Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.03 Pytanie 441
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych grup przedstawia najczęściej spotykane sposoby serwowania śniadań dla gości hotelowych przyjeżdżających w celach rekreacyjnych?

A. Obsługa bufetowa, obsługa bankietowa, room service
B. Obsługa bankietowa, obsługa bufetowa, à la carte
C. Room service, à la carte, obsługa bankietowa
D. À la carte, room service, obsługa bufetowa
HGT.03 Pytanie 442
Obsługa gości w obiekcie świa…

Osoba pracująca w hotelu, przyjmując zamówienie na dodatkowe usługi dla zorganizowanej grupy, powinna uzyskać od zlecającego

A. informację o rodzaju usług z uwzględnieniem liczby, terminu oraz formy płatności
B. informację o rodzaju zamawianych usług ze wskazaniem ich wykonawców
C. wstępny kosztorys zamawianych usług
D. informację o rodzaju świadczonych usług podstawowych
HGT.03 Pytanie 443
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z wymienionych zbiorów składa się jedynie z potraw i napojów typowych dla amerykańskiego śniadania?

A. Soki owocowe, naleśniki z syropem klonowym
B. Owsianka na mleku, fasola w sosie pomidorowym
C. Kawa ze śmietanką, jajka w szklance, wędliny, sery
D. Herbata, kawa, świeże rogaliki, masło, dżem
HGT.03 Pytanie 444
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ekskluzywny apartament usytuowany na najwyższym piętrze budynku noclegowego, dysponujący osobnym wejściem oraz tarasem to

A. penthouse
B. junior suite
C. duplex
D. bungalow
HGT.03 Pytanie 445
Obsługa gości w obiekcie świa…

Czy pastowanie oraz froterowanie powierzchni podłóg mają miejsce w trakcie procesu sprzątania?

A. codziennego
B. specjalnego
C. generalnego
D. awaryjnego
HGT.03 Pytanie 446
Obsługa gości w obiekcie świa…

Dezynfekcja kołder, koców, poduszek oraz materacy w obiektach hotelowych powinna odbywać się przynajmniej

A. raz w roku
B. raz na trzy miesiące
C. raz na pół roku
D. raz w miesiącu
HGT.03 Pytanie 447
Obsługa gości w obiekcie świa…

Aby dostarczyć do pokoju dla jednego gościa śniadanie kontynentalne, konieczne jest użycie

A. talerza
B. półmiska
C. tacy
D. gerydonu
HGT.03 Pytanie 448
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakiej czynności nie powinno się przeprowadzać podczas porządkowania pomieszczenia, w którym przebywa gość?

A. Odkurzania dywanu
B. Mycia kabiny prysznicowej
C. Polerowania zwierciadła
D. Dezynfekcji urządzeń sanitarnych
HGT.03 Pytanie 449
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie dania i napoje powinny być przygotowane dla gości korzystających z oferty kontynentalnego śniadania?

A. Herbatę, pieczywo, kiełbasę, pasztet, pieczeń
B. Sok, pieczywo, jaja sadzone na bekonie, miód
C. Sok, pieczywo, ryby, jaja, naleśniki, mięso
D. Kawę, herbatę, rogalik, masło, dżem, miód
HGT.03 Pytanie 450
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie z wymienionych usług uważa się za opcjonalne?

A. Budzenie na życzenie, podawanie śniadań
B. Basen kąpielowy, jacuzzi
C. Usługi fryzjerskie, room-service
D. Czyszczenie odzieży i obuwia, depozyt
HGT.03 Pytanie 451
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie urządzenie powinno być użyte w hotelowej restauracji do serwowania jajecznicy w większych ilościach?

A. Dekanter
B. Bemar
C. Kociołek
D. Warnik
HGT.03 Pytanie 452
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakiej temperaturze należy przechowywać jaja?

A. Od 0°C do +6°C
B. Od +7°C do +15°C
C. Od -5°C do -1°C
D. Od -10°C do -6°C
HGT.03 Pytanie 453
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką metodę serwowania śniadań powinien wybrać hotel, gdy dysponuje małą liczbą pracowników, a ma wielu gości?

A. Serwis a la carte
B. Serwis talerzowy
C. Room service
D. Bufet śniadaniowy
HGT.03 Pytanie 454
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie urządzenie powinno być wykorzystane do czyszczenia lakierowanej podłogi z drewna?

A. Ekstraktor
B. Zamiatarkę
C. Mop
D. Polerkę
HGT.03 Pytanie 455
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaki napój należy przyrządzić na śniadanie wiedeńskie?

A. Herbatę z cytryną
B. Kawę z podgrzaną śmietanką
C. Herbatę z mlekiem
D. Kawę z zimnym mlekiem
HGT.03 Pytanie 456
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakich warunkach temperaturowych powinno się przechowywać surowe, świeże mięso?

A. Od -18ºC do -5ºC
B. Od 5ºC do 8ºC
C. Od -4ºC do 0ºC
D. Od 0ºC do 4ºC
HGT.03 Pytanie 457
Obsługa gości w obiekcie świa…

Dezynfekcję pościeli, koców, poduszek i materacy w obiektach hotelowych należy przeprowadzać co najmniej raz na

A. rok
B. miesiąc
C. kwartał
D. pół roku
HGT.03 Pytanie 458
Obsługa gości w obiekcie świa…

Czynności takie jak odnawianie podłóg oraz pranie firan i zasłon są typowe dla sprzątania

A. generalnego
B. specjalnego
C. codziennego
D. bieżącego
HGT.03 Pytanie 459
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką czynność należy wykonać jako pierwszą podczas serwowania śniadania w pokoju gościa?

A. Określić miejsce, w którym zostanie podane śniadanie
B. Zrobić porządek z ułożeniem potraw na stoliku
C. Wręczyć gościowi menu room-service
D. Zasugerować gościowi nalanie kawy
HGT.03 Pytanie 460
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaź, jaka metoda obsługi rodzinnego śniadania świątecznego została użyta wobec gości, gdy kelnerzy przygotowali zastawienie przed ich przybyciem oraz umieścili na stole wszystkie dania?

A. Niemiecka
B. Angielska
C. Rosyjska
D. Francuska
HGT.03 Pytanie 461
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z wymienionych dokumentów stanowi podstawę do dokonania płatności za zrealizowane usługi dodatkowe?

A. Zestawienie kosztów
B. Kosztorys
C. Rachunek uproszczony
D. Faktura
HGT.03 Pytanie 462
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie zadania porządkowe powinny być realizowane podczas codziennego sprzątania lokalu mieszkalnego?

A. Woskowanie podłóg
B. Pranie zasłon
C. Wietrzenie pościeli
D. Czytanie kurzu
HGT.03 Pytanie 463
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do kogo powinna zgłosić pokojowa znalezienie rzeczy pozostawionej przez gościa w pokoju hotelowym?

A. Dyrektorowi ds. sprzedaży
B. Portierowi hotelowemu
C. Kierownikowi służby pięter
D. Recepcjoniście concierge
HGT.03 Pytanie 464
Obsługa gości w obiekcie świa…

Z którym działem w hotelu powinna kooperować służba pięter dotycząca przekazywania informacji o awariach urządzeń oraz zaplanowanych terminach remontów?

A. Działu technicznego
B. Działu marketingu
C. Działu zaopatrzenia
D. Działu administracyjnego
HGT.03 Pytanie 465
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką metodę serwowania zastosowano w hotelowej restauracji, gdzie niektóre dania przygotowano przy gościach, używając wózka kelnerskiego?

A. Metoda angielska
B. Metoda niemiecka
C. Metoda rosyjska
D. Metoda francuska
HGT.03 Pytanie 466
Obsługa gości w obiekcie świa…

Usługa przechowywania bagażu dla gości to oferta hotelowa

A. podstawowa
B. uzupełniająca
C. fakultatywna
D. towarzysząca
HGT.03 Pytanie 467
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie usługi oferowane w motelu obejmują depozyt oraz budzenie?

A. Uzupełniających
B. Fakultatywnych
C. Podstawowych
D. Towarzyszących
HGT.03 Pytanie 468
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kto w hotelu zajmuje się zarządzaniem magazynem bielizny zarówno czystej, jak i brudnej?

A. Kierownik pięter
B. Inspektor pięter
C. Pracownik pralni
D. Magazynier bielizny
HGT.03 Pytanie 469
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wymień czynności, jakie są realizowane podczas codziennego sprzątania pomieszczenia mieszkalnego zajmowanego przez gościa?

A. Odkurzanie podłóg, usuwanie kurzu z mebli, czyszczenie wnętrz szuflad
B. Ścielenie łóżek, czyszczenie urządzeń łazienkowych, wymiana ręczników
C. Opróżnianie koszy i popielniczek, zmiana pościeli, czyszczenie żyrandoli
D. Czyszczenie luster, pielęgnacja ram obrazów, odkurzanie tapicerki mebli
HGT.03 Pytanie 470
Obsługa gości w obiekcie świa…

Aby usunąć plamę z krwi na wykładzinie w hotelowym pokoju, jakich środków użyje pokojowa w pierwszej kolejności?

A. odplamiacz do plam tłustych
B. rozcieńczony roztwór szamponu
C. detergent naturalny
D. spirytus metylowy
HGT.03 Pytanie 471
Obsługa gości w obiekcie świa…

Prezes przedsiębiorstwa farmaceutycznego złożył zamówienie w hotelu w celu zorganizowania konferencji. Na jej zakończenie, około godziny 2000, planowane jest uroczyste przyjęcie na stojąco dla około 120 uczestników. Jaki typ przyjęcia powinien być zaproponowany klientowi?

A. Brunch
B. Lampkę wina
C. Przyjęcie bufetowe
D. Aperitif
HGT.03 Pytanie 472
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką kategorię reprezentują usługi kosmetyczne oferowane w hotelach?

A. Uzupełniających
B. Podstawowych
C. Fakultatywnych
D. Towarzyszących
HGT.03 Pytanie 473
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie działania powinno się podjąć, gdy w pomieszczeniu zauważono owady?

A. Deratyzację
B. Dezodoryzację
C. Dezynsekcję
D. Dezynfekcję
HGT.03 Pytanie 474
Obsługa gości w obiekcie świa…

W trakcie przygotowań do organizacji przyjęcia okolicznościowego w hotelu, ważne jest, aby ustalić z klientem

A. koszt przypadający na jednego gościa.
B. typ dekoracji.
C. wynagrodzenie pracowników obsługi.
D. szczegółowy plan obsługi.
HGT.03 Pytanie 475
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podczas sprzątania łazienki w budynku mieszkalnym, pokojowa przypadkowo zalała markową marynarkę, pozostawioną przez gościa, środkiem dezynfekującym. Kto jest odpowiedzialny za powstałą szkodę?

A. Pokojowa, która spowodowała szkodę
B. Wszystkie pokojowe wspólnie
C. Zarządca hotelu
D. Kierownik działu sprzątania
HGT.03 Pytanie 476
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak należy postąpić zleceniodawcy room service po wejściu do pokoju klienta, który zamówił płatne śniadanie do pokoju?

A. Postawić tacę na stoliku, życzyć smacznego i uprzejmie pożegnać klienta
B. Postawić tacę na stoliku, przyjąć płatność i pożegnać klienta
C. Postawić tacę we wskazanym miejscu, zapytać o dodatkowe życzenia i podać rachunek do podpisu
D. Postawić tacę we wskazanym miejscu, życzyć smacznego i przyjąć płatność
HGT.03 Pytanie 477
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką usługę dodatkową obiekty noclegowe oferują bezpłatnie?

A. Pranie ubrań.
B. Dostawę do pokoju.
C. Zamówienie taksówki.
D. Zamianę walut.
HGT.03 Pytanie 478
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie składniki są potrzebne do zrobienia omletu biszkoptowego?

A. Mąka, jajko, cukier
B. Jajko, woda, sól, soda oczyszczona
C. Jajko, woda, sól, proszek do pieczenia
D. Mąka, jajko, drożdże
HGT.03 Pytanie 479
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z poniższych elementów wyposażenia węzła higieniczno-sanitarnego nie jest wymagany w hotelach dwugwiazdkowych?

A. Torba higieniczna
B. Dozownik z płynnym mydłem
C. Ręcznik kąpielowy
D. Osłona wanny lub natrysku
HGT.03 Pytanie 480
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z wymienionych zestawów śniadaniowych obejmuje grupę potraw oraz napojów typowych dla pełnego śniadania wiedeńskiego?

A. Kawa naturalna lub herbata, mleko lub śmietanka, pieczywo, masło, jaja po wiedeńsku, wędliny, sery, miód i dżem
B. Herbata, kawa, czekolada lub kakao, według gustu konsumentów, ciasto drożdżowe, rogaliki, masło, konfitury, dżem oraz miód
C. Kawa, herbata lub mleko, sok z owoców cytrusowych lub warzywny, zupa mleczna, ryby na gorąco lub na zimno, potrawy z jaj lub z mięsa, masło, pieczywo
D. Kawa z dodatkiem śmietanki, pieczywo pszenne, masło, dżem, jaja po wiedeńsku