Filtrowanie pytań
 Produkcja przetworów mięsnych… 
A. zamrażalnie komorowe
B. zamrażalnie immersyjne
C. aparaty kontaktowe
D. tunele kriogeniczne
 Produkcja przetworów mięsnych… 
Jakie urządzenia wykorzystuje się do pomiaru temperatury oraz wilgotności względnej powietrza w chłodniach?
A. barometru i manometru
B. termometru i psychrometru
C. rotametru i psychrometru
D. termografu i barometru
 Produkcja przetworów mięsnych… 
W obszarze pakowania, do krojenia i porcjowania mięsa, powinno się wykorzystać
A. młynki koloidalne
B. kostkownice
C. krajalnice
D. wilki
 Produkcja przetworów mięsnych… 
Który z poniższych procesów powinien być wykonany, by uzyskać jednorodną, zmieloną masę mięsną do produkcji parówek?
A. Homogenizację
B. Kostkowanie
C. Masowanie
D. Mielenie
 Produkcja przetworów mięsnych… 
Jakie urządzenie jest używane do pomiaru kwasowości mięsa?
A. termometry.
B. chronometry.
C. wilgotnościomierze.
D. pH-metry.
 Produkcja przetworów mięsnych… 
Wymień urządzenia wykorzystywane do wytopu tłuszczu metodą suchego cyklu.
A. Wilk, autoklaw, pompa, emulgator, schładzalnik, dozownik
B. Wilk, kocioł otwarty, cedzidła, schładzalnik, dozownik
C. Wilk, autoklaw, rozdrabniacz, odmulacz, schładzalnik, dozownik
D. Wilk, rozdrabniacz, odmulacz, podgrzewacz, schładzalnik, dozownik
 Produkcja przetworów mięsnych… 
W magazynach przetworów mięsnych i tłuszczowych do poziomego transportu wewnętrznego o przerywanym ruchu należy użyć
A. wciągników ręcznych oraz przyściennych
B. paletowych wózków podnośnikowych
C. przenośników taśmowych oraz rolkowych
D. transportów ślimakowych ukośnych
 Produkcja przetworów mięsnych… 
Na linii do wytwarzania mięsa mielonego, kolejność łączenia urządzeń jest następująca:
A. wilk, mieszarka, waga, pakowarka
B. kuter, waga, mieszarka, pakowarka
C. kuter, dozator, pakowarka, waga
D. mieszarka, wilk, waga, etykieciarka
 Produkcja przetworów mięsnych… 
Jakie urządzenia są wykorzystywane do pakowania produktów mięsnych w zakładach obróbki mięsnej?
A. krajalnice, pakowaczki, zgrzewarki
B. kutry, pakowaczki, znakownice
C. wilki, plasterkownice, kostkownice
D. zgrzewarki, mieszarki, znakownice
 Produkcja przetworów mięsnych… 
Podczas pracy z masą mięsną należy dodać wodę lodową lub kostki lodu
A. nadziewarki
B. kutra
C. kostkownicy
D. wilka
 Produkcja przetworów mięsnych… 
W linii do rozbioru półtusz wieprzowych, urządzenie z materiału nierdzewnego, wyposażone w ruchomy blat oraz boczną krawędź, umożliwiające precyzyjne cięcia, np. schabu lub karkówki na części, to
A. nóż tarczowy
B. piła taśmowa
C. piła tarczowa
D. nóż mechaniczny
 Produkcja przetworów mięsnych… 
Jakie urządzenia należy wykorzystać do mrożenia mięsa w postaci tusz i półtusz?
A. tunele zamrażalnicze
B. komory chłodnicze
C. aparaty kontaktowe
D. parowniki i chłodnice
 Produkcja przetworów mięsnych… 
Aby załadować kuter mięsem, należy użyć
A. przenośnika podwieszonego
B. podnośnika hydraulicznego
C. wciągnika ręcznego
D. transportera ślimakowego
 Produkcja przetworów mięsnych… 
Zgodnie z normami bhp podczas obsługi kutra wymagane jest zastosowanie
A. osłony przedramienia
B. okularów ochronnych
C. rękawic metalowych
D. słuchawek ochronnych
 Produkcja przetworów mięsnych… 
Jakie urządzenia kontrolno-pomiarowe powinny zostać zainstalowane w pomieszczeniach chłodni?
A. Wilgotnościomierze i termometry
B. Wodowskazy i termometry
C. Wilgotnościomierze i wentylatory
D. Areometry i wodowskazy
 Produkcja przetworów mięsnych… 
W jakim urządzeniu dokonuje się sterylizacji żywności w słoikach?
A. Kotle otwartym
B. Urządzeniu wędzarniczym
C. Autoklawie
D. Komorze parzelniczej
 Produkcja przetworów mięsnych… 
W jakim urządzeniu nie dochodzi do zamrażania podrobów w formie bloków?
A. Aparatach półkontaktowych
B. Zamrażalniach komorowych
C. Aparatach kontaktowych
D. Zamrażalniach tunelowych
 Produkcja przetworów mięsnych… 
W procesie peklowania mięsa powinno się wykorzystać
A. młynek koloidalny
B. mieszarkę próżniową
C. nastrzykiwarkę wieloigłową
D. masownicę bębnową
 Produkcja przetworów mięsnych… 
W trakcie pracy z autoklawem ciśnieniowym wartość ciśnienia mierzy się na
A. higrometrze
B. manometrze
C. psychrometrze
D. areometrze
 Produkcja przetworów mięsnych… 
W jakich urządzeniach należy przeprowadzić proces sterylizacji konserw mięsnych?
A. W autoklawach leżących
B. W komorach parzelniczych
C. W pasteryzatorach taśmowych
D. W kotłach otwartych
 Produkcja przetworów mięsnych… 
W zakładach przetwórstwa mięsnego do pakowania wędlin próżniowych nie wykorzystuje się
A. rolkowej maszyny do pakowania
B. plasterkownicy stołowej
C. pakowaczki z obrotowymi komorami
D. dwukomorowej maszyny do zgrzewania próżniowego
 Produkcja przetworów mięsnych… 
Jakie urządzenia powinny być wykorzystane do obróbki cieplnej wędlin?
A. Komory parzelnicze, wędzarniczo-parzelnicze, kotły otwarte
B. Podgrzewacze rurowe, kotły uniwersalne, kuchnie elektryczne
C. Autoklawy obrotowe, komory parzelnicze, kotły otwarte
D. Komory wędzarniczo-parzelnicze, autoklawy natryskowe
 Produkcja przetworów mięsnych… 
Jakie z podanych narzędzi służy do krojenia kości, mrożonych produktów oraz bloków mrożonego mięsa w trakcie procesu rozbioru?
A. Nóż mechaniczny
B. Piłę tarczową
C. Nóż rozbiorowy
D. Piłę taśmową
 Produkcja przetworów mięsnych… 
Wskaź urządzenie służące do krojenia i porcjowania schabu na plasterki?
A. Zgrzewarka.
B. Krajalnica.
C. Płatkownica.
D. Kostkownica.
 Produkcja przetworów mięsnych… 
Do produkcji tłuszczów topionych przy użyciu metody suchej należy wykorzystać
A. wyparki próżniowe
B. kotły otwarte
C. kotły do pasteryzacji
D. autoklawy
 Produkcja przetworów mięsnych… 
Czas potrzebny na rozmrożenie mięsa można zredukować dzięki zastosowaniu
A. suszarek fluidyzacyjnych
B. tuneli mikrofalowych
C. komór chłodniczych
D. urządzeń kontaktowych
 Produkcja przetworów mięsnych… 
Jakie urządzenia są używane do końcowej obróbki cieplnej wędlin podrobowych?
A. kotły otwarte
B. komory parzelnicze
C. pasteryzatory
D. autoklawy
 Produkcja przetworów mięsnych… 
W jakim urządzeniu realizuje się proces wytopu tłuszczu metodą mokrą w cyklach?
A. podgrzewaczu przeponowym
B. autoklawie pod ciśnieniem
C. odmulaczu grawitacyjnym
D. kotle otwartym
 Produkcja przetworów mięsnych… 
Jakie narzędzie należy wykorzystać do krojenia kiełbasy suchej żywieckiej?
A. dozowarki
B. krajalnicy
C. formierki
D. kostkownicy
 Produkcja przetworów mięsnych… 
Jakie urządzenie powinno się wykorzystać w linii zmechanizowanego rozbioru do eliminacji wyłącznie zewnętrznej tkanki łącznej z produktów mięsnych, zachowując nietkniętą strukturę mięśni?
A. Skórowaczka
B. Piła taśmowa
C. Piła tarczowa
D. Odbłoniarka
 Produkcja przetworów mięsnych… 
Jakie urządzenie powinno być wykorzystane w produkcji parówek do precyzyjnego rozdrobnienia składników farszu?
A. Wilk ze skośną gardzielą
B. Młynek koloidalny
C. Mieszarka otwarta
D. Płatkownica wirująca
 Produkcja przetworów mięsnych… 
Jakie urządzenia wykorzystuje się do mrożenia tusz cielęcych?
A. komory zamrażalnicze
B. zamrażalnie zanurzeniowe
C. aparaty kontaktowe
D. aparaty półkontaktowe
 Produkcja przetworów mięsnych… 
Korzystając z danych w tabeli oblicz, ile konserw dziennie może wyprodukować zakład, aby obróbka termiczna przebiegała w dwóch cyklach pracy autoklawu obrotowego. 
 
| Załadunek autoklawów na jeden cykl pracy | |||
|---|---|---|---|
| Typ autoklawu | Średnica autoklawu [mm] | Liczba koszy [szt.] | Ilość puszek o wymiarach 68 x 114 [mm] w koszu | 
| statyczny | 1 400 | 2 | 2 730 | 
| 4 | 5 460 | ||
| 6 | 8 190 | ||
| 1 800 | 6 | 16 524 | |
| obrotowy | 1 800 | 4 | 5 460 | 
A. 21 840 sztuk.
B. 43 680 sztuk.
C. 5 460 sztuk.
D. 10 920 sztuk.
 Produkcja przetworów mięsnych… 
Aby wykonać linie cięcia i oznaczenia w procesie rozbioru wołowiny, które urządzenie powinno być użyte?
A. noże mechaniczne
B. noże masarskie
C. piły taśmowe
D. piły tarczowe
 Produkcja przetworów mięsnych… 
W procesie wytwarzania wędlin w celu plastyfikacji mięsa, powinno się wykorzystać
A. masownicę próżniową
B. kuter uniwersalny
C. nastrzykiwarkę wieloigłową
D. mieszalnik farszu
 Produkcja przetworów mięsnych… 
Aby usunąć pozostałości mięsa z kości, należy użyć
A. odmięśniarki
B. noża taśmowego
C. noża mechanicznego
D. odbłoniarki
 Produkcja przetworów mięsnych… 
Aby przyspieszyć proces peklowania, mięso poddaje się plastyfikacji
A. w krajalnicach
B. w masownicach
C. w młynach
D. w basenach
 Produkcja przetworów mięsnych… 
Podczas przetwarzania elementów zasadniczych, grup mięśni w linii cięcia, powinno się użyć
A. odskórowaczek i odbłoniarków
B. odmięsiarek
C. noży rurkowych i skrobaków
D. pił taśmowych i tarczowych
 Produkcja przetworów mięsnych… 
Jakie urządzenie transportu wewnętrznego współdziała z kutrem?
A. przenośnik rolkowy
B. transporter ślimakowy
C. podnośnik wózkowy
D. podnośnik łańcuchowy
 Produkcja przetworów mięsnych… 
Jakie urządzenie powinno być użyte w procesie zmechanizowanego rozbioru mięsa wieprzowego do usunięcia skóry oraz tłuszczu z szynki lub łopatki?
A. Piła taśmowa
B. Skórowaczka
C. Odbłoniarka
D. Piła tarczowa