Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Wykonywanie usług kelnerskich

Kawę cappuccino przygotowuje się

A. w filiżance o pojemności 50-70 ml
B. w wysokiej szklance o pojemności 200 ml
C. w filiżance o pojemności 150-200 ml
D. w szklance z uchwytem o pojemności 200 ml
Wykonywanie usług kelnerskich

Który zestaw powinien zaproponować kelner, jeśli goście zamówili śniadanie wiedeńskie?

kawa po wiedeńsku,
pieczywo pszenne,
masło, miód, dżem
kawa z dodatkami,
pieczywo,
jaja po wiedeńsku,
masło, dżem, miód
kawa ze śmietanką,
pieczywo,
jaja po wiedeńsku,
wędliny, sery, masło
czarna kawa,
sok pomarańczowy,
pieczywo,
owsianka,
masło, dżem, miód
ABCD

A. A.
B. B.
C. C.
D. D.
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką potrawę warto polecić dzieciom w wieku przedszkolnym?

A. Zrazy wołowe w stylu staropolskim
B. Potrawkę z kurczaka
C. Gulasz węgierski
D. Stek wołowy w stopniu wypieczenia medium rare
Wykonywanie usług kelnerskich

Na kolację przewidziano napoje: Campari orange jako aperitif, dwa rodzaje czerwonego wina oraz wodę. Przygotowując stół do tego posiłku, kelner powinien na stole ustawić oprócz gobletu

A. dwa kieliszki do czerwonego wina
B. kieliszek do czerwonego wina
C. szkło do aperitifu, dwa kieliszki do czerwonego wina
D. szkło do aperitifu, kieliszek do czerwonego wina
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby przygotować klasyczną kawę po wiedeńsku, konieczne jest użycie naparu kawowego z ekspresu

A. i lody śmietankowe
B. i śmietankę podgrzaną
C. i mleko skondensowane
D. i czekoladę w płynie
HGT.01 Pytanie 35
Wykonywanie usług kelnerskich

Które sztućce kelner powinien przygotować do konsumpcji potraw wymienionych w tabeli?

Zamówienie
Roladka z łososia wędzonego z grzanką ziołową
Zupa krem z buraków z prażonymi pestkami słonecznika

A. Widelec i nóż stołowy średni, łyżkę stołową dużą.
B. Widelec i nóż do ryby, łyżkę stołową dużą.
C. Widelec i nóż stołowy średni, łyżkę stołową średnią.
D. Widelec i nóż do ryby, łyżkę stołową średnią.
Wykonywanie usług kelnerskich

Kluczowym Punktem Kontroli (CCP) w trakcie transportu zimnych przekąsek w branży cateringowej jest

A. czas chłodzenia przekąsek
B. temperatura transportu przekąsek
C. czas przechowywania przekąsek
D. temperatura przechowywania przekąsek
HGT.01 Pytanie 37
Wykonywanie usług kelnerskich

Który napój mieszany sporządzi barman posługując się normatywem surowcowym zamieszczonym w tabeli?

Receptura napoju mieszanego
SurowceIlość
whiskey63 ml
wermut rosso27 ml
angostura1 D
Wykonanie: Składniki wymieszać w szklanicy barmańskiej
z lodem i przecedzić do kieliszka koktajlowego.

A. Kamikaze.
B. Manhattan.
C. Alexander.
D. Gibson.