Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Produkcja przetworów mięsnych…

Jakie urządzenia wykorzystuje się do pomiaru temperatury oraz wilgotności względnej powietrza w chłodniach?

A. barometru i manometru
B. termometru i psychrometru
C. rotametru i psychrometru
D. termografu i barometru
Produkcja przetworów mięsnych…

Który z poniższych procesów powinien być wykonany, by uzyskać jednorodną, zmieloną masę mięsną do produkcji parówek?

A. Homogenizację
B. Kostkowanie
C. Masowanie
D. Mielenie
Produkcja przetworów mięsnych…

Wymień urządzenia wykorzystywane do wytopu tłuszczu metodą suchego cyklu.

A. Wilk, autoklaw, pompa, emulgator, schładzalnik, dozownik
B. Wilk, kocioł otwarty, cedzidła, schładzalnik, dozownik
C. Wilk, autoklaw, rozdrabniacz, odmulacz, schładzalnik, dozownik
D. Wilk, rozdrabniacz, odmulacz, podgrzewacz, schładzalnik, dozownik
Produkcja przetworów mięsnych…

W magazynach przetworów mięsnych i tłuszczowych do poziomego transportu wewnętrznego o przerywanym ruchu należy użyć

A. wciągników ręcznych oraz przyściennych
B. paletowych wózków podnośnikowych
C. przenośników taśmowych oraz rolkowych
D. transportów ślimakowych ukośnych
Produkcja przetworów mięsnych…

Jakie urządzenia są wykorzystywane do pakowania produktów mięsnych w zakładach obróbki mięsnej?

A. krajalnice, pakowaczki, zgrzewarki
B. kutry, pakowaczki, znakownice
C. wilki, plasterkownice, kostkownice
D. zgrzewarki, mieszarki, znakownice
Produkcja przetworów mięsnych…

W linii do rozbioru półtusz wieprzowych, urządzenie z materiału nierdzewnego, wyposażone w ruchomy blat oraz boczną krawędź, umożliwiające precyzyjne cięcia, np. schabu lub karkówki na części, to

A. nóż tarczowy
B. piła taśmowa
C. piła tarczowa
D. nóż mechaniczny
Produkcja przetworów mięsnych…

W jakim urządzeniu nie dochodzi do zamrażania podrobów w formie bloków?

A. Aparatach półkontaktowych
B. Zamrażalniach komorowych
C. Aparatach kontaktowych
D. Zamrażalniach tunelowych
Produkcja przetworów mięsnych…

W jakich urządzeniach należy przeprowadzić proces sterylizacji konserw mięsnych?

A. W autoklawach leżących
B. W komorach parzelniczych
C. W pasteryzatorach taśmowych
D. W kotłach otwartych
Produkcja przetworów mięsnych…

W zakładach przetwórstwa mięsnego do pakowania wędlin próżniowych nie wykorzystuje się

A. rolkowej maszyny do pakowania
B. plasterkownicy stołowej
C. pakowaczki z obrotowymi komorami
D. dwukomorowej maszyny do zgrzewania próżniowego
Produkcja przetworów mięsnych…

Jakie urządzenia powinny być wykorzystane do obróbki cieplnej wędlin?

A. Komory parzelnicze, wędzarniczo-parzelnicze, kotły otwarte
B. Podgrzewacze rurowe, kotły uniwersalne, kuchnie elektryczne
C. Autoklawy obrotowe, komory parzelnicze, kotły otwarte
D. Komory wędzarniczo-parzelnicze, autoklawy natryskowe
Produkcja przetworów mięsnych…

Jakie z podanych narzędzi służy do krojenia kości, mrożonych produktów oraz bloków mrożonego mięsa w trakcie procesu rozbioru?

A. Nóż mechaniczny
B. Piłę tarczową
C. Nóż rozbiorowy
D. Piłę taśmową
Produkcja przetworów mięsnych…

W jakim urządzeniu realizuje się proces wytopu tłuszczu metodą mokrą w cyklach?

A. podgrzewaczu przeponowym
B. autoklawie pod ciśnieniem
C. odmulaczu grawitacyjnym
D. kotle otwartym
Produkcja przetworów mięsnych…

Jakie urządzenie powinno się wykorzystać w linii zmechanizowanego rozbioru do eliminacji wyłącznie zewnętrznej tkanki łącznej z produktów mięsnych, zachowując nietkniętą strukturę mięśni?

A. Skórowaczka
B. Piła taśmowa
C. Piła tarczowa
D. Odbłoniarka
Produkcja przetworów mięsnych…

Jakie urządzenie powinno być wykorzystane w produkcji parówek do precyzyjnego rozdrobnienia składników farszu?

A. Wilk ze skośną gardzielą
B. Młynek koloidalny
C. Mieszarka otwarta
D. Płatkownica wirująca
Produkcja przetworów mięsnych…

Korzystając z danych w tabeli oblicz, ile konserw dziennie może wyprodukować zakład, aby obróbka termiczna przebiegała w dwóch cyklach pracy autoklawu obrotowego.

Załadunek autoklawów na jeden cykl pracy
Typ autoklawuŚrednica autoklawu [mm]Liczba koszy [szt.]Ilość puszek o wymiarach 68 x 114 [mm] w koszu
statyczny1 40022 730
45 460
68 190
1 800616 524
obrotowy1 80045 460

A. 21 840 sztuk.
B. 43 680 sztuk.
C. 5 460 sztuk.
D. 10 920 sztuk.
Produkcja przetworów mięsnych…

Aby wykonać linie cięcia i oznaczenia w procesie rozbioru wołowiny, które urządzenie powinno być użyte?

A. noże mechaniczne
B. noże masarskie
C. piły taśmowe
D. piły tarczowe
Produkcja przetworów mięsnych…

W procesie wytwarzania wędlin w celu plastyfikacji mięsa, powinno się wykorzystać

A. masownicę próżniową
B. kuter uniwersalny
C. nastrzykiwarkę wieloigłową
D. mieszalnik farszu
Produkcja przetworów mięsnych…

Jakie urządzenie powinno być użyte w procesie zmechanizowanego rozbioru mięsa wieprzowego do usunięcia skóry oraz tłuszczu z szynki lub łopatki?

A. Piła taśmowa
B. Skórowaczka
C. Odbłoniarka
D. Piła tarczowa