Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.03 Pytanie 401
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z zamieszczonych rysunków przedstawia wózek hotelowy przeznaczony wyłącznie do transportu brudnej bielizny?

Ilustracja do pytania 1
A. C.
B. B.
C. A.
D. D.
HGT.03 Pytanie 402
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wieczorna obsługa jednostki mieszkalnej polegająca na przygotowaniu pokoju oraz łóżka do nocnego wypoczynku gościa w obiektach hotelarskich o standardzie 5* to

A. room service.
B. all inclusive.
C. executive lounge.
D. turndown service.
HGT.03 Pytanie 403
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką maksymalną wartość odszkodowania powinien wypłacić hotel gościowi, jeżeli podczas sprzątania jednostki mieszkalnej został uszkodzony laptop o wartości 6 000,00 zł, a koszt doby hotelowej wynosił 300,00 zł.

A. 15 000,00 zł
B. 6 000,00 zł
C. 30 000,00 zł
D. 9 000,00 zł
HGT.03 Pytanie 404
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak powinna się zachować pokojowa, która podczas sprzątania jednostki mieszkalnej "na czysto" zauważyła pozostawioną walizkę?

A. Sprawdzić jej zawartość.
B. Niezwłocznie powiadomić przełożonych.
C. Oddać ją do przechowalni bagażu.
D. Zanieść ją do recepcji hotelowej.
HGT.03 Pytanie 405
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż metodę ścielenia łóżka, gdzie jednym prześcieradłem przykrywa się materac, na nim kładzie się drugie prześcieradło, następnie koc, na który wywija się fragment drugiego prześcieradła od strony wezgłowia, tworząc pewnego rodzaju śpiwór.

A. Standardowa.
B. Niemiecka.
C. Angielska.
D. Francuska.
HGT.03 Pytanie 406
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż menu śniadaniowe uwzględniające potrzeby gościa będącego na diecie lekkostrawnej.

A. Chleb razowy, ser typu gouda, fasola.
B. Pieczywo chrupkie, tłuste wędliny, gruszki.
C. Chleb pszenny, chude wędliny, banany.
D. Chleb żytni, mięsa wędzone, ogórki.
HGT.03 Pytanie 407
Obsługa gości w obiekcie świa…

Posiłek będący kombinacją śniadania i obiadu, w którym typowe menu śniadaniowe uzupełnianie jest o potrawy obiadowe, np. zupy, gulasze, ryby, sałatki i słodkie potrawy, to

A. bistro.
B. rotiserrie.
C. brunch.
D. lunch.
HGT.03 Pytanie 408
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przedstawiona na rysunku drożdżowa bułeczka, charakterystyczna dla śniadania francuskiego, to

Ilustracja do pytania 8
A. bagietka.
B. croissant.
C. chałka.
D. brioche.
HGT.03 Pytanie 409
Obsługa gości w obiekcie świa…

Woda z lodem, soki owocowe, naleśniki z syropem klonowym, małe naleśniki pancake, kawałki baraniny, hamburgery, wołowina z puszki, grillowany bekon, a także duszone i świeże owoce, to charakterystyczne składniki śniadania

A. wiedeńskiego.
B. amerykańskiego.
C. angielskiego.
D. francuskiego.
HGT.03 Pytanie 410
Obsługa gości w obiekcie świa…

Których z wymienionych produktów należy użyć do przygotowania tradycyjnego omletu biszkoptowego?

A. Jaja, woda, sól, proszek do pieczenia.
B. Mąka, jaja, drożdże.
C. Jaja, woda, sól, soda oczyszczona.
D. Mąka, jaja, cukier.
HGT.03 Pytanie 411
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kawa z orzechowo-brązową pianką zwaną crema, to

A. au lait.
B. macchiato.
C. con panna.
D. espresso.
HGT.03 Pytanie 412
Obsługa gości w obiekcie świa…

Goście wykupili w hotelu nocleg ze śniadaniem wiedeńskim wzmocnionym. W zestawie śniadaniowym kelner nie poda

A. miodu, dżemu.
B. wędlin, serów.
C. jaj po wiedeńsku.
D. jajecznicy na bekonie.
HGT.03 Pytanie 413
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą z podanych czynności, podczas wydawania śniadania, należy wykonywać wyłącznie z prawej strony konsumenta?

A. Podawanie potraw śniadaniowych z półmiska.
B. Zbieranie zastawy stołowej.
C. Podawanie potraw śniadaniowych wyporcjowanych na talerzu.
D. Ustawianie talerzyków do pieczywa.
HGT.03 Pytanie 414
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z elementów zastawy stołowej należy wykorzystać do podawania dodatków podczas śniadania kontynentalnego?

Ilustracja do pytania 14
A. C.
B. B.
C. A.
D. D.
HGT.03 Pytanie 415
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który rozmiar obrusa powinno się dobrać do stołu o wymiarach 120 cm x 80 cm podczas przygotowania sali konsumenckiej na śniadanie?

A. 120 cm x 160 cm
B. 180 cm x 140 cm
C. 140 cm x 140 cm
D. 120 cm x 120 cm
HGT.03 Pytanie 416
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak długo należy gotować jajko we wrzącej i osolonej wodzie, aby otrzymać jajko mollet?

A. 2-3 min
B. 4-5 min
C. 3-4 min
D. 8-10 min
HGT.03 Pytanie 417
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przedstawione na rysunku naczynie służy do

Ilustracja do pytania 17
A. mieszania koktajli.
B. zaparzania kawy.
C. sporządzania herbaty.
D. przygotowania kakao.
HGT.03 Pytanie 418
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy gorące zupy mleczne serwowane gościom w trakcie śniadań, powinny mieć minimalną temperaturę

A. 85°C
B. 75°C
C. 63°C
D. 40°C
HGT.03 Pytanie 419
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przechowalnia bagażu jest w hotelu usługą

A. fakultatywną, bezpłatną.
B. towarzyszącą, płatną.
C. uzupełniającą, płatną.
D. komplementarną, bezpłatną.
HGT.03 Pytanie 420
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż usługi, które obejmuje pakiet typu SPA.

A. Kręgle, piłkę wodną.
B. Kort tenisowy, aerobik wodny.
C. Basen, saunę, jacuzzi.
D. Saunę fińską, masaż, peeling.
HGT.03 Pytanie 421
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pracownik działu gastronomii, który odbiera od dostawcy półprodukty potrzebne do tworzenia posiłków musi zachować szczególną uwagę w krytycznych punktach kontroli, które mają zasadnicze znaczenie przy zastosowaniu systemu

A. GMP
B. HACCP
C. GHP
D. ISO 9001
HGT.03 Pytanie 422
Obsługa gości w obiekcie świa…

Gość złożył zamówienie do hotelu na zorganizowanie międzynarodowej konferencji dla 150 uczestników, w której tłumaczenie ma odbywać się równocześnie z wypowiedzią mówiącego. Realizując usługę hotel powinien dysponować sprzętem do tłumaczenia

A. szeptanego.
B. zwrotnego.
C. asymetrycznego.
D. symultanicznego.
HGT.03 Pytanie 423
Obsługa gości w obiekcie świa…

Gość złożył zamówienie na zorganizowanie po południu przyjęcia na stojąco trwającego ok. 2 godzin. Taki rodzaj przyjęcia nosi nazwę

A. toast.
B. cocktail party.
C. aperitif.
D. garden party.
HGT.03 Pytanie 424
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ile musi dopłacić gość za zorganizowanie przyjęcia okolicznościowego dla 100 osób, jeżeli zamówił wszystkie usługi z zamieszczonego cennika i wpłacił już zaliczkę w wysokości 1 500,00 zł.

Ilustracja do pytania 24
A. 14 200,00 zł
B. 3 310,00 zł
C. 12 700,00 zł
D. 1 810,00 zł
HGT.03 Pytanie 425
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą kwotę należy wpisać na fakturze w rubryce wartość netto, jeżeli wartość brutto za usługi typu Wellness&SPA wynosi 1 200,00 zł a podatek VAT 23%?

A. 1 111,11 zł
B. 975,61 zł
C. 1 476,00 zł
D. 1 296,00 zł
HGT.03 Pytanie 426
Obsługa gości w obiekcie świa…

Gość w trakcie pobytu skorzystał z minibaru. Na podstawie zamieszczonego dokumentu, oblicz jaką kwotę należy dopisać do rachunku gościa.

Ilustracja do pytania 26
A. 93,00 zł
B. 84,00 zł
C. 64,00 zł
D. 111,00 zł
HGT.03 Pytanie 427
Obsługa gości w obiekcie świa…

Gość w dniu wyjazdu skorzystał z przechowalni bagażu. Który z przedstawionych druków należy wykorzystać w celu realizacji tej usługi?

Ilustracja do pytania 27
A. D.
B. C.
C. B.
D. A.
HGT.03 Pytanie 428
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych czynności nie należy do obowiązków kierownika służby pięter?

A. Współpraca z recepcją w zakresie wykorzystania pokojów.
B. Przygotowanie raportów i analiz sprzedaży usług hotelarskich.
C. Sprawdzanie przestrzegania przepisów sanitarnych.
D. Organizacja pracy działu housekeepingu.
HGT.03 Pytanie 429
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych osób nie jest pracownikiem służby pięter?

A. Starsza pokojowa.
B. Magazynier bielizny.
C. Korytarzowa.
D. Konserwator.
HGT.03 Pytanie 430
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zestaw wyposażenia jednostki mieszkalnej jest obowiązkowy w hotelach wszystkich kategorii?

A. Dywan lub dywanik przy łóżku, wieszak ścienny, przynajmniej jedno krzesło lub fotel do siedzenia, szafa, biurko lub stół, zestaw do czyszczenia odzieży.
B. Nocny stolik lub półka przy każdym miejscu do spania, szafa lub wnęka garderobiana, wieszak ścienny lub stojący na odzież wierzchnią, biurko lub stół, lustro.
C. Dywan lub dywanik przy łóżku, nocny stolik przy każdym miejscu do spania, szafa lub wieszak ścienny, krzesło lub inny mebel do siedzenia, biurko lub stół, telefon.
D. Nocny stolik lub półka przy każdym miejscu do spania, wnęka garderobiana lub wieszak ścienny, biurko lub stół, krzesło lub fotel, bagażnik.
HGT.03 Pytanie 431
Obsługa gości w obiekcie świa…

Luksusowy apartament położony na ostatnim piętrze obiektu noclegowego, posiadający oddzielne wejście i taras to

A. duplex.
B. junior suite.
C. penthouse.
D. bungalow.
HGT.03 Pytanie 432
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kiedy w hotelu powinno się przeprowadzić sprzątanie specjalne?

A. W sytuacji stwierdzenia obecności insektów.
B. Po remoncie i większych imprezach.
C. W okresie wiosennym i jesiennym.
D. Przed ważnymi świętami.
HGT.03 Pytanie 433
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na etykiecie płynu do prania dywanów, w instrukcji użycia jest zapisane: 3 nakrętki detergentu na 3 litry wody. Którą liczbę nakrętek detergentu, zgodnie z instrukcją należy zastosować na 10 litrów wody?

A. 10 nakrętek.
B. 8 nakrętek.
C. 12 nakrętek.
D. 6 nakrętek.
HGT.03 Pytanie 434
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które urządzenie piorące przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania 34
A. Ekstraktor do czyszczenia.
B. Myjkę ciśnieniową.
C. Szorowarkę jednotarczową.
D. Odkurzacz samojezdny.
HGT.03 Pytanie 435
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na którym rysunku przedstawiona jest jednostka mieszkalna typu DBL?

Ilustracja do pytania 35
A. B.
B. C.
C. D.
D. A.
HGT.03 Pytanie 436
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przyrząd przedstawiony na rysunku służy do czyszczenia

Ilustracja do pytania 36
A. żyrandoli.
B. żaluzji.
C. poręczy.
D. rur.
HGT.03 Pytanie 437
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z podanych metod jest najbardziej odpowiednia do usunięcia gumy do żucia przyklejonej do wykładziny dywanowej w hotelowym pokoju?

A. Posypanie solą.
B. Posypanie sodą.
C. Użycie odplamiacza.
D. Użycie zamrażacza.
HGT.03 Pytanie 438
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które elementy posłania i bielizny pościelowej są niezbędne do zaścielenia łóżka małżeńskiego metodą standardową?

A. Ochraniacz na łóżko, trzy prześcieradła, sześć poszewek na poduszki, poszwa na kołdrę.
B. Ochraniacz na łóżko, cztery prześcieradła, cztery poszewki na poduszki, poszwa na kołdrę.
C. Ochraniacz na łóżko, jedno prześcieradło, dwie poszewki na poduszki, poszwa na kołdrę.
D. Ochraniacz na łóżko, dwa prześcieradła, trzy poszewki na poduszki, poszwa na kołdrę.
HGT.03 Pytanie 439
Obsługa gości w obiekcie świa…

Której czynności nie obejmuje usługa serwisu wieczornego wykonywana w jednostkach mieszkalnych, w luksusowych hotelach?

A. Ściągnięcia narzuty z łóżka.
B. Przygotowania przy łóżku pantofli.
C. Dostarczenia podwieczorku do pokoju.
D. Zapalenia lampki nocnej.
HGT.03 Pytanie 440
Obsługa gości w obiekcie świa…

W którym kierunku należy myć podłogę w jednostce mieszkalnej, sprzętem przedstawionym na rysunku, jeżeli okno znajduje się naprzeciwko drzwi wejściowych?

Ilustracja do pytania 40
A. Od okna do drzwi.
B. Od okna do środka pokoju.
C. Od środka pokoju do okna.
D. Od drzwi do okna.