Filtrowanie pytań
HGT.03 Pytanie 321
Obsługa gości w obiekcie świa…
A. Wyłącznie w motelach 4*
B. W hotelach i motelach 5*
C. Tylko w hotelach 5*
D. W hotelach i motelach 4*
HGT.03 Pytanie 322
Obsługa gości w obiekcie świa…
Która z jednostek mieszkalnych jest standardowo wyposażona w udogodnienia dla rodzin?
A. Rezydencjonalna
B. Studio
C. Superior
D. Executive
HGT.03 Pytanie 323
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jak powinna postąpić korytarzowa, która podczas sprzątania w holu hotelu dostrzegła skórzaną teczkę?
A. Sprawdzić, co się w niej znajduje
B. Zanieść ją do recepcji obiektu
C. Niezwłocznie powiadomić przełożonych
D. Oddać ją do przechowalni bagażu
HGT.03 Pytanie 324
Obsługa gości w obiekcie świa…
Wskaż usługę, która jest oferowana gościom w hotelu bez opłat.
A. Zarezerwowanie biletów do teatru
B. Zamówienie taksówki
C. Wynajem miejsc postojowych
D. Dostarczenie posiłku do pokoju
HGT.03 Pytanie 325
Obsługa gości w obiekcie świa…
Prezes placówki medycznej złożył prośbę do hotelu o zorganizowanie konferencji, której zakończeniem, około godziny 2000, ma być uroczyste przyjęcie w formie stoiska dla około 100 gości. Jaki typ przyjęcia powinien być zaproponowany klientowi?
A. Aperitif
B. Brunch
C. Przyjęcie bufetowe
D. Lampka wina
HGT.03 Pytanie 326
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jak długo należy gotować jajko w osolonej, wrzącej wodzie, aby uzyskać jajko mollet?
A. 8+10 minut
B. 4+5 minut
C. 3 minuty
D. 6 minut
HGT.03 Pytanie 327
Obsługa gości w obiekcie świa…
Która kategoria gości hotelowych najlepiej skorzysta z zestawów śniadaniowych, oferowanych w przystępnej cenie?
A. Gości VIP
B. Rodzin z małymi dziećmi
C. Uczestników konferencji
D. Grupy turystycznej
HGT.03 Pytanie 328
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania kawy espresso?
A. Woda, mielona kawa, mleko
B. Woda, mielona kawa, śmietanka
C. Woda, mielona kawa, mleko, kakao
D. Woda, mielona kawa
HGT.03 Pytanie 329
Obsługa gości w obiekcie świa…
Do standardowego wyposażenia wózka serwisowego nie wchodzi
A. wiaderko z mopem
B. worka na brudną bieliznę
C. rękawic ochronnych
D. szorowarki jednotarczowej
HGT.03 Pytanie 330
Obsługa gości w obiekcie świa…
Klient w zamówieniu na usługi hotelowe poprosił o rezerwację noclegu ze śniadaniem w formie kontynentalnej. Którą kategorię usług powinno się zaznaczyć przy realizacji tego zamówienia?
A. AP
B. CB
C. BB
D. OB
HGT.03 Pytanie 331
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który pracownik obsługuje zamówienie na dostarczenie śniadania do pokoju gościa?
A. Boy hotelowy
B. Recepcjonistka
C. Pokojowa
D. Kelner hotelowy
HGT.03 Pytanie 332
Obsługa gości w obiekcie świa…
Na podstawie podanej instrukcji określ ilość proszku do prania 30 kg obrusów.
Do prania obrusów użyj: 20 dag proszku na 1 kg prania
A. 6,0 kg
B. 1,5 kg
C. 2,0 kg
D. 3,5 kg
HGT.03 Pytanie 333
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką kwotę powinno się wpisać w fakturze w polu wartość netto, jeśli wartość brutto za wynajem sali konferencyjnej wynosiła 800,00 zł?
A. 949,59 zł
B. 650,41 zł
C. 616,00 zł
D. 984,00 zł
HGT.03 Pytanie 334
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie elementy dodatkowe powinny znajdować się w jednostce mieszkalnej hotelu 3*?
A. lodówka
B. sejf
C. minibar
D. telefon
HGT.03 Pytanie 335
Obsługa gości w obiekcie świa…
Depozyt cennych przedmiotów oraz budzenie to usługi oferowane przez hotele
A. podstawowe
B. uzupełniające
C. towarzyszące
D. fakultatywne
HGT.03 Pytanie 336
Obsługa gości w obiekcie świa…
W jakich hotelach oferowane jest śniadanie kontynentalne?
A. Butikowych
B. Luksusowych
C. Kongresowych
D. Ekonomicznych
HGT.03 Pytanie 337
Obsługa gości w obiekcie świa…
Pan Kowalski złożył zamówienie na kolację oraz butelkę szampana do swojego pokoju. Jaką kwotę powinien uiścić, jeśli koszt kolacji wyniósł 200 zł, szampana 120 zł, a opłata za room service to 15% wartości całego zamówienia?
A. 340 zł
B. 320 zł
C. 426 zł
D. 368 zł
HGT.03 Pytanie 338
Obsługa gości w obiekcie świa…
Usługa turndown service, oferowana w ekskluzywnych hotelach, polega na
A. przygotowaniu pokoju do nocnego wypoczynku
B. dodaniu łóżeczka dla dziecka
C. uzupełnieniu pokoju o dodatkową poduszkę
D. przewietrzeniu wnętrza i ustawieniu klimatyzacji
HGT.03 Pytanie 339
Obsługa gości w obiekcie świa…
Ile stołów o wymiarach 80 x 120 cm jest potrzebnych do ułożenia stołu w kształcie litery "I" o wymiarach 120 x 480 cm na bankiecie siedzącym?
A. 4 stoły
B. 5 stołów
C. 6 stołów
D. 8 stołów
HGT.03 Pytanie 340
Obsługa gości w obiekcie świa…
Która z poniższych usług hotelowych nie należy do usług dodatkowych?
A. Zajęcia na kręgielni
B. Przechowanie bagażu
C. Dostarczanie korespondencji
D. Użycie apteczki
HGT.03 Pytanie 341
Obsługa gości w obiekcie świa…
Ile czasu należy gotować jajko mollet w osolonej, wrzącej wodzie?
A. 3 minuty
B. 8-10 minut
C. 4-5 minut
D. 6 minut
HGT.03 Pytanie 342
Obsługa gości w obiekcie świa…
W jakim przypadku hotel nie ponosi odpowiedzialności za mienie gościa?
A. Kradzieży portfela przez pokojówkę.
B. Uszkodzenia walizki przez bagażowego.
C. Poplamienia marynarki przez kelnera.
D. Awarii laptopa podczas korzystania przez gościa.
HGT.03 Pytanie 343
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakiego typu śniadanie powinien uwzględniać pakiet wczasów odchudzających?
A. Niskokaloryczne
B. Węglowodanowe
C. Angielskie
D. Amerykańskie
HGT.03 Pytanie 344
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który zestaw składników jest typowy tylko dla angielskiego śniadania?
A. Płatki kukurydziane, pszenne, musli, ryba na zimno, jajka na twardo, kiełbaski, naleśniki z syropem klonowym, woda z lodem
B. Jajko po wiedeńsku, zestaw serów i wędlin, twarożek, dżem i konfitury, pieczywo jasne lub ciemne, bułeczki drożdżowe, kawa ze śmietanką
C. Smażone kiełbaski, fasola w sosie pomidorowym, jajka smażone z plastrami boczku, masło, dżem, miód, tosty, grzanki, herbata
D. Naleśniki na ciepło, jajka sadzone na boczku, masło, konfitury, dżem i miód, pieczywo jasne lub ciemne, kawa, woda
HGT.03 Pytanie 345
Obsługa gości w obiekcie świa…
Aby usunąć plamę z mleka na dywanie, pokojowa powinna najpierw zastosować
A. odrdzewiacz
B. ciepłą wodę
C. spirytus etylowy
D. aceton
HGT.03 Pytanie 346
Obsługa gości w obiekcie świa…
W trakcie przygotowywania bufetu na śniadanie, co powinno znajdować się w witrynach chłodniczych?
A. napoje owocowe
B. wypieki
C. sery dojrzewające
D. zimne przekąski
HGT.03 Pytanie 347
Obsługa gości w obiekcie świa…
Wymień usługi wchodzące w skład pakietu SPA.
A. Kort tenisowy, wodny aerobik
B. Sauna fińska, masaż, peeling
C. Bowling, wodny futbol
D. Basen, sauna, jacuzzi
HGT.03 Pytanie 348
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który z wymienionych pracowników odpowiada za utrzymanie czystości oraz porządku w recepcyjnym holu hotelu o złożonej strukturze organizacyjnej?
A. Recepcjonista
B. Korytarzowa
C. Portier
D. Pokojowa
HGT.03 Pytanie 349
Obsługa gości w obiekcie świa…
Właściciel hotelu o standardzie 3* dąży do podwyższenia klasy swojego obiektu na 4*. Jaką kategorię usług hotel powinien rozszerzyć w porównaniu do dotychczasowego zakresu?
A. Codzienne sprzątanie pokoi lub na życzenie gości
B. Sprzedaż lub udostępnianie prasy codziennej
C. Usługi prania, prasowania i czyszczenia bielizny oraz odzieży gości
D. Sprzedaż kosmetyków oraz artykułów do higieny osobistej
HGT.03 Pytanie 350
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką z wymienionych czynności powinna zrealizować pokojowa podczas procedury sprzątania pokoju "na czysto"?
A. Poinformować recepcję o gotowości pokoju
B. Sprawdzić stan pościeli
C. Posprzątać rzeczy gościa
D. Poukładać kosmetyki gościa
HGT.03 Pytanie 351
Obsługa gości w obiekcie świa…
Kto przejmuje z pokoju gościa formularz zamówienia usługi pralni wraz z zabrudzoną odzieżą?
A. Recepcjonista
B. Pokojowa
C. Inspektorka pięter
D. Magazynier bielizny
HGT.03 Pytanie 352
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie z wymienionych usług uważa się za opcjonalne?
A. Usługi fryzjerskie, room-service
B. Basen kąpielowy, jacuzzi
C. Budzenie na życzenie, podawanie śniadań
D. Czyszczenie odzieży i obuwia, depozyt
HGT.03 Pytanie 353
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką formę serwowania śniadań najlepiej wprowadzić w hotelu, gdzie każdego dnia z noclegu korzysta ponad 60 gości?
A. Podawanie do pokoju
B. Bufet śniadaniowy
C. Paczki śniadaniowe
D. Śniadanie à la carte
HGT.03 Pytanie 354
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką czynność należy przeprowadzić, aby zdezynfekować jaja w hotelowej restauracji, gdy będą one wykorzystane w potrawach na surowo?
A. Zanurzyć w wodzie o temp. poniżej 60 °C przez 20 sekund
B. Umyć roztworem wodnym octu
C. Umyć dokładnie w zimnej wodzie
D. Zanurzyć w wodzie o temp. powyżej 90 °C przez 10 sekund
HGT.03 Pytanie 355
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaki składnik stanowi podstawę sosu tatarskiego?
A. Olej
B. Maślanka
C. Kefir
D. Majonez
HGT.03 Pytanie 356
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakiego typu usługą hotelową jest udostępnianie samochodu dla gości?
A. Usługą fakultatywną
B. Usługą komplementarną
C. Usługą uzupełniającą
D. Usługą podstawową
HGT.03 Pytanie 357
Obsługa gości w obiekcie świa…
Określ zalecany procentowy podział kalorii w posiłkach w ciągu dnia w diecie dzieci i młodzieży?
A. Śniadanie 25%, II śniadanie 10%, obiad 35%, podwieczorek 10%, kolacja 20%
B. Śniadanie 10%, II śniadanie 10%, obiad 30%, podwieczorek 25%, kolacja 25%
C. Śniadanie 10%, II śniadanie 5%, obiad 40%, podwieczorek 15%, kolacja 30%
D. Śniadanie 20%, II śniadanie 5%, obiad 30%, podwieczorek 15%, kolacja 30%
HGT.03 Pytanie 358
Obsługa gości w obiekcie świa…
Do wyposażenia wózka serwisowego nie wchodzi
A. szorowarka walcowa
B. wiadro z mopem
C. worek na brudną bieliznę
D. rękawiczki ochronne
HGT.03 Pytanie 359
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie działania należy podjąć, gdy w magazynie z pościelą zauważono gryzonie?
A. Dezynsekcja
B. Dezynfekcja
C. Sanityzacja
D. Deratyzacja
HGT.03 Pytanie 360
Obsługa gości w obiekcie świa…
W jaki sposób należy przeprowadzić usługę budzenia dla gości VIP?
A. Osobiście przez pracownika służby pięter
B. Telefonicznie przez pracownika recepcji
C. Za pomocą radia z funkcją budzika
D. Automatycznie przez centralę telefoniczną