Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.03 Pytanie 241
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie elementy, oprócz deski oraz noża, powinny znaleźć się na stole śniadaniowym w obszarze do krojenia chleba?

A. Sztućce do serwowania
B. Białą serwetę
C. Podkłady pod talerze
D. Naczynie z wodą
HGT.03 Pytanie 242
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kto odpowiedzialny jest za regularną kontrolę przygotowanych pokoi dla gości w hotelu dysponującym dużą liczbą miejsc noclegowych?

A. Menadżer hotelu
B. Kierownik recepcji
C. Zarządca hotelu
D. Inspektor pięter
HGT.03 Pytanie 243
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie urządzenie jest stosowane do gotowania potraw w parze?

A. Blender
B. Kuter
C. Steamer
D. Wilk
HGT.03 Pytanie 244
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką czynność należy wykonać w pierwszej kolejności przy porządkowaniu węzła higieniczno-sanitarnego w lokalu mieszkalnym?

A. Wyczyszczenie wnętrza muszli klozetowej
B. Wypolerowanie armatury przy umywalce
C. Umycie płytek nad brodzikiem
D. Umycie posadzki
HGT.03 Pytanie 245
Obsługa gości w obiekcie świa…

W sytuacji, gdy gość opuści hotel, nie dokonując odbioru przedmiotów ze skrytki depozytowej, jakie są wymagania do jej otwarcia i wydania przedmiotu osobie trzeciej?

A. upoważnienie notarialne wydane przez gościa, zawierające szczegółowy opis zawartości skrytki
B. przedstawienie dokumentu, potwierdzającego wszczęcie postępowania karnego dotyczącego gościa
C. wysłanie faksu do kierownika recepcji z instrukcją dotyczącą sposobu przekazania przedmiotu
D. pisemne żądanie o wydanie przedmiotu określonej osobie, podpisane przez gościa
HGT.03 Pytanie 246
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych usług dodatkowych dostępnych w hotelu niesie ze sobą opłatę?

A. Udzielanie wskazówek.
B. Przechowywanie bagażu.
C. Zamówienie taksówki.
D. Prasowanie odzieży.
HGT.03 Pytanie 247
Obsługa gości w obiekcie świa…

Aby dostarczyć do pokoju dla jednego gościa śniadanie kontynentalne, konieczne jest użycie

A. tacy
B. talerza
C. półmiska
D. gerydonu
HGT.03 Pytanie 248
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką z wymienionych czynności powinna zrealizować pokojowa podczas procedury sprzątania pokoju "na czysto"?

A. Poinformować recepcję o gotowości pokoju
B. Poukładać kosmetyki gościa
C. Posprzątać rzeczy gościa
D. Sprawdzić stan pościeli
HGT.03 Pytanie 249
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie podanej instrukcji określ ilość proszku do prania 30 kg obrusów.

Do prania obrusów użyj: 20 dag proszku na 1 kg prania

A. 3,5 kg
B. 2,0 kg
C. 6,0 kg
D. 1,5 kg
HGT.03 Pytanie 250
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką czynność porządkową pracownicy służby pięter są zobowiązani realizować codziennie w węźle komunikacyjnym?

A. Przetrzeć poręcze
B. Umyć futryny
C. Umyć ściany
D. Zmienić dekorację
HGT.03 Pytanie 251
Obsługa gości w obiekcie świa…

W protokole zgłoszenia znalezionych przedmiotów, obok opisu przedmiotu oraz daty jego znalezienia, powinno się uwzględnić

A. miejsce jego znalezienia
B. wysokość odszkodowania
C. numer dokumentu tożsamości znalazcy
D. wartość zakupu przedmiotu
HGT.03 Pytanie 252
Obsługa gości w obiekcie świa…

W odpowiedzi na zapytanie dotyczące usług hotelowych, które oprócz noclegów i wyżywienia obejmują również usługi SPA, hotel powinien przedstawić

A. łaźnię suchą
B. grę w bilard
C. jazdę konno
D. zajęcia fitness
HGT.03 Pytanie 253
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką czynność należy wykonać w trakcie wstępnej obróbki jaj, aby zminimalizować ryzyko zakażenia Salmonellą?

A. Naświetlanie promieniami UV
B. Podgrzanie w mikrofalówce
C. Płukanie pod bieżącą wodą
D. Moczenie w wodzie z dodatkiem octu
HGT.03 Pytanie 254
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie informacje zgodnie z zasadami funkcjonowania hoteli nie są wpisywane do protokołu odnalezienia przedmiotów?

A. Okresu pobytu gościa
B. Nazwiska oraz imienia znalazcy
C. Dnia, w którym przedmiot został znaleziony
D. Miejsca, w którym odnaleziono przedmiot
HGT.03 Pytanie 255
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z członków personelu hotelowego powinien zweryfikować stan przygotowania pokoju przed przybyciem gościa VIP?

A. Kierownik służby pięter
B. Pokojowa zmienna
C. Guest relations
D. Concierge recepcyjny
HGT.03 Pytanie 256
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie z wymienionych usług przewyższają podstawowe wymagania dotyczące usług oferowanych w hotelach 3*?

A. Codzienna wymiana ręczników i pościeli.
B. Bar aperitifowy lub kawiarnia.
C. Pranie, prasowanie oraz czyszczenie odzieży gości.
D. Sprzedaż kosmetyków oraz artykułów higienicznych.
HGT.03 Pytanie 257
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kiedy powinno się wykonać sprzątanie pokoju "na czysto"?

A. Po naprawie awarii w pokoju
B. Po opuszczeniu pokoju przez gościa
C. Podczas pobytu gościa w pokoju
D. Po zakończonym remoncie
HGT.03 Pytanie 258
Obsługa gości w obiekcie świa…

Procedurę sprzątania jednostki mieszkalnej "na czysto" należy wdrożyć, gdy gość

A. złożył skargę na pracę personelu sprzątającego
B. wyjechał na wycieczkę
C. poprosił o dodatkowe posprzątanie pokoju
D. opuścił zajmowany pokój
HGT.03 Pytanie 259
Obsługa gości w obiekcie świa…

W hotelowej restauracji część dań śniadaniowych serwowano w obecności gości, korzystając z stołu pomocniczego. Jaką metodę obsługi zastosowano?

A. Francuską
B. Angielską
C. Niemiecką
D. Rosyjską
HGT.03 Pytanie 260
Obsługa gości w obiekcie świa…

Czy pastowanie oraz froterowanie powierzchni podłóg mają miejsce w trakcie procesu sprzątania?

A. specjalnego
B. codziennego
C. awaryjnego
D. generalnego
HGT.03 Pytanie 261
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podejmując zlecenie na przygotowanie wstawki powitalnej dla gościa VIP, pokojowa powinna w przygotowanej przestrzeni noclegowej umieścić

A. poranną gazetę
B. dodatkowe łóżko
C. bukiet kwiatów
D. drugą poduszkę
HGT.03 Pytanie 262
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie urządzenie wykorzystuje się do pielęgnacji lakierowanej podłogi z drewna?

A. Zamiatarka.
B. Czyścik.
C. Odkurzacz.
D. Polerka.
HGT.03 Pytanie 263
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do jakiego dania serwowanego na śniadanie powinno się podać talerzyk na resztki?

A. Jajecznicy z boczkiem
B. Omletu biszkoptowego
C. Jajka na miękko
D. Szynki na zimno
HGT.03 Pytanie 264
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką odpowiedzialność ponosi hotel za przedmioty wniesione przez gościa?

A. neseser, umieszczony w samochodzie gościa hotelowego
B. plecak, pozostawiony w zasięgu monitoringu poza obszarem hotelowym
C. torbę podróżną, zostawioną na parkingu hotelu
D. walizkę, powierzoną pracownikowi hotelowemu
HGT.03 Pytanie 265
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakiej sytuacji gość nie ma prawa do odszkodowania za laptopa uszkodzonego na obszarze hotelu?

A. W regulaminie hotelu zawarto klauzulę, że hotel nie bierze na siebie odpowiedzialności za mienie gości
B. Szkoda powstała na skutek umyślnego działania lub rażącego zaniedbania ze strony pracownika
C. Szkoda wynikła z działania siły wyższej, której nie można było przewidzieć
D. W recepcji hotelowej zamieszczono informację, że hotel nie odpowiada za rzeczy gości
HGT.03 Pytanie 266
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ile elementów pościeli powinna przygotować pokojówka dla gości, którzy dokonali rezerwacji w pokoju dwuosobowym typu twin?

A. 2 poszewki, 2 poszwy, 1 prześcieradło
B. 2 poszewki, 2 poszwy, 2 prześcieradła
C. 1 poszewkę, 1 poszwę, 1 prześcieradło
D. 3 poszewki, 3 poszwy, 2 prześcieradła
HGT.03 Pytanie 267
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pisemne zlecenie otrzymane od kontrahenta dotyczące wykonania usług dodatkowych wymaga od pracowników centrum biznesowego

A. ustnego potwierdzenia wykonania usług
B. pisemnego potwierdzenia wykonania usług
C. wyłącznie wpisania danych do karty rezerwacyjnej
D. wyłącznie przesłania kosztorysu do kontrahenta
HGT.03 Pytanie 268
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak długo mleko można przechowywać w chłodzie po otwarciu opakowania?

A. 2 dni
B. 12 godzin
C. 5 dni
D. 1 tydzień
HGT.03 Pytanie 269
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie działanie z użyciem standardowych środków czyszczących powinno być wykonane przed dezynfekcją pomieszczeń, aby ograniczyć zużycie preparatów odkażających?

A. Dezynsekcja
B. Deratyzacja
C. Wymrażanie
D. Sanityzacja
HGT.03 Pytanie 270
Obsługa gości w obiekcie świa…

Dla osób z grupy turystycznej, które na voucherze mają wybraną opcję wyżywienia Bermuda Plan (BP), należy zorganizować śniadanie

A. wiedeńskie
B. kontynentalne
C. angielskie
D. amerykańskie
HGT.03 Pytanie 271
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakiej temperaturze należy przechowywać jaja?

A. Od -10°C do -6°C
B. Od -5°C do -1°C
C. Od 0°C do +6°C
D. Od +7°C do +15°C
HGT.03 Pytanie 272
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które usługi dodatkowe w hotelu są oferowane bezpłatnie?

A. udzielanie informacji turystycznej
B. serwowanie posiłków do pokoju
C. transport gości z lotniska
D. organizacja opieki nad dziećmi
HGT.03 Pytanie 273
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wieczorna obsługa lokalu mieszkalnego, polegająca na przygotowaniu pokoju oraz łóżka do nocnego wypoczynku gościa w hotelach o standardzie 5*, to

A. all inclusive
B. room service
C. executive lounge
D. turndown service
HGT.03 Pytanie 274
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką metodę można zastosować do wyeliminowania plamy z masła na wykładzinie dywanowej?

A. Użyć preparatu do dezynfekcji
B. Wyprać zimną wodą
C. Użyć odplamiacza do tłustych plam
D. Zastosować środek mrożący
HGT.03 Pytanie 275
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakich grup produktów powinny unikać osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu w swoim menu?

A. Mięsa drobiowego, warzyw strączkowych
B. Masła, jaj
C. Oliw, ryb
D. Orzechów, owoców
HGT.03 Pytanie 276
Obsługa gości w obiekcie świa…

Fasolka w sosie pomidorowym, pieczarki z grilla oraz pomidory to między innymi elementy śniadania

A. francuskiego
B. angielskiego
C. wiedeńskiego
D. polskiego
HGT.03 Pytanie 277
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zgodnie z wymaganiami klasyfikacyjnymi, jednostka apartamentowa w hotelu 5* powinna składać się przynajmniej z

A. salonu, dwóch sypialni, łazienki, części wejściowej pomocniczej z oddzielnym WC
B. salonu, sypialni z łazienką, części wejściowej pomocniczej z oddzielnym WC
C. salonu z aneksem kuchennym, sypialni z łazienką, części wejściowej pomocniczej
D. salonu, sypialni z oddzielnym WC, części wejściowej pomocniczej z łazienką
HGT.03 Pytanie 278
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z poniższych usług dostępnych w hotelu 4* jest uznawana za opcjonalną usługę dodatkową?

A. Sklep z kwiatami
B. Obudzenie
C. Przechowalnia
D. Basen
HGT.03 Pytanie 279
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż sposób przygotowania łóżka, w którym materac pokryty jest jednym prześcieradłem, a na nim umieszczone jest drugie prześcieradło, następnie kładzie się koc, który jest zawijany na końcu drugiego prześcieradła od strony wezgłowia, tworząc coś w rodzaju śpiwora.

A. Angielska.
B. Standardowa.
C. Niemiecka.
D. Francuska.
HGT.03 Pytanie 280
Obsługa gości w obiekcie świa…

Śniadanie, które zawiera gorący napój taki jak kawa lub herbata, jasne lub ciemne pieczywo, bułki, tosty lub rogaliki oraz dodatki takie jak masło, dżem, miód i konfitury, to śniadanie

A. wiedeńskie
B. amerykańskie
C. francuskie
D. angielskie
Strona wykorzystuje pliki cookies do poprawy doświadczenia użytkownika oraz analizy ruchu. Szczegóły