Filtrowanie pytań
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
A. Napperony
B. Skirtingi
C. Moltony
D. Laufry
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
W którym momencie pokojowa powinna przygotować wstawkę z świeżych owoców oraz butelki szampana w apartamencie gościa VIP?
A. W dniu wyjazdu gościa
B. W dniu przyjazdu gościa, po jego wejściu do apartamentu
C. Dzień przed przybyciem gościa
D. W dniu przyjazdu gościa, przed jego wejściem do apartamentu
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania kawy espresso?
A. Woda, mielona kawa, mleko, kakao
B. Woda, mielona kawa, mleko
C. Woda, mielona kawa
D. Woda, mielona kawa, śmietanka
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Depozyt cennych przedmiotów oraz budzenie to usługi oferowane przez hotele
A. towarzyszące
B. fakultatywne
C. uzupełniające
D. podstawowe
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Na podstawie zamieszczonego fragmentu oferty wskaż rodzaj usług oferowanych narciarzom w Villa Orlica. 
 
| Villa Orlica w Zieleńcu | 
| (...) Z myślą o amatorach białego szaleństwa, przygotowaliśmy dla gości wyjątkowy pakiet składający się z usług kosmetycznych i kosmetologicznych (...) | 
| Zapraszamy | 
A. Talasoterapia.
B. Fitness.
C. SPA.
D. Balneoterapia.
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Wskaź, jaka metoda obsługi rodzinnego śniadania świątecznego została użyta wobec gości, gdy kelnerzy przygotowali zastawienie przed ich przybyciem oraz umieścili na stole wszystkie dania?
A. Angielska
B. Rosyjska
C. Francuska
D. Niemiecka
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakiego typu usługą hotelową jest udostępnianie samochodu dla gości?
A. Usługą uzupełniającą
B. Usługą komplementarną
C. Usługą podstawową
D. Usługą fakultatywną
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Wybierz propozycję śniadaniową, która jest odpowiednia na lato dla uczniów w wieku szkolnym?
A. Pieczywo mieszane, masło, dżem truskawkowy, nuttela, kawa
B. Płatki kukurydziane z jogurtem, bułka pszenna z polędwicą, herbata
C. Płatki owsiane na mleku, pieczywo jasne, kiełbaski na gorąco, herbata
D. Pieczywo razowe, masło, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, kakao
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Właściciel hotelu o standardzie 3* dąży do podwyższenia klasy swojego obiektu na 4*. Jaką kategorię usług hotel powinien rozszerzyć w porównaniu do dotychczasowego zakresu?
A. Sprzedaż lub udostępnianie prasy codziennej
B. Codzienne sprzątanie pokoi lub na życzenie gości
C. Usługi prania, prasowania i czyszczenia bielizny oraz odzieży gości
D. Sprzedaż kosmetyków oraz artykułów do higieny osobistej
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Czekoladowo-brązowa pianka, znana jako crema, jest oznaką właściwego parzenia kawy?
A. con panna
B. espresso
C. macchiato
D. au lait
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
W wyniku awarii systemu centralnego ogrzewania w hotelu doszło do zniszczenia dwóch laptopów należących do gościa. Jaką maksymalną kwotę odszkodowania powinien wypłacić hotel klientowi, jeżeli koszt wynajmu pokoju na dobę wynosi 400,00 zł, a łączna wartość obu laptopów to 10 000 zł?
A. 10 000 zł
B. 40 000 zł
C. 50 000 zł
D. 100 000 zł
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Wymień usługi wchodzące w skład pakietu SPA.
A. Basen, sauna, jacuzzi
B. Bowling, wodny futbol
C. Sauna fińska, masaż, peeling
D. Kort tenisowy, wodny aerobik
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Która kategoria usług obejmuje jedynie usługi komplementarne bez opłat?
A. Dostarczanie informacji, przesyłanie wiadomości, zamówienie taksówki
B. Serwowanie śniadania do pokoju, wymiana walut, plac zabaw
C. Jazda konna, udzielenie pomocy w sytuacjach kryzysowych, wskazanie drogi do banku
D. Budzenie, wynajem leżaków, rezerwacja biletu na spektakl teatralny
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
W jaki sposób należy przeprowadzić usługę budzenia dla gości VIP?
A. Osobiście przez pracownika służby pięter
B. Automatycznie przez centralę telefoniczną
C. Za pomocą radia z funkcją budzika
D. Telefonicznie przez pracownika recepcji
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Z którym działem w hotelu powinna kooperować służba pięter dotycząca przekazywania informacji o awariach urządzeń oraz zaplanowanych terminach remontów?
A. Działu zaopatrzenia
B. Działu technicznego
C. Działu marketingu
D. Działu administracyjnego
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Który z poniższych elementów wyposażenia węzła higieniczno-sanitarnego nie jest wymagany w hotelach dwugwiazdkowych?
A. Dozownik z płynnym mydłem
B. Ręcznik kąpielowy
C. Torba higieniczna
D. Osłona wanny lub natrysku
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Wystawienie faktury pro forma zleceniodawcy przed zrealizowaniem zamówienia pozwala na
A. wpłatę zaliczki związanej z złożonym zamówieniem
B. odliczenie wykazanego w tym dokumencie podatku VAT
C. uwzględnienie szczególnych życzeń zleceniodawcy
D. zaprezentowanie usług zawartych w ofercie pakietowej
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
W hotelowym pokoju pana Nowaka zniknęła cyfrowa kamera o wartości 4 000 zł. Koszt wynajmu tego pokoju wynosił 140 zł za dobę. Jaką kwotę odszkodowania otrzyma gość w tej sytuacji?
A. 2000 zł
B. 4000 zł
C. 14000 zł
D. 7000 zł
 HGT.03  Pytanie 139 
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakie obowiązki pełni supervisor housekeeping?
A. zarządzanie magazynem bielizny zarówno brudnej, jak i czystej
B. realizowanie zadań i czynności zleconych przez inspektora pięter
C. kolaboracja z działem kadr przy rekrutacji pracowników
D. nadzorowanie działań zespołu służby pięter
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Wskaż propozycję menu śniadaniowego dostosowanego do potrzeb gościa będącego na diecie lekkostrawnej?
A. Chleb pszenny, chude wędliny, banany
B. Chrupkie pieczywo, tłuste wędliny, gruszki
C. Chleb żytni, wędzone mięsa, ogórki
D. Chleb pełnoziarnisty, ser gouda, fasola
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Który komplet zawiera podstawowe elementy wyposażenia meblowego pokoju w hotelu 4*?
A. Wieszak na odzież wierzchnią, biurko, komoda
B. Stolik nocny, sofa, szafka RTV
C. Schowek na bagaż, stolik i toaletka z lustrem
D. Garderoba lub wnęka na ubrania, lustro, stolik
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Zgodnie z wewnętrzną procedurą sprzątania w hotelu na każde 10 m2 należy wykorzystać 10 litrów wody oraz 30 ml środka czyszczącego. Oblicz ilość wody i środka czyszczącego, którą powinien użyć pracownik służby pięter do umycia podłogi w holu recepcyjnym o powierzchni 50 m2?
A. 100 litrów wody i 300 ml środka czyszczącego
B. 10 litrów wody i 30 ml środka czyszczącego
C. 50 litrów wody i 150 ml środka czyszczącego
D. 20 litrów wody i 60 ml środka czyszczącego
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Ile czasu powinno się gotować jaja, aby uzyskać twarde?
A. 4 - 5 minut
B. 3 minuty
C. 8 - 10 minut
D. 2 minuty
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Przyjmując zlecenie na pobudkę, należy ustalić z gościem hotelowym
A. czas wykonania usługi
B. przyczynę zlecenia usługi
C. metodę płatności za usługę
D. stawki za tę usługę
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oblicz wartość energetyczną podanego zestawu śniadaniowego, składającego się z: chleba żytniego razowego 50 g, sera twarogowego chudego 100 g, pomidora 100 g, szynki drobiowej 50 g. 
 
| Wartość energetyczna wybranych produktów spożywczych w kcal/100g | |||
|---|---|---|---|
| Mleko | 51 | Dżem truskawkowy | 252 | 
| Jogurt | 60 | Chleb zwykły | 245 | 
| Ser gouda | 288 | Chleb żytni razowy | 223 | 
| Twaróg chudy | 99 | Graham | 226 | 
| Jaja | 133 | Pomidor | 14 | 
| Parówka | 301 | Sałata | 10 | 
| Polędwica sopocka | 165 | Ogórek | 10 | 
| Szynka z kurczaka | 199 | Rzodkiewka | 9 | 
| Szynka wieprzowa | 223 | Masło | 735 | 
| Cukier | 405 | Margaryna „Flora" | 531 | 
A. 435 kcal
B. 447 kcal
C. 324 kcal
D. 535 kcal
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Ile wody należy dodać, aby przygotować roztwór z 0,5 litra koncentratu, jeśli wymaga on rozcieńczenia w proporcji 1:4?
A. 4,01
B. 0,51
C. 1,01
D. 2,01
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakie urządzenie należałoby wykorzystać w hotelowej restauracji do serwowania jajecznicy w wielu porcjach?
A. Podgrzewacz
B. Warnik
C. Dekanter
D. Kociołek
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Dla kogo przeznaczony jest druk minibaru?
A. dla recepcjonisty, który realizuje zamówienie gościa w hotelowym barze
B. dla gościa, który korzysta z minibaru w lokalu mieszkalnym
C. dla barmana, który sprzedaje wybrane produkty
D. dla pokojowej, która uzupełnia zawartość minibaru
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Podaj właściwą sekwencję układania bielizny na stół.
A. Molton, napperon, skirting
B. Obrus stołowy, laufer, skirting
C. Molton, obrus stołowy, napperon
D. Napperon, obrus stołowy, skirting
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jaką formę powinno mieć śniadanie w hotelu, gdy jest przeznaczone dla większej liczby gości?
A. room service
B. zestawu a la carte
C. bufetu śniadaniowego
D. wstawki śniadaniowej
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
W jaki sposób powinna być zrealizowana usługa budzenia zamówiona dla gościa VIP w hotelu?
A. Automatycznie
B. Za pomocą radia z funkcją budzika
C. Przy użyciu telewizora z funkcją budzenia
D. Osobiście przez telefon
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jaką formę przyjmuje kilkudaniowy posiłek, który najczęściej spotykany jest w sanatoriach oraz ośrodkach wypoczynkowych, serwowany wszystkim gościom przy stolikach o ustalonych porach i za z góry określoną cenę?
A. Bufetu śniadaniowego
B. Table d`hôte
C. A la carte
D. Wstawki śniadaniowej
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Która z jednostek mieszkalnych jest standardowo wyposażona w udogodnienia dla rodzin?
A. Studio
B. Rezydencjonalna
C. Executive
D. Superior
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakie elementy tworzą dodatkowe wyposażenie jednostki mieszkalnej w hotelu?
A. Zestaw do pielęgnacji obuwia, lustro, stolik
B. Telefon, materiały do pisania, igielnik
C. Stół lub biurko, minibar, butelkowana woda
D. Wieszak na ścianie, krzesło, bagażnik
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Określ właściwe warunki, jakie powinny panować w pomieszczeniach magazynowych przeznaczonych do przechowywania suchych artykułów zbożowych?
A. Wilgotność względna 90%, brak cyrkulacji powietrza, temperatura od 18 °C do 26 °C
B. Wilgotność względna 60%, brak cyrkulacji powietrza, temperatura od 0 °C do 4 °C
C. Wilgotność względna 95%, dobra wentylacja, temperatura od 0 °C do 5 °C
D. Wilgotność względna 60%, dobra wentylacja, temperatura od 8 °C do 10 °C
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakie dane powinna zawierać ogólna oferta dotycząca usług dodatkowych?
A. Czas realizacji usługi
B. Opcje cenowe oferty
C. Obliczenie kosztów
D. Termin wykonania usługi
 HGT.03  Pytanie 157 
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Który z zamieszczonych wózków hotelowych stosowany jest do jednoczesnego przewożenia czystej i brudnej bielizny?

A. A.
B. D.
C. B.
D. C.
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Firma zajmująca się transportem, przy rezerwacji pokoi hotelowych, zwróciła się z prośbą o zarezerwowanie sauny oraz siłowni dla swoich pracowników. Hotel realizując tę prośbę, oferuje usługę
A. towarzyszącą
B. uzupełniającą
C. podstawową
D. fakultatywną
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jak powinna się zachować pokojowa, która podczas porządkowania jednostki mieszkalnej "na czysto" dostrzegła pozostawioną walizkę?
A. Sprawdzić jej zawartość
B. Oddać ją do przechowalni bagażu
C. Zanieść ją do recepcji hotelowej
D. Niezwłocznie powiadomić przełożonych
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakie produkty warto uwzględnić przy planowaniu posiłków dla osób stosujących dietę odchudzającą?
A. Napoje gazowane oraz nektary
B. Mięso wieprzowe i podroby
C. Twaróg i jogurt naturalny
D. Banany oraz winogrona