Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z wymienionych zestawów zawiera dania i napoje typowe dla angielskiego śniadania?

A. Sery, jaja gotowane w wodzie, kawa z mlekiem
B. Rogaliki, konfitury, kawa
C. Owsianka, jajka w bekonie, świeżo wyciskane soki owocowe
D. Bułeczki drożdżowe, dżem, czekolada na gorąco
HGT.03 Pytanie 45
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która grupa zawiera podstawowe elementy nakrycia do śniadania prostego?

- talerz śniadaniowy

- nóż do masła

- filiżanka ze spodkiem i łyżeczką

- talerz śniadaniowy

- serwetka

- nóż zakąskowy

A.B.

- talerz śniadaniowy

- nóż i widelec zakąskowy

- podstawka pod kieliszek do jaj

- filiżanka ze spodkiem i łyżeczką

- talerz śniadaniowy

- serwetka

- talerzyk do pieczywa

- nóż do masła

- mlecznik

C.D.

A. C.
B. B.
C. D.
D. A.
Obsługa gości w obiekcie świa…

W którym z podanych miejsc pokojowa powinna umieścić zamieszczoną w ramce informację?

Drogi Gościu.

W trosce o ochronę środowiska prosimy o współpracę.

Ręczniki na wieszaku oznaczają – będę ich nadal używać.

Ręczniki na podłodze oznaczają – proszę wymienić.

Życzymy miłego pobytu!

A. Na łóżku.
B. W szafie.
C. Na biurku.
D. W łazience.
Obsługa gości w obiekcie świa…

Usługa turndown service, oferowana w ekskluzywnych hotelach, polega na

A. uzupełnieniu pokoju o dodatkową poduszkę
B. przewietrzeniu wnętrza i ustawieniu klimatyzacji
C. przygotowaniu pokoju do nocnego wypoczynku
D. dodaniu łóżeczka dla dziecka
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z podanych zestawów zawiera napoje i produkty typowe wyłącznie dla śniadania amerykańskiego?

  • kawa, herbata, kakao
  • tosty, rogaliki, chleb
  • masło, dżem, miód
  • kawa, herbata, kakao, mleko lub śmietanka do kawy
  • pieczywo jasne pszenne
  • masło, dżem, miód
  • jajka po wiedeńsku
Zestaw 1.Zestaw 2.
  • kawa, herbata, kakao, świeże soki owocowe
  • tosty, grzanki
  • masło, dżem, miód
  • musli, płatki kukurydziane, pszenne, owsiane
  • omlety, jajka sadzone
  • fasolka w sosie pomidorowym
  • świeże owoce cytrusowe
  • kawa, herbata, świeże soki owocowe, woda z lodem
  • tosty, rogaliki, chleb
  • masło, dżem, miód
  • płatki kukurydziane, musli
  • płatki jęczmienne
  • omlety, jajka sadzone, kiełbaski, grillowany bekon
  • naleśniki na ciepło z dodatkiem syropu klonowego
  • świeże owoce cytrusowe
  • suszone owoce
Zestaw 3.Zestaw 4.

A. Zestaw 4.
B. Zestaw 1.
C. Zestaw 2.
D. Zestaw 3.
Obsługa gości w obiekcie świa…

Prezes placówki medycznej złożył prośbę do hotelu o zorganizowanie konferencji, której zakończeniem, około godziny 2000, ma być uroczyste przyjęcie w formie stoiska dla około 100 gości. Jaki typ przyjęcia powinien być zaproponowany klientowi?

A. Lampka wina
B. Aperitif
C. Przyjęcie bufetowe
D. Brunch
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką formę serwowania śniadań najlepiej wprowadzić w hotelu, gdzie każdego dnia z noclegu korzysta ponad 60 gości?

A. Paczki śniadaniowe
B. Podawanie do pokoju
C. Śniadanie à la carte
D. Bufet śniadaniowy
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką metodę serwowania zastosowano w hotelowej restauracji, gdzie niektóre dania przygotowano przy gościach, używając wózka kelnerskiego?

A. Metoda niemiecka
B. Metoda rosyjska
C. Metoda angielska
D. Metoda francuska
Obsługa gości w obiekcie świa…

W terminie od 4 do 17 grudnia 2021 r. pani Zuzanna Gajek przebywała w hotelu. Czwartego dnia pobytu złożyła zamówienie na masaż limfatyczny ciała. Wskaż datę wystawienia dokumentu, którą powinien wpisać pracownik hotelu na zamieszczonym dokumencie.

Terminarz zabiegów
Imię i nazwisko gościa: Zuzanna Gajek
Data zabiegu: 9 grudnia 2021 r., 11 grudnia 2021 r.
Rodzaj zabiegu: masaż limfatyczny ciała
Cena zabiegu: 180,00 zł
Opłata za wykonany zabieg zostanie doliczona do końcowego rachunku Gościa.
Podpis gościa: Zuzanna Gajek
Podpis wystawcy dokumentu: Jan Kowalski
Data wystawienia dokumentu: ........................

A. 4 grudnia 2021 r.
B. 7 grudnia 2021 r.
C. 8 grudnia 2021 r.
D. 5 grudnia 2021 r.
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który akcesorium bielizny stołowej zabezpiecza powierzchnie stołów przed zarysowaniami, wyrównuje nierówności w ich połączeniach oraz tłumi dźwięki związane z zastawą?

A. Laufer
B. Napperon
C. Obrus
D. Molton
Obsługa gości w obiekcie świa…

W sytuacji, gdy gość opuści hotel, nie dokonując odbioru przedmiotów ze skrytki depozytowej, jakie są wymagania do jej otwarcia i wydania przedmiotu osobie trzeciej?

A. pisemne żądanie o wydanie przedmiotu określonej osobie, podpisane przez gościa
B. wysłanie faksu do kierownika recepcji z instrukcją dotyczącą sposobu przekazania przedmiotu
C. przedstawienie dokumentu, potwierdzającego wszczęcie postępowania karnego dotyczącego gościa
D. upoważnienie notarialne wydane przez gościa, zawierające szczegółowy opis zawartości skrytki
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką formę przyjmuje kilkudaniowy posiłek, który najczęściej znajduje się w sanatoriach i ośrodkach wypoczynkowych, serwowany wszystkim gościom do stolików o ustalonych porach i po wcześniej ustalonej cenie?

A. Table d’hóte
B. Bufetu śniadaniowego
C. Wstawki śniadaniowej
D. A la carte
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z poniższych dokumentów jest tworzony przez pracownika hotelowego, który zajmuje się realizacją dodatkowych usług fakultatywnych?

A. Karta rezerwacji usług noclegowych
B. Voucher hotelowy
C. Formularz rezerwacji sali konferencyjnej
D. Kwit depozytowy
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na stół do śniadania kontynentalnego, dla każdego z gości, oprócz talerzyka śniadaniowego z serwetką, co należy jeszcze przygotować?

A. menaż, filiżankę oraz łyżeczkę
B. nóż do zakąsek, widelec do zakąsek
C. nóż do zakąsek, filiżankę z podstawką oraz łyżeczkę
D. kieliszek na jajko, filiżankę i łyżeczkę
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak powinno się przechowywać kawę ziarnistą, aby zachować jej cechy organoleptyczne?

A. W papierowym opakowaniu laminowanym, w miejscu nasłonecznionym
B. W metalowej puszce w wilgotnym i nasłonecznionym miejscu
C. W aluminiowej puszce, w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu
D. W torbie papierowej, w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu
HGT.03 Pytanie 72
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką czynność należy wykonać na samym początku, gdy przeprowadzamy sprzątanie węzła higieniczno-sanitarnego w budynku mieszkalnym?

A. Umyć glazurę nad wanną
B. Umyć podłogę
C. Wyczyścić wnętrze muszli klozetowej
D. Wypolerować armaturę nad umywalką
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ile elementów pościeli powinna przygotować pokojówka dla gości, którzy dokonali rezerwacji w pokoju dwuosobowym typu twin?

A. 2 poszewki, 2 poszwy, 2 prześcieradła
B. 3 poszewki, 3 poszwy, 2 prześcieradła
C. 1 poszewkę, 1 poszwę, 1 prześcieradło
D. 2 poszewki, 2 poszwy, 1 prześcieradło
HGT.03 Pytanie 74
Obsługa gości w obiekcie świa…

Według norm categorii w skład podstawowych elementów wyposażenia jednostki noclegowej w hotelu o trzech gwiazdkach wchodzi między innymi

A. sejf, bagażnik, biurko lub stół
B. bagażnik, stół nocny lub półka przy łożku, lustro
C. sofa, szafa wnękowa, ognioodporny kosz na odpady
D. minibar, wieszak na odzież zewnętrzną
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie elementy wyposażenia jednostki mieszkalnej są wymagane wyłącznie w hotelach 4* oraz 5*?

A. wieszak na odzież wierzchnią, stojak lub bagażnik
B. szafa lub wnęka na ubrania, biurko bądź stół
C. fotele relaksacyjne lub kanapa, stolik
D. nocny stolik lub półka przy każdym miejscu sypialnym, krzesło
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podczas porządkowania mieszkania, pokojowa dostrzegła w łazience stłuczone lustro, które mogło zostać uszkodzone przez gościa. Kogo powinna powiadomić o powstałej szkodzie?

A. Osobę pracującą na recepcji
B. Kierownika służby pięter
C. Zarządzającego hotelem
D. Pracownika działu promocji