Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.03 Pytanie 521
Obsługa gości w obiekcie świa…

W której formie serwowany jest kilkudaniowy posiłek najczęściej spotykany w sanatoriach i ośrodkach wypoczynkowych, podawany wszystkim gościom do stolików o ustalonych godzinach i po z góry określonej cenie?

A. Table d`hôte.
B. Bufetu śniadaniowego.
C. A la carte.
D. Wstawki śniadaniowej.
HGT.03 Pytanie 522
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą formę podawania śniadania powinno się zaproponować nowożeńcom, planującym pobyt w apartamencie, po przyjęciu weselnym?

A. Bufet śniadaniowy.
B. A'la carte.
C. Zestaw śniadaniowy.
D. Room service.
HGT.03 Pytanie 523
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które produkty można pokroić za pomocą przedstawionego na ilustracji urządzenia?

Ilustracja do pytania 3
A. Ogórki.
B. Sery.
C. Wędliny.
D. Pieczywo.
HGT.03 Pytanie 524
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż prawidłową kolejność nakrycia stołu bielizną stołową.

A. Obrus stołowy, laufer, skirting.
B. Molton, obrus stołowy, napperon.
C. Napperon, obrus stołowy, skirting.
D. Molton, napperon, skirting.
HGT.03 Pytanie 525
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z podanych atrakcji proponowanych gościom hotelowym nie należy do usług specjalnych?

A. Wstawienie do pokoju pianina.
B. Nurkowanie pod lodem.
C. Lot paralotnią.
D. Masaż relaksacyjny.
HGT.03 Pytanie 526
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przedstawiony na fotografii dzbanek należy stosować do podawania

Ilustracja do pytania 6
A. mleka.
B. herbaty.
C. wody.
D. kawy.
HGT.03 Pytanie 527
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych usług hotelarskich nie jest usługą uzupełniającą?

A. Depozyt.
B. Zajęcia fitness.
C. Korzystanie z apteczki.
D. Doręczanie korespondencji.
HGT.03 Pytanie 528
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na którym rysunku przedstawiono zestaw do krojenia i nakładania sera znajdującego się na bufecie śniadaniowym?

Ilustracja do pytania 8
A. D.
B. A.
C. B.
D. C.
HGT.03 Pytanie 529
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie zamieszczonego piktogramu, określ rodzaj usługi dodatkowej świadczonej w hotelu.

Ilustracja do pytania 9
A. Towarzysząca.
B. Podstawowa.
C. Komplementarna.
D. Fakultatywna.
HGT.03 Pytanie 530
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która grupa zawiera podstawowe elementy nakrycia do śniadania prostego?

Ilustracja do pytania 10
A. D.
B. C.
C. B.
D. A.
HGT.03 Pytanie 531
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które ustawienie stołów i krzeseł powinien zaproponować pracownik hotelu, członkom rodziny, na uroczystą kolację z okazji urodzin seniora rodu?

Ilustracja do pytania 11
A. B.
B. D.
C. C.
D. A.
HGT.03 Pytanie 532
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z przedstawionych fragmentów zamówienia dotyczy usług dodatkowych typu biznesowego?

Ilustracja do pytania 12
A. A.
B. B.
C. D.
D. C.
HGT.03 Pytanie 533
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który element wyposażenia nie występuje w hotelowej sali konferencyjnej?

A. Wizualizer.
B. Hoker.
C. Flipchart.
D. Projektor.
HGT.03 Pytanie 534
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przesłane przez kontrahenta pisemne zamówienie usług dodatkowych wymaga od pracowników centrum biznesu

A. pisemnego potwierdzenia realizacji usług.
B. ustnego potwierdzenia realizacji usług.
C. wyłącznie wpisania danych do karty rezerwacyjnej.
D. wyłącznie przesłania kosztorysu do kontrahenta.
HGT.03 Pytanie 535
Obsługa gości w obiekcie świa…

Prezes firmy farmaceutycznej złożył zamówienie do hotelu na zorganizowanie konferencji. Na jej zakończenie, ok. godz. 2000, zaplanowano uroczyste przyjęcie na stojąco dla ok. 120 osób. Który rodzaj przyjęcia należy zaproponować klientowi?

A. Aperitif.
B. Brunch.
C. Lampkę wina.
D. Przyjęcie bufetowe.
HGT.03 Pytanie 536
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie zamieszczonego cennika oraz informacji dodatkowych, oblicz wartość pakietu usług przygotowanego dla nowożeńców, którzy zarezerwowali pobyt w APT z pełnym wyżywieniem na 2 doby, w drugim dniu pobytu uroczystą kolację zamiast zwykłej oraz poinformowali, że przyjadą do hotelu po godzinie 17.00.

Ilustracja do pytania 16
A. 1 752,00 zł
B. 1 232,00 zł
C. 1 800,00 zł
D. 1 440,00 zł
HGT.03 Pytanie 537
Obsługa gości w obiekcie świa…

Housekeeping supervisor zajmuje się

A. nadzorowaniem pracy służby pięter oraz kontrolą pokoi przygotowanych dla gości.
B. prowadzeniem magazynu bielizny brudnej i czystej.
C. współpracą z działem kadr przy zatrudnianiu pracowników.
D. wykonywaniem prac i czynności zleconych przez inspektora pięter.
HGT.03 Pytanie 538
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który system organizacji działu służby pięter uwzględnia w obsadzie kadrowej zatrudnienie pokojowej lotnej?

A. Grafikowy.
B. Dyspozycyjny.
C. Brygadowy.
D. Rewirowy.
HGT.03 Pytanie 539
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wielopokojowe jednostki mieszkalne, przystosowane przede wszystkim do obsługi ruchu rodzinnego, to jednostki typu

A. rezydencyjnego.
B. specjalnego.
C. standardowego.
D. apartamentowego.
HGT.03 Pytanie 540
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pięcioosobowa rodzina zarezerwowała w hotelu dwa pokoje: dwuosobowy z łożem małżeńskim oraz trzyosobowy. Wskaż pokoje, które należy przygotować na przyjazd gości?

A. TPL, SGL
B. DBL, TWIN
C. APT, TPL
D. TPL, DBL
HGT.03 Pytanie 541
Obsługa gości w obiekcie świa…

W trakcie sprzątania jednostki mieszkalnej pokojowa zauważyła mrówki. Niezwłocznie powinna zastosować

A. dezynfekcję.
B. sanityzację.
C. deratyzację.
D. dezynsekcję.
HGT.03 Pytanie 542
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do podstawowego wyposażenia wózka serwisowego nie zalicza się

A. rękawiczek ochronnych.
B. szorowarki jednotarczowej.
C. worka na brudną bieliznę.
D. wiadra z mopem.
HGT.03 Pytanie 543
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie grafiku obłożenia wskaż numery pokoi, które należy posprzątać "na czysto" 6 grudnia.

Ilustracja do pytania 23
A. 101,103,104
B. 101,102,104
C. 102,103,104
D. 101,102,103
HGT.03 Pytanie 544
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie fragmentu wymagań kategoryzacyjnych, wskaż minimalną powierzchnię mieszkalną 6-osobowego pokoju w hotelu dwugwiazdkowym.

Ilustracja do pytania 24
A. 22,5 m2
B. 16,5 m2
C. 18,0 m2
D. 27,0 m2
HGT.03 Pytanie 545
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do usunięcia plamy z mleka na wykładzinie dywanowej, pokojowa w pierwszej kolejności powinna użyć

A. odrdzewiacza.
B. spirytusu etylowego.
C. ciepłej wody.
D. acetonu.
HGT.03 Pytanie 546
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przygotowując jednostkę mieszkalną dla gościa VIP, pokojowa umieszcza w nim

A. laptopa z drukarką.
B. zestaw gadżetów hotelowych.
C. list powitalny podpisany przez dyrektora hotelu.
D. ulotki reklamujące prestiżowe usługi hotelowe.
HGT.03 Pytanie 547
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż metodę ścielenia łóżka, gdzie jednym prześcieradłem przykrywa się materac, na nim kładzie się drugie prześcieradło, następnie koc, na który wywija się fragment drugiego prześcieradła od strony wezgłowia, robiąc pewnego rodzaju śpiwór.

A. Niemiecka.
B. Francuska.
C. Standardowa.
D. Angielska.
HGT.03 Pytanie 548
Obsługa gości w obiekcie świa…

Umieszczony na opakowaniu środka czystości znak ostrzega przed substancją

Ilustracja do pytania 28
A. żrącą.
B. łatwopalną.
C. rozpuszczającą się.
D. utleniającą się.
HGT.03 Pytanie 549
Obsługa gości w obiekcie świa…

Dokumentem wypełnianym przez inspektora pięter po kontroli jednostki mieszkalnej przygotowanej do sprzedaży, jest

A. protokół strat w pokoju.
B. harmonogram czasu pracy.
C. wykaz pokoi do sprzątnięcia.
D. karta sprawdzania pokoju.
HGT.03 Pytanie 550
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką wartość odszkodowania powinien wypłacić hotel gościowi, jeżeli podczas sprzątania jednostki mieszkalnej został uszkodzony laptop o wartości 6 000,00 zł, a koszt doby hotelowej wynosił 300,00 zł.

A. 30 000,00 zł
B. 6 000,00 zł
C. 9 000,00 zł
D. 15 000,00 zł
HGT.03 Pytanie 551
Obsługa gości w obiekcie świa…

Co powinna zrobić pokojowa, która sprzątając pokój po wyjeździe gościa znalazła zegarek?

A. Zawiadomić kierownika służby pięter.
B. Oddać go do depozytu.
C. Pozostawić zegarek w pokoju.
D. Poinformować dyrektora hotelu.
HGT.03 Pytanie 552
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zestaw potraw i napojów należy przygotować dla gości korzystających z oferty śniadania kontynentalnego?

A. Sok pomarańczowy, pieczywo razowe, jaja sadzone na bekonie.
B. Kawę, herbatę, rogaliki, masło, dżem, miód.
C. Sok jabłkowy, pieczywo jasne, ryby, jaja, naleśniki.
D. Herbatę z mlekiem, pieczywo ciemne, kiełbasę, pasztet.
HGT.03 Pytanie 553
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zestaw zawiera wyłącznie składniki charakterystyczne dla śniadania angielskiego?

A. Płatki kukurydziane, płatki pszenne, musli, ryba na zimno, jajka na twardo, kiełbaski, naleśniki z syropem klonowym, woda z lodem.
B. Naleśniki na ciepło, jajka sadzone na boczku, masło, konfitury, dżem i miód, pieczywo jasne lub ciemne, kawa, woda z cytryną.
C. Jajko po wiedeńsku, zestaw serów i wędlin, twarożek, dżem i konfitury, pieczywo jasne lub ciemne, bułeczki drożdżowe, kawa ze śmietanką.
D. Smażone kiełbaski, fasola w sosie pomidorowym, jajka smażone z plastrami bekonu, masło, dżem, miód, tosty, grzanki, herbata.
HGT.03 Pytanie 554
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie analizy danych z tabeli, oblicz minimalną wartość energetyczną śniadania mężczyzny spożywającego regularnie pięć posiłków, którego dzienne zapotrzebowanie energetyczne wynosi 2000 kcal.

Ilustracja do pytania 34
A. 700 kcal
B. 400 kcal
C. 600 kcal
D. 500 kcal
HGT.03 Pytanie 555
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą kawę przygotowuje się napełniając filiżankę do 3/4 gorącym naparem espresso i przykrywając jej wierzch warstwą gęstej bitej śmietany?

A. Irish coffee.
B. Murzynek.
C. Cappuccino.
D. Melange.
HGT.03 Pytanie 556
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które z wymienionych surowców należy użyć do przygotowania omletu biszkoptowego?

A. Mąka, jajko, drożdże.
B. Jajko, woda, sól, soda oczyszczona.
C. Mąka, jajko, cukier.
D. Jajko, woda, sól, proszek do pieczenia.
HGT.03 Pytanie 557
Obsługa gości w obiekcie świa…

Dla kogo w pierwszej kolejności zostanie zrealizowane zamówienie śniadania a’la carte, jeśli przy stoliku siedzi małżeństwo z dzieckiem oraz z babcią?

A. Dla męża.
B. Dla babci.
C. Dla dziecka.
D. Dla żony.
HGT.03 Pytanie 558
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ile minut należy gotować jajko we wrzącej, osolonej wodzie, aby otrzymać jajko mollet?

A. 4-5 min
B. 8-10 min
C. 3-4 min
D. 2-3 min
HGT.03 Pytanie 559
Obsługa gości w obiekcie świa…

Urządzenie gastronomiczne przedstawione na zdjęciu, służy

Ilustracja do pytania 39
A. do podgrzewania wody.
B. do podgrzewania zupy.
C. jako termos do ciepłych dań.
D. jako termos do kawy.
HGT.03 Pytanie 560
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które zdjęcie przedstawia zestaw do krojenia i nakładania sera znajdującego się na bufecie śniadaniowym?

Ilustracja do pytania 40
A. B.
B. D.
C. C.
D. A.