Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.03 Pytanie 321
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą z podanych czynności należy wykonać w pierwszej kolejności podczas sprzątania jednostki mieszkalnej?

A. Wyczyścić lustra.
B. Odkurzyć meble.
C. Opróżnić kosz na śmieci.
D. Zdjąć bieliznę pościelową.
HGT.03 Pytanie 322
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które urządzenie służy do polerowania marmurowych posadzek w jednostkach mieszkalnych?

Ilustracja do pytania 2
A. D.
B. C.
C. A.
D. B.
HGT.03 Pytanie 323
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pokojowa podczas sprzątania jednostki mieszkalnej zauważyła w łazience stłuczone, prawdopodobnie przez gościa, lustro. Kogo powinna poinformować o zaistniałej szkodzie?

A. Pracownika działu marketingu.
B. Kierownika służby pięter.
C. Recepcjonistę.
D. Dyrektora hotelu.
HGT.03 Pytanie 324
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak powinna zachować się pokojowa, która w trakcie sprzątania pokoju "na czysto" zauważyła pozostawioną walizkę?

A. Zanieść ją do recepcji hotelowej.
B. Oddać ją do przechowalni bagażu.
C. Sprawdzić jej zawartość.
D. Niezwłocznie powiadomić przełożonych.
HGT.03 Pytanie 325
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą grupę produktów należy przechowywać w magazynie produktów suchych?

A. Warzywa i owoce.
B. Wędliny i tłuszcze.
C. Soki i dżemy.
D. Cukier i kawę.
HGT.03 Pytanie 326
Obsługa gości w obiekcie świa…

Których produktów, ze względu na bezpieczeństwo mikrobiologiczne, nie należy przechowywać obok siebie?

A. Pieczywa i słodyczy.
B. Mąki i ryżu.
C. Mięsa i wędlin.
D. Warzyw i owoców.
HGT.03 Pytanie 327
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą grupę produktów powinno się uwzględnić, planując posiłki dla osób na diecie odchudzającej?

A. Mięso wieprzowe i podroby.
B. Twaróg i jogurt naturalny.
C. Banany i winogrona.
D. Napoje gazowane i nektary.
HGT.03 Pytanie 328
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą potrawę z jaj można uwzględnić w jadłospisie dla osób będących na diecie lekkostrawnej?

A. Smażone z pieczarkami.
B. W koszulkach.
C. Faszerowane.
D. Zapiekane z pomidorami.
HGT.03 Pytanie 329
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zestaw potraw i napojów należy przygotować dla gości korzystających z oferty śniadania kontynentalnego?

A. Kawę, herbatę, rogalik, masło, dżem, miód.
B. Sok, pieczywo, ryby, jaja, naleśniki, mięso.
C. Sok, pieczywo, jaja sadzone na bekonie, miód.
D. Herbatę, pieczywo, kiełbasę, pasztet, pieczeń.
HGT.03 Pytanie 330
Obsługa gości w obiekcie świa…

W restauracji hotelowej część potraw przygotowano w obecności gości, wykorzystując wózek kelnerski. Którą metodę obsługi zastosowano?

A. Angielską.
B. Francuską.
C. Niemiecką.
D. Rosyjską.
HGT.03 Pytanie 331
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która potrawa serwowana na śniadania wymaga smażenia?

A. Grzanki z serem.
B. Fasolka w pomidorach.
C. Jajecznica na bekonie.
D. Pasztet z ciecierzycy.
HGT.03 Pytanie 332
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przedstawiony zestaw zawiera potrawy i napoje charakterystyczne dla śniadania

Ilustracja do pytania 12
A. wiedeńskiego.
B. amerykańskiego.
C. polskiego.
D. angielskiego.
HGT.03 Pytanie 333
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które produkty można pokroić za pomocą przedstawionego na rysunku urządzenia?

Ilustracja do pytania 13
A. Wędliny.
B. Pieczywo.
C. Ogórki.
D. Sery.
HGT.03 Pytanie 334
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą czynność podczas podawania śniadania w pokoju gościa należy wykonać w pierwszej kolejności?

A. Poprawić ułożenie potraw na stoliku.
B. Ustalić miejsce podania gościowi śniadania.
C. Zaproponować gościowi nalanie napoju.
D. Podać gościowi kartę menu room service.
HGT.03 Pytanie 335
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą formę śniadania powinno się zaproponować nowożeńcom, planującym pobyt w apartamencie, po przyjęciu weselnym?

A. A'la carte.
B. Room service.
C. Bufet śniadaniowy.
D. Zestaw śniadaniowy.
HGT.03 Pytanie 336
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który napój na bazie kawy espresso przygotowuje się w sposób przedstawiony w opisie?

Ilustracja do pytania 16
A. Espresso.
B. Cappuccino.
C. Americano.
D. Frappe.
HGT.03 Pytanie 337
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który rodzaj dekoracyjnej bielizny stołowej przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania 17
A. Molton.
B. Skirting.
C. Obrus.
D. Laufer.
HGT.03 Pytanie 338
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przedstawiony na rysunku dzbanek należy stosować do podawania

Ilustracja do pytania 18
A. śmietanki.
B. kawy.
C. wody.
D. herbaty.
HGT.03 Pytanie 339
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przedstawiony schemat nakrycia jest odpowiedni dla śniadania

Ilustracja do pytania 19
A. wiedeńskiego.
B. francuskiego.
C. angielskiego.
D. amerykańskiego.
HGT.03 Pytanie 340
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które urządzenie przedstawione na rysunku służy do utrzymania stałej temperatury jajecznicy w bufecie śniadaniowym?

Ilustracja do pytania 20
A. B.
B. A.
C. C.
D. D.
HGT.03 Pytanie 341
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą czynność należy wykonać po nakryciu stołów, podczas przygotowywania sali konsumenckiej do obsługi gości, zgodnie z zamieszczonym schematem?

Ilustracja do pytania 21
A. Pobranie zastawy stołowej.
B. Sprawdzenie czystości krzeseł.
C. Położenie kart potraw i napojów.
D. Rozłożenie bielizny stołowej.
HGT.03 Pytanie 342
Obsługa gości w obiekcie świa…

W których hotelach najczęściej serwowane jest śniadanie kontynentalne?

A. Luksusowych.
B. Kongresowych.
C. Butikowych.
D. Ekonomicznych.
HGT.03 Pytanie 343
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przechowywanie bagażu gości to hotelowa usługa

A. fakultatywna.
B. uzupełniająca.
C. towarzysząca.
D. podstawowa.
HGT.03 Pytanie 344
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż usługę, która jest świadczona gościom w hotelu nieodpłatnie.

A. Wynajem miejsc parkingowych.
B. Rezerwacja biletów do teatru.
C. Wezwanie taksówki.
D. Podanie posiłku do pokoju.
HGT.03 Pytanie 345
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą usługę uzupełniającą należy udostępnić dla gości we wszystkich hotelach bez względu na kategorię?

A. Usługę bagażową przez całą dobę.
B. Sprzedaż lub udostępnianie prasy codziennej.
C. Przechowywanie bagażu czynne całą dobę.
D. Podawanie posiłków do jednostek mieszkalnych.
HGT.03 Pytanie 346
Obsługa gości w obiekcie świa…

W których obiektach hotelarskich należy zmieniać ręczniki codziennie lub na życzenie gości?

A. Hotelach 4* i 5*.
B. Hotelach 3*.
C. Motelach 3*.
D. Pensjonatach 3*, 4* i 5*.
HGT.03 Pytanie 347
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jaki sposób można odkurzyć abażur lampy wykonany ze skóry?

A. Wytrzeć wilgotną ściereczką.
B. Wyczyścić twardą szczotką.
C. Przetrzeć suchą ściereczką.
D. Przetrzeć mokrą gąbką.
HGT.03 Pytanie 348
Obsługa gości w obiekcie świa…

Oblicz wartość brutto usługi zamówionej przez gościa tj. podanie do pokoju kolacji dla dwóch osób, jeżeli cena kolacji wynosi 50,00 zł/szt., a usługi room service stanowią 20% wartości zamówienia.

A. 50,00 zł
B. 100,00 zł
C. 120,00 zł
D. 60,00 zł
HGT.03 Pytanie 349
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie zamieszczonego zamówienia określ, w jaki sposób należy ustawić krzesła w sali konferencyjnej.

Ilustracja do pytania 29
A. Wyspowy.
B. Teatralny.
C. Szkolny.
D. Bankietowy.
HGT.03 Pytanie 350
Obsługa gości w obiekcie świa…

Codzienna kontrola czystości i estetyki pokoi hotelowych oraz pomieszczeń ogólnodostępnych, sprawności i kompletności sprzętu oraz wyposażenia w pokojach i na korytarzach, to obowiązki

A. inspektora służby pięter.
B. menadżera hotelu.
C. pokojowej.
D. korytarzowej.
HGT.03 Pytanie 351
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z wymienionych pracowników zajmuje się utrzymaniem czystości i porządku w holu recepcyjnym w hotelu z rozbudowaną strukturą organizacyjną?

A. Recepcjonista.
B. Pokojowa.
C. Portier.
D. Korytarzowa.
HGT.03 Pytanie 352
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które elementy wyposażenia uzupełniającego jednostki mieszkalnej są obowiązkowe we wszystkich hotelach, bez względu na kategorię?

A. Zestaw do czyszczenia odzieży, obuwia oraz igielnik.
B. Hotelowe materiały piśmiennicze.
C. Szklanki lub inne naczynia do picia w ilości odpowiadającej liczbie osób w pokoju.
D. Woda butelkowana w liczbie odpowiadającej liczbie osób w pokoju.
HGT.03 Pytanie 353
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który typ jednostki mieszkalnej został przedstawiony na planie?

Ilustracja do pytania 33
A. Duplex.
B. Penthouse.
C. Connecting room.
D. Junior suitę.
HGT.03 Pytanie 354
Obsługa gości w obiekcie świa…

W których jednostkach mieszkalnych występuje węzeł higieniczno-sanitarny z elementami wyposażenia przedstawionymi na rysunku?

Ilustracja do pytania 34
A. Standardowych.
B. Wielołóżkowych.
C. Reprezentacyjnych.
D. Popularnych.
HGT.03 Pytanie 355
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który rodzaj sprzątania powinno się przeprowadzić w hotelu przed organizacją dużej imprezy sylwestrowej?

A. Okolicznościowe.
B. Specjalne.
C. Generalne.
D. Okresowe.
HGT.03 Pytanie 356
Obsługa gości w obiekcie świa…

W których obiektach hotelarskich, zgodnie z wymaganiami kategoryzacyjnymi, powinien znajdować się element wyposażenia przedstawiony na rysunku?

Ilustracja do pytania 36
A. Hotelach 5*-2*.
B. Schroniskach młodzieżowych III-I.
C. Domach wycieczkowych III-I.
D. Campingach 4*-1*.
HGT.03 Pytanie 357
Obsługa gości w obiekcie świa…

W celu usunięcia z wykładziny dywanowej plamy z wosku ze świec należy użyć

A. ręcznika papierowego i gorącego żelazka.
B. środka mrożącego i szmatki.
C. roztworu szamponu i mopa parowego.
D. zimnej wody i szczotki.
HGT.03 Pytanie 358
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zabieg przeprowadzony za pomocą zwykłych środków myjących powinien poprzedzać dezynfekcję pomieszczeń w celu zmniejszenia zużycia środków odkażających?

A. Dezynsekcja.
B. Deratyzacja.
C. Wymrażanie.
D. Sanityzacja.
HGT.03 Pytanie 359
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do którego urządzenia korytarzowa powinna nalać wody, przygotowując je do czyszczenia dywanu metodą szorująco-zbierającą?

A. Szorowarki.
B. Odkurzacza.
C. Ekstraktora.
D. Zamiatarki.
HGT.03 Pytanie 360
Obsługa gości w obiekcie świa…

W którym z podanych miejsc pokojowa powinna ułożyć zestaw do czyszczenia odzieży i obuwia oraz igielnik, przygotowując jednostkę mieszkalną do przyjęcia gości?

A. Na biurku.
B. W łazience.
C. Na bagażniku.
D. W szafie.