Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.03 Pytanie 521
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych metod serwowania śniadań w hotelowej restauracji jest najodpowiedniejsza przy obsłudze grupy turystycznej?

A. Angielska
B. Francuska
C. Rosyjska
D. Niemiecka
HGT.03 Pytanie 522
Obsługa gości w obiekcie świa…

W zamówieniu na posiłki dla grupy turystów wybrano śniadania kontynentalne. Jaki zestaw śniadaniowy powinien zostać przygotowany?

A. Herbata, mleko, jajecznica, pomidor
B. Herbata, sok, pieczywo, jaja, wędliny
C. Kawa, sok, rogaliki, masło, dżem
D. Kawa, sok, bagietka, wędliny
HGT.03 Pytanie 523
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakiego rodzaju sprzątanie powinno być wykonane po zauważeniu insektów w pomieszczeniu?

A. Specjalne
B. Okresowe
C. Gruntowne
D. Okolicznościowe
HGT.03 Pytanie 524
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie produkty, ze względu na mikrobiologiczne bezpieczeństwo, powinny być oddzielnie przechowywane?

A. Słodycze i pieczywo
B. Ryż i mąka
C. Owoce i warzywa
D. Mięso i wędliny
HGT.03 Pytanie 525
Obsługa gości w obiekcie świa…

Klient złożył zamówienie w hotelu na urządzenie imprezy z okazji podpisania umowy handlowej. Zwrócił się z prośbą o zorganizowanie przyjęcia w formie stojącej, które miałoby trwać około 30 minut w godzinach od 1200 do 1300. Jaki typ przyjęcia powinien zaproponować recepcjonista gościowi?

A. Przyjęcie bufetowe
B. Coctail party
C. Lampkę wina
D. Garden party
HGT.03 Pytanie 526
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką kwotę należy wpisać na fakturze w sekcji wartość netto, jeśli wartość brutto za usługi typu Wellness&SPA wynosi 1 200,00 zł, a stawka VAT to 23%?

A. 1 111,11 zł
B. 1 296,00 zł
C. 975,61 zł
D. 1 476,00 zł
HGT.03 Pytanie 527
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie rodzaje płatków śniadaniowych będą odpowiednie dla osób z nietolerancją glutenu?

A. Ryżowe
B. Pszenne
C. Orkiszowe
D. Jęczmienne
HGT.03 Pytanie 528
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przygotowanie comiesięcznych grafików pracy dla pracowników działu pięter jest zadaniem

A. menedżera służby pięter
B. specjalisty ds. marketingu
C. menedżera recepcji
D. starszej pokojowej
HGT.03 Pytanie 529
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zadanie wieczorne dotyczące obsługi pokoju oraz przygotowania łóżka do nocnego wypoczynku gościa w obiektach hotelowych o pięciogwiazdkowym standardzie, to

A. room service
B. executive lounge
C. turndown service
D. all inclusive
HGT.03 Pytanie 530
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który pracownik hotelu zajmuje się odbiorem odzieży do prania od gości?

A. Osoba z pralni.
B. Korytarzowy.
C. Magazynier tkanin.
D. Pokojowa.
HGT.03 Pytanie 531
Obsługa gości w obiekcie świa…

Klient złożył prośbę do hotelu o zorganizowanie konferencji międzynarodowej dla 150 osób, podczas której tłumaczenie ma następować na bieżąco równolegle z wystąpieniem prelegenta. Przy wykonywaniu tej usługi hotel musi mieć dostęp do sprzętu do tłumaczenia.

A. asymetrycznego
B. szeptanego
C. zwrotnego
D. symultanicznego
HGT.03 Pytanie 532
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zadanie sporządzania miesięcznych planów pracy dla pracowników służby pięter należy do zadań

A. pracuownika marketingu
B. kierownika pięter
C. kierownika recepcji
D. starszej pokojowej
HGT.03 Pytanie 533
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którego z elementów zastawy stołowej nie powinno znaleźć się na stole podczas przygotowywania śniadania – poranna herbata?

A. Talerzyka do pieczywa
B. Filiżanki ze spodkiem
C. Cukiernicy
D. Łyżeczki
HGT.03 Pytanie 534
Obsługa gości w obiekcie świa…

Usługa turndown service, oferowana w ekskluzywnych hotelach, polega na

A. dodaniu łóżeczka dla dziecka
B. przygotowaniu pokoju do nocnego wypoczynku
C. przewietrzeniu wnętrza i ustawieniu klimatyzacji
D. uzupełnieniu pokoju o dodatkową poduszkę
HGT.03 Pytanie 535
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do kogo pokojowa powinna zgłosić zauważone w trakcie sprzątania ubytki w wyposażeniu pokoju, z którego wyjechał gość?

A. Do kierownika działu technicznego
B. Do dyrektora hotelu
C. Do kierownika służby pięter
D. Do recepcjonisty dyżurnego
HGT.03 Pytanie 536
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie są odpowiednie warunki przechowywania świeżych ryb w chłodni magazynowej w restauracji hotelowej?

A. W temperaturze 2 - 4°C, maksymalnie 4 dni
B. W temperaturze 10 - 14°C, maksymalnie 2 dni
C. W temperaturze 4 - 8°C, maksymalnie 4 dni
D. W temperaturze -1 - 2°C, maksymalnie 2 dni
HGT.03 Pytanie 537
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podczas porządkowania lokalu mieszkalnego, pracownik odkrył mrówki. Jakie działanie powinien natychmiast podjąć?

A. dezynfekcję
B. sanityzację
C. deratyzację
D. dezynsekcję
HGT.03 Pytanie 538
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaki napój powinien być zaproponowany gościowi podczas śniadania wiedeńskiego?

A. Herbatę z sokiem
B. Kawę z mlekiem lub śmietanką
C. Kawę z bitą śmietaną
D. Herbatę z cytryną lub imbirem
HGT.03 Pytanie 539
Obsługa gości w obiekcie świa…

Której z wymienionych czynności nie dokonuje się podczas codziennego porządkowania w węźle higieniczno-sanitarnym?

A. Czyszczenia armatury.
B. Uzupełniania kosmetyków.
C. Czyszczenia fug.
D. Opróżniania kosza na śmieci.
HGT.03 Pytanie 540
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak powinien postąpić pracownik room service po wejściu do pokoju, gdy gość zamówił płatne śniadanie do pokoju?

A. Ustawić tacę w wyznaczonym miejscu, życzyć smacznego i przyjąć zapłatę
B. Ustawić tacę na stole, życzyć smacznego i grzecznie pożegnać gościa
C. Ustawić tacę na stoliku, zainkasować należność i pożegnać gościa
D. Ustawić tacę we wskazanym miejscu, zapytać o ewentualne dodatkowe życzenia i podać rachunek do podpisu
HGT.03 Pytanie 541
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką substancję powinien zastosować pracownik do mycia luster w węźle higieniczno-sanitarnym?

A. impregnat
B. płyn zawierający alkohol
C. czystą wodę
D. środek do dezynfekcji
HGT.03 Pytanie 542
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych zasad dotyczących nakrywania stołu jest błędna?

A. Dozwolone jest ułożenie najwyżej dwóch łyżek obok siebie
B. Liczba sztućców po lewej nie może być większa niż trzy
C. Łyżki oraz widelce trzeba układać grzbietem w dół
D. Ostrza noży powinny być skierowane w lewą stronę
HGT.03 Pytanie 543
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką kwotę odszkodowania powinien przeznaczyć hotel dla gościa, jeśli podczas porządkowania jednostki mieszkalnej uszkodzono laptop o wartości 6 000,00 zł, a cena za dobę hotelową wynosi 300,00 zł?

A. 30 000,00 zł
B. 6 000,00 zł
C. 9 000,00 zł
D. 15 000,00 zł
HGT.03 Pytanie 544
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pad to narzędzie stosowane przez pracowników służby pięter do

A. polerowania posadzki
B. czyszczenia podłóg
C. usuwania kurzu
D. czyszczenia toalety
HGT.03 Pytanie 545
Obsługa gości w obiekcie świa…

Dokument, który wypełnia inspektor pięter po przeprowadzeniu kontroli lokalu mieszkalnego przygotowanego do sprzedaży, to

A. harmonogram czasu pracy
B. wykaz pokoi do sprzątnięcia
C. protokół strat w pokoju
D. karta sprawdzania pokoju
HGT.03 Pytanie 546
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakiej temperaturze powinno się przechowywać świeże, surowe mięso?

A. Od 5°C do 8°C
B. Od 0°C do 4°C
C. Od -4°C do 0°C
D. Od -18°C do -5°C
HGT.03 Pytanie 547
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jednostki mieszkalne składające się z wielu pomieszczeń, zaprojektowane głównie do obsługi rodzinnego ruchu, to jednostki typu

A. rezydencyjnego
B. standardowego
C. apartamentowego
D. specjalnego
HGT.03 Pytanie 548
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką kategorię usług hotelarskich reprezentują usługi fryzjerskie?

A. Komplementarnych
B. Towarzyszących
C. Fakultatywnych
D. Podstawowych
HGT.03 Pytanie 549
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaki system organizacyjny działu służby pięter przewiduje w składzie kadrowym zatrudnienie pokojowej lotnej?

A. Dyspozycyjny
B. Rewirowy
C. Brygadowy
D. Grafikowy
HGT.03 Pytanie 550
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie naczynia powinien wykorzystać kelner, organizując nakrycie do serwowania jajka na miękko?

A. Podgrzanego talerza zakąskowego, noża oraz widelca
B. Płaskiego talerzyka, małego noża oraz widelca
C. Spodka, kieliszka do jajka i łyżeczki
D. Głębokiego talerza lub miseczki na podstawce i łyżki
HGT.03 Pytanie 551
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak długo należy gotować jajko w osolonej, wrzącej wodzie, aby uzyskać jajko mollet?

A. 6 minut
B. 3 minuty
C. 4+5 minut
D. 8+10 minut
HGT.03 Pytanie 552
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką czynność powinna w pierwszej kolejności wykonać pokojowa według procedury sprzątania pokoju "przy gościu"?

A. Zaktualizować materiały informacyjne i promocyjne
B. Pozbierać porozrzucane rzeczy gościa
C. Ustawić czyste naczynia
D. Opróżnić kosz, zebrać brudne naczynia