Filtrowanie pytań
HGT.03 Pytanie 521
Obsługa gości w obiekcie świa…
A. 2 480 zł
B. 124 zł
C. 1 240 zł
D. 248 zł
HGT.03 Pytanie 522
Obsługa gości w obiekcie świa…
Od jakiej klasy hotele i motele mają obowiązek oferować usługę sprzedaży lub udostępniania prasy codziennej?
A. 1*
B. 4*
C. 2*
D. 3*
HGT.03 Pytanie 523
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie działania należy podjąć, gdy w magazynie z pościelą zauważono gryzonie?
A. Dezynsekcja
B. Sanityzacja
C. Deratyzacja
D. Dezynfekcja
HGT.03 Pytanie 524
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie obiekty są zobowiązane, zgodnie z wymaganiami kategoryzacyjnymi, do przeprowadzenia dodatkowego sprzątania pokoju i łazienki na prośbę gościa?
A. Hotele
B. Pensjonaty
C. Domy wycieczkowe
D. Schroniska młodzieżowe
HGT.03 Pytanie 525
Obsługa gości w obiekcie świa…
W potwierdzeniu dokonania rezerwacji sali konferencyjnej należy wskazać między innymi
A. wyposażenie sali oraz liczbę osób obsługujących konferencję
B. godziny rezerwacji sali i formę płatności
C. nazwę sali oraz imię i nazwisko szkoleniowca
D. datę rezerwacji sali oraz obywatelstwo uczestników
HGT.03 Pytanie 526
Obsługa gości w obiekcie świa…
Podejmując zlecenie na przygotowanie wstawki powitalnej dla gościa VIP, pokojowa powinna w przygotowanej przestrzeni noclegowej umieścić
A. bukiet kwiatów
B. dodatkowe łóżko
C. poranną gazetę
D. drugą poduszkę
HGT.03 Pytanie 527
Obsługa gości w obiekcie świa…
Do standardowego wyposażenia wózka serwisowego nie wchodzi
A. worka na brudną bieliznę
B. rękawic ochronnych
C. wiaderko z mopem
D. szorowarki jednotarczowej
HGT.03 Pytanie 528
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie są odpowiednie warunki przechowywania świeżych ryb w chłodni magazynowej w restauracji hotelowej?
A. W temperaturze -1 - 2°C, maksymalnie 2 dni
B. W temperaturze 10 - 14°C, maksymalnie 2 dni
C. W temperaturze 2 - 4°C, maksymalnie 4 dni
D. W temperaturze 4 - 8°C, maksymalnie 4 dni
HGT.03 Pytanie 529
Obsługa gości w obiekcie świa…
Wskaż sposób przygotowania łóżka, w którym materac pokryty jest jednym prześcieradłem, a na nim umieszczone jest drugie prześcieradło, następnie kładzie się koc, który jest zawijany na końcu drugiego prześcieradła od strony wezgłowia, tworząc coś w rodzaju śpiwora.
A. Angielska.
B. Standardowa.
C. Niemiecka.
D. Francuska.
HGT.03 Pytanie 530
Obsługa gości w obiekcie świa…
W lokalu mieszkalnym, w którym przebywał gość, podczas sprzątania pokojowa dostrzegła na wykładzinie plamy po rozlanym napoju. Proces usuwania plam, który musiała przeprowadzić, jest typem sprzątania
A. gruntownego
B. okresowego
C. bieżącego
D. awaryjnego
HGT.03 Pytanie 531
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie elementy wchodzą w skład nakrycia do serwisu płatków z mlekiem?
A. talerza zakąskowego i łyżki
B. filiżanki, mlecznika i łyżeczki
C. talerza głębokiego i łyżeczki
D. miseczki na podstawce i łyżki
HGT.03 Pytanie 532
Obsługa gości w obiekcie świa…
Gość złożył rezerwację w hotelu na zorganizowanie przyjęcia z okazji zawarcia umowy handlowej. Poprosił o przygotowanie przyjęcia w formie stojącej, trwającego około 30 minut w godzinach od 1200 do 1300. Jakiego rodzaju przyjęcia powinien recepcjonista zasugerować gościowi?
A. Garden Party
B. Coctail Party
C. Przyjęcie bufetowe
D. Lampkę wina
HGT.03 Pytanie 533
Obsługa gości w obiekcie świa…
Które produkty powinny być jako pierwsze umieszczone w bufecie na śniadanie?
A. Mleko i wyroby mleczne
B. Chleb i inne pieczywo
C. Wędliny oraz pasztety
D. Dżemy, powidła i konfitury
HGT.03 Pytanie 534
Obsługa gości w obiekcie świa…
Na podstawie przedstawionej oferty określ rodzaj usług dodatkowych oferowanych przez hotel w Kołobrzegu.
Oferta hotelu w Kołobrzegu |
Wydzielona strefa hotelu kusi gustownymi i przytulnymi wnętrzami, w których nasi Goście znajdą przyjemność korzystania z basenu z przeciwprądem i masażem strumieniowym oraz jacuzzi. Ciepłem przyciągają sauna sucha oraz łaźnia parowa. Dla aktywnych przygotowaliśmy salę fitness. Propozycje wyszczególnione w menu zabiegowym to starannie rytuały wykonywane w oparciu o wysokiej klasy produkty. Proponujemy Państwu wszechstronne terapie będące wyrafinowanym połączeniem najcenniejszych skarbów natury z nowoczesnym wyposażeniem w najlepszym wydaniu. |
A. Cateringowe.
B. Spa & Welbiess.
C. Biznesowe.
D. Konferencyjne.
HGT.03 Pytanie 535
Obsługa gości w obiekcie świa…
Aby dostarczyć do pokoju dla jednego gościa śniadanie kontynentalne, konieczne jest użycie
A. talerza
B. gerydonu
C. półmiska
D. tacy
HGT.03 Pytanie 536
Obsługa gości w obiekcie świa…
Serwis, w którym gościom przy pojedynczych stolikach podawane jest to samo menu śniadaniowe o ustalonej porze to
A. table d'hóte
B. bufetowy
C. a la carte
D. bankietowy
HGT.03 Pytanie 537
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie zadanie powinien wykonać kelner przy rozpoczęciu podawania śniadania w hotelowej restauracji?
A. Włączenie ekspresu do kawy i samowaru do herbaty.
B. Układanie bukietów kwiatowych na stołach.
C. Otwieranie okien.
D. Czyszczenie stolików.
HGT.03 Pytanie 538
Obsługa gości w obiekcie świa…
Do naczyń stosowanych do serwowania potraw w bufecie śniadaniowym zaliczają się:
A. półmiski, bulionówki, salaterki
B. cukiernice, mleczniki, dzbanki
C. talerzyki zakąskowe, talerze płaskie, miseczki
D. półmiski, misy, salaterki
HGT.03 Pytanie 539
Obsługa gości w obiekcie świa…
W hotelowej restauracji część dania została przyrządzona na oczach gości, używając wózka serwisowego. Jaką metodę obsługi zastosowano?
A. Angielską
B. Niemiecką
C. Francuską
D. Rosyjską
HGT.03 Pytanie 540
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie dane powinna zawierać ogólna oferta dotycząca usług dodatkowych?
A. Termin wykonania usługi
B. Obliczenie kosztów
C. Czas realizacji usługi
D. Opcje cenowe oferty
HGT.03 Pytanie 541
Obsługa gości w obiekcie świa…
Zupa mleczna, jajka smażone na boczku oraz fasolka w sosie pomidorowym są typowymi potrawami śniadaniowymi w jakiej kuchni?
A. rosyjskiego
B. wiedeńskiego
C. angielskiego
D. amerykańskiego
HGT.03 Pytanie 542
Obsługa gości w obiekcie świa…
Do jakiego dania serwowanego na śniadanie powinno się podać talerzyk na resztki?
A. Jajecznicy z boczkiem
B. Omletu biszkoptowego
C. Szynki na zimno
D. Jajka na miękko
HGT.03 Pytanie 543
Obsługa gości w obiekcie świa…
W trakcie przygotowywania bufetu na śniadanie, co powinno znajdować się w witrynach chłodniczych?
A. sery dojrzewające
B. wypieki
C. zimne przekąski
D. napoje owocowe
HGT.03 Pytanie 544
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką metodę można zastosować do wyeliminowania plamy z masła na wykładzinie dywanowej?
A. Zastosować środek mrożący
B. Użyć preparatu do dezynfekcji
C. Wyprać zimną wodą
D. Użyć odplamiacza do tłustych plam
HGT.03 Pytanie 545
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który z wymienionych serów nadaje się do przygotowania dania dla gościa, który nie preferuje serów z pleśnią?
A. Bryndza
B. Gorgonzola
C. Roquefort
D. Rokpol
HGT.03 Pytanie 546
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie powierzchnie powinny być przetarte roztworem dezynfekującym podczas sprzątania mieszkania opuszczonego przez gościa?
A. Kieliszki do wody, pilot od telewizora, powierzchnia stołu
B. Słuchawkę od telefonu, pilot od telewizora, klamki
C. Klamki, podłoga w toalecie, parapet
D. Powierzchnia stołu, parapet, podłoga w toalecie
HGT.03 Pytanie 547
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który z członków personelu hotelowego powinien zweryfikować stan przygotowania pokoju przed przybyciem gościa VIP?
A. Pokojowa zmienna
B. Concierge recepcyjny
C. Guest relations
D. Kierownik służby pięter
HGT.03 Pytanie 548
Obsługa gości w obiekcie świa…
Czyszczenie okien, usuwanie zanieczyszczeń z trudno dostępnych miejsc oraz pranie dywanów to zadania realizowane w ramach porządkowania
A. gruntownego
B. nadzwyczajnego
C. cyklicznego
D. rocznego
HGT.03 Pytanie 549
Obsługa gości w obiekcie świa…
Która z wymienionych usług hotelowych nie stanowi usługi dodatkowej?
A. Użycie apteczki
B. Dostarczanie korespondencji
C. Przechowalnia
D. Zajęcia fitness
HGT.03 Pytanie 550
Obsługa gości w obiekcie świa…
Do kogo pokojowa powinna zgłosić zauważone w trakcie sprzątania ubytki w wyposażeniu pokoju, z którego wyjechał gość?
A. Do kierownika służby pięter
B. Do recepcjonisty dyżurnego
C. Do kierownika działu technicznego
D. Do dyrektora hotelu
HGT.03 Pytanie 551
Obsługa gości w obiekcie świa…
Pensjonat, przygotowując się do letniego sezonu, przeprowadza szereg gruntownych porządków, w tym przesuwanie szaf i mebli, pranie zasłon oraz firanek, czyszczenie ścian, cyklinowanie i pastowanie podłóg, a także trzepanie dywanów oraz mebli tapicerowanych. Wymienione działania klasyfikowane są jako sprzątanie
A. bieżącego
B. specjalnego
C. sezonowego
D. awaryjnego
HGT.03 Pytanie 552
Obsługa gości w obiekcie świa…
Dezynfekcję pościeli, koców, poduszek i materacy w obiektach hotelowych należy przeprowadzać co najmniej raz na
A. pół roku
B. rok
C. kwartał
D. miesiąc
HGT.03 Pytanie 553
Obsługa gości w obiekcie świa…
W jaki sposób powinna postąpić pokojowa, gdy podczas sprzątania pokoju "na czysto" dostrzegła porzuconą walizkę?
A. Przenieść ją do recepcji hotelu.
B. Natychmiast poinformować swoich przełożonych
C. Sprawdzić, co znajduje się w środku.
D. Zanieść ją do przechowalni bagażu.
HGT.03 Pytanie 554
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaka temperatura jest najbardziej odpowiednia do przechowywania jaj, aby utrzymały świeżość przez 28 dni?
A. Od - 2°C do 0°C
B. Od 0°C do +5°C
C. Od - 5°C do - 2°C
D. Od +6°C do +10°C
HGT.03 Pytanie 555
Obsługa gości w obiekcie świa…
Co powinna uczynić osoba sprzątająca, która po opuszczeniu pokoju przez gościa zauważyła zegarek?
A. Zawiadomić kierownika służby pięter
B. Poinformować dyrektora hotelu
C. Przekazać go do depozytu
D. Zostawić zegarek w pomieszczeniu
HGT.03 Pytanie 556
Obsługa gości w obiekcie świa…
Kawa z kremową, orzechowo-brązową pianką określaną jako crema, to
A. macchiato
B. au lait
C. espresso
D. con panna
HGT.03 Pytanie 557
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakiego typu czyszczenie powinno mieć miejsce w hotelu przed zorganizowaniem dużej imprezy noworocznej?
A. Sezonowe
B. Okolicznościowe
C. Specjalne
D. Ogólne
HGT.03 Pytanie 558
Obsługa gości w obiekcie świa…
Śniadanie, które zawiera gorący napój taki jak kawa lub herbata, jasne lub ciemne pieczywo, bułki, tosty lub rogaliki oraz dodatki takie jak masło, dżem, miód i konfitury, to śniadanie
A. angielskie
B. francuskie
C. amerykańskie
D. wiedeńskie
HGT.03 Pytanie 559
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką kwotę powinno się umieścić na fakturze w polu wartość netto, jeśli cena brutto za usługę SPA wyniosła 170,00 zł?
A. 138,21 zł
B. 201,79 zł
C. 130,90 zł
D. 157,41 zł
HGT.03 Pytanie 560
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie produkty warto uwzględnić przy planowaniu posiłków dla osób stosujących dietę odchudzającą?
A. Mięso wieprzowe i podroby
B. Banany oraz winogrona
C. Napoje gazowane oraz nektary
D. Twaróg i jogurt naturalny