Filtrowanie pytań
Wykonywanie usług kelnerskich
A. z syropu owocowego i bitej śmietanki
B. z soku owocowego i ubitych żółtek
C. z przecieru owocowego i syropu cukrowego
D. z purée owocowego i mleka skondensowanego
Wykonywanie usług kelnerskich
Czy ser feta jest częścią sałatki
A. szopskiej
B. nicejskiej
C. jarzynowej
D. greckiej
Wykonywanie usług kelnerskich
Mleko UHT, po otwarciu opakowania i przechowywaniu w lodówce przez 24 godziny, powinno utrzymać świeżość przez następne
A. 40 godzin
B. 36 godzin
C. 32 godziny
D. 24 godziny
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien podać gościom miseczkę z wodą do płukania palców po posiłku?
A. serca karczochów w sosie holenderskim
B. główki szparagów w sosie beszamelowym
C. ślimaki zapiekane z masłem
D. homary gotowane z winem
Wykonywanie usług kelnerskich
Menu potraw stworzone dla osób z cukrzycą należy umieścić w karcie
A. okolicznościowej
B. standardowej
C. dnia
D. specjalnej
Wykonywanie usług kelnerskich
Który zapis w karcie menu nie jest prawidłowy?
| Zupa | Zakąska zimna | Deser | Danie zasadnicze |
| Minestrone | Befsztyk po angielsku | Tarta cytrynowa | Risotto z kurczakiem i warzywami |
| A. | B. | C. | D. |
A. C.
B. A.
C. D.
D. B.
Wykonywanie usług kelnerskich
Mięso mielone przeznaczone na befsztyk tatarski powinno być przechowywane
A. maksymalnie 2 godziny w temperaturze 8-10°C
B. maksymalnie 2 godziny w temperaturze 3-4°C
C. maksymalnie 6 godzin w temperaturze 3-4°C
D. maksymalnie 6 godzin w temperaturze 8-10°C
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien zaoferować gościowi miskę z wodą do płukania opuszków palców przed posiłkiem
A. filetowanych pomarańczy
B. bananów
C. winogron
D. truskawek w czekoladzie
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien zaproponować kawę konsumentowi, który preferuje napoje z whisky
A. po irlandzku
B. po rosyjsku
C. po turecku
D. po angielsku
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki dodatek należy zasugerować do bitych zrazów wołowych dla gościa, który nie lubi ziemniaków oraz produktów z pszenicy?
A. Kaszę gryczaną
B. Kaszę kuskus
C. Frytki
D. Kluski śląskie
Wykonywanie usług kelnerskich
Wskaż potrawę, której normatyw surowcowy na 5 porcji jest zamieszczony w tabeli.
| Surowce | Ilość [g] |
|---|---|
| ziemniaki | 1 750 |
| jaja | 100 |
| słonina | 50 |
| mąka ziemniaczana | 380 |
A. Kluski śląskie.
B. Pyzy ziemniaczane.
C. Kopytka.
D. Placki ziemniaczane.
Wykonywanie usług kelnerskich
Zgodnie z tradycjami kulinarnymi we Francji, sery powinny być serwowane
A. przed deserem, po daniu głównym
B. na początku, jako pierwsze danie w posiłku
C. przed głównym daniem gorącym, po przystawce
D. na końcu, jako ostatnie danie w posiłku
Wykonywanie usług kelnerskich
Dla gościa, który woli mały poranny posiłek składający się z świeżych croissantów i mocnej kawy, jakiego śniadania powinien zalecić kelner?
A. angielskie
B. amerykańskie
C. francuskie
D. wiedeńskie
Wykonywanie usług kelnerskich
Skąd wywodzi się sałatka nicejska?
A. z kuchni francuskiej
B. z kuchni niemieckiej
C. z kuchni staropolskiej
D. z kuchni rosyjskiej
Wykonywanie usług kelnerskich
W trakcie przeprowadzania wstępnej obróbki surowców należy je
A. myć i obierać
B. sortować i obierać
C. rozdrabniać i formować
D. patroszyć i formować
Wykonywanie usług kelnerskich
Zestawianie wszystkich elementów mięsnej masy mielonej to
A. tranżerowanie
B. trybowanie
C. tablerowanie
D. temperowanie
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką czynność kelner powinien zrealizować po lewej stronie klienta?
A. Podać wyporcjowane danie główne
B. Ustawić na stole dzbanuszek z mlekiem jako dodatek do kawy
C. Ustawić na stole wazę z zupą
D. Podać porcję surówki jako dodatek do dania głównego
Wykonywanie usług kelnerskich
Który napój gorący sporządza się z przedstawionego w tabeli normatywu surowcowego?
| Normatyw surowcowy na 1 porcję | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość surowca |
| Herbata czarna | 2 g |
| Konfitura | 40 g |
| Cukier | do smaku |
| Woda do zaparzenia | 25 ml |
A. Herbatę po chińsku.
B. Herbatę po angielsku.
C. Herbatę po turecku.
D. Herbatę po rosyjsku.
Wykonywanie usług kelnerskich
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego, oblicz ilość mleka potrzebną do sporządzenia
5 porcji koktajlu bananowego.
| Normatyw surowcowy koktajlu bananowego na 1 porcję | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość |
| banan | 1 szt. – ok.150 g |
| cytryna | 50 g |
| mleko | 80 ml |
| syrop grenadine | 20 ml |
| lód | 4 kostki |
A. 400 ml
B. 80 ml
C. 40 ml
D. 250 ml
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie wino powinien zaproponować kelner do kaczki konfitowanej?
A. białe wytrawne
B. białe półsłodkie
C. czerwone wytrawne
D. czerwone półsłodkie
Wykonywanie usług kelnerskich
Krokiety z nadzieniem z kapusty i grzybów powinny być uformowane
A. w rulon otwarty
B. w sakiewkę
C. w chusteczkę
D. w rulon zamknięty
HGT.01 Pytanie 102
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę mięsną powinno się serwować w dwóch sztukach na jedną porcję?
A. Medalion
B. Kotlet pożarski
C. Rumsztyk
D. Kotlet mielony
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować steki z rostbefu, konieczne jest użycie mięsa
A. wieprzowego
B. baraniego
C. cielecego
D. wołowego
Wykonywanie usług kelnerskich
Osobom preferującym dania kuchni hiszpańskiej powinno się zaproponować
A. musakę
B. tartę
C. kebabczetę
D. paellę
Wykonywanie usług kelnerskich
Czym jest tartinka?
A. pasztet z królika
B. mała ozdobna kanapka
C. kruchy wypiek z słonym nadzieniem
D. pasta z solonej ikry tuńczyka
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakim odcieniem wyróżnia się młode czerwone wino?
A. brązowym
B. fioletowym
C. rubinowym
D. ceglastym
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę zaserwowano gościom serwisem francuskim?
A. Zupę w talerzu głębokim
B. Tort na talerzyku
C. Deser w pucharku
D. Przystawkę na półmisku
Wykonywanie usług kelnerskich
Herbatę w stylu rosyjskim powinno się serwować
A. w podgrzanej filiżance porcelanowej, umieszczonej na porcelanowym spodku
B. w szklanym bowlu, umieszczonym na szklanym spodku
C. w wysokiej szklance, umieszczonej na kryształowym spodku
D. w szklance z metalowym uchwytem, umieszczonej na metalowym spodku
Wykonywanie usług kelnerskich
W chłodniach nie powinno się przechowywać
A. smalcu
B. margaryny
C. oleju
D. śmietany
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę powinien zasugerować kelner klientowi zamawiającemu dania wegetariańskie?
A. Ruskie pierogi.
B. Bigos.
C. Galantynę.
D. Tymbaliki.
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki dodatek skrobiowy warto zaproponować klientowi, jeśli zamówił on sznycla wiedeńskiego jako danie główne?
A. Kaszę gryczaną
B. Ryż na sypko
C. Ziemniaki puree
D. Kluski śląskie
Wykonywanie usług kelnerskich
Do czego wykorzystuje się Blender?
A. do miksowania owoców z mlekiem
B. do przygotowywania ciasta biszkoptowego
C. do mieszania mielonej masy mięsnej
D. do wyciskania soku z świeżych owoców
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką witaminową przystawkę powinien zasugerować kelner do wołowych zrazów zawijanych serwowanych z kaszą gryczaną?
A. Karczochy duszone
B. Bakłażany grillowane
C. Buraczki zasmażane
D. Brokuły gotowane
Wykonywanie usług kelnerskich
Gotowanie surowca w szklance umieszczonej w kąpieli wodnej to technika używana do obróbki cieplnej jaj według
A. szkocku
B. polsku
C. chińsku
D. wiedeńsku
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie danie zostało przygotowane do podania według techniki francuskiej?
A. Szarlotka z lodami na talerzu deserowym
B. Szparagi z wody na półmisku
C. Zupa z dyni w bulionówce
D. Koktajl owocowy w wysokim pucharku
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien usunąć ze stołu menaż z przyprawami oraz koszyk z pieczywem przed serwowaniem
A. sznycli z indyka
B. kremu z brokułów
C. musu z łososia
D. sałatki z owoców
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego napoju powinien zalecić kelner do pieczonej golonki?
A. Likier owocowy
B. Likier ziołowy
C. Piwo zimne
D. Piwo grzane
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki deser powinien być uwzględniony w menu dla osób z nietolerancją glutenu?
A. Sałatka owocowa z lodami jogurtowymi
B. Pierogi z jagodami oraz bitą śmietaną
C. Szarlotka na ciepło z lodami jogurtowymi
D. Śliwki w cieście kruchym z sosem karmelowym
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie dodatki serwuje się do galarety mięsnej?
A. pieczywo ciemne i likier
B. pieczywo jasne i wino wytrawne
C. pieczywo ciemne i wino wytrawne
D. pieczywo jasne i wódka
Wykonywanie usług kelnerskich
Boeuf strogonow to danie przygotowywane z mięsa
A. pieczonego
B. duszonego
C. smażonego
D. gotowanego