Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.03 Pytanie 441
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak powinna zachować się pokojowa, która w trakcie sprzątania pokoju "na czysto" zauważyła pozostawioną torbę podróżną?

A. Oddać ją do przechowalni bagażu.
B. Sprawdzić jej zawartość.
C. Zanieść ją do recepcji hotelowej.
D. Niezwłocznie powiadomić przełożonych.
HGT.03 Pytanie 442
Obsługa gości w obiekcie świa…

Gość korzystał z usług podstawowych i dodatkowych hotelu, w którym doba kosztuje 150,00 zł. Z jego pokoju skradziono aparat fotograficzny o wartości 10 100,00 zł. Jaką maksymalną wartość odszkodowania może otrzymać gość?

A. 15 000,00 zł
B. 10 100,00 zł
C. 5 050,00 zł
D. 7 500,00 zł
HGT.03 Pytanie 443
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na postawie zamieszczonego art.846 Kodeksu cywilnego określ, na jakiej podstawie hotel może odpowiadać za pozostawiony na parkingu hotelowym samochód gościa.

Art. 846.
§ 2. Rzeczą wniesioną w rozumieniu przepisów tytułu niniejszego jest rzecz, która w czasie korzystania przez gościa z usług hotelu lub podobnego zakładu znajduje się w tym hotelu lub podobnym zakładzie albo znajduje się poza nim, a została powierzona utrzymującemu zarobkowo hotel lub podobny zakład lub osobie u niego zatrudnionej albo umieszczona w miejscu przez nich wskazanym lub na ten cel przeznaczonym.
§ 3. Rzeczą wniesioną jest również rzecz, która w krótkim, zwyczajowo przyjętym okresie poprzedzającym lub następującym po tym, kiedy gość korzystał z usług hotelu lub podobnego zakładu, została powierzona utrzymującemu zarobkowo hotel lub podobny zakład lub osobie u niego zatrudnionej albo umieszczona w miejscu przez nich wskazanym lub na ten cel przeznaczonym.
§ 4. Pojazdów mechanicznych i rzeczy w nich pozostawionych oraz żywych zwierząt nie uważa się za rzeczy wniesione. Utrzymujący zarobkowo hotel lub podobny zakład może za nie odpowiadać jako przechowawca, jeżeli została zawarta umowa przechowania.


A. Umowy przechowania.
B. Umowy o świadczenie usług hotelarskich.
C. Warunków korzystania z depozytu.
D. Regulaminu hotelowego.
HGT.03 Pytanie 444
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakiej temperaturze należy przechowywać surowe, świeże mięso?

A. Od 0°C do 4°C
B. Od -4°C do 0°C
C. Od 5°C do 8°C
D. Od -18°C do -5°C
HGT.03 Pytanie 445
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z podanych produktów powinien być przechowywany w warunkach chłodniczych?

A. Konserwa mięsna.
B. Mleko sterylizowane.
C. Ser twarogowy.
D. Czerwone wino.
HGT.03 Pytanie 446
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą grupę produktów powinno się uwzględnić planując posiłki dla osób na diecie odchudzającej?

A. Banany i winogrona.
B. Mięso wieprzowe i podroby.
C. Napoje gazowane i nektary.
D. Twaróg i jogurt naturalny.
HGT.03 Pytanie 447
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą czynność, spośród wymienionych, jako pierwszą powinna wykonać pokojowa zgodnie z procedurą sprzątania pokoju "przy gościu"?

A. Ułożyć rozrzucone rzeczy gościa.
B. Ustawić czyste naczynia.
C. Uzupełnić materiały informacyjne i reklamowe.
D. Opróżnić kosz, zebrać brudne naczynia.
HGT.03 Pytanie 448
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do którego rodzaju śniadania zostało przedstawione nakrycie na rysunku?

Ilustracja do pytania 8
A. Angielskiego.
B. Niemieckiego.
C. Wiedeńskiego.
D. Rosyjskiego.
HGT.03 Pytanie 449
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na rysunku przedstawiono zestaw charakterystyczny dla śniadania

Ilustracja do pytania 9
A. wiedeńskiego.
B. angielskiego.
C. kontynentalnego.
D. amerykańskiego.
HGT.03 Pytanie 450
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą czynność porządkową pracownicy służby pięter są zobowiązani wykonywać codziennie w węźle komunikacyjnym?

A. Zmienić dekorację.
B. Umyć futryny.
C. Umyć ściany.
D. Przetrzeć poręcze.
HGT.03 Pytanie 451
Obsługa gości w obiekcie świa…

Produkt widoczny na rysunku dodaje się do herbaty po

Ilustracja do pytania 11
A. turecku.
B. rosyjsku.
C. chińsku.
D. angielsku.
HGT.03 Pytanie 452
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pilot wycieczki zgłosił recepcjoniście wyjazd swojej grupy z hotelu o godzinie 400. Która metoda podania śniadania będzie odpowiednia dla tej grupy?

A. Room service.
B. Table d'hôte.
C. Bufet śniadaniowy.
D. Paczka śniadaniowa.
HGT.03 Pytanie 453
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które z urządzeń jest przeznaczone do sporządzania kawy?

Ilustracja do pytania 13
A. A.
B. D.
C. C.
D. B.
HGT.03 Pytanie 454
Obsługa gości w obiekcie świa…

Forma podawania śniadania przedstawiona na rysunku to

Ilustracja do pytania 14
A. table d'hôte.
B. room service.
C. breakfast buffet.
D. grab&run.
HGT.03 Pytanie 455
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do której potrawy serwowanej podczas śniadania należy podać talerzyk na odpadki?

A. Jajecznicy z boczkiem.
B. Szynki na zimno.
C. Omletu biszkoptowego.
D. Jajka na miękko.
HGT.03 Pytanie 456
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przyjmując zamówienie na budzenie należy ustalić z gościem hotelowym

A. godzinę usługi.
B. cenę usługi.
C. formę płatności za usługę.
D. powód realizacji usługi.
HGT.03 Pytanie 457
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który rodzaj bielizny stołowej przedstawia rysunek?

Ilustracja do pytania 17
A. Laufer.
B. Skirting.
C. Molton.
D. Napperon.
HGT.03 Pytanie 458
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które z podanych usług nie są w hotelarstwie fakultatywnymi?

A. Dostęp do boiska do siatkówki, wynajem kręgielni.
B. Basen, możliwość korzystania z kompleksu saun.
C. Korzystanie z kortu tenisowego, zajęcia fitness.
D. Informacja turystyczna, dostarczenie poczty dla gości.
HGT.03 Pytanie 459
Obsługa gości w obiekcie świa…

W którym z zamieszczonych naczyń należy podać mleko do kawy?

Ilustracja do pytania 19
A. D.
B. C.
C. B.
D. A.
HGT.03 Pytanie 460
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którego z elementów zastawy stołowej nie należy ustawić na stole przygotowując śniadanie – poranna herbata?

A. Cukiernicy.
B. Łyżeczki.
C. Talerzyka do pieczywa.
D. Filiżanki ze spodkiem.
HGT.03 Pytanie 461
Obsługa gości w obiekcie świa…

Rysunek przedstawia nakrycie stołu do śniadania

Ilustracja do pytania 21
A. wiedeńskiego.
B. amerykańskiego.
C. niemieckiego.
D. kontynentalnego.
HGT.03 Pytanie 462
Obsługa gości w obiekcie świa…

Urządzenie przedstawione na rysunku służy do

Ilustracja do pytania 22
A. frytowania.
B. gotowania.
C. grillowania.
D. smażenia.
HGT.03 Pytanie 463
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na którym rysunku przedstawiono opakowanie właściwe do zabezpieczenia ważnych dokumentów gościa przekazanych do depozytu?

Ilustracja do pytania 23
A. D.
B. A.
C. B.
D. C.
HGT.03 Pytanie 464
Obsługa gości w obiekcie świa…

Hotel otrzymał zlecenie na organizację kameralnego szkolenia, ze szkolnym ustawieniem stołów i krzeseł, dla 50 osób, w terminie od 17 do 18.01.2020 r. Szkolenie rozpocznie się w czwartek o godzinie 1400, zakończy następnego dnia o godzinie 1700. Którą salę konferencyjną należy przygotować na zamówione szkolenie?

Ilustracja do pytania 24
A. Zieloną.
B. Złotą.
C. Kongresową.
D. Błękitną.
HGT.03 Pytanie 465
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą wartość należy wpisać do rachunku minibaru w pozycji łączna kwota do zapłaty?

Ilustracja do pytania 25
A. 33,00 zł
B. 32,00 zł
C. 36,00 zł
D. 40,00 zł
HGT.03 Pytanie 466
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do hotelu wpłynęło zamówienie na zorganizowanie całodniowej konferencji dla 70 osób z jedną przerwą kawową – zestawem II. Na podstawie zamieszczonego cennika, oblicz koszt wynajęcia sali konferencyjnej wraz z przerwą kawową.

Ilustracja do pytania 26
A. 400,00 zł
B. 860,00 zł
C. 300,00 zł
D. 750,00 zł
HGT.03 Pytanie 467
Obsługa gości w obiekcie świa…

Housekeeping supervisor zajmuje się

A. współpracą z działem kadr przy zatrudnianiu pracowników.
B. nadzorowaniem pracy działu służby pięter.
C. wykonywaniem prac i czynności zleconych przez inspektora pięter.
D. prowadzeniem magazynu bielizny brudnej i czystej.
HGT.03 Pytanie 468
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który system organizacji pionu służby pięter uwzględnia w obsadzie kadrowej zatrudnienie pokojowej lotnej?

A. Brygadowy.
B. Grafikowy.
C. Rewirowy.
D. Dyspozycyjny.
HGT.03 Pytanie 469
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż dokument, który nie jest wypełniany przez inspektora pięter.

A. Kontrolka wydanych kluczy.
B. Grafik pracy pokojowych.
C. Lista kontrolna pokoju.
D. Druk minibaru.
HGT.03 Pytanie 470
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kiedy pokojowa powinna umieścić wstawkę składającą się ze świeżych owoców w apartamencie gościa VIP?

A. W dniu przyjazdu gościa, przed jego wejściem do pokoju.
B. W dniu przyjazdu gościa, po jego wejściu do pokoju.
C. W dniu wyjazdu gościa.
D. Dzień przed przyjazdem gościa.
HGT.03 Pytanie 471
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wielopokojowe jednostki mieszkalne przystosowane do obsługi ruchu rodzinnego to jednostki typu

A. standardowego.
B. apartamentowego.
C. rezydencyjnego.
D. specjalnego.
HGT.03 Pytanie 472
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pracownicy domu wczasowego wykonują szereg prac porządkowych, w tym odsuwanie szaf i mebli, pranie firanek i zasłon, omiatanie ścian, trzepanie dywanów i mebli tapicerowanych. Wykonywane czynności zalicza się do sprzątania

A. awaryjnego.
B. gruntownego.
C. specjalnego.
D. bieżącego.
HGT.03 Pytanie 473
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zabieg należy przeprowadzić, jeżeli w pokoju stwierdzono obecność owadów?

A. Dezynfekcję.
B. Dezynsekcję.
C. Deratyzację.
D. Dezodoryzację.
HGT.03 Pytanie 474
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą z plam znajdującą się na wykładzinie dywanowej można usunąć za pomocą papieru chłonnego i żelazka?

A. Z soków owocowych.
B. Z wosku ze świecy.
C. Z czekolady.
D. Z masła.
HGT.03 Pytanie 475
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do wyposażenia wózka serwisowego nie zalicza się

A. szorowarki walcowej.
B. worka na brudną bieliznę.
C. wiadra z mopem.
D. rękawiczek ochronnych.
HGT.03 Pytanie 476
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż metodę ścielenia łóżka, w której jednym prześcieradłem przykrywa się materac, na nim kładzie się drugie prześcieradło, następnie koc, na który wywija się fragment drugiego prześcieradła od strony wezgłowia, robiąc pewnego rodzaju śpiwór.

A. Angielska.
B. Niemiecka.
C. Standardowa.
D. Francuska.
HGT.03 Pytanie 477
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych czynności dotyczy wyłącznie sprzątania w.h.s?

A. Uzupełnianie materiałów reklamowych.
B. Mycie podłogi i odkurzanie.
C. Wymiana szklanek i kubków jednorazowych.
D. Wymiana ręczników.
HGT.03 Pytanie 478
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pokojowa, która zamierza sprzątnąć jednostkę mieszkalną przy pomocy silnego środka chemicznego, ma obowiązek w pierwszej kolejności

A. przygotować roztwór do użycia.
B. poinformować o tym przełożonego.
C. sprawdzić czy pomieszczenie jest dobrze wentylowane.
D. zapoznać się z instrukcją użycia środka.
HGT.03 Pytanie 479
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przygotowując jednostkę mieszkalną dla gościa VIP, pokojowa powinna umieścić w niej przede wszystkim

A. zestaw gadżetów hotelowych.
B. list powitalny podpisany przez dyrektora hotelu.
C. ulotki reklamujące prestiżowe usługi hotelowe.
D. laptopa z drukarką.
HGT.03 Pytanie 480
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z przedmiotów pozostawionych przez gościa i nieodebranych w ustalonym przez hotel czasie, można komisyjnie zniszczyć?

A. Telefon komórkowy.
B. Szczoteczkę do zębów.
C. Męski zegarek.
D. Poufne dokumenty.