Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.03 Pytanie 241
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które z wymienionych świadczeń nie są w hotelarstwie opcjonalne?

A. Basen, możliwość korzystania z kompleksu saun
B. Dostęp do boiska do siatkówki, wynajem kręgielni
C. Informacja turystyczna, dostarczenie poczty dla gości
D. Korzystanie z kortu tenisowego, zajęcia fitness
HGT.03 Pytanie 242
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie obiekty, według zasad kategoryzacji, muszą zapewniać realizację zamówień na potrawy oraz napoje do pokoju przez co najmniej 18 godzin dziennie?

A. Pensjonaty 3*-5*
B. Pensjonaty 1*-3*
C. Hotele l*-3*
D. Hotele 3*-5*
HGT.03 Pytanie 243
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką czynność należy wykonać w trakcie wstępnej obróbki jaj, aby zminimalizować ryzyko zakażenia Salmonellą?

A. Podgrzanie w mikrofalówce
B. Naświetlanie promieniami UV
C. Płukanie pod bieżącą wodą
D. Moczenie w wodzie z dodatkiem octu
HGT.03 Pytanie 244
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaki typ sprzątania powinien być przeprowadzony w przypadku wystąpienia mrówek w hotelu?

A. B bieżące.
B. Codzienne.
C. Dokładne.
D. Specjalne.
HGT.03 Pytanie 245
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaka forma serwowania śniadania w restauracji hotelowej będzie najlepsza dla grupy turystów liczącej 50 osób?

A. Bufet śniadaniowy
B. Serwis a' la carte
C. Room-service
D. Zestawy śniadaniowe
HGT.03 Pytanie 246
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który pracownik obsługuje zamówienie na dostarczenie śniadania do pokoju gościa?

A. Kelner hotelowy
B. Pokojowa
C. Recepcjonistka
D. Boy hotelowy
HGT.03 Pytanie 247
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pomieszczenie opuszczone przez gościa z potwierdzoną chorobą zakaźną powinno być poddane

A. deratyzacji
B. dezaktywacji
C. dezynsekcji
D. dezynfekcji
HGT.03 Pytanie 248
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zgodnie z wymaganiami klasyfikacyjnymi, jednostka apartamentowa w hotelu 5* powinna składać się przynajmniej z

A. salonu z aneksem kuchennym, sypialni z łazienką, części wejściowej pomocniczej
B. salonu, sypialni z oddzielnym WC, części wejściowej pomocniczej z łazienką
C. salonu, sypialni z łazienką, części wejściowej pomocniczej z oddzielnym WC
D. salonu, dwóch sypialni, łazienki, części wejściowej pomocniczej z oddzielnym WC
HGT.03 Pytanie 249
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak powinien się zachować bagażowy, gdy przed hotelem zauważy podejrzanie wyglądającą walizkę?

A. Otworzyć i sprawdzić zawartość
B. Przekazać do przechowalni bagażu
C. Powiadomić przełożonego
D. Zabrać do recepcji
HGT.03 Pytanie 250
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podczas sprzątania pokoju, który został opuszczony przez gościa, pokojowa dostrzegła telefon komórkowy pozostawiony na fotelu. Jak powinna zareagować w tej sytuacji?

A. Przekazać telefon komórkowy dyrektorowi, spisując protokół przekazania
B. Zabrać telefon komórkowy, udać się do recepcji i złożyć go w sejfie
C. Zostawić telefon komórkowy tam, gdzie został znaleziony
D. Przekazać telefon komórkowy kierownikowi służby pięter
HGT.03 Pytanie 251
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką potrawę uzyskuje się poprzez wlanie roztrzepanych jaj do gotującej się, osolonej oraz zakwaszonej wody, a następnie ich powolne gotowanie przez około 3 minuty?

A. Jaja frytowane
B. Jaja poszetowe
C. Jaja sadzone
D. Jaja na miękko
HGT.03 Pytanie 252
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakim typie sprzątania realizuje się codzienne czynności oraz mycie okien i drzwi, omiatanie ścian i sufitów, trzepanie dywanów, przesuwanie mebli, pastowanie oraz froterowanie podłóg?

A. Okolicznościowego
B. Bieżącego
C. Gruntownego
D. Awaryjnego
HGT.03 Pytanie 253
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z poniższych usług hotelowych nie należy do usług dodatkowych?

A. Dostarczanie korespondencji
B. Użycie apteczki
C. Zajęcia na kręgielni
D. Przechowanie bagażu
HGT.03 Pytanie 254
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do usług hotelarskich wspierających zalicza się m.in.:

A. solarium, saunę, wynajem sali konferencyjnej z wyposażeniem
B. dostarczenie kwiatów, udostępnienie prasy codziennej, sprzedaż kosmetyków
C. budzenie, szatnię, depozyt, przechowalnie bagażu, informację turystyczną
D. masaż, room-service, pranie, prasowanie i czyszczenie bielizny
HGT.03 Pytanie 255
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z wymienionych pracowników odpowiedzialny jest za utrzymanie czystości i porządku w holu recepcyjnym w hotelu o skomplikowanej strukturze organizacyjnej?

A. Portier
B. Recepcjonista
C. Korytarzowa
D. Pokojowa
HGT.03 Pytanie 256
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakim naczyniu można serwować mleko do kawy?

A. W nelsonce
B. W dzbanuszku
C. W kokilce
D. W filiżance
HGT.03 Pytanie 257
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaki typ sprzątania powinien być zrealizowany, gdy w pokoju hotelowym dostrzeżono insekty?

A. Ogólne
B. Specjalne
C. Sezonowe
D. Okresowe
HGT.03 Pytanie 258
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podstawowe nakrycie do śniadania kontynentalnego w wersji rozszerzonej obejmuje serwetkę, talerzyk deserowy, nóż zakąskowy, filiżankę ze spodkiem oraz łyżeczkę do kawy, a także

A. łyżkę oraz średni widelec stołowy, goblet
B. widelec zakąskowy, kieliszek na podstawce, goblet
C. widelec zakąskowy, talerzyk na pieczywo, nóż do masła
D. średni widelec stołowy, szklankę do napoju zimnego
HGT.03 Pytanie 259
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką powierzchnię powinna osoba sprzątająca oczyścić według instrukcji Ścierać na wilgotno z łagodnym środkiem czyszczącym?

A. Tapet, które nie dają się zmyć
B. Elementów z nieoszlifowanego drewna
C. Powierzchni wykonanych z naturalnego kamienia
D. Powierzchni luster
HGT.03 Pytanie 260
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie elementy tworzą dodatkowe wyposażenie jednostki mieszkalnej w hotelu?

A. Stół lub biurko, minibar, butelkowana woda
B. Telefon, materiały do pisania, igielnik
C. Wieszak na ścianie, krzesło, bagażnik
D. Zestaw do pielęgnacji obuwia, lustro, stolik
HGT.03 Pytanie 261
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z poniższych sprzętów nie znajduje się w hotelowej sali konferencyjnej?

A. Projektor
B. Wizualizer
C. Hoker
D. Flipchart
HGT.03 Pytanie 262
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką jednostkę noclegową powinno się przygotować dla gościa rezerwującego pokój dwuosobowy z dużym łóżkiem?

A. Twin
B. Duplex
C. Double
D. Suite
HGT.03 Pytanie 263
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaja mollet powinny być gotowane

A. 4-5 minut
B. 1 minutę
C. 8-10 minut
D. 3 minuty
HGT.03 Pytanie 264
Obsługa gości w obiekcie świa…

W trakcie porządkowania węzła higieniczno-sanitarnego w lokalu mieszkalnym, najpierw pokojowa powinna

A. zbierać używane ręczniki
B. uzupełnić zapasy kosmetyków
C. wynieść śmieci z kosza
D. oczyścić półkę pod lustrem
HGT.03 Pytanie 265
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podaj preparat, którego powinna użyć osoba sprzątająca do mycia luster w lokalu mieszkalnym?

A. Preparat do dezynfekcji
B. Mleczko nabłyszczające
C. Środek czyszczący w postaci mleczka
D. Płyn z alkoholem
HGT.03 Pytanie 266
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie składniki zastawy stołowej będą potrzebne do serwowania gościowi jajek na miękko na śniadanie?

A. Spodek, kieliszek do jajka i łyżeczka
B. Talerzyk płaski, mały nóż i widelec
C. Głęboki talerz lub miseczka na podstawce oraz łyżka
D. Wygrzany talerz zakąskowy, nóż i widelec
HGT.03 Pytanie 267
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kto jest odpowiedzialny, gdy w magazynie brak bielizny pościelowej?

A. Kierownik recepcji
B. Magazynier bielizny
C. Pokojowa lotna
D. Inspektor pięter
HGT.03 Pytanie 268
Obsługa gości w obiekcie świa…

Z pokoju hotelowego pani Nowak zniknął złoty naszyjnik wyceniany na 4 000 zł. Koszt wynajmu tego pokoju wynosił 140 zł za dobę. Jaką kwotę odszkodowania należy przyznać gościowi w tej sytuacji?

A. 14 000 zł
B. 7 000 zł
C. 4 000 zł
D. 1 400 zł
HGT.03 Pytanie 269
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zestaw składników jest typowy tylko dla angielskiego śniadania?

A. Płatki kukurydziane, pszenne, musli, ryba na zimno, jajka na twardo, kiełbaski, naleśniki z syropem klonowym, woda z lodem
B. Jajko po wiedeńsku, zestaw serów i wędlin, twarożek, dżem i konfitury, pieczywo jasne lub ciemne, bułeczki drożdżowe, kawa ze śmietanką
C. Smażone kiełbaski, fasola w sosie pomidorowym, jajka smażone z plastrami boczku, masło, dżem, miód, tosty, grzanki, herbata
D. Naleśniki na ciepło, jajka sadzone na boczku, masło, konfitury, dżem i miód, pieczywo jasne lub ciemne, kawa, woda
HGT.03 Pytanie 270
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kiedy powinno się wykonać sprzątanie pokoju "na czysto"?

A. Po naprawie awarii w pokoju
B. Podczas pobytu gościa w pokoju
C. Po opuszczeniu pokoju przez gościa
D. Po zakończonym remoncie
HGT.03 Pytanie 271
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pan Kowalski złożył zamówienie na kolację oraz butelkę szampana do swojego pokoju. Jaką kwotę powinien uiścić, jeśli koszt kolacji wyniósł 200 zł, szampana 120 zł, a opłata za room service to 15% wartości całego zamówienia?

A. 426 zł
B. 340 zł
C. 320 zł
D. 368 zł
HGT.03 Pytanie 272
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie danie o galaretowatej strukturze tworzy się poprzez wylanie masy jajecznej na patelnię i smażenie z jednej strony?

A. Kotlety jajeczne
B. Jajecznica
C. Jaja sadzone
D. Omlet
HGT.03 Pytanie 273
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż, co według regulacji można zaliczyć do rzeczy wniesionych przez gościa hotelowego.

A. Walizka schowana w samochodzie
B. Pies zostawiony w pokoju
C. Kamera oddana w depozyt
D. Auto zaparkowane na terenie hotelu
HGT.03 Pytanie 274
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podczas nakrywania stołów bankietowych dwoma obrusami (łączonymi) należy

A. nałożyć jeden obrus na drugi od strony okna, fałdy środkowe i boczne powinny pokrywać się ze sobą
B. nałożyć jeden obrus na drugi od strony okna, fałdy środkowe i boczne nie muszą pokrywać się ze sobą
C. ułożyć obrusy "na styk", fałdy środkowe i boczne powinny się ze sobą pokrywać
D. ułożyć obrusy "na styk", fałdy środkowe i boczne nie muszą się ze sobą pokrywać
HGT.03 Pytanie 275
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakiej temperaturze zaleca się rozmrażanie produktów spożywczych?

A. W przedziale od +5 °C do +10 °C
B. W zakresie od +15 °C do +20 °C
C. W granicach od 0 °C do +4 °C
D. W zakresie od +30 °C do +40 °C
HGT.03 Pytanie 276
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kiedy osoba sprzątająca powinna przygotować wstawkę z świeżych owoców oraz szampana w pokoju gościa VIP?

A. W dniu przybycia gościa, przed jego wejściem do pokoju
B. Na dzień przed przybyciem gościa
C. W dniu przybycia gościa, po jego wejściu do pokoju
D. W dniu wyjazdu gościa
HGT.03 Pytanie 277
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych atrakcji nie jest uznawana za usługę specjalną w branży hotelarskiej?

A. Tradycyjny masaż pleców
B. Umieszczenie pianina w pokoju
C. Przelot balonem
D. Nurkowanie w lodowatej wodzie
HGT.03 Pytanie 278
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zarządzanie aktualnym harmonogramem wynajmu sal przez dział obsługi konferencji przede wszystkim umożliwia

A. wprowadzenie różnych układów stołów
B. wyeliminowanie przypadków podwójnych rezerwacji
C. pokazanie saly klientowi
D. organizację wyposażenia sali
HGT.03 Pytanie 279
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką opcję śniadaniową warto zaproponować gościom, którzy przybyli do hotelu na podróż poślubną?

A. W biegu
B. Do pokoju
C. Do stolika
D. Bufetową
HGT.03 Pytanie 280
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaki rodzaj pokoju w hotelu posiada dwa pojedyncze łóżka?

A. Twin
B. Single
C. Suite
D. Double