Filtrowanie pytań
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
A. w szklance, gotowane w gorącej kąpieli, z masłem
B. ugotowane na twardo, serwowane z majonezem
C. ugotowane na miękko, podane w kieliszku, z dodatkiem soli
D. ugotowane na twardo, serwowane z masłem
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Prezes przedsiębiorstwa farmaceutycznego złożył zamówienie w hotelu w celu zorganizowania konferencji. Na jej zakończenie, około godziny 2000, planowane jest uroczyste przyjęcie na stojąco dla około 120 uczestników. Jaki typ przyjęcia powinien być zaproponowany klientowi?
A. Brunch
B. Aperitif
C. Przyjęcie bufetowe
D. Lampkę wina
 HGT.03  Pytanie 283 
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jak powinna postąpić korytarzowa, która podczas sprzątania w holu hotelu dostrzegła skórzaną teczkę?
A. Niezwłocznie powiadomić przełożonych
B. Sprawdzić, co się w niej znajduje
C. Zanieść ją do recepcji obiektu
D. Oddać ją do przechowalni bagażu
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jak należy postąpić zleceniodawcy room service po wejściu do pokoju klienta, który zamówił płatne śniadanie do pokoju?
A. Postawić tacę we wskazanym miejscu, życzyć smacznego i przyjąć płatność
B. Postawić tacę na stoliku, przyjąć płatność i pożegnać klienta
C. Postawić tacę na stoliku, życzyć smacznego i uprzejmie pożegnać klienta
D. Postawić tacę we wskazanym miejscu, zapytać o dodatkowe życzenia i podać rachunek do podpisu
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jak powinien się zachować bagażowy, gdy przed hotelem zauważy podejrzanie wyglądającą walizkę?
A. Przekazać do przechowalni bagażu
B. Zabrać do recepcji
C. Powiadomić przełożonego
D. Otworzyć i sprawdzić zawartość
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Dostarczanie śniadania do pokoju klienta to
A. room service
B. podanie śniadania
C. menu a la carte
D. bufet ze śniadaniami
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Kto jako pierwszy otrzyma zamówienie na śniadanie a’la carte, jeśli przy stole siedzą małżeństwo z dzieckiem i babcią?
A. Dla żony
B. Dla dziecka
C. Dla babci
D. Dla męża
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Zgodnie z normami bezpieczeństwa i higieny pracy, gorące zupy mleczne serwowane podczas śniadań gościom, powinny osiągać co najmniej temperaturę
A. 40°C
B. 85°C
C. 63°C
D. 75°C
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jaką opcję śniadaniową warto zaproponować gościom, którzy przybyli do hotelu na podróż poślubną?
A. Do pokoju
B. Do stolika
C. Bufetową
D. W biegu
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
W protokole zgłoszenia znalezionych przedmiotów, obok opisu przedmiotu oraz daty jego znalezienia, powinno się uwzględnić
A. numer dokumentu tożsamości znalazcy
B. wartość zakupu przedmiotu
C. wysokość odszkodowania
D. miejsce jego znalezienia
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakie środki powinna wykorzystać pokojowa do usunięcia plamy z pasty do butów na terakotowej podłodze w hotelowej łazience?
A. zimną wodę
B. płyn do mycia naczyń
C. benzynę ekstrakcyjną
D. spirytus
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakie są zasady standardowego ścielenia łóżka w hotelu pięciogwiazdkowym?
A. Materac przykrywa się jednym prześcieradłem, na którym kładzie się drugie prześcieradło, a następnie narzutę
B. Na materac zabezpieczony ochraniaczem kładzie się prześcieradło, a następnie obleczone w poszewki kołdrę i poduszki, a całość przykrywa się narzutą
C. Materac zabezpiecza się jednym prześcieradłem, na nim kładzie się drugie prześcieradło, potem koc, na który nawija się fragment drugiego prześcieradła
D. Na materac chroniony ochraniaczem kładzie się prześcieradło, a następnie poszewkowaną kołdrę i poduszki, całość przykrywa się drugim prześcieradłem
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Podaj preparat, którego powinna użyć osoba sprzątająca do mycia luster w lokalu mieszkalnym?
A. Mleczko nabłyszczające
B. Preparat do dezynfekcji
C. Płyn z alkoholem
D. Środek czyszczący w postaci mleczka
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jaką metodę serwowania śniadań powinien wybrać hotel o wysokim standardzie, gdy gości jest niewielu?
A. Paczki śniadaniowe
B. Zestawy śniadaniowe
C. Bufet śniadaniowy
D. Śniadania a la carte
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Co można powiedzieć o depozycie hotelowym jako usłudze?
A. towarzysząca, wliczona w koszt noclegu
B. komplementarna, wliczona w koszt noclegu
C. fakultatywna, dodatkowo płatna
D. uzupełniająca, dodatkowo płatna
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakie z wymienionych usług uważa się za opcjonalne?
A. Usługi fryzjerskie, room-service
B. Czyszczenie odzieży i obuwia, depozyt
C. Basen kąpielowy, jacuzzi
D. Budzenie na życzenie, podawanie śniadań
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Rodzina licząca pięć osób dokonała rezerwacji w hotelu na dwa pokoje: dwuosobowy z łóżkiem małżeńskim oraz trzyosobowy. Wskaż, które z pokoi muszą być przygotowane na przyjęcie gości?
A. APT, TPL
B. TPL, SGL
C. TPL, DBL
D. DBL, TWIN
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jaki składnik stanowi podstawę sosu tatarskiego?
A. Kefir
B. Majonez
C. Maślanka
D. Olej
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Na etykiecie płynu do czyszczenia dywanów, w instrukcji użycia podano: 3 nakrętki detergentu na 3 litry wody. Jaką liczbę nakrętek detergentu, zgodnie z tą instrukcją, należy użyć na 10 litrów wody?
A. 6 nakrętek
B. 10 nakrętek
C. 12 nakrętek
D. 8 nakrętek
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Która z wymienionych technik jest najbardziej skuteczna w usuwaniu gumy do żucia przylepionej do tapicerowanej kanapy?
A. Odkurzanie
B. Użycie środka odtłuszczającego
C. Zdrapanie nożem
D. Użycie zamrażacza
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Która z poniższych osób nie jest zatrudniona w dziale obsługi pięter w hotelu?
A. Korytarzowa
B. Magazynier bielizny
C. Pokojowa
D. Goniec hotelowy
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Ile czasu należy gotować jajko w osolonej, wrzącej wodzie, aby uzyskać jajko mollet?
A. 2-3 min
B. 8-10 min
C. 4-5 min
D. 3-4 min
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Podaj metodę serwowania śniadania do pokoju dla dwóch osób.
A. Na paterze
B. Na talerzu
C. Na półmisku
D. Na tacy
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Która kategoria gości hotelowych najlepiej skorzysta z zestawów śniadaniowych, oferowanych w przystępnej cenie?
A. Gości VIP
B. Rodzin z małymi dziećmi
C. Uczestników konferencji
D. Grupy turystycznej
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakie zadania porządkowe powinny być realizowane podczas codziennego sprzątania lokalu mieszkalnego?
A. Woskowanie podłóg
B. Czytanie kurzu
C. Wietrzenie pościeli
D. Pranie zasłon
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jak długo mleko można przechowywać w chłodzie po otwarciu opakowania?
A. 5 dni
B. 2 dni
C. 1 tydzień
D. 12 godzin
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Podaj właściwą sekwencję nakrycia stołu bielizną stołową.
A. Napperon, obrus stołowy, skirting
B. Obrus stołowy, laufer, skirting
C. Molton, napperon, skirting
D. Molton, obrus stołowy, napperon
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Woda z lodem, soki owocowe, naleśniki polane syropem klonowym, małe pancake, kawałki baraniny, burgery, wołowina w puszce, grillowany bekon, a także świeże i duszone owoce, to typowe składniki śniadania
A. amerykańskiego
B. wiedeńskiego
C. francuskiego
D. angielskiego
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakie informacje zgodnie z zasadami funkcjonowania hoteli nie są wpisywane do protokołu odnalezienia przedmiotów?
A. Miejsca, w którym odnaleziono przedmiot
B. Okresu pobytu gościa
C. Dnia, w którym przedmiot został znaleziony
D. Nazwiska oraz imienia znalazcy
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
W zamówieniu na posiłki dla grupy turystów wybrano śniadania kontynentalne. Jaki zestaw śniadaniowy powinien być przygotowany?
A. Kawa/sok, bagietka, wędliny
B. Kawa/sok, rogaliki, masło, dżem
C. Herbata/sok, pieczywo, jaja, wędlina
D. Herbata/mleko, jajecznica, pomidor
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Wymień czynności realizowane podczas codziennego sprzątania lokalu zamieszkiwanego przez gościa?
A. Czyszczenie płytek, odkurzanie podłóg, mycie wnętrza szuflad
B. Ścielenie łóżek, usuwanie kurzu z mebli, uzupełnianie ręczników
C. Czyszczenie luster, wietrzenie pościeli oraz materacy, odkurzanie mebli tapicerowanych
D. Zbieranie brudnej zastawy stołowej, zmiana pościeli, czyszczenie żyrandoli
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakie dania, napoje i potrawy składają się na tradycyjne śniadanie francuskie?
A. Napoje zimne oraz gorące, alkoholowe i bezalkoholowe, przekąski, ryby i mięsa smażone lub grillowane, dania na bazie jaj lub mąki, potrawy słodkie, sery.
B. Sok z świeżych owoców lub warzyw oraz owoce cytrusowe, herbata po angielsku lub kawa, owsianka na mleku, tosty, jaja sadzone na szynce, naleśniki z dodatkami, ryby podawane na zimno, wędliny.
C. Sok pomarańczowy, filiżanka kawy lub herbaty, tosty, rogaliki croissant, pieczywo drożdżowe, masło, konfitury.
D. Ciepły napój, chleb, masło, jajo po wiedeńsku, miód, dżem, słodka bułka drożdżowa, ser żółty, wędlina.
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Ile stołów o wymiarach 80 x 120 cm jest potrzebnych do ułożenia stołu w kształcie litery "I" o wymiarach 120 x 480 cm na bankiecie siedzącym?
A. 6 stołów
B. 8 stołów
C. 4 stoły
D. 5 stołów
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Ile środka myjącego i wody należy zastosować do umycia holu hotelowego o powierzchni 130 m2 zgodnie z zamieszczoną instrukcją? 
 
| Do pojemnika z wodą odmierzyć 40 ml środka myjącego na 2 l wody. Ilość ta wystarczy do umycia 20 m2 powierzchni. Użycie innego, niż zalecane, stężenia może doprowadzić do odbarwienia fugi. Nie należy stosować w połączeniu z innymi środkami. Po wyschnięciu powierzchnię wypolerować. Podczas stosowania zachować niezbędne środki bezpieczeństwa. | 
A. 260 ml środka myjącego i 26 litrów wody.
B. 130 ml środka myjącego i 26 litrów wody.
C. 260 ml środka myjącego i 13 litrów wody.
D. 130 ml środka myjącego i 13 litrów wody.
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakie obiekty, biorąc pod uwagę ich charakterystykę oraz klasę, powinny dysponować zespołem sal wielofunkcyjnych?
A. Hotele 4*-5*
B. Motele 4*-5*
C. Wyłącznie hotele 5*
D. Tylko motele 5*
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Na podstawie zamieszczonego cennika, określ ile wynosi łączna wartość za usługę prasowania spodni i dwóch koszul. 
 
| Cennik | |
|---|---|
| Pranie mokre i suche | |
| Artykuł | Cena w zł | 
| Koszula | 26,00 | 
| Podkoszulek | 16,00 | 
| Piżama | 18,00 | 
| Spodnie | 30,00 | 
| Sweter | 26,00 | 
| Bluza sportowa | 28,00 | 
| Płaszcz kąpielowy | 38,00 | 
| Żakiet/marynarka | 40,00 | 
| Koszula nocna | 26,00 | 
| Suknia/spódnica | 40,00 | 
| UWAGA: Usługa prasowania wynosi 50% wartości usługi pralniczej.  | |
A. 41,00 zł
B. 56,00 zł
C. 28,00 zł
D. 82,00 zł
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Firma wynajęła w hotelu salę konferencyjną celem organizacji 6-godzinnego szkolenia dla 20 pracowników. Ponadto w spotkaniu wzięli udział właściciel firmy oraz osoba je prowadząca. Podczas szkolenia przewidziano dwie półgodzinne przerwy kawowe, które należy doliczyć do czasu trwania konferencji. Na postawie cennika usług określ, na jaką kwotę wystawiono fakturę za wynajęcie sali konferencyjnej oraz przerwy kawowe. 
 
| Cennik usług: | |
| - | wynajęcie sali konferencyjnej do 30 osób: 400 zł do 5 godzin | 
| - | wynajęcie sali konferencyjnej do 60 osób: 600 zł do 5 godzin | 
| - | każda dodatkowa godzina: 50 zł | 
| - | 1 przerwa kawowa: 10 zł/os. | 
| - | uroczysty obiad: 55 zł/os. | 
| - | uroczysta kolacja: 35 zł/os. | 
| Wszystkie ceny zawierają podatek VAT | |
A. 1 140 złotych.
B. 1 040 złotych.
C. 940 złotych.
D. 840 złotych.
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Która z poniższych czynności jest niezbędna podczas procedury wymeldowania gościa z hotelu?
A. Przygotowanie śniadania na wynos
B. Sprawdzenie, czy wszystkie opłaty zostały uregulowane
C. Przekazanie gościowi kodu Wi-Fi na przyszłość
D. Zorganizowanie transportu na lotnisko
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
W którym momencie powinno się przygotować w pokoju hotelowym powitanie dla gościa VIP, zawierające między innymi butelkę schłodzonego szampana oraz kosz z owocami i ciastkami?
A. W dniu przyjazdu, przed przekroczeniem progu pokoju przez gościa
B. W dniu wyjazdu gościa, wczesnym porankiem
C. W dniu przyjazdu, zaraz po wejściu gościa do pokoju
D. W dniu wyjazdu, tuż przed opuszczeniem pokoju przez gościa
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Do rosyjskiej herbaty, serwuje się
A. konfitury, cukier i whisky
B. cukier, mleko i śmietankę
C. miód, sok malinowy i koniak
D. cytrynę, konfitury i rum