Filtrowanie pytań
Obsługa gości w obiekcie świa…
A. menedżera recepcji
B. specjalisty ds. marketingu
C. menedżera służby pięter
D. starszej pokojowej
Obsługa gości w obiekcie świa…
Która z wymienionych atrakcji oferowanych gościom hotelowym nie wchodzi w zakres usług specjalnych?
A. Paralotniarstwo
B. Nurkowanie pod lodem
C. Umieszczenie pianina w pokoju
D. Masaż relaksacyjny
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie działania powinno się podjąć, gdy w pomieszczeniu zauważono owady?
A. Dezynfekcję
B. Dezynsekcję
C. Dezodoryzację
D. Deratyzację
Obsługa gości w obiekcie świa…
Dokumentem, który potwierdza przyjęcie do realizacji zamówionych przez gościa usług dodatkowych, jest
A. zlecenie realizacji imprezy
B. potwierdzenie rezerwacji
C. zamówienie na usługi
D. regulamin hotelowy
HGT.03 Pytanie 525
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który fragment z zamówienia odnosi się do dodatkowych usług biznesowych?
| Fragment 1. Prosimy o rezerwację sali wielofunkcyjnej na bal przedszkolaków. Salę prosimy dodatkowo wyposażyć w mikrofon bezprzewodowy i projektor multimedialny. |
| Fragment 2. Prosimy o rezerwację sali wielofunkcyjnej na prywatny pokaz mody. Prosimy także o zorganizowanie poczęstunku dla zaproszonych gości. Salę prosimy zaaranżować odpowiednio do przedsięwzięcia. |
| Fragment 3. Prosimy o rezerwację sali wielofunkcyjnej na seminarium dla dwustu osób, a także o zorganizowanie przerw kawowych. Salę prosimy wyposażyć w sprzęt multimedialny, mównicę oraz mikrofon bezprzewodowy. |
| Fragment 4. Prosimy o rezerwację sali wielofunkcyjnej na uroczystość rodzinną. W menu proszę uwzględnić tort ze świeczkami i po lampce szampana. |
A. Fragment 2.
B. Fragment 4.
C. Fragment 3.
D. Fragment 1.
Obsługa gości w obiekcie świa…
Na podstawie fragmentu wymagań kategoryzacyjnych, wskaż minimalną powierzchnię mieszkalną 6-osobowego pokoju w hotelu jednogwiazdkowym.
| Wymagania dla kategorii | |||||
|---|---|---|---|---|---|
| Powierzchnia mieszkalna w pokoju w m2 (nie obejmuje wyodrębnionych w h.s., przedpokoju, aneksów barowych, loggii itp.): | ***** | **** | *** | ** | * |
| pokój 1-osobowy | 14 | 12 | 10 | 9 | 8 |
| pokój 2-osobowy | 18 | 16 | 14 | 12 | 10 |
| pokój 3-osobowy | - | - | 16 | 15 | 14 |
| pokój 4-osobowy | - | - | - | 18 | 16 |
| pokój większy niż 4-osobowy – powierzchnia pokoju 4-osobowego plus dodatkowo w m2 na każdą następną osobę | 4,5 | 4,0 | |||
A. 24,0 m2
B. 18,5 m2
C. 16,0 m2
D. 22,5 m2
Obsługa gości w obiekcie świa…
Przewodnik wycieczki poinformował recepcjonistę o wyjeździe swojej grupy z hotelu o godzinie 400. Jaka forma serwowania śniadania będzie odpowiednia dla tej grupy?
A. Table d'hôte
B. Serwis pokojowy
C. Paczka ze śniadaniem
D. Bufet ze śniadaniem
Obsługa gości w obiekcie świa…
Podczas porządkowania lokalu mieszkalnego, pracownik odkrył mrówki. Jakie działanie powinien natychmiast podjąć?
A. dezynfekcję
B. sanityzację
C. dezynsekcję
D. deratyzację
Obsługa gości w obiekcie świa…
W jakiej sytuacji gość nie ma prawa do odszkodowania za laptopa uszkodzonego na obszarze hotelu?
A. W recepcji hotelowej zamieszczono informację, że hotel nie odpowiada za rzeczy gości
B. W regulaminie hotelu zawarto klauzulę, że hotel nie bierze na siebie odpowiedzialności za mienie gości
C. Szkoda powstała na skutek umyślnego działania lub rażącego zaniedbania ze strony pracownika
D. Szkoda wynikła z działania siły wyższej, której nie można było przewidzieć
Obsługa gości w obiekcie świa…
W hotelach i motelach pięciogwiazdkowych usługa room service powinna być dostępna przez minimum
A. 12 godzin
B. 18 godzin
C. 20 godzin
D. 8 godzin
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który z zatrudnionych w służbie pięter regularnie współdziała z dysponentem w celu aktualizacji danych dotyczących statusu pokoi oraz harmonogramu ich sprzątania?
A. Osoba zajmująca się magazynem
B. Pracownik odpowiedzialny za korytarze
C. Pokojowa na dyżurze
D. Inspektor pięter
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie urządzenie powinno być wykorzystane do czyszczenia lakierowanej podłogi z drewna?
A. Polerkę
B. Mop
C. Zamiatarkę
D. Ekstraktor
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie jest najmniejsze dopuszczalne wymiary łóżka w lokalu mieszkalnym typu DBL?
A. 90 cm x 200 cm
B. 140 cm x 200 cm
C. 198 cm x 203 cm
D. 153 cm x 203 cm
Obsługa gości w obiekcie świa…
Która z wymienionych metod najlepiej sprawdzi się w usunięciu gumy do żucia przyklejonej do materiału kanapy?
A. Zeskrobanie nożem
B. Aplikacja środka odtłuszczającego
C. Użycie zamrażacza
D. Odkurzanie
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką usługę dodatkową należy zapewnić gościom w każdym hotelu, niezależnie od jego klasyfikacji?
A. Całodobowe przechowywanie bagażu
B. Sprzedaż lub dostęp do prasy codziennej
C. Całodobowa usługa bagażowa
D. Serwowanie posiłków do pokoi
HGT.03 Pytanie 536
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który z menedżerów w hotelu 5* odpowiada za planowanie oraz koordynację działań związanych z obsługą gości w pokojach oraz innych miejscach w części mieszkalnej?
A. Służby parterowej
B. Gastronomii
C. Służby pięter
D. Recepcji
Obsługa gości w obiekcie świa…
Pracownicy ośrodka wypoczynkowego realizują różnorodne zadania związane z porządkiem, takie jak przesuwanie szaf i mebli, pranie firanek oraz zasłon, czyszczenie ścian, trzepanie dywanów i mebli tapicerowanych. Czynności te klasyfikuje się jako sprzątanie
A. awaryjnego
B. gruntownego
C. bieżącego
D. specjalnego
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakiej czynności nie powinno się przeprowadzać podczas porządkowania pomieszczenia, w którym przebywa gość?
A. Dezynfekcji urządzeń sanitarnych
B. Mycia kabiny prysznicowej
C. Polerowania zwierciadła
D. Odkurzania dywanu
Obsługa gości w obiekcie świa…
W hotelu przeprowadzono remont 20 pokoi. Jakiego typu sprzątanie powinno zostać zrealizowane w tych jednostkach?
A. Interwencyjne
B. Nadzwyczajne
C. Gruntowne
D. Okazjonalne
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką jednostkę noclegową powinno się przygotować dla gościa rezerwującego pokój dwuosobowy z dużym łóżkiem?
A. Suite
B. Twin
C. Double
D. Duplex
Obsługa gości w obiekcie świa…
Ile płynu uniwersalnego należy dodać do 15 litrów wody, aby przygotować roztwór do mycia, skoro producent zaleca rozcieńczenie w proporcji 1:5?
A. 3,0 litry
B. 1,5 litra
C. 5,0 litrów
D. 7,5 litra
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką potrawę uzyskuje się poprzez wlanie roztrzepanych jaj do gotującej się, osolonej oraz zakwaszonej wody, a następnie ich powolne gotowanie przez około 3 minuty?
A. Jaja poszetowe
B. Jaja frytowane
C. Jaja na miękko
D. Jaja sadzone
Obsługa gości w obiekcie świa…
Pomieszczenie opuszczone przez gościa z potwierdzoną chorobą zakaźną powinno być poddane
A. deratyzacji
B. dezaktywacji
C. dezynfekcji
D. dezynsekcji
Obsługa gości w obiekcie świa…
Charakter działalności SPA w obiekcie hotelowym to
A. usługi rozrywkowe oraz zabiegi zdrowotne
B. usługi rozrywkowe
C. zabiegi zdrowotne
D. zabiegi prozdrowotne i poprawiające urodę
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie parametry powinny być zachowane w pomieszczeniach przeznaczonych do składowania warzyw, takich jak kalafior, kapusta, marchew, por?
A. Wilgotność 80%-90%, temperatura od 10°C do 15°C
B. Wilgotność 70%-80%, temperatura od -3°C do 0°C
C. Wilgotność 90%-95%, temperatura od 8°C do 12°C
D. Wilgotność 95%-100%, temperatura od 0°C do 1°C
Obsługa gości w obiekcie świa…
Na podstawie grafiku obłożenia wskaż numery pokoi, które należy posprzątać "na czysto" 6 grudnia.
| Nr pokoju | 03.12 | 04.12 | 05.12 | 06.12 | 07.12 | 08.12 |
|---|---|---|---|---|---|---|
| 101 | R | R | R | |||
| 102 | R | R | ||||
| 103 | R | R | R | |||
| 104 | R |
A. 101,103,104
B. 101,102,103
C. 101,102,104
D. 102,103,104
Obsługa gości w obiekcie świa…
Serwis polegający na serwowaniu wszystkim gościom tego samego zestawu menu śniadaniowego, w ustalonym czasie i po z góry ustalonej cenie, nazywa się
A. a' la carte
B. bankietowy
C. table d’hôte
D. bufetowy
Obsługa gości w obiekcie świa…
Wskaż zestaw usług oferowanych bezpłatnie w hotelu pięciogwiazdkowym?
A. Budzenie, usługa pralnicza, parking, pomoc w nagłych wypadkach
B. Zamówienie taksówki, usługa pralnicza, obsługa bagażowa, wymiana pościeli
C. Budzenie, informacja turystyczna, parking, room-service
D. Wymiana ręczników, budzenie, informacja turystyczna, obsługa bagażowa
HGT.03 Pytanie 549
Obsługa gości w obiekcie świa…
W trakcie przygotowań do organizacji przyjęcia okolicznościowego w hotelu, ważne jest, aby ustalić z klientem
A. typ dekoracji.
B. koszt przypadający na jednego gościa.
C. szczegółowy plan obsługi.
D. wynagrodzenie pracowników obsługi.
Obsługa gości w obiekcie świa…
Ile czasu należy gotować jajko w osolonej, wrzącej wodzie, aby uzyskać jajko mollet?
A. 8-10 min
B. 2-3 min
C. 4-5 min
D. 3-4 min
Obsługa gości w obiekcie świa…
W jakim typie sprzątania realizuje się codzienne czynności oraz mycie okien i drzwi, omiatanie ścian i sufitów, trzepanie dywanów, przesuwanie mebli, pastowanie oraz froterowanie podłóg?
A. Okolicznościowego
B. Bieżącego
C. Awaryjnego
D. Gruntownego
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką czynność należy wykonać jako pierwszą podczas serwowania śniadania w pokoju gościa?
A. Określić miejsce, w którym zostanie podane śniadanie
B. Wręczyć gościowi menu room-service
C. Zrobić porządek z ułożeniem potraw na stoliku
D. Zasugerować gościowi nalanie kawy
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką opcję serwowania śniadania należałoby zasugerować parze młodej, która planuje pobyt w apartamencie po ceremonii ślubnej?
A. Bufet śniadaniowy
B. Zestaw śniadaniowy
C. Room service
D. A'la carte
Obsługa gości w obiekcie świa…
Firma wynajęła w hotelu salę konferencyjną celem organizacji 6-godzinnego szkolenia dla 20 pracowników. Ponadto w spotkaniu wzięli udział właściciel firmy oraz osoba je prowadząca. Podczas szkolenia przewidziano dwie półgodzinne przerwy kawowe, które należy doliczyć do czasu trwania konferencji. Na postawie cennika usług określ, na jaką kwotę wystawiono fakturę za wynajęcie sali konferencyjnej oraz przerwy kawowe.
| Cennik usług: | |
| - | wynajęcie sali konferencyjnej do 30 osób: 400 zł do 5 godzin |
| - | wynajęcie sali konferencyjnej do 60 osób: 600 zł do 5 godzin |
| - | każda dodatkowa godzina: 50 zł |
| - | 1 przerwa kawowa: 10 zł/os. |
| - | uroczysty obiad: 55 zł/os. |
| - | uroczysta kolacja: 35 zł/os. |
| Wszystkie ceny zawierają podatek VAT | |
A. 1 040 złotych.
B. 840 złotych.
C. 1 140 złotych.
D. 940 złotych.
Obsługa gości w obiekcie świa…
Pokoje hotelowe przystosowane dla osób poruszających się na wózkach inwalidzkich klasyfikowane są jako jednostki
A. rezydencjonalnych
B. podstawowych
C. standardowych
D. specjalnych
Obsługa gości w obiekcie świa…
Miejsce przeznaczone do niewielkich napraw sprzętu sportowego i turystycznego powinno obligatoryjnie mieć
A. dom wycieczkowy
B. pole biwakowe
C. schronisko młodzieżowe
D. camping
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który z poniższych sprzętów nie znajduje się w sali konferencyjnej hotelu?
A. Hoker
B. Projektor
C. Flipchart
D. Wizualizer
Obsługa gości w obiekcie świa…
W zamówieniu na posiłki dla grupy turystów wybrano śniadania kontynentalne. Jaki zestaw śniadaniowy powinien zostać przygotowany?
A. Kawa, sok, bagietka, wędliny
B. Kawa, sok, rogaliki, masło, dżem
C. Herbata, mleko, jajecznica, pomidor
D. Herbata, sok, pieczywo, jaja, wędliny
Obsługa gości w obiekcie świa…
Napój kawowy przygotowany na podstawie podwójnej porcji klasycznego espresso z dodatkiem mleka, przyozdobiony małym kleksem mlecznej piany, to
A. espresso
B. latte macchiato
C. melange
D. cappuccino
Obsługa gości w obiekcie świa…
Zachowanie porządku oraz czystości w obszarze wellness i SPA w hotelu należy do zadań pracowników
A. sekcji rekreacyjnej
B. działu technicznego
C. służby parterowej
D. służby pięter