Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Obsługa gości w obiekcie świa…

W jaki sposób hotel powinien zareagować na skargę dotyczącą hałasu nocnego pochodzącego z sąsiedniego pokoju?

A. Zignorować skargę jako subiektywną ocenę
B. Wezwać ochronę do rozwiązania problemu
C. Przeprosić i zaoferować zmianę pokoju, jeśli to możliwe
D. Poprosić gościa o użycie zatyczek do uszu
HGT.03 Pytanie 244
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zupa mleczna, jajka smażone na boczku oraz fasolka w sosie pomidorowym są typowymi potrawami śniadaniowymi w jakiej kuchni?

A. amerykańskiego
B. wiedeńskiego
C. angielskiego
D. rosyjskiego
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie zamieszczonego kwitu, oblicz kwotę do zapłaty za usługi parkingowe.

Kwit parkingowy
Nr kwitu: 26/03/2022Nr rejestracyjny auta: DKL 9809W
Imię i nazwisko gościa: Zuzanna Kowalska
Data wjazdu: 26.03.2022 r.Data wyjazdu: 29.03.2022 r.
Cena za dobę: 25 złDo zapłaty:
Podpis dysponenta:
Antoni Kos
Podpis Gościa:
Zuzanna Kowalska

A. 50,00 zł
B. 75,00 zł
C. 25,00 zł
D. 100,00 zł
HGT.03 Pytanie 248
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką czynność powinno się wykonać jako pierwszą podczas porządkowania lokalu mieszkalnego?

A. Zamienić pościel
B. Usunąć kurz z powierzchni mebli
C. Odkurzyć wykładzinę
D. Wyrzucić śmieci
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie analizy oferty hotelu wskaż grupę usług świadczonych przez obiekt.

Oferta hotelu
W trakcie pobytu uzupełnionego dedykowanymi zabiegami, zapewniamy opiekę pielęgniarską oraz szeroki zakres usług medycznych. Uzyskanie optymalnego efektu terapeutycznego możliwe jest dzięki wstępnym badaniom przeprowadzanym przez lekarzy specjalistów na początku każdego z pobytu.

A. Turystyczne.
B. Wypoczynkowe.
C. Medyczne.
D. Kosmetyczne.
Obsługa gości w obiekcie świa…

W trakcie porządkowania w lokalu mieszkalnym, drzwi wejściowe powinny być

A. zamknięte, z zawieszoną na klamce informacją Pokój w trakcie sprzątania
B. otwarte, z zawieszoną na klamce informacją Pokój w trakcie sprzątania
C. otwarte, z zawieszoną na klamce informacją Proszę nie przeszkadzać
D. zamknięte, z zawieszoną na klamce informacją Proszę nie przeszkadzać
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie urządzenia należą do wyposażenia rozwiniętego węzła higieniczno-sanitarnego w hotelowym pokoju?

A. Umywalka, wanna z natryskiem, bidet i WC
B. Wanna z jacuzzi, umywalka, bidet i WC
C. Wanna z hydromasażem, umywalka, pisuar i WC
D. Umywalka, wanna z natryskiem, pisuar i WC
Obsługa gości w obiekcie świa…

W zamówieniu na posiłki dla grupy turystów wybrano śniadania kontynentalne. Jaki zestaw śniadaniowy powinien zostać przygotowany?

A. Kawa, sok, bagietka, wędliny
B. Herbata, sok, pieczywo, jaja, wędliny
C. Kawa, sok, rogaliki, masło, dżem
D. Herbata, mleko, jajecznica, pomidor
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie elementy pościeli oraz bielizny pościelowej są konieczne do standardowego zaścielenia łóżka małżeńskiego?

A. Ochraniacz na łóżko, trzy prześcieradła, sześć poszewek na poduszki, poszwa na kołdrę
B. Ochraniacz na łóżko, dwa prześcieradła, trzy poszewki na poduszki, poszwa na kołdrę
C. Ochraniacz na łóżko, cztery prześcieradła, cztery poszewki na poduszki, poszwa na kołdrę
D. Ochraniacz na łóżko, jedno prześcieradło, dwie poszewki na poduszki, poszwa na kołdrę
HGT.03 Pytanie 259
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie analizy danych z tabeli, oblicz minimalną wartość energetyczną śniadania mężczyzny spożywającego regularnie pięć posiłków, którego dzienne zapotrzebowanie energetyczne wynosi 2000 kcal.

Rodzaj posiłkuTrzy posiłki dziennieCztery posiłki dzienniePięć posiłków dziennie
Śniadanie30-35%25-30%25-30%
II śniadanie-5-10%5-10%
Obiad35-40%35-40%30-35%
Podwieczorek--5-10%
Kolacja25-30%25-30%15-20%

A. 500 kcal
B. 700 kcal
C. 600 kcal
D. 400 kcal
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż prawidłowy sposób serwowania zimnych serów oraz wędlin na bufecie śniadaniowym?

A. W salaterkach ze szczypcami do serwowania
B. Na dużych talerzach, sztućce serwisowe na oddzielnych talerzykach
C. W bemarach, sztućce serwisowe na osobnym talerzyku
D. Na półmiskach, na każdym półmisku widelec do serwowania
Obsługa gości w obiekcie świa…

Klient złożył zamówienie w hotelu na urządzenie imprezy z okazji podpisania umowy handlowej. Zwrócił się z prośbą o zorganizowanie przyjęcia w formie stojącej, które miałoby trwać około 30 minut w godzinach od 1200 do 1300. Jaki typ przyjęcia powinien zaproponować recepcjonista gościowi?

A. Garden party
B. Coctail party
C. Lampkę wina
D. Przyjęcie bufetowe
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie są etapy sprzątania pokoju hotelowego, które należy wykonać w odpowiedniej kolejności?

A. Wietrzenie, ścielenie łóżka, odkurzanie, opróżnienie kosza i popielniczki
B. Opróżnienie kosza i popielniczki, ścielenie łóżka, odkurzanie, wietrzenie
C. Ścielenie łóżka, opróżnienie kosza i popielniczki, odkurzanie, wietrzenie
D. Wietrzenie, opróżnienie kosza i popielniczki, ścielenie łóżka, odkurzanie
HGT.03 Pytanie 263
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką kategorię usług hotelowych reprezentują basen, jacuzzi oraz hydromasaż?

A. Towarzyszących
B. Uzupełniających
C. Fakultatywnych
D. Podstawowych
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie naczynia i sztućce powinny być przygotowane do nakrycia na wzmocnione śniadanie wiedeńskie?

A. Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż i widelec zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka na podstawce z łyżeczką, miseczka na miód i dżem
B. Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż i widelec zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, goblet, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka na podstawce z łyżeczką
C. Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż i widelec zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, talerzyk na pieczywo z nożem do masła, półmisek na sery i wędliny, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka na podstawce z łyżeczką, miseczka na miód i dżem, menaż
D. Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który fragment z zamówienia odnosi się do dodatkowych usług biznesowych?
Fragment 1.
Prosimy o rezerwację sali wielofunkcyjnej na bal przedszkolaków. Salę prosimy dodatkowo wyposażyć w mikrofon bezprzewodowy i projektor multimedialny.

Fragment 2.
Prosimy o rezerwację sali wielofunkcyjnej na prywatny pokaz mody. Prosimy także o zorganizowanie poczęstunku dla zaproszonych gości. Salę prosimy zaaranżować odpowiednio do przedsięwzięcia.

Fragment 3.
Prosimy o rezerwację sali wielofunkcyjnej na seminarium dla dwustu osób, a także o zorganizowanie przerw kawowych. Salę prosimy wyposażyć w sprzęt multimedialny, mównicę oraz mikrofon bezprzewodowy.

Fragment 4.
Prosimy o rezerwację sali wielofunkcyjnej na uroczystość rodzinną. W menu proszę uwzględnić tort ze świeczkami i po lampce szampana.

A. Fragment 4.
B. Fragment 3.
C. Fragment 2.
D. Fragment 1.
HGT.03 Pytanie 269
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na posadzce w recepcji widoczne są czarne ślady po obcasach. Jaki preparat należy użyć, aby je usunąć?

A. Zimną wodę
B. Roztwór szamponu
C. Rozcieńczony spirytus
D. Benzynę ekstrakcyjną
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z wymienionych zbiorów składa się jedynie z potraw i napojów typowych dla amerykańskiego śniadania?

A. Owsianka na mleku, fasola w sosie pomidorowym
B. Soki owocowe, naleśniki z syropem klonowym
C. Kawa ze śmietanką, jajka w szklance, wędliny, sery
D. Herbata, kawa, świeże rogaliki, masło, dżem
HGT.03 Pytanie 271
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie danie podawane na śniadanie wymaga przygotowania na patelni?

A. Grzanki z serem
B. Fasolka w pomidorach
C. Jajecznica na bekonie
D. Pasztet z ciecierzycy
HGT.03 Pytanie 272
Obsługa gości w obiekcie świa…

Usługi kosmetyczne oferowane gościom hotelowym są usługami

A. towarzyszącymi o charakterze handlowym
B. fakultatywnymi
C. komplementarnymi
D. towarzyszącymi o charakterze osobistym
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podstawowe nakrycie do śniadania w wersji rozszerzonej powinno być przygotowane zgodnie z poniższymi zasadami:

A. talerz zakąskowy, na nim serweta, nóż i widelec z prawej strony, talerz na pieczywo z nożem do masła z lewej strony talerza zakąskowego, przyprawy umieszczone powyżej talerza zakąskowego
B. talerz zakąskowy, nóż z prawej strony, widelec z lewej strony, talerz na pieczywo z nożem do masła z prawej strony talerza zakąskowego, przyprawy umiejscowione powyżej talerza zakąskowego
C. talerz zakąskowy, na nim serweta, nóż z prawej strony, widelec z lewej strony, talerz na pieczywo z nożem do masła z lewej strony talerza zakąskowego, przyprawy umieszczone powyżej talerza zakąskowego
D. przyprawy w centralnej części stołu, talerz zakąskowy, serweta z prawej strony talerza, na serwecie nóż i widelec, talerz na pieczywo z nożem do masła umieszczony powyżej talerza zakąskowego
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką metodę serwowania rodzinnego świątecznego posiłku zastosowano wobec gości, jeśli nakrycie przygotowano przed ich przybyciem oraz wszystkie dania były już podane na stole?

A. Francuską
B. Niemiecką
C. Angielską
D. Rosyjską
Obsługa gości w obiekcie świa…

W którym z wymienionych przypadków hotel nie ponosi odpowiedzialności za mienie gościa?

A. Zniszczenia bagażu gościa przez bagażowego
B. Uszkodzenie laptopa podczas korzystania przez gościa
C. Poplamienie koszuli gościa przez kelnera
D. Kradzież portfela gościa, przeprowadzona przez pokojową
HGT.03 Pytanie 280
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z poniższych usług dostępnych w hotelu 4* jest uznawana za opcjonalną usługę dodatkową?

A. Sklep z kwiatami
B. Basen
C. Obudzenie
D. Przechowalnia