Filtrowanie pytań
HGT.03 Pytanie 441
Obsługa gości w obiekcie świa…
A. 90 cm x 200 cm
B. 198 cm x 203 cm
C. 153 cm x 203 cm
D. 140 cm x 200 cm
HGT.03 Pytanie 442
Obsługa gości w obiekcie świa…
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oblicz wartość energetyczną podanego zestawu śniadaniowego, składającego się z: chleba żytniego razowego 50 g, sera twarogowego chudego 100 g, pomidora 100 g, szynki drobiowej 50 g.
Wartość energetyczna wybranych produktów spożywczych w kcal/100g | |||
---|---|---|---|
Mleko | 51 | Dżem truskawkowy | 252 |
Jogurt | 60 | Chleb zwykły | 245 |
Ser gouda | 288 | Chleb żytni razowy | 223 |
Twaróg chudy | 99 | Graham | 226 |
Jaja | 133 | Pomidor | 14 |
Parówka | 301 | Sałata | 10 |
Polędwica sopocka | 165 | Ogórek | 10 |
Szynka z kurczaka | 199 | Rzodkiewka | 9 |
Szynka wieprzowa | 223 | Masło | 735 |
Cukier | 405 | Margaryna „Flora" | 531 |
A. 447 kcal
B. 435 kcal
C. 324 kcal
D. 535 kcal
HGT.03 Pytanie 443
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jak można oczyścić abażur lampy zrobiony ze skóry?
A. Wyczyścić szorstką szczotką
B. Przetrzeć mokrą gąbką
C. Wytarć wilgotną ściereczką
D. Przetrzeć suchą ściereczką
HGT.03 Pytanie 444
Obsługa gości w obiekcie świa…
Podczas porządkowania lokalu mieszkalnego, pracownik odkrył mrówki. Jakie działanie powinien natychmiast podjąć?
A. dezynsekcję
B. deratyzację
C. dezynfekcję
D. sanityzację
HGT.03 Pytanie 445
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie elementy tworzą dodatkowe wyposażenie jednostki mieszkalnej w hotelu?
A. Telefon, materiały do pisania, igielnik
B. Stół lub biurko, minibar, butelkowana woda
C. Wieszak na ścianie, krzesło, bagażnik
D. Zestaw do pielęgnacji obuwia, lustro, stolik
HGT.03 Pytanie 446
Obsługa gości w obiekcie świa…
Gość hotelowy poprosił pokojówkę o otwarcie za pomocą klucza master pokoju swojego kolegi, który zapomniał zabrać kamerę na wspólne zwiedzanie miasta. Jak w tej sytuacji powinna zareagować pokojówka?
A. Przeprosić gościa, informując, że nie może spełnić jego prośby
B. Otworzyć pokój i wejść z gościem oraz z drugą pokojową jako świadkiem
C. Skontaktować się z recepcją w celu potwierdzenia prośby gościa
D. Otworzyć pokój, odnaleźć kamerę i oddać ją gościowi
HGT.03 Pytanie 447
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakiego typu śniadanie zawiera kawę lub herbatę, sok pomarańczowy, croissanta, bagietkę, masło i dżem?
A. Angielskie
B. Polskie
C. Francuskie
D. Wiedeńskie
HGT.03 Pytanie 448
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jednostki mieszkalne składające się z wielu pomieszczeń, zaprojektowane głównie do obsługi rodzinnego ruchu, to jednostki typu
A. rezydencyjnego
B. standardowego
C. specjalnego
D. apartamentowego
HGT.03 Pytanie 449
Obsługa gości w obiekcie świa…
Zachowanie porządku oraz czystości w obszarze wellness i SPA w hotelu należy do zadań pracowników
A. służby parterowej
B. działu technicznego
C. służby pięter
D. sekcji rekreacyjnej
HGT.03 Pytanie 450
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką metodę powinno się zastosować, aby pozbyć się gumy do żucia przytwierdzonej do dywanu?
A. Użyć odplamiacza
B. Użyć zamrażacza
C. Posypać solą
D. Posypać sodą
HGT.03 Pytanie 451
Obsługa gości w obiekcie świa…
Na czym polega procedura check-in dla grup zorganizowanych?
A. Przygotowanie kluczy i dokumentów dla całej grupy przed jej przybyciem.
B. Wymaganie od grupy wcześniejszego przyjazdu.
C. Indywidualne meldowanie każdego członka grupy.
D. Zbieranie podpisów od każdego członka grupy w dniu przyjazdu.
HGT.03 Pytanie 452
Obsługa gości w obiekcie świa…
Na podstawie zamieszczonego dokumentu określ na ile osób należy przygotować nakrycia stołu na śniadanie z konsumpcją w hotelowej restauracji.
Lista śniadaniowa | ||||
---|---|---|---|---|
Numer pokoju | Rodzaj pokoju | Liczba śniadań | Kraj | Uwagi |
200 | DBL | 2 | Francja | Room service |
201 | SGL | 1 | Polska | |
202 | SGL | 1 | Polska | Dieta wegetariańska |
203 | DBL | 2 | Polska | |
204 | DBL | 2 | Niemcy | |
205 | Apartament | 3 | Polska | |
206 | DBL + extra bed | 3 | Polska | |
207 | Apartament | 4 | Polska | |
208 | Apartament | 3 | Niemcy | Room service |
209 | DBL | 2 | Polska | Paczka śniadaniowa |
210 | DBL | 2 | Polska | |
211 | SGL | 1 | Polska | |
212 | TPL | 3 | Polska | Wstawka śniadaniowa |
A. 19
B. 5
C. 15
D. 29
HGT.03 Pytanie 453
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie urządzenie powinno być używane do szorowania, polerowania i pielęgnacji podłogi marmurowej w obiekcie hotelowym?
A. Szorowarka jednotarczowa
B. Odkurzacz do czyszczenia na mokro i sucho
C. Odkurzacz autonomiczny
D. Automat do szorowania i zbierania
HGT.03 Pytanie 454
Obsługa gości w obiekcie świa…
Dostarczanie śniadania do pokoju klienta to
A. podanie śniadania
B. menu a la carte
C. room service
D. bufet ze śniadaniami
HGT.03 Pytanie 455
Obsługa gości w obiekcie świa…
Kto ponosi odpowiedzialność za wyrządzoną szkodę, jeśli pokojowa, wykonując swoje obowiązki, spowodowała szkodę w mieniu gościa?
A. Pracodawca i wszystkie pokojowe
B. Kierownik służby pięter oraz pokojowa
C. Tylko pracodawca pokojowej
D. Tylko pokojowa
HGT.03 Pytanie 456
Obsługa gości w obiekcie świa…
Aby serwować kiełbaski na gorąco w bufecie, należy przygotować
A. blender
B. warnik
C. bemar
D. kociołek
HGT.03 Pytanie 457
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który z wymienionych pracowników odpowiedzialny jest za utrzymanie czystości i porządku w holu recepcyjnym w hotelu o skomplikowanej strukturze organizacyjnej?
A. Recepcjonista
B. Portier
C. Korytarzowa
D. Pokojowa
HGT.03 Pytanie 458
Obsługa gości w obiekcie świa…
Hotel nie bierze odpowiedzialności za bagaż gościa pozostawiony
A. w sali konferencyjnej
B. w pokoju gościnnym
C. w bagażniku pojazdu
D. w restauracji hotelowej
HGT.03 Pytanie 459
Obsługa gości w obiekcie świa…
Kelner dostarczając zamówienie na śniadanie kontynentalne w room-service dla gościa skorzysta z
A. dużej tacy prostokątnej
B. wózka serwisowego z blatem
C. dużego płaskiego talerza
D. windy serwisowej
HGT.03 Pytanie 460
Obsługa gości w obiekcie świa…
Minibar bądź lodówka są niezbędnym elementem wyposażenia pokoi w motelach?
A. jedynie 5*
B. tylko 4* oraz 5*
C. 1*, 2*, 3*, 4* oraz 5*
D. 3*, 4* oraz 5*
HGT.03 Pytanie 461
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który z poniższych sprzętów nie znajduje się w sali konferencyjnej hotelu?
A. Projektor
B. Wizualizer
C. Hoker
D. Flipchart
HGT.03 Pytanie 462
Obsługa gości w obiekcie świa…
Aby usunąć plamę z krwi na wykładzinie w hotelowym pokoju, jakich środków użyje pokojowa w pierwszej kolejności?
A. spirytus metylowy
B. odplamiacz do plam tłustych
C. rozcieńczony roztwór szamponu
D. detergent naturalny
HGT.03 Pytanie 463
Obsługa gości w obiekcie świa…
Kto w hotelu zajmuje się zarządzaniem magazynem bielizny zarówno czystej, jak i brudnej?
A. Magazynier bielizny
B. Pracownik pralni
C. Inspektor pięter
D. Kierownik pięter
HGT.03 Pytanie 464
Obsługa gości w obiekcie świa…
Przygotowując lokal mieszkalny na przyjęcie gościa VIP, co powinno być zrobione w dniu jego przybycia?
A. przewietrzyć pokój, ustawić klimatyzację oraz dostarczyć wstawkę
B. oczyścić minibar oraz zweryfikować daty ważności produktów
C. sprawdzić stan techniczny klimatyzacji
D. przekazać działowi technicznemu informację o przyjeździe VIP-a
HGT.03 Pytanie 465
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką kwotę powinno się wpisać w fakturze w polu wartość netto, jeśli wartość brutto za wynajem sali konferencyjnej wynosiła 800,00 zł?
A. 650,41 zł
B. 984,00 zł
C. 616,00 zł
D. 949,59 zł
HGT.03 Pytanie 466
Obsługa gości w obiekcie świa…
Napój kawowy przygotowany na podstawie podwójnej porcji klasycznego espresso z dodatkiem mleka, przyozdobiony małym kleksem mlecznej piany, to
A. latte macchiato
B. cappuccino
C. melange
D. espresso
HGT.03 Pytanie 467
Obsługa gości w obiekcie świa…
Ile czasu należy gotować jajko mollet w osolonej, wrzącej wodzie?
A. 6 minut
B. 4-5 minut
C. 8-10 minut
D. 3 minuty
HGT.03 Pytanie 468
Obsługa gości w obiekcie świa…
Wskaź jednostkę mieszkalną składającą się z dwóch pokoi, charakteryzującą się unikalnym wystrojem oraz wyposażeniem.
A. Apartamentowa
B. Specjalna
C. Biznesowa
D. Rezydencjonalna
HGT.03 Pytanie 469
Obsługa gości w obiekcie świa…
Która z wymienionych grup przedstawia najczęściej spotykane sposoby serwowania śniadań dla gości hotelowych przyjeżdżających w celach rekreacyjnych?
A. Room service, à la carte, obsługa bankietowa
B. Obsługa bankietowa, obsługa bufetowa, à la carte
C. Obsługa bufetowa, obsługa bankietowa, room service
D. À la carte, room service, obsługa bufetowa
HGT.03 Pytanie 470
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie prace są realizowane podczas codziennego porządkowania lokalu zajmowanego przez gościa?
A. Ścielenie łóżek, ścieranie kurzu z mebli, uzupełnienie ręczników
B. Zebranie brudnej zastawy stołowej, wymiana pościeli, czyszczenie żyrandoli
C. Czyszczenie luster, wietrzenie pościeli i materacy, odkurzanie tapicerki mebli
D. Czyszczenie glazury, odkurzanie podłogi, czyszczenie wnętrza szuflad
HGT.03 Pytanie 471
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką z wymienionych usług każdy obiekt hotelowy zapewnia nieodpłatnie swoim gościom?
A. Opiekę nad dziećmi
B. Serwowanie posiłków do pokoi
C. Wypożyczenie żelazka
D. Pranie ubrań
HGT.03 Pytanie 472
Obsługa gości w obiekcie świa…
W jakim przypadku hotel nie ponosi odpowiedzialności za mienie gościa?
A. Kradzieży portfela przez pokojówkę.
B. Awarii laptopa podczas korzystania przez gościa.
C. Uszkodzenia walizki przez bagażowego.
D. Poplamienia marynarki przez kelnera.
HGT.03 Pytanie 473
Obsługa gości w obiekcie świa…
Podaj właściwą temperaturę wody do przygotowania czarnej herbaty?
A. Między 90 a 95°C
B. Między 85 a 90°C
C. Między 75 a 80°C
D. Między 80 a 85°C
HGT.03 Pytanie 474
Obsługa gości w obiekcie świa…
W przypadku awarii elektrycznej w pokoju gościa, jaka powinna być pierwsza reakcja personelu hotelowego?
A. Zgłoszenie awarii do działu technicznego
B. Sprawdzenie bezpieczników przez recepcjonistę
C. Oferowanie gościowi innego pokoju
D. Wezwanie elektryka z zewnątrz
HGT.03 Pytanie 475
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie naczynie jest przeznaczone do serwowania rozlanych soków i nektarów?
A. pokal
B. szklanica
C. tumbler
D. stopka
HGT.03 Pytanie 476
Obsługa gości w obiekcie świa…
Podstawowe nakrycie do śniadania kontynentalnego w wersji rozszerzonej obejmuje serwetkę, talerzyk deserowy, nóż zakąskowy, filiżankę ze spodkiem oraz łyżeczkę do kawy, a także
A. widelec zakąskowy, talerzyk na pieczywo, nóż do masła
B. widelec zakąskowy, kieliszek na podstawce, goblet
C. średni widelec stołowy, szklankę do napoju zimnego
D. łyżkę oraz średni widelec stołowy, goblet
HGT.03 Pytanie 477
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie spośród podanych zadań należy do zadań inspektora pięter w hotelu?
A. Organizowanie i segregowanie brudnej bielizny do pralni
B. Przygotowywanie codziennych raportów z zakresu sprzątania
C. Nadzorowanie porządku i estetyki pokoi gościnnych
D. Odbieranie odzieży od gości w celu prania
HGT.03 Pytanie 478
Obsługa gości w obiekcie świa…
Aby usunąć plamę z wosku ze świec z wykładziny dywanowej, należy zastosować
A. środek mrożący i ściereczkę
B. ręcznik papierowy oraz gorące żelazko
C. zimną wodę wraz ze szczotką
D. roztwór szamponu oraz mop parowy
HGT.03 Pytanie 479
Obsługa gości w obiekcie świa…
Klient w zamówieniu na usługi hotelowe poprosił o rezerwację noclegu ze śniadaniem w formie kontynentalnej. Którą kategorię usług powinno się zaznaczyć przy realizacji tego zamówienia?
A. OB
B. AP
C. CB
D. BB
HGT.03 Pytanie 480
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaki typ sprzątania powinien być przeprowadzony w przypadku wystąpienia mrówek w hotelu?
A. Dokładne.
B. B bieżące.
C. Codzienne.
D. Specjalne.