Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.03 Pytanie 401
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakim naczyniu można serwować mleko do kawy?

A. W filiżance
B. W nelsonce
C. W dzbanuszku
D. W kokilce
HGT.03 Pytanie 402
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jeśli blat kwadratowego stołu ma wymiary 80 x 80 cm, to jaki powinien mieć standardowy rozmiar obrus?

A. 100 x 100 cm
B. 140 x 140 cm
C. 80 x 80 cm
D. 120 x 120 cm
HGT.03 Pytanie 403
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie informacje, według procedur hotelowych, nie są rejestrowane w protokole dotyczących znalezionych przedmiotów?

A. Nazwisko i imię osoby, która znalazła przedmiot
B. Lokalizacja, w której przedmiot został znaleziony
C. Okres pobytu gościa
D. Data, w której przedmiot został znaleziony
HGT.03 Pytanie 404
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kto jest odpowiedzialny, gdy w magazynie brak bielizny pościelowej?

A. Inspektor pięter
B. Magazynier bielizny
C. Kierownik recepcji
D. Pokojowa lotna
HGT.03 Pytanie 405
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pomieszczenie opuszczone przez gościa z potwierdzoną chorobą zakaźną powinno być poddane

A. dezynfekcji
B. deratyzacji
C. dezaktywacji
D. dezynsekcji
HGT.03 Pytanie 406
Obsługa gości w obiekcie świa…

W której kategorii hotele i motele mają obowiązek oferowania usługi sprzedaży lub dostarczania kosmetyków oraz artykułów do higieny osobistej (przynajmniej szczoteczki i pasty do zębów oraz maszynki i kremu do golenia)?

A. Od 3*
B. Od 1*
C. Od 2*
D. Od 4*
HGT.03 Pytanie 407
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie zadania związane z porządkowaniem pokoju w hotelu 5*, sprzątaczka realizuje na co dzień lub na życzenie klienta?

A. Wymianę pościeli i ręczników
B. Otwieranie okna i wymianę firan
C. Odkurzanie i pranie wykładziny
D. Mycie okien i czyszczenie zasłon
HGT.03 Pytanie 408
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakiego składnika używa się jako dodatku do kawy po wiedeńsku?

A. Skórkę pomarańczową
B. Nieco koniaku
C. Konfiturę z wiśni
D. Bitą śmietankę
HGT.03 Pytanie 409
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie usługi hotelowe obejmują basen, jacuzzi oraz hydromasaż?

A. Do fakultatywnych
B. Do towarzyszących
C. Do podstawowych
D. Do uzupełniających
HGT.03 Pytanie 410
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż, co według regulacji można zaliczyć do rzeczy wniesionych przez gościa hotelowego.

A. Pies zostawiony w pokoju
B. Kamera oddana w depozyt
C. Auto zaparkowane na terenie hotelu
D. Walizka schowana w samochodzie
HGT.03 Pytanie 411
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do prania obrusów użyj: 15 dag proszku na 1 kg prania. Na podstawie podanej instrukcji oblicz, ile proszku potrzebujesz do wyprania 20 kg obrusów?

A. 2,5 kg
B. 1,5 kg
C. 2,0 kg
D. 3,0 kg
HGT.03 Pytanie 412
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z poniższych czynności dotyczy tylko sprzątania w.h.s?

A. Uzupełnianie materiałów promocyjnych
B. Mycie podłogi oraz odkurzanie
C. Wymiana jednorazowych szklanek i kubków
D. Wymiana ręczników
HGT.03 Pytanie 413
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zarządzanie wszystkimi zadaniami związanymi z obsługą gości w pokojach hotelowych to rola

A. recepcjonisty
B. kierownika służby pięter
C. pokojowej
D. kierownika recepcji
HGT.03 Pytanie 414
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ile musi dopłacić gość za zorganizowanie przyjęcia okolicznościowego dla 100 osób, jeżeli zamówił wszystkie usługi z zamieszczonego cennika i wpłacił już zaliczkę w wysokości 1 500,00 zł.

Lp.Oferta usługiCena
1.Menu na 1 osobę110,00 zł
2.Kamerzysta1 500,00 zł
3.Fotograf800,00 zł
4.DJ600,00 zł
5.Pokaz sztucznych ogni300,00 zł

A. 3 310,00 zł
B. 14 200,00 zł
C. 1 810,00 zł
D. 12 700,00 zł
HGT.03 Pytanie 415
Obsługa gości w obiekcie świa…

Rzeczy wartościowe odnalezione przez pracownika obsługi pięter są przechowywane

A. w specjalnej kasetce w recepcji
B. w magazynie rzeczy znalezionych
C. w sejfie w gabinecie dyrektora hotelu
D. w skrytce depozytowej w banku
HGT.03 Pytanie 416
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakich z wymienionych obiektów hotelowych jednostka mieszkalna powinna dysponować łazienką, która jest wyposażona m.in. w wagę, telefon oraz szlafrok kąpielowy?

A. Tylko w hotelach 5*
B. W hotelach i motelach 4*
C. Wyłącznie w motelach 4*
D. W hotelach i motelach 5*
HGT.03 Pytanie 417
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakich obiektach noclegowych należy zmieniać ręczniki codziennie lub na prośbę gości?

A. Motelach 3*
B. Hotelach 4* i 5*
C. Hotelach 3*
D. Pensjonatach 3*, 4* i 5*
HGT.03 Pytanie 418
Obsługa gości w obiekcie świa…

Firma zajmująca się handlem powierzyła hotelowi organizację wydarzenia biznesowego z konferencją oraz bankietem dla 50 pracowników. Który dokument powinien w pierwszej kolejności przygotować pracownik hotelu, aby zrealizować to zamówienie?

A. Propozycję sal bankietowych oraz konferencyjnych
B. Wstępną wycenę przyjęcia
C. Propozycję menu bankietowego
D. Umowę wstępną na realizację imprezy
HGT.03 Pytanie 419
Obsługa gości w obiekcie świa…

Prezes placówki medycznej złożył prośbę do hotelu o zorganizowanie konferencji, której zakończeniem, około godziny 2000, ma być uroczyste przyjęcie w formie stoiska dla około 100 gości. Jaki typ przyjęcia powinien być zaproponowany klientowi?

A. Lampka wina
B. Aperitif
C. Przyjęcie bufetowe
D. Brunch
HGT.03 Pytanie 420
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podaj właściwą sekwencję układania bielizny na stół.

A. Obrus stołowy, laufer, skirting
B. Napperon, obrus stołowy, skirting
C. Molton, napperon, skirting
D. Molton, obrus stołowy, napperon
HGT.03 Pytanie 421
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie składniki są konieczne do przygotowania omletu biszkoptowego?

A. Mąka pszenna, jaja, woda
B. Bułka tarta, jaja, woda
C. Mąka ziemniaczana, jaja, woda
D. Kasza manna, jaja, mleko
HGT.03 Pytanie 422
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z jednostek mieszkalnych jest standardowo wyposażona w udogodnienia dla rodzin?

A. Executive
B. Rezydencjonalna
C. Studio
D. Superior
HGT.03 Pytanie 423
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z wymienionych zestawów śniadaniowych obejmuje grupę potraw oraz napojów typowych dla pełnego śniadania wiedeńskiego?

A. Kawa, herbata lub mleko, sok z owoców cytrusowych lub warzywny, zupa mleczna, ryby na gorąco lub na zimno, potrawy z jaj lub z mięsa, masło, pieczywo
B. Herbata, kawa, czekolada lub kakao, według gustu konsumentów, ciasto drożdżowe, rogaliki, masło, konfitury, dżem oraz miód
C. Kawa z dodatkiem śmietanki, pieczywo pszenne, masło, dżem, jaja po wiedeńsku
D. Kawa naturalna lub herbata, mleko lub śmietanka, pieczywo, masło, jaja po wiedeńsku, wędliny, sery, miód i dżem
HGT.03 Pytanie 424
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak powinna postąpić korytarzowa, która podczas sprzątania w holu hotelu dostrzegła skórzaną teczkę?

A. Zanieść ją do recepcji obiektu
B. Sprawdzić, co się w niej znajduje
C. Niezwłocznie powiadomić przełożonych
D. Oddać ją do przechowalni bagażu
HGT.03 Pytanie 425
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką czynność należy wykonać na samym początku, gdy przeprowadzamy sprzątanie węzła higieniczno-sanitarnego w budynku mieszkalnym?

A. Umyć glazurę nad wanną
B. Wyczyścić wnętrze muszli klozetowej
C. Umyć podłogę
D. Wypolerować armaturę nad umywalką
HGT.03 Pytanie 426
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kiedy powinno się wykonać sprzątanie pokoju "na czysto"?

A. Po naprawie awarii w pokoju
B. Podczas pobytu gościa w pokoju
C. Po opuszczeniu pokoju przez gościa
D. Po zakończonym remoncie
HGT.03 Pytanie 427
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie działania podejmie hotel w dniu poprzedzającym konferencję zamówioną przez firmę zewnętrzną, która obejmuje obsługę techniczną?

A. Sprawdzi nagłośnienie pomieszczeń i sprawność mikrofonów
B. Zrealizuje rejestrację uczestników oraz powita gości
C. Przygotuje mini bufet z napojami i przekąskami
D. Umieści tablice informacyjne, które będą wskazywać drogę do sali konferencyjnej
HGT.03 Pytanie 428
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą usługę o charakterze rozrywkowym z zamieszczonej oferty może zaproponować hotel zorganizowanej grupie gości biznesowych?

Oferta usług hotelu
Depozytbezpłatnie dla gości hotelowych
Saunabezpłatnie dla gości hotelowych
Kąpiel błotna ciała125 zł/os.
Masaż twarzy40 zł/os.
Pokaz mima450 zł za występ
Aromatoterapia200 zł/os.
Wynajem sali konferencyjnej40 zł/godz.

A. Wynajem sali konferencyjnej.
B. Depozyt.
C. Kąpiel błotną ciała.
D. Pokaz mima.
HGT.03 Pytanie 429
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podczas porządkowania jednostki mieszkalnej, która została opóźniona przez gościa, pokojowa zauważyła telefon komórkowy pozostawiony na fotelu. Jak powinna się w tej sytuacji zachować?

A. Przekazać telefon komórkowy do recepcji i poinformować kierownika pięter o odnalezionym przedmiocie
B. Przekazać telefon komórkowy dyrektorowi, spisując z nim protokół dotyczący znalezienia przedmiotu
C. Zabrać telefon komórkowy, zejść do recepcji i umieścić go w sejfie
D. Zostawić telefon komórkowy w miejscu, gdzie został znaleziony, do momentu spisania protokołu dotyczącego znalezienia przedmiotu
HGT.03 Pytanie 430
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaki składnik stanowi podstawę sosu tatarskiego?

A. Olej
B. Maślanka
C. Kefir
D. Majonez
HGT.03 Pytanie 431
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie z wymienionych usług przewyższają podstawowe wymagania dotyczące usług oferowanych w hotelach 3*?

A. Bar aperitifowy lub kawiarnia.
B. Codzienna wymiana ręczników i pościeli.
C. Pranie, prasowanie oraz czyszczenie odzieży gości.
D. Sprzedaż kosmetyków oraz artykułów higienicznych.
HGT.03 Pytanie 432
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania kawy espresso?

A. Woda, mielona kawa, śmietanka
B. Woda, mielona kawa, mleko, kakao
C. Woda, mielona kawa
D. Woda, mielona kawa, mleko
HGT.03 Pytanie 433
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakich hotelach oferowane jest śniadanie kontynentalne?

A. Luksusowych
B. Butikowych
C. Ekonomicznych
D. Kongresowych
HGT.03 Pytanie 434
Obsługa gości w obiekcie świa…

Z pokoju hotelowego pani Nowak zniknął złoty naszyjnik wyceniany na 4 000 zł. Koszt wynajmu tego pokoju wynosił 140 zł za dobę. Jaką kwotę odszkodowania należy przyznać gościowi w tej sytuacji?

A. 4 000 zł
B. 14 000 zł
C. 7 000 zł
D. 1 400 zł
HGT.03 Pytanie 435
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z wymienionych zestawów zawiera dania i napoje typowe dla angielskiego śniadania?

A. Rogaliki, konfitury, kawa
B. Owsianka, jajka w bekonie, świeżo wyciskane soki owocowe
C. Bułeczki drożdżowe, dżem, czekolada na gorąco
D. Sery, jaja gotowane w wodzie, kawa z mlekiem
HGT.03 Pytanie 436
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak długo należy gotować jajko w wrzącej, osolonej wodzie, aby uzyskać jajko mollet?

A. 3-4 minuty
B. 4-5 minut
C. 8-10 minut
D. 2-3 minuty
HGT.03 Pytanie 437
Obsługa gości w obiekcie świa…

Osoba zajmująca się obsługą pięter powinna regularnie uzupełniać zapasy minibaru w pokoju hotelowym?

A. tylko po wyjeździe gościa
B. co drugi dzień
C. codziennie
D. tylko na prośbę gościa
HGT.03 Pytanie 438
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pracownicy ośrodka wypoczynkowego realizują różnorodne zadania związane z porządkiem, takie jak przesuwanie szaf i mebli, pranie firanek oraz zasłon, czyszczenie ścian, trzepanie dywanów i mebli tapicerowanych. Czynności te klasyfikuje się jako sprzątanie

A. bieżącego
B. awaryjnego
C. gruntownego
D. specjalnego
HGT.03 Pytanie 439
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką metodę podawania śniadania powinien wybrać kelner dla gościa, który zamawia dania z menu?

A. A part
B. Bankietową
C. A' la carte
D. Bufetową
HGT.03 Pytanie 440
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zarządzanie oraz kontrolowanie wszystkich działań związanych z obsługą gości w pokojach hotelowych to obowiązek

A. szefa recepcji
B. pokojowej
C. kierownika służby pięter
D. menedżera hotelu