Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.03 Pytanie 241
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które urządzenie służy do konserwacji lakierowanej podłogi drewnianej?

A. Odkurzacz.
B. Polerka.
C. Myjka.
D. Zamiatarka.
HGT.03 Pytanie 242
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ile środka myjącego i wody należy zastosować do umycia holu hotelowego o powierzchni 130 m2 zgodnie z zamieszczoną instrukcją?

Ilustracja do pytania 2
A. 260 ml środka myjącego i 13 litrów wody.
B. 130 ml środka myjącego i 13 litrów wody.
C. 130 ml środka myjącego i 26 litrów wody.
D. 260 ml środka myjącego i 26 litrów wody.
HGT.03 Pytanie 243
Obsługa gości w obiekcie świa…

W którym z podanych przypadków hotel nie jest odpowiedzialny za mienie gościa?

A. Poplamienia marynarki przez kelnera.
B. Uszkodzenia walizki przez bagażowego.
C. Awarii laptopa podczas użytkowania przez gościa.
D. Kradzieży portfela dokonanej przez pokojówkę.
HGT.03 Pytanie 244
Obsługa gości w obiekcie świa…

W protokole zgłoszenia przedmiotów znalezionych, oprócz opisu przedmiotu i daty znalezienia, należy umieścić

A. cenę zakupu przedmiotu.
B. numer dowodu tożsamości znalazcy.
C. kwotę odszkodowania.
D. miejsce znalezienia.
HGT.03 Pytanie 245
Obsługa gości w obiekcie świa…

Której z podanych potraw nie można podać na śniadanie dla osób przestrzegających diety wegańskiej?

A. Jajek w koszulkach.
B. Płatków z owocami.
C. Kuskusa z warzywami.
D. Brokułów na parze.
HGT.03 Pytanie 246
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zupa mleczna, jajka smażone na bekonie i fasolka w sosie pomidorowym to elementy menu charakterystyczne dla śniadania

A. amerykańskiego.
B. angielskiego.
C. rosyjskiego.
D. wiedeńskiego.
HGT.03 Pytanie 247
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przedstawiony na rysunku dzbanek służy do podania

Ilustracja do pytania 7
A. herbaty.
B. kawy.
C. mleka.
D. śmietanki.
HGT.03 Pytanie 248
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą potrawę przygotowuje się przez wlanie wybitych jaj do wrzącej, osolonej i zakwaszonej wody, a następnie powolne gotowanie przez około 3 minuty?

A. Jaja frytowane.
B. Jaja sadzone.
C. Jaja na miękko.
D. Jaja poszetowe.
HGT.03 Pytanie 249
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zamieszczona na rysunku potrawa stanowi typowy element śniadania

Ilustracja do pytania 9
A. angielskiego.
B. amerykańskiego.
C. kontynentalnego.
D. wiedeńskiego.
HGT.03 Pytanie 250
Obsługa gości w obiekcie świa…

W której formie serwowany jest kilkudaniowy posiłek najczęściej spotykany w sanatoriach i ośrodkach wypoczynkowych, podawany wszystkim gościom do stolików o ustalonych godzinach i po z góry określonej cenie?

A. Table d’hóte.
B. Bufetu śniadaniowego.
C. Wstawki śniadaniowej.
D. A la carte.
HGT.03 Pytanie 251
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który składnik wykorzystuje się jako dodatek do przygotowania kawy po wiedeńsku?

A. Bitą śmietankę.
B. Konfiturę wiśniową.
C. Odrobinę koniaku.
D. Skórkę pomarańczy.
HGT.03 Pytanie 252
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który element śniadania może być podawany w postaci grillowanej, smażonej lub z wody?

A. Pomidory.
B. Parówki.
C. Kiełbaski.
D. Jaja.
HGT.03 Pytanie 253
Obsługa gości w obiekcie świa…

Oprócz deski i noża na stole śniadaniowym, w miejscu do krojenia chleba należy umieścić

A. sztućce serwisowe.
B. białą serwetę.
C. naczynie z wodą.
D. podkłady pod talerze.
HGT.03 Pytanie 254
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na rysunku przedstawiono

Ilustracja do pytania 14
A. dyspenser do płatków.
B. pomocnik kelnerski.
C. bufet do dań gorących.
D. taboret gastronomiczny.
HGT.03 Pytanie 255
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą formę śniadania należy zaproponować gościom, jeżeli przyjechali do hotelu w podróż poślubną?

A. W biegu.
B. Bufetowe.
C. Do stolika.
D. Do pokoju.
HGT.03 Pytanie 256
Obsługa gości w obiekcie świa…

Dla której grupy gości hotelowych najdogodniejszą formą podania śniadania, w niewysokiej cenie, będą zestawy śniadaniowe?

A. Uczestników konferencji.
B. Grupy turystycznej.
C. Rodzin z małymi dziećmi.
D. Gości VIP.
HGT.03 Pytanie 257
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż kolejność nakrycia stołu bielizną stołową.

A. Obrus stołowy, laufer, skirting.
B. Molton, obrus stołowy, napperon.
C. Molton, napperon, skirting.
D. Napperon, obrus stołowy, skirting.
HGT.03 Pytanie 258
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przedstawiony na rysunku goblet jest przeznaczony do podania

Ilustracja do pytania 18
A. wody.
B. likieru.
C. whisky.
D. wina.
HGT.03 Pytanie 259
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z podanych atrakcji nie należy w hotelarstwie do usług specjalnych?

A. Wstawienie do pokoju pianina.
B. Klasyczny masaż pleców.
C. Nurkowanie pod lodem.
D. Lot balonem.
HGT.03 Pytanie 260
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na rysunku przedstawiono nakrycie do śniadania

Ilustracja do pytania 20
A. amerykańskiego.
B. wiedeńskiego.
C. kontynentalnego.
D. angielskiego.
HGT.03 Pytanie 261
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z podanych usług dodatkowych hotelu jest płatna?

A. Zamawianie taksówki.
B. Udzielanie informacji.
C. Przechowanie bagażu.
D. Prasowanie odzieży.
HGT.03 Pytanie 262
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zamieszczony na rysunku dyspenser można wykorzystać do serwowania

Ilustracja do pytania 22
A. sosów.
B. soków.
C. płatków.
D. cukierków.
HGT.03 Pytanie 263
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do której grupy usług świadczonych w hotelu zalicza się basen, jacuzzi i hydromasaż?

A. Uzupełniających.
B. Podstawowych.
C. Towarzyszących.
D. Fakultatywnych.
HGT.03 Pytanie 264
Obsługa gości w obiekcie świa…

Depozyt przedmiotów wartościowych i budzenie to hotelowe usługi

A. podstawowe.
B. uzupełniające.
C. towarzyszące.
D. fakultatywne.
HGT.03 Pytanie 265
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który rodzaj ustawienia krzeseł w sali konferencyjnej powinno się zaproponować organizatorom kongresu dla 250 osób?

A. W podkowę.
B. Bankietowe.
C. Klasowe.
D. Teatralne.
HGT.03 Pytanie 266
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z działów hotelu przyjmuje zamówienia związane z organizacją eventów?

A. Służby pięter.
B. Gastronomii.
C. Marketingu.
D. Techniczny.
HGT.03 Pytanie 267
Obsługa gości w obiekcie świa…

Gość złożył zamówienie w hotelu na zorganizowanie przyjęcia z okazji podpisania umowy handlowej. Poprosił o przygotowanie przyjęcia w formie stojącej, trwającego ok. 30 minut w godzinach między 1200 a 1300. Który z przedstawionych rodzajów przyjęć powinien recepcjonista zaproponować gościowi?

A. Lampkę wina.
B. Przyjęcie bufetowe.
C. Coctail Party.
D. Garden Party.
HGT.03 Pytanie 268
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który element wyposażenia nie występuje w hotelowej sali konferencyjnej?

A. Projektor.
B. Wizualizer.
C. Hoker.
D. Flipchart.
HGT.03 Pytanie 269
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie przedstawionej oferty określ rodzaj usług dodatkowych oferowanych przez hotel w Kołobrzegu.

Ilustracja do pytania 29
A. Cateringowe.
B. Biznesowe.
C. Konferencyjne.
D. Spa & Welbiess.
HGT.03 Pytanie 270
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ile wynosi koszt usług dodatkowych dla 6-osobowej rodziny, jeżeli pakiet usług kosztuje 150 złotych/osobę, a każda osoba powyżej 3 dostaje rabat 10%?

A. 748 zł
B. 634 zł
C. 855 zł
D. 962 zł
HGT.03 Pytanie 271
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie zamieszczonego cennika oraz informacji dodatkowych oblicz wartość pakietu usług przygotowanego dla nowożeńców, którzy zarezerwowali pobyt w APT z pełnym wyżywieniem na 2 doby, w drugim dniu pobytu uroczystą kolację zamiast zwykłej oraz poinformowali, że przyjadą do hotelu po godzinie 1700.

Ilustracja do pytania 31
A. 1 232 zł
B. 1 132 zł
C. 1 432 zł
D. 1 332 zł
HGT.03 Pytanie 272
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który typ pokoju hotelowego jest wyposażony w dwa pojedyncze łóżka?

A. Twin.
B. Single.
C. Double.
D. Suite.
HGT.03 Pytanie 273
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z kierowników w hotelu 5* zajmuje się organizowaniem i koordynowaniem czynności związanych z obsługą gości w pokojach hotelowych i innych pomieszczeniach pionu mieszkalnego?

A. Służby pięter.
B. Gastronomii.
C. Recepcji.
D. Służby parterowej.
HGT.03 Pytanie 274
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która grupa elementów stanowi skład pełnego węzła sanitarnego w hotelowej jednostce mieszkalnej?

A. Umywalka, natrysk, bidet i wc.
B. Umywalka, wanna z natryskiem, bidet i wc.
C. Umywalka, natrysk i wc.
D. Umywalka, wanna z natryskiem i wc.
HGT.03 Pytanie 275
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie fragmentu wymagań kategoryzacyjnych wskaż, ile powinna wynosić minimalna powierzchnia pokoju 3-osobowego w hotelu 3*.

Ilustracja do pytania 35
A. 16 m2
B. 14 m2
C. 18 m2
D. 12 m2
HGT.03 Pytanie 276
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który rodzaj sprzątania należy przeprowadzić w nadmorskim hotelu przygotowującym się na przyjęcie wakacyjnych gości?

A. Gruntowne.
B. Specjalne.
C. Okolicznościowe.
D. Sezonowe.
HGT.03 Pytanie 277
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podłodze w hallu recepcyjnym znajdują się czarne smugi z obcasów. Który środek należy zastosować, aby je usunąć?

A. Benzynę ekstrakcyjną.
B. Rozcieńczony spirytus.
C. Roztwór szamponu.
D. Zimną wodę.
HGT.03 Pytanie 278
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kiedy należy przeprowadzić w hotelu sprzątanie okolicznościowe?

A. Przed świętami.
B. Po wyjeździe osób indywidualnych.
C. Po wyjeździe grupy turystycznej.
D. Przed sezonem.
HGT.03 Pytanie 279
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kiedy należy umieścić w pokoju hotelowym wstawkę dla gościa VIP, składającą się między innymi z butelki schłodzonego szampana oraz kosza z owocami i ciastkami?

A. W dniu przyjazdu, po wejściu gościa do pokoju.
B. W dniu wyjazdu, przed opuszczeniem pokoju przez gościa.
C. W dniu wyjazdu gościa, wczesnym rankiem.
D. W dniu przyjazdu, przed wejściem gościa do pokoju.
HGT.03 Pytanie 280
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą czynność należy wykonać jako pierwszą podczas sprzątania jednostki mieszkalnej?

A. Wyrzucić śmieci.
B. Otworzyć okno.
C. Pościelić łóżko.
D. Odkurzyć wykładzinę.