Filtrowanie pytań
HGT.06 Pytanie 961
Realizacja usług w recepcji
A. Weryfikacja dostępności pokoi w harmonogramie rezerwacji, zaproponowanie jedzenia w restauracji, poinformowanie kierownictwa obiektu
B. Zapytanie o imię i nazwisko gościa, poproszenie o dokument tożsamości, poinformowanie o godzinie zaczęcia doby hotelowej
C. Zażądanie okazania dokumentu tożsamości, pobranie opłaty za nocleg, poinformowanie o przewidywanym czasie oczekiwania na pokój
D. Sprawdzenie dostępności pokoi w grafiku rezerwacji, poinformowanie o orientacyjnym czasie oczekiwania na pokój, zaproponowanie przechowalni bagażu
Realizacja usług w recepcji
Pan Kwiatkowski skontaktował się telefonicznie w celu zarezerwowania pokoju typu twin i otrzymał informację, że pokój będzie dostępny do godziny 18.00 w dniu przybycia. W przypadku, gdy gość nie pojawi się do godziny 18.00, hotel bezpłatnie anuluje rezerwację. Jakiego rodzaju rezerwacji dokonano, zgodnie z życzeniem gościa?
A. Gwarantowanej pokoju jednoosobowego
B. Gwarantowanej pokoju z dwoma oddzielnymi łóżkami
C. Niegwarantowanej pokoju jednoosobowego
D. Niegwarantowanej pokoju z dwoma oddzielnymi łóżkami
Realizacja usług w recepcji
W trakcie procedury zameldowania pracownik recepcji wprowadza datę oraz miejsce urodzenia gościa do
A. karty pobytu
B. potwierdzenia rezerwacji
C. księgi meldunkowej
D. formularza rezerwacji
HGT.06 Pytanie 964
Realizacja usług w recepcji
Właściciel obiektu noclegowego o standardzie 4* dąży do podwyższenia kategorii swojego pensjonatu do 5*. Oferta dotycząca usług podstawowych oraz dodatkowych, które oferuje w swoim obiekcie, wymaga rozszerzenia
A. o pranie, prasowanie i czyszczenie bielizny oraz ubrań gości
B. o całodobową obsługę pokoi
C. o serwowanie śniadań do pokoju na życzenie gości
D. o dostarczanie prasy na życzenie gości
Realizacja usług w recepcji
Kiedy recepcjonista przeprowadza preautoryzację podczas zameldowania gościa w hotelu, to znaczy, że gość uiści opłatę za nocleg
A. voucherem
B. kartą płatniczą
C. czekiem podróżniczym
D. gotówką
Realizacja usług w recepcji
Jakie obiekty noclegowe powinny być dostosowane do wymagań osób z niepełnosprawnościami?
A. Obiekty turystyczne, które posiadają mniej niż 150 miejsc noclegowych
B. Pensjonaty usytuowane w zwartej zabudowie miejskiej
C. Górskie schroniska, które nie mają dostępu drogą publiczną
D. Schroniska dla młodzieży, które dysponują mniej niż 100 miejscami noclegowymi
Realizacja usług w recepcji
Zanim grupa zorganizowana przyjedzie do hotelu, recepcjonista powinien przygotować
A. karty pobytu
B. listę gości
C. karty meldunkowe
D. umowę wynajmu pokoi
Realizacja usług w recepcji
Jakiego rodzaju usługę cateringową wykorzystała hotelowa restauracja dla grupy gości, serwując identyczne potrawy?
A. A la carte
B. Obsługę bankietową
C. Room service
D. Obsługę bufetową
HGT.06 Pytanie 969
Realizacja usług w recepcji
Którym działom hotelowym recepcja powinna przekazać przedstawiony szczegółowy plan pobytu gości?
| Plan pobytu uczestników konferencji | |
|---|---|
| 10.10.2017 r. – poniedziałek | |
| godz. 1300 | przyjazd gości |
| godz. 1400 | obiad w restauracji hotelowej |
| godz. 1500-1800 | konferencja |
| godz. 1630-1645 | przerwa na kawę |
| godz. 1900 | uroczysta kolacja |
| 11.10.2017 r. – wtorek | |
| godz. 800 | śniadanie |
| godz. 1000-1300 | konferencja |
| godz. 1130-1145 | przerwa na kawę |
| godz. 1400 | obiad w restauracji hotelowej |
| godz. 1500-1800 | konferencja |
| godz. 1630-1645 | przerwa na kawę |
| godz. 1900 | kolacja |
| 12.10.2017 r. – środa | |
| godz. 900 | śniadanie |
| godz. 1000-1045 | zakończenie konferencji |
| godz. 1100 | wyjazd gości |
A. Gastronomii, technicznemu, centrum biznesu.
B. Technicznemu, marketingu, SPA & Wellness.
C. Technicznemu, służbie pięter, rekreacji.
D. Gastronomii, marketingu, służbie pięter.
Realizacja usług w recepcji
Hotel "Mimoza" korzysta z rozmaitych kanałów dystrybucji, aby oferować swoje usługi. Który z gości hotelowych "Mimoza" wybrał kanał bezpośredni?
A. Pan Sobczyk, który dokonał rezerwacji miejsca w hotelu telefonicznie.
B. Pan Kaliński, który zakupił wczasy w hotelu przez biuro podróży.
C. Pani Mikołajek, która skorzystała z zagranicznego systemu rezerwacji.
D. Pani Kruk, której pobyt został zarezerwowany przez pracodawcę.
Realizacja usług w recepcji
Hotelowa restauracja, z uwagi na dużą liczbę obsługiwanych klientów oraz kwestie związane z ekonomią, decyduje się na serwowanie śniadań w formie
A. a la carte
B. room service
C. bufetowej
D. bankietowej
Realizacja usług w recepcji
Obiekt, który dysponuje co najmniej 7 pokojami oraz zapewnia całodniowe wyżywienie dla swoich klientów, zgodnie z ustawą o usługach turystycznych, to
A. hotel
B. pensjonat
C. dom wycieczkowy
D. motel
Realizacja usług w recepcji
W obiekcie hotelowym "Jakub", który dysponuje 60 miejscami noclegowymi, w miesiącu wrześniu sprzedano 1.260 miejsc. Jak wysoki był stopień wykorzystania miejsc w tym hotelu?
A. 70%
B. 12%
C. 45%
D. 65%
Realizacja usług w recepcji
Gość w hotelu zamówił zestaw usług, który obejmuje codzienne budzenie, depozyt w recepcji oraz przechowanie bagażu po wymeldowaniu. Taki zestaw to usługi
A. uzupełniające
B. towarzyszące
C. fakultatywne
D. podstawowe
Realizacja usług w recepcji
W którym momencie warto przedstawić gościom dodatkowe usługi hotelowe, aby zwiększyć ich chęć skorzystania z tych ofert?
A. W trakcie relaksu gościa po podróży
B. W chwili przynoszenia bagaży do pokoju gościa
C. Po przybyciu gościa do hotelu
D. Przed wręczeniem kluczy do pokoju
Realizacja usług w recepcji
Jakie kroki powinien wykonać pracownik obsługi pięter, gdy zdenerwowany gość hotelu dzieli się swoimi problemami rodzinnymi?
A. Pocieszyć gościa i odesłać do kierownika obiektu
B. Wysłuchać gościa i zasugerować wspólny spacer
C. Wysłuchać gościa i wrócić do swoich obowiązków
D. Pocieszyć gościa i skierować do psychologa
Realizacja usług w recepcji
Klient hotelu usytuowanego na peryferiach Karpacza zwrócił się do recepcjonisty z prośbą o pomoc w dotarciu do Muzeum Sportu i Turystyki, które znajduje się w sercu tej miejscowości. Z jakiego źródła informacji powinien skorzystać pracownik hotelu?
A. Internetowego systemu turystycznego województwa śląskiego
B. Mapy turystycznej powiatu jeleniogórskiego
C. Mapy topograficznej Tatrzańskiego Parku Narodowego
D. Przewodnika turystycznego po Górach Świętokrzyskich
Realizacja usług w recepcji
Optymalna wysokość pulpitu lady recepcyjnej przeznaczonej do obsługi gości w pozycji stojącej powinna być
A. od 130 do 140 cm
B. od 120 do 130 cm
C. od 110 do 120 cm
D. od 140 do 150 cm
Realizacja usług w recepcji
Na którym etapie procedury check-in recepcjonista powinien poinformować gościa o usługach dodatkowych oferowanych przez hotel?
A. Zanim wydane zostaną gościowi klucze do pokoju
B. W trakcie wprowadzania danych gościa do systemu
C. Po odebraniu od gościa dokumentu tożsamości w celu rejestracji
D. W czasie, gdy gość wypełnia kartę rejestracyjną