Filtrowanie pytań
HGT.03 Pytanie 41
Obsługa gości w obiekcie świa…
A. talerz głęboki i łyżeczka
B. talerz zakąskowy oraz łyżka
C. miseczka na podstawce, łyżka
D. filiżanka, mlecznik oraz łyżeczka
HGT.03 Pytanie 42
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką czynność powinna wykonać pokojowa w pierwszej kolejności, przystępując do codziennego sprzątania lokalu mieszkalnego?
A. Wyrzucić śmieci.
B. Otworzyć okno
C. Zmienić pościel.
D. Wytrzeć kurz z mebli.
HGT.03 Pytanie 43
Obsługa gości w obiekcie świa…
Pracownik obsługi pięter odpowiada w pełni majątkowo za mienie gościa w trakcie
A. sprzątania korytarzy w obiekcie
B. sprzątania pokoju gościa
C. pobytu gościa w wynajmowanej przez niego sali konferencyjnej
D. pobytu gościa w hotelowej restauracji
HGT.03 Pytanie 44
Obsługa gości w obiekcie świa…
Aby przygotować kawę po irlandzku, należy uzyskać napar kawowy oraz:
A. skórkę pomarańczową, wrzątek, cukier, bitą śmietankę
B. whisky, brązowy cukier, bitą śmietanę
C. gin, sok grejpfrutowy, kostki lodu, cukier
D. mleko, śmietankę, cukier
HGT.03 Pytanie 45
Obsługa gości w obiekcie świa…
W jaki sposób serwowane jest śniadanie a la carte?
A. W formie śniadaniowego zestawu
B. Za pośrednictwem obsługi kelnerskiej
C. W postaci bufetu śniadaniowego
D. Przekazywane do pokoju hotelowego
HGT.03 Pytanie 46
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie naczynia i sztućce powinny być przygotowane do nakrycia stołu na wzmocnione śniadanie wiedeńskie?
A. Talerzyk na śniadanie z serwetką, nóż i widelec do zakąsek, filiżanka z spodkiem i łyżeczką, talerzyk na pieczywo z nożem do masła, półmisek na sery i wędliny, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka z podstawkiem i łyżeczką, miseczka na miód i dżem, menaż
B. Talerzyk na śniadanie z serwetką, nóż i widelec do zakąsek, filiżanka z spodkiem i łyżeczką, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka z podstawką i łyżeczką, miseczka na miód i dżem
C. Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż i widelec zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, goblet, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka z podstawkiem i łyżeczką
D. Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo
HGT.03 Pytanie 47
Obsługa gości w obiekcie świa…
W jakich hotelach oferowane jest śniadanie kontynentalne?
A. Kongresowych
B. Ekonomicznych
C. Luksusowych
D. Butikowych
HGT.03 Pytanie 48
Obsługa gości w obiekcie świa…
Do kogo pokojowa powinna zgłosić niewielką awarię w obiekcie mieszkalnym?
A. Managerowi hotelu
B. Pracownikowi recepcji
C. Pracownikowi działu technicznego
D. Kierownikowi służby parterowej
HGT.03 Pytanie 49
Obsługa gości w obiekcie świa…
Zarządzanie oraz kontrolowanie wszystkich działań związanych z obsługą gości w pokojach hotelowych to obowiązek
A. menedżera hotelu
B. szefa recepcji
C. pokojowej
D. kierownika służby pięter
HGT.03 Pytanie 50
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką czynność należy wykonać na samym początku, gdy przeprowadzamy sprzątanie węzła higieniczno-sanitarnego w budynku mieszkalnym?
A. Wypolerować armaturę nad umywalką
B. Wyczyścić wnętrze muszli klozetowej
C. Umyć glazurę nad wanną
D. Umyć podłogę
HGT.03 Pytanie 51
Obsługa gości w obiekcie świa…
W sytuacji, gdy gość opuści hotel, nie dokonując odbioru przedmiotów ze skrytki depozytowej, jakie są wymagania do jej otwarcia i wydania przedmiotu osobie trzeciej?
A. upoważnienie notarialne wydane przez gościa, zawierające szczegółowy opis zawartości skrytki
B. pisemne żądanie o wydanie przedmiotu określonej osobie, podpisane przez gościa
C. przedstawienie dokumentu, potwierdzającego wszczęcie postępowania karnego dotyczącego gościa
D. wysłanie faksu do kierownika recepcji z instrukcją dotyczącą sposobu przekazania przedmiotu
HGT.03 Pytanie 52
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie z poniższych zadań wchodzi w zakres obowiązków pokojowej?
A. Codzienna kontrola porządku w pokojach
B. Przygotowanie miesięcznych planów pracy
C. Zbieranie brudnej bielizny pościelowej do prania
D. Zarządzanie magazynem środków czystości
HGT.03 Pytanie 53
Obsługa gości w obiekcie świa…
Dokument zamówienia na usługi dodatkowe przesłany przez klienta wymaga od pracowników biura obsługi klienta
A. wyłącznie przesłania kosztorysu do klienta
B. wyłącznie wpisania informacji do formularza rezerwacyjnego
C. pisemnego potwierdzenia wykonania usług
D. ustnego potwierdzenia wykonania usług
HGT.03 Pytanie 54
Obsługa gości w obiekcie świa…
Która z poniższych osób nie jest członkiem ekipy sprzątającej piętra?
A. Konserwator
B. Starsza pokojowa
C. Korytarzowa
D. Magazynier bielizny
HGT.03 Pytanie 55
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie urządzenie powinno być wykorzystane do pielęgnacji podłóg z marmuru?
A. Szorowarkę jednotarczową
B. Froterkę
C. Mop parowy
D. Odkurzacz elektryczny
HGT.03 Pytanie 56
Obsługa gości w obiekcie świa…
Na stole śniadaniowym, obok deski i noża do krojenia chleba, co jeszcze powinno się znaleźć?
A. naczynie z wodą
B. białą serwetę
C. sztućce do podawania
D. podkłady pod talerze
HGT.03 Pytanie 57
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie urządzenie należałoby wykorzystać w hotelowej restauracji do serwowania jajecznicy w wielu porcjach?
A. Kociołek
B. Podgrzewacz
C. Warnik
D. Dekanter
HGT.03 Pytanie 58
Obsługa gości w obiekcie świa…
Która z poniższych usług dostępnych w hotelu 4* jest uznawana za opcjonalną usługę dodatkową?
A. Przechowalnia
B. Sklep z kwiatami
C. Basen
D. Obudzenie
HGT.03 Pytanie 59
Obsługa gości w obiekcie świa…
Która z poniższych osób nie jest zatrudniona w dziale obsługi pięter w hotelu?
A. Korytarzowa
B. Pokojowa
C. Magazynier bielizny
D. Goniec hotelowy
HGT.03 Pytanie 60
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie akcesoria bielizny stołowej są wykorzystywane do ozdabiania bocznych powierzchni stołów bankietowych?
A. Skirtingi
B. Moltony
C. Laufry
D. Napperony
HGT.03 Pytanie 61
Obsługa gości w obiekcie świa…
Pisemne zlecenie otrzymane od kontrahenta dotyczące wykonania usług dodatkowych wymaga od pracowników centrum biznesowego
A. wyłącznie wpisania danych do karty rezerwacyjnej
B. ustnego potwierdzenia wykonania usług
C. wyłącznie przesłania kosztorysu do kontrahenta
D. pisemnego potwierdzenia wykonania usług
HGT.03 Pytanie 62
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką metodę serwowania śniadań powinien wybrać hotel o wysokim standardzie, gdy gości jest niewielu?
A. Śniadania a la carte
B. Bufet śniadaniowy
C. Zestawy śniadaniowe
D. Paczki śniadaniowe
HGT.03 Pytanie 63
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką formę przyjmuje kilkudaniowy posiłek, który najczęściej spotykany jest w sanatoriach oraz ośrodkach wypoczynkowych, serwowany wszystkim gościom przy stolikach o ustalonych porach i za z góry określoną cenę?
A. A la carte
B. Table d`hôte
C. Bufetu śniadaniowego
D. Wstawki śniadaniowej
HGT.03 Pytanie 64
Obsługa gości w obiekcie świa…
Aby serwować kiełbaski na gorąco w bufecie, należy przygotować
A. warnik
B. kociołek
C. bemar
D. blender
HGT.03 Pytanie 65
Obsługa gości w obiekcie świa…
Pani Nowakowska spędziła noc w hotelu, w którym cena za dobę wynosi 400 zł. W jej pokoju skradziono naszyjnik, którego wartość została oszacowana przez biegłych na 2 500 zł. Jaką maksymalną kwotę odszkodowania może otrzymać Pani Nowakowska?
A. 20000 zł
B. 12500zł
C. 10000zł
D. 2500zł
HGT.03 Pytanie 66
Obsługa gości w obiekcie świa…
Której z wymienionych potraw nie da się przygotować na śniadanie dla gości przestrzegających diety wegańskiej?
A. Kuskusa z warzywami
B. Jajek w koszulkach
C. Brokułów na parze
D. Płatków z owocami
HGT.03 Pytanie 67
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie produkty warto uwzględnić przy planowaniu posiłków dla osób stosujących dietę odchudzającą?
A. Napoje gazowane oraz nektary
B. Twaróg i jogurt naturalny
C. Banany oraz winogrona
D. Mięso wieprzowe i podroby
HGT.03 Pytanie 68
Obsługa gości w obiekcie świa…
Na czym polega typowa metoda ścielenia łóżka w hotelu pięciogwiazdkowym?
A. Na materac zabezpieczony ochraniaczem kładzie się prześcieradło, a następnie obleczoną w poszewki kołdrę oraz poduszki, całość przykrywa narzuta
B. Na materac zabezpieczony ochraniaczem kładzie się prześcieradło, następnie obleczoną w poszewki kołdrę i poduszki, a na końcu przykrywa wszystko kocem
C. Jednym prześcieradłem przykrywa się materac, na tym układa się kolejne prześcieradło, następnie koc, na który nawija się część drugiego prześcieradła
D. Jednym prześcieradłem przykrywa się materac, na nim kładzie się kolejne prześcieradło, następnie narzutę, na którą nawija się część drugiego prześcieradła
HGT.03 Pytanie 69
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania cappuccino?
A. Espresso, czekoladę i śmietankę
B. Espresso i wodę
C. Espresso i mleko
D. Espresso, mleko i whisky
HGT.03 Pytanie 70
Obsługa gości w obiekcie świa…
Śniadanie, które zawiera gorący napój taki jak kawa lub herbata, jasne lub ciemne pieczywo, bułki, tosty lub rogaliki oraz dodatki takie jak masło, dżem, miód i konfitury, to śniadanie
A. amerykańskie
B. francuskie
C. wiedeńskie
D. angielskie
HGT.03 Pytanie 71
Obsługa gości w obiekcie świa…
Do kogo pokojowa powinna zwrócić przedmioty pozostawione w pokoju, który opuścił gość?
A. Kierownikowi recepcji
B. Korytarzowej
C. Inspektorowi służby pięter
D. Osobie zarządzającej hotelem
HGT.03 Pytanie 72
Obsługa gości w obiekcie świa…
Gość hotelowy poprosił pokojówkę o otwarcie za pomocą klucza master pokoju swojego kolegi, który zapomniał zabrać kamerę na wspólne zwiedzanie miasta. Jak w tej sytuacji powinna zareagować pokojówka?
A. Przeprosić gościa, informując, że nie może spełnić jego prośby
B. Otworzyć pokój, odnaleźć kamerę i oddać ją gościowi
C. Otworzyć pokój i wejść z gościem oraz z drugą pokojową jako świadkiem
D. Skontaktować się z recepcją w celu potwierdzenia prośby gościa
HGT.03 Pytanie 73
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką formę serwowania śniadań najlepiej wprowadzić w hotelu, gdzie każdego dnia z noclegu korzysta ponad 60 gości?
A. Śniadanie à la carte
B. Paczki śniadaniowe
C. Bufet śniadaniowy
D. Podawanie do pokoju
HGT.03 Pytanie 74
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką kategorię usług hotelowych reprezentują basen, jacuzzi oraz hydromasaż?
A. Uzupełniających
B. Towarzyszących
C. Fakultatywnych
D. Podstawowych
HGT.03 Pytanie 75
Obsługa gości w obiekcie świa…
Na posadzce w recepcji widoczne są czarne ślady po obcasach. Jaki preparat należy użyć, aby je usunąć?
A. Zimną wodę
B. Rozcieńczony spirytus
C. Roztwór szamponu
D. Benzynę ekstrakcyjną
HGT.03 Pytanie 76
Obsługa gości w obiekcie świa…
Która sekcja hotelu odpowiada za realizację zamówienia na zorganizowanie bankietu?
A. Recepcyjny
B. Techniczny
C. Administracyjny
D. Gastronomiczny
HGT.03 Pytanie 77
Obsługa gości w obiekcie świa…
Która z usług oferowanych przez hotele nie jest uznawana za usługę dodatkową?
A. Zamówienie taksówki
B. Przechowywanie bagażu
C. Informacje turystyczne
D. Sprzedaż kosmetyków
HGT.03 Pytanie 78
Obsługa gości w obiekcie świa…
Co powinna uczynić osoba sprzątająca, która po opuszczeniu pokoju przez gościa zauważyła zegarek?
A. Zawiadomić kierownika służby pięter
B. Poinformować dyrektora hotelu
C. Zostawić zegarek w pomieszczeniu
D. Przekazać go do depozytu
HGT.03 Pytanie 79
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką metodę powinno się zastosować, aby pozbyć się gumy do żucia przytwierdzonej do dywanu?
A. Posypać sodą
B. Posypać solą
C. Użyć odplamiacza
D. Użyć zamrażacza
HGT.03 Pytanie 80
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie potrawy i napoje powinny być przygotowane dla gości korzystających z oferty śniadania kontynentalnego?
A. Sok jabłkowy, pieczywo jasne, ryby, jaja, naleśniki
B. Kawę, herbatę, rogaliki, masło, dżem, miód
C. Herbatę z mlekiem, pieczywo ciemne, kiełbasę, pasztet
D. Sok pomarańczowy, pieczywo razowe, jaja sadzone na bekonie