Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.02 Pytanie 601
Przygotowanie i wydawanie dań

W diecie o niskiej kaloryczności nie należy spożywać potraw

A. obsmażanych
B. duszonych bez obsmażania
C. grillowanych
D. gotowanych w wodzie
Przygotowanie i wydawanie dań

Z spośród wymienionych wybierz zapis, który obrazuje zmianę składnika odżywczego zachodzącą w trakcie jego obróbki cieplnej?

A. Tłuszcz -> koagulacja
B. Skrobia -> denaturacja
C. Błonnik -> pęcznienie
D. Białko -> kleikowanie
Przygotowanie i wydawanie dań

Wskaż właściwą metodę konserwacji dla danego środka spożywczego?

A. Susz warzywny – tyndalizacja
B. Ogórki konserwowe – fermentacja
C. Fasolka w zalewie – pasteryzacja
D. Mleko UHT – kondensacja
Przygotowanie i wydawanie dań

Która kombinacja dań spełnia zasady tworzenia jadłospisów?

A. Zupa pomidorowa z makaronem, potrawka z kurczaka, kluski francuskie, sałata zielona
B. Zupa pomidorowa z ryżem, potrawka z kurczaka, ryż na sypko, pomidory z cebulą
C. Zupa pomidorowa z ryżem, cielęcina duszona, kluski francuskie, sałata zielona
D. Zupa pomidorowa z makaronem, cielęcina duszona, ryż na sypko, pomidory z cebulą
Przygotowanie i wydawanie dań

Wskaż prawidłowe techniki obróbki termicznej dla wymienionych w tabeli potraw mięsnych.

Rodzaj potrawyPulpetyKlopsiki
Agotowanieduszenie
Bduszeniesmażenie
Csmażeniepieczenie
Dpieczeniegotowanie

A. A.
B. D.
C. C.
D. B.
Przygotowanie i wydawanie dań

Wywar na bazie kości i warzyw powinien być przygotowany w sposób opisany poniżej:

A. kości oraz warzywa zalać wrzącą, osoloną wodą, gotować na małym ogniu do miękkości, odcedzić
B. kości zalać wrzątkiem, krótko gotować, następnie dodać warzywa, sól oraz przyprawy, gotować na dużym ogniu, odcedzić
C. kości zalać zimną wodą, gotować powoli, do gotującego się wywaru dodać włoszczyznę i przyprawy, gotować do miękkości, odcedzić
D. kości i warzywa zalać zimną, osoloną wodą z przyprawami, gotować krótko na dużym ogniu
Przygotowanie i wydawanie dań

Przed rozpoczęciem smażenia półproduktów w elektrycznej patelni, co należy zrobić w pierwszej kolejności?

A. ustawić wannę patelni w pozycji uchylnej
B. napełnić wannę patelni tłuszczem
C. ustawić patelnię w poziomej pozycji
D. napełnić wannę patelni półproduktem