Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.03 Pytanie 281
Obsługa gości w obiekcie świa…

Depozyt cennych przedmiotów oraz budzenie to usługi oferowane przez hotele

A. towarzyszące
B. fakultatywne
C. podstawowe
D. uzupełniające
HGT.03 Pytanie 282
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zewnętrzna firma, planując zorganizowanie wydarzenia w hotelu, przesłała zapytanie ofertowe, na podstawie którego hotel przygotował w pierwszej kolejności

A. prezentację oferty hotelu oraz jego usług
B. ofertę na zorganizowanie usługi
C. umowę na przeprowadzenie imprezy
D. szacunkowe zestawienie kosztów imprezy
HGT.03 Pytanie 283
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z poniższych usług dostępnych w hotelu 4* jest uznawana za opcjonalną usługę dodatkową?

A. Basen
B. Obudzenie
C. Sklep z kwiatami
D. Przechowalnia
HGT.03 Pytanie 284
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ile czasu należy gotować jajko w osolonej, wrzącej wodzie, aby uzyskać jajko mollet?

A. 2-3 min
B. 8-10 min
C. 4-5 min
D. 3-4 min
HGT.03 Pytanie 285
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie z wymienionych działań przeprowadza się codziennie podczas porządkowania korytarza i klatki schodowej w hotelu?

A. Zastosowanie środków chemicznych do czyszczenia wykładziny
B. Wytarcie kurzu z poręczy schodów
C. Mycie okien
D. Czyszczenie wentylatorów
HGT.03 Pytanie 286
Obsługa gości w obiekcie świa…

Obowiązki związane z utrzymaniem czystości oraz porządku w strefie Wellness & SPA hotelu przypadają pracownikom

A. służby pięter
B. działu technicznego
C. działu rekreacji
D. służby parterowej
HGT.03 Pytanie 287
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z poniższych elementów wyposażenia węzła higieniczno-sanitarnego nie jest wymagany w hotelach dwugwiazdkowych?

A. Torba higieniczna
B. Dozownik z płynnym mydłem
C. Osłona wanny lub natrysku
D. Ręcznik kąpielowy
HGT.03 Pytanie 288
Obsługa gości w obiekcie świa…

Firma zajmująca się transportem, przy rezerwacji pokoi hotelowych, zwróciła się z prośbą o zarezerwowanie sauny oraz siłowni dla swoich pracowników. Hotel realizując tę prośbę, oferuje usługę

A. uzupełniającą
B. podstawową
C. towarzyszącą
D. fakultatywną
HGT.03 Pytanie 289
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakich hotelach oferowane jest śniadanie kontynentalne?

A. Kongresowych
B. Luksusowych
C. Ekonomicznych
D. Butikowych
HGT.03 Pytanie 290
Obsługa gości w obiekcie świa…

Dokument dotyczący minibaru jest skierowany do

A. osoby sprzątającej, aby mogła uzupełnić asortyment minibaru po opuszczeniu pokoju przez gościa
B. osoby sprzątającej, która po dostrzeżeniu braków w minibarze przekazuje kwit do recepcji w celu obciążenia konta gościa
C. gościa, który korzysta z minibaru w swoim lokalu mieszkalnym
D. gościa, który zamawia napój alkoholowy w gastronomii hotelowej do swojego pokoju
HGT.03 Pytanie 291
Obsługa gości w obiekcie świa…

Aby pozbyć się plamy z pomadki do ust na dywanie, powinniśmy użyć

A. ciepłej wody
B. mleczka do czyszczenia
C. acetonu
D. odplamiacza do tłustych plam
HGT.03 Pytanie 292
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zachowanie porządku oraz czystości w obszarze wellness i SPA w hotelu należy do zadań pracowników

A. służby pięter
B. działu technicznego
C. sekcji rekreacyjnej
D. służby parterowej
HGT.03 Pytanie 293
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie jest główne zadanie bagażowego wobec gościa opuszczającego hotel?

A. przeniesienie bagażu we wskazane miejsce
B. udzielenie informacji na temat topografii hotelu
C. przeniesienie bagażu do pokoju
D. udzielenie informacji o dostępnych usługach w hotelu
HGT.03 Pytanie 294
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakiej czynności nie powinno się przeprowadzać podczas porządkowania pomieszczenia, w którym przebywa gość?

A. Polerowania zwierciadła
B. Mycia kabiny prysznicowej
C. Odkurzania dywanu
D. Dezynfekcji urządzeń sanitarnych
HGT.03 Pytanie 295
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką czynność powinna w pierwszej kolejności wykonać pokojowa według procedury sprzątania pokoju "przy gościu"?

A. Pozbierać porozrzucane rzeczy gościa
B. Ustawić czyste naczynia
C. Zaktualizować materiały informacyjne i promocyjne
D. Opróżnić kosz, zebrać brudne naczynia
HGT.03 Pytanie 296
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką metodę podawania śniadań powinna wybrać restauracja hotelowa, gdy obsługuje dużą liczbę gości?

A. Bufetową
B. Bankietową
C. A la carte
D. Room service
HGT.03 Pytanie 297
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie elementy wyposażenia jednostki mieszkalnej są wymagane wyłącznie w hotelach 4* oraz 5*?

A. nocny stolik lub półka przy każdym miejscu sypialnym, krzesło
B. wieszak na odzież wierzchnią, stojak lub bagażnik
C. fotele relaksacyjne lub kanapa, stolik
D. szafa lub wnęka na ubrania, biurko bądź stół
HGT.03 Pytanie 298
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z poniższych sprzętów nie znajduje się w hotelowej sali konferencyjnej?

A. Projektor
B. Hoker
C. Wizualizer
D. Flipchart
HGT.03 Pytanie 299
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaki napój powinien być zaproponowany gościowi podczas śniadania wiedeńskiego?

A. Kawę z mlekiem lub śmietanką
B. Herbatę z sokiem
C. Herbatę z cytryną lub imbirem
D. Kawę z bitą śmietaną
HGT.03 Pytanie 300
Obsługa gości w obiekcie świa…

W której kategorii hotele i motele mają obowiązek oferowania usługi sprzedaży lub dostarczania kosmetyków oraz artykułów do higieny osobistej (przynajmniej szczoteczki i pasty do zębów oraz maszynki i kremu do golenia)?

A. Od 1*
B. Od 3*
C. Od 4*
D. Od 2*
HGT.03 Pytanie 301
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kto odpowiedzialny jest za regularną kontrolę przygotowanych pokoi dla gości w hotelu dysponującym dużą liczbą miejsc noclegowych?

A. Menadżer hotelu
B. Zarządca hotelu
C. Inspektor pięter
D. Kierownik recepcji
HGT.03 Pytanie 302
Obsługa gości w obiekcie świa…

Hotel nie bierze odpowiedzialności za bagaż gościa pozostawiony

A. w pokoju gościnnym
B. w bagażniku pojazdu
C. w restauracji hotelowej
D. w sali konferencyjnej
HGT.03 Pytanie 303
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z wymienionych serów nadaje się do przygotowania dania dla gościa, który nie preferuje serów z pleśnią?

A. Rokpol
B. Gorgonzola
C. Bryndza
D. Roquefort
HGT.03 Pytanie 304
Obsługa gości w obiekcie świa…

Usługa przechowywania bagażu w hotelu jest

A. komplementarna, bezpłatna
B. towarzysząca, płatna
C. fakultatywna, bezpłatna
D. uzupełniająca, płatna
HGT.03 Pytanie 305
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na jakiej powierzchni pokojowa powinna zastosować instrukcję Ścierać na wilgotno z łagodnym środkiem czyszczącym?

A. Elementów z surowego drewna
B. Powierzchni z naturalnego kamienia
C. Niezmywalnych tapet
D. Powierzchni obrazu
HGT.03 Pytanie 306
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zestaw produktów zawiera jedynie składniki śniadania wiedeńskiego wzmocnionego?

A. Kawa, herbatniki, zupa mleczna, jajo po wiedeńsku, wędliny, sery
B. Pieczywo pszenne, kawa, mleko lub śmietanka, jajo po wiedeńsku, wędliny, sery
C. Pieczywo razowe, kawa, świeży sok, jajo po wiedeńsku, wędliny, sery
D. Kawa, herbata, ciasto drożdżowe, jajo po wiedeńsku, masło, sery
HGT.03 Pytanie 307
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie działania powinien podjąć recepcjonista, gdy gość zgłasza problem z klimatyzacją w pokoju?

A. Zgłosić problem do działu technicznego
B. Zapewnić gościowi wentylator
C. Przeprowadzić reset systemu klimatyzacji
D. Poinformować gościa o usterce i zasugerować otwarcie okna
HGT.03 Pytanie 308
Obsługa gości w obiekcie świa…

Woda z lodem, soki owocowe, naleśniki polane syropem klonowym, małe pancake, kawałki baraniny, burgery, wołowina w puszce, grillowany bekon, a także świeże i duszone owoce, to typowe składniki śniadania

A. francuskiego
B. amerykańskiego
C. angielskiego
D. wiedeńskiego
HGT.03 Pytanie 309
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie z podanych urządzeń przeznaczone jest do rozmrażania, zapiekania oraz grillowania tostów, kanapek i bułek?

A. Kocioł warzelny
B. Salamander
C. Bemar
D. Dyspenser
HGT.03 Pytanie 310
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką potrawę uzyskuje się poprzez wlanie roztrzepanych jaj do gotującej się, osolonej oraz zakwaszonej wody, a następnie ich powolne gotowanie przez około 3 minuty?

A. Jaja sadzone
B. Jaja poszetowe
C. Jaja na miękko
D. Jaja frytowane
HGT.03 Pytanie 311
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie dania i napoje powinny być przygotowane dla gości korzystających z oferty kontynentalnego śniadania?

A. Sok, pieczywo, ryby, jaja, naleśniki, mięso
B. Sok, pieczywo, jaja sadzone na bekonie, miód
C. Herbatę, pieczywo, kiełbasę, pasztet, pieczeń
D. Kawę, herbatę, rogalik, masło, dżem, miód
HGT.03 Pytanie 312
Obsługa gości w obiekcie świa…

W którym z poniższych miejsc osoba sprzątająca, przygotowując pokój dla gości, powinna umieścić zestaw do pielęgnacji odzieży i obuwia oraz igielnik?

A. Na bagażniku
B. Na biurku
C. W szafie
D. W łazience
HGT.03 Pytanie 313
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które usługi dodatkowe w hotelu są oferowane bezpłatnie?

A. organizacja opieki nad dziećmi
B. transport gości z lotniska
C. serwowanie posiłków do pokoju
D. udzielanie informacji turystycznej
HGT.03 Pytanie 314
Obsługa gości w obiekcie świa…

Której z wymienionych potraw nie da się przygotować na śniadanie dla gości przestrzegających diety wegańskiej?

A. Jajek w koszulkach
B. Kuskusa z warzywami
C. Brokułów na parze
D. Płatków z owocami
HGT.03 Pytanie 315
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przetransportowanie pojazdu gościa na strzeżony parking w hotelu pięciogwiazdkowym jest usługą

A. płatną, dodatkową
B. bezpłatną, dodatkową
C. bezpłatną, towarzyszącą
D. płatną, opcjonalną
HGT.03 Pytanie 316
Obsługa gości w obiekcie świa…

Serwowanie gościom hotelowym podczas śniadania wielu potraw i napojów bez ograniczeń nazywa się bufetem

A. szwedzki
B. polski
C. francuski
D. czeski
HGT.03 Pytanie 317
Obsługa gości w obiekcie świa…

Określ zalecany procentowy podział kalorii w posiłkach w ciągu dnia w diecie dzieci i młodzieży?

A. Śniadanie 10%, II śniadanie 10%, obiad 30%, podwieczorek 25%, kolacja 25%
B. Śniadanie 10%, II śniadanie 5%, obiad 40%, podwieczorek 15%, kolacja 30%
C. Śniadanie 20%, II śniadanie 5%, obiad 30%, podwieczorek 15%, kolacja 30%
D. Śniadanie 25%, II śniadanie 10%, obiad 35%, podwieczorek 10%, kolacja 20%
HGT.03 Pytanie 318
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakich z wymienionych obiektów hotelowych jednostka mieszkalna powinna dysponować łazienką, która jest wyposażona m.in. w wagę, telefon oraz szlafrok kąpielowy?

A. Wyłącznie w motelach 4*
B. W hotelach i motelach 5*
C. Tylko w hotelach 5*
D. W hotelach i motelach 4*
HGT.03 Pytanie 319
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do kogo pokojowa powinna zgłosić braki w wyposażeniu lokalu mieszkalnego, które zauważyła podczas sprzątania po wyjeździe gościa?

A. Osobie z działu technicznego.
B. Dyrektorowi hotelu.
C. Pracownikowi recepcji.
D. Kierownikowi służby pięter.
HGT.03 Pytanie 320
Obsługa gości w obiekcie świa…

Dla osób z grupy turystycznej, które na voucherze mają wybraną opcję wyżywienia Bermuda Plan (BP), należy zorganizować śniadanie

A. kontynentalne
B. angielskie
C. amerykańskie
D. wiedeńskie