Filtrowanie pytań
Obsługa gości w obiekcie świa…
A. Zmiana pościeli.
B. Czyszczenie okien.
C. Eliminacja zanieczyszczeń spowodowanych przez gości.
D. Dostosowanie materiałów reklamowych w hotelu.
Obsługa gości w obiekcie świa…
W trakcie porządkowania węzła higieniczno-sanitarnego w lokalu mieszkalnym, najpierw pokojowa powinna
A. zbierać używane ręczniki
B. uzupełnić zapasy kosmetyków
C. wynieść śmieci z kosza
D. oczyścić półkę pod lustrem
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie są podstawowe zasady związane z bezpieczeństwem przeciwpożarowym w hotelu?
A. Regularne sprawdzanie sprzętu gaśniczego
B. Codzienne testowanie alarmów przeciwpożarowych jest zalecane, ale raczej wystarczające są testy w regularnych odstępach czasu, np. raz w miesiącu.
C. Stała obecność strażaka na terenie hotelu nie jest wymagana, ale personel powinien być przeszkolony w zakresie ochrony przeciwpożarowej.
D. Zamontowanie systemu spryskiwaczy w każdym pomieszczeniu jest zalecane, ale nie zawsze wymagane, zależy to od lokalnych przepisów.
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakiej czynności nie wykonuje usługa serwisu wieczornego w hotelach luksusowych w pokojach gościnnych?
A. Zabrania narzuty z łóżka.
B. Przygotowania przy łóżku kapci.
C. Włączenia lampki nocnej.
D. Dostarczenia podwieczorku do pokoju.
Obsługa gości w obiekcie świa…
Podaj właściwą sekwencję czynności, które wykonuje pokojowa podczas porządkowania pokoju?
A. Wietrzenie, opróżnienie kosza i popielniczki, ścielenie łóżka, odkurzanie
B. Wietrzenie, ścielenie łóżka, odkurzanie, opróżnienie kosza i popielniczki
C. Ścielenie łóżka, opróżnienie kosza i popielniczki, odkurzanie, wietrzenie
D. Opróżnienie kosza i popielniczki, ścielenie łóżka, odkurzanie, wietrzenie
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką kwotę należy wpisać na fakturze w sekcji wartość netto, jeśli wartość brutto za usługi typu Wellness&SPA wynosi 1 200,00 zł, a stawka VAT to 23%?
A. 1 296,00 zł
B. 975,61 zł
C. 1 111,11 zł
D. 1 476,00 zł
Obsługa gości w obiekcie świa…
Posiłek stanowiący połączenie śniadania oraz obiadu, w którym standardowe potrawy śniadaniowe są uzupełniane o dania obiadowe, takie jak zupy, gulasze, ryby, sałatki i desery, nazywa się
A. bistro
B. lunch
C. brunch
D. rotiserrie
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie służby w hotelu zajmują się dbaniem o czystość oraz estetykę obszarów wspólnych dla gości?
A. Pralnicze.
B. Parterowe.
C. Recepcji.
D. Pięter.
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie naczynia i sztućce powinny być przygotowane do nakrycia stołu na wzmocnione śniadanie wiedeńskie?
A. Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż i widelec zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, goblet, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka z podstawkiem i łyżeczką
B. Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo
C. Talerzyk na śniadanie z serwetką, nóż i widelec do zakąsek, filiżanka z spodkiem i łyżeczką, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka z podstawką i łyżeczką, miseczka na miód i dżem
D. Talerzyk na śniadanie z serwetką, nóż i widelec do zakąsek, filiżanka z spodkiem i łyżeczką, talerzyk na pieczywo z nożem do masła, półmisek na sery i wędliny, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka z podstawkiem i łyżeczką, miseczka na miód i dżem, menaż
Obsługa gości w obiekcie świa…
Która z wymienionych atrakcji oferowanych gościom hotelowym nie wchodzi w zakres usług specjalnych?
A. Nurkowanie pod lodem
B. Umieszczenie pianina w pokoju
C. Paralotniarstwo
D. Masaż relaksacyjny
Obsługa gości w obiekcie świa…
Na podstawie zamieszczonego grafiku określ, które pokoje powinny zostać posprzątane w pierwszej kolejności.
| Dzienny grafik pokoi do sprzątania | ||||
|---|---|---|---|---|
| Numer pokoju | Typ pokoju | Status pokoju | Uwagi ogólne inspektora pięter | Uwagi pokojowej |
| 100 | DBL | Z | ||
| 101 | DBL | Z | ||
| 102 | SGL | G | Zawieszka klamkowa – Please do not disturb | |
| 103 | SGL | CZ | ||
| 104 | SGL | G | Zawieszka klamkowa – Please make up the room | |
| 105 | DBL | CZ | ||
| 106 | DBL | G | Zawieszka klamkowa – Please make up the room | |
| 107 | Apartament | Z | ||
| 108 | Apartament | CZ | ||
| 109 | DBL | CZ | ||
| Oznaczenia: Pokój ze statusem zwolniony w danym dniu – Z Pokój do sprzątnięcia zajęty przez gości – G Pokój czysty i już posprzątany – CZ | ||||
A. 104,106
B. 102,107
C. 100,101
D. 107,108
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który z poniższych sprzętów nie znajduje się w hotelowej sali konferencyjnej?
A. Projektor
B. Hoker
C. Wizualizer
D. Flipchart
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który z wymienionych pracowników odpowiedzialny jest za utrzymanie czystości i porządku w holu recepcyjnym w hotelu o skomplikowanej strukturze organizacyjnej?
A. Portier
B. Recepcjonista
C. Pokojowa
D. Korytarzowa
Obsługa gości w obiekcie świa…
Którą z podanych potraw można uzupełnić podaną w ramce propozycję menu śniadania amerykańskiego?
| Propozycja menu śniadania amerykańskiego kawa, sok owocowy zupa mleczna pieczywo dżem, miód jajka smażone na boczku |
A. Pieczarki w śmietanie.
B. Ryba smażona na gorąco.
C. Pasztet z zająca.
D. Naleśniki z dodatkami.
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką czynność należy przeprowadzić, aby zdezynfekować jaja w hotelowej restauracji, gdy będą one wykorzystane w potrawach na surowo?
A. Zanurzyć w wodzie o temp. poniżej 60 °C przez 20 sekund
B. Umyć roztworem wodnym octu
C. Zanurzyć w wodzie o temp. powyżej 90 °C przez 10 sekund
D. Umyć dokładnie w zimnej wodzie
Obsługa gości w obiekcie świa…
W hotelu o rozbudowanej organizacji, za porządek w hallu recepcyjnym odpowiada
A. recepcjonista
B. korytarzowa
C. pokojowa
D. portier
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką czynność porządkową pracownicy służby pięter są zobowiązani realizować codziennie w węźle komunikacyjnym?
A. Zmienić dekorację
B. Umyć ściany
C. Umyć futryny
D. Przetrzeć poręcze
HGT.03 Pytanie 458
Obsługa gości w obiekcie świa…
Do kogo pokojowa powinna zgłosić zauważone w trakcie sprzątania ubytki w wyposażeniu pokoju, z którego wyjechał gość?
A. Do dyrektora hotelu
B. Do recepcjonisty dyżurnego
C. Do kierownika działu technicznego
D. Do kierownika służby pięter
Obsługa gości w obiekcie świa…
Która z poniższych czynności dotyczy tylko sprzątania w.h.s?
A. Mycie podłogi oraz odkurzanie
B. Uzupełnianie materiałów promocyjnych
C. Wymiana jednorazowych szklanek i kubków
D. Wymiana ręczników
Obsługa gości w obiekcie świa…
Gość poprosił pokojową o otwarcie pokoju kolegi kluczem master, gdyż czeka przy recepcji, aby odebrać jego telefon komórkowy. Jak powinna zachować się pokojowa w tej sytuacji?
A. Zadzwonić do recepcji i potwierdzić, czy to była prośba gościa
B. Otworzyć pokój, wejść z gościem i poprosić go, aby odszukał telefon
C. Przeprosić gościa i wyjaśnić, że nie może spełnić jego prośby
D. Otworzyć pokój, wziąć telefon i przekazać go gościowi
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie elementy, oprócz deski oraz noża, powinny znaleźć się na stole śniadaniowym w obszarze do krojenia chleba?
A. Naczynie z wodą
B. Sztućce do serwowania
C. Białą serwetę
D. Podkłady pod talerze
Obsługa gości w obiekcie świa…
Wskaż usługę, która jest oferowana gościom w hotelu bez opłat.
A. Zarezerwowanie biletów do teatru
B. Dostarczenie posiłku do pokoju
C. Wynajem miejsc postojowych
D. Zamówienie taksówki
Obsługa gości w obiekcie świa…
Określ kolejność działań podczas sprzątania łazienki w hotelu?
A. Uzupełnienie ręczników, dezynfekcja muszli, mycie kabiny prysznicowej, czyszczenie armatury
B. Mycie kabiny prysznicowej, czyszczenie armatury, uzupełnienie ręczników, dezynfekcja muszli
C. Dezynfekcja muszli, mycie kabiny prysznicowej, czyszczenie armatury, uzupełnienie ręczników
D. Czyszczenie armatury, uzupełnienie ręczników, dezynfekcja muszli, mycie kabiny prysznicowej
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie ustawienie krzeseł w sali konferencyjnej hotelu powinno być rekomendowane organizatorom kongresu dla 400 uczestników?
A. Bankietowy
B. Klasowy
C. Owalny
D. Teatralny
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką kawę uzyskuje się, wypełniając filiżankę do 3/4 gorącym naparem espresso i przykrywając ją gęstą bitą śmietaną?
A. Murzynek
B. Cappuccino
C. Irish coffee
D. Melange
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaka forma serwowania śniadania w restauracji hotelowej będzie najlepsza dla grupy turystów liczącej 50 osób?
A. Room-service
B. Zestawy śniadaniowe
C. Serwis a' la carte
D. Bufet śniadaniowy
Obsługa gości w obiekcie świa…
Podczas nakrywania stołów bankietowych dwoma obrusami (łączonymi) należy
A. ułożyć obrusy "na styk", fałdy środkowe i boczne nie muszą się ze sobą pokrywać
B. nałożyć jeden obrus na drugi od strony okna, fałdy środkowe i boczne powinny pokrywać się ze sobą
C. nałożyć jeden obrus na drugi od strony okna, fałdy środkowe i boczne nie muszą pokrywać się ze sobą
D. ułożyć obrusy "na styk", fałdy środkowe i boczne powinny się ze sobą pokrywać
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie działania należy podjąć, gdy w magazynie z pościelą zauważono gryzonie?
A. Dezynfekcja
B. Dezynsekcja
C. Deratyzacja
D. Sanityzacja
Obsługa gości w obiekcie świa…
W jakich sytuacjach w hotelu powinno się zrealizować sprzątanie okolicznościowe?
A. Przed okresem świątecznym
B. Po opuszczeniu obiektu przez gości indywidualnych
C. Przed zbliżającym się sezonem
D. Po wyjeździe grupy turystycznej
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie są odpowiednie warunki przechowywania świeżych ryb w chłodni magazynowej w restauracji hotelowej?
A. W temperaturze -1 - 2°C, maksymalnie 2 dni
B. W temperaturze 4 - 8°C, maksymalnie 4 dni
C. W temperaturze 10 - 14°C, maksymalnie 2 dni
D. W temperaturze 2 - 4°C, maksymalnie 4 dni
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie urządzenie wykorzystuje się do pielęgnacji lakierowanej podłogi z drewna?
A. Odkurzacz.
B. Polerka.
C. Czyścik.
D. Zamiatarka.
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakim środkiem należy usunąć plamę z pomadki do ust z dywanu?
A. Roztworem szamponu w rozcieńczeniu
B. Benzyną do lakierów
C. Odplamiaczem do tłustych plam
D. Alkoholem etylowym
Obsługa gości w obiekcie świa…
W którym z poniższych miejsc osoba sprzątająca, przygotowując pokój dla gości, powinna umieścić zestaw do pielęgnacji odzieży i obuwia oraz igielnik?
A. W łazience
B. Na biurku
C. Na bagażniku
D. W szafie
HGT.03 Pytanie 474
Obsługa gości w obiekcie świa…
Przygotowując lokal mieszkalny na przyjęcie gościa VIP, co powinno być zrobione w dniu jego przybycia?
A. sprawdzić stan techniczny klimatyzacji
B. oczyścić minibar oraz zweryfikować daty ważności produktów
C. przewietrzyć pokój, ustawić klimatyzację oraz dostarczyć wstawkę
D. przekazać działowi technicznemu informację o przyjeździe VIP-a
Obsługa gości w obiekcie świa…
Hotel zyskał zlecenie na przygotowanie konferencji. Najlepszym sposobem podawania posiłków podczas konferencji jest zaproponowanie gościom stołu
A. szwedzkiego
B. amerykańskiego
C. polskiego
D. czeskiego
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką ilość wody powinna dodać osoba w pokoju, przygotowując roztwór z 0,5 litra koncentratu, jeżeli wymaga on rozcieńczenia w proporcji 1:4?
A. 4,0 l
B. 2,0 l
C. 0,5 l
D. 1,0 l
Obsługa gości w obiekcie świa…
Wskaź jednostkę mieszkalną składającą się z dwóch pokoi, charakteryzującą się unikalnym wystrojem oraz wyposażeniem.
A. Biznesowa
B. Rezydencjonalna
C. Specjalna
D. Apartamentowa
Obsługa gości w obiekcie świa…
Do kogo pokojowa powinna zgłosić niewielką awarię w obiekcie mieszkalnym?
A. Pracownikowi działu technicznego
B. Pracownikowi recepcji
C. Managerowi hotelu
D. Kierownikowi służby parterowej
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który z wymienionych serów nadaje się do przygotowania dania dla gościa, który nie preferuje serów z pleśnią?
A. Bryndza
B. Rokpol
C. Gorgonzola
D. Roquefort
Obsługa gości w obiekcie świa…
Aby usunąć plamę z krwi na wykładzinie w hotelowym pokoju, jakich środków użyje pokojowa w pierwszej kolejności?
A. odplamiacz do plam tłustych
B. rozcieńczony roztwór szamponu
C. spirytus metylowy
D. detergent naturalny