Filtrowanie pytań
 HGT.06  Pytanie 241 
 Realizacja usług w recepcji 
A. w kasę fiskalną
B. w harmonogram obłożenia hotelu
C. w formularz rezerwacji
D. w dokument meldunkowy
 Realizacja usług w recepcji 
Jakie dane powinien przekazać recepcjonista, informując policję o zauważonym zagrożeniu terrorystycznym w hotelu?
A. Swoje imię, adres oraz opis zagrożenia
B. Charakterystyka obiektu niebezpieczeństwa
C. Swoje imię, typ zagrożenia oraz lokalizację zagrożenia
D. Typ zagrożenia
 HGT.06  Pytanie 243 
 Realizacja usług w recepcji 
Jaką akcję może podjąć recepcjonista na podstawie listy pokojowej?
A. Przygotować wstępny rachunek
B. Zweryfikować wolne pokoje
C. Określić zakres dostępnych usług
D. Zarejestrować grupę turystyczną
 HGT.06  Pytanie 244 
 Realizacja usług w recepcji 
Recepcjonista w Hotelu Forum powinien wystawić fakturę VAT gościowi płacącemu kartą. Jakie urządzenia wykorzysta w odpowiedniej kolejności?
A. Telefaks, kasa fiskalna
B. Kasa fiskalna, terminal
C. Terminal, kasa fiskalna
D. Kasa fiskalna, telefaks
 HGT.06  Pytanie 245 
 Realizacja usług w recepcji 
Hotel ponosi odpowiedzialność za cenne przedmioty, jeśli gość
A. przechowuje je w swoim pokoju hotelowym
B. wrzucił je do skrzynki depozytowej
C. złożył je u pracownika recepcji
D. powierzył je do przechowalni bagażu
 Realizacja usług w recepcji 
Który z pracowników hotelu zazwyczaj korzysta z przedstawionego na rysunku wózka?

A. Odźwierny.
B. Bagażowy.
C. Parkingowy.
D. Dźwigowy.
 Realizacja usług w recepcji 
Klient ma możliwość dokonania płatności za nocleg w hotelu *** przy użyciu karty płatniczej, ponieważ miejsce pracy recepcjonisty - kasjera hotelowego jest wyposażone w
A. komputer.
B. bankomat.
C. terminal POS.
D. skaner.
 HGT.06  Pytanie 248 
 Realizacja usług w recepcji 
Za co spośród wymienionych rzeczy hotelarze biorą odpowiedzialność?
A. Neseser, znajdujący się w pojeździe gościa hotelowego
B. Torbę podróżną, zostawioną na parkingu hotelu
C. Plecak, pozostawiony w zasięgu monitoringu na terenie innym niż parking hotelowy
D. Walizkę, powierzoną pracownikowi hotelu
 Realizacja usług w recepcji 
Jakie zadanie ma pracownik recepcji zajmujący się przyjmowaniem gości?
A. Klucznika
B. Dysponenta
C. Kasjera
D. Telefonisty
 HGT.06  Pytanie 250 
 Realizacja usług w recepcji 
W jakiej sytuacji recepcjonista ma prawo odmówić przyjęcia wartościowych przedmiotów do przechowania?
A. Zlecenie usługi miało miejsce w nocy
B. Klient jest agresywny i niegrzeczny
C. Przedmioty są niewielkie i mogą łatwo zaginąć
D. Przedmioty zajmują zbyt dużo przestrzeni
 Realizacja usług w recepcji 
Ciągłe nadzorowanie działalności recepcjonistów w czasie nieobecności menedżera działu należy do zadań
A. dysponenta
B. brygadzisty
C. inspektora
D. concierge
 Realizacja usług w recepcji 
W przypadku wystąpienia pożaru konieczne jest powiadomienie straży pożarnej, dzwoniąc na numer telefonu
A. 996
B. 999
C. 997
D. 998
 Realizacja usług w recepcji 
Przybywając gościa VIP, priorytetowo należy
A. sprawdzić pokój gościa
B. przywitać gościa
C. wręczyć gościowi kartę pobytu
D. zarejestrować gościa
 Realizacja usług w recepcji 
Trybuszon jest częścią wyposażenia
A. inspektora służby pięter
B. dysponenta
C. bagażowego
D. kierownika sali konsumenckiej
 HGT.06  Pytanie 255 
 Realizacja usług w recepcji 
Każdą jednostkę mieszkalną w hotelu w miejscowości wypoczynkowej wyposażono dodatkowo w telefon, telewizor i minibar. Wykorzystując informacje zapisane w tabeli, określ dla jakiej kategorii hotelu spełniono wymagania kategoryzacyjne? 
 
| Wymagania | Kategorie | |||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Wyposażenie uzupełniające każdej jednostki mieszkalnej: | ***** | **** | *** | ** | * | |||||
| H | M | H | M | H | M | H | M | H | M | |
| 1. telefon | o | o | o | o | o | o | ||||
| 2. telewizor | o | o | o | o | o | o | ||||
| 3. dywan lub wykładzina dywanowa (...) | o | o | o | o | o | o | ||||
| 15. minibar | o | o | ||||||||
| 16. minibar lub lodówka w obiektach zlokalizowanych w miejscowościach wypoczynkowych  | o | o | ||||||||
| 17. woda mineralna lub stołowa | o | o | o | o | ||||||
| 18. szklanki | o | o | o | o | o | o | ||||
| H – hotel M – motel o – wymaganie obowiązujące  | ||||||||||
A. 3*, 4*, 5*
B. 4*, 5*
C. 5*
D. 2*, 3*, 4*, 5*
 Realizacja usług w recepcji 
W przypadku budzenia gościa na jego prośbę, jakie elementy powinny być zawarte?
A. powitanie, weryfikacja nazwiska gościa, uzgodnienie czasu podania śniadania, życzenie miłego dnia
B. powitanie, weryfikacja nazwiska gościa, podanie godziny, życzenie miłego dnia lub wieczoru
C. powitanie, podanie godziny, pożegnanie, weryfikacja nazwiska gościa
D. powitanie, zapytanie gościa o zamówienie budzenia, podanie godziny, pożegnanie
 HGT.06  Pytanie 257 
 Realizacja usług w recepcji 
Właściciel hotelu nie ma prawa odmówić przyjęcia na przechowanie papierów wartościowych, gotówki oraz innych wartościowych przedmiotów, jeżeli rzecz
A. ma zbyt wysoką wartość
B. stanowi zagrożenie dla bezpieczeństwa
C. zajmuje nadmiernie dużo miejsca
D. jest niewłaściwie zapakowana
 Realizacja usług w recepcji 
W obiektach hotelowych klasy 2* dźwigi osobowe są wymagane w budynkach, które mają więcej niż:
A. cztery kondygnacje
B. trzy kondygnacje
C. pięć kondygnacji
D. dwie kondygnacje
 HGT.06  Pytanie 259 
 Realizacja usług w recepcji 
Jakie z wymienionych działań są realizowane przez pracownika hotelowej recepcji?
A. Złożona obsługa sal wielofunkcyjnych.
B. Udzielanie informacji o usługach oferowanych przez obiekt
C. Sprawdzanie stanu technicznego i wyposażenia pokojów.
D. Przygotowywanie pokoi na przyjęcie gości.
 Realizacja usług w recepcji 
Jaką metodę płatności należy zastosować, aby wyposażenie recepcji hotelowej obejmowało terminal płatniczy?
A. Karta kredytowa
B. Przelew bankowy
C. Czek podróżniczy
D. Voucher hotelowy
 Realizacja usług w recepcji 
Wstawka w hotelu stanowi dodatek do wyposażenia pokoju
A. w elementy wyposażenia określone w zamówieniu przez gościa
B. w minibarek z napojami przeznaczonymi tylko dla specjalnych gości
C. w artykuły będące wyrazem kurtuazji wobec gości
D. w dodatkowe łóżko dla gościa
 Realizacja usług w recepcji 
Kluczowe urządzenie niezbędne do prawidłowego działania działu produkcji w gastronomii hotelowej to
A. mixer kuchenny
B. trzon kuchenny
C. lodówka
D. piec konwekcyjny
 Realizacja usług w recepcji 
Recepcjonista, przyjmując aparat fotograficzny od klienta do przechowania, powinien wypełnić odpowiedni kwit?
A. bagażowy
B. rozliczeniowy
C. depozytowy
D. skrytkowy
 HGT.06  Pytanie 264 
 Realizacja usług w recepcji 
Hotel jest odpowiedzialny za przedmioty wniesione przez gościa do obiektu od chwili
A. zameldowania się gościa
B. wejścia gościa do pokoju
C. podejścia gościa do recepcji
D. wejścia gościa do hotelu
 Realizacja usług w recepcji 
W hotelach klasy 4* dźwigi osobowe są wymagane w budynkach, które mają więcej niż
A. pięciu kondygnacji
B. czterech kondygnacji
C. dwóch kondygnacji
D. trzech kondygnacji
 Realizacja usług w recepcji 
Które z urządzeń umożliwia recepcjoniście wysłanie do gościa hotelowego potwierdzenia rezerwacji?

A. A.
B. C.
C. B.
D. D.
 Realizacja usług w recepcji 
Klient wyjawił dysponentowi, że z powodu rocznicy ślubu chciałby nabyć żonie kwiaty oraz dostarczyć prezent, który musi zostać przechowany do dnia następnego. Aby zrealizować życzenia klienta, dysponent powinien zaproponować
A. sejf w pomieszczeniu i e-mail do kwiaciarni
B. przechowalnię bagażu i numer kontaktowy do kwiaciarni
C. skrytkę sejfową i lokalizację najbliższej kwiaciarni
D. depozyt recepcyjny i pomoc w zakupie kwiatów
 Realizacja usług w recepcji 
Każda recepcja hotelowa powinna zapewnić swoim gościom
A. komputer oraz drukarkę
B. telefon oraz komputer
C. telefon i faks
D. faks oraz komputer
 Realizacja usług w recepcji 
W przypadku wystąpienia ryzyka pożaru najważniejszym krokiem w akcji ratunkowo-gaśniczej jest
A. usunięcie materiałów łatwopalnych
B. ewakuacja osób z obszaru zagrożenia
C. odcięcie potencjalnych źródeł zapłonu
D. ewakuacja osób do innego budynku hotelowego
 Realizacja usług w recepcji 
Miejsce pracy recepcjonisty zajmującego się rezerwacjami powinno być zaopatrzone w:
A. klucznicę
B. grafik dysponenta
C. kasę fiskalną
D. sejf depozytowy
 Realizacja usług w recepcji 
Urządzenie do imbusowania ma zastosowanie w
A. drukowaniu folderów reklamowych
B. kodowaniu kart magnetycznych
C. otwieraniu wind
D. dobieraniu kluczy do wind
 Realizacja usług w recepcji 
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli, określ minimalną powierzchnię hallu recepcyjnego w hotelu 4* posiadającym 60 jednostek mieszkalnych. 
 
| Wymagania kategoryzacyjne dla hoteli – hall recepcyjny wielofunkcyjny | 5* | 4* | 3* | 2* | 1* | 
|---|---|---|---|---|---|
| 1) w obiektach do 50 j.m. – o powierzchni minimum (w m2) | 50 | 30 | 20 | 20 | 10 | 
| 2) w obiektach powyżej 50 j.m. – o powierzchni dodatkowej (w m2) dla każdej j.m. powyżej 50 j.m. | 0,8 | 0,5 | 0,3 | 0,2 | 0,1 | 
A. 58 m2
B. 50 m2
C. 35 m2
D. 30 m2
 Realizacja usług w recepcji 
Strefa informacji turystycznej w obiekcie hotelowym nie musi być wyposażona
A. w ulotki dotyczące okolicy
B. w bilety do transportu publicznego
C. w przewodniki turystyczne regionu
D. w broszury o wydarzeniach kulturalnych
 Realizacja usług w recepcji 
W hotelu o standardzie 4* minimalna powierzchnia pokoju dla jednej osoby powinna wynosić
A. 14 m2
B. 9 m2
C. 12 m2
D. 13 m2
 Realizacja usług w recepcji 
W jakiej najniższej klasie hotelu z 30 pokojami recepcja musi być wyposażona w czytnik kart płatniczych?
A. 1*
B. 3*
C. 4*
D. 2*
 Realizacja usług w recepcji 
W każdej recepcji hotelowej, bez względu na jej klasę, klient może skorzystać
A. z bankomatu
B. z kserokopiarki
C. z klucznicy
D. z telefonu
 Realizacja usług w recepcji 
Jakie jest minimalne wymagane metraż dla pokoju jednoosobowego w hotelu pięciogwiazdkowym?
A. 10 m2
B. 8 m2
C. 14 m2
D. 12 m2
 Realizacja usług w recepcji 
W przypadku wypadku należy zadzwonić po pomoc medyczną pod numer
A. 999 lub 112
B. 997 lub 998
C. 112 lub 113
D. 997 lub 112
 HGT.06  Pytanie 279 
 Realizacja usług w recepcji 
Zgodnie z aktualnymi regulacjami, terminal POS nie jest konieczny w hotelach oraz motelach
A. trzygwiazdkowych, jeżeli obiekt ma więcej niż 100 j.m.
B. dwugwiazdkowych, jeżeli obiekt dysponuje mniej niż 50 j.m.
C. czterogwiazdkowych, jeżeli obiekt ma więcej niż 200 j.m.
D. pięciogwiazdkowych, jeżeli obiekt ma mniej niż 150 j.m.
 Realizacja usług w recepcji 
Jaką czynność powinno się wykonać w pierwszej kolejności, przyjmując gościa w hotelu?
A. Poinformować klienta o dostępnych usługach hotelowych
B. Zapytać klienta o nazwisko lub numer rezerwacji
C. Pobrać od klienta dokumenty wymagane do rejestracji
D. Wręczyć klientowi klucze do pokoju oraz kartę pobytu