Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.02 Pytanie 122
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaką metodę obróbki cieplnej uznaje się za najbardziej optymalną w dietetyce?

A. tradycyjne pieczenie
B. gotowanie w wodzie lub na parze
C. duszenie po wcześniejszym obsmażeniu
D. smażenie na tłuszczu
Przygotowanie i wydawanie dań

Długi czas zachowania świeżości pierników oraz opóźnienie ich wysychania zapewnia dodanie do ciasta

A. miodu naturalnego
B. mleka pasteryzowanego
C. skórki pomarańczowej
D. przypraw korzennych
Przygotowanie i wydawanie dań

Wykorzystując dane zawarte w tabeli oblicz wartość energetyczną 1 porcji fasolki po bretońsku (1 porcja = 200 g fasolki).

Składnik odżywczyBiałkoTłuszczeWęglowodany
Zawartość składników odżywczych
w 100 g fasolki po bretońsku
91118
Współczynnik
energetyczny Atwotera
494

A. 207 kcal
B. 414 kcal
C. 138 kcal
D. 66 kcal
Przygotowanie i wydawanie dań

W pomieszczeniu, gdzie temperatura wynosi od 15 do 18°C oraz wilgotność względna powietrza oscyluje w granicach 55-60%, powinno się przechowywać

A. mleko, margarynę
B. owoce, warzywa
C. masło, wędliny
D. mąkę, cukier
Przygotowanie i wydawanie dań

Skomponuj menu na angielskie przyjęcie bankietowe (stojące)?

A. Barszcz czerwony z pasztecikami, galantyna z kurczaka, koreczki
B. Tymbaliki z mięsa drobiowego, bulion z kołdunami, deser owocowy z lodami
C. Pstrąg w galarecie, sałatka warzywna, koreczki, tartinki
D. Półmisek wędlin, pieczony indyk z frytkami, tort makowy
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie zmiany zachodzą w owocach podczas ich przechowywania?

A. Transformacja pektyn w galarety
B. Zwiększenie ilości garbników
C. Przemiana skrobi w cukry proste
D. Wzrost poziomu błonnika
HGT.02 Pytanie 135
Przygotowanie i wydawanie dań

W przypadku diety łatwostrawnej zaleca się

A. smażenie kontaktowe i duszenie bez dodatku tłuszczu
B. gotowanie na parze i pieczenie w folii
C. gotowanie w wodzie oraz odsmażanie
D. pieczenie w pergaminie oraz duszenie z dodatkiem tłuszczu
Przygotowanie i wydawanie dań

Na podstawie danych z tabeli wskaż optymalną temperaturę przechowywania orzechów włoskich.

Temperatura przechowywania owoców
Lp.Grupa owocówTemperatura przechowywania
1.owoce sucheod 2 do 5°C
2.owoce pestkoweod -1 do +1°C
3.owoce ziarnkoweod 0 do 4°C
4.owoce południoweod 1,5 do 16°C

A. od -1 do +1°C
B. od 2 do 5°C
C. od 1,5 do 16°C
D. od 0 do 4°C
Przygotowanie i wydawanie dań

Analiza zapachu, smaku, wilgotności oraz stopnia wypłukiwania i elastyczności glutenu jest częścią oceny jakości

A. mleka tłustego
B. Masła roślinnego
C. mięsa wołowego
D. mąki pszennej
Przygotowanie i wydawanie dań

Osoba jedząca krem zrobiony z surowych, nieodkażonych żółtek jaj jest narażona na zatrucie

A. laseczką zgorzeli gazowej
B. pałeczkami Shigella
C. pałeczkami okrężnicy
D. pałeczkami Salmonelli
Przygotowanie i wydawanie dań

Co powinno być podane na podwieczorek w diecie o łatwej strawności?

A. ciasto drożdżowe i napój owocowy
B. francuskie ciasteczka i jogurt
C. pączki oraz słaba herbata
D. ciasto piaskowe oraz herbata ziołowa
Przygotowanie i wydawanie dań

Oblicz wartość energetyczną posiłku, który zawiera 20 g białka, 7 g tłuszczu oraz 55 g przyswajalnych węglowodanów?

A. 603 kcal
B. 363 kcal
C. 428 kcal
D. 328 kcal
Przygotowanie i wydawanie dań

Obniżenie wilgotności powietrza w składowisku ziemniaków do zakresu 60-70% spowoduje

A. znaczące straty naturalne ziemniaków
B. wchłanianie pary wodnej przez ziemniaki
C. degradację skrobi w ziemniakach
D. wzrost ilości witaminy C w ziemniakach
Przygotowanie i wydawanie dań

Porcja 100 g naleśników z serem dostarcza organizmowi 10 g białka, 10 g tłuszczu i 27 g węglowodanów. Ile wynosi wartość energetyczna naleśników?

Nazwa potrawy: Kanapka z szynką
Lp.Nazwa produktuIlość na 1 kanapkę [g]Zawartość w 100 g produktu
Białko [g]Energia [kcal]
1.Pieczywo1006246
2.Szynka5016235
3.Masło śmietankowe51660
4.Pomidor50115

A. 323 kcal
B. 188 kcal
C. 238 kcal
D. 147 kcal
Przygotowanie i wydawanie dań

Ile białka zwierzęcego dostarczy organizmowi człowieka spożycie 1 porcji koktajlu z jogurtu i czarnej porzeczki?

Nazwa potrawy: Koktajl z jogurtu i czarnej porzeczki
Lp.Nazwa produktuIlość na 1 porcję [g]Zawartość w 100 g produktu
Wapń [mg]Witamina C [mg]Białko [g]
1.Jogurt 2%2001701,04,3
2.Czarna porzeczka50401831,3
3.Cukier10---

A. 5,6 g
B. 8,6 g
C. 9,3 g
D. 4,3 g
Przygotowanie i wydawanie dań

Kasza jaglana, ze względu na swój skład chemiczny, klasyfikowana jest jako jeden z rodzajów środków żywnościowych?

A. tłuszczowych
B. węglowodanowych
C. witaminowo - mineralnych
D. białkowych
Przygotowanie i wydawanie dań

W diecie o niskiej zawartości błonnika zaleca się podawanie:

A. potrawki z kaczki, fasolki szparagowej
B. sztuki mięsa, marchewki gotowanej
C. zrazów zawijanych, surówki z kapusty
D. kotletów pożarskich, kalafiora gotowanego