Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Przygotowanie i wydawanie dań

Ile witaminy C dostarczy organizmowi spożycie 1 porcji koktajlu z jogurtu i czarnej porzeczki?

Nazwa potrawy: Koktajl z jogurtu i czarnej porzeczki
Lp.Nazwa produktuIlość na 1 porcję [g]Zawartość w 100 g produktu
Wapń [mg]Witamina C [mg]Białko [g]
1.Jogurt 2%2001701,04,3
2.Czarna porzeczka50401831,3
3.Cukier10---

A. 183 mg
B. 91,5 mg
C. 93,5 mg
D. 184 mg
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie przyprawy są niewskazane w potrawach przygotowywanych w diecie oszczędzającej, która ogranicza substancje wpływające na wydzielanie soku żołądkowego?

A. sól oraz cukier
B. wanilia oraz cynamon
C. pieprz oraz musztarda
D. koperek oraz pietruszka
Przygotowanie i wydawanie dań

Która z wymienionych grup składa się tylko z owoców pestkowych?

A. Jabłka, gruszki, pigwy
B. Brzoskwinie, wiśnie, śliwki
C. Żurawiny, borówki, nektarynki
D. Pigwy, śliwki, wiśnie
HGT.02 Pytanie 377
Przygotowanie i wydawanie dań

W diecie o niskiej kaloryczności nie należy spożywać potraw

A. grillowanych
B. obsmażanych
C. duszonych bez obsmażania
D. gotowanych w wodzie
Przygotowanie i wydawanie dań

Która kombinacja dań spełnia zasady tworzenia jadłospisów?

A. Zupa pomidorowa z ryżem, potrawka z kurczaka, ryż na sypko, pomidory z cebulą
B. Zupa pomidorowa z ryżem, cielęcina duszona, kluski francuskie, sałata zielona
C. Zupa pomidorowa z makaronem, potrawka z kurczaka, kluski francuskie, sałata zielona
D. Zupa pomidorowa z makaronem, cielęcina duszona, ryż na sypko, pomidory z cebulą
Przygotowanie i wydawanie dań

Ile kcal dostarczy ser topiony?

Skład II śniadania: bułka pszenna 40 g, masło 10 g, ser topiony 20 g, pomidory 50 g
ProduktZawartość w 100 g produktu
białko (g)tłuszcz (g)węglowodany (g)
bułka pszenna7,31,558
masło0,782,50,7
ser topiony13,527,01,2
pomidor0,90,23,6

A. 10,8 kcal
B. 60,3 kcal
C. 48,6 kcal
D. 50,3 kcal
Przygotowanie i wydawanie dań

Obiekt gastronomiczny, zajmujący się przygotowaniem posiłków abonamentowych, regeneracyjnych oraz dietetycznych dla wyznaczonej grupy osób, to

A. espresso
B. szpital
C. pizzeria
D. bistro
Przygotowanie i wydawanie dań

Mleko poddane obróbce UHT cechuje się

A. możliwością spożycia bez wcześniejszego gotowania
B. utrzymywaniem właściwości mleka surowego
C. wyższą ilością witaminy C
D. znacznym wzrostem zawartości bakterii kwasu mlekowego
Przygotowanie i wydawanie dań

W diecie ograniczającej, z redukcją substancji stymulujących wydzielanie soku żołądkowego i błonnika, jako dodatek zakwaszający potrawy, powinno się użyć

A. cytrynę
B. ocet stołowy
C. ocet winny
D. musztardę