Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.03 Pytanie 401
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie urządzenie powinno być używane do szorowania, polerowania i pielęgnacji podłogi marmurowej w obiekcie hotelowym?

A. Szorowarka jednotarczowa
B. Automat do szorowania i zbierania
C. Odkurzacz do czyszczenia na mokro i sucho
D. Odkurzacz autonomiczny
HGT.03 Pytanie 402
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które z wymienionych świadczeń nie są w hotelarstwie opcjonalne?

A. Dostęp do boiska do siatkówki, wynajem kręgielni
B. Korzystanie z kortu tenisowego, zajęcia fitness
C. Informacja turystyczna, dostarczenie poczty dla gości
D. Basen, możliwość korzystania z kompleksu saun
HGT.03 Pytanie 403
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do kogo, w pierwszej kolejności, pokojowa w dużym hotelu powinna zgłosić zauważone podczas sprzątania pokoju opuszczonego przez gościa uszkodzenia w wyposażeniu jednostki mieszkalnej?

A. Zarządcy hotelu
B. Kierownikowi służby pięter
C. Pracownikowi działu technicznego
D. Osobie z recepcji
HGT.03 Pytanie 404
Obsługa gości w obiekcie świa…

Określ typ sprzątania związany z wymianą dekoracji w strefie ogólnodostępnej przed świętami.

A. Gruntowne
B. Sezonowe
C. Okolicznościowe
D. Bieżące
HGT.03 Pytanie 405
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakich rodzajach hoteli najczęściej oferowane jest śniadanie kontynentalne?

A. Ekonomicznych
B. Luksusowych
C. Kongresowych
D. Butikowych
HGT.03 Pytanie 406
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który komplet zawiera podstawowe elementy wyposażenia meblowego pokoju w hotelu 4*?

A. Stolik nocny, sofa, szafka RTV
B. Schowek na bagaż, stolik i toaletka z lustrem
C. Wieszak na odzież wierzchnią, biurko, komoda
D. Garderoba lub wnęka na ubrania, lustro, stolik
HGT.03 Pytanie 407
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie dodatki powinny być podawane do herbaty po angielsku?

A. Rum oraz dżem
B. Cukier i mleko
C. Cukier i cytrynę
D. Śmietanę i arak
HGT.03 Pytanie 408
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podczas porządkowania lokalu mieszkalnego, pracownik odkrył mrówki. Jakie działanie powinien natychmiast podjąć?

A. dezynsekcję
B. dezynfekcję
C. sanityzację
D. deratyzację
HGT.03 Pytanie 409
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką odpowiedzialność ponosi hotel za przedmioty wniesione przez gościa?

A. plecak, pozostawiony w zasięgu monitoringu poza obszarem hotelowym
B. torbę podróżną, zostawioną na parkingu hotelu
C. walizkę, powierzoną pracownikowi hotelowemu
D. neseser, umieszczony w samochodzie gościa hotelowego
HGT.03 Pytanie 410
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z wymienionych zbiorów składa się jedynie z potraw i napojów typowych dla amerykańskiego śniadania?

A. Owsianka na mleku, fasola w sosie pomidorowym
B. Kawa ze śmietanką, jajka w szklance, wędliny, sery
C. Herbata, kawa, świeże rogaliki, masło, dżem
D. Soki owocowe, naleśniki z syropem klonowym
HGT.03 Pytanie 411
Obsługa gości w obiekcie świa…

Woda z lodem, soki owocowe, naleśniki polane syropem klonowym, małe pancake, kawałki baraniny, burgery, wołowina w puszce, grillowany bekon, a także świeże i duszone owoce, to typowe składniki śniadania

A. wiedeńskiego
B. amerykańskiego
C. angielskiego
D. francuskiego
HGT.03 Pytanie 412
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie wymiary powinien mieć obrus do przykrycia stołu o wymiarach 80 cm x 120 cm, zakładając, że długość zwisu ma wynosić 30 cm?

A. 110 cm x 150 cm
B. 130 cm x 180 cm
C. 140 cm x 180 cm
D. 160 cm x 240 cm
HGT.03 Pytanie 413
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który członek personelu hotelowego ma obowiązek aktualizowania danych o stanie pokoi dostępnych dla gości?

A. Recepcjonista
B. Sprzątaczka
C. Kierownik recepcji
D. Inspektor pięter
HGT.03 Pytanie 414
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie zadanie nie wchodzi w zakres obowiązków służby pięter?

A. Zachowanie czystości w pokojach
B. Sprawdzanie stanu wyposażenia pokoi
C. Przyjmowanie kluczy od gości opuszczających hotel
D. Zarządzanie ewidencją rzeczy pozostawionych przez gości
HGT.03 Pytanie 415
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jaki sposób serwowane jest śniadanie a la carte?

A. W postaci bufetu śniadaniowego
B. W formie śniadaniowego zestawu
C. Przekazywane do pokoju hotelowego
D. Za pośrednictwem obsługi kelnerskiej
HGT.03 Pytanie 416
Obsługa gości w obiekcie świa…

Aby usunąć plamę z wosku ze świec z wykładziny dywanowej, należy zastosować

A. środek mrożący i ściereczkę
B. roztwór szamponu oraz mop parowy
C. zimną wodę wraz ze szczotką
D. ręcznik papierowy oraz gorące żelazko
HGT.03 Pytanie 417
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który typ apartamentu hotelowego znajduje się na dwóch poziomach?

A. Penthouse
B. Studio
C. Suitę
D. Duplex
HGT.03 Pytanie 418
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przy podaniu jajecznicy z szynką, oprócz talerzyka na pieczywo, co jeszcze należy przygotować?

A. talerz głęboki, widelec i nóż
B. talerz zakąskowy, widelec i nóż
C. talerz głęboki, widelec i łyżkę
D. talerz zakąskowy, widelec i łyżkę
HGT.03 Pytanie 419
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie produkty powinny być jako pierwsze ułożone w bufecie śniadaniowym?

A. Masło, margaryna śniadaniowa i dżemy
B. Produkty zbożowe i mleko
C. Soki owocowe oraz produkty mleczne
D. Sery oraz pieczywo
HGT.03 Pytanie 420
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z poniższych sprzętów nie znajduje się w hotelowej sali konferencyjnej?

A. Wizualizer
B. Projektor
C. Hoker
D. Flipchart
HGT.03 Pytanie 421
Obsługa gości w obiekcie świa…

W hotelach i motelach pięciogwiazdkowych usługa room service powinna być dostępna przez minimum

A. 12 godzin
B. 20 godzin
C. 18 godzin
D. 8 godzin
HGT.03 Pytanie 422
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakiego typu sprzątanie powinno być wykonane w hotelu nadmorskim, który przygotowuje się na przyjęcie gości wakacyjnych?

A. Gruntowne
B. Okolicznościowe
C. Sezonowe
D. Specjalne
HGT.03 Pytanie 423
Obsługa gości w obiekcie świa…

Gość złożył rezerwację w hotelu na zorganizowanie przyjęcia z okazji zawarcia umowy handlowej. Poprosił o przygotowanie przyjęcia w formie stojącej, trwającego około 30 minut w godzinach od 1200 do 1300. Jakiego rodzaju przyjęcia powinien recepcjonista zasugerować gościowi?

A. Lampkę wina
B. Coctail Party
C. Garden Party
D. Przyjęcie bufetowe
HGT.03 Pytanie 424
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z poniższych sprzętów nie znajduje się w sali konferencyjnej hotelu?

A. Projektor
B. Wizualizer
C. Hoker
D. Flipchart
HGT.03 Pytanie 425
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie działanie powinno być przeprowadzone w hotelu, aby zlikwidować mikroorganizmy z powierzchni użytkowych?

A. Sanityzację
B. Dezynfekcję
C. Dezynsekcję
D. Deratyzację
HGT.03 Pytanie 426
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kto zajmuje się realizacją zamówienia na dostarczenie śniadania do pokoju gościa?

A. Boy hotelowy.
B. Kelner hotelowy
C. Służba pięter.
D. Osoba na recepcji.
HGT.03 Pytanie 427
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pokojowa, która natknęła się w korytarzu hotelowym na przedmiot nieprzynależący do obiektu, ma obowiązek go przekazać

A. kierownikowi służby pięter
B. dyrektorowi hotelu
C. właścicielowi
D. recepcjoniście concierge
HGT.03 Pytanie 428
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zestaw składników stanowi wyłącznie elementy typowe dla angielskiego śniadania?

A. Smażone kiełbaski, fasola w sosie pomidorowym, jajka smażone z plastrami bekonu, masło, dżem, miód, tosty, grzanki, herbata
B. Jajko po wiedeńsku, zestaw serów i wędlin, twarożek, dżem i konfitury, chleb jasny lub ciemny, bułeczki drożdżowe, kawa ze śmietanką
C. Płatki kukurydziane, płatki pszenne, musli, ryba podawana na zimno, jajka na twardo, kiełbaski, naleśniki z syropem klonowym, woda z lodem
D. Naleśniki na gorąco, jajka sadzone z boczkiem, masło, konfitury, dżem oraz miód, chleb jasny lub ciemny, kawa, woda z cytryną
HGT.03 Pytanie 429
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych metod najlepiej nadaje się do usunięcia gumy do żucia, która utknęła w wykładzinie dywanowej w pokoju hotelowym?

A. Posypanie sodą oczyszczoną
B. Użycie środka do usuwania plam
C. Zastosowanie zamrażacza
D. Posypanie solą kuchenną
HGT.03 Pytanie 430
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych działań nie jest realizowana w trakcie bieżącego sprzątania?

A. Mycie luster
B. Odkurzanie półek
C. Mycie okien
D. Odkurzanie parapetów
HGT.03 Pytanie 431
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na opakowaniu detergentu do czyszczenia dywanów, w sekcji instrukcji, podano: 3 nakrętki płynu na 3 litry wody. Jaką ilość środka czyszczącego należy wykorzystać na 10 litrów wody, zgodnie z zaleceniami?

A. 10 nakrętek
B. 8 nakrętek
C. 6 nakrętek
D. 12 nakrętek
HGT.03 Pytanie 432
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie obiekty są zobowiązane, zgodnie z wymaganiami kategoryzacyjnymi, do przeprowadzenia dodatkowego sprzątania pokoju i łazienki na prośbę gościa?

A. Hotele
B. Schroniska młodzieżowe
C. Pensjonaty
D. Domy wycieczkowe
HGT.03 Pytanie 433
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który pracownik działu pięter odpowiada za prowadzenie ewidencji używanych środków trwałych oraz sprzętu, opracowywanie harmonogramów pracy i rejestrowanie przedmiotów zostawionych przez gości?

A. Inspektor pięter
B. Kierownik pięter
C. Magazynier bielizny
D. Pokojowa lotna
HGT.03 Pytanie 434
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych metod najlepiej sprawdzi się w usunięciu gumy do żucia przyklejonej do materiału kanapy?

A. Odkurzanie
B. Użycie zamrażacza
C. Zeskrobanie nożem
D. Aplikacja środka odtłuszczającego
HGT.03 Pytanie 435
Obsługa gości w obiekcie świa…

Firma farmaceutyczna zleciła hotelowi świadczenia rekreacyjne o wartości brutto wynoszącej 12 400,00 zł. Jaką sumę zaliczki powinna uiścić firma, jeśli ma ona stanowić 20% całkowitego zamówienia?

A. 248,00 zł
B. 124,00 zł
C. 1 240,00 zł
D. 2 480,00 zł
HGT.03 Pytanie 436
Obsługa gości w obiekcie świa…

Serwis, w którym gościom przy pojedynczych stolikach podawane jest to samo menu śniadaniowe o ustalonej porze to

A. table d'hóte
B. bankietowy
C. bufetowy
D. a la carte
HGT.03 Pytanie 437
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która kategoria usług obejmuje jedynie usługi komplementarne bez opłat?

A. Jazda konna, udzielenie pomocy w sytuacjach kryzysowych, wskazanie drogi do banku
B. Budzenie, wynajem leżaków, rezerwacja biletu na spektakl teatralny
C. Dostarczanie informacji, przesyłanie wiadomości, zamówienie taksówki
D. Serwowanie śniadania do pokoju, wymiana walut, plac zabaw
HGT.03 Pytanie 438
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podczas porządkowania jednostki mieszkalnej, która została opóźniona przez gościa, pokojowa zauważyła telefon komórkowy pozostawiony na fotelu. Jak powinna się w tej sytuacji zachować?

A. Zostawić telefon komórkowy w miejscu, gdzie został znaleziony, do momentu spisania protokołu dotyczącego znalezienia przedmiotu
B. Przekazać telefon komórkowy dyrektorowi, spisując z nim protokół dotyczący znalezienia przedmiotu
C. Zabrać telefon komórkowy, zejść do recepcji i umieścić go w sejfie
D. Przekazać telefon komórkowy do recepcji i poinformować kierownika pięter o odnalezionym przedmiocie
HGT.03 Pytanie 439
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przygotowując śniadanie dla osoby z nietolerancją laktozy, warto pamiętać, żeby w ofercie nie znalazły się

A. mięsa i wędlin
B. mleka i serów
C. warzyw strączkowych
D. owoców cytrusowych
HGT.03 Pytanie 440
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką metodę można zastosować do wyeliminowania plamy z masła na wykładzinie dywanowej?

A. Wyprać zimną wodą
B. Użyć odplamiacza do tłustych plam
C. Użyć preparatu do dezynfekcji
D. Zastosować środek mrożący