Filtrowanie pytań
HGT.06 Pytanie 281
Realizacja usług w recepcji
A. Klient jest agresywny i niegrzeczny
B. Przedmioty zajmują zbyt dużo przestrzeni
C. Zlecenie usługi miało miejsce w nocy
D. Przedmioty są niewielkie i mogą łatwo zaginąć
Realizacja usług w recepcji
Jak powinien działać recepcjonista, gdy żona gościa hotelowego skontaktuje się telefonicznie z prośbą o przekazanie mężowi istotnej wiadomości?
A. Zanotować szczegóły na formularzu message i poinformować gościa o wiadomości
B. Przekazać wiadomość ustnie osobie towarzyszącej gościowi
C. Zadzwonić do gościa i przekazać informację z pamięci
D. Zanotować szczegóły na formularzu message i dodać do dokumentacji hotelowej
Realizacja usług w recepcji
Empatia stanowi jedną z właściwości psychofizycznych recepcjonisty, co ułatwia mu dostrzeganie potrzeb odwiedzającego. Jej istota sprowadza się do umiejętności
A. uzgadniania warunków umowy
B. zrozumienia problemów gościa
C. odmawiania realizacji prośb gościa
D. wczucia się w sytuację gościa
Realizacja usług w recepcji
Zgodnie z procedurą check in, wydanie klucza oraz karty pobytu gości powinno mieć miejsce po
A. poinformowaniu gościa o dodatkowych usługach
B. życzeniu gościowi przyjemnego pobytu
C. otwarciu konta gościa
D. wskazaniu gościowi drogi do pokoju
Realizacja usług w recepcji
W pokoju hotelowym kategorii dwugwiazdkowej, zgodnie z zasadami klasyfikacji, powinny znaleźć się między innymi
A. wnęka garderobiana (minimum 3 wieszaki dla jednej osoby)
B. lodówka bądź mini bar
C. kanapa lub fotel wypoczynkowy (co najmniej 2)
D. szafa lub zabudowane wnęki
Realizacja usług w recepcji
Na klamce drzwi od strony korytarza znajduje się tabliczka "maid in room", co oznacza:
A. wstęp wzbroniony
B. pokój w trakcie sprzątania
C. nie przeszkadzać
D. pokój w trakcie remontu
Realizacja usług w recepcji
Która z poniższych czynności nie należy do procedury obsługi gościa VIP?
A. Przekazanie gościowi karty pobytu bez potrzeby rejestracji przy ladzie recepcyjnej
B. Powitanie gościa przy wejściu do hotelu przez dyrektora hotelu lub osobę przez niego wyznaczoną
C. Budzenie gościa na prośbę zrealizowane telefonicznie przez recepcjonistę
D. Wręczenie gościowi w hallu hotelowym listu powitalnego z podpisem dyrektora hotelu
Realizacja usług w recepcji
Do hotelu przybył znany aktor bez wcześniejszej rezerwacji. Którą grupę pracowników powinien poinformować recepcjonista o przybyciu gościa oraz zamówionych usługach?
A. Kierownictwa obiektu, centrum biznesu, księgowości
B. Kierownictwa obiektu, gastronomii, służby piętrowej
C. Księgowości, gastronomii, działu technicznego
D. Gastronomii, centrum biznesu, służby parterowej
HGT.06 Pytanie 289
Realizacja usług w recepcji
Jakie działania recepcjonisty najlepiej zaspokoją potrzeby gościa, który przybył do hotelu przed czasem rozpoczęcia doby hotelowej, bez wcześniejszej rezerwacji?
A. Zapytanie o imię i nazwisko gościa, poproszenie o dokument tożsamości, poinformowanie o godzinie zaczęcia doby hotelowej
B. Zażądanie okazania dokumentu tożsamości, pobranie opłaty za nocleg, poinformowanie o przewidywanym czasie oczekiwania na pokój
C. Sprawdzenie dostępności pokoi w grafiku rezerwacji, poinformowanie o orientacyjnym czasie oczekiwania na pokój, zaproponowanie przechowalni bagażu
D. Weryfikacja dostępności pokoi w harmonogramie rezerwacji, zaproponowanie jedzenia w restauracji, poinformowanie kierownictwa obiektu
Realizacja usług w recepcji
Czym jest garni?
A. jadalne elementy ozdobne potrawy
B. typ dania mięsnego
C. typ posiłku odchudzającego
D. typ alkoholu
HGT.06 Pytanie 291
Realizacja usług w recepcji
Którym działom hotelowym recepcja powinna przekazać przedstawiony szczegółowy plan pobytu gości?
| Plan pobytu uczestników konferencji | |
|---|---|
| 10.10.2017 r. – poniedziałek | |
| godz. 1300 | przyjazd gości |
| godz. 1400 | obiad w restauracji hotelowej |
| godz. 1500-1800 | konferencja |
| godz. 1630-1645 | przerwa na kawę |
| godz. 1900 | uroczysta kolacja |
| 11.10.2017 r. – wtorek | |
| godz. 800 | śniadanie |
| godz. 1000-1300 | konferencja |
| godz. 1130-1145 | przerwa na kawę |
| godz. 1400 | obiad w restauracji hotelowej |
| godz. 1500-1800 | konferencja |
| godz. 1630-1645 | przerwa na kawę |
| godz. 1900 | kolacja |
| 12.10.2017 r. – środa | |
| godz. 900 | śniadanie |
| godz. 1000-1045 | zakończenie konferencji |
| godz. 1100 | wyjazd gości |
A. Gastronomii, marketingu, służbie pięter.
B. Technicznemu, marketingu, SPA & Wellness.
C. Gastronomii, technicznemu, centrum biznesu.
D. Technicznemu, służbie pięter, rekreacji.
Realizacja usług w recepcji
W hotelu o standardzie 4* minimalna powierzchnia pokoju dla jednej osoby powinna wynosić
A. 12 m2
B. 13 m2
C. 14 m2
D. 9 m2
HGT.06 Pytanie 293
Realizacja usług w recepcji
Każdą jednostkę mieszkalną w hotelu w miejscowości wypoczynkowej wyposażono dodatkowo w telefon, telewizor i minibar. Wykorzystując informacje zapisane w tabeli, określ dla jakiej kategorii hotelu spełniono wymagania kategoryzacyjne?
| Wymagania | Kategorie | |||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Wyposażenie uzupełniające każdej jednostki mieszkalnej: | ***** | **** | *** | ** | * | |||||
| H | M | H | M | H | M | H | M | H | M | |
| 1. telefon | o | o | o | o | o | o | ||||
| 2. telewizor | o | o | o | o | o | o | ||||
| 3. dywan lub wykładzina dywanowa (...) | o | o | o | o | o | o | ||||
| 15. minibar | o | o | ||||||||
| 16. minibar lub lodówka w obiektach zlokalizowanych w miejscowościach wypoczynkowych | o | o | ||||||||
| 17. woda mineralna lub stołowa | o | o | o | o | ||||||
| 18. szklanki | o | o | o | o | o | o | ||||
| H – hotel M – motel o – wymaganie obowiązujące | ||||||||||
A. 4*, 5*
B. 3*, 4*, 5*
C. 2*, 3*, 4*, 5*
D. 5*
Realizacja usług w recepcji
Optymalna wysokość pulpitu lady recepcyjnej przeznaczonej do obsługi gości w pozycji stojącej powinna być
A. od 140 do 150 cm
B. od 110 do 120 cm
C. od 120 do 130 cm
D. od 130 do 140 cm