Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.03 Pytanie 481
Obsługa gości w obiekcie świa…

Śniadanie składające się z gorącego napoju np. kawy lub herbaty, pieczywa jasnego lub ciemnego, bułek, tostów lub rogalików oraz dodatków w postaci masła, dżemu, miodu i konfitur, to śniadanie

A. angielskie.
B. francuskie.
C. wiedeńskie.
D. amerykańskie.
HGT.03 Pytanie 482
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zestaw zawiera wyłącznie składniki charakterystyczne dla śniadania angielskiego?

A. Naleśniki na ciepło, jajka sadzone na boczku, masło, konfitury, dżem i miód, pieczywo jasne lub ciemne, kawa, woda.
B. Jajko po wiedeńsku, zestaw serów i wędlin, twarożek, dżem i konfitury, pieczywo jasne lub ciemne, bułeczki drożdżowe, kawa ze śmietanką.
C. Płatki kukurydziane, pszenne, musli, ryba na zimno, jajka na twardo, kiełbaski, naleśniki z syropem klonowym, woda z lodem.
D. Smażone kiełbaski, fasola w sosie pomidorowym, jajka smażone z plastrami boczku, masło, dżem, miód, tosty, grzanki, herbata.
HGT.03 Pytanie 483
Obsługa gości w obiekcie świa…

Gość zamówił śniadanie do pokoju. Gastronomia zrealizuje zamówienie wykorzystując formę

A. room service’u.
B. serwisu talerzowego.
C. bufetu śniadaniowego.
D. serwisu a’la carte.
HGT.03 Pytanie 484
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ile minut należy gotować jajko we wrzącej, osolonej wodzie, aby otrzymać jajko mollet?

A. 2-3 minuty.
B. 4-5 minut.
C. 3-4 minuty.
D. 8-10 minut.
HGT.03 Pytanie 485
Obsługa gości w obiekcie świa…

Urządzenie gastronomiczne przedstawione na rysunku, służy

Ilustracja do pytania 5
A. do podgrzewania zupy.
B. jako termos do kawy.
C. jako termos do ciepłych dań.
D. do podgrzewania wody.
HGT.03 Pytanie 486
Obsługa gości w obiekcie świa…

Nakrycie do serwisu płatków z mlekiem składa się z

A. talerza głębokiego i łyżeczki.
B. miseczki na podstawce i łyżki.
C. talerza zakąskowego i łyżki.
D. filiżanki, mlecznika i łyżeczki.
HGT.03 Pytanie 487
Obsługa gości w obiekcie świa…

W którym naczyniu należy podać mleko do kawy?

A. W kokilce.
B. W nelsonce.
C. W filiżance.
D. W dzbanuszku.
HGT.03 Pytanie 488
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kelner realizując zamówienie room-service śniadania kontynentalnego dla gościa użyje

A. wózka serwisowego z blatem.
B. windy serwisowej.
C. dużej tacy prostokątnej.
D. dużego płaskiego talerza.
HGT.03 Pytanie 489
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą najbardziej ekonomiczną formę podawania śniadań wybierze hotel, który gości 200 uczestników konferencji?

A. Zestaw śniadaniowy.
B. Room service.
C. Bufet śniadaniowy.
D. A’ la carte.
HGT.03 Pytanie 490
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przedstawiony na rysunku wózek służy do

Ilustracja do pytania 10
A. transportu warzyw i owoców do magazynu.
B. przewożenia potraw na salę konsumencką.
C. przewożenia odpadów żywnościowych.
D. segregacji odpadów żywnościowych.
HGT.03 Pytanie 491
Obsługa gości w obiekcie świa…

Których naczyń użyje kelner, przygotowując zastawę stołową do podania jajka na miękko?

A. Wygrzanego talerza zakąskowego, noża i widelca.
B. Głębokiego talerza lub miseczki na podstawce i łyżki.
C. Spodka, kieliszka do jajka i łyżeczki.
D. Talerzyka płaskiego, małego noża i widelca.
HGT.03 Pytanie 492
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z podanych zasad dotyczących nakrywania stołu jest niepoprawna?

A. Łyżki oraz widelce należy układać grzbietem do dołu.
B. Liczba sztućców z lewej strony nie powinna przekraczać trzech.
C. Można ułożyć maksymalnie dwie łyżki obok siebie.
D. Ostrza noży należy skierować w lewą stronę.
HGT.03 Pytanie 493
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zestaw produktów jest niezbędny do sporządzania omletu biszkoptowego?

A. Mąka pszenna, jaja, woda.
B. Bułka tarta, jaja, woda.
C. Kasza manna, jaja, mleko.
D. Mąka ziemniaczana, jaja, woda.
HGT.03 Pytanie 494
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaki rodzaj ustawienia krzeseł w hotelowej sali konferencyjnej powinno się zaproponować organizatorom kongresu dla 300 osób?

A. Owalny.
B. Teatralny.
C. Bankietowy.
D. Klasowy.
HGT.03 Pytanie 495
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż grupę usług bezpłatnie świadczonych w hotelu 5*.

A. Budzenie, informacja turystyczna, parking, room-service.
B. Wymiana ręczników, budzenie, informacja turystyczna, obsługa bagażowa.
C. Budzenie, usługa pralnicza, parking, udzielanie pierwszej pomocy.
D. Wezwanie taksówki, usługa pralnicza, obsługa bagażowa, wymiana pościeli.
HGT.03 Pytanie 496
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z podanych usług dodatkowych świadczonych w hotelu jest płatna?

A. Udzielanie informacji.
B. Zamawianie taksówki.
C. Przechowanie bagażu.
D. Prasowanie odzieży.
HGT.03 Pytanie 497
Obsługa gości w obiekcie świa…

Firma zewnętrzna złożyła zamówienie na organizację konferencji z obsługą techniczną. Który rodzaj działań podejmie hotel w przeddzień konferencji?

A. Wystawi tablice informacyjne, wskazujące drogę do sali konferencyjnej.
B. Sprawdzi nagłośnienie pomieszczeń i sprawność mikrofonów.
C. Ustawi mini bufet z napojami i przekąskami.
D. Dokona rejestracji uczestników i powitania gości.
HGT.03 Pytanie 498
Obsługa gości w obiekcie świa…

Prowadzenie przez dział obsługi konferencji aktualnego grafiku wynajęcia sal pozwala przede wszystkim na

A. zastosowanie różnych konfiguracji ustawienia stołów.
B. prezentację sal zamawiającemu.
C. eliminację sytuacji podwójnej rezerwacji.
D. planowanie wyposażenia sal.
HGT.03 Pytanie 499
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą kwotę należy wpisać na fakturze w rubryce wartość netto, jeżeli wartość brutto za usługę SPA wyniosła 170,00 zł?

A. 201,79 zł
B. 130,90 zł
C. 138,21 zł
D. 157,41 zł
HGT.03 Pytanie 500
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ile stołów o wymiarach 80 x 120 cm należy użyć do ustawienia stołu w kształcie litery "I" o wymiarach 120 x 480 cm na przyjęcie bankietowe na siedząco?

A. 5 stołów.
B. 8 stołów.
C. 6 stołów.
D. 4 stoły.
HGT.03 Pytanie 501
Obsługa gości w obiekcie świa…

Firma zewnętrzna chcąc zorganizować imprezę w hotelu, wysłała zapytanie ofertowe, na podstawie którego hotel w pierwszej kolejności przygotował

A. umowę na realizację imprezy.
B. kalkulację kosztów imprezy.
C. ofertę na organizację usługi.
D. prezentację hotelu i jego usług.
HGT.03 Pytanie 502
Obsługa gości w obiekcie świa…

Gość hotelowy skorzystał z minibaru, konsumując: paczkę paluszków słonych, baton zbożowy, 2 butelki whisky, puszkę coca coli oraz 2 butelki wody. Jaką kwotę w zł należy doliczyć do rachunku gościa?

Ilustracja do pytania 22
A. 71,00 zł
B. 117,00 zł
C. 75,00 zł
D. 123,00 zł
HGT.03 Pytanie 503
Obsługa gości w obiekcie świa…

Organizowanie i nadzorowanie wszystkich czynności związanych z obsługą gości w pokojach hotelowych, to zadanie

A. dyrektora hotelu.
B. kierownika recepcji.
C. kierownika służby pięter.
D. pokojowej.
HGT.03 Pytanie 504
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zabieg deratyzacji polega na zwalczaniu szkodliwych

A. wirusów.
B. gryzoni.
C. bakterii.
D. owadów.
HGT.03 Pytanie 505
Obsługa gości w obiekcie świa…

W hotelu odremontowano 50 jednostek mieszkalnych. Który rodzaj sprzątania należy przeprowadzić w tych jednostkach?

A. Awaryjne.
B. Okolicznościowe.
C. Specjalne.
D. Gruntowne.
HGT.03 Pytanie 506
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą metodę należy zastosować, aby usunąć gumę do żucia przyklejoną do dywanu?

A. Posypać sodą.
B. Użyć zamrażacza.
C. Użyć odplamiacza.
D. Posypać solą.
HGT.03 Pytanie 507
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie przedstawionej instrukcji ustal ilość proszku do prania 30 kg obrusów.

Do prania obrusów zastosuj: 20 dag proszku na 1 kg prania

A. 1,5 kg
B. 2,0 kg
C. 3,5 kg
D. 6,0 kg
HGT.03 Pytanie 508
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą z wymienionych czynności należy wykonać w pierwszej kolejności podczas sprzątania jednostki mieszkalnej?

A. Zetrzeć kurze z mebli.
B. Wymienić pościel.
C. Odkurzyć dywan.
D. Opróżnić kosz.
HGT.03 Pytanie 509
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który rodzaj pokoju hotelowego przedstawiono na zamieszczonej ilustracji?

Ilustracja do pytania 29
A. Twin.
B. Single.
C. Duplex.
D. Suit.
HGT.03 Pytanie 510
Obsługa gości w obiekcie świa…

Usługa turndown service, realizowana w hotelach luksusowych, polega na

A. doposażeniu pokoju w dodatkowy koc.
B. wstawieniu do pokoju powitalnej wstawki.
C. przygotowaniu pokoju do nocnego odpoczynku.
D. dostawieniu łóżeczka dla dziecka.
HGT.03 Pytanie 511
Obsługa gości w obiekcie świa…

W którym z podanych przypadków hotel nie jest odpowiedzialny za mienie gościa?

A. Uszkodzenie walizki gościa przez bagażowego.
B. Awaria laptopa podczas użytkowania przez gościa.
C. Poplamienie koszuli gościa przez kelnera.
D. Kradzież portfela gościa, dokonana przez pokojówkę.
HGT.03 Pytanie 512
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakiej temperaturze powinno się przechowywać jaja?

A. Od -10°C do -6°C.
B. Od +7°C do +15°C.
C. Od 0°C do +6°C.
D. Od -5°C do -1°C.
HGT.03 Pytanie 513
Obsługa gości w obiekcie świa…

Której z podanych potraw nie można zaplanować na śniadanie dla gości przestrzegających diety wegańskiej?

A. Brokułów na parze.
B. Jajek w koszulkach.
C. Kuskusa z warzywami.
D. Płatków z owocami.
HGT.03 Pytanie 514
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zakładanie czystego prześcieradła przedstawione na rysunkach 1-4 przebiega w kolejności

Ilustracja do pytania 34
A. 4-2-1-3
B. 2-3-1-4
C. 3-4-1-2
D. 1-4-2-3
HGT.03 Pytanie 515
Obsługa gości w obiekcie świa…

Których danych, zgodnie z procedurami hotelowymi, nie wpisuje się do protokołu znalezienia rzeczy?

A. Miejsca znalezienia.
B. Daty znalezienia przedmiotu.
C. Imienia i nazwiska znalazcy.
D. Terminu pobytu gościa.
HGT.03 Pytanie 516
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która tabela zawiera zalecany procentowy rozdział zapotrzebowania energetycznego na poszczególne posiłki?

Ilustracja do pytania 36
A. B.
B. C.
C. A.
D. D.
HGT.03 Pytanie 517
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która potrawa o galaretowatej powierzchni powstaje przez wylanie masy jajecznej na patelnię i smażenie z jednej strony?

A. Jajecznica.
B. Omlet.
C. Kotlety z jaj.
D. Jaja sadzone.
HGT.03 Pytanie 518
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do czego służy przedstawione na ilustacji urządzenie?

Ilustracja do pytania 38
A. Do dozowania soków.
B. Do podgrzewania wody.
C. Do sporządzania koktajli owocowych.
D. Do sporządzania napojów mlecznych.
HGT.03 Pytanie 519
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż metodę obsługi rodzinnego świątecznego śniadania, którą zastosowano wobec gości, jeżeli kelnerzy przygotowali nakrycie przed ich przyjściem oraz ustawili na stole wszystkie potrawy.

A. Angielska.
B. Francuska.
C. Niemiecka.
D. Rosyjska.
HGT.03 Pytanie 520
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do sporządzenia kawy po irlandzku należy przygotować napar kawowy oraz:

A. whisky, brązowy cukier, śmietankę.
B. gin, sok grejpfrutowy, kostki lodu, cukier.
C. mleko, śmietankę, cukier.
D. skórkę pomarańczową, wrzątek, cukier, śmietankę.