Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.03 Pytanie 281
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które służby hotelowe utrzymują czystość i estetyczny wygląd części ogólnodostępnej dla gości?

A. Parterowe.
B. Pralnicze.
C. Pięter.
D. Recepcji.
HGT.03 Pytanie 282
Obsługa gości w obiekcie świa…

Komu pokojowa powinna zgłosić znalezienie pozostawionej przez gościa rzeczy w pokoju hotelowym?

A. Portierowi hotelowemu.
B. Dyrektorowi ds. sprzedaży.
C. Kierownikowi służby pięter.
D. Recepcjoniście concierge.
HGT.03 Pytanie 283
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż wartość odszkodowania, którą powinien wypłacić hotel gościowi, jeżeli podczas pobytu został skradziony z jego jednostki mieszkalnej aparat fotograficzny o wartości 2 500 zł, a koszt doby hotelowej za ten pokój wynosi 140 zł.

A. 7 000 zł
B. 14 000 zł
C. 5 000 zł
D. 2 500 zł
HGT.03 Pytanie 284
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kto ponosi odpowiedzialność w przypadku stwierdzenia braku ręczników kąpielowych w magazynie?

A. Kierownik recepcji.
B. Magazynier bielizny.
C. Inspektor pięter.
D. Pokojowa lotna.
HGT.03 Pytanie 285
Obsługa gości w obiekcie świa…

Których danych zgodnie z procedurami hotelowymi nie wpisuje się do protokołu znalezienia rzeczy?

A. Daty znalezienia przedmiotu.
B. Miejsca znalezienia.
C. Terminu pobytu gościa.
D. Imienia i nazwiska znalazcy.
HGT.03 Pytanie 286
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaka jest optymalna temperatura przechowywania jaj, aby zachowały one świeżość przez 28 dni?

A. Od 0°C do +5°C
B. Od +6°C do +10°C
C. Od - 5°C do - 2°C
D. Od - 2°C do 0°C
HGT.03 Pytanie 287
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podanie śniadania do pokoju gościa to

A. wstawka śniadaniowa.
B. room service.
C. zestaw a la carte.
D. bufet śniadaniowy.
HGT.03 Pytanie 288
Obsługa gości w obiekcie świa…

Której z wymienionych grup produktów należy unikać w jadłospisie dla osób z podwyższonym cholesterolem?

A. Mięsa drobiowego, warzyw strączkowych.
B. Orzechów, owoców.
C. Oliwy, ryb.
D. Masła, jaj.
HGT.03 Pytanie 289
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przedstawiony na rysunku zestaw zawiera produkty typowe dla śniadania

Ilustracja do pytania 9
A. myśliwskiego.
B. wiedeńskiego.
C. angielskiego.
D. kontynentalnego.
HGT.03 Pytanie 290
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak długo należy gotować jaja na twardo?

A. 4 - 5 minut.
B. 3 minuty.
C. 2 minuty.
D. 8 - 10 minut.
HGT.03 Pytanie 291
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż sposób podania śniadania do pokoju dla dwóch osób.

A. Na półmisku.
B. Na paterze.
C. Na talerzu.
D. Na tacy.
HGT.03 Pytanie 292
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zestaw naczyń i sztućców należy przygotować na nakrycie do śniadania wiedeńskiego wzmocnionego?

A. Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż i widelec zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka na podstawce z łyżeczką, miseczka na miód i dżem.
B. Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż i widelec zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, talerzyk na pieczywo z nożem do masła, półmisek na sery i wędliny, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka na podstawce z łyżeczką, miseczka na miód i dżem, menaż.
C. Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo.
D. Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż i widelec zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, goblet, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka na podstawce z łyżeczką.
HGT.03 Pytanie 293
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który element bielizny stołowej chroni blaty stołów przed zarysowaniem, wyrównuje nierówności na ich łączeniach oraz tłumi odgłosy stawianej zastawy?

A. Laufer.
B. Obrus.
C. Napperon.
D. Molton.
HGT.03 Pytanie 294
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które składniki należy wykorzystać do sporządzenia kawy cappuccino?

A. Espresso i wodę.
B. Espresso, mleko i whisky.
C. Espresso i mleko.
D. Espresso, czekoladę i śmietankę.
HGT.03 Pytanie 295
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zestaw zawiera wyłącznie składniki śniadania wiedeńskiego wzmocnionego?

A. Pieczywo razowe, kawa, świeży sok, jajo po wiedeńsku, wędliny, sery.
B. Kawa, herbatniki, zupa mleczna, jajo po wiedeńsku, wędliny, sery.
C. Kawa, herbata, ciasto drożdżowe, jajo po wiedeńsku, masło, sery.
D. Pieczywo pszenne, kawa, mleko lub śmietanka, jajo po wiedeńsku, wędliny, sery.
HGT.03 Pytanie 296
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do którego rodzaju śniadania należy przygotować przedstawione na rysunku nakrycie?

Ilustracja do pytania 16
A. Myśliwskiego.
B. Wiedeńskiego.
C. Kontynentalnego.
D. Angielskiego.
HGT.03 Pytanie 297
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które urządzenie gastronomiczne przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania 17
A. Warnik.
B. Opiekacz.
C. Grill.
D. Bemar.
HGT.03 Pytanie 298
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na nakrycie na śniadanie kontynentalne, dla każdego gościa, oprócz talerzyka śniadaniowego z serwetką, należy przygotować

A. kieliszek na jajko, filiżankę i łyżeczkę.
B. nóż zakąskowy, widelec zakąskowy.
C. menaż, filiżankę i łyżeczkę.
D. nóż zakąskowy, filiżankę z podstawką i łyżeczkę.
HGT.03 Pytanie 299
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą z wymienionych grup podawania śniadań zaleca się zastosować dla grup turystycznych?

A. Serwis table d'hóte, serwis bankietowy.
B. Serwis table d'hóte, zestawy śniadaniowe.
C. Serwis a la carte, serwis a'part.
D. Serwis a la carte, wstawki śniadaniowe.
HGT.03 Pytanie 300
Obsługa gości w obiekcie świa…

Których z wymienionych surowców należy użyć do przygotowania omletu biszkoptowego?

A. Jajko, woda, sól, proszek do pieczenia.
B. Mąka, jajko, drożdże.
C. Jajko, woda, sól, soda oczyszczona.
D. Mąka, jajko, cukier.
HGT.03 Pytanie 301
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który rysunek przedstawia nóż do krojenia wędlin wykładany na bufecie śniadaniowym?

Ilustracja do pytania 21
A. C.
B. A.
C. D.
D. B.
HGT.03 Pytanie 302
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do której grupy usług hotelarskich należą usługi fryzjerskie?

A. Podstawowych.
B. Towarzyszących.
C. Komplementarnych.
D. Fakultatywnych.
HGT.03 Pytanie 303
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która grupa usług zawiera wyłącznie usługi komplementarne bezpłatne?

A. Budzenie, wypożyczenie leżaków, rezerwacja biletu na spektakl teatralny.
B. Udzielanie informacji, przekazywanie wiadomości, wezwanie taksówki.
C. Jazda konna, udzielenie pierwszej pomocy, wskazanie drogi do banku.
D. Podawanie śniadania do pokoju, wymiana walut, sala zabaw.
HGT.03 Pytanie 304
Obsługa gości w obiekcie świa…

Depozyt hotelowy jest usługą

A. fakultatywną, bezpłatną.
B. komplementarną, płatną.
C. komplementarną, bezpłatną.
D. fakultatywną, płatną.
HGT.03 Pytanie 305
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przyjmując zamówienie na budzenie, należy ustalić z gościem hotelowym

A. formę płatności za usługę.
B. powód realizacji usługi.
C. cenę usługi.
D. godzinę usługi.
HGT.03 Pytanie 306
Obsługa gości w obiekcie świa…

Od której kategorii hotele i motele są zobowiązane do świadczenia usługi sprzedaży lub udostępniania prasy codziennej?

A. 2*
B. 3*
C. 4*
D. 1*
HGT.03 Pytanie 307
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zlecenie pisemne przesłane przez kontrahenta na realizację usług dodatkowych wymaga od pracowników centrum biznesu

A. ustnego potwierdzenia realizacji usług.
B. wyłącznie wpisania danych do karty rezerwacyjnej.
C. wyłącznie przesłania kosztorysu do kontrahenta.
D. pisemnego potwierdzenia realizacji usług.
HGT.03 Pytanie 308
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą kwotę należy wpisać na fakturze w rubryce wartość netto, jeżeli wartość brutto za wynajęcie sali konferencyjnej wyniosła 800,00 zł?

A. 616,00 zł
B. 949,59 zł
C. 984,00 zł
D. 650,41 zł
HGT.03 Pytanie 309
Obsługa gości w obiekcie świa…

W potwierdzeniu rezerwacji sali konferencyjnej należy określić między innymi

A. godziny rezerwacji sali i formę płatności.
B. nazwę sali i nazwisko szkoleniowca.
C. termin rezerwacji sali i obywatelstwo uczestników.
D. wyposażenie sali i liczbę osób obsługujących konferencję.
HGT.03 Pytanie 310
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie zamieszczonego kwitu oblicz kwotę do zapłaty za usługi parkingowe.

Ilustracja do pytania 30
A. 75,00 zł
B. 90,00 zł
C. 60,00 zł
D. 45,00 zł
HGT.03 Pytanie 311
Obsługa gości w obiekcie świa…

Organizowanie wszystkich czynności związanych z obsługą gości w pokojach hotelowych to zadanie

A. kierownika recepcji.
B. kierownika służby pięter.
C. pokojowej.
D. recepcjonisty.
HGT.03 Pytanie 312
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych czynności należy do obowiązków pokojowej?

A. Zbieranie brudnej bielizny pościelowej do prania.
B. Codzienna kontrola czystości pokoi.
C. Opracowanie miesięcznych harmonogramów pracy.
D. Prowadzenie magazynu środków czystości.
HGT.03 Pytanie 313
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą jednostkę mieszkalną należy przygotować dla gościa, jeżeli zarezerwował on pokój dwuosobowy z podwójnym łóżkiem?

A. Double.
B. Twin.
C. Suite.
D. Duplex.
HGT.03 Pytanie 314
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kiedy pokojowa powinna umieścić wstawkę składającą się ze świeżych owoców i butelki szampana w apartamencie gościa VIP?

A. W dniu wyjazdu gościa.
B. Dzień przed przyjazdem gościa.
C. W dniu przyjazdu gościa, po jego wejściu do apartamentu.
D. W dniu przyjazdu gościa, przed jego wejściem do apartamentu.
HGT.03 Pytanie 315
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która jednostka mieszkalna standardowo przystosowana jest do obsługi rodzin?

A. Executive.
B. Studio.
C. Superior.
D. Rezydencjonalna.
HGT.03 Pytanie 316
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą z wymienionych prac porządkowych należy wykonać w ramach codziennego sprzątania jednostki mieszkalnej?

A. Pastowanie podłóg.
B. Czyszczenie zasłon.
C. Wietrzenie pościeli.
D. Wycieranie kurzu.
HGT.03 Pytanie 317
Obsługa gości w obiekcie świa…

Trzepanie dywanów, pranie firan i zasłon oraz czyszczenie rolet to czynności porządkowe wykonywane podczas sprzątania

A. bieżącego.
B. gruntownego.
C. specjalnego.
D. awaryjnego.
HGT.03 Pytanie 318
Obsługa gości w obiekcie świa…

Procedurę sprzątania jednostki mieszkalnej "na czysto" należy zastosować, gdy gość

A. zwolnił zajmowany pokój.
B. wyjechał na wycieczkę.
C. poprosił o dodatkowe sprzątanie pokoju.
D. złożył skargę na pracę pokojowej.
HGT.03 Pytanie 319
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pokój zwolniony przez gościa, u którego stwierdzono chorobę zakaźną, należy poddać

A. dezaktywacji.
B. deratyzacji.
C. dezynsekcji.
D. dezynfekcji.
HGT.03 Pytanie 320
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką ilość płynu uniwersalnego należy dolać do 15 litrów wody w celu sporządzenia roztworu do mycia, jeżeli producent zaleca jego rozcieńczenie w proporcji 1:5?

A. 7,5 litra.
B. 1,5 litra.
C. 5,0 litrów.
D. 3,0 litry.