Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie zamieszczonego fragmentu karty menu wskaż danie główne mięsne, które należy zaproponować gościom preferującym mięsne potrawy smażone.

Dania główne mięsne
Sztuka mięsa15,00 zł
Ragout baranie17,00 zł
Schab nadziewany19,00 zł
Eskalopki cielęce22,00 zł

A. Sztuka mięsa.
B. Ragout baranie.
C. Schab nadziewany.
D. Eskalopki cielęce.
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie wino powinien zarekomendować kelner do grillowanego fileta z świeżego dorsza podawanego w sosie porowym?

A. Białe półsłodkie
B. Białe półwytrawne
C. Czerwone półwytrawne
D. Czerwone półsłodkie
Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie informacji zawartych w tabeli oblicz ile kawy mielonej i wody należy użyć do sporządzenia 5 porcji kawy ristretto, jeżeli do przygotowania jednej porcji espresso potrzeba 30 ml wody.

Instrukcja wykonania w ekspresie ciśnieniowym porcji kawy ristretto
Zmiel drobno ziarna kawy.
Umieść 7 g kawy w kolbie ekspresu i ubij tamperem.
Ustaw wstępnie ogrzaną filiżankę pod wylewką ekspresu.
Zaparzaj połową wody używanej do espresso.
Podawaj do kawy zawsze szklankę niegazowanej wody w temperaturze pokojowej

A. 35,00 g kawy mielonej i 75 ml wody.
B. 70,00 g kawy mielonej i 150 ml wody.
C. 17,50 g kawy mielonej i 37,5 ml wody.
D. 7,00 g kawy mielonej i 15 ml wody.
Wykonywanie usług kelnerskich

Obrać ziemniaki, przepłukać je i ugotować pod przykryciem w osolonej wodzie. Po odparowaniu wody trzeba je zmiksować z mlekiem i masłem, to metoda przygotowania

A. ziemniaków z wody
B. ciasta ziemniaczanego
C. puree ziemniaczanego
D. ziemniaków dauphine
Wykonywanie usług kelnerskich

Który deser należy sporządzić na podstawie normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli?

Receptura
SurowiecIlość
jabłka kwaśne100 g
cukier25 g
woda120 cm3
sok z cytrynydo smaku

A. Budyń.
B. Mus.
C. Galaretkę.
D. Kompot.
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas przygotowania surówki z marchwi, jakie powinny być kolejno wykonane czynności w obróbce wstępnej?

A. mycie, obieranie, rozdrabnianie, doprawianie
B. mycie, obieranie, płukanie, rozdrabnianie
C. mycie, obieranie, sortowanie
D. sortowanie, obieranie, mycie
Wykonywanie usług kelnerskich

Metoda przygotowywania jajecznicy bez dodatków polega na

A. mieszaniu jaj, które zostały zapiekane w kokilce
B. mieszaniu jaj smażonych na patelni
C. pieczeniu jaj w kokilce i ich nie mieszaniu
D. smażeniu jaj na patelni bez ich mieszania
Wykonywanie usług kelnerskich

Którą potrawę należy sporządzić na podstawie zamieszczonego sposobu wykonania?

Sposób wykonania
  • Warzywa korzeniowe i ziemniaki oczyść, umyj, ugotuj i ostudź.
  • Ugotuj jajka na twardo, ostudź.
  • Warzywa korzeniowe, ziemniaki, jajka, jabłko i ogórki pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.
  • Groszek odsącz z zalewy.
  • Wymieszaj wszystkie składniki z sosem majonezowym. Dopraw solą i pieprzem.

A. Surówkę wiosenną.
B. Surówkę warzywną.
C. Sałatkę ziemniaczaną.
D. Sałatkę jarzynową.
Wykonywanie usług kelnerskich

Sałatę z sosem vinegrette jako dodatek witaminowy do dania głównego, które składa się z fileta drobiowego oraz ziemniaków, należy serwować.

A. na talerzu do dania głównego, po lewej stronie ziemniaków
B. oddzielnie na talerzyku przekąskowym
C. oddzielnie na półmisku dekoracyjnym
D. na talerzu do dania głównego, po prawej stronie ziemniaków
HGT.01 Pytanie 69
Wykonywanie usług kelnerskich

Kawę w stylu kapucynka należy serwować

A. z małą ilością śmietanki
B. z małą ilością czekolady
C. z dużą ilością czekolady
D. z dużą ilością śmietanki
Wykonywanie usług kelnerskich

Zamówioną przez gości deskę serów, zgodnie z tradycją francuską, kelner powinien podać

Potrawy zamówione przez gości
Danie główne, deser zimny, deska serów, zakąska gorąca, zakąska zimna.

A. po daniu głównym.
B. po zakąsce zimnej.
C. po zakąsce gorącej.
D. po deserze zimnym.
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie zasady powinien przestrzegać kelner podczas podawania gorących napojów?

A. Podawanie bezpośrednio do filiżanki na stole (niezalecane)
B. Podawanie bezpośrednio z dzbanka (niezalecane)
C. Podawanie napoju trzymanego w ręce (niezalecane)
D. Podawanie na tacy dla bezpieczeństwa
Wykonywanie usług kelnerskich

Który sos można sporządzić, wykorzystując wszystkie zamieszczone w tabeli składniki?

Składniki sosu
majonez
jaja
szczypiorek
musztarda
sól, cukier

A. Vinaigrette.
B. Ravigotte.
C. Cumberland.
D. Remoulade.
Wykonywanie usług kelnerskich

Przedstawiony w tabeli fragment karty menu dotyczy

Karta menu fragment
Krewetki blanszowane na maśle ziołowym z grzankami czosnkowymi, podane na żeliwnym półmisku
Kęski z polędwicy wołowej z grzybami leśnymi i grzankami czosnkowymi, podane na żeliwnym półmisku
Małże św. Jakuba na puree jabłkowo-imbirowym z chorizo, sosem z maracui i grzankami ziołowymi
Szparagi zapiekane w sosie carbonara podawane na żeliwnym półmisku

A. przystawek zimnych.
B. przystawek gorących.
C. dań głównych rybnych.
D. dań głównych mięsnych.
Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, wskaż numer próbki świeżego masła śmietankowego.

Cechy masłaPróbka nr 1Próbka nr 2Próbka nr 3Próbka nr 4
barwajasno żółtażółtaintensywnie żółtaniejednolita
konsystencjakruchamazistacieknącamazista
zapachmlecznyśmietankowyorzechowymleczny
smakkwaśnylekko kwaśnyzjełczałylekko gorzki

A. 1.
B. 2.
C. 4.
D. 3.