Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.03 Pytanie 121
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką metodę serwowania śniadania powinien wybrać kelner dla gościa, który decyduje się na dania z menu?

A. Bufetową
B. A’ la carte
C. A part
D. Bankietową
HGT.03 Pytanie 122
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ile płynu uniwersalnego należy dodać do 15 litrów wody, aby przygotować roztwór do mycia, skoro producent zaleca rozcieńczenie w proporcji 1:5?

A. 5,0 litrów
B. 1,5 litra
C. 3,0 litry
D. 7,5 litra
HGT.03 Pytanie 123
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż technikę ścielenia łóżka, w której materac pokryty jest jednym prześcieradłem, na którym znajduje się drugie prześcieradło, a następnie koc, na który zwija się część drugiego prześcieradła od strony wezgłowia, tworząc coś w rodzaju śpiwora?

A. Standardowa
B. Francuska
C. Angielska
D. Niemiecka
HGT.03 Pytanie 124
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podaj właściwą sekwencję układania bielizny na stół.

A. Molton, napperon, skirting
B. Obrus stołowy, laufer, skirting
C. Napperon, obrus stołowy, skirting
D. Molton, obrus stołowy, napperon
HGT.03 Pytanie 125
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zestaw produktów zawiera jedynie składniki śniadania wiedeńskiego wzmocnionego?

A. Kawa, herbatniki, zupa mleczna, jajo po wiedeńsku, wędliny, sery
B. Pieczywo pszenne, kawa, mleko lub śmietanka, jajo po wiedeńsku, wędliny, sery
C. Pieczywo razowe, kawa, świeży sok, jajo po wiedeńsku, wędliny, sery
D. Kawa, herbata, ciasto drożdżowe, jajo po wiedeńsku, masło, sery
HGT.03 Pytanie 126
Obsługa gości w obiekcie świa…

Hotel nie bierze odpowiedzialności za bagaż gościa pozostawiony

A. w sali konferencyjnej
B. w bagażniku pojazdu
C. w pokoju gościnnym
D. w restauracji hotelowej
HGT.03 Pytanie 127
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wymień usługi, które są zawarte w pakiecie typu SPA?

A. Kręgle, piłkę wodną
B. Saunę fińską, masaż, peelingi
C. Basen, saunę, jacuzzi
D. Kort tenisowy, aerobik w wodzie
HGT.03 Pytanie 128
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z wymienionych serów nadaje się do przygotowania dania dla gościa, który nie preferuje serów z pleśnią?

A. Bryndza
B. Roquefort
C. Rokpol
D. Gorgonzola
HGT.03 Pytanie 129
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakim środkiem należy usunąć plamę z pomadki do ust z dywanu?

A. Alkoholem etylowym
B. Benzyną do lakierów
C. Roztworem szamponu w rozcieńczeniu
D. Odplamiaczem do tłustych plam
HGT.03 Pytanie 130
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie elementy pościeli oraz bielizny pościelowej są konieczne do standardowego zaścielenia łóżka małżeńskiego?

A. Ochraniacz na łóżko, dwa prześcieradła, trzy poszewki na poduszki, poszwa na kołdrę
B. Ochraniacz na łóżko, cztery prześcieradła, cztery poszewki na poduszki, poszwa na kołdrę
C. Ochraniacz na łóżko, jedno prześcieradło, dwie poszewki na poduszki, poszwa na kołdrę
D. Ochraniacz na łóżko, trzy prześcieradła, sześć poszewek na poduszki, poszwa na kołdrę
HGT.03 Pytanie 131
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż dokument, który nie jest wypełniany przez inspektora działów.

A. Lista kontrolna dla pokoju
B. Harmonogram pracy pokojowych
C. Rejestr wydanych kluczy
D. Formularz minibaru
HGT.03 Pytanie 132
Obsługa gości w obiekcie świa…

W trakcie porządkowania w lokalu mieszkalnym, drzwi wejściowe powinny być

A. otwarte, z zawieszoną na klamce informacją Proszę nie przeszkadzać
B. zamknięte, z zawieszoną na klamce informacją Proszę nie przeszkadzać
C. otwarte, z zawieszoną na klamce informacją Pokój w trakcie sprzątania
D. zamknięte, z zawieszoną na klamce informacją Pokój w trakcie sprzątania
HGT.03 Pytanie 133
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do jakiego dania serwowanego na śniadanie powinno się podać talerzyk na resztki?

A. Omletu biszkoptowego
B. Szynki na zimno
C. Jajka na miękko
D. Jajecznicy z boczkiem
HGT.03 Pytanie 134
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie działania należy podjąć, aby pozbyć się gryzoni w obiekcie hotelowym?

A. Deratyzację
B. Sanityzację
C. Dezynsekcję
D. Dezynfekcję
HGT.03 Pytanie 135
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zgodnie z normami bezpieczeństwa i higieny pracy, gorące zupy mleczne serwowane podczas śniadań gościom, powinny osiągać co najmniej temperaturę

A. 40°C
B. 75°C
C. 63°C
D. 85°C
HGT.03 Pytanie 136
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką kwotę powinno się umieścić na fakturze w polu wartość netto, jeśli cena brutto za usługę SPA wyniosła 170,00 zł?

A. 138,21 zł
B. 130,90 zł
C. 157,41 zł
D. 201,79 zł
HGT.03 Pytanie 137
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie urządzenie wykorzystuje się do pielęgnacji lakierowanej podłogi z drewna?

A. Odkurzacz.
B. Polerka.
C. Czyścik.
D. Zamiatarka.
HGT.03 Pytanie 138
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie zadania związane z porządkowaniem pokoju w hotelu 5*, sprzątaczka realizuje na co dzień lub na życzenie klienta?

A. Wymianę pościeli i ręczników
B. Otwieranie okna i wymianę firan
C. Mycie okien i czyszczenie zasłon
D. Odkurzanie i pranie wykładziny
HGT.03 Pytanie 139
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podejmując zlecenie na przygotowanie wstawki powitalnej dla gościa VIP, pokojowa powinna w przygotowanej przestrzeni noclegowej umieścić

A. dodatkowe łóżko
B. bukiet kwiatów
C. poranną gazetę
D. drugą poduszkę
HGT.03 Pytanie 140
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do kogo, w pierwszej kolejności, pokojowa w dużym hotelu powinna zgłosić zauważone podczas sprzątania pokoju opuszczonego przez gościa uszkodzenia w wyposażeniu jednostki mieszkalnej?

A. Kierownikowi służby pięter
B. Zarządcy hotelu
C. Pracownikowi działu technicznego
D. Osobie z recepcji
HGT.03 Pytanie 141
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na opakowaniu detergentu do czyszczenia dywanów, w sekcji instrukcji, podano: 3 nakrętki płynu na 3 litry wody. Jaką ilość środka czyszczącego należy wykorzystać na 10 litrów wody, zgodnie z zaleceniami?

A. 12 nakrętek
B. 8 nakrętek
C. 6 nakrętek
D. 10 nakrętek
HGT.03 Pytanie 142
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaki typ aranżacji krzeseł w sali konferencyjnej należałoby zasugerować organizatorom kongresu dla 300 uczestników?

A. Podkowę
B. Teatralne
C. Klasowe
D. Bankietowe
HGT.03 Pytanie 143
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pensjonat, przygotowując się do letniego sezonu, przeprowadza szereg gruntownych porządków, w tym przesuwanie szaf i mebli, pranie zasłon oraz firanek, czyszczenie ścian, cyklinowanie i pastowanie podłóg, a także trzepanie dywanów oraz mebli tapicerowanych. Wymienione działania klasyfikowane są jako sprzątanie

A. awaryjnego
B. sezonowego
C. specjalnego
D. bieżącego
HGT.03 Pytanie 144
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaki rozmiar obrusa powinien zostać wybrany do stołu o wymiarach 120 cm x 80 cm podczas aranżacji sali konsumpcyjnej na śniadanie?

A. 120 cm x 120 cm
B. 140 cm x 140 cm
C. 180 cm x 140 cm
D. 120 cm x 160 cm
HGT.03 Pytanie 145
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie wymiary powinien mieć obrus do przykrycia stołu o wymiarach 80 cm x 120 cm, zakładając, że długość zwisu ma wynosić 30 cm?

A. 160 cm x 240 cm
B. 130 cm x 180 cm
C. 110 cm x 150 cm
D. 140 cm x 180 cm
HGT.03 Pytanie 146
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż zestaw usług oferowanych bezpłatnie w hotelu pięciogwiazdkowym?

A. Budzenie, informacja turystyczna, parking, room-service
B. Zamówienie taksówki, usługa pralnicza, obsługa bagażowa, wymiana pościeli
C. Wymiana ręczników, budzenie, informacja turystyczna, obsługa bagażowa
D. Budzenie, usługa pralnicza, parking, pomoc w nagłych wypadkach
HGT.03 Pytanie 147
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pracownicy ośrodka wypoczynkowego realizują różnorodne zadania związane z porządkiem, takie jak przesuwanie szaf i mebli, pranie firanek oraz zasłon, czyszczenie ścian, trzepanie dywanów i mebli tapicerowanych. Czynności te klasyfikuje się jako sprzątanie

A. gruntownego
B. awaryjnego
C. bieżącego
D. specjalnego
HGT.03 Pytanie 148
Obsługa gości w obiekcie świa…

Usługa turndown service, oferowana w ekskluzywnych hotelach, polega na

A. umieszczeniu w pokoju powitalnej dekoracji
B. przygotowaniu pokoju na nocny wypoczynek
C. uzupełnieniu pokoju o dodatkowy koc
D. dostawieniu łóżeczka dla niemowlęcia
HGT.03 Pytanie 149
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie obowiązki pełni supervisor housekeeping?

A. realizowanie zadań i czynności zleconych przez inspektora pięter
B. zarządzanie magazynem bielizny zarówno brudnej, jak i czystej
C. kolaboracja z działem kadr przy rekrutacji pracowników
D. nadzorowanie działań zespołu służby pięter
HGT.03 Pytanie 150
Obsługa gości w obiekcie świa…

Prezes placówki medycznej złożył prośbę do hotelu o zorganizowanie konferencji, której zakończeniem, około godziny 2000, ma być uroczyste przyjęcie w formie stoiska dla około 100 gości. Jaki typ przyjęcia powinien być zaproponowany klientowi?

A. Brunch
B. Lampka wina
C. Przyjęcie bufetowe
D. Aperitif
HGT.03 Pytanie 151
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wybierz propozycję śniadaniową, która jest odpowiednia na lato dla uczniów w wieku szkolnym?

A. Płatki owsiane na mleku, pieczywo jasne, kiełbaski na gorąco, herbata
B. Płatki kukurydziane z jogurtem, bułka pszenna z polędwicą, herbata
C. Pieczywo razowe, masło, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, kakao
D. Pieczywo mieszane, masło, dżem truskawkowy, nuttela, kawa
HGT.03 Pytanie 152
Obsługa gości w obiekcie świa…

Posiłek stanowiący połączenie śniadania oraz obiadu, w którym standardowe potrawy śniadaniowe są uzupełniane o dania obiadowe, takie jak zupy, gulasze, ryby, sałatki i desery, nazywa się

A. bistro
B. brunch
C. lunch
D. rotiserrie
HGT.03 Pytanie 153
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie elementy stanowią podstawowe wyposażenie węzła sanitarno-higienicznego w hotelowym pokoju?

A. Prysznic, umywalka z blatem i bocznym oświetleniem, ręczniki kąpielowe, WC
B. Prysznic, osłona prysznica, bidet, umywalka
C. Wanna, bidet, WC z umywalkami, ręczniki
D. Wanna z baterią i prysznicem, umywalka z blatem i górnym oświetleniem, WC
HGT.03 Pytanie 154
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak długo należy gotować jajko w wrzącej, osolonej wodzie, aby uzyskać jajko mollet?

A. 2-3 minuty
B. 4-5 minut
C. 3-4 minuty
D. 8-10 minut
HGT.03 Pytanie 155
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zupa mleczna, jajka smażone na boczku oraz fasolka w sosie pomidorowym są typowymi potrawami śniadaniowymi w jakiej kuchni?

A. amerykańskiego
B. angielskiego
C. wiedeńskiego
D. rosyjskiego
HGT.03 Pytanie 156
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przetransportowanie pojazdu gościa na strzeżony parking w hotelu pięciogwiazdkowym jest usługą

A. płatną, dodatkową
B. bezpłatną, dodatkową
C. bezpłatną, towarzyszącą
D. płatną, opcjonalną
HGT.03 Pytanie 157
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką czynność związana z serwowaniem śniadania należy przeprowadzać wyłącznie od prawej strony gościa?

A. Ustawianie talerzy do pieczywa.
B. Podawanie potraw śniadaniowych na talerzu w porcjach.
C. Zbieranie naczyń ze stołu.
D. Serwowanie potraw śniadaniowych z półmiska.
HGT.03 Pytanie 158
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie jest najmniejsze dopuszczalne wymiary łóżka w lokalu mieszkalnym typu DBL?

A. 90 cm x 200 cm
B. 140 cm x 200 cm
C. 198 cm x 203 cm
D. 153 cm x 203 cm
HGT.03 Pytanie 159
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych działań nie jest realizowana w trakcie bieżącego sprzątania?

A. Mycie luster
B. Mycie okien
C. Odkurzanie parapetów
D. Odkurzanie półek
HGT.03 Pytanie 160
Obsługa gości w obiekcie świa…

Czekoladowo-brązowa pianka, znana jako crema, jest oznaką właściwego parzenia kawy?

A. macchiato
B. espresso
C. au lait
D. con panna