Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.03 Pytanie 201
Obsługa gości w obiekcie świa…

W hotelu o rozbudowanej organizacji, za porządek w hallu recepcyjnym odpowiada

A. recepcjonista
B. pokojowa
C. korytarzowa
D. portier
HGT.03 Pytanie 202
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podejmując zlecenie na budzenie, powinno się ustalić z klientem hotelowym

A. koszt usługi
B. przyczynę wykonania usługi
C. czas realizacji usługi
D. metodę płatności za usługę
HGT.03 Pytanie 203
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który model organizacji pionu służby pięter uwzględnia w składzie personelu zatrudnienie pokojowej lotnej?

A. Grafikowy
B. Brygadowy
C. Dyspozycyjny
D. Rewirowy
HGT.03 Pytanie 204
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak długo mleko można przechowywać w chłodzie po otwarciu opakowania?

A. 12 godzin
B. 1 tydzień
C. 5 dni
D. 2 dni
HGT.03 Pytanie 205
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie jest standardowe wyposażenie pokoju jednoosobowego w hotelu trzygwiazdkowym?

A. Łóżko jednoosobowe, telewizor, biurko
B. Łóżko piętrowe, zestaw do prasowania, ekspres do kawy
C. Łóżko małżeńskie, klimatyzacja, jacuzzi
D. Dwa łóżka pojedyncze, minibar, sejf
HGT.03 Pytanie 206
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakim naczyniu powinno się serwować mleko do kawy?

A. W dzbanuszku
B. W nelsonce
C. W kokilce
D. W filiżance
HGT.03 Pytanie 207
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaki napój należy przyrządzić na śniadanie wiedeńskie?

A. Kawę z podgrzaną śmietanką
B. Kawę z zimnym mlekiem
C. Herbatę z mlekiem
D. Herbatę z cytryną
HGT.03 Pytanie 208
Obsługa gości w obiekcie świa…

Gość hotelowy zwrócił się do pracownika recepcji z prośbą o informację, czy na basenie lub w szatni odnaleziono pierścionek. Jakie kroki powinien podjąć recepcjonista, któremu sprzątaczka przekazała znaleziony dzień wcześniej pierścionek?

A. Pokazać pierścionek, poprosić gościa o okazanie dowodu tożsamości, oddać pierścionek.
B. Oddać pierścionek, poprosić gościa o numer pokoju, sprawdzić kartę pobytu wraz z dowodem osobistym gościa.
C. Zapytać, jak ten pierścionek wyglądał, sprawdzić dokument tożsamości gościa, uzyskać pokwitowanie odbioru.
D. Pokazać pierścionek, zapytać, czy jest własnością gościa, oddać pierścionek.
HGT.03 Pytanie 209
Obsługa gości w obiekcie świa…

Firma farmaceutyczna złożyła zamówienie na usługi konferencyjne w hotelu, a wartość brutto tego zamówienia wynosi 12 400 zł. Jaką kwotę w postaci zaliczki musi uiścić firma, jeśli ma ona wynosić 20% wartości zamówienia?

A. 248 zł
B. 124 zł
C. 1 240 zł
D. 2 480 zł
HGT.03 Pytanie 210
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która kategoria usług obejmuje jedynie usługi komplementarne bez opłat?

A. Budzenie, wynajem leżaków, rezerwacja biletu na spektakl teatralny
B. Serwowanie śniadania do pokoju, wymiana walut, plac zabaw
C. Jazda konna, udzielenie pomocy w sytuacjach kryzysowych, wskazanie drogi do banku
D. Dostarczanie informacji, przesyłanie wiadomości, zamówienie taksówki
HGT.03 Pytanie 211
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które produkty powinny być jako pierwsze umieszczone w bufecie na śniadanie?

A. Chleb i inne pieczywo
B. Wędliny oraz pasztety
C. Dżemy, powidła i konfitury
D. Mleko i wyroby mleczne
HGT.03 Pytanie 212
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaki rozmiar obrusa powinien zostać wybrany do stołu o wymiarach 120 cm x 80 cm podczas aranżacji sali konsumpcyjnej na śniadanie?

A. 120 cm x 160 cm
B. 140 cm x 140 cm
C. 120 cm x 120 cm
D. 180 cm x 140 cm
HGT.03 Pytanie 213
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką czynność związana z serwowaniem śniadania należy przeprowadzać wyłącznie od prawej strony gościa?

A. Ustawianie talerzy do pieczywa.
B. Serwowanie potraw śniadaniowych z półmiska.
C. Zbieranie naczyń ze stołu.
D. Podawanie potraw śniadaniowych na talerzu w porcjach.
HGT.03 Pytanie 214
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką z wymienionych usług każdy obiekt hotelowy zapewnia nieodpłatnie swoim gościom?

A. Pranie ubrań
B. Wypożyczenie żelazka
C. Opiekę nad dziećmi
D. Serwowanie posiłków do pokoi
HGT.03 Pytanie 215
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kto jest odpowiedzialny, gdy w magazynie brak bielizny pościelowej?

A. Kierownik recepcji
B. Magazynier bielizny
C. Pokojowa lotna
D. Inspektor pięter
HGT.03 Pytanie 216
Obsługa gości w obiekcie świa…

W zamówieniu na posiłki dla grupy turystów wybrano śniadania kontynentalne. Jaki zestaw śniadaniowy powinien być przygotowany?

A. Herbata/sok, pieczywo, jaja, wędlina
B. Kawa/sok, bagietka, wędliny
C. Herbata/mleko, jajecznica, pomidor
D. Kawa/sok, rogaliki, masło, dżem
HGT.03 Pytanie 217
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podaj właściwą sekwencję układania bielizny na stół.

A. Obrus stołowy, laufer, skirting
B. Molton, napperon, skirting
C. Molton, obrus stołowy, napperon
D. Napperon, obrus stołowy, skirting
HGT.03 Pytanie 218
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie są wydatki na usługi dodatkowe dla rodziny liczącej 6 osób, jeśli cena pakietu usług wynosi 150 zł za osobę, a każda osoba powyżej 3. otrzymuje zniżkę w wysokości 10%?

A. 634 zł
B. 855 zł
C. 748 zł
D. 962 zł
HGT.03 Pytanie 219
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jaki sposób serwowane jest śniadanie a la carte?

A. W postaci bufetu śniadaniowego
B. Przekazywane do pokoju hotelowego
C. Za pośrednictwem obsługi kelnerskiej
D. W formie śniadaniowego zestawu
HGT.03 Pytanie 220
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką najkorzystniejszą finansowo metodę serwowania śniadań wybierze hotel, który obsługuje 200 uczestników konferencji?

A. A’ la carte
B. Bufet śniadaniowy
C. Obsługa pokojowa
D. Pakiet śniadaniowy
HGT.03 Pytanie 221
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak powinien postąpić pracownik room service po wejściu do pokoju, gdy gość zamówił płatne śniadanie do pokoju?

A. Ustawić tacę na stoliku, zainkasować należność i pożegnać gościa
B. Ustawić tacę we wskazanym miejscu, zapytać o ewentualne dodatkowe życzenia i podać rachunek do podpisu
C. Ustawić tacę w wyznaczonym miejscu, życzyć smacznego i przyjąć zapłatę
D. Ustawić tacę na stole, życzyć smacznego i grzecznie pożegnać gościa
HGT.03 Pytanie 222
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaki rozmiar obrusa powinien być wybrany do stołu o wymiarach 80 cm x 80 cm?

A. 140 cm x 180 cm
B. 180 cm x 200 cm
C. 140 cm x 140 cm
D. 200 cm x 200 cm
HGT.03 Pytanie 223
Obsługa gości w obiekcie świa…

Aby usunąć plamę z mleka na dywanie, pokojowa powinna najpierw zastosować

A. ciepłą wodę
B. aceton
C. spirytus etylowy
D. odrdzewiacz
HGT.03 Pytanie 224
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jaki sposób powinna postąpić pokojowa, gdy podczas sprzątania pokoju "na czysto" dostrzegła porzuconą walizkę?

A. Sprawdzić, co znajduje się w środku.
B. Natychmiast poinformować swoich przełożonych
C. Przenieść ją do recepcji hotelu.
D. Zanieść ją do przechowalni bagażu.
HGT.03 Pytanie 225
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką ilość energii powinny zapewniać tłuszcze w diecie na cały dzień?

A. Od 20 do 35%
B. Od 12 do 14%
C. Od 58 do 65%
D. Od 36 do 44%
HGT.03 Pytanie 226
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do prania obrusów użyj: 15 dag proszku na 1 kg prania. Na podstawie podanej instrukcji oblicz, ile proszku potrzebujesz do wyprania 20 kg obrusów?

A. 2,5 kg
B. 3,0 kg
C. 2,0 kg
D. 1,5 kg
HGT.03 Pytanie 227
Obsługa gości w obiekcie świa…

Dokument zamówienia na usługi dodatkowe przesłany przez klienta wymaga od pracowników biura obsługi klienta

A. wyłącznie przesłania kosztorysu do klienta
B. pisemnego potwierdzenia wykonania usług
C. ustnego potwierdzenia wykonania usług
D. wyłącznie wpisania informacji do formularza rezerwacyjnego
HGT.03 Pytanie 228
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie jest najmniejsze dopuszczalne wymiary łóżka w lokalu mieszkalnym typu DBL?

A. 140 cm x 200 cm
B. 153 cm x 203 cm
C. 90 cm x 200 cm
D. 198 cm x 203 cm
HGT.03 Pytanie 229
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaki rodzaj pokoju w hotelu posiada dwa pojedyncze łóżka?

A. Suite
B. Twin
C. Single
D. Double
HGT.03 Pytanie 230
Obsługa gości w obiekcie świa…

W przypadku awarii elektrycznej w pokoju gościa, jaka powinna być pierwsza reakcja personelu hotelowego?

A. Sprawdzenie bezpieczników przez recepcjonistę
B. Wezwanie elektryka z zewnątrz
C. Zgłoszenie awarii do działu technicznego
D. Oferowanie gościowi innego pokoju
HGT.03 Pytanie 231
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podaj preparat, którego powinna użyć osoba sprzątająca do mycia luster w lokalu mieszkalnym?

A. Mleczko nabłyszczające
B. Środek czyszczący w postaci mleczka
C. Preparat do dezynfekcji
D. Płyn z alkoholem
HGT.03 Pytanie 232
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na opakowaniu detergentu do czyszczenia dywanów, w sekcji instrukcji, podano: 3 nakrętki płynu na 3 litry wody. Jaką ilość środka czyszczącego należy wykorzystać na 10 litrów wody, zgodnie z zaleceniami?

A. 12 nakrętek
B. 10 nakrętek
C. 8 nakrętek
D. 6 nakrętek
HGT.03 Pytanie 233
Obsługa gości w obiekcie świa…

Aby pozbyć się plamy z lakieru do paznokci na dywanie, należy użyć

A. zimnej wody z amoniakiem
B. naturalnego detergentu
C. acetonu
D. spirytusu
HGT.03 Pytanie 234
Obsługa gości w obiekcie świa…

Klient złożył zamówienie na śniadanie do pokoju. Gastronomia zrealizuje to zamówienie za pomocą formy

A. serwisu talerzowego
B. room service’u
C. serwisu a’la carte
D. bufetu śniadaniowego
HGT.03 Pytanie 235
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z reguł dotyczących nakrywania stołu jest niewłaściwa?

A. Łyżki i widelce należy układać grzbietem do dołu
B. Liczba sztućców po lewej stronie nie powinna być większa niż trzy
C. Ostrza noży powinny być zwrócone w lewą stronę
D. Maksymalnie dwie łyżki można ułożyć obok siebie
HGT.03 Pytanie 236
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z poniższych osób nie jest zatrudniona w dziale obsługi pięter w hotelu?

A. Magazynier bielizny
B. Pokojowa
C. Korytarzowa
D. Goniec hotelowy
HGT.03 Pytanie 237
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką odpowiedzialność ponosi hotel za przedmioty wniesione przez gościa?

A. torbę podróżną, zostawioną na parkingu hotelu
B. walizkę, powierzoną pracownikowi hotelowemu
C. plecak, pozostawiony w zasięgu monitoringu poza obszarem hotelowym
D. neseser, umieszczony w samochodzie gościa hotelowego
HGT.03 Pytanie 238
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaja mollet powinny być gotowane

A. 4-5 minut
B. 1 minutę
C. 8-10 minut
D. 3 minuty
HGT.03 Pytanie 239
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych zasad dotyczących nakrywania stołu jest błędna?

A. Ostrza noży powinny być skierowane w lewą stronę
B. Liczba sztućców po lewej nie może być większa niż trzy
C. Łyżki oraz widelce trzeba układać grzbietem w dół
D. Dozwolone jest ułożenie najwyżej dwóch łyżek obok siebie
HGT.03 Pytanie 240
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jeśli blat kwadratowego stołu ma wymiary 80 x 80 cm, to jaki powinien mieć standardowy rozmiar obrus?

A. 120 x 120 cm
B. 100 x 100 cm
C. 80 x 80 cm
D. 140 x 140 cm