Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Przygotowanie i wydawanie dań

Propozycja menu na elegancką kolację wygląda następująco:
- zupa krem z zielonych szparagów
- filet z indyka w sosie brzoskwiniowo - morelowym, ziemniaki pieczone, bukiet surówek
- półmisek serów
- wino musujące
Jaką gorącą przekąskę należałoby dołączyć do tego menu?

A. Krewetki królewskie w sosie balsamico
B. Jaja w sosie tatarskim
C. Sałatka z serem Mozzarella i pomidorami
D. Pasztet wiejski z sosem żurawinowym
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie artykuły spożywcze mają działanie alkalizujące na ludzki organizm?

A. Kapusta, pomidory, mleko, cytryny
B. Kasza jęczmienna, ryby, marchew, rzodkiewki
C. Brukselka, śledzie, jabłka, brzoskwinie
D. Migdały, sałata, jaja, buraki
Przygotowanie i wydawanie dań

Którą z wymienionych grup artykułów spożywczych można składować w magazynie w idealnych warunkach z dostępem do światła naturalnego?

A. Kiszonki.
B. Sery.
C. Tłuszcze.
D. Kasze.
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie warzywa zaliczają się do grupy liściastych?

A. cykorię sałatową i szczypiorek
B. sałatę głowiastą i seler naciowy
C. kapustę pekińską i jarmuż
D. kapustę głowiastą i pietruszkę naciową
Przygotowanie i wydawanie dań

Który zestaw posiłków składa się z potraw o łatwej do strawienia konsystencji?

A. Barszcz ukraiński, ryba duszona z warzywami, ryż brązowy, sałata z oliwą
B. Zupa pomidorowa, łosoś gotowany na parze, ziemniaki z wody, surówka z kapusty
C. Barszcz biały, gulasz wołowy z kaszą gryczaną, buraczki zasmażane
D. Zupa jarzynowa, pulpety cielęce, ziemniaki puree, marchew z wody
HGT.02 Pytanie 101
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaką dodatkę powinno się serwować do zupy szczawiowej?

A. z krokietem ziemniaczanym
B. z ugotowanym jajem
C. z groszkiem ptysiowym
D. z makaronem nitki
Przygotowanie i wydawanie dań

Na podstawie danych z tabeli oblicz zawartość białka w II śniadaniu ucznia, składającym się z:
- 50 g chleba razowego,
- 10 g masła,
- 20 g twarogu chudego,
- 100 g jabłka.


ProduktZawartość w 100 g produktu
białko (g)tłuszcz (g)węglowodany (g)
chleb razowy5,61,751,5
twaróg chudy20,00,53,5
masło0,782,50,7
jabłka0,40,412,1

A. 15,47 g
B. 10,07 g
C. 5,67 g
D. 7,27 g
Przygotowanie i wydawanie dań

Przekąska, której nie powinno się serwować podczas koktajlowego przyjęcia, to

A. koreczki z warzyw.
B. befsztyk po angielsku.
C. tartinki z łososiem.
D. koreczki z owoców.
Przygotowanie i wydawanie dań

Zbilansowane śniadanie dla uczniów w wieku szkolnym powinno zawierać

A. jogurt owocowy, pączka, batonika
B. jogurt, kanapkę z wędliną, rzodkiewkę
C. kawę zbożową, bułkę, ser z miodem
D. herbatę, bułkę drożdżową, jabłko
Przygotowanie i wydawanie dań

Do warzyw, które mogą być przechowywane najdłużej w sprzyjających warunkach, zaliczają się

A. brokuły i paprykę
B. szparagi oraz pomidory
C. pory i cebulę
D. szpinak oraz selery
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie dodatki do sałatek zabezpieczają witaminę C przed jej utratą?

A. Cukier, oliwa z oliwek, ocet winny
B. Majonez, śmietana, oliwa z oliwek
C. Olej sojowy, majonez, cukier
D. Śmietana, olej sojowy, sól
Przygotowanie i wydawanie dań

Aby wzbogacić wartość witaminową posiłku, który składa się z zupy ogórkowej, jaja sadzonego, ziemniaków gotowanych oraz deseru z świeżych truskawek, jaki dodatek witaminowy powinno się podać?

A. pieczarki z patelni
B. szparagi z wody
C. surówkę z marchwi
D. surówkę z selera
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaka jest wartość kosztu jednostkowego obiadu, jeśli całkowity wydatek na wyżywienie 100 kuracjuszy w sanatorium wynosi 4500 zł, a suma kosztów pozostałych posiłków (śniadanie, podwieczorek i kolacja) dla jednego kuracjusza to 25 zł?

A. 45 zł
B. 20 zł
C. 25 zł
D. 15 zł
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie zimne danie powinno się dodać do menu uroczystego obiadu, który obejmuje: barszcz czerwony z pasztecikami, pieczonego indyka, jabłka z borówkami, frytki, sałatę zieloną po francusku, tort makowy oraz kawę naturalną?

A. Befsztyk po angielsku
B. Kotlet de volaile
C. Pstrąg w galarecie
D. Indyk w maladze