Filtrowanie pytań
HGT.03 Pytanie 481
Obsługa gości w obiekcie świa…
A. Cukier i kawę
B. Owoce i warzywa.
C. Kiełbasy i tłuszcze.
D. Napoje i konfitury.
HGT.03 Pytanie 482
Obsługa gości w obiekcie świa…
Podczas porządkowania jednostki mieszkalnej, która została opóźniona przez gościa, pokojowa zauważyła telefon komórkowy pozostawiony na fotelu. Jak powinna się w tej sytuacji zachować?
A. Zostawić telefon komórkowy w miejscu, gdzie został znaleziony, do momentu spisania protokołu dotyczącego znalezienia przedmiotu
B. Przekazać telefon komórkowy do recepcji i poinformować kierownika pięter o odnalezionym przedmiocie
C. Zabrać telefon komórkowy, zejść do recepcji i umieścić go w sejfie
D. Przekazać telefon komórkowy dyrektorowi, spisując z nim protokół dotyczący znalezienia przedmiotu
HGT.03 Pytanie 483
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie działanie z użyciem standardowych środków czyszczących powinno być wykonane przed dezynfekcją pomieszczeń, aby ograniczyć zużycie preparatów odkażających?
A. Dezynsekcja
B. Wymrażanie
C. Deratyzacja
D. Sanityzacja
HGT.03 Pytanie 484
Obsługa gości w obiekcie świa…
Procedurę sprzątania jednostki mieszkalnej "na czysto" należy wdrożyć, gdy gość
A. wyjechał na wycieczkę
B. opuścił zajmowany pokój
C. poprosił o dodatkowe posprzątanie pokoju
D. złożył skargę na pracę personelu sprzątającego
HGT.03 Pytanie 485
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie prace są realizowane podczas codziennego porządkowania lokalu zajmowanego przez gościa?
A. Zebranie brudnej zastawy stołowej, wymiana pościeli, czyszczenie żyrandoli
B. Ścielenie łóżek, ścieranie kurzu z mebli, uzupełnienie ręczników
C. Czyszczenie glazury, odkurzanie podłogi, czyszczenie wnętrza szuflad
D. Czyszczenie luster, wietrzenie pościeli i materacy, odkurzanie tapicerki mebli
HGT.03 Pytanie 486
Obsługa gości w obiekcie świa…
Która z wymienionych atrakcji oferowanych gościom hotelowym nie wchodzi w zakres usług specjalnych?
A. Masaż relaksacyjny
B. Nurkowanie pod lodem
C. Paralotniarstwo
D. Umieszczenie pianina w pokoju
HGT.03 Pytanie 487
Obsługa gości w obiekcie świa…
Przy podaniu jajecznicy z szynką, oprócz talerzyka na pieczywo, co jeszcze należy przygotować?
A. talerz zakąskowy, widelec i nóż
B. talerz głęboki, widelec i łyżkę
C. talerz zakąskowy, widelec i łyżkę
D. talerz głęboki, widelec i nóż
HGT.03 Pytanie 488
Obsługa gości w obiekcie świa…
Która z wymienionych usług dodatkowych oferowanych przez hotel jest płatna?
A. Przechowywanie bagażu
B. Udzielanie informacji
C. Prasowanie odzieży
D. Zamawianie taksówki
HGT.03 Pytanie 489
Obsługa gości w obiekcie świa…
Ile czasu należy gotować jajko mollet w osolonej, wrzącej wodzie?
A. 3 minuty
B. 4-5 minut
C. 6 minut
D. 8-10 minut
HGT.03 Pytanie 490
Obsługa gości w obiekcie świa…
Na podstawie podanej instrukcji określ ilość proszku do prania 30 kg obrusów.
Do prania obrusów użyj: 20 dag proszku na 1 kg prania
A. 2,0 kg
B. 6,0 kg
C. 3,5 kg
D. 1,5 kg
HGT.03 Pytanie 491
Obsługa gości w obiekcie świa…
Przyjmując zlecenie na pobudkę, należy ustalić z gościem hotelowym
A. stawki za tę usługę
B. przyczynę zlecenia usługi
C. czas wykonania usługi
D. metodę płatności za usługę
HGT.03 Pytanie 492
Obsługa gości w obiekcie świa…
Co można powiedzieć o depozycie hotelowym jako usłudze?
A. uzupełniająca, dodatkowo płatna
B. komplementarna, wliczona w koszt noclegu
C. fakultatywna, dodatkowo płatna
D. towarzysząca, wliczona w koszt noclegu
HGT.03 Pytanie 493
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie informacje zgodnie z zasadami funkcjonowania hoteli nie są wpisywane do protokołu odnalezienia przedmiotów?
A. Okresu pobytu gościa
B. Dnia, w którym przedmiot został znaleziony
C. Miejsca, w którym odnaleziono przedmiot
D. Nazwiska oraz imienia znalazcy
HGT.03 Pytanie 494
Obsługa gości w obiekcie świa…
Która z wymienionych usług dodatkowych dostępnych w hotelu niesie ze sobą opłatę?
A. Udzielanie wskazówek.
B. Prasowanie odzieży.
C. Zamówienie taksówki.
D. Przechowywanie bagażu.
HGT.03 Pytanie 495
Obsługa gości w obiekcie świa…
Według norm categorii w skład podstawowych elementów wyposażenia jednostki noclegowej w hotelu o trzech gwiazdkach wchodzi między innymi
A. sejf, bagażnik, biurko lub stół
B. sofa, szafa wnękowa, ognioodporny kosz na odpady
C. bagażnik, stół nocny lub półka przy łożku, lustro
D. minibar, wieszak na odzież zewnętrzną
HGT.03 Pytanie 496
Obsługa gości w obiekcie świa…
W jakich sytuacjach w hotelu powinno się zrealizować sprzątanie okolicznościowe?
A. Przed zbliżającym się sezonem
B. Po wyjeździe grupy turystycznej
C. Przed okresem świątecznym
D. Po opuszczeniu obiektu przez gości indywidualnych
HGT.03 Pytanie 497
Obsługa gości w obiekcie świa…
W której kategorii hotele i motele mają obowiązek oferowania usługi sprzedaży lub dostarczania kosmetyków oraz artykułów do higieny osobistej (przynajmniej szczoteczki i pasty do zębów oraz maszynki i kremu do golenia)?
A. Od 2*
B. Od 3*
C. Od 4*
D. Od 1*
HGT.03 Pytanie 498
Obsługa gości w obiekcie świa…
Która kategoria gości hotelowych najlepiej skorzysta z zestawów śniadaniowych, oferowanych w przystępnej cenie?
A. Rodzin z małymi dziećmi
B. Uczestników konferencji
C. Gości VIP
D. Grupy turystycznej
HGT.03 Pytanie 499
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką ilość wody oraz środka czyszczącego powinna wykorzystać osoba sprzątająca do umycia podłogi w hallu recepcyjnym o powierzchni 50 m2, mając na uwadze, że według hotelowej procedury sprzątania na każde 10 m2 przysługują 10 litrów wody oraz 25 ml środka czyszczącego?
A. 20 litrów wody i 50 ml środka czyszczącego
B. 50 litrów wody i 125 ml środka czyszczącego
C. 10 litrów wody i 25 ml środka czyszczącego
D. 100 litrów wody i 250 ml środka czyszczącego
HGT.03 Pytanie 500
Obsługa gości w obiekcie świa…
Aby pozbyć się plamy z pomadki do ust na dywanie, powinniśmy użyć
A. mleczka do czyszczenia
B. acetonu
C. ciepłej wody
D. odplamiacza do tłustych plam
HGT.03 Pytanie 501
Obsługa gości w obiekcie świa…
Dla osób z grupy turystycznej, które na voucherze mają wybraną opcję wyżywienia Bermuda Plan (BP), należy zorganizować śniadanie
A. angielskie
B. amerykańskie
C. wiedeńskie
D. kontynentalne
HGT.03 Pytanie 502
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie służby w hotelu zajmują się dbaniem o czystość oraz estetykę obszarów wspólnych dla gości?
A. Pięter.
B. Recepcji.
C. Pralnicze.
D. Parterowe.
HGT.03 Pytanie 503
Obsługa gości w obiekcie świa…
Kierownik banku złożył zlecenie do hotelu na zorganizowanie konferencji, której zakończeniem, około godziny 2000, ma być bankiet na stojąco dla mniej więcej 100 osób. Jaki rodzaj bankietu powinien być zaproponowany klientowi?
A. Przyjęcie bufetowe
B. Brunch
C. Lampkę wina
D. Aperitif
HGT.03 Pytanie 504
Obsługa gości w obiekcie świa…
Wieczorna obsługa lokalu mieszkalnego, polegająca na przygotowaniu pokoju oraz łóżka do nocnego wypoczynku gościa w hotelach o standardzie 5*, to
A. turndown service
B. room service
C. executive lounge
D. all inclusive
HGT.03 Pytanie 505
Obsługa gości w obiekcie świa…
Co to jest jajko po wiedeńsku?
A. jajko ugotowane na twardo, serwowane z masłem
B. jajko w szklance, gotowane w gorącej wodzie, z dodatkiem masła
C. jajko ugotowane na twardo, serwowane z majonezem
D. jajko ugotowane na miękko, podawane w kieliszku, z dodatkiem soli
HGT.03 Pytanie 506
Obsługa gości w obiekcie świa…
Na jakiej powierzchni pokojowa powinna zastosować instrukcję Ścierać na wilgotno z łagodnym środkiem czyszczącym?
A. Niezmywalnych tapet
B. Elementów z surowego drewna
C. Powierzchni z naturalnego kamienia
D. Powierzchni obrazu
HGT.03 Pytanie 507
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką czynność należy wykonać na początku procesu czyszczenia wykładziny dywanowej w hotelowym korytarzu?
A. Odkurzanie na sucho
B. Usunięcie plam
C. Spryskanie detergentem
D. Wyszczotkowanie
HGT.03 Pytanie 508
Obsługa gości w obiekcie świa…
Hotel zyskał zlecenie na przygotowanie konferencji. Najlepszym sposobem podawania posiłków podczas konferencji jest zaproponowanie gościom stołu
A. polskiego
B. szwedzkiego
C. amerykańskiego
D. czeskiego
HGT.03 Pytanie 509
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką plamę na wykładzinie dywanowej można usunąć przy użyciu papieru chłonnego oraz żelazka?
A. Z soków owocowych
B. Z czekolady
C. Z wosku ze świecy
D. Z masła
HGT.03 Pytanie 510
Obsługa gości w obiekcie świa…
Dokument dotyczący minibaru jest skierowany do
A. osoby sprzątającej, która po dostrzeżeniu braków w minibarze przekazuje kwit do recepcji w celu obciążenia konta gościa
B. gościa, który zamawia napój alkoholowy w gastronomii hotelowej do swojego pokoju
C. gościa, który korzysta z minibaru w swoim lokalu mieszkalnym
D. osoby sprzątającej, aby mogła uzupełnić asortyment minibaru po opuszczeniu pokoju przez gościa
HGT.03 Pytanie 511
Obsługa gości w obiekcie świa…
Pracownik hotelowy znalazł cenny naszyjnik. Nie zdołano ustalić właściciela. Zgodnie z przepisami Kodeksu cywilnego dotyczącymi nieodpłatnego przechowywania, jak długo maksymalnie po znalezieniu należy trzymać przedmiot w hotelu?
A. Trzy miesiące
B. Pół roku
C. Dwa lata
D. Pięć lat
HGT.03 Pytanie 512
Obsługa gości w obiekcie świa…
W hotelowej restauracji część dań śniadaniowych serwowano w obecności gości, korzystając z stołu pomocniczego. Jaką metodę obsługi zastosowano?
A. Angielską
B. Rosyjską
C. Niemiecką
D. Francuską
HGT.03 Pytanie 513
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką ilość energii powinny zapewniać tłuszcze w diecie na cały dzień?
A. Od 58 do 65%
B. Od 12 do 14%
C. Od 20 do 35%
D. Od 36 do 44%
HGT.03 Pytanie 514
Obsługa gości w obiekcie świa…
Podaj metodę układania pościeli, w której materac jest przykrywany jednym prześcieradłem, na którym umieszczane jest drugie prześcieradło, a następnie koc, który jest zawijany z fragmentu drugiego prześcieradła od strony wezgłowia, tworząc coś w rodzaju śpiwora?
A. Francuska
B. Niemiecka
C. Angielska
D. Standardowa
HGT.03 Pytanie 515
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakich grup produktów powinny unikać osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu w swoim menu?
A. Masła, jaj
B. Mięsa drobiowego, warzyw strączkowych
C. Oliw, ryb
D. Orzechów, owoców
HGT.03 Pytanie 516
Obsługa gości w obiekcie świa…
Która z wymienionych metod najlepiej sprawdzi się w usunięciu gumy do żucia przyklejonej do materiału kanapy?
A. Aplikacja środka odtłuszczającego
B. Zeskrobanie nożem
C. Odkurzanie
D. Użycie zamrażacza
HGT.03 Pytanie 517
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakiej czynności nie wykonuje usługa serwisu wieczornego w hotelach luksusowych w pokojach gościnnych?
A. Zabrania narzuty z łóżka.
B. Dostarczenia podwieczorku do pokoju.
C. Włączenia lampki nocnej.
D. Przygotowania przy łóżku kapci.
HGT.03 Pytanie 518
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania kawy espresso?
A. Woda, mielona kawa, mleko, kakao
B. Woda, mielona kawa, mleko
C. Woda, mielona kawa, śmietanka
D. Woda, mielona kawa
HGT.03 Pytanie 519
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie obowiązki wykonuje housekeeper supervisor?
A. nadzór nad pracą służby pięter oraz kontrolę pokoi przygotowanych dla gości
B. realizowanie zadań i czynności zleconych przez inspektora pięter
C. współpracę z działem HR przy rekrutacji pracowników
D. zarządzanie magazynem bielizny brudnej i czystej
HGT.03 Pytanie 520
Obsługa gości w obiekcie świa…
W jakich obiektach noclegowych należy zmieniać ręczniki codziennie lub na prośbę gości?
A. Pensjonatach 3*, 4* i 5*
B. Hotelach 3*
C. Hotelach 4* i 5*
D. Motelach 3*