Filtrowanie pytań
Wykonywanie usług kelnerskich
A. Pieczenie
B. Gotowanie
C. Smażenie
D. Duszenie
Wykonywanie usług kelnerskich
Którego surowca brakuje w przedstawionym normatywie surowcowym do sporządzenia klusek śląskich ze skwarkami?
| Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
|---|---|
| Surowce | Ilość |
| ziemniaki | 1 750 g |
| jaja | 2 szt. |
| ? | 380 g |
| słonina | 50 g |
| sól | do smaku |
A. Sera twarogowego.
B. Cukru kryształu.
C. Mąki ziemniaczanej.
D. Mąki krupczatki.
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakim kwaśnym składnikiem charakteryzuje się barszcz ukraiński?
A. kapusta kiszona
B. szczaw
C. przecier pomidorowy
D. żytny zakwas
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę należy serwować w bulionówce?
A. barszcz ukraiński
B. rosół z kołdunami
C. krem ze szparagów
D. zupę żółwiową
Wykonywanie usług kelnerskich
Świeże ostrygi powinny być serwowane na talerzu
A. ustawionym na podgrzewaczu
B. wyłożonym kruszonym lodem
C. wyłożonym sałatą lodową
D. polanym sokiem cytrynowym
Wykonywanie usług kelnerskich
Tworząc kartę menu w restauracji, danie Zabaione powinno być umieszczone w sekcji
A. napojów
B. deserów
C. zakąsek
D. sałatek
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować mizerię, trzeba użyć
A. ogórków konserwowych, majonezu i przypraw
B. ogórków świeżych, majonezu i przypraw
C. ogórków świeżych, śmietany i przypraw
D. ogórków konserwowych, śmietany i przypraw
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego surowca należy użyć do przygotowania klasycznego carpaccio?
A. Szynka wieprzowa
B. Karkówka
C. Polędwica wołowa
D. Schab
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie wino powinno być polecone do wołowej pieczeni?
A. Wermut
B. Czerwone dry
C. Białe brut
D. Różowe semi sweet
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie pieczywo nie nadaje się do jedzenia?
A. Czerstwe.
B. Przypieczone.
C. Z pleśnią na skórce.
D. Z odstającą skórką.
Wykonywanie usług kelnerskich
W jakim naczyniu powinno się serwować porcję musu malinowego dla klienta?
A. Na porcelanowym półmisku
B. Na posrebrzanym gerydonie
C. W szklanym pucharku
D. W szklanym goblecie
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką temperaturę minimalną powinien mieć rosół z makaronem, gdy jest serwowany gościowi?
A. 75°C
B. 60°C
C. 45°C
D. 55°C
Wykonywanie usług kelnerskich
Co jest kluczowe przy dekantacji wina?
A. Chłodzenie wina przed podaniem
B. Podanie wina natychmiast po otwarciu butelki
C. Dodanie wody do wina
D. Oddzielenie osadu od wina
Wykonywanie usług kelnerskich
Menu powinno zawierać ofertę potraw dla dzieci
A. specjalnej
B. standardowej
C. dnia
D. okolicznościowej
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie wina powinien zaproponować kelner gościom do wołowiny pieczonej?
A. Białe dry
B. Różowe semi dry
C. Różowe semi sweet
D. Czerwone dry
Wykonywanie usług kelnerskich
Piwo niepasteryzowane powinno być przechowywane w zaciemnionych pomieszczeniach, gdzie temperatura wynosi
A. od 17 do 20 °C
B. od 2 do 12 °C
C. od 13 do 16 °C
D. od 0 do 1 °C
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę powinno się serwować na podgrzanym talerzu?
A. Parfait
B. Gazpacho
C. Carpaccio
D. Ragoût
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę kelner ma możliwość przygotować przy stoliku klienta?
A. Kołduny
B. Cannelloni
C. Carpaccio
D. Kulebiak
Wykonywanie usług kelnerskich
Karp w sosie szarym to danie
A. smażone
B. gotowane
C. pieczone
D. duszone
Wykonywanie usług kelnerskich
Zagotowanie surowca w szklance umieszczonej w kąpieli wodnej to metoda stosowana do obróbki cieplnej jaj
A. po chińsku
B. po wiedeńsku
C. po polsku
D. po szkocku
Wykonywanie usług kelnerskich
Jednym z składników leniwych pierogów jest ser?
A. mozzarella
B. twarogowy
C. feta
D. parmezan
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaka jest maksymalna temperatura podawania chłodnika litewskiego?
A. 70°C
B. 55°C
C. 14°C
D. 0°C
Wykonywanie usług kelnerskich
Niewłaściwie usmażony kotlet wieprzowy, przygotowany z mięsa, które nie przeszło badania, może prowadzić do zatrucia?
A. fungicytami
B. jadem kiełbasianym
C. metalami ciężkimi
D. włośniem
Wykonywanie usług kelnerskich
Mieszanie jajek z cukrem oraz łączenie uzyskanej masy jajeczno-cukrowej z przesianą mąką to kroki w procesie wyrabiania ciasta
A. francuskiego
B. kruchego
C. parzonego
D. biszkoptowego
Wykonywanie usług kelnerskich
Wskaż artykuł pochodzenia zwierzęcego?
A. Kapusta czerwona
B. Cukier
C. Mleko
D. Pieczarki
Wykonywanie usług kelnerskich
Warzywa korzeniowe w klasycznej sałatce jarzynowej powinny być pokrojone w
A. plastry
B. paski
C. piórka
D. kostkę
Wykonywanie usług kelnerskich
Porcelanowa filiżanka o objętości 50 ml umieszczona na talerzyku, przeznaczona jest do podawania kawy?
A. cappucino
B. latte macchiato
C. espresso
D. caffe latte
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaja stanowią podstawowy element
A. budyniu malinowego
B. omletu naturalnego
C. kotleta mielonego
D. musu jabłkowego
Wykonywanie usług kelnerskich
Produkt uzyskany poprzez proces biologiczny to
A. szynka wędzona
B. kiszona kapusta
C. mleko UHT
D. marynowane pieczarki
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie dodatki powinien zaproponować obsługujący, jeśli klient zamówił pieczone roladki z drobiu?
A. Ziemniaki glazurowane w maśle, puree z brokułów
B. Puree ziemniaczane, kapusta zasmażana
C. Kasza gryczana, sos grzybowy, marchewka w glazurze
D. Kopytka, sos myśliwski, glazurowana marchewka
Wykonywanie usług kelnerskich
Likier Amaretto wyróżnia się smakiem
A. migdałów
B. mięty
C. anyżu
D. kawy
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką z poniższych potraw powinno się podać gościowi z lewej strony?
A. Zakąskę na talerzu
B. Zakąskę z półmiska
C. Zupę w talerzu głębokim
D. Deser w pucharku
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką kategorię warzyw reprezentuje kalarepa?
A. Liściowych
B. Owocowych
C. Kapustnych
D. Cebulowych
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner może zasugerować gościom, którzy wolą gorące przystawki
A. galaretkę drobiową
B. boeuf Strogonow
C. koktajl z krewetek
D. befsztyk tatarski
Wykonywanie usług kelnerskich
Surowcem, który jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest
A. olej
B. masło
C. jaja
D. mleko
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie danie klasyfikowane jest jako gorąca zakąska?
A. Szaszłyki baranie
B. Łosoś wędzony
C. Koktajl z krewetek
D. Galaretki drobiowe
Wykonywanie usług kelnerskich
Na podstawie zamieszczonej receptury sporządzany jest sos
| Receptura | |
|---|---|
| majonez | 350 g |
| szpinak | 300 g |
| sól, cukier | do smaku |
A. ravigotte.
B. cumberland.
C. winegret.
D. tatarski.
Wykonywanie usług kelnerskich
Tworząc menu restauracyjne, potrawę galantyna z drobiu należy zaklasyfikować
A. w sałatkach
B. w zimnych przystawkach
C. w daniach głównych
D. w deserach
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner, obsługując zamówienie na lampkę wina dry red, powinien zaserwować kieliszek wina
A. półsłodkiego białego
B. wytrawnego czerwonego
C. bardzo wytrawnego czerwonego
D. półwytrawnego białego
Wykonywanie usług kelnerskich
Gulasz jest daniem
A. grillowane.
B. duszone.
C. gotowane.
D. pieczone.