Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.03 Pytanie 41
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie towary powinny znaleźć się w planie posiłków dla osób stosujących dietę redukcyjną?

A. Napoje gazowane i nektary
B. Twaróg i jogurt naturalny
C. Banany i winogrona
D. Mięso wieprzowe i podroby
HGT.03 Pytanie 42
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przygotowując pokój dla gościa VIP, pracownik obsługi powinien przede wszystkim umieścić w nim

A. ulotki promujące luksusowe usługi hotelowe
B. laptop z drukarką
C. list powitalny od dyrektora hotelu
D. komplet hotelowych drobiazgów
HGT.03 Pytanie 43
Obsługa gości w obiekcie świa…

W wyniku awarii systemu centralnego ogrzewania w hotelu doszło do zniszczenia dwóch laptopów należących do gościa. Jaką maksymalną kwotę odszkodowania powinien wypłacić hotel klientowi, jeżeli koszt wynajmu pokoju na dobę wynosi 400,00 zł, a łączna wartość obu laptopów to 10 000 zł?

A. 40 000 zł
B. 50 000 zł
C. 10 000 zł
D. 100 000 zł
HGT.03 Pytanie 44
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przewodnik wycieczki poinformował recepcjonistę o wyjeździe swojej grupy z hotelu o godzinie 400. Jaka forma serwowania śniadania będzie odpowiednia dla tej grupy?

A. Serwis pokojowy
B. Paczka ze śniadaniem
C. Bufet ze śniadaniem
D. Table d'hôte
HGT.03 Pytanie 45
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podczas nakrywania stołów bankietowych dwoma obrusami (łączonymi) należy

A. nałożyć jeden obrus na drugi od strony okna, fałdy środkowe i boczne nie muszą pokrywać się ze sobą
B. nałożyć jeden obrus na drugi od strony okna, fałdy środkowe i boczne powinny pokrywać się ze sobą
C. ułożyć obrusy "na styk", fałdy środkowe i boczne powinny się ze sobą pokrywać
D. ułożyć obrusy "na styk", fałdy środkowe i boczne nie muszą się ze sobą pokrywać
HGT.03 Pytanie 46
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakiej sytuacji gość nie ma prawa do odszkodowania za laptopa uszkodzonego na obszarze hotelu?

A. Szkoda wynikła z działania siły wyższej, której nie można było przewidzieć
B. W regulaminie hotelu zawarto klauzulę, że hotel nie bierze na siebie odpowiedzialności za mienie gości
C. Szkoda powstała na skutek umyślnego działania lub rażącego zaniedbania ze strony pracownika
D. W recepcji hotelowej zamieszczono informację, że hotel nie odpowiada za rzeczy gości
HGT.03 Pytanie 47
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakiego typu śniadanie powinien uwzględniać pakiet wczasów odchudzających?

A. Amerykańskie
B. Angielskie
C. Węglowodanowe
D. Niskokaloryczne
HGT.03 Pytanie 48
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką z wymienionych czynności powinna zrealizować pokojowa podczas procedury sprzątania pokoju "na czysto"?

A. Sprawdzić stan pościeli
B. Poukładać kosmetyki gościa
C. Posprzątać rzeczy gościa
D. Poinformować recepcję o gotowości pokoju
HGT.03 Pytanie 49
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podczas sprzątania łazienki w budynku mieszkalnym, pokojowa przypadkowo zalała markową marynarkę, pozostawioną przez gościa, środkiem dezynfekującym. Kto jest odpowiedzialny za powstałą szkodę?

A. Pokojowa, która spowodowała szkodę
B. Zarządca hotelu
C. Wszystkie pokojowe wspólnie
D. Kierownik działu sprzątania
HGT.03 Pytanie 50
Obsługa gości w obiekcie świa…

W trakcie przygotowywania bufetu na śniadanie, co powinno znajdować się w witrynach chłodniczych?

A. sery dojrzewające
B. napoje owocowe
C. wypieki
D. zimne przekąski
HGT.03 Pytanie 51
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zgodnie z normami bezpieczeństwa i higieny pracy, gorące zupy mleczne serwowane podczas śniadań gościom, powinny osiągać co najmniej temperaturę

A. 40°C
B. 63°C
C. 85°C
D. 75°C
HGT.03 Pytanie 52
Obsługa gości w obiekcie świa…

Co zwykle podaje się do herbaty w Rosji?

A. miód, sok malinowy oraz koniak
B. dżemy, cukier oraz whisky
C. cukier, mleko oraz śmietankę
D. cytrynę, dżemy i rum
HGT.03 Pytanie 53
Obsługa gości w obiekcie świa…

Co można powiedzieć o depozycie hotelowym jako usłudze?

A. komplementarna, wliczona w koszt noclegu
B. fakultatywna, dodatkowo płatna
C. towarzysząca, wliczona w koszt noclegu
D. uzupełniająca, dodatkowo płatna
HGT.03 Pytanie 54
Obsługa gości w obiekcie świa…

W potwierdzeniu dokonania rezerwacji sali konferencyjnej należy wskazać między innymi

A. godziny rezerwacji sali i formę płatności
B. datę rezerwacji sali oraz obywatelstwo uczestników
C. wyposażenie sali oraz liczbę osób obsługujących konferencję
D. nazwę sali oraz imię i nazwisko szkoleniowca
HGT.03 Pytanie 55
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie są zasady standardowego ścielenia łóżka w hotelu pięciogwiazdkowym?

A. Materac przykrywa się jednym prześcieradłem, na którym kładzie się drugie prześcieradło, a następnie narzutę
B. Materac zabezpiecza się jednym prześcieradłem, na nim kładzie się drugie prześcieradło, potem koc, na który nawija się fragment drugiego prześcieradła
C. Na materac chroniony ochraniaczem kładzie się prześcieradło, a następnie poszewkowaną kołdrę i poduszki, całość przykrywa się drugim prześcieradłem
D. Na materac zabezpieczony ochraniaczem kładzie się prześcieradło, a następnie obleczone w poszewki kołdrę i poduszki, a całość przykrywa się narzutą
HGT.03 Pytanie 56
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wystawienie faktury pro forma zleceniodawcy przed zrealizowaniem zamówienia pozwala na

A. uwzględnienie szczególnych życzeń zleceniodawcy
B. zaprezentowanie usług zawartych w ofercie pakietowej
C. odliczenie wykazanego w tym dokumencie podatku VAT
D. wpłatę zaliczki związanej z złożonym zamówieniem
HGT.03 Pytanie 57
Obsługa gości w obiekcie świa…

Klient złożył prośbę do hotelu o zorganizowanie konferencji międzynarodowej dla 150 osób, podczas której tłumaczenie ma następować na bieżąco równolegle z wystąpieniem prelegenta. Przy wykonywaniu tej usługi hotel musi mieć dostęp do sprzętu do tłumaczenia.

A. zwrotnego
B. symultanicznego
C. asymetrycznego
D. szeptanego
HGT.03 Pytanie 58
Obsługa gości w obiekcie świa…

Dezynfekcję pościeli, koców, poduszek i materacy w obiektach hotelowych należy przeprowadzać co najmniej raz na

A. rok
B. miesiąc
C. pół roku
D. kwartał
HGT.03 Pytanie 59
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaka jest maksymalna kwota odszkodowania, którą hotel powinien przyznać gościowi, jeśli podczas sprzątania pokoju został zniszczony laptop wart 6 000,00 zł, a cena za nocleg wynosiła 300,00 zł?

A. 9 000,00 zł
B. 6 000,00 zł
C. 30 000,00 zł
D. 15 000,00 zł
HGT.03 Pytanie 60
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z poniższych usług dostępnych w hotelu 4* jest uznawana za opcjonalną usługę dodatkową?

A. Sklep z kwiatami
B. Basen
C. Obudzenie
D. Przechowalnia
HGT.03 Pytanie 61
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakiej temperaturze zaleca się rozmrażanie produktów spożywczych?

A. W przedziale od +5 °C do +10 °C
B. W granicach od 0 °C do +4 °C
C. W zakresie od +30 °C do +40 °C
D. W zakresie od +15 °C do +20 °C
HGT.03 Pytanie 62
Obsługa gości w obiekcie świa…

Klient hotelowy na specjalnej karcie zaznaczył herbatę, jajecznicę z szynką, masło oraz pieczywo. W ramach usługi room service należy przygotować

A. tacę wyłożoną serwetką, talerz płaski, nóż, widelec, filiżankę na spodku z łyżeczką
B. zestaw śniadaniowy z wybranym, szczelnie zamkniętym asortymentem potraw
C. stół jednoosobowy, talerz płaski, nóż, widelec, nakrycie do jaj, filiżankę na spodku z łyżeczką
D. bufet stolowy starannie udekorowany z pełnym kompletem zastawy
HGT.03 Pytanie 63
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ile czasu należy gotować jajko mollet w osolonej, wrzącej wodzie?

A. 8-10 minut
B. 6 minut
C. 3 minuty
D. 4-5 minut
HGT.03 Pytanie 64
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zestaw składników stanowi wyłącznie elementy typowe dla angielskiego śniadania?

A. Smażone kiełbaski, fasola w sosie pomidorowym, jajka smażone z plastrami bekonu, masło, dżem, miód, tosty, grzanki, herbata
B. Płatki kukurydziane, płatki pszenne, musli, ryba podawana na zimno, jajka na twardo, kiełbaski, naleśniki z syropem klonowym, woda z lodem
C. Jajko po wiedeńsku, zestaw serów i wędlin, twarożek, dżem i konfitury, chleb jasny lub ciemny, bułeczki drożdżowe, kawa ze śmietanką
D. Naleśniki na gorąco, jajka sadzone z boczkiem, masło, konfitury, dżem oraz miód, chleb jasny lub ciemny, kawa, woda z cytryną
HGT.03 Pytanie 65
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką ilość wody oraz środka czyszczącego powinna wykorzystać osoba sprzątająca do umycia podłogi w hallu recepcyjnym o powierzchni 80 m2, jeśli zgodnie z procedurą sprzątania w hotelu na każde 10 m2 przypada 10 litrów wody i 25 ml środka czyszczącego?

A. 40 litrów wody i 25 ml środka czyszczącego
B. 100 litrów wody i 250 ml środka czyszczącego
C. 80 litrów wody i 150 ml środka czyszczącego
D. 80 litrów wody i 200 ml środka czyszczącego
HGT.03 Pytanie 66
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ile stołów o wymiarach 80 x 120 cm jest potrzebnych do ułożenia stołu w kształcie litery "I" o wymiarach 120 x 480 cm na bankiecie siedzącym?

A. 4 stoły
B. 5 stołów
C. 8 stołów
D. 6 stołów
HGT.03 Pytanie 67
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ekskluzywny apartament usytuowany na najwyższym piętrze budynku noclegowego, dysponujący osobnym wejściem oraz tarasem to

A. duplex
B. penthouse
C. bungalow
D. junior suite
HGT.03 Pytanie 68
Obsługa gości w obiekcie świa…

W którym z wymienionych przypadków hotel nie ponosi odpowiedzialności za mienie gościa?

A. Kradzież portfela gościa, przeprowadzona przez pokojową
B. Uszkodzenie laptopa podczas korzystania przez gościa
C. Poplamienie koszuli gościa przez kelnera
D. Zniszczenia bagażu gościa przez bagażowego
HGT.03 Pytanie 69
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie działania powinno się podjąć, gdy w pomieszczeniu zauważono owady?

A. Dezynsekcję
B. Deratyzację
C. Dezynfekcję
D. Dezodoryzację
HGT.03 Pytanie 70
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaź grupę składników koniecznych do przygotowania omletu biszkoptowego?

A. Bułka tarta, jaja, woda
B. Kasza manna, jaja, mleko
C. Mąka pszenna, jaja, woda
D. Mąka ziemniaczana, jaja, woda
HGT.03 Pytanie 71
Obsługa gości w obiekcie świa…

Z jakiego rodzaju ciasta przygotowuje się rogaliki śniadaniowe w stylu croissant?

A. Półkruche
B. Francuskie
C. Biszkoptowe
D. Kruche
HGT.03 Pytanie 72
Obsługa gości w obiekcie świa…

W hotelowej restauracji część dań śniadaniowych serwowano w obecności gości, korzystając z stołu pomocniczego. Jaką metodę obsługi zastosowano?

A. Francuską
B. Niemiecką
C. Angielską
D. Rosyjską
HGT.03 Pytanie 73
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak należy postąpić z dokumentami, które pokojowa znalazła na biurku w pokoju opuszczonym przez gościa podczas sprzątania?

A. Przekazać je do przechowalni bagażu w hotelu
B. Natychmiast przekazać je do depozytu
C. Niezwłocznie poinformować recepcję lub swojego przełożonego
D. Po zakończeniu sprzątania powinna powiadomić dyrektora hotelu
HGT.03 Pytanie 74
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką kwotę odszkodowania powinien przeznaczyć hotel dla gościa, jeśli podczas porządkowania jednostki mieszkalnej uszkodzono laptop o wartości 6 000,00 zł, a cena za dobę hotelową wynosi 300,00 zł?

A. 9 000,00 zł
B. 15 000,00 zł
C. 6 000,00 zł
D. 30 000,00 zł
HGT.03 Pytanie 75
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kiedy powinno się wykonać sprzątanie pokoju "na czysto"?

A. Podczas pobytu gościa w pokoju
B. Po zakończonym remoncie
C. Po opuszczeniu pokoju przez gościa
D. Po naprawie awarii w pokoju
HGT.03 Pytanie 76
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie składniki są potrzebne do sporządzenia tradycyjnego omletu biszkoptowego?

A. Mąka, jaja, drożdże
B. Jaja, woda, sól, soda oczyszczona
C. Jaja, woda, sól, proszek do pieczenia
D. Mąka, jaja, cukier
HGT.03 Pytanie 77
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pokojowa, która natknęła się w korytarzu hotelowym na przedmiot nieprzynależący do obiektu, ma obowiązek go przekazać

A. recepcjoniście concierge
B. kierownikowi służby pięter
C. dyrektorowi hotelu
D. właścicielowi
HGT.03 Pytanie 78
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką odpowiedzialność ponosi hotel za przedmioty wniesione przez gościa?

A. walizkę, powierzoną pracownikowi hotelowemu
B. torbę podróżną, zostawioną na parkingu hotelu
C. neseser, umieszczony w samochodzie gościa hotelowego
D. plecak, pozostawiony w zasięgu monitoringu poza obszarem hotelowym
HGT.03 Pytanie 79
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych metod jest najskuteczniejsza w usunięciu gumy do żucia przyklejonej do wykładziny?

A. Zastosowanie środka odplamiającego
B. Posypanie solą kuchenną
C. Użycie zamrażacza
D. Posypanie sodą oczyszczoną
HGT.03 Pytanie 80
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jeśli blat kwadratowego stołu ma wymiary 80 x 80 cm, to jaki powinien mieć standardowy rozmiar obrus?

A. 140 x 140 cm
B. 120 x 120 cm
C. 100 x 100 cm
D. 80 x 80 cm