 395
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż minimalny wymiar łóżka w jednostce mieszkalnej typu DBL.

A. 140 cm x 200 cm
B. 198 cm x 203 cm
C. 90 cm x 200 cm
D. 153 cm x 203 cm
HGT.03 Pytanie 396
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który rodzaj sprzątania należy zastosować w sytuacji pojawienia się w hotelu mrówek?

A. Codzienne.
B. Bieżące.
C. Specjalne.
D. Gruntowne.
HGT.03 Pytanie 397
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie przedstawionego grafiku obłożenia wskaż numery pokojów, które należy posprzątać "na czysto" 6 grudnia.

Ilustracja do pytania 37
A. 101,103,104
B. 101,102,103
C. 101,102,104
D. 102,103,104
HGT.03 Pytanie 398
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż środek, którego powinna użyć pokojowa do czyszczenia luster w jednostce mieszkalnej.

A. Mleczko nabłyszczające.
B. Mleczko czyszczące.
C. Płyn z alkoholem.
D. Płyn do dezynfekcji.
HGT.03 Pytanie 399
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którego środka należy użyć, aby szybko usunąć smugi z obcasów na drewnianej podłodze w sali wielofunkcyjnej?

A. Środka do schładzania.
B. Zimnej wody.
C. Roztworu szamponu.
D. Benzyny ekstrakcyjnej.
HGT.03 Pytanie 400
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podczas sprzątania węzła higieniczno-sanitarnego w jednostce mieszkalnej, pokojowa w pierwszej kolejności powinna

A. wyczyścić półkę pod lustrem.
B. opróżnić kosz na śmieci.
C. uzupełnić kosmetyki.
D. zebrać brudne ręczniki.