Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Wykonywanie usług kelnerskich

Którego surowca brakuje w przedstawionym normatywie surowcowym do sporządzenia klusek śląskich ze skwarkami?

Normatyw surowcowy na 5 porcji
SurowceIlość
ziemniaki1 750 g
jaja2 szt.
?380 g
słonina50 g
sóldo smaku

A. Sera twarogowego.
B. Cukru kryształu.
C. Mąki ziemniaczanej.
D. Mąki krupczatki.
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby przygotować mizerię, trzeba użyć

A. ogórków konserwowych, majonezu i przypraw
B. ogórków świeżych, majonezu i przypraw
C. ogórków świeżych, śmietany i przypraw
D. ogórków konserwowych, śmietany i przypraw
HGT.01 Pytanie 131
Wykonywanie usług kelnerskich

W jakim naczyniu powinno się serwować porcję musu malinowego dla klienta?

A. Na porcelanowym półmisku
B. Na posrebrzanym gerydonie
C. W szklanym pucharku
D. W szklanym goblecie
HGT.01 Pytanie 136
Wykonywanie usług kelnerskich

Piwo niepasteryzowane powinno być przechowywane w zaciemnionych pomieszczeniach, gdzie temperatura wynosi

A. od 17 do 20 °C
B. od 2 do 12 °C
C. od 13 do 16 °C
D. od 0 do 1 °C
HGT.01 Pytanie 143
Wykonywanie usług kelnerskich

Niewłaściwie usmażony kotlet wieprzowy, przygotowany z mięsa, które nie przeszło badania, może prowadzić do zatrucia?

A. fungicytami
B. jadem kiełbasianym
C. metalami ciężkimi
D. włośniem
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie dodatki powinien zaproponować obsługujący, jeśli klient zamówił pieczone roladki z drobiu?

A. Ziemniaki glazurowane w maśle, puree z brokułów
B. Puree ziemniaczane, kapusta zasmażana
C. Kasza gryczana, sos grzybowy, marchewka w glazurze
D. Kopytka, sos myśliwski, glazurowana marchewka