Filtrowanie pytań
HGT.03 Pytanie 561
Obsługa gości w obiekcie świa…
A. pisemnego potwierdzenia wykonania usług
B. ustnego potwierdzenia wykonania usług
C. wyłącznie przesłania kosztorysu do klienta
D. wyłącznie wpisania informacji do formularza rezerwacyjnego
HGT.03 Pytanie 562
Obsługa gości w obiekcie świa…
W jakich z wymienionych obiektów hotelowych jednostka mieszkalna powinna dysponować łazienką, która jest wyposażona m.in. w wagę, telefon oraz szlafrok kąpielowy?
A. Wyłącznie w motelach 4*
B. W hotelach i motelach 5*
C. W hotelach i motelach 4*
D. Tylko w hotelach 5*
HGT.03 Pytanie 563
Obsługa gości w obiekcie świa…
Opcja zakupu czekoladek w hotelowej cukierni, które są produkowane na terenie obiektu, jest przykładem usługi
A. uzupełniającej
B. fakultatywnej
C. podstawowej
D. towarzyszącej
HGT.03 Pytanie 564
Obsługa gości w obiekcie świa…
Zarządzanie oraz kontrolowanie wszystkich działań związanych z obsługą gości w pokojach hotelowych to obowiązek
A. kierownika służby pięter
B. menedżera hotelu
C. pokojowej
D. szefa recepcji
HGT.03 Pytanie 565
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką czynność należy wykonać w pierwszej kolejności przy porządkowaniu węzła higieniczno-sanitarnego w lokalu mieszkalnym?
A. Umycie posadzki
B. Wypolerowanie armatury przy umywalce
C. Umycie płytek nad brodzikiem
D. Wyczyszczenie wnętrza muszli klozetowej
HGT.03 Pytanie 566
Obsługa gości w obiekcie świa…
Miejsce przeznaczone do niewielkich napraw sprzętu sportowego i turystycznego powinno obligatoryjnie mieć
A. schronisko młodzieżowe
B. dom wycieczkowy
C. camping
D. pole biwakowe
HGT.03 Pytanie 567
Obsługa gości w obiekcie świa…
W zamówieniu na posiłki dla grupy turystów wybrano śniadania kontynentalne. Jaki zestaw śniadaniowy powinien zostać przygotowany?
A. Kawa, sok, rogaliki, masło, dżem
B. Herbata, sok, pieczywo, jaja, wędliny
C. Herbata, mleko, jajecznica, pomidor
D. Kawa, sok, bagietka, wędliny
HGT.03 Pytanie 568
Obsługa gości w obiekcie świa…
Minibar bądź lodówka są niezbędnym elementem wyposażenia pokoi w motelach?
A. 1*, 2*, 3*, 4* oraz 5*
B. jedynie 5*
C. 3*, 4* oraz 5*
D. tylko 4* oraz 5*
HGT.03 Pytanie 569
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który z wymienionych dokumentów stanowi podstawę do dokonania płatności za zrealizowane usługi dodatkowe?
A. Zestawienie kosztów
B. Rachunek uproszczony
C. Kosztorys
D. Faktura
HGT.03 Pytanie 570
Obsługa gości w obiekcie świa…
Wskaż sposób przygotowania łóżka, w którym materac pokryty jest jednym prześcieradłem, a na nim umieszczone jest drugie prześcieradło, następnie kładzie się koc, który jest zawijany na końcu drugiego prześcieradła od strony wezgłowia, tworząc coś w rodzaju śpiwora.
A. Francuska.
B. Niemiecka.
C. Angielska.
D. Standardowa.
HGT.03 Pytanie 571
Obsługa gości w obiekcie świa…
Na jakie urządzenie korytarzowe należy wlać wodę, aby przygotować je do czyszczenia dywanu metodą szorowania i zbierania?
A. Szorowarki
B. Zamiatarki
C. Ekstraktora
D. Odkurzacza
HGT.03 Pytanie 572
Obsługa gości w obiekcie świa…
Na czym polega typowa metoda ścielenia łóżka w hotelu pięciogwiazdkowym?
A. Jednym prześcieradłem przykrywa się materac, na tym układa się kolejne prześcieradło, następnie koc, na który nawija się część drugiego prześcieradła
B. Na materac zabezpieczony ochraniaczem kładzie się prześcieradło, a następnie obleczoną w poszewki kołdrę oraz poduszki, całość przykrywa narzuta
C. Na materac zabezpieczony ochraniaczem kładzie się prześcieradło, następnie obleczoną w poszewki kołdrę i poduszki, a na końcu przykrywa wszystko kocem
D. Jednym prześcieradłem przykrywa się materac, na nim kładzie się kolejne prześcieradło, następnie narzutę, na którą nawija się część drugiego prześcieradła
HGT.03 Pytanie 573
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który z wymienionych pracowników odpowiada za utrzymanie czystości oraz porządku w recepcyjnym holu hotelu o złożonej strukturze organizacyjnej?
A. Korytarzowa
B. Portier
C. Pokojowa
D. Recepcjonista
HGT.03 Pytanie 574
Obsługa gości w obiekcie świa…
Na jakiej powierzchni pokojowa powinna zastosować instrukcję Ścierać na wilgotno z łagodnym środkiem czyszczącym?
A. Powierzchni z naturalnego kamienia
B. Powierzchni obrazu
C. Niezmywalnych tapet
D. Elementów z surowego drewna
HGT.03 Pytanie 575
Obsługa gości w obiekcie świa…
Aby pozbyć się plamy z pomadki do ust na dywanie, powinniśmy użyć
A. ciepłej wody
B. odplamiacza do tłustych plam
C. acetonu
D. mleczka do czyszczenia
HGT.03 Pytanie 576
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką czynność powinno się wykonać jako pierwszą przy porządkowaniu przestrzeni mieszkalnej?
A. Zabrzeć śmieci.
B. Otworzyć okno
C. Pościelić łóżko.
D. Odkurzyć dywan.
HGT.03 Pytanie 577
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jak należy postąpić zleceniodawcy room service po wejściu do pokoju klienta, który zamówił płatne śniadanie do pokoju?
A. Postawić tacę we wskazanym miejscu, zapytać o dodatkowe życzenia i podać rachunek do podpisu
B. Postawić tacę na stoliku, życzyć smacznego i uprzejmie pożegnać klienta
C. Postawić tacę na stoliku, przyjąć płatność i pożegnać klienta
D. Postawić tacę we wskazanym miejscu, życzyć smacznego i przyjąć płatność
HGT.03 Pytanie 578
Obsługa gości w obiekcie świa…
Na podstawie przedstawionej oferty określ rodzaj usług dodatkowych oferowanych przez hotel w Kołobrzegu.
Oferta hotelu w Kołobrzegu |
Wydzielona strefa hotelu kusi gustownymi i przytulnymi wnętrzami, w których nasi Goście znajdą przyjemność korzystania z basenu z przeciwprądem i masażem strumieniowym oraz jacuzzi. Ciepłem przyciągają sauna sucha oraz łaźnia parowa. Dla aktywnych przygotowaliśmy salę fitness. Propozycje wyszczególnione w menu zabiegowym to starannie rytuały wykonywane w oparciu o wysokiej klasy produkty. Proponujemy Państwu wszechstronne terapie będące wyrafinowanym połączeniem najcenniejszych skarbów natury z nowoczesnym wyposażeniem w najlepszym wydaniu. |
A. Cateringowe.
B. Spa & Welbiess.
C. Konferencyjne.
D. Biznesowe.
HGT.03 Pytanie 579
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie urządzenie powinno być wykorzystane do pielęgnacji podłóg z marmuru?
A. Odkurzacz elektryczny
B. Froterkę
C. Mop parowy
D. Szorowarkę jednotarczową