Filtrowanie pytań
Wykonywanie usług kelnerskich
A. Blue
B. Well done
C. Medium well
D. Rare
Wykonywanie usług kelnerskich
Deser tiramisu, według tradycyjnej receptury, powinien być przygotowywany z sera
A. fromage
B. mozzarella
C. mascarpone
D. feta
Wykonywanie usług kelnerskich
Podstawowym składnikiem tradycyjnego carpaccio jest
A. schab
B. szynka wieprzowa
C. polędwica wołowa
D. karkówka
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę powinno się uwzględnić w menu, gdy restauracja planuje rozszerzenie oferty o dania kuchni węgierskiej?
A. Ratatouille
B. Leczo
C. Małdrzyki
D. Bliny
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować sos holenderski, oprócz wody, cytryny i przypraw, jakie składniki należy dodać?
A. masła i żółtek jaj
B. mleka i żółtek jaj
C. mleka i śmietany
D. mąki i śmietany
Wykonywanie usług kelnerskich
Kawę cappuccino przygotowuje się
A. w filiżance o pojemności 50-70 ml
B. w wysokiej szklance o pojemności 200 ml
C. w filiżance o pojemności 150-200 ml
D. w szklance z uchwytem o pojemności 200 ml
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki dodatek powinien zaproponować kelner do tymbalików drobiowych?
A. musztardę
B. ocet balsamiczny
C. ocet spirytusowy
D. ketchup
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką czynność powinien wykonać kelner, podchodząc do gościa z prawej strony?
A. Dostarczanie surówki jako dodatku do dania głównego.
B. Złożenie zamówienia.
C. Podawanie dania głównego w porcjach.
D. Serwowanie zupy z wazy.
Wykonywanie usług kelnerskich
Czynność polegająca na mieszaniu składników napoju w szklance barmańskiej to
A. szprycowanie
B. stirowanie
C. rozdrabnianie
D. mudlerowanie
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie wino należy podać do czerwonego mięsa?
A. Różowe
B. Czerwone wytrawne
C. Białe słodkie
D. Musujące
Wykonywanie usług kelnerskich
Który zestaw powinien zaproponować kelner, jeśli goście zamówili śniadanie wiedeńskie?
| kawa po wiedeńsku, pieczywo pszenne, masło, miód, dżem | kawa z dodatkami, pieczywo, jaja po wiedeńsku, masło, dżem, miód | kawa ze śmietanką, pieczywo, jaja po wiedeńsku, wędliny, sery, masło | czarna kawa, sok pomarańczowy, pieczywo, owsianka, masło, dżem, miód |
| A | B | C | D |
A. A.
B. B.
C. C.
D. D.
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować podstawowy sos holenderski, obok klarowanego masła, soku z cytryny, wody i soli, konieczne jest dodanie
A. ugotowanych żółtek
B. majonezu
C. surowych żółtek
D. oliwy
Wykonywanie usług kelnerskich
Znany włoski deser o wyraźnym smaku kawy to
A. tiramisu
B. tort Sachera
C. churros
D. tort Pavlowa
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki produkt spożywczy powinien być składowany w chłodni przed otwarciem opakowania?
A. Ser twarogowy.
B. Dżem z malin.
C. Olej kokosowy.
D. Mleko w proszku
Wykonywanie usług kelnerskich
Do warzyw o długim okresie przechowywania zalicza się
A. rzodkiewkę
B. szpinak
C. cebulę
D. brokuł
Wykonywanie usług kelnerskich
Badanie zawartości glutenu przeprowadza się, oceniając jakość
A. skrobi ziemniaczanej
B. mąki kukurydzianej
C. mąki pszennej
D. kaszy pęczak
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką ilość kilogramów pieczarek należy przygotować do wyprodukowania 22 porcji szaszłyków z pieczarek, biorąc pod uwagę, że do zrobienia 4 porcji potrawy wykorzystano 400 g tego surowca?
A. 5,5 kg
B. 1,6 kg
C. 2,2 kg
D. 7,2 kg
Wykonywanie usług kelnerskich
Goblet to szklane naczynie, które wykorzystuje się do podawania
A. wody niegazowanej
B. czerwonego wina
C. mrożonej kawy
D. białego wina
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę warto polecić dzieciom w wieku przedszkolnym?
A. Zrazy wołowe w stylu staropolskim
B. Potrawkę z kurczaka
C. Gulasz węgierski
D. Stek wołowy w stopniu wypieczenia medium rare
Wykonywanie usług kelnerskich
Na kolację przewidziano napoje: Campari orange jako aperitif, dwa rodzaje czerwonego wina oraz wodę. Przygotowując stół do tego posiłku, kelner powinien na stole ustawić oprócz gobletu
A. dwa kieliszki do czerwonego wina
B. kieliszek do czerwonego wina
C. szkło do aperitifu, dwa kieliszki do czerwonego wina
D. szkło do aperitifu, kieliszek do czerwonego wina
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką metodę obróbki cieplnej należy wykorzystać do przygotowania pulpetów mięsnych?
A. Pieczenie
B. Smażenie
C. Gotowanie
D. Duszenie
Wykonywanie usług kelnerskich
Suflet to danie
A. gotowane.
B. smażone.
C. pieczone.
D. duszone.
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki deser powinien polecić kelner osobie z nietolerancją laktozy?
A. Krem bawarski
B. Sernik wiedeński
C. Suflet jabłkowy
D. Lody truskawkowe
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie sztućce specjalne powinien przygotować kelner w nakryciu dla gościa, który zdecydował się na zamówienie?
A. naleśniki flambirowane
B. zupę gulaszową
C. homara na zimno
D. sznycel ministerski
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie warzywo dzieli się na drobne kawałki?
A. Cebulę
B. Koper
C. Marchew
D. Kapustę
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować klasyczną kawę po wiedeńsku, konieczne jest użycie naparu kawowego z ekspresu
A. i lody śmietankowe
B. i śmietankę podgrzaną
C. i mleko skondensowane
D. i czekoladę w płynie
Wykonywanie usług kelnerskich
Toksyczny związek, który gromadzi się w ziemniakach przechowywanych w niewłaściwych warunkach, to
A. kwas szczawiowy
B. solanina
C. kwas erukowy
D. amigdalina
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką zupą jest zupa, która nie jest zagęszczana?
A. krupnik
B. krem z pomidorów
C. consommé z dziczyzny
D. grochowa
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien rozpocząć realizację zamówienia składającego się z dania głównego, zimnej zakąski oraz czystej zupy z dodatkiem od podania
A. dodatku do zupy
B. zimnej zakąski
C. czystej zupy
D. deseru
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie dania serwuje się przy użyciu metody francuskiej?
A. sufletów serowych
B. koktajli rakowych
C. zup z wazy
D. zup specjalnych
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką metodę stosuje się do przygotowania mleka do cappuccino?
A. Spienianie
B. Flambirowanie
C. Shakerowanie
D. Zaparzanie
Wykonywanie usług kelnerskich
Napoje musujące powinny być serwowane gościowi
A. z karafek.
B. ze szklanych dzbanków.
C. z oryginalnych butelek.
D. z kilerów.
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować herbatę w stylu angielskim, należy stworzyć mocną esencję herbacianą, dodać cukier oraz
A. konfiturę
B. mleko
C. miód
D. koniak
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką metodę obróbki cieplnej stosuje się do przygotowania jaj poszetowych?
A. Smażenie jaj na oleju
B. Smażenie jaj na maśle
C. Gotowanie jaj w wodzie z octem
D. Gotowanie jaj na parze
Wykonywanie usług kelnerskich
Które sztućce kelner powinien przygotować do konsumpcji potraw wymienionych w tabeli?
| Zamówienie | |
|---|---|
| Roladka z łososia wędzonego z grzanką ziołową | |
| Zupa krem z buraków z prażonymi pestkami słonecznika | |
A. Widelec i nóż stołowy średni, łyżkę stołową dużą.
B. Widelec i nóż do ryby, łyżkę stołową dużą.
C. Widelec i nóż stołowy średni, łyżkę stołową średnią.
D. Widelec i nóż do ryby, łyżkę stołową średnią.
Wykonywanie usług kelnerskich
Kluczowym Punktem Kontroli (CCP) w trakcie transportu zimnych przekąsek w branży cateringowej jest
A. czas chłodzenia przekąsek
B. temperatura transportu przekąsek
C. czas przechowywania przekąsek
D. temperatura przechowywania przekąsek
Wykonywanie usług kelnerskich
Który napój mieszany sporządzi barman posługując się normatywem surowcowym zamieszczonym w tabeli?
| Receptura napoju mieszanego | |
|---|---|
| Surowce | Ilość |
| whiskey | 63 ml |
| wermut rosso | 27 ml |
| angostura | 1 D |
| Wykonanie: Składniki wymieszać w szklanicy barmańskiej z lodem i przecedzić do kieliszka koktajlowego. | |
A. Kamikaze.
B. Manhattan.
C. Alexander.
D. Gibson.
Wykonywanie usług kelnerskich
W trakcie serwisowania angielskiego, jakie działania są niewskazane?
A. obieranie warzyw
B. filetowanie upieczonej ryby
C. krojenie pieczeni wołowej
D. filetowanie pomarańczy
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien zasugerować konsumentowi, który zamówił deser mrożony,
A. mus
B. paschę
C. parfait
D. galaretkę
Wykonywanie usług kelnerskich
Blanszowanie to technika, która polega na zanurzeniu produktu
A. w wodzie z dodatkiem octu
B. w wodzie z dodatkiem tłuszczu
C. we wrzącej wodzie
D. w zimnej wodzie