Filtrowanie pytań
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
A. Moltony
B. Skirtingi
C. Laufry
D. Napperony
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
W którym momencie pokojowa powinna przygotować wstawkę z świeżych owoców oraz butelki szampana w apartamencie gościa VIP?
A. Dzień przed przybyciem gościa
B. W dniu przyjazdu gościa, przed jego wejściem do apartamentu
C. W dniu przyjazdu gościa, po jego wejściu do apartamentu
D. W dniu wyjazdu gościa
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania kawy espresso?
A. Woda, mielona kawa, mleko, kakao
B. Woda, mielona kawa, mleko
C. Woda, mielona kawa
D. Woda, mielona kawa, śmietanka
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Depozyt cennych przedmiotów oraz budzenie to usługi oferowane przez hotele
A. towarzyszące
B. fakultatywne
C. podstawowe
D. uzupełniające
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Na podstawie zamieszczonego fragmentu oferty wskaż rodzaj usług oferowanych narciarzom w Villa Orlica. 
 
| Villa Orlica w Zieleńcu | 
| (...) Z myślą o amatorach białego szaleństwa, przygotowaliśmy dla gości wyjątkowy pakiet składający się z usług kosmetycznych i kosmetologicznych (...) | 
| Zapraszamy | 
A. Talasoterapia.
B. Balneoterapia.
C. SPA.
D. Fitness.
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Wskaź, jaka metoda obsługi rodzinnego śniadania świątecznego została użyta wobec gości, gdy kelnerzy przygotowali zastawienie przed ich przybyciem oraz umieścili na stole wszystkie dania?
A. Niemiecka
B. Francuska
C. Rosyjska
D. Angielska
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakiego typu usługą hotelową jest udostępnianie samochodu dla gości?
A. Usługą fakultatywną
B. Usługą uzupełniającą
C. Usługą komplementarną
D. Usługą podstawową
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Wybierz propozycję śniadaniową, która jest odpowiednia na lato dla uczniów w wieku szkolnym?
A. Płatki kukurydziane z jogurtem, bułka pszenna z polędwicą, herbata
B. Pieczywo mieszane, masło, dżem truskawkowy, nuttela, kawa
C. Pieczywo razowe, masło, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, kakao
D. Płatki owsiane na mleku, pieczywo jasne, kiełbaski na gorąco, herbata
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Właściciel hotelu o standardzie 3* dąży do podwyższenia klasy swojego obiektu na 4*. Jaką kategorię usług hotel powinien rozszerzyć w porównaniu do dotychczasowego zakresu?
A. Usługi prania, prasowania i czyszczenia bielizny oraz odzieży gości
B. Sprzedaż lub udostępnianie prasy codziennej
C. Codzienne sprzątanie pokoi lub na życzenie gości
D. Sprzedaż kosmetyków oraz artykułów do higieny osobistej
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Czekoladowo-brązowa pianka, znana jako crema, jest oznaką właściwego parzenia kawy?
A. macchiato
B. con panna
C. espresso
D. au lait
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
W wyniku awarii systemu centralnego ogrzewania w hotelu doszło do zniszczenia dwóch laptopów należących do gościa. Jaką maksymalną kwotę odszkodowania powinien wypłacić hotel klientowi, jeżeli koszt wynajmu pokoju na dobę wynosi 400,00 zł, a łączna wartość obu laptopów to 10 000 zł?
A. 100 000 zł
B. 10 000 zł
C. 50 000 zł
D. 40 000 zł
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Wymień usługi wchodzące w skład pakietu SPA.
A. Bowling, wodny futbol
B. Basen, sauna, jacuzzi
C. Kort tenisowy, wodny aerobik
D. Sauna fińska, masaż, peeling
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Która kategoria usług obejmuje jedynie usługi komplementarne bez opłat?
A. Dostarczanie informacji, przesyłanie wiadomości, zamówienie taksówki
B. Serwowanie śniadania do pokoju, wymiana walut, plac zabaw
C. Budzenie, wynajem leżaków, rezerwacja biletu na spektakl teatralny
D. Jazda konna, udzielenie pomocy w sytuacjach kryzysowych, wskazanie drogi do banku
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
W jaki sposób należy przeprowadzić usługę budzenia dla gości VIP?
A. Telefonicznie przez pracownika recepcji
B. Za pomocą radia z funkcją budzika
C. Osobiście przez pracownika służby pięter
D. Automatycznie przez centralę telefoniczną
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Z którym działem w hotelu powinna kooperować służba pięter dotycząca przekazywania informacji o awariach urządzeń oraz zaplanowanych terminach remontów?
A. Działu administracyjnego
B. Działu zaopatrzenia
C. Działu marketingu
D. Działu technicznego
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Który z poniższych elementów wyposażenia węzła higieniczno-sanitarnego nie jest wymagany w hotelach dwugwiazdkowych?
A. Dozownik z płynnym mydłem
B. Osłona wanny lub natrysku
C. Ręcznik kąpielowy
D. Torba higieniczna
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Wystawienie faktury pro forma zleceniodawcy przed zrealizowaniem zamówienia pozwala na
A. uwzględnienie szczególnych życzeń zleceniodawcy
B. wpłatę zaliczki związanej z złożonym zamówieniem
C. zaprezentowanie usług zawartych w ofercie pakietowej
D. odliczenie wykazanego w tym dokumencie podatku VAT
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
W hotelowym pokoju pana Nowaka zniknęła cyfrowa kamera o wartości 4 000 zł. Koszt wynajmu tego pokoju wynosił 140 zł za dobę. Jaką kwotę odszkodowania otrzyma gość w tej sytuacji?
A. 7000 zł
B. 14000 zł
C. 4000 zł
D. 2000 zł
 HGT.03  Pytanie 139 
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakie obowiązki pełni supervisor housekeeping?
A. zarządzanie magazynem bielizny zarówno brudnej, jak i czystej
B. realizowanie zadań i czynności zleconych przez inspektora pięter
C. kolaboracja z działem kadr przy rekrutacji pracowników
D. nadzorowanie działań zespołu służby pięter
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Wskaż propozycję menu śniadaniowego dostosowanego do potrzeb gościa będącego na diecie lekkostrawnej?
A. Chrupkie pieczywo, tłuste wędliny, gruszki
B. Chleb pełnoziarnisty, ser gouda, fasola
C. Chleb żytni, wędzone mięsa, ogórki
D. Chleb pszenny, chude wędliny, banany
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Który komplet zawiera podstawowe elementy wyposażenia meblowego pokoju w hotelu 4*?
A. Stolik nocny, sofa, szafka RTV
B. Garderoba lub wnęka na ubrania, lustro, stolik
C. Schowek na bagaż, stolik i toaletka z lustrem
D. Wieszak na odzież wierzchnią, biurko, komoda
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Zgodnie z wewnętrzną procedurą sprzątania w hotelu na każde 10 m2 należy wykorzystać 10 litrów wody oraz 30 ml środka czyszczącego. Oblicz ilość wody i środka czyszczącego, którą powinien użyć pracownik służby pięter do umycia podłogi w holu recepcyjnym o powierzchni 50 m2?
A. 20 litrów wody i 60 ml środka czyszczącego
B. 100 litrów wody i 300 ml środka czyszczącego
C. 10 litrów wody i 30 ml środka czyszczącego
D. 50 litrów wody i 150 ml środka czyszczącego
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Ile czasu powinno się gotować jaja, aby uzyskać twarde?
A. 8 - 10 minut
B. 4 - 5 minut
C. 2 minuty
D. 3 minuty
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Przyjmując zlecenie na pobudkę, należy ustalić z gościem hotelowym
A. stawki za tę usługę
B. czas wykonania usługi
C. metodę płatności za usługę
D. przyczynę zlecenia usługi
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oblicz wartość energetyczną podanego zestawu śniadaniowego, składającego się z: chleba żytniego razowego 50 g, sera twarogowego chudego 100 g, pomidora 100 g, szynki drobiowej 50 g. 
 
| Wartość energetyczna wybranych produktów spożywczych w kcal/100g | |||
|---|---|---|---|
| Mleko | 51 | Dżem truskawkowy | 252 | 
| Jogurt | 60 | Chleb zwykły | 245 | 
| Ser gouda | 288 | Chleb żytni razowy | 223 | 
| Twaróg chudy | 99 | Graham | 226 | 
| Jaja | 133 | Pomidor | 14 | 
| Parówka | 301 | Sałata | 10 | 
| Polędwica sopocka | 165 | Ogórek | 10 | 
| Szynka z kurczaka | 199 | Rzodkiewka | 9 | 
| Szynka wieprzowa | 223 | Masło | 735 | 
| Cukier | 405 | Margaryna „Flora" | 531 | 
A. 435 kcal
B. 447 kcal
C. 535 kcal
D. 324 kcal
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Ile wody należy dodać, aby przygotować roztwór z 0,5 litra koncentratu, jeśli wymaga on rozcieńczenia w proporcji 1:4?
A. 4,01
B. 0,51
C. 1,01
D. 2,01
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakie urządzenie należałoby wykorzystać w hotelowej restauracji do serwowania jajecznicy w wielu porcjach?
A. Dekanter
B. Kociołek
C. Podgrzewacz
D. Warnik
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Dla kogo przeznaczony jest druk minibaru?
A. dla gościa, który korzysta z minibaru w lokalu mieszkalnym
B. dla recepcjonisty, który realizuje zamówienie gościa w hotelowym barze
C. dla barmana, który sprzedaje wybrane produkty
D. dla pokojowej, która uzupełnia zawartość minibaru
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Podaj właściwą sekwencję układania bielizny na stół.
A. Molton, napperon, skirting
B. Napperon, obrus stołowy, skirting
C. Molton, obrus stołowy, napperon
D. Obrus stołowy, laufer, skirting
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jaką formę powinno mieć śniadanie w hotelu, gdy jest przeznaczone dla większej liczby gości?
A. wstawki śniadaniowej
B. zestawu a la carte
C. room service
D. bufetu śniadaniowego
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
W jaki sposób powinna być zrealizowana usługa budzenia zamówiona dla gościa VIP w hotelu?
A. Osobiście przez telefon
B. Za pomocą radia z funkcją budzika
C. Przy użyciu telewizora z funkcją budzenia
D. Automatycznie
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jaką formę przyjmuje kilkudaniowy posiłek, który najczęściej spotykany jest w sanatoriach oraz ośrodkach wypoczynkowych, serwowany wszystkim gościom przy stolikach o ustalonych porach i za z góry określoną cenę?
A. Table d`hôte
B. Bufetu śniadaniowego
C. A la carte
D. Wstawki śniadaniowej
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Która z jednostek mieszkalnych jest standardowo wyposażona w udogodnienia dla rodzin?
A. Executive
B. Superior
C. Studio
D. Rezydencjonalna
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakie elementy tworzą dodatkowe wyposażenie jednostki mieszkalnej w hotelu?
A. Wieszak na ścianie, krzesło, bagażnik
B. Stół lub biurko, minibar, butelkowana woda
C. Zestaw do pielęgnacji obuwia, lustro, stolik
D. Telefon, materiały do pisania, igielnik
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Określ właściwe warunki, jakie powinny panować w pomieszczeniach magazynowych przeznaczonych do przechowywania suchych artykułów zbożowych?
A. Wilgotność względna 95%, dobra wentylacja, temperatura od 0 °C do 5 °C
B. Wilgotność względna 90%, brak cyrkulacji powietrza, temperatura od 18 °C do 26 °C
C. Wilgotność względna 60%, dobra wentylacja, temperatura od 8 °C do 10 °C
D. Wilgotność względna 60%, brak cyrkulacji powietrza, temperatura od 0 °C do 4 °C
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakie dane powinna zawierać ogólna oferta dotycząca usług dodatkowych?
A. Termin wykonania usługi
B. Opcje cenowe oferty
C. Czas realizacji usługi
D. Obliczenie kosztów
 HGT.03  Pytanie 157 
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Który z zamieszczonych wózków hotelowych stosowany jest do jednoczesnego przewożenia czystej i brudnej bielizny?

A. B.
B. C.
C. A.
D. D.
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Firma zajmująca się transportem, przy rezerwacji pokoi hotelowych, zwróciła się z prośbą o zarezerwowanie sauny oraz siłowni dla swoich pracowników. Hotel realizując tę prośbę, oferuje usługę
A. uzupełniającą
B. podstawową
C. towarzyszącą
D. fakultatywną
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jak powinna się zachować pokojowa, która podczas porządkowania jednostki mieszkalnej "na czysto" dostrzegła pozostawioną walizkę?
A. Niezwłocznie powiadomić przełożonych
B. Sprawdzić jej zawartość
C. Zanieść ją do recepcji hotelowej
D. Oddać ją do przechowalni bagażu
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakie produkty warto uwzględnić przy planowaniu posiłków dla osób stosujących dietę odchudzającą?
A. Twaróg i jogurt naturalny
B. Banany oraz winogrona
C. Mięso wieprzowe i podroby
D. Napoje gazowane oraz nektary