Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Wykonywanie usług kelnerskich

Sorbety to rodzaj deserów przygotowywanych

A. z syropu owocowego i bitej śmietanki
B. z soku owocowego i ubitych żółtek
C. z przecieru owocowego i syropu cukrowego
D. z purée owocowego i mleka skondensowanego
Wykonywanie usług kelnerskich

Mleko UHT, po otwarciu opakowania i przechowywaniu w lodówce przez 24 godziny, powinno utrzymać świeżość przez następne

A. 40 godzin
B. 36 godzin
C. 32 godziny
D. 24 godziny
Wykonywanie usług kelnerskich

Mięso mielone przeznaczone na befsztyk tatarski powinno być przechowywane

A. maksymalnie 2 godziny w temperaturze 8-10°C
B. maksymalnie 2 godziny w temperaturze 3-4°C
C. maksymalnie 6 godzin w temperaturze 3-4°C
D. maksymalnie 6 godzin w temperaturze 8-10°C
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaki dodatek należy zasugerować do bitych zrazów wołowych dla gościa, który nie lubi ziemniaków oraz produktów z pszenicy?

A. Kaszę gryczaną
B. Kaszę kuskus
C. Frytki
D. Kluski śląskie
Wykonywanie usług kelnerskich

Wskaż potrawę, której normatyw surowcowy na 5 porcji jest zamieszczony w tabeli.

SurowceIlość [g]
ziemniaki1 750
jaja100
słonina50
mąka ziemniaczana380

A. Kluski śląskie.
B. Pyzy ziemniaczane.
C. Kopytka.
D. Placki ziemniaczane.
Wykonywanie usług kelnerskich

Zgodnie z tradycjami kulinarnymi we Francji, sery powinny być serwowane

A. przed deserem, po daniu głównym
B. na początku, jako pierwsze danie w posiłku
C. przed głównym daniem gorącym, po przystawce
D. na końcu, jako ostatnie danie w posiłku
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką czynność kelner powinien zrealizować po lewej stronie klienta?

A. Podać wyporcjowane danie główne
B. Ustawić na stole dzbanuszek z mlekiem jako dodatek do kawy
C. Ustawić na stole wazę z zupą
D. Podać porcję surówki jako dodatek do dania głównego
Wykonywanie usług kelnerskich

Który napój gorący sporządza się z przedstawionego w tabeli normatywu surowcowego?

Normatyw surowcowy na 1 porcję
Nazwa surowcaIlość surowca
Herbata czarna2 g
Konfitura40 g
Cukierdo smaku
Woda do zaparzenia25 ml

A. Herbatę po chińsku.
B. Herbatę po angielsku.
C. Herbatę po turecku.
D. Herbatę po rosyjsku.
Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego, oblicz ilość mleka potrzebną do sporządzenia
5 porcji koktajlu bananowego.

Normatyw surowcowy koktajlu bananowego na 1 porcję
Nazwa surowcaIlość
banan1 szt. – ok.150 g
cytryna50 g
mleko80 ml
syrop grenadine20 ml
lód4 kostki

A. 400 ml
B. 80 ml
C. 40 ml
D. 250 ml
Wykonywanie usług kelnerskich

Herbatę w stylu rosyjskim powinno się serwować

A. w podgrzanej filiżance porcelanowej, umieszczonej na porcelanowym spodku
B. w szklanym bowlu, umieszczonym na szklanym spodku
C. w wysokiej szklance, umieszczonej na kryształowym spodku
D. w szklance z metalowym uchwytem, umieszczonej na metalowym spodku
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaki dodatek skrobiowy warto zaproponować klientowi, jeśli zamówił on sznycla wiedeńskiego jako danie główne?

A. Kaszę gryczaną
B. Ryż na sypko
C. Ziemniaki puree
D. Kluski śląskie
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką witaminową przystawkę powinien zasugerować kelner do wołowych zrazów zawijanych serwowanych z kaszą gryczaną?

A. Karczochy duszone
B. Bakłażany grillowane
C. Buraczki zasmażane
D. Brokuły gotowane
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie danie zostało przygotowane do podania według techniki francuskiej?

A. Szarlotka z lodami na talerzu deserowym
B. Szparagi z wody na półmisku
C. Zupa z dyni w bulionówce
D. Koktajl owocowy w wysokim pucharku
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaki deser powinien być uwzględniony w menu dla osób z nietolerancją glutenu?

A. Sałatka owocowa z lodami jogurtowymi
B. Pierogi z jagodami oraz bitą śmietaną
C. Szarlotka na ciepło z lodami jogurtowymi
D. Śliwki w cieście kruchym z sosem karmelowym