Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Obsługa gości w obiekcie świa…

W którym momencie pokojowa powinna przygotować wstawkę z świeżych owoców oraz butelki szampana w apartamencie gościa VIP?

A. Dzień przed przybyciem gościa
B. W dniu przyjazdu gościa, przed jego wejściem do apartamentu
C. W dniu przyjazdu gościa, po jego wejściu do apartamentu
D. W dniu wyjazdu gościa
HGT.03 Pytanie 124
Obsługa gości w obiekcie świa…

Depozyt cennych przedmiotów oraz budzenie to usługi oferowane przez hotele

A. towarzyszące
B. fakultatywne
C. podstawowe
D. uzupełniające
HGT.03 Pytanie 125
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie zamieszczonego fragmentu oferty wskaż rodzaj usług oferowanych narciarzom w Villa Orlica.

Villa Orlica w Zieleńcu
(...) Z myślą o amatorach białego szaleństwa, przygotowaliśmy dla gości wyjątkowy pakiet składający się z usług kosmetycznych i kosmetologicznych (...)
Zapraszamy

A. Talasoterapia.
B. Balneoterapia.
C. SPA.
D. Fitness.
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaź, jaka metoda obsługi rodzinnego śniadania świątecznego została użyta wobec gości, gdy kelnerzy przygotowali zastawienie przed ich przybyciem oraz umieścili na stole wszystkie dania?

A. Niemiecka
B. Francuska
C. Rosyjska
D. Angielska
HGT.03 Pytanie 127
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakiego typu usługą hotelową jest udostępnianie samochodu dla gości?

A. Usługą fakultatywną
B. Usługą uzupełniającą
C. Usługą komplementarną
D. Usługą podstawową
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wybierz propozycję śniadaniową, która jest odpowiednia na lato dla uczniów w wieku szkolnym?

A. Płatki kukurydziane z jogurtem, bułka pszenna z polędwicą, herbata
B. Pieczywo mieszane, masło, dżem truskawkowy, nuttela, kawa
C. Pieczywo razowe, masło, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, kakao
D. Płatki owsiane na mleku, pieczywo jasne, kiełbaski na gorąco, herbata
Obsługa gości w obiekcie świa…

Właściciel hotelu o standardzie 3* dąży do podwyższenia klasy swojego obiektu na 4*. Jaką kategorię usług hotel powinien rozszerzyć w porównaniu do dotychczasowego zakresu?

A. Usługi prania, prasowania i czyszczenia bielizny oraz odzieży gości
B. Sprzedaż lub udostępnianie prasy codziennej
C. Codzienne sprzątanie pokoi lub na życzenie gości
D. Sprzedaż kosmetyków oraz artykułów do higieny osobistej
HGT.03 Pytanie 130
Obsługa gości w obiekcie świa…

Czekoladowo-brązowa pianka, znana jako crema, jest oznaką właściwego parzenia kawy?

A. macchiato
B. con panna
C. espresso
D. au lait
Obsługa gości w obiekcie świa…

W wyniku awarii systemu centralnego ogrzewania w hotelu doszło do zniszczenia dwóch laptopów należących do gościa. Jaką maksymalną kwotę odszkodowania powinien wypłacić hotel klientowi, jeżeli koszt wynajmu pokoju na dobę wynosi 400,00 zł, a łączna wartość obu laptopów to 10 000 zł?

A. 100 000 zł
B. 10 000 zł
C. 50 000 zł
D. 40 000 zł
HGT.03 Pytanie 132
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wymień usługi wchodzące w skład pakietu SPA.

A. Bowling, wodny futbol
B. Basen, sauna, jacuzzi
C. Kort tenisowy, wodny aerobik
D. Sauna fińska, masaż, peeling
HGT.03 Pytanie 133
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która kategoria usług obejmuje jedynie usługi komplementarne bez opłat?

A. Dostarczanie informacji, przesyłanie wiadomości, zamówienie taksówki
B. Serwowanie śniadania do pokoju, wymiana walut, plac zabaw
C. Budzenie, wynajem leżaków, rezerwacja biletu na spektakl teatralny
D. Jazda konna, udzielenie pomocy w sytuacjach kryzysowych, wskazanie drogi do banku
HGT.03 Pytanie 134
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jaki sposób należy przeprowadzić usługę budzenia dla gości VIP?

A. Telefonicznie przez pracownika recepcji
B. Za pomocą radia z funkcją budzika
C. Osobiście przez pracownika służby pięter
D. Automatycznie przez centralę telefoniczną
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wystawienie faktury pro forma zleceniodawcy przed zrealizowaniem zamówienia pozwala na

A. uwzględnienie szczególnych życzeń zleceniodawcy
B. wpłatę zaliczki związanej z złożonym zamówieniem
C. zaprezentowanie usług zawartych w ofercie pakietowej
D. odliczenie wykazanego w tym dokumencie podatku VAT
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie obowiązki pełni supervisor housekeeping?

A. zarządzanie magazynem bielizny zarówno brudnej, jak i czystej
B. realizowanie zadań i czynności zleconych przez inspektora pięter
C. kolaboracja z działem kadr przy rekrutacji pracowników
D. nadzorowanie działań zespołu służby pięter
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż propozycję menu śniadaniowego dostosowanego do potrzeb gościa będącego na diecie lekkostrawnej?

A. Chrupkie pieczywo, tłuste wędliny, gruszki
B. Chleb pełnoziarnisty, ser gouda, fasola
C. Chleb żytni, wędzone mięsa, ogórki
D. Chleb pszenny, chude wędliny, banany
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który komplet zawiera podstawowe elementy wyposażenia meblowego pokoju w hotelu 4*?

A. Stolik nocny, sofa, szafka RTV
B. Garderoba lub wnęka na ubrania, lustro, stolik
C. Schowek na bagaż, stolik i toaletka z lustrem
D. Wieszak na odzież wierzchnią, biurko, komoda
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zgodnie z wewnętrzną procedurą sprzątania w hotelu na każde 10 m2 należy wykorzystać 10 litrów wody oraz 30 ml środka czyszczącego. Oblicz ilość wody i środka czyszczącego, którą powinien użyć pracownik służby pięter do umycia podłogi w holu recepcyjnym o powierzchni 50 m2?

A. 20 litrów wody i 60 ml środka czyszczącego
B. 100 litrów wody i 300 ml środka czyszczącego
C. 10 litrów wody i 30 ml środka czyszczącego
D. 50 litrów wody i 150 ml środka czyszczącego
HGT.03 Pytanie 143
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ile czasu powinno się gotować jaja, aby uzyskać twarde?

A. 8 - 10 minut
B. 4 - 5 minut
C. 2 minuty
D. 3 minuty
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oblicz wartość energetyczną podanego zestawu śniadaniowego, składającego się z: chleba żytniego razowego 50 g, sera twarogowego chudego 100 g, pomidora 100 g, szynki drobiowej 50 g.

Wartość energetyczna wybranych produktów spożywczych w kcal/100g
Mleko51Dżem truskawkowy252
Jogurt60Chleb zwykły245
Ser gouda288Chleb żytni razowy223
Twaróg chudy99Graham226
Jaja133Pomidor14
Parówka301Sałata10
Polędwica sopocka165Ogórek10
Szynka z kurczaka199Rzodkiewka9
Szynka wieprzowa223Masło735
Cukier405Margaryna „Flora"531

A. 435 kcal
B. 447 kcal
C. 535 kcal
D. 324 kcal
Obsługa gości w obiekcie świa…

Dla kogo przeznaczony jest druk minibaru?

A. dla gościa, który korzysta z minibaru w lokalu mieszkalnym
B. dla recepcjonisty, który realizuje zamówienie gościa w hotelowym barze
C. dla barmana, który sprzedaje wybrane produkty
D. dla pokojowej, która uzupełnia zawartość minibaru
HGT.03 Pytanie 151
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jaki sposób powinna być zrealizowana usługa budzenia zamówiona dla gościa VIP w hotelu?

A. Osobiście przez telefon
B. Za pomocą radia z funkcją budzika
C. Przy użyciu telewizora z funkcją budzenia
D. Automatycznie
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką formę przyjmuje kilkudaniowy posiłek, który najczęściej spotykany jest w sanatoriach oraz ośrodkach wypoczynkowych, serwowany wszystkim gościom przy stolikach o ustalonych porach i za z góry określoną cenę?

A. Table d`hôte
B. Bufetu śniadaniowego
C. A la carte
D. Wstawki śniadaniowej
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie elementy tworzą dodatkowe wyposażenie jednostki mieszkalnej w hotelu?

A. Wieszak na ścianie, krzesło, bagażnik
B. Stół lub biurko, minibar, butelkowana woda
C. Zestaw do pielęgnacji obuwia, lustro, stolik
D. Telefon, materiały do pisania, igielnik
Obsługa gości w obiekcie świa…

Określ właściwe warunki, jakie powinny panować w pomieszczeniach magazynowych przeznaczonych do przechowywania suchych artykułów zbożowych?

A. Wilgotność względna 95%, dobra wentylacja, temperatura od 0 °C do 5 °C
B. Wilgotność względna 90%, brak cyrkulacji powietrza, temperatura od 18 °C do 26 °C
C. Wilgotność względna 60%, dobra wentylacja, temperatura od 8 °C do 10 °C
D. Wilgotność względna 60%, brak cyrkulacji powietrza, temperatura od 0 °C do 4 °C
HGT.03 Pytanie 158
Obsługa gości w obiekcie świa…

Firma zajmująca się transportem, przy rezerwacji pokoi hotelowych, zwróciła się z prośbą o zarezerwowanie sauny oraz siłowni dla swoich pracowników. Hotel realizując tę prośbę, oferuje usługę

A. uzupełniającą
B. podstawową
C. towarzyszącą
D. fakultatywną
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak powinna się zachować pokojowa, która podczas porządkowania jednostki mieszkalnej "na czysto" dostrzegła pozostawioną walizkę?

A. Niezwłocznie powiadomić przełożonych
B. Sprawdzić jej zawartość
C. Zanieść ją do recepcji hotelowej
D. Oddać ją do przechowalni bagażu
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie produkty warto uwzględnić przy planowaniu posiłków dla osób stosujących dietę odchudzającą?

A. Twaróg i jogurt naturalny
B. Banany oraz winogrona
C. Mięso wieprzowe i podroby
D. Napoje gazowane oraz nektary