Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Przygotowanie i wydawanie dań

Korzystając z danych w tabeli wskaż, w którym drobiu jest najwięcej tłuszczu.

Art. spożywcze
(na 100 g części
jadalnych)
Białko w g
(proteiny)
Tłuszcze w g
ogółem
Kwasy tłuszczowe
NNKT w g
A.gęś15,731,03,3
B.kura15,520,35,6
C.indyk20,28,52,4
D.kaczka18,117,22,2

A. D.
B. A.
C. C.
D. B.
Przygotowanie i wydawanie dań

Oto propozycja menu na elegancką kolację: zupa kremowa z borowików, halibut po kapitańsku, pieczone ziemniaki oraz bukiet surówek. Wybierz zimną przystawkę z mięsa, która pasowałaby do tego menu.

A. Befsztyk po angielsku
B. Pasztet z zająca z żurawiną
C. Grillowana polędwica na grzance
D. Boeuf Strogonow
Przygotowanie i wydawanie dań

Na podstawie danych zawartych w tabeli określ maksymalny czas przechowywania papryki.

Nazwa grupy warzywCzas przechowywania w chłodni
liściowe2 tygodnie
owocowe4 tygodnie
cebulowe7 miesięcy
korzeniowe8 miesięcy

A. 2 tygodnie.
B. 7 miesięcy.
C. 8 miesięcy.
D. 4 tygodnie.
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie produkty powinny być wykluczone z diety niskoenergetycznej?

A. Szprot, węgorz, łosoś
B. Jogurty naturalne, kefiry, maślanki
C. Arbuzy, poziomki oraz truskawki
D. Kapusta biała, czerwona i włoska
Przygotowanie i wydawanie dań

Którą potrawę należy wykonać, wykorzystując wszystkie surowce podane w normatywie?

SurowceIlość
ziemniaki ugotowane zmielone1,0 kg
ser twarogowy mielony0,5 kg
mąka pszenna0,17 kg
jaja2 szt.
bułka tarta do posypania0,02 kg
cukier do posypania0,02 kg
masło do polania0,05 kg
sól, cynamondo smaku

A. Kluski śląskie.
B. Krokiety.
C. Pierogi leniwe.
D. Kopytka.
Przygotowanie i wydawanie dań

Organizm może otrzymać wysokowartościowe białko oraz wapń poprzez spożycie

A. warzyw oraz ich przetworów
B. mleka i jego przetworów
C. ziemniaków oraz ich przetworów
D. owoców oraz ich przetworów
HGT.02 Pytanie 294
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie procesy obróbki cieplnej są stosowane w diecie o niskiej kaloryczności?

A. smażenie w głębokim tłuszczu
B. pieczenie na ruszcie
C. pieczenie w folii
D. smażenie w małej ilości tłuszczu
Przygotowanie i wydawanie dań

Przy stosowaniu diety o niskiej wartości energetycznej, jakie produkty należy ograniczyć w diecie?

A. niskotłuszczowego nabiału
B. niegazowanych wód mineralnych
C. warzyw zielonych
D. kasz o małych ziarnach
Przygotowanie i wydawanie dań

Który z poniższych zestawów potraw powinien być zalecany osobie cierpiącej na kamicę żółciową?

A. Pierogi z mięsem, kapusta zasmażana
B. Gulasz z kaszą gryczaną, fasolka szparagowa
C. Pulpety cielęce, ziemniaki, marchew z wody
D. Smażony łosoś, ziemniaki, surówka z kapusty
Przygotowanie i wydawanie dań

Które warzywo strączkowe zawiera najwięcej białka?

Nazwa produktuZawartość białka
w 100 g części jadalnych
Soczewica23,5 g
Groch22,9 g
Soja34,9 g
Ciecierzyca19,0 g

A. Soja.
B. Groch.
C. Soczewica.
D. Ciecierzyca.
Przygotowanie i wydawanie dań

Na podstawie danych z tabeli określ wartość energetyczną 1 porcji kopytek.

LpNazwa produktuIlość na 1 porcję kopytek [g]Wartość energetyczna w 100 g produktu [kcal]
1.Ziemniaki20080
2.Mąka pszenna40350
3.Mąka ziemniaczana8325
4.Jaja10150
5.Słonina10800

A. 321 kcal
B. 1605 kcal
C. 421 kcal
D. 1705 kcal