Filtrowanie pytań
HGT.02 Pytanie 361
Przygotowanie i wydawanie dań
A. 181 kcal
B. 106 kcal
C. 126 kcal
D. 161 kcal
HGT.02 Pytanie 362
Przygotowanie i wydawanie dań
Ile witaminy C dostarczy organizmowi spożycie 1 porcji koktajlu z jogurtu i czarnej porzeczki?
| Nazwa potrawy: Koktajl z jogurtu i czarnej porzeczki | |||||
|---|---|---|---|---|---|
| Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Zawartość w 100 g produktu | ||
| Wapń [mg] | Witamina C [mg] | Białko [g] | |||
| 1. | Jogurt 2% | 200 | 170 | 1,0 | 4,3 |
| 2. | Czarna porzeczka | 50 | 40 | 183 | 1,3 |
| 3. | Cukier | 10 | - | - | - |
A. 183 mg
B. 91,5 mg
C. 93,5 mg
D. 184 mg
Przygotowanie i wydawanie dań
Termin "marynowany" na etykiecie wskazuje, że produkt został zakonserwowany za pomocą roztworu
A. kwasu askorbinowego
B. kwasku cytrynowego
C. soli
D. octu
Przygotowanie i wydawanie dań
W składowisku, gdzie wilgotność powietrza nie przekracza 75%, marchew będzie
A. gnić
B. kiełkować
C. dojrzewać
D. więdnąć
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie surowce są wyłącznie klasyfikowane jako produkty tłuszczowe?
A. Masło, boczek, śmietana
B. Łój, margaryna, smalec
C. Słonina, margaryna, kukurydza
D. Boczek, jaja, soja
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie dodatki można zaproponować do zrazów wołowych?
A. Ryż oraz kapusta zasmażana
B. Frytki i marchewka z wody
C. Puree z grochu oraz szpinak
D. Kasza gryczana i buraczki
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakim środkiem spożywczym o mineralnym pochodzeniu jest?
A. miód z drzew liściastych
B. żelatyna jadalna
C. ocet alkoholowy
D. sól kuchenna
Przygotowanie i wydawanie dań
Czym jest koncentrat mleczny?
A. maślanka
B. mleko zsiadłe
C. kefir
D. mleko instant
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakiego produktu dotyczy utrwalanie w procesie biologicznym?
A. Ogórki kwaszone
B. Owoce suszone
C. Owoce kandyzowane
D. Grzyby marynowane
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie przyprawy są niewskazane w potrawach przygotowywanych w diecie oszczędzającej, która ogranicza substancje wpływające na wydzielanie soku żołądkowego?
A. sól oraz cukier
B. wanilia oraz cynamon
C. pieprz oraz musztarda
D. koperek oraz pietruszka
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie warzywa powinny być uznawane za owocowe?
A. Endywia oraz cieciorka
B. Karczoch oraz ogórek
C. Jarmuż oraz brukselka
D. Bakłażan i patison
Przygotowanie i wydawanie dań
Który z owoców ma najwięcej witaminy C na 100 g?
A. Czarna porzeczka
B. Czarna jagoda
C. Cytryna
D. Czereśnia
Przygotowanie i wydawanie dań
Która z wymienionych grup składa się tylko z owoców pestkowych?
A. Jabłka, gruszki, pigwy
B. Brzoskwinie, wiśnie, śliwki
C. Żurawiny, borówki, nektarynki
D. Pigwy, śliwki, wiśnie
Przygotowanie i wydawanie dań
Czerwone wino nie powinno być serwowane do
A. kaczki duszonej
B. stęka z dzika
C. pstrąga z wody
D. sztufady wołowej
Przygotowanie i wydawanie dań
Deser o smaku malinowym to
A. zapiekany
B. surowy
C. pieczony
D. gotowany
Przygotowanie i wydawanie dań
W mięsie zwierząt rzeźnych po 48 godzinach od momentu uboju, w warunkach chłodniczych następuje
A. stwardnienie
B. stężenie pośmiertne
C. dojrzewanie
D. fermentacja octowa
Przygotowanie i wydawanie dań
W diecie o niskiej kaloryczności nie należy spożywać potraw
A. grillowanych
B. obsmażanych
C. duszonych bez obsmażania
D. gotowanych w wodzie
HGT.02 Pytanie 378
Przygotowanie i wydawanie dań
Ile białka pełnowartościowego znajduje się w 1 szklance mleka (250 ml), jeśli zawartość białka w mleku spożywczym wynosi 3%?
A. 6,0 g
B. 4,5 g
C. 3,0 g
D. 7,5 g
Przygotowanie i wydawanie dań
Która kombinacja dań spełnia zasady tworzenia jadłospisów?
A. Zupa pomidorowa z ryżem, potrawka z kurczaka, ryż na sypko, pomidory z cebulą
B. Zupa pomidorowa z ryżem, cielęcina duszona, kluski francuskie, sałata zielona
C. Zupa pomidorowa z makaronem, potrawka z kurczaka, kluski francuskie, sałata zielona
D. Zupa pomidorowa z makaronem, cielęcina duszona, ryż na sypko, pomidory z cebulą
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakiej potrawy nie powinno się serwować na półmisku platerowym?
A. Jaj nadziewanych
B. Rolady serowej
C. Terriny drobiowej
D. Schabu pieczonego
HGT.02 Pytanie 381
Przygotowanie i wydawanie dań
Ile kcal dostarczy ser topiony?
| Skład II śniadania: bułka pszenna 40 g, masło 10 g, ser topiony 20 g, pomidory 50 g | |||
|---|---|---|---|
| Produkt | Zawartość w 100 g produktu | ||
| białko (g) | tłuszcz (g) | węglowodany (g) | |
| bułka pszenna | 7,3 | 1,5 | 58 |
| masło | 0,7 | 82,5 | 0,7 |
| ser topiony | 13,5 | 27,0 | 1,2 |
| pomidor | 0,9 | 0,2 | 3,6 |
A. 10,8 kcal
B. 60,3 kcal
C. 48,6 kcal
D. 50,3 kcal
Przygotowanie i wydawanie dań
Obiekt gastronomiczny, zajmujący się przygotowaniem posiłków abonamentowych, regeneracyjnych oraz dietetycznych dla wyznaczonej grupy osób, to
A. espresso
B. szpital
C. pizzeria
D. bistro
Przygotowanie i wydawanie dań
Mleko poddane obróbce UHT cechuje się
A. możliwością spożycia bez wcześniejszego gotowania
B. utrzymywaniem właściwości mleka surowego
C. wyższą ilością witaminy C
D. znacznym wzrostem zawartości bakterii kwasu mlekowego
Przygotowanie i wydawanie dań
W diecie ograniczającej, z redukcją substancji stymulujących wydzielanie soku żołądkowego i błonnika, jako dodatek zakwaszający potrawy, powinno się użyć
A. cytrynę
B. ocet stołowy
C. ocet winny
D. musztardę
HGT.02 Pytanie 385
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie dania powinno się serwować do pieczonego indyka?
A. kasza gryczana oraz brokuły ugotowane
B. kopytka i duszona kapusta
C. frytki oraz sałatka po polsku
D. puree z grochu oraz szpinak podsmażany
Przygotowanie i wydawanie dań
Deser tiramisu powinien być przygotowywany z sera
A. mascarpone
B. mozarella
C. twarogowego
D. ricotta