Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.03 Pytanie 321
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który pracownik obsługuje zamówienie na dostarczenie śniadania do pokoju gościa?

A. Recepcjonistka
B. Pokojowa
C. Boy hotelowy
D. Kelner hotelowy
HGT.03 Pytanie 322
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych atrakcji nie jest uznawana za usługę specjalną w branży hotelarskiej?

A. Nurkowanie w lodowatej wodzie
B. Tradycyjny masaż pleców
C. Umieszczenie pianina w pokoju
D. Przelot balonem
HGT.03 Pytanie 323
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pracownik hotelowy znalazł cenny naszyjnik. Nie zdołano ustalić właściciela. Zgodnie z przepisami Kodeksu cywilnego dotyczącymi nieodpłatnego przechowywania, jak długo maksymalnie po znalezieniu należy trzymać przedmiot w hotelu?

A. Dwa lata
B. Pięć lat
C. Pół roku
D. Trzy miesiące
HGT.03 Pytanie 324
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie zamieszczonego cennika oraz informacji dodatkowych oblicz wartość pakietu usług przygotowanego dla nowożeńców, którzy zarezerwowali pobyt w APT z pełnym wyżywieniem na 2 doby, w drugim dniu pobytu uroczystą kolację zamiast zwykłej oraz poinformowali, że przyjadą do hotelu po godzinie 1700.

Rodzaj usługiInformacje dodatkowe

Apartament – 520 zł/dobę

Śniadanie – w cenie noclegu

Obiad – 60 zł/os.

Kolacja – 80 zł/os.

Uroczysta kolacja „Romantyczny wieczór" – 110 zł/os.

Strefa Spa – w cenie noclegu

Doba hotelowa trwa od 1300 do 1000

wydawane w godz. 700 – 1000

wydawany w godz. 1300 – 1600

wydawana w godz. 1700 – 2100

wydawana w godz. 1700 – 2100

dostępna w godz. 700 – 2100

Rabat na wszystkie usługi dla nowożeńców 20%

A. 1 332 zł
B. 1 132 zł
C. 1 432 zł
D. 1 232 zł
HGT.03 Pytanie 325
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wymień czynności realizowane podczas codziennego sprzątania lokalu zamieszkiwanego przez gościa?

A. Zbieranie brudnej zastawy stołowej, zmiana pościeli, czyszczenie żyrandoli
B. Czyszczenie płytek, odkurzanie podłóg, mycie wnętrza szuflad
C. Ścielenie łóżek, usuwanie kurzu z mebli, uzupełnianie ręczników
D. Czyszczenie luster, wietrzenie pościeli oraz materacy, odkurzanie mebli tapicerowanych
HGT.03 Pytanie 326
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką usługę dodatkową obiekty noclegowe oferują bezpłatnie?

A. Dostawę do pokoju.
B. Pranie ubrań.
C. Zamianę walut.
D. Zamówienie taksówki.
HGT.03 Pytanie 327
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie naczynia i sztućce powinny być przygotowane do nakrycia na wzmocnione śniadanie wiedeńskie?

A. Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż i widelec zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, goblet, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka na podstawce z łyżeczką
B. Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo
C. Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż i widelec zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka na podstawce z łyżeczką, miseczka na miód i dżem
D. Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż i widelec zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, talerzyk na pieczywo z nożem do masła, półmisek na sery i wędliny, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka na podstawce z łyżeczką, miseczka na miód i dżem, menaż
HGT.03 Pytanie 328
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką substancję powinien zastosować pracownik do mycia luster w węźle higieniczno-sanitarnym?

A. impregnat
B. środek do dezynfekcji
C. czystą wodę
D. płyn zawierający alkohol
HGT.03 Pytanie 329
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką metodę serwowania śniadań powinien wybrać hotel o wysokim standardzie, gdy gości jest niewielu?

A. Paczki śniadaniowe
B. Bufet śniadaniowy
C. Śniadania a la carte
D. Zestawy śniadaniowe
HGT.03 Pytanie 330
Obsługa gości w obiekcie świa…

Rodzina licząca pięć osób dokonała rezerwacji w hotelu na dwa pokoje: dwuosobowy z łóżkiem małżeńskim oraz trzyosobowy. Wskaż, które z pokoi muszą być przygotowane na przyjęcie gości?

A. TPL, SGL
B. TPL, DBL
C. APT, TPL
D. DBL, TWIN
HGT.03 Pytanie 331
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie urządzenie powinno być wykorzystane do pielęgnacji podłóg z marmuru?

A. Odkurzacz elektryczny
B. Szorowarkę jednotarczową
C. Mop parowy
D. Froterkę
HGT.03 Pytanie 332
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaki składnik stanowi podstawę sosu tatarskiego?

A. Kefir
B. Maślanka
C. Majonez
D. Olej
HGT.03 Pytanie 333
Obsługa gości w obiekcie świa…

Minibar bądź lodówka są niezbędnym elementem wyposażenia pokoi w motelach?

A. 3*, 4* oraz 5*
B. tylko 4* oraz 5*
C. jedynie 5*
D. 1*, 2*, 3*, 4* oraz 5*
HGT.03 Pytanie 334
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką czynność powinna wykonać pokojowa w pierwszej kolejności, przystępując do codziennego sprzątania lokalu mieszkalnego?

A. Zmienić pościel.
B. Otworzyć okno
C. Wytrzeć kurz z mebli.
D. Wyrzucić śmieci.
HGT.03 Pytanie 335
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie produkty warto uwzględnić przy planowaniu posiłków dla osób stosujących dietę odchudzającą?

A. Mięso wieprzowe i podroby
B. Banany oraz winogrona
C. Twaróg i jogurt naturalny
D. Napoje gazowane oraz nektary
HGT.03 Pytanie 336
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ekskluzywny apartament usytuowany na najwyższym piętrze budynku noclegowego, dysponujący osobnym wejściem oraz tarasem to

A. bungalow
B. duplex
C. junior suite
D. penthouse
HGT.03 Pytanie 337
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ile wody należy dodać, aby przygotować roztwór z 0,5 litra koncentratu, jeśli wymaga on rozcieńczenia w proporcji 1:4?

A. 1,01
B. 4,01
C. 0,51
D. 2,01
HGT.03 Pytanie 338
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie działania powinno się podjąć, gdy w pomieszczeniu zauważono owady?

A. Dezodoryzację
B. Dezynfekcję
C. Deratyzację
D. Dezynsekcję
HGT.03 Pytanie 339
Obsługa gości w obiekcie świa…

W trakcie porządkowania w lokalu mieszkalnym, drzwi wejściowe powinny być

A. otwarte, z zawieszoną na klamce informacją Proszę nie przeszkadzać
B. otwarte, z zawieszoną na klamce informacją Pokój w trakcie sprzątania
C. zamknięte, z zawieszoną na klamce informacją Proszę nie przeszkadzać
D. zamknięte, z zawieszoną na klamce informacją Pokój w trakcie sprzątania
HGT.03 Pytanie 340
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką formę przyjmuje kilkudaniowy posiłek, który najczęściej spotykany jest w sanatoriach oraz ośrodkach wypoczynkowych, serwowany wszystkim gościom przy stolikach o ustalonych porach i za z góry określoną cenę?

A. Table d`hôte
B. Bufetu śniadaniowego
C. A la carte
D. Wstawki śniadaniowej
HGT.03 Pytanie 341
Obsługa gości w obiekcie świa…

Dokumentem, który potwierdza przyjęcie do realizacji zamówionych przez gościa e-mailem usług dodatkowych, jest

A. kosztorys imprezy.
B. zamówienie na usługi.
C. potwierdzenie rezerwacji.
D. regulamin hotelowy.
HGT.03 Pytanie 342
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie usługi oferowane w motelu obejmują depozyt oraz budzenie?

A. Uzupełniających
B. Towarzyszących
C. Fakultatywnych
D. Podstawowych
HGT.03 Pytanie 343
Obsługa gości w obiekcie świa…

W którym z wymienionych przypadków hotel nie ponosi odpowiedzialności za mienie gościa?

A. Poplamienie koszuli gościa przez kelnera
B. Uszkodzenie laptopa podczas korzystania przez gościa
C. Kradzież portfela gościa, przeprowadzona przez pokojową
D. Zniszczenia bagażu gościa przez bagażowego
HGT.03 Pytanie 344
Obsługa gości w obiekcie świa…

W odpowiedzi na zapytanie dotyczące usług hotelowych, które oprócz noclegów i wyżywienia obejmują również usługi SPA, hotel powinien przedstawić

A. grę w bilard
B. łaźnię suchą
C. jazdę konno
D. zajęcia fitness
HGT.03 Pytanie 345
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zgodnie z wymaganiami klasyfikacyjnymi, jednostka apartamentowa w hotelu 5* powinna składać się przynajmniej z

A. salonu, sypialni z łazienką, części wejściowej pomocniczej z oddzielnym WC
B. salonu, dwóch sypialni, łazienki, części wejściowej pomocniczej z oddzielnym WC
C. salonu, sypialni z oddzielnym WC, części wejściowej pomocniczej z łazienką
D. salonu z aneksem kuchennym, sypialni z łazienką, części wejściowej pomocniczej
HGT.03 Pytanie 346
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie działania należy podjąć, aby pozbyć się gryzoni w obiekcie hotelowym?

A. Dezynfekcję
B. Dezynsekcję
C. Sanityzację
D. Deratyzację
HGT.03 Pytanie 347
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką formę przyjmuje posiłek składający się z kilku dań, często oferowany w sanatoriach i ośrodkach wypoczynkowych, serwowany wszystkim gościom do stolików o ustalonych porach i za wcześniej ustaloną cenę?

A. Wstawki śniadaniowej
B. Bufetu śniadaniowego
C. A la carte
D. Table d`hóte
HGT.03 Pytanie 348
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakim środkiem należy usunąć plamę z pomadki do ust z dywanu?

A. Alkoholem etylowym
B. Benzyną do lakierów
C. Roztworem szamponu w rozcieńczeniu
D. Odplamiaczem do tłustych plam
HGT.03 Pytanie 349
Obsługa gości w obiekcie świa…

Określ wysokość odszkodowania, jakie powinien zrealizować hotel dla gościa, jeśli w trakcie pobytu z jego pokoju zginął aparat fotograficzny o wartości 2 500 zł, a cena za nocleg w tym pokoju wynosi 140 zł?

A. 2 500 zł
B. 7 000 zł
C. 14 000 zł
D. 5 000 zł
HGT.03 Pytanie 350
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakiej sytuacji gość nie ma prawa do odszkodowania za laptopa uszkodzonego na obszarze hotelu?

A. Szkoda wynikła z działania siły wyższej, której nie można było przewidzieć
B. W recepcji hotelowej zamieszczono informację, że hotel nie odpowiada za rzeczy gości
C. W regulaminie hotelu zawarto klauzulę, że hotel nie bierze na siebie odpowiedzialności za mienie gości
D. Szkoda powstała na skutek umyślnego działania lub rażącego zaniedbania ze strony pracownika
HGT.03 Pytanie 351
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie składniki są konieczne do przygotowania omletu biszkoptowego?

A. Bułka tarta, jaja, woda
B. Kasza manna, jaja, mleko
C. Mąka pszenna, jaja, woda
D. Mąka ziemniaczana, jaja, woda
HGT.03 Pytanie 352
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką kwotę powinno się wpisać w fakturze w polu wartość netto, jeśli wartość brutto za wynajem sali konferencyjnej wynosiła 800,00 zł?

A. 650,41 zł
B. 949,59 zł
C. 984,00 zł
D. 616,00 zł
HGT.03 Pytanie 353
Obsługa gości w obiekcie świa…

W terminie od 4 do 17 listopada 2016 r. pani Marta Lipińska przebywała w hotelu. Trzeciego dnia pobytu złożyła zamówienie na masaż klasyczny całkowity. Wskaż datę wystawienia dokumentu, którą powinien wpisać pracownik hotelu na zamieszczonym dokumencie.

Terminarz zabiegów
Imię i nazwisko gościa:Marta Lipińska
Data zabiegu:8 listopada 2016 r., 9 listopada 2016 r.
Rodzaj zabiegu:masaż klasyczny całkowity
Cena zabiegu:120 złotych
Opłata za wykonany zabieg zostanie doliczona do końcowego rachunku Gościa.
Podpis gościa:Marta Lipińska
Podpis wystawcy dokumentu:Jan Nowakowski
Data wystawienia dokumentu:........................

A. 6 listopada 2016 r.
B. 8 listopada 2016 r.
C. 4 listopada 2016 r.
D. 9 listopada 2016 r.
HGT.03 Pytanie 354
Obsługa gości w obiekcie świa…

Klient hotelowy na specjalnej karcie zaznaczył herbatę, jajecznicę z szynką, masło oraz pieczywo. W ramach usługi room service należy przygotować

A. stół jednoosobowy, talerz płaski, nóż, widelec, nakrycie do jaj, filiżankę na spodku z łyżeczką
B. bufet stolowy starannie udekorowany z pełnym kompletem zastawy
C. tacę wyłożoną serwetką, talerz płaski, nóż, widelec, filiżankę na spodku z łyżeczką
D. zestaw śniadaniowy z wybranym, szczelnie zamkniętym asortymentem potraw
HGT.03 Pytanie 355
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie są zasady standardowego ścielenia łóżka w hotelu pięciogwiazdkowym?

A. Materac przykrywa się jednym prześcieradłem, na którym kładzie się drugie prześcieradło, a następnie narzutę
B. Na materac chroniony ochraniaczem kładzie się prześcieradło, a następnie poszewkowaną kołdrę i poduszki, całość przykrywa się drugim prześcieradłem
C. Na materac zabezpieczony ochraniaczem kładzie się prześcieradło, a następnie obleczone w poszewki kołdrę i poduszki, a całość przykrywa się narzutą
D. Materac zabezpiecza się jednym prześcieradłem, na nim kładzie się drugie prześcieradło, potem koc, na który nawija się fragment drugiego prześcieradła
HGT.03 Pytanie 356
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie spośród podanych zadań należy do zadań inspektora pięter w hotelu?

A. Organizowanie i segregowanie brudnej bielizny do pralni
B. Odbieranie odzieży od gości w celu prania
C. Przygotowywanie codziennych raportów z zakresu sprzątania
D. Nadzorowanie porządku i estetyki pokoi gościnnych
HGT.03 Pytanie 357
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakiego typu usługą hotelową jest udostępnianie samochodu dla gości?

A. Usługą podstawową
B. Usługą komplementarną
C. Usługą fakultatywną
D. Usługą uzupełniającą
HGT.03 Pytanie 358
Obsługa gości w obiekcie świa…

Czekoladowo-brązowa pianka, znana jako crema, jest oznaką właściwego parzenia kawy?

A. espresso
B. au lait
C. macchiato
D. con panna
HGT.03 Pytanie 359
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pisemne zlecenie otrzymane od kontrahenta dotyczące wykonania usług dodatkowych wymaga od pracowników centrum biznesowego

A. ustnego potwierdzenia wykonania usług
B. pisemnego potwierdzenia wykonania usług
C. wyłącznie przesłania kosztorysu do kontrahenta
D. wyłącznie wpisania danych do karty rezerwacyjnej
HGT.03 Pytanie 360
Obsługa gości w obiekcie świa…

Osoba z działu gastronomii, która przyjmuje od dostawcy składniki niezbędne do przygotowywania potraw, powinna szczególnie zwracać uwagę na wyznaczone przez firmę kluczowe punkty kontroli, które są istotne przy wdrożeniu systemu

A. ISO 9001
B. HACCP
C. GMP
D. GHP