Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Przygotowanie i wydawanie dań

W zaciemnionych pomieszczeniach, w temperaturze między 4°C a 10°C, można przechowywać przez kilka tygodni

A. koper, sałatę, brokuły, rzodkiewkę
B. pomidory, ogórki, natkę pietruszki
C. marchew, buraki, seler, kapustę
D. paprykę, rabarbar, szczypior, kalafior
Przygotowanie i wydawanie dań

Wskaż zbiór dań odpowiednich na przyjęcie w stylu angielskim?

A. lazania ze szpinakiem, sos serowy, sałatka z pieczarek, bukiet surówek, pstrąg smażony
B. śledzie marynowane, kaczka pieczona z jabłkami, sałatka z cykorii, zupa gulaszowa
C. sałatka warzywna, półmisek wędlin, deska serów, tymbaliki drobiowe, pieczywo
D. żeberka z grilla, sałatka z tuńczykiem i porem, lody flambirowane, ziemniaki pieczone
Przygotowanie i wydawanie dań

Który z wymienionych procesów prowadzi do utraty wody z aktywnych komórek, co skutkuje zwiotczeniem i kurczeniem się tkanek oraz marszczeniem produktu?

A. Transpiracja
B. Dojrzewanie
C. Kiełkowanie
D. Stężenie
Przygotowanie i wydawanie dań

Wskaż grupę trzech artykułów spożywczych, których konsumowanie powinno być ograniczone, aby uniknąć otyłości?

A. Podroby, oliwa z oliwek, brokuły
B. Wieprzowina, sery podpuszczkowe, makarony
C. Cielęcina, masło, ziemniaki
D. Drób, ryż brązowy, jogurt
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie właściwości posiada patison?

A. Owoc z twardą skórką, jadalnymi częściami są miąższ oraz pestki
B. Owoc wydłużony, zwężający się u podstawy, często pokryty cętkami
C. Owoc przypominający gruszkę, spożywany po obróbce termicznej
D. Owoc spłaszczony, często karbowany w kolorze kremowym
Przygotowanie i wydawanie dań

W kontekście public relations, właściciel agroturystyki "Gazda"

A. obniżył ceny pokoi, które nie mają widoku na górskie szczyty
B. zorganizował transport z dworca do swojego gospodarstwa
C. brał udział w targach promujących region podhalański
D. postawił billboard w pobliżu najpopularniejszego górskiego szlaku
Przygotowanie i wydawanie dań

W kontekście promocji sprzedaży w obiekcie gastronomicznym nie są wykorzystywane

A. próbki potraw kuchni lokalnych
B. indywidualne witryny internetowe z prezentacją oferty
C. zniżki oraz nagrody dla lojalnych klientów
D. vouchery dla przedsiębiorstw na posiłki dla pracowników
Przygotowanie i wydawanie dań

Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż, która ryba zawiera najwięcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Art. spożywcze
(na 100g części
jadalnych)
Tłuszcze ogółem
[g]
NNKT
[g]
Cholesterol
[mg]
ISardynka9,64,1080
IIŚledź10,77,2464
IIIMakrela11,97,2875
IVŁosoś13,610,3170

A. IV
B. I
C. II
D. III
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie pojęcie opisuje minimum sensoryczne?

A. Wymagana wrażliwość zmysłów człowieka
B. Liczba analizowanych cech jakości żywności
C. Umiejętności osób przeprowadzających ocenę
D. Podstawowe wymagania dla pracowni sensorycznej
HGT.02 Pytanie 338
Przygotowanie i wydawanie dań

Przygotowując krokiety z farszem słonym, naleśniki powinny być złożone

A. w rulon zamknięty
B. w sakiewkę
C. w rulon otwarty
D. w chusteczkę
Przygotowanie i wydawanie dań

Ocena organoleptyczna opiera się na analizie właściwości żywności przy użyciu

A. zmysłów badającego
B. sensorów urządzeń laboratoryjnych
C. odczynników chemicznych
D. sprzętu laboratoryjnego
HGT.02 Pytanie 352
Przygotowanie i wydawanie dań

W jajku gotowanym na półmiękko (mollet)

A. białko ścina się całkowicie, żółtko pozostaje półpłynne
B. białko i żółtko całkowicie się ścina
C. białko ścina się częściowo, żółtko pozostaje płynne
D. białko i żółtko częściowo się ścina
Przygotowanie i wydawanie dań

Który zestaw dań na śniadanie można uznać za pełnowartościowy posiłek?

A. Chleb mieszany, ser twarogowy, dżem, herbata.
B. Chleb mieszany, masło, szynka, pomidory, kakao.
C. Chleb pszenny, masło, ser żółty, herbata z cytryną.
D. Chleb pszenny, masło, pomidor, bawarka.