Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Przygotowanie i wydawanie dań

Jajo, które jest nieświeże, po rozbiciu ma

A. żółtkiem spłaszczonym, białkiem rozrzedzonym
B. żółtkiem wypukłym, białkiem rozrzedzonym
C. żółtkiem spłaszczonym, białkiem gęstym
D. żółtkiem wypukłym, białkiem gęstym
Przygotowanie i wydawanie dań

Który zestaw cech jest charakterystyczny dla śmietanki?

Zestaw cechBarwaSmakKonsystencjaZawartość tłuszczu w %
Ibiałakwaśny, orzeźwiającypłynna, gęsta0 ÷ 4
IIkremowasłodkipłynna12 ÷ 36
IIIkremowalekko kwaśnygęsta, zawiesista12 ÷ 20
IVbiałałagodnie kwaśnygalaretowata10 ÷ 20

A. III
B. I
C. IV
D. II
Przygotowanie i wydawanie dań

Uroczysta kolacja obejmuje takie dania jak: galantyna drobiowa, sos cumberland, krem z pomidorów z groszkiem ptysiowym, sandacz w stylu polskim, ziemniaki drążone, bukiet warzyw, sałata zielona. Jakie wino powinno się zalecić?

A. Wino białe stołowe wytrawne lub półwytrawne
B. Wino ziołowe wytrawne lub słodkie
C. Wino deserowe, półsłodkie lub słodkie
D. Wino czerwone stołowe wytrawne lub półwytrawne
Przygotowanie i wydawanie dań

Który z przedstawionych zestawów obiadowych nie jest skomponowany zgodnie z zasadami układania jadłospisów?

A. Zupa ogórkowa, gulasz wołowy, kopytka, ogórek kwaszony, kompot z agrestu
B. Zupa pomidorowa z ryżem, zrazy duszone, kopytka, surówka z czerwonej kapusty, kompot z brzoskwiń
C. Zupa jarzynowa, pieczeń wołowa, ziemniaki z wody, sałatka z buraków, kompot z jabłek
D. Krupnik, ryba smażona, ziemniaki z wody, surówka z warzyw mieszanych, kompot z truskawek
HGT.02 Pytanie 19
Przygotowanie i wydawanie dań

Aby zminimalizować straty składników odżywczych w trakcie krojenia owoców, należy podjąć działania w celu ochrony rozdrobnionych surowców

A. schłodzić w osłodzonej wodzie z lodem
B. chronić przed dostępem światła i tlenu
C. posłodzić od razu po rozdrobnieniu
D. zalać przegotowaną letnią wodą z octem
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaki deser powinien być wybrany zgodnie z regułami zdrowego odżywiania do obiadu, który obejmuje zupę truskawkową z makaronem, kotlet sojowy z sosem pomidorowym, ziemniaki oraz surówkę z białej kapusty?

A. Jabłko pieczone
B. Mleczko waniliowe
C. Kisiel owocowy
D. Sałatkę owocową
Przygotowanie i wydawanie dań

Produkty wyłącznie pochodzące od zwierząt to

A. smalec, pierś z kurczaka, soja, mleko
B. masło, polędwica, jaja, ser, jogurt
C. oliwa, ser topiony, krewetki, chrzan
D. margaryna, dorsz, soczewica, kefir
Przygotowanie i wydawanie dań

Którego surowca brakuje w normatywie wykonania pierogów ruskich?

Surowce i półproduktyNormatyw na 5 porcji
Mąka pszenna400 g
Woda130 cm3
Ziemniaki700 g
?200 g
Smalec60g
Cebula80 g
Sól, pieprzdo smaku

A. Ser biały.
B. Boczek.
C. Mleko.
D. Cukier puder.
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie jakościowe właściwości, oprócz koloru i smaku, są uwzględniane przy ocenie klarowanych soków owocowych?

A. Aromat i wygląd
B. Klarowność i zapach
C. Klarowność i wygląd
D. Konsystencja i przekrój
Przygotowanie i wydawanie dań

Ile węglowodanów dostarczą produkty zbożowe wchodzące w skład pierogów z truskawkami?

Nazwa potrawy: Pierogi z truskawkami
LpNazwa produktuIlość na 1 porcję [g]Zawartość w 100 g produktu
Białka [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]Energia [kcal]
2.Mąka pszenna100101,274343
3.Jaja512970,6140
4.Truskawki1501728
5.Masło201741660
6.Bułka tarta2010278345
7.Cukier10100400

A. 152,00 g
B. 80,00 g
C. 89,60 g
D. 260,60 g
Przygotowanie i wydawanie dań

Korzystając z danych w tabeli wskaż, w którym przetworze owocowym nastąpił największy ubytek witaminy C, jeżeli 100 g świeżych truskawek zawiera 62 mg witaminy C.

Artykuł spożywczy (100 g)Zawartość wit. C (w mg)
A.Konfitura truskawkowa9
B.Syrop truskawkowy16
C.Truskawki w puszce30
D.Truskawki mrożone60

A. D.
B. B.
C. C.
D. A.
Przygotowanie i wydawanie dań

Po spożyciu grzybów u osób mieszkających w domu wystąpiły nudności, wymioty, biegunka oraz majaczenie. Jak powinna wyglądać pierwsza pomoc w tym przypadku?

A. wezwaniu pogotowia ratunkowego
B. podaniu węgla leczniczego
C. podaniu płynu neutralizującego toksyny
D. wywołaniu wymiotów
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaką potrawę można przygotować, wykorzystując wszystkie podane surowce?

Normatyw surowcowy na 5 porcji
kurczęta patroszone1750 gsól10 g
woda1500 cm3masło30 g
marchew100 gmąka30 g
pietruszka50 gżółtko (1 szt.)20 g
seler50 gmasło20 g
cebula50 gzielona pietruszka

A. Potrawka z kurcząt.
B. Paprykarz z kurcząt.
C. Kurczęta w rosole.
D. Kurczęta po polsku.