Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Obsługa gości w obiekcie świa…

Który fragment z zamówienia odnosi się do dodatkowych usług biznesowych?
Fragment 1.
Prosimy o rezerwację sali wielofunkcyjnej na bal przedszkolaków. Salę prosimy dodatkowo wyposażyć w mikrofon bezprzewodowy i projektor multimedialny.

Fragment 2.
Prosimy o rezerwację sali wielofunkcyjnej na prywatny pokaz mody. Prosimy także o zorganizowanie poczęstunku dla zaproszonych gości. Salę prosimy zaaranżować odpowiednio do przedsięwzięcia.

Fragment 3.
Prosimy o rezerwację sali wielofunkcyjnej na seminarium dla dwustu osób, a także o zorganizowanie przerw kawowych. Salę prosimy wyposażyć w sprzęt multimedialny, mównicę oraz mikrofon bezprzewodowy.

Fragment 4.
Prosimy o rezerwację sali wielofunkcyjnej na uroczystość rodzinną. W menu proszę uwzględnić tort ze świeczkami i po lampce szampana.

A. Fragment 2.
B. Fragment 4.
C. Fragment 3.
D. Fragment 1.
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie fragmentu wymagań kategoryzacyjnych, wskaż minimalną powierzchnię mieszkalną 6-osobowego pokoju w hotelu jednogwiazdkowym.

Wymagania dla kategorii
Powierzchnia mieszkalna w pokoju w m2 (nie obejmuje wyodrębnionych w h.s., przedpokoju, aneksów barowych, loggii itp.):***************
pokój 1-osobowy14121098
pokój 2-osobowy1816141210
pokój 3-osobowy--161514
pokój 4-osobowy---1816
pokój większy niż 4-osobowy – powierzchnia pokoju 4-osobowego plus dodatkowo w m2 na każdą następną osobę4,54,0

A. 24,0 m2
B. 18,5 m2
C. 16,0 m2
D. 22,5 m2
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przewodnik wycieczki poinformował recepcjonistę o wyjeździe swojej grupy z hotelu o godzinie 400. Jaka forma serwowania śniadania będzie odpowiednia dla tej grupy?

A. Table d'hôte
B. Serwis pokojowy
C. Paczka ze śniadaniem
D. Bufet ze śniadaniem
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakiej sytuacji gość nie ma prawa do odszkodowania za laptopa uszkodzonego na obszarze hotelu?

A. W recepcji hotelowej zamieszczono informację, że hotel nie odpowiada za rzeczy gości
B. W regulaminie hotelu zawarto klauzulę, że hotel nie bierze na siebie odpowiedzialności za mienie gości
C. Szkoda powstała na skutek umyślnego działania lub rażącego zaniedbania ze strony pracownika
D. Szkoda wynikła z działania siły wyższej, której nie można było przewidzieć
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z zatrudnionych w służbie pięter regularnie współdziała z dysponentem w celu aktualizacji danych dotyczących statusu pokoi oraz harmonogramu ich sprzątania?

A. Osoba zajmująca się magazynem
B. Pracownik odpowiedzialny za korytarze
C. Pokojowa na dyżurze
D. Inspektor pięter
HGT.03 Pytanie 533
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie jest najmniejsze dopuszczalne wymiary łóżka w lokalu mieszkalnym typu DBL?

A. 90 cm x 200 cm
B. 140 cm x 200 cm
C. 198 cm x 203 cm
D. 153 cm x 203 cm
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką usługę dodatkową należy zapewnić gościom w każdym hotelu, niezależnie od jego klasyfikacji?

A. Całodobowe przechowywanie bagażu
B. Sprzedaż lub dostęp do prasy codziennej
C. Całodobowa usługa bagażowa
D. Serwowanie posiłków do pokoi
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pracownicy ośrodka wypoczynkowego realizują różnorodne zadania związane z porządkiem, takie jak przesuwanie szaf i mebli, pranie firanek oraz zasłon, czyszczenie ścian, trzepanie dywanów i mebli tapicerowanych. Czynności te klasyfikuje się jako sprzątanie

A. awaryjnego
B. gruntownego
C. bieżącego
D. specjalnego
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką potrawę uzyskuje się poprzez wlanie roztrzepanych jaj do gotującej się, osolonej oraz zakwaszonej wody, a następnie ich powolne gotowanie przez około 3 minuty?

A. Jaja poszetowe
B. Jaja frytowane
C. Jaja na miękko
D. Jaja sadzone
HGT.03 Pytanie 544
Obsługa gości w obiekcie świa…

Charakter działalności SPA w obiekcie hotelowym to

A. usługi rozrywkowe oraz zabiegi zdrowotne
B. usługi rozrywkowe
C. zabiegi zdrowotne
D. zabiegi prozdrowotne i poprawiające urodę
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie parametry powinny być zachowane w pomieszczeniach przeznaczonych do składowania warzyw, takich jak kalafior, kapusta, marchew, por?

A. Wilgotność 80%-90%, temperatura od 10°C do 15°C
B. Wilgotność 70%-80%, temperatura od -3°C do 0°C
C. Wilgotność 90%-95%, temperatura od 8°C do 12°C
D. Wilgotność 95%-100%, temperatura od 0°C do 1°C
Obsługa gości w obiekcie świa…

Serwis polegający na serwowaniu wszystkim gościom tego samego zestawu menu śniadaniowego, w ustalonym czasie i po z góry ustalonej cenie, nazywa się

A. a' la carte
B. bankietowy
C. table d’hôte
D. bufetowy
HGT.03 Pytanie 548
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż zestaw usług oferowanych bezpłatnie w hotelu pięciogwiazdkowym?

A. Budzenie, usługa pralnicza, parking, pomoc w nagłych wypadkach
B. Zamówienie taksówki, usługa pralnicza, obsługa bagażowa, wymiana pościeli
C. Budzenie, informacja turystyczna, parking, room-service
D. Wymiana ręczników, budzenie, informacja turystyczna, obsługa bagażowa
HGT.03 Pytanie 550
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ile czasu należy gotować jajko w osolonej, wrzącej wodzie, aby uzyskać jajko mollet?

A. 8-10 min
B. 2-3 min
C. 4-5 min
D. 3-4 min
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką czynność należy wykonać jako pierwszą podczas serwowania śniadania w pokoju gościa?

A. Określić miejsce, w którym zostanie podane śniadanie
B. Wręczyć gościowi menu room-service
C. Zrobić porządek z ułożeniem potraw na stoliku
D. Zasugerować gościowi nalanie kawy
Obsługa gości w obiekcie świa…

Firma wynajęła w hotelu salę konferencyjną celem organizacji 6-godzinnego szkolenia dla 20 pracowników. Ponadto w spotkaniu wzięli udział właściciel firmy oraz osoba je prowadząca. Podczas szkolenia przewidziano dwie półgodzinne przerwy kawowe, które należy doliczyć do czasu trwania konferencji. Na postawie cennika usług określ, na jaką kwotę wystawiono fakturę za wynajęcie sali konferencyjnej oraz przerwy kawowe.

Cennik usług:
-wynajęcie sali konferencyjnej do 30 osób: 400 zł do 5 godzin
-wynajęcie sali konferencyjnej do 60 osób: 600 zł do 5 godzin
-każda dodatkowa godzina: 50 zł
-1 przerwa kawowa: 10 zł/os.
-uroczysty obiad: 55 zł/os.
-uroczysta kolacja: 35 zł/os.
Wszystkie ceny zawierają podatek VAT

A. 1 040 złotych.
B. 840 złotych.
C. 1 140 złotych.
D. 940 złotych.
Obsługa gości w obiekcie świa…

W zamówieniu na posiłki dla grupy turystów wybrano śniadania kontynentalne. Jaki zestaw śniadaniowy powinien zostać przygotowany?

A. Kawa, sok, bagietka, wędliny
B. Kawa, sok, rogaliki, masło, dżem
C. Herbata, mleko, jajecznica, pomidor
D. Herbata, sok, pieczywo, jaja, wędliny