Filtrowanie pytań
 Realizacja usług w recepcji 
A. suszarki i stół detaszerski
B. pralnico-wirówki i suszarki
C. prasa do odzieży i pralnice
D. stół detaszerski oraz prasa do odzieży
 HGT.06  Pytanie 202 
 Realizacja usług w recepcji 
W trakcie procesu check-in dla grupy turystycznej, klucze do pokoi oraz karty pobytu powinny być przekazane gościom
A. po utworzeniu rachunku dla grupy
B. zgodnie z listą uczestników wyjazdu
C. na podstawie dokumentacji podróży
D. po dokonaniu inspekcji pokoi przez przewodnika grupy
 Realizacja usług w recepcji 
Jakie urządzenie stanowiące element wyposażenia recepcji pozwala na przesyłanie obrazów dokumentów za pośrednictwem linii telefonicznej?
A. Kserokopiarka
B. Faks
C. Terminal
D. Skaner
 Realizacja usług w recepcji 
Wymóg posiadania bezpośredniego dostępu do hallu recepcyjnego z zewnątrz jest konieczny
A. w hotelach o standardzie 3*, 4* i 5*
B. wyłącznie w hotelach o standardzie 5*
C. w hotelach o standardzie 4* i 5*
D. we wszystkich hotelach:
 Realizacja usług w recepcji 
Jaka powinna być maksymalna wysokość lady recepcyjnej, aby była dostosowana do potrzeb osób niepełnosprawnych?
A. 90 cm
B. 80 cm
C. 110 cm
D. 100 cm
 Realizacja usług w recepcji 
Przygotowanie mieszkań do sprzedaży należy do obowiązków pracowników
A. służby parterowej
B. służby pięter
C. recepcji
D. działu marketingu
 HGT.06  Pytanie 207 
 Realizacja usług w recepcji 
Recepcjonista wymaga dokumentu tożsamości gościa w trakcie
A. meldowania się w hotelu
B. rozliczania za nocleg w obiekcie
C. codziennego wydawania klucza do pokoju
D. świadczenia usług dodatkowych w czasie pobytu w hotelu
 Realizacja usług w recepcji 
Obowiązkiem jest pomoc gościom w hotelu 4* w przeniesieniu ich bagażu z recepcji do pokoju
A. portiera
B. dźwigowego
C. bagażowego
D. gońca
 Realizacja usług w recepcji 
W sytuacji, gdy warunki pracy są niezgodne z obowiązującymi normami BHP i stwarzają bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia lub życia pracowników oraz gości, personel hotelowy powinien przede wszystkim
A. zaprzestać pracy i poinformować Państwową Inspekcję Pracy
B. zawiadomić swojego przełożonego
C. zaprzestać pracy i powiadomić przełożonego
D. zaprzestać pracy
 HGT.06  Pytanie 210 
 Realizacja usług w recepcji 
Gość hotelowy zgłosił w recepcji, że stracił klucz elektroniczny. Jakie działania powinien podjąć recepcjonista w tej sytuacji?
A. Zaproponować gościowi inny pokój
B. Natychmiast wezwać funkcjonariuszy policji
C. Wydać nową kartę elektroniczną
D. Wydać gościowi klucz tradycyjny
 Realizacja usług w recepcji 
Gdzie należy umieścić informacje dotyczące dróg ewakuacyjnych w obiekcie noclegowym?
A. na każdej kondygnacji
B. tylko na najwyższych kondygnacjach
C. tylko na najniższych kondygnacjach
D. na wybranych kondygnacjach
 Realizacja usług w recepcji 
Jakie kroki powinien podjąć pracownik hotelu, gdy zauważy podejrzanie wyglądający przedmiot?
A. Przenieść przedmiot do biura rzeczy znalezionych.
B. Zostawić przedmiot w miejscu, w którym został znaleziony - być może ktoś po niego wróci.
C. Wezwać jednostkę antyterrorystyczną.
D. Poinformować swojego przełożonego o znalezionym przedmiocie.
 Realizacja usług w recepcji 
Aby gość hotelowy mógł uregulować należność za pobyt przy użyciu karty płatniczej, recepcja musi być wyposażona
A. w urządzenie fiskalne
B. w terminal POS
C. w komputer z drukarką
D. w sprzęt do imbusowania
 Realizacja usług w recepcji 
Recepcjonista w hotelu, który dąży do okazywania empatii w stosunku do gości, powinien przede wszystkim wykorzystywać komunikację
A. hierarchiczną
B. bezpośrednią
C. krytyczną
D. pośrednią
 Realizacja usług w recepcji 
W przypadku wystąpienia pożaru osoba pracująca w hotelu powinna
A. odbezpieczyć wszystkie sprzęty gaśnicze
B. jak najszybciej opuścić budynek hotelowy
C. zamknąć okna oraz drzwi
D. ewakuować gości używając wind
 Realizacja usług w recepcji 
Podczas tygodniowego pobytu w hotelu "Amadeusz" nieprzyjemny i arogancki klient po raz trzeci prosił recepcjonistę o zmianę pokoju, nie podając przy tym żadnego uzasadnienia. Jaką postawę powinien przyjąć recepcjonista?
A. Uległą
B. Obojętną
C. Empatyczną
D. Asertywną
 Realizacja usług w recepcji 
Recepcjonista, zauważając przybywającego gościa do hotelu, powinien w pierwszej kolejności
A. zaprosić go do biurka recepcyjnego
B. zaopiekować się jego bagażem
C. życzyć mu udanego pobytu
D. nawiązać z nim kontakt wzrokowy
 Realizacja usług w recepcji 
Stanowisko recepcjonisty zajmującego się rezerwacjami powinno być zaopatrzone
A. w klucznicę
B. w sejf depozytowy
C. w grafik dysponenta
D. w kasę fiskalną
 Realizacja usług w recepcji 
W procedurze obsługi klienta VIP nie ma etapu
A. przywitania gościa przez managera hotelu
B. dostarczenia bagażu gościa do pokoju w ciągu 10 minut
C. wprowadzenia gościa do pokoju przez osobę powitającą
D. zameldowania gościa przy recepcji
 Realizacja usług w recepcji 
Podczas obsługi grupy turystycznej w hotelu, recepcjonista może skorzystać z uproszczonej procedury check in, która polega na rejestracji gości bez
A. wręczania kart pobytu
B. wpisywania danych do księgi rejestracyjnej
C. wręczania kluczy do pokoi
D. okazywania dokumentów tożsamości
 Realizacja usług w recepcji 
Jakie urządzenia są wykorzystywane do przechowywania sztućców, nakryć i obrusów w pracy kelnera w danym rewirze?
A. pomocniki kelnerskie
B. szafki kelnerskie
C. wózki kelnerskie
D. regały kelnerskie
 Realizacja usług w recepcji 
Która z wymienionych czynności nie jest częścią procedury obsługi gościa VIP?
A. Przewiezienie bagażu gościa do jego pokoju
B. Zaprowadzenie gościa do pokoju przez osobę witającą
C. Przywitanie gościa przez menedżera hotelu
D. Rejestracja gościa przy recepcji
 HGT.06  Pytanie 223 
 Realizacja usług w recepcji 
Do jakiej części systemu zalicza się sieć LCD monitorów umiejscowionych w hotelowym lobby, restauracjach, barach oraz przed i w salach konferencyjnych, które informują gości o dostępnych usługach hotelowych, wydarzeniach oraz atrakcjach turystycznych?
A. Gastro POS (GP)
B. Chart System (ChS)
C. Gastro Szef (GS)
D. Digital Signage (DS)
 HGT.06  Pytanie 224 
 Realizacja usług w recepcji 
Jakie kroki powinien najpierw podjąć recepcjonista w stosunku do gościa walk in, jeśli chce on wynająć pokój bez wcześniejszej rezerwacji?
A. Zaproponować przechowanie bagażu
B. Zatrzymać dowód tożsamości gościa
C. Zaprowadzić gościa do pokoju
D. Ustalić szczegóły dotyczące pobytu
 Realizacja usług w recepcji 
Recepcjonista wydaje klucze do pokoju dla gościa na podstawie
A. karty zameldowania
B. paszportu
C. karty pobytu
D. dowodu tożsamości
 Realizacja usług w recepcji 
W sytuacji wystąpienia pożaru w hotelu, pracownik recepcji powinien przede wszystkim
A. opuścić strefę zagrożenia
B. przystąpić do działania w celu ugaszenia ognia
C. powiadomić pozostałych pracowników i gości
D. zawiadomić straż pożarną oraz menedżera hotelu
 Realizacja usług w recepcji 
Pracownik hotelu dostrzegł w holu wypełnioną torbę z materiału plastikowego. Co powinien uczynić?
A. Zerknąć do środka torby
B. Przenieść torbę do recepcji hotelowej
C. Zanieść torbę do przechowalni bagażu
D. Nie dotykać torby i powiadomić przełożonych
 Realizacja usług w recepcji 
W hotelach czterogwiazdkowych dźwigi osobowe powinny być montowane, gdy obiekt ma więcej kondygnacji niż
A. trzy
B. dwie
C. cztery
D. pięć
 Realizacja usług w recepcji 
Gość zakwaterował się w hotelu 15 maja, a następnego dnia złożył laptopa w sejfie hotelowym na okres trzech dni. Jaką datę oddania powinien zapisać recepcjonista w formularzu depozytowym?
A. 19 maja
B. 16 maja
C. 17 maja
D. 18 maja
 Realizacja usług w recepcji 
Wysokość blatu lady recepcyjnej, przeznaczonej do obsługi gości w pozycji stojącej, powinna wynosić
A. od 110 do 120 cm
B. od 130 do 140 cm
C. od 80 do 90 cm
D. od 90 do 110 cm
 Realizacja usług w recepcji 
Zgodnie z zasadami dotyczących klasyfikacji, w skład wyposażenia podstawowego jednostki noclegowej w hotelu trzygwiazdkowym wchodzą między innymi:
A. schowek na bagaż, stolik nocny, lustro
B. minibar, dywan lub wykładzina dywanowa, wieszak na odzież wierzchnią
C. sejf, schowek na bagaż, biurko
D. sofa, wnęka na ubrania (min. 3 wieszaki na osobę), kosz na odpady niepalny
 Realizacja usług w recepcji 
W trakcie procesu check-in dla gościa VIP w hotelu, konieczne jest jego powitanie oraz
A. poprosić o uzupełnienie karty rejestracyjnej, przekazać klucz
B. zażądać dokumentu tożsamości, przekazać kartę pobytu
C. zrealizowanie rejestracji przy recepcji, życzyć przyjemnego pobytu
D. wręczyć klucz i kartę pobytu, zaprowadzić do pokoju
 Realizacja usług w recepcji 
Gdy nastąpi wybuch pożaru w hotelu, pracownik recepcji powinien najpierw:
A. powiadomić innych pracowników oraz gości
B. przystąpić do działania w celu ugaszenia pożaru
C. skontaktować się ze strażą pożarną oraz kierownikiem hotelu
D. opuścić niebezpieczny obszar
 Realizacja usług w recepcji 
Gdzie powinna być umiejscowiona nowoczesna klucznica?
A. w miejscu, które nie jest widoczne dla gości
B. za plecami pracownika recepcji
C. na ladzie znajdującej się w recepcji
D. w zewnętrznej części ladę recepcyjną
 Realizacja usług w recepcji 
Jakie urządzenie nie jest niezbędne w recepcji hotelu o kategorii 2*, który dysponuje 30 pokojami?
A. Komputer
B. Kasa fiskalna
C. Terminal POS
D. Sejf depozytowy
 Realizacja usług w recepcji 
O przybyciu gościa VIP do hotelu, jako pierwszy, powinien zostać poinformowany
A. dyrektor hotelu
B. kierownik działu pięter
C. kierownik recepcji
D. dyrektor finansowy
 Realizacja usług w recepcji 
Który z aspektów obiektów hotelarskich nie wchodzi w skład kryteriów klasyfikacji?
A. zakres usług podstawowych i dodatkowych
B. jakość świadczonych usług
C. zewnętrzne elementy infrastruktury oraz urządzenia
D. systemy oraz urządzenia techniczne
 Realizacja usług w recepcji 
Który z pracowników recepcji w dużym hotelu świadczy usługi wake up call?
A. Relacje z gośćmi
B. Osoba informacyjna
C. Kierownik zmiany
D. Telefonista
 Realizacja usług w recepcji 
Recepcjonista, odbierając laptop od gościa na przechowanie, powinien wypełnić odpowiedni kwit
A. skrytkowy
B. depozytowy
C. bagażowy
D. rozliczeniowy
 Realizacja usług w recepcji 
Małe serwetki o wymiarach 80 x 80 cm, znane także jako nakładki, to
A. laufry
B. napperony
C. serwety kelnerskie
D. flandy