Filtrowanie pytań
 Realizacja usług w recepcji 
A. 242,50 zł
B. 250,00 zł
C. 220,50 zł
D. 970,00 zł
 Realizacja usług w recepcji 
Cena noclegu w dwuosobowym pokoju w weekend jest o 25% niższa niż w dni robocze i wynosi 150,00 zł. Jaką kwotę powinien wpisać recepcjonista na rachunku za nocleg w tym pokoju w dni powszednie?
A. 375,00 zł
B. 175,00 zł
C. 200,00 zł
D. 350,00 zł
 Realizacja usług w recepcji 
Z jakiej metody płatności zamierza skorzystać klient, jeśli pragnie uregulować należność za nocleg w hotelu przy użyciu bankowości internetowej?
A. Czeku podróżnego
B. Polecenia przelewu
C. Pobrania pocztowego
D. Wpłaty gotówkowej
 Realizacja usług w recepcji 
Oblicz wartość wskaźnika YELD dla średniej ceny noclegu w hotelu równej 220 zł oraz średniej frekwencji na poziomie 60%?
A. 52 zł
B. 132 zł
C. 6 600 zł
D. 13 200 zł
 Realizacja usług w recepcji 
Jaką kwotę powinien wpisać recepcjonista w niewypełnione pole w przedstawionym fragmencie faktury VAT? 
 
| Nazwa usługi | PKWiU | J.m. | Ilość | Cena jedn. netto w zł | Wartość netto w zł | Stawka podatku VAT w % | Wartość brutto w zł | 
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Pobyt w hotelu | 55.10 | doba | 4 | 934,58 | 7% | 1000,00 | 
A. 250,00 zł
B. 264,33 zł
C. 233,65 zł
D. 267,50 zł
 Realizacja usług w recepcji 
Który z dokumentów służących do rozliczenia z klientem hotelowym powinien zawierać numer NIP sprzedawcy?
A. Rachunek wstępny
B. Paragon fiskalny
C. Faktura
D. Polecenie przelewu
 Realizacja usług w recepcji 
Do transakcji bezgotówkowych nie wlicza się
A. polecenia zapłaty
B. polecenia przelewu
C. czeku rozrachunkowego
D. wpłaty do kasy
 Realizacja usług w recepcji 
Rodzina Kowalskich zarezerwowała 4 pokoje DBL na dwie doby. Jaka jest wartość netto tej usługi, jeśli koszt pokoju DBL wynosi 180,00 zł brutto za dobę przy stawce VAT wynoszącej 8%?
A. 1 333,33 zł
B. 720,00 zł
C. 666,67 zł
D. 1 440,00 zł
 Realizacja usług w recepcji 
W pierwszej połowie roku obłożenie pensjonatu wyniosło 40%. Jakie obłożenie osiągnie on w drugiej połowie roku, jeżeli średnie roczne obłożenie tego obiektu wynosi 60%?
A. 80%
B. 60%
C. 30%
D. 40%
 Realizacja usług w recepcji 
Jakie czynniki mogą przyczynić się do wzrostu zapotrzebowania na usługi gastronomiczne oferowane przez hotel w lokalnej społeczności?
A. Wzrost wydatków gospodarstwa domowego
B. Zmniejszenie wymagań gospodarstwa domowego
C. Zmniejszenie dochodów gospodarstwa domowego
D. Zwiększenie dochodów gospodarstwa domowego
 Realizacja usług w recepcji 
Recepcjonista podczas procesu check-out zauważył niezadowolenie gościa z pobytu. W tej sytuacji powinien
A. dowiedzieć się, co spowodowało niezadowolenie i pożegnać gościa
B. rozliczyć pobyt oraz zachęcić gościa do ponownego skorzystania z usług hotelowych
C. przeprosić gościa, ale jednocześnie bronić stanowiska hotelu
D. zapitać o powód niezadowolenia i spróbować wyjaśnić zaistniałą sytuację
 Realizacja usług w recepcji 
Przyrost liczby zagranicznych gości w krajowych hotelach obserwuje się w przypadku
A. obniżenia podatków bezpośrednich
B. wzrostu wartości polskiej waluty
C. spadku wartości polskiej waluty
D. wzrostu podatków bezpośrednich
 Realizacja usług w recepcji 
Preautoryzacja wymaga, aby gość podał numer
A. karty lojalnościowej
B. czeku podróżnego
C. skierowania na pobyt
D. karty kredytowej
 Realizacja usług w recepcji 
Na podstawie fragmentu faktury oblicz wartość brutto usług hotelarskich. 
 
| Lp. | Nazwa towaru lub usługi | J.m. | Ilość | Cena jednostkowa netto w zł | Wartość netto w zł | Podatek | Wartość brutto w zł | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Stawka w % | Kwota w zł | |||||||
| 1. | Nocleg | doba | 10 | 111,11 | 1 111,11 | 8 | 88,89 | 1 200,00 | 
| 2. | Sala konferencyjna | godz. | 5 | 162,60 | 813,01 | 23 | 186,99 | 1 000,00 | 
| 3. | Obiad | szt. | 20 | 46,30 | 925,93 | 8 | 74,07 | 1 000,00 | 
| 4. | Kolacja | szt. | 20 | 27,78 | 555,56 | 8 | 44,44 | 600,00 | 
| RAZEM | x | 3 405,61 | x | 394,39 | ||||
A. 2 800,00 zł
B. 3 800,00 zł
C. 1 200,00 zł
D. 1 600,00 zł
 Realizacja usług w recepcji 
Podczas pobytu w motelu goście mieli możliwość skorzystania z parkingu strzeżonego dla swoich samochodów. Przy finalizacji rozliczenia pobytu, recepcjonista zastosuje wysokość stawki VAT na usługę parkingową wynoszącą
A. 7%
B. 22%
C. 8%
D. 23%
 Realizacja usług w recepcji 
Oblicz wartość netto usługi gastronomicznej, jeśli wartość brutto wynosi 64,00 zł, a stawka VAT to 8%?
A. 59,26 zł
B. 56,00 zł
C. 69,12 zł
D. 58,90 zł
 Realizacja usług w recepcji 
Na podstawie cennika usług noclegowych ustal kwotę, którą zapłacą goście za pobyt przez 5 dób w trzyosobowym pokoju. 
 
| Cennik noclegów | |
|---|---|
| Rodzaj pokoju | Cena | 
| SGL | 250,00 zł | 
| DBL | 350,00 zł | 
| TPL | 500,00 zł | 
| APT | 700,00 zł | 
A. 1 750,00 zł
B. 1 250,00 zł
C. 3 500,00 zł
D. 2 500,00 zł
 Realizacja usług w recepcji 
Ile wynosi wartość brutto usługi gastronomicznej opisanej w przedstawionym fragmencie faktury? 
 
| Lp. | Nazwa towaru lub usługi  | Ilość | Jedn. miary  | Cena jednostkowa netto w zł  | Wartość netto w zł  | Stawka VAT w %  | Kwota podatku w zł  | Wartość brutto w zł  | 
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1. | Kolacja | 20 | sztuka | 80,00 | 1 600,00 | 8% | 
A. 1 728,00 zł
B. 299,00 zł
C. 368,00 zł
D. 1 600,00 zł
 Realizacja usług w recepcji 
W obiekcie hotelowym z 200 pokojami dwuosobowymi oraz 100 pokojami jednoosobowymi, zredukowano liczbę miejsc noclegowych o 50. Jakie jest całkowite wykorzystanie usługowe tego hotelu?
A. 450 miejsc noclegowych
B. 250 pokoi
C. 350 miejsc noclegowych
D. 300 pokoi
 Realizacja usług w recepcji 
Wskaż, jakie wyposażenie jest niezbędne na stanowisku kasjera w hotelu o standardzie 3*?
A. Komputer, kasa fiskalna
B. Sejf, komputer
C. Terminal płatniczy, komputer
D. Kasa fiskalna, terminal płatniczy
 Realizacja usług w recepcji 
Jakie z wymienionych usług mogą zostać połączone przez recepcjonistę na fakturze VAT?
A. Usługi gastronomiczne i rekreacyjne
B. Usługi noclegowe i rekreacyjne
C. Usługi gastronomiczne i noclegowe
D. Usługi noclegowe oraz Spa & Wellness
 Realizacja usług w recepcji 
Jakie kroki powinien podjąć recepcjonista, aby zrealizować gotówkowe rozliczenie kosztów pobytu gościa?
A. Przyjąć kartę płatniczą, wprowadzić kartę do terminala POS, wydrukować dokument z terminala
B. Przeprowadzić fiskalizację, przyjąć kartę płatniczą, wręczyć dokument potwierdzający płatność
C. Przedłożyć do zatwierdzenia wstępny rachunek, przyjąć gotówkę, wydać paragon
D. Zapytać gościa o zadowolenie z pobytu, przyjąć płatność, wydać resztę
 Realizacja usług w recepcji 
Jakim dokumentem można zrealizować transfer środków z konta zleceniodawcy na konto zleceniobiorcy w związku z usługami hotelowymi?
A. Fakturą
B. Poleceniem przelewu
C. Potwierdzeniem wpłaty
D. Rachunkiem wstępnym
 Realizacja usług w recepcji 
Pani Anna Nowak po raz pierwszy przybywa do Hotelu Premium w Karpaczu. Jakiej metody płatności nie będzie mogła użyć, aby opłacić dodatkowe usługi, które nie zostały wcześniej zamówione?
A. Gotówki
B. Karty płatniczej
C. Karty kredytowej
D. Przelewu
 Realizacja usług w recepcji 
Gość spędził w hotelu dwie noce oraz skorzystał z usług noclegowych i gastronomicznych, które łącznie wyniosły 1 200,00 zł. Jako, że jest gościem hotelowym po raz piąty, otrzymał zniżkę w wysokości 10%. Określ rodzaj przyznanej zniżki.
A. Sezonowy
B. Czasowy
C. Ilościowy
D. Lojalnościowy
 Realizacja usług w recepcji 
Klient zarezerwował dla czterech osób w terminie od 2 do 4 października apartament rodzinny, dwie obiadokolacje oraz trzygodzinny pakiet rekreacyjny. Którą kwotę w pozycji Razem powinien wpisać recepcjonista w przesłanej do klienta kalkulacji kosztów? 
 
| KALKULACJA KOSZTÓW (śniadania w cenie noclegu)  | |||
|---|---|---|---|
| USŁUGA | TERMIN | WARTOŚĆ BRUTTO (ceny w zł)  | |
| V-IX | X-IV | ||
| Apartament rodzinny (doba) | 200.00 | 180.00 | |
| Obiadokolacja | 50.00 | 40.00 | |
| Rekreacja 3h/osoba | 50.00 | 40.00 | |
| RAZEM | |||
A. 1120,00 zł
B. 1400,00 zł
C. 520,00 zł
D. 840,00 zł
 Realizacja usług w recepcji 
Który z dokumentów należy przedstawić gościowi, który dokonuje płatności gotówką podczas procesu check out, w celu jego akceptacji?
A. Fakturę zaliczkową
B. Polecenie przelewu
C. Dokument kasowy
D. Rachunek wstępny
 Realizacja usług w recepcji 
Jakim celem jest preautoryzacja karty płatniczej gościa hotelowego?
A. weryfikacja tożsamości posiadacza karty
B. obciążenie konta użytkownika
C. zabezpieczenie funduszy na pokrycie kosztów pobytu gościa
D. sprawdzenie dostępności środków na koncie gościa
 Realizacja usług w recepcji 
Check-in to proces
A. wymeldowania klienta z obiektu hotelowego
B. uregulowania płatności za pobyt w obiekcie
C. przyjęcia klienta do obiektu hotelowego
D. obsługi klienta w obiekcie hotelowym
 Realizacja usług w recepcji 
Cena kolacji w restauracji hotelowej wynosi 150 zł. Jaką sumę gość byłby zobowiązany uiścić za posiłek uwzględniając opłatę za usługę room service w wysokości 10% wartości zamówienia?
A. 175 zł
B. 170 zł
C. 155 zł
D. 165 zł
 Realizacja usług w recepcji 
Jaką ilość dób hotelowych powinien wpisać recepcjonista w przedstawionym fragmencie faktury? 
 
| Nazwa usługi | J.m. | Ilość | Cena jedn. netto w zł | Wartość netto w zł | VAT w % | Wartość brutto w zł | 
|---|---|---|---|---|---|---|
| Usługa noclegowa | doba | 370,37 | 1 851,85 | 8 | 2 000,00 | 
A. 5
B. 4
C. 6
D. 3
 Realizacja usług w recepcji 
Zarząd firmy zarezerwował dla pracowników pakiet konferencyjny. W wiadomości potwierdzającej rezerwację, przesłanej przez hotel, podano czternastodniowy okres płatności za usługę. Jaką metodę płatności wpisał rachmistrz na fakturze w dniu wyjazdu zespołu?
A. Czek gotówkowy
B. Karta kredytowa
C. Przelew
D. Płatność gotówkowa
 Realizacja usług w recepcji 
Którą cenę jednostkową, bez podatku VAT, za nocleg gościa powinien wpisać recepcjonista w zaznaczonym polu fragmentu faktury? 
 
| L.p. | Nazwa towaru lub usługi | J. m | Ilość | Cena jedn. bez podatku VAT | Wartość bez podatku VAT | Podatek VAT | Wartość sprzedaży z podatkiem VAT | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| zł | gr | zł | gr | % | zł | gr | zł | gr | ||||
| 1. | Nocleg | doba | 2 | 370 | 37 | 8 | 29 | 63 | 400 | 00 | ||
A. 740,74 zł
B. 170,38 zł
C. 185,19 zł
D. 340,76 zł
 Realizacja usług w recepcji 
W miesiącu maju przeciętna cena w hotelowym apartamencie wynosiła 300 zł, a wskaźnik obłożenia osiągnął 60%. Jaką wartość przyjmie wskaźnik RevPAR dla tego obiektu w analizowanym okresie?
A. 240
B. 300
C. 120
D. 180
 Realizacja usług w recepcji 
Na jakim etapie całościowej obsługi klienta recepcjonista powinien zaznajomić go z zasadami dokonywania przedpłaty?
A. Rezerwacji
B. Rozliczenia
C. Pobytu
D. Rejestracji
 Realizacja usług w recepcji 
Jaką stawkę podatku przewidziano za napoje alkoholowe przy rozliczaniu kosztów pobytu gościa?
A. 22%
B. 23%
C. 7%
D. 8%
 Realizacja usług w recepcji 
Jakiej z wymienionych informacji recepcjonista nie jest zobowiązany umieścić w potwierdzeniu rezerwacji?
A. Danych identyfikacyjnych gościa
B. Formy płatności za pobyt
C. Numeru zamawianego pokoju
D. Czasu trwania doby hotelowej
 Realizacja usług w recepcji 
Oblicz łączną kwotę za usługę gastronomiczną, jeśli gość hotelowy zamówił do swojego pokoju 3 obiady po 50,00 zł brutto każdy, a opłata za room service wynosi 20% wartości całego zamówienia?
A. 180,00 zł
B. 150,00 zł
C. 170,00 zł
D. 120,00 zł
 Realizacja usług w recepcji 
Jaką wartość brutto w pozycji Razem powinien wpisać recepcjonista po rozliczeniu pobytu gościa w hotelu? 
 
| Lp. | Rachunek wstępny | ||||
|---|---|---|---|---|---|
| Nazwa usługi | J.m. | Ilość | Cena jednostkowa brutto w zł | Wartość usługi brutto w zł | |
| 1 | Nocleg DBL | doba | 4 | 240,00 | |
| 2 | Obiadokolacja | szt. | 3 | 75,00 | |
| 3 | Masaż | szt. | 2 | 120,00 | |
| Razem: | |||||
A. 2 385,00 zł
B. 2 850,00 zł
C. 1 425,00 zł
D. 870,00 zł
 Realizacja usług w recepcji 
Dokument, który przygotowuje recepcjonista na prośbę gościa w trakcie procesu check-out, to
A. faktura
B. akredytywa
C. voucher
D. polecenie przelewu